Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 2 perc 17 másodperc

Sokba kerülhet, ha vonatkésés miatt visszaváltanánk a jegyünket

31 perc 54 másodperc

Olvasónk és felesége kerékpárostul utazott volna vonattal. Miután megváltották a jegyet, és már nem sok volt az indulásig, bemondták, hogy előreláthatólag 20 percet késik a vonat. Csakhogy nekik alig 20 percük volt Kőbánya-Kispesten az átszállásra, és ha lekésték volna a csatlakozást, azzal egy órát vesztettek volna. Ráadásul a bakter se biztatott sok jóval, az látszott valószínűnek, hogy inkább fél óra lesz a késés.

Az állomások felén nem váltják vissza a vonatjegyet

A megvásárolt, de fel nem használt jegyeket csak olyan állomásokon váltja vissza a MÁV-START, ahol van jegypénztár. Az állomások mintegy felében, 300 helyen van csak pénztár, tájékozódni itt lehet.

Vissza akarták váltani a jegyet, de kiderült, hogy Vecsésen ez nem lehetséges, legközelebb Kőbánya-Kispesten vagy Monoron intézkedhetnek. Úgy gondolták, a 3090 forintért eltekernek Monorra. Ott visszaváltották a jegyeket, de levontak tőlük 20 százalék kezelési költséget, így csak 2480 forintot kaptak kézhez. Visszafelé már vonattal mentek, ami 1210 forintjukba került. Ha oda-vissza vonattal mentek volna visszakérni a jegyek árát, az 2420 forintba került volna, vagyis összesen hatvan forint visszaszerzéséért utazgattak volna.

Elég mérgesek voltak, pedig akkor még nem is tudták, hogy a MÁV szabályzata szerint a vasúttársaság nem vonhatta volna le tőlük a kezelési költséget, mivel a vonat több mint 10 perces késéssel indult.

Képünk illusztráció
Fotó: Rosta Tibor / MTI Kétórás késés után visszajár a jegyár fele

Bármikor előfordulhat, hogy akár több órás késéssel érkeznek meg az utasok a kiválasztott célállomásra, de a zsúfoltság, az ülőhelyek hiánya is megkeserítheti a vonaton közlekedők életét. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) összefoglalta az idevágó szabályokat.

Ha a belföldi forgalomban közlekedő feláras vonat vasúthibára visszavezethető okból késik, az utas átalány-kártérítésre jogosult, amelynek mértéke:

 • 30-119 perc késés esetén a menetjegy árának 25 százaléka
 • ennél nagyobb késés esetén a menetjegy árának 50 százaléka.

Tehát kizárólag olyan vonatok késése esetén van a vasúttársaságnak kártérítési felelőssége, amelyek igénybevételéhez valamilyen felárat is kellett fizetnie az utasnak.

A felár a menetdíjon felül fizetendő díj, ami lehet kiegészítő jegy, helyjegy. Az utas kérésére az érkezési állomás ügyeletes alkalmazottja vagy a késett vonat jegyvizsgálója igazolhatja a késés tényét és időtartamát. Az átalány-kártérítés igényét az utas a vasúttársaság bármely szervezeti egységénél bejelentheti. Az utas adatait és elérhetőségeit tartalmazó igényéhez csatolnia kell eredeti menetjegyét, felárbizonylatát, a vasúttársaság pedig az igény benyújtásáról és a menetjegy, felárbizonylat átvételéről igazolást ad ki. Ezt az igazolást később csatolhatja az utas esetleges kártérítési igényéhez. A kifizetés határideje az igénybejelentésétől számított egy hónap. Az átalány-kártérítés kifizetése történhet kupon formájában is, de az utas kérésére a térítést pénz formájában kell kifizetni.

Ha az átalány-kártérítés összege nem haladja meg az ezer forintot, azt a vasúttársaság nem fizeti ki. De ugyanazon utas több, egyenként ezer forintot meg nem haladó kártérítését a vasúttársaság kifizeti, amint összegük meghaladja az ezer forintot.

Képünk illusztráció
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Tavaly egyébként összesen 22,6 millió forintnyi kártérítést fizetett ki utasainak a MÁV-START Zrt. késések miatt:

Tízmilliókat fizetett a MÁV tavaly a késések miatt Kevesen tudják, hogy anyagi kompenzációt kaphatnak, ha késik a vonat. Mi a helyzet, ha nem felel meg a minőség?

