Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 21 perc 53 másodperc

Eger fideszes vezetése pénzt ígért egy erdélyi templomra, de nem küldött semmit

24 perc 14 másodperc

Habis László, Eger korábbi fideszes polgármestere 2016 januárjában beígért egy félmillió forintos támogatást erdélyi testvérvárosának Gyergyószentmiklósnak, amivel egy új templom felépítéséhez járultak volna hozzá, csakhogy a határon túli magyarság felé tett gesztus ezzel véget is ért. Eger leváltott vezetése végül egy fillért sem utalt.

Mirkóczki Ádám, a város új polgármestere az Egri Ügyek tudósítása szerint a múlt héten látogatott el meghívásra Gyergyószentmiklósra, ekkor szembesült a kellemetlen történettel. Mirkóczki elmondása szerint „egy meglehetősen kellemetlen beszélgetése” volt a helyi esperessel.

2016-ban Gyergyószentmiklóson a testvérvárosok adakozásából a Munkás Szent Józsefről elnevezett templomot kezdték el építeni. Az építkezést az összes testvérváros egy-egy millió forinttal támogatta, Egert kivéve, jóllehet az építkezést Kövér László, az Országgyűlés elnöke is segítette. Habisék kevesebbet ígértek, de azt sem küldték el.

Tovább növeli a szégyent, hogy a templomban egyébként Eger neve márványba vésve olvasható, mint adományozó város

– tette hozzá a polgármester.

Mirkóczki közölte, hogy a 2020-as költségvetésbe ezt a félmilliós támogatást beillesztik és elutalják Gyergyószentmiklósnak.

Kategóriák: Friss

Meztelen fürdőzés is van Opitz Barbi új videóklipjében

25 perc 51 másodperc

Nem kellenél már című dalához készült a korábbi X-Faktor-győztes Opitz Barbara legújabb videója, amiben megint azon kesereg, hogy a férfiak rosszak, vagy legalábbis ő csak olyanokkal fut össze. Persze kizárólag a dal szövege szerint.

A klipben pedig hozza a szexi figurát, amit egy ideje egyre jobban erőltetnek csapatával. Ezúttal például nem csak rövid szoknyákban táncolt, de egy meztelen jelenetet is bevállalt. Igaz, a habfürdőben nem sok minden látszik a 20 éves énekesnőből.

Kiemelt kép: YouTube/GoldRecord Hungary

Kategóriák: Friss

A máltai miniszterelnök távozását sürgeti az EP

39 perc 20 másodperc

Az Európai Unió tagállamainak fel kell lépniük Joseph Muscat máltai miniszterelnök haladéktalan távozása érdekében, hogy elkerülhető legyen a politikai beavatkozásnak még a kockázata is a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával összefüggésben végzett nyomozásba – jelentette ki az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

Az uniós parlament képviselői erről levelet írtak az uniós tagállamok Brüsszelben tanácskozó vezetőinek.

A képviselők levelükben arra szólították fel a tagállamok állam-, illetve kormányfőit, foglaljanak állást a máltai helyzetről a csütörtökön kezdődött, kétnapos csúcstalálkozójuk folyamán, ugyanis a helyszínen múlt héten vizsgálódó tényfeltáró EP-misszió aggasztónak találta a nyomozás tisztaságát.

Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke december első napjaiban jelentette be, hogy a jövő év elején lemond tisztségéről.

Muscat késleltetett lemondása komoly kockázatot jelent a gyilkosság ügyében végzett nyomozás kimenetelére,

írták.

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője hatalmas botránynak nevezte, hogy Muscat továbbra is hivatalban van, és azonnali távozásra szólította fel.

Az uniós csúcstalálkozót megelőzően mintegy tucatnyi ember „Szégyelld magad”, valamint „Gyilkosok” feliratú táblákkal tüntetett Málta állandó uniós képviselete, valamint a tanácskozásnak helyet adó épület előtt Muscat részvétele ellen.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az uniós csúcs megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az EP elvégezte politikai jellegű munkáját, amely a helyzet tényfeltáró kivizsgálását jelentette, most egy másik intézményen, az Európai Tanácson a sor. Kifejtette, az Európai Tanács jogosult döntéseket hozni a jogállamisággal kapcsolatban.

Azt hiszem, kötelességem, hogy az Európai Parlament aggodalmát tolmácsoljam az uniós tagállami vezetőknek,

fogalmazott Sassoli.

Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, maga fog beszélni a máltai miniszterelnökkel a helyzet alakulásáról. Ugyanis a holland parlament és a kormány egyaránt aggódik amiatt, ami Máltán történik.

Muscat ugyan bejelentette a távozását, de majd meglátjuk.

Arra az újságírói kérdésre, vajon továbbra is „megrázza Muscat kezét” azt válaszolta: „igen, mindenkivel kezet rázok, udvarias maradok”.

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere újságíróknak azt mondta, Helsinki mélységesen aggódik a máltai nyomozás körül kialakult helyzet miatt. Szorosan figyelemmel kell kísérni és elemezni kell a helyzetet, továbbá magyarázatot kell kapni a történtekre – tette hozzá.

Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe.

Az újságírónő halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy a Galizia meggyilkolásának kitervelésével vádolt Yorgen Fenech milliárdos egyik vállalata pénzeket utalt át többek közt Konrad Mizzi miniszternek, aki november végén lemondott. Szintén lemondott Joseph Muscat máltai kormányfő kabinetfőnöke, Keith Schembri is, akire Fenech őrizetbe vétele után terhelő vallomást tett, és azt állította, hogy tudomása volt korrupciós ügyekről.

Kiemelt kép: Europress/Andreas SOLARO/AFP

Kategóriák: Friss

Eltörölték az 1 forintos VIP parkolást a Budai Várban

1 óra 26 perc

Nincs többé 1 forint + ÁFA-s parkolás a profitorientált luxus éttermek és szállodák vendégeinek!

Gelencsér Ferenc, a momentumos alpolgármestere tette közzé hírt, hogy a Budavári Önkormányzat képviselő testülete 10 igen, 4 nem, és 1 tartózkodás mellett elfogadta az általa előterjesztett határozati javaslatot. Ennek értelmében megszűnik az előző, fideszes városvezetéstől megörökölt parkolási mutyi a Várban.

A 24.hu írta meg, hogy a Budavári Önkormányzat 2016-ban tavasszal módosította a helyi parkolási szabályokat. A Nagy Gábor Tamás, korábbi polgármester által jegyzett rendelettel az önkormányzat feljogosított egy sor, a Várnegyedben található vendéglátóhelyet és intézményt, hogy a vendégeik gyakorlatilag ingyen hajthassanak be a Vár védett övezetébe. Egyes cégek, hotelek, vagy éppen az előző vezetéssel jó viszonyt ápoló éttermek, összesen több mint 30 intézmény vendégei 1 forint+ÁFA / perc alapdíjon parkolhatnak a Vár területén.

Gelencsér korábbi számításai szerint 2018-ban összesen 8 353 866 percet parkoltak a Várban a VIP-es díjszabással, ami 10,6 millió forint bevételt jelentett. Az Újlipótvárosban érvényes 525 forint / óra a parkolási díjjal összevetve a kerületnek ez közel 62 millió forintos bevételkiesést jelentett.

Az amúgy is szűkösen elérhető parkolóhelyek az itt élőket illetik meg. A Budai Vár nem egy parkolóház és nem egy pláza. Amennyiben valaki itt szeretne parkolni, annak pedig fizetnie kell épp úgy, ahogy minden földi halandónak

– írta csütörtöki posztjában az I. kerület alpolgármestere.

Kategóriák: Friss

Vajon mennyire őszinte Lilu mosolya?

1 óra 38 perc

A tévés a legújabb posztjában arról ír, hogy az elmúlt időszakban nem sok ideje jut magára és az alvásra sem, ami teljesen normális egy nyolc hónapos baba mellett. Ennek ellenére Lilu kicsattanóan vidáman pózol a fotón egy reklám kedvéért, mert úgy érzi, hogy a szépségápolási termék részben helyettesíteni tudja a pihenést is.

Mostanában nem nagyon van időm a szokásos szépségápolási rutinomra, sőt a szépítő alvás is tejesen kimaradt az elmúlt fél évben, ezért imádom ezt az éjszakai maszkot, mert este felteszem és pár óra alvás után is érzem, hogy szebb és feszesebb a bőröm.

Lilu és Rubint Réka közös képe biztos, hogy a nap legfurcsább fotójaÚgy tűnik, Lilu tényleg igazán nagyon örül annak, hogy Rubint a vendége volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lilu

Egyre több mindenre rálát távolról is a NAV

1 óra 50 perc

Az EY szakmai konferenciáján Czöndör Szabolcs, a NAV főosztályvezetője kiemelte: mindezzel párhuzamosan megkezdték egy még szélesebb körű ellenőrzési adatátadási kötelezettség előkészítési munkálatait is. Az adóhivatal jelenleg a 100.000 forintos áfaösszeget elérő számlák adatait látja online, jövőre azonban újabb előrelépés történhet a gazdaságfehérítés területén.

  • 2020. július 1-től már a belföldi áfaalanyok részére kiállított valamennyi számláról, 2021. január 1-től pedig a magánszemélyeknek nyújtott számlákról is online riportot kell majd küldeni a NAV-nak – a parlament által megszavazott gazdaságvédelmi és a versenyképességet javító törvény szerint.

Az eddigi áfaértékhatár megszűnése látványosan növelheti az érintett adóalanyok és az általuk digitálisan jelentett számlaadatok volumenét.

A NAV előtt nem lesz titok, tízmilliárdokkal nőhet emiatt az adóbevételElfogadták az őszi adócsomagot.

A szabályváltozás a jövő évtől olyan számlakategóriákat is lefed, mint a belföldi fordított áfa és egyes áfamentes ügyletek, így minden cégnek számolnia kell a fejlesztéssel. A magánszemélyeknek kiállított számlák esetében a 2021-től életbe lépő intézkedés az online kasszán kívüli ügyletekre vonatkozik, azonban így is széles körnek kell felkészülnie a változásra.

„Bevezetése óta az online számla adatszolgáltatási rendszer jelentősen csökkentette az áfarést, fellendítette a cégek digitalizációját és erősítette a hazai vállalkozások jogkövető magatartását. A következő években kibővülő adatbázisra támaszkodva az adóhivatal a vállalkozások áfabevallási tervezetét is elkészítheti, ami elsősorban adózási szempontból egyszerűbb tevékenységet folytató adózóknak jelenthet megoldást” – hangsúlyozta Czöndör Szabolcs.