Arra gondoljunk, ha a vasúttársaság nem tudja biztosítani az utas által megvásárolt szolgáltatást a menet-, hely- vagy pótjegy alapján (például a meghatározott kocsiosztályt, fekvőkocsit vagy hálókocsit). Ilyenkor a MÁV köteles felajánlani

 • azonos minőségű szolgáltatást egy eltérő időpontban induló/érkező vonaton, vagy a célállomáshoz más útvonalon közlekedő vonaton. Amennyiben az utas ezt elfogadja, díjvisszatérítésre nem jogosult.
 • Ha azonos minőségű szolgáltatást nem tud biztosítani, magasabb minőségű szolgáltatást köteles az utasnak felajánlani a vasúttársaság. Ha az utas elfogadja, ezért díjkülönbözetet nem követelhetnek tőle.
 • Ha csak alacsonyabb minőségű szolgáltatást tudnak felajánlani és az utas ezt elfogadja, a menetjegyen feltüntetett és a ténylegesen teljesített szolgáltatás díjkülönbözetét a vasúttársaság visszatéríti.
 • Ha az utas az eltérő minőségű szolgáltatást nem fogadja el és lemond az utazásról, a menetdíjat és/vagy a felárat vissza kell fizetni neki.
Egy utas jegyet vesz a MÁV-START új jegykiadó automatájából a Nyugati pályaudvaron
Fotó: Bruzák Noémi / MTI Tíz perc késés után már nem kell kezelési költséget fizetni

Az utasnak kezelési költség levonása nélkül kell megkapnia az összeget, ha azért mondott le az utazásról, mert

 • a vonat 10 percet meghaladó késéssel indult volna,
 • fűtés nélkül közlekedett,
 • világítás nélkül közlekedett,
 • zsúfoltsága miatt menetjegyének megfelelő ülőhelyhez nem jutott, illetve ha
 • a vonat a menetjegyen feltüntetett szolgáltatásnak megfelelő ülőhelyek nélkül közlekedett.

A felsorolt körülményeket/tényeket a jegyvizsgálóval szintén igazoltatni kell. A nyári időszakban a kötelező légkondicionálás még nem szerepel a feltételek között.

Visszajár a menetjegy ára akkor is, ha valamilyen okból mégsem tud elutazni a jegyvásárló és ezt időben jelzi. Az utas addig mondhat le az utazásról indoklás nélkül, és kérheti a menetdíj (helyjegy, pótjegy, pót- és helyjegy) visszatérítését, amíg a vonat el nem indul az állomásról. Azonban ebben az esetben meg kell fizetnie a 20 százalékos kezelési költséget a jegyek ára után.

E-vonatjegynél e-visszatérítés

A MÁV javasolja utasainak, vegyék igénybe az e-vonatjegyet, illetve a Vonatinfó-applikációt, amivel akár okostelefonnal is gyorsan megvásárolható a menetjegy. A mobilalkalmazással a jegyvisszaváltás is egyszerűbb. A Vonatinfóval vásárolt jegy az érvénytartam kezdete előtt, kizárólag az applikáción keresztül téríthető vissza, pénztárban nem. Online visszatérítésnél a kezelési költség is csak 10 százalék (menetjegy és gyorsvonati pótjegy). Más feláraknál a vonat indulása előtt legkésőbb 24 órával nincs kezelési költség a visszatérítésnél; és legfeljebb 1 órával indulás előtt is 10 százalék a kezelési költség a visszatérítendő pót- és/vagy helyjegyeknél. Különleges esetekben és a vasúttársaság hibája miatti visszatérítésért a MÁV-START ügyfélszolgálatához kell fordulni.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

Kategóriák: Friss

Sallói csapattársa megríkatott egy 9 éves kislányt

32 perc 23 másodperc

Sallói Dániel és Németh Krisztián is gólpasszal járult hozzá csapata, a Sporting Kansas Portland Timbers felett aratott 3-0-as győzelméhez.  Utóbbi pont Johnny Russelt ugratta ki pazarul a 89. percben, aki ennek köszönhetően állította be a 3-0-as végeredményt, majd akkora örömet szerzett egy kilenc éves kislánynak, hogy az elsírta magát.

A kislány a meccs alatt végig egy „Johnny Russel: ma van a kilencedik születésnapom” feliratú táblát szorongatott és emelt fel néha a magasba olykor. Kedvence megláthatta, mert a találkozó lefújása után felballagott a , levette magáról az izzadt mezét, és születésnapi ajándék gyanánt átnyújtotta azt a kislánynak.

Izzadt, büdös mez ekkora örömöt még nem okozott.

Kategóriák: Friss

Kézzel kénytelenek kiírni a járatinformációkat a Gatwick repülőtéren

36 perc 33 másodperc

A britek második legforgalmasabb repterén kitört a káosz hétfőn, miután egy informatikai hiba miatt a dolgozók kénytelenek voltak egy táblára kézzel felírni a járatokra vonatkozó információkat.