A NAV megkezdte a standard audit fájl (ismertebb nevén SAF-T) bevezetésének előkészítését is, ami egy szélesebb egységesített adatátadási kötelezettséget jelent majd a magyar cégek számára.

Ez a fajta riportálási rendszer bizonyos eltérésekkel már több országban, például Portugáliában, Ausztriában, Luxemburgban, Lengyelországban és Litvániában is működik. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ajánlása alapján magyar specifikumokkal kiegészített standardok (SAF-T_HU) konzultációja 2019 decemberében vette kezdetét. Bevezetés esetén az adóellenőrzés során az adózóknak ebben a formátumban kell majd adatot szolgáltatniuk például a könyvelés, számlaforgalom, törzsadatok, tárgyi eszközök és készletmozgások kapcsán.

„A SAF-T egyelőre egy pilot projekt keretében indul el hazánkban, aminek célja, hogy egy széles körű, standardizált bejelentési rendszert valósítson meg. A kísérleti időszak után akár már 2021-től élesben működhet. Külföldi tapasztalatok alapján a bevezetés nehézségei elsősorban abból adódnak, hogy több különböző helyről, akár különböző IT-rendszerekből kell majd beszerezni azokat az információkat, amelyeket később egy standard formátumban kell a hivatalnak átadni. Ez többleterőforrást és alapos felkészülést igényel majd a vállalkozásoktól” – összegezte Molnár Péter, az EY tanácsadó cég adószakértője.

Kiemelt fotó: iStock

Kategóriák: Friss

Hamilton már puhatolózott a Ferrarinál

1 óra 52 perc

Lewis Hamilton úgy indulhat neki a következő Forma-1-es szezonnak, hogy ha meg tudná védeni a világbajnoki címét, akkor hetedszer végezne az élen, és ezzel beérné a rekordert, Michael Schumachert. Az angol pilóta szerződése 2020 végén jár le a Mercedésnél, és a BBC azt írja, Hamilton amolyan ismerkedő jellegű tárgyalást folytatott a Ferrarival.

Hízelgőnek találtuk, hogy több pilóta, és különösen Lewis szívesen csatlakozna hozzánk. Ez az egész még nagyon kezdetleges, a megfelelő időben majd megnézzük a lehetőségeinket, és eldöntjük, mi a megfelelő megoldás

– nyilatkozta diplomatikusan Louis Carey Camilleri, a Ferrari ügyvezető igazgatója. Hamilton egy közösségi eseményen találkozott John Elkann-nal, a Ferrari elnökével, de Camilleri szerint nagyon fel lett fújva az ügy.

Az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon Hamilton azt nyilatkozta, nem az a típus, aki kapkodva dönt, és szeret a Mercedes színeiben versenyezni, úgyhogy nincs benne olyan szándék, hogy mindenáron eligazoljon. A hatszoros világbajnok nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy igaz-e a pletyka, miszerint idén már kétszer is találkozott Elkann-nal, azt viszont elárulta, hogy a jövőbeli döntésében az is szerepet játszik majd, hogy Toto Wolff marad-e a Mercedesnél, a csapatfőnököt ugyanis az egyik lehetséges jelöltnek tartják az F1 ügyvezető igazgatói posztjára, amelyet jelenleg Chase Carey tölt be.

A Ferrari idei pilótái közül a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szerződése szintén 2020 végén jár le, míg a monacói Charles Leclerc-rel hosszabb távú szerződést kötött a csapat.

Kettőjük közül Leclerc a győzelmek, a pole pozíciók és a pontok tekintetében is verte idén Vettelt, amivel a Ferrari vezetőségét is meglepte.

Ha Leclerc a következő szezonban is lenyomja Vettelt, akkor nem csodálkoznánk, ha nem marasztalnák a németet. Akkor pedig biztos rácsörögnek majd Hamiltonra, hogy megüresedett egy hely.

Kategóriák: Friss

Aki működő vulkánra lép, mindig az életével játszik

1 óra 57 perc

Hétfőn váratlanul kitört Új-Zélandon az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó: a kráter közelében tartózkodó turisták közül hatan meghaltak, nyolcan eltűntek, 31 személy pedig kórházba került.

Múlt héten a vulkanológusok már érzékelték a vulkán aktivitásának enyhe növekedését, a készültségi szintet ezért nulláról egyes fokozatra emelték, ám hozzátették, ez még nem jelenti azt, hogy közvetlen veszély áll fenn. Így nem korlátozták a vulkántúrákat sem. Ami hétfőn történt, arra viszont senki sem számított.

Ez a kitörés rendkívül szerencsétlen időpontban, teljesen meglepetésszerűen történt, nem lehetett előre jelezni. A kráter közelében, de akár csak a kráterperemen tartózkodó embereknek esélyük sem lehetett a menekülésre

– mondja a 24.hu-nak Dr. Harangi Szabolcs geológus, vulkanológus, az ELTE TTK egyetemi tanára, a Kőzettan-Geokémiai Tanszék, valamint az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője. A professzor minden egyes szavát elmagyarázzuk, de előtte nézzük, mi is történt pontosan abban a pokoli néhány percben.