A londoni Gatwick repülőtér dolgozói azért kényszerültek erre, mert a hiba miatt több gép információi rosszul szerepeltek a kivetítőn, így voltak utasok, akik emiatt le is késték a repülőjüket.

A kényszermegoldás így néz ki a gyakorlatban:

Appalling @Gatwick_Airport with broken monitors and a tiny white-board for announcing gates. Thank goodness I have eagle-vision and can read messy writing from a distance. Why not pre-assign gates like Canadian airports? #laughable #typicalbritain #frustratedpassengers pic.twitter.com/uSKDWN8ooX

— Elizabeth Humphries (@lizmezzo) 2018. augusztus 20.

Serious whiteboard based business continuity going on in Gatwick. All flight information screens down. Poor chap with a 2-way radio trying to keep it up to date with hundreds looking on. #gatwick #airport #businesscontinuity #crisis #london #outage https://t.co/sQJqd2htAf pic.twitter.com/r2n16Ur8J3

— Robin Blandford (@robinb) 2018. augusztus 20.

A problémát a Gatwick IT-szolgáltatója, a Vodafone okozta, a reptér elnézést kért az utasaitól a hibáért. A Vodafone dolgozik a probléma elhárításán.

(Telegraph, kiemelt kép: Twitter/Airport Webcams)

Kategóriák: Friss

Ekkora a sor kora délután a Parlamentbe a Kossuth téren

41 perc 16 másodperc

Augusztus 20-a nemcsak a tűzijátékkal egyenlő, hanem azzal is, hogy bárki ingyen megnézheti a Szent Koronát.

Ennek megfelelően elég sokan várnak a Kossuth téren, amiről videót is készítettünk. Csak lefilmezni a rengeteg embert 17 másodperc volt, szóval sejthető, hogy nem érdemes arra várni, hogy fél óra alatt bejutunk. Sokan egyébként nagyon okosan napernyővel, vízzel jelentek meg a sorban, de a legokosabbak egyáltalán nem és inkább otthon hűsöltek.

Kiemelt kép: 24.hu
Kategóriák: Friss

A fél internet Kanye West papucsán pörög

57 perc 33 másodperc

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Kanye West egy elég érdekes szettben jelent meg a szintén rapper, 2 Chainz esküvőjén: a huszonegyszeres Grammy-díjas művész Louis Vuitton öltönyét egészítette ki egy divatosnak kicsit sem mondható papuccsal, amihez ráadásul még felvett egy zoknit is.

Kim Kardashian büszkén mutogatja Kanye West nagymamapapucsát Az egész szett arra enged következtetni, hogy a világ megérett a pusztulásra.

Az internet népe ezt a divatbakit persze nem hagyhatta szó nélkül, a Twitter hamarosan tele is lett az értetlenkedő bejegyzésekkel, amelyek közül a legtöbben még csak nem is a papucs létjogosultságán, hanem inkább annak méretén viccelődtek.

Először mutatjuk a kérdéses lábbelit.

Fotó: Instagram Fotó: Instagram

Most pedig jöjjenek a legjobb Twitter-bejegyzések.

#KanyeWest that suit is

Kategóriák: Friss

Korán pezsgőztek, Alonsóékat kizárták a versenyből

1 óra 6 perc

Hiába nyert a Fernando Alonso, Sébastien Buemi, Nakadzsima Kazuki hármas a hétvégi endurance-vb silverstone-i hat órás futamon,  szabálytalanság miatt – mindkét – a gyári Toyotát utólag diszkvalifikálták  – számolt be az autosport.com.

Így Alonsóék bukták a győzelmet. Az indoklás szerint 8-as rajtszámú Toyota fenéklemeze nem a szabályoknak megfelelően a hajlott meg a 2500 N erővel végzett nyomásvizsgálat alatt.

A csapat az állítja, a verseny közben sérülhetett meg a fenéklemez, ez lehetett a bibi, de a versenybírók nem osztották ezt a nézetet. A versenyt így  a Mathias Beche, Gustavo Menezes és Thomas Laurent által vezetett Rebellion Racing privát csapat hármas kocsija nyerte.

Kategóriák: Friss

Öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről Venezuelában

1 óra 9 perc

A gazdasági csőd szélén álló Venezuelában, ahol a szakértők szerint az év végén akár 1 millió százalék lehet az infláció, hétfőn öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről.

Az intézkedés megelőzően a kormány arról is döntött, hogy a minimálbért több mint 3 ezer százalékkal, fekete piaci árfolyamon számolva 30 dollárnak megfelelő összegre emeli. Azt, hogy ezt mikortól lépteti életbe, nem közölte.