Gőz, kövek, mérges gázok, mindent elsöprő áradat

A vulkánkitörés hirtelen, nagyon gyorsan játszódott le. Egyik pillanatról a másikra forró vízgőz csapott ki a kráterben lévő repedésekből, ami súlyos égési sérüléseket okozott a közelben lévőknek. A következő pillanatban a vulkán apró kőzetszemcséket és kisebb-nagyobb kődarabokat lövellt ki magából elképesztő sebességgel, az emberek mintha golyózáporba kerültek volna.

A környéket forró vulkáni gázok lepték el, ezek közül például a kénhidrogén belélegezve azonnali halált okoz. De még ezzel sem volt vége! Másodpercek alatt jött az újabb pusztító csapás: a kőzetdarabokkal telített kitörési felhő saját súlya alatt összeomlott, és oldalirányban egy hurrikán sebességével hömpölygött szét a forró torlóár. Mindez nem tartott tovább fél percnél, de ez alatt, aki a közelben volt, nem menekülhetett.

Vulkanológus szemmel ugyanakkor ez a kitörés egészen kicsinek nevezhető, ha a fatális véletlen miatt nincsenek ott turisták, talán a hírekbe sem került volna be. Az áldozatok, sajnos, rosszkor voltak rossz helyen.

Ellenpéldaként Harangi Szabolcs az olasz Stromboli idén nyári, ugyancsak előjelek nélküli nagy robbanásos kitörését említi. Az esemény ott olyan időpontban következett be, amikor a több száz látogató csoportokban épp csak elindult volna a tűzhányóhoz. Ha a kitörés 2–3 órával később történik, amikor már mindenki a kráter peremére ért, százak haltak volna meg – egy turista így is életét vesztette. Mindez rávilágít arra, sokszor szerencse kérdése, hogy egy pusztító természeti esemény katasztrofális kimenetelű (mert éppen ott tartózkodó embereket érint), vagy csupán egy érdekes, esetleg izgalmas történés, súlyosabb következmények nélkül.

Megemelkedik felette a föld

Minden tűzhányó másképp működik, az aktív vulkánok közel felét műszerekkel monitorozzák a nap 24 órájában, így van ez a White-sziget esetében is. A közelgő kitörésnek három fontos, mérhető jele van.

Nagy érzékenységű szeizmográfokkal kimutatható, amint a magma felfelé nyomul a repedésekben, és ez földrengéseket kelt, illetve tizedmilliméter pontosságú GPS-adatok alapján meghatározható a felszín emelkedése, amit a mélybeli magma vagy a gázok nyomóereje okoz. Harmadrészt pedig a kürtőn, repedéseken keresztül távozó gázok mennyiségének, összetételének változásából lehet következtetni, mire készül a vulkán.

Azonban vannak olyan típusú kitörések, amelyek előjeleit jelenlegi műszereinkkel nem tudjuk észlelni, vagy egyszerűen nem tudjuk még, melyek azok a fizikai jelek, amelyek erre utalnának. Ezek az úgynevezett freatikus kitörések, ilyen történt hétfőn Új-Zélandon is.

Kiszabadul a többszáz fokos gőz

Ilyenkor a magma, azaz a felszín alatti kőzetolvadék sekély mélységbe nyomul és ott megakad. A magma 700–1000 Celsius-fokos hőmérséklete felfűti a felette lévő kőzeteket és az olyan felszín alatti vizeket, mint a talajvíz, a magmából kikerülő, úgynevezett hidrotermális oldatok, a leszivárgó csapadék vagy a tengervíz. A forráspont fölé hevített víz a kőzet pórusaiban raktározódik mindaddig, amíg egy kisebb földrengés, a magma nyomóereje, esetleg a magmás gázok kiszabadulása meg nem bontja az óriási nyomás alatt lévő rendszert.

Ekkor a túlhevített víz hirtelen gőzzé válik, ami több mint 1500-szoros térfogat-növekedést jelent, és ez egy rendkívül energikus robbanást eredményez. A környező kőzettest piciny darabokra esik szét és zúdul a felszínre

– magyarázza Harangi Szabolcs.

Mindez olyan pillanatszerűen és előjelek nélkül történik, hogy egyelőre tehetetlenek vagyunk, de a szakember úgy véli, a jövő azért nem reménytelen. Számos remek tudós dolgozik azon, hogy jobban megértsük e folyamatot, és akár megtaláljuk az előrejelzés módját is. Az elképzelhető, hogy csak néhány percet jelent majd, de az is segíthet.

Fotó: 2019 Maxar Technologies / AFP Nem vagyunk tisztában a veszéllyel

A hasonló tragédiák elkerülésében hatalmas a tudomány szerepe magának a kitörési folyamatnak, a kiváltó okoknak a megismerésében, ezzel az előrejelzés lehetőségeinek megtalálásában, de mindenképp felmerül a turisták és a kirándulásokat szervező cégek, szervezetek felelőssége is. Egy működő tűzhányó maga a természet megzabolázhatatlan, nyers ereje, rendkívüli élmény – így nem csoda, hogy a vulkánturizmus évente 100 millió embert vonz, hatalmas üzlet.

Sok helyen, például a Strombolin, de a White-szigeten is nyilatkozatot íratnak alá a látogatókkal, miszerint saját felelősségükre vesznek részt a túrán, ám ez édeskevés.

Az emberek nincsenek tisztában vele, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk a vulkánra lépve, nem tudják mit jelent a gyakorlatban az, amit esetleg alá is írtak

– emeli ki a professzor.

Tanulni kellene, nem tiltani

A földtudományok ismeretei, bolygónk, környezetünk folyamatairól, azok veszélyeiről keveset tudnak az emberek, ezek nemigen épültek be a köztudatba. Az átlagember szinte több ismerettel rendelkezik a Marsról, mint saját bolygójának belső folyamatairól, ezen a téren rengeteg még a tennivaló. Harangi professzor nem szorgalmazza, hogy a tragédiák hatására „tiltsák be” az aktív tűzhányók látogatását, sőt, ezzel óriási élménnyel gazdagodhatnak a látogatók.

Azonban mindenképpen átgondolásra ajánl több kérdést is. A legfontosabb a szakszerű tájékoztatás, a veszélyek megismertetése, illetve a veszélyhelyzetben történő helyes reakció átadása. Fontos azt is tudatni, hogy egy aktív vulkánra saját felelősségre lépni azt jelenti, hogy ennek tényleg valós kockázata van, és ezt vállalnia kell annak, aki ilyen veszélyes helyre megy. Lényegesek a védőeszközök (például fejvédő sisak, szájmaszk), a túravezető online kapcsolata a vulkánt megfigyelő intézettel.

A tragédiák mindig felhívják a figyelmet, hol lehet javítani, segíteni azon, hogy ilyenek lehetőleg ne következzenek be. Azt is látni kell ugyanakkor, hogy bolygónk számos folyamata jelent veszélyt a növekvő népességre, és ezzel együtt kell élni. Ezt pedig csak úgy lehet, ha minél többet tudunk róluk, és amennyire csak lehet, felkészültek vagyunk.

Kiemelt kép: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

Bihari Dániel korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Atlétikai vb: kormányrendeletbe foglalják Karácsony feltételeit

2 óra 9 perc

Egyetértés alakult ki a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában csütörtökön azokról a feltételekről, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés fogalmazott meg a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezésével kapcsolatban, ezeket pedig a kormány rendeletben rögzíti december 31-ig.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, úgy látják, a budapesti egészségügyi fejlesztésekben egyetértésre tudnak jutni, a kabinet Egészséges Budapest programjában ugyanis több forrás áll rendelkezésre, mint amennyit a főváros kért a járóbetegellátás fejlesztésére. Hangsúlyozta, a kormány szeretné az eredeti helyszínen felépíteni az új dél-budai centrumkórházat, ebben azonban nem tudtak egyetértésre jutni, mivel a főváros alternatív helyszíneket ajánlott.

Karácsony Gergely főpolgármester a budapestiek szempontjából komoly győzelemként értékelte, hogy az atlétikai világbajnokságra egy olyan beruházás valósul meg, amelyet a többség támogat és a rendezvény után valamennyi sportot szerető ember használhat.

A résztvevők közölték továbbá, hogy az új dél-budapesti híd ügyében és a Lánchíd felújításának ügyében is történt előrelépés, de további egyeztetésekre lesz szükség, a Városliget ügyében azonban nem közeledtek az álláspontok – írja az MTI.

A mai tárgyaláson a kormánnyal érvényt szereztünk Budapest feltételeinek, vagyis a két hónapja kinyilvánított választói…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2019. december 12., csütörtök

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Kategóriák: Friss

Átült a DK-ba két újpesti MSZP-s képviselő

2 óra 23 perc

A budapesti IV. kerület csütörtöki képviselőtestületi ülésén két szocialista képviselő bejelentette, hogy átülnek a DK frakciójába – értesült az ATV. Az információt a Magyar Hangnak is megerősítette Déri Tibor, a kerület polgármestere.

Farkas István és Szabó Gábor nem csak frakciót vált, hanem pártot is, a döntésük után a DK-nak hat, míg az MSZP-nek egy képviselője lesz.

Korábban Trippon Norbert alpolgármester is ugyanígy döntött, ő is az MSZP-től ült át Gyurcsány Ferenc pártjába. Döntését azzal indokolta, hogy egy hosszabb folyamat ért be és a DK az, amelynek a programjával, víziójával teljes mértékben azonosulni tud.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Kategóriák: Friss

Mexikó után Argentínába menekült a bukott bolíviai elnök

2 óra 36 perc

Argentínába érkezett menedék reményében Evo Morales lemondatott bolíviai elnök csütörtökön, két nappal az új argentin baloldali kormány beiktatását követően.

„Azért jött, hogy maradjon” – hangoztatta Felipe Solá argentin külügyminiszter a TN televízióban. Morales menekültstátust kapott és politikai menedékkérelmet is beterjeszthet. Morales Kubából érkezett Argentínába. A karibi országba pedig mexikói önkéntes száműzetéséből utazott egy orvosi vizsgálat miatt.

A volt bolíviai elnök két gyereke már három hete Argentínában tartózkodik.

„Evo Morales itt jobban érzi magát, mint Mexikóban” – mondta Solá.

Alberto Fernándezt, a súlyos gazdasági válsággal küzdő Argentína új elnökét kedden iktatták be hivatalába. A mérsékelt baloldali elnök jóval nagyobb jóindulattal van Morales iránt az előző, konzervatív kormánynál.

„Nem ismerjük el a de facto bolíviai kormányt. Reméljük, hogy minél hamarább új választásokat tartanak Bolíviában” – szögezte le Solá.

Az új argentin kormány azonban feltételeket is támasztott Moralesnek: arra köteleznék őt, hogy Argentínában ne tegyen politikai nyilatkozatokat. Ugyanakkor Morales naponta több alkalommal is kommentálja mikroblogján a hazájában zajló politikai fejleményeket.

„Egy hónapja Mexikóba, egy baráti országba érkeztem, amely megmentette az életemet, amikor le voltam törve. Most Argentínába érkeztem, hogy folytassam a harcom a legkiszolgáltatottabbakért és nagyobb hazánk (Latin-Amerika) egyesüléséért, erőt és motivációt érzek magamban. Köszönöm Mexikónak és Argentínának a segítséget és szolidaritást” – írta Morales Twitter-oldalán.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után Morales bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges többséget, nincs is szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban ekkor halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. A csalás gyanúja miatt a hadsereg és rendvédelmi szervek nyomására az elnök kénytelen volt lemondani és Mexikóba menekülni. Hívei puccsról beszélnek.

Miután a bolíviai parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát. (MTI)

Kategóriák: Friss

A Katona színésze arra kéri Gulyást, ne nevezze eltussolásnak, ami a Gothár-ügyben történt, mert nem az

2 óra 44 perc

Kocsis Gergely, a Katona József Színház színésze saját Facebook-oldalán nyílt levélben fordult Gulyás Gergelyhez, aki a mai kormányinfón ismét felhozta a politikai üggyé tett Gothár-ügyet, aminek, mint fogalmazott,

 kell, hogy legyenek következményei. És az nem tekinthető következménynek, hogy annak az igazgatónak haja szál sem görbül, aki egy éven keresztül ezt az ügyet eltussolta.

Ezt kifogásolta Kocsis, aki tüntetően higgadt és udvarias nyílt levelében arra kéri a minisztert, hogy ne használja az „eltussolni” szót, ugyanis amit Máté Gábor tett, az aligha nevezhető eltussolásnak, amit, mint Kocsis kiemeli, könnyedén megtudhat bárki, aki utánaolvas a témának, márpedig Gulyás, aki politikustársaival együtt az utóbbi időben szokatlanul nagy mértékű érdeklődést mutat a színház iránt, könnyedén megtehet.

Ám úgy érzem, önt igazából nem aggasztja, mi folyik nálunk, vagy bármely más színházban. Önt az aggasztja, hogy nem tud megfelelni a direktívának, miszerint a balliberális fészkeket fel kell számolni, a nyomás nem szűnhet meg, amíg… Amíg mi nem történik? Amíg Máté Gábor haja szála legalább kicsit meggörbül?

– folytatja Kocsis, aki szerint Gulyás aligha állna meg itt, az viszont, hogy mi a hosszabb távú terv, nem derül ki. A színész viszont éppen erre kíváncsi, hogy meddig akar Gulyás és a politika elmenni, úgy a miheztartás végett.

A teljes levél itt olvasható:

Nyílt levél Gulyás Gergelynek:Tisztelt Miniszter úr!Kérem, nézze el nekem, hogy ezt pont önnek írom, írhatnám több…

Közzétette: Gergely Kocsis – 2019. december 12., csütörtök

Gothár Péter zaklatási ügye néhány hete robbant ki, azonban a szexuális zaklatás helyett hamar a politikai érdek kapta fel a témát, a lényegről azóta alig esett szó. Gothárt azóta nem csak a Katonából, de a Színművészetiről is kitették.

Kiemelt képünkön Kocsis Gergely és Ónodi Eszter A Platonovban. Fotó: Horváth Judit

Kategóriák: Friss

Novák: Rácz Zsófia látja a mindennapi problémákat

2 óra 46 perc

Csütörtökön a Blikk vendége volt Novák Katalin család- és ifjúságvédelmi államtitkár, akit többek között megkérdeztek Rácz Zsófiáról, arról a 22 éves egyetemistáról, akit ifjúságért felelős helyettes államtitkárnak neveztek ki. Mint ismert, emiatt törvényt is kellett módosítani, hiszen ehhez a poszthoz eddig diploma kellett.

Novák Katalin az interjúban megvédte a döntést, azt mondta:

Zsófi több nyelvet beszélő, világot látott, ambíciózus fiatal nő. Az ENSZ-ben is töltött be ifjúságvédelmi funkciót. Kit nevezzünk ki az ifjúságügyi posztra, ha nem egy ifjút? Ő ebben él, látja a mindennapi problémákat.

Az államtitkár hozzátette: az ifjúságügyi poszt „nem egy közigazgatási típusú feladat, nem intézményrendszerről kell gondoskodni, nem források fölött kell diszponálni”.

Kiemelt kép: Novák Katalin Facebook

Kategóriák: Friss

Erre figyeljen, ha macskája van, és szeretné, hogy mindenki túlélje a karácsonyt

2 óra 56 perc

A macskatulajdonosok számára két okból szokott stresszes lenni a karácsony. Egyrészt azért, mint bárki másnak: év végi hajtás a munkahelyen, állandó rohanás, az ajándékok beszerzése, és a sokszor a hátunk közepére kívánt nagy családi összejövetelek közeledte mind próbára teszik az idegrenszert.

Ennek tetejében folyamatosan ott a veszély, hogy a macska, vagy a fa közül valamelyik nem éli túl az ünnepeket.

Semi ok azonban a pánikra, a Metro cikkéből ugyanis kiderül, mit kell tennünk ahhoz, hogy a karácsonyfa a lehető legmacskabiztosabb legyen.

A macskásoknak már az sem mindegy, hogy milyen fát választanak, mivel arra is ügyelni kell, hogy az állatnak ne okozzunk bajt akaratlanul. Ha igazi fenyőt veszünk, figyelni kell, hogy a macska ne nagyon kóstolgassa az ágakat, mert egyes fák olyan nedveket és gyantát tartalmaznak, ami mérgező lehet az állatra nézve. Aztán ott vannak a lehulló tűlevelek, amik minket maximum csak idegesítenek, a macskáknak viszont könnyen megsebesíthetik a mancsát, nem is beszélve az üveg díszekről, amik darabokra törnek, amint leesnek a fáról. És persze, hogy le fognak esni, mikor a macsak folyamatosan az ágakat piszkálja.

A karácsonyfaizzókhoz tartozó zsinórokat érdemes valamilyen műanyagbevonattal ellátni, hogy a kiváncsi állat ne rágja szét a vezetéket, a karácsonyfát pedig célszerű többszörösen kibiztosítani, hogy olyan szilárdan álljon, hogy senki még csak véletlenül se tudja feldönteni. Az pedig a fentiek után már magától értetődik, hogy a törékenyebb díszeket a fa tetejére kell tenni, ahol a macska már nem éri el, az alsó ágakra jöhetnek a papírdíszek.

A tökéletes macsakbiztoságot persze így sem lehet garantálni, de ha ezeket a tippeket betartjuk, nagy valószínűséggel nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés, és nyugodtan, a házi kedvencekkel együtt élvezhetjük az ünnepi kikapcsolódást.

Kategóriák: Friss

Argentínába menekült a volt bolíviai elnök

3 óra 7 perc

Argentínába érkezett menedék reményében Evo Morales lemondatott bolíviai elnök csütörtökön, két nappal az új argentin baloldali kormány beiktatását követően.

„Azért jött, hogy maradjon”, hangoztatta Felipe Solá argentin külügyminiszter a TN televízióban. Hozzátette: Morales menekültstátust kapott és politikai menedékkérelmet is beterjeszthet.

Morales Kubából érkezett Argentínába. A karibi országba pedig mexikói önkéntes száműzetéséből utazott egy orvosi vizsgálat miatt. A volt bolíviai elnök két gyereke már három hete Argentínában tartózkodik.

Evo Morales itt jobban érzi magát, mint Mexikóban,

mondta Solá.

Alberto Fernándezt, a súlyos gazdasági válsággal küzdő Argentína új elnökét kedden iktatták be hivatalába. A mérsékelt baloldali elnök jóval nagyobb jóindulattal van Morales iránt az előző, konzervatív kormánynál.

„Nem ismerjük el a de facto bolíviai kormányt”, szögezte le Solá. „Reméljük, hogy minél hamarább új választásokat tartanak (Bolíviában)”.

Az új argentin kormány azonban feltételeket is támasztott Moralesnek: arra köteleznék őt, hogy Argentínában ne tegyen politikai nyilatkozatokat. Ugyanakkor Morales naponta több alkalommal is kommentálja mikroblogján a hazájában zajló politikai fejleményeket.

Egy hónapja Mexikóba, egy baráti országba érkeztem, amely megmentette az életemet, amikor le voltam törve. Most Argentínába érkeztem, hogy folytassam a harcom a legkiszolgáltatottabbakért és nagyobb hazánk (Latin-Amerika) egyesüléséért, erőt és motivációt érzek magamban. Köszönöm Mexikónak és Argentínának a segítséget és szolidaritást,

írta Morales Twitter-oldalán.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után Morales bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges többséget, nincs is szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban ekkor halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. A csalás gyanúja miatt a hadsereg és rendvédelmi szervek nyomására az elnök kénytelen volt lemondani és Mexikóba menekülni. Hívei puccsról beszélnek.

Miután a bolíviai parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát.

November végén a bolíviai parlament törvényt fogadott el arról, hogy törlik az október 20-i elnökválasztás eredményét és új elnökválasztásokat tartanak. Értesülések szerint erre március közepén kerülhet sor.

Kiemelt kép: Europress/PEDRO PARDO/AFP

Kategóriák: Friss

2020-ban ítélhetik el jogerősen a Balkán mészárosát

3 óra 30 perc

A háborús bűncselekmények miatt első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok ügyében 2020-ban hirdethetnek jogerős ítéletet – közölte Carmel Agius, az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) elnöke a boszniai sajtó csütörtöki beszámolói szerint.

Ratko Mladicot az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta 2017-ben az azóta már megszűnt hágai Nemzetközi Törvényszék. Az ítélet szerint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés – mellett a srebrenicai népirtásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg.

A „Balkán mészárosának” is nevezett egykori parancsnok 2018 márciusában fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

Kiemelt kép: Europress/Peter Dejong/POOL/AFP

Kategóriák: Friss

Hat méter mély kútba zuhant egy kutya Nyíregyházán

3 óra 39 perc

Hat méter mély, gyűrűs kútba esett egy kutya Nyíregyházán, a Lászlótanyán.

A helyszínre érkező nyíregyházi hivatásos tűzoltók mentőkötél és dugólétra segítségével leereszkedtek kútba, és kiemelték a rémült állatot.

Fotók: Nyíregyházi HTP

:

Kategóriák: Friss

Megemelik az Airbnb-lakások adóját Terézvárosban

3 óra 48 perc

A terézvárosi képviselő-testület csütörtökön megnövelte a szálláskiadáshoz kapcsolódó terheket, a rendelkezés január 1-jén lép életbe – tájékoztatta a VI. kerületi önkormányzat az MTI-t.

A jelenlegi szabályozás szerint Terézvárosban a szállásadóknak parkolóhelyet kell biztosítaniuk vendégeiknek, ha pedig ezt nem tudják megtenni, akkor pénzben kell megváltaniuk a parkolóhelyet az önkormányzatnál. Egy parkolóhely létrehozásának jelenleg csak a harmadát fizeti ki ilyenkor egy szállásadó. Ennek a megváltásnak az összegét emelte föl az önkormányzat csütörtöki ülésén a korábbi évi 1,2-1,5 millió forintról 2,8-5,6 millió forint közötti összegre, attól függően, hogy milyen üzletegységről, melyik területről van szó.

Az adóemelés érinti az üzleteket, a szállodákat és a rövid távú lakáskiadást, azaz az Airbnb-t.

Terézvárosban minden 15. lakást Airbnb-n adnak ki, a tulajdonosok közül sokan több lakást adnak bérbe, továbbá jelenleg is 27 hotel épül a kerületben. Ennek az üzletnek a haszna a tulajdonosokhoz áramlik, a költsége és a következményei, például zaj, parkolás, takarítás, viszont a kerületben élőket terheli – indokolták a döntést. A lakáskiadásból a leggazdagabbak óriási hasznot húznak, miközben egy ápolói, pedagógusi fizetésből egy szobát sem lehet bérelni a folyamatosan emelkedő árak miatt. A kerületnek korlátoznia kell az üzletágat, enyhítenie kell a lakhatási válságot, csökkenteni a lakáspiac szabályozatlanságát a terézvárosiak nyugalma, a túlzsúfoltság csökkentése érdekében – írták.

A megemelt adókból befolyó összeg a kerületben lakók életkörülményeinek javítását, a parkolási káosz mérséklését és egy zöldebb Terézváros kialakítását szolgálja. A 2020. január 1-jétől életbe lépő szabályozáshoz kapcsolódóan az önkormányzat szigorít a szállások ellenőrzésén is – közölte a terézvárosi önkormányzat.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Kategóriák: Friss

Rendes fiú-e, aki rád mászik, míg ki vagy ütve – és ér-e bosszút állni rajta?

4 óra 26 másodperc

Egy jó bosszúfilm bármikor jöhet, pláne, ha az egy női nemierőszak-bosszúfilm, amit angolul a sokkal hangzatosabb rape revenge zsánerként emlegetnek – legutóbb tavaly májusban kaptunk ebből egy igazán klasszat –, akkor pedig még tovább fokozódik a várakozásunk, ha mindezt a zseniális Megszállottak viadala (Killing Eve) alkotói szállítják. Az egyelőre magyar címmel nem rendelkező Promising Young Woman – amit nagyjából úgy fordíthatunk: Ígéretes ifjú hölgyEmerald Fennell író-színésznő rendezői debütálásaként érkezik, aki a Megszállottak viadala második évadjának showrunnereként dolgozott. A filmet íróként is ő jegyzi, tehát a szerelemprojekt-jelleg garantált, ahogy az is sejthető már személyéből is, hogy igazi girlpower-mozira számíthatunk, pedig a sztoriról még szót se ejtettünk. Ami kellőképpen kitekert: a Carey Mulligan alakította Cassie ugyanis azzal tölti szabadidejét, hogy egy bizarr kísérletet végez: beül szórakozóhelyekre, irtózatos módon lealjasodik, kiszolgáltatva a véletlennek, hátha egy kedves fiatalember megkérdezi, segíthet-e neki hazajutni. Minden alkalommal sikerrel jár, ahogy az is üzembiztosan megtörténik, hogy a kedves fiú aztán így vagy úgy visszaél azzal, hogy a nő öntudatlan részeg. Igen ám, de hősnőnk valójában nem részeg, sőt, nagyon is magánál van, és ezen a ponton fordít azon a bizonyos kockán, a maga módján felelősségre vonva a visszaélőket. Cassie nem egyszerűen önbíráskodik, ám hogy mi történt vele, amiért a nemi erőszak kultúrájának álruhás igazságosztójaként tevékenykedik, az pontosan majd a filmből derül csak ki, bár eléggé sejthető. A mozi a Sundance-en debütál majd januárban, arról, hogy a széles körű forgalmazása pontosan hogy alakul, egyelőre csak annyit tudni, hogy áprilisban mutathatják be az Államokban, pedig a most kiadott előzetes alapján már holnap szívesen néznénk a filmet.

Kiemelt kép: Focus Features

Kategóriák: Friss