Milliók menekülnének Venezuelából, de zárulnak a határok Ecuador a hétvégén váratlanul megszigorította a venezuelai állampolgárokra vonatkozó szabályokat, érvényes útlevél nélkül már nem léphetik át a határt.

Az infláció júliusban – nem hivatalos adatok szerint – elérte a 83 ezer százalékot, ami csaknem a duplája a júniusi 46 ezer százaléknak. Hivatalos inflációs adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány

A „régi” bolivar legnagyobb címlete a 100 ezres volt, ami a fekete piacon kevesebb mint 3 amerikai centet ért. Egy csésze kávé több mint 2 millió „régi” bolivarba került.

Alejandro Werner, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) térségért felelős illetékese korábban azt mondta, hogy a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwéban az előző évtized végén volt.

Venezuela eredetileg júniusban három nullával akarta megkurtítani bankjegyeinek címleteit, de ezt akkor elhalasztották a bankszektor irányítóinak kérésére, akik szerint erre még nem állt készen az ország pénzügyi rendszere.

A venezuelai bankok hétfőn zárva vannak, hogy átálljanak az új pénz forgalmazására.

Beszéde közben hajtottak végre merényletkísérletet a venezuelai elnök ellen Dróntámadás célpontja volt Nicolás Maduro.

Az új venezuelai fizetőeszköz neve „szuverén bolivar”, a legkisebb névértékű a 2 szuverén bolivar lesz – érme formájában –, a legnagyobb névértékű pedig az 500 szuverén bolivar.

A legkisebb névértékű régi bolivar a 200 ezres, a legnagyobb az 50 milliós volt.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Juan Torres/NurPhoto)

Kategóriák: Friss

Szerencsére nem tudja a panda, hogy ikrei születtek

1 óra 17 perc

A BBC Earth rakott ki egy videót, hogy az újdonsült anyuka, Lee Lee nem tudja, hogy ikrei születtek, és jobb is ez így. A felvételt David Attenborough narrálta, és kiderül belőle, hogy addig szerencsés, amíg Lee Lee-t becsapják a gondozói. A pandák ugyanis rendszerint egy utódnak adnak életet, és rájuk is koncentrálnak, nagy eséllyel hagyná magára az anya az egyik pandát, aki éhen halna.

Az állatkert munkatársai legalább tízszer cserélik a 20 napos babákat, Lee Lee egyszerre csak egyikükkel lehet. A figyelmét pedig minden cserénél egy vizes tállal terelik el. A pandák már nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, de fontos, hogy fogságban is tudjanak szaporodni, és ez a módszer szinte száz százalékos biztosítékot nyújt az újszülöttek életben maradására.

(Mashable)

Kiemelt kép: YouTube

Kategóriák: Friss

Vb-bíró vezeti a Vidi BL-meccsét

1 óra 32 perc

Az UEFA hivatalosan is kijelölte a szerda esti MOL Vidi – AEK Athen BL-playoff párharc első mérkőzésének játékvezetőjét. Az uefa.com azt írja, a Groupama Arénában a 44 éves olasz Gianluca Rocchi vezeti majd ki a csapatokat. A spori tagja volt a 2018-as oroszországi világbajnokság játékvezetői keretének, két csoportmeccset (Portugália-Spanyolország, Japán-Szenegál) és egy nyolcaddöntőt (Brazília-Mexikó) vezetett. Utóbbin simán benézte és nem büntette utólag, amint Neymart elég ocsmányul megtaposta Miguel Layun.

https://clips.clippit.tv/lnwbyz/720.mp4

Rocchi a három meccsen csak 13 sárga lapot osztott ki, a pirosat nem húzta elő a zsebéből és egy tizenegyest ítélt. Segítői a szintén olasz Elenito Di Liberatore és Mauro Tonolini lesznek.

Az olasz az európai klubfutballban is sztárbírónak számít. Tavaly a BL-ben a Real-PSG nyolcaddöntős meccsen fújt, mígy az EL-ben az Atlético Madrid–Arsenal elődöntőn.

Bajnokok Ligája, playoff, első mérkőzés:

Mol VIDI FC–AEK Athén (görög)
Időpont: Augusztus 22. szerda, 21.00
Helyszín: Groupama Aréna
Játékvezető: Gianluca Rocchi (olasz)

Visszavágó: augusztus 28. kedd, Athén

Kategóriák: Friss

Három nap alatt a második medvét gázolták el Romániában

1 óra 48 perc

Három nap alatt a második medvét gázolták el a romániai A1-es autópályán. Az újabb baleset hétfő hajnalban történt a dél-erdélyi autópálya egyik Szeben megyei alagútjában. A balesetben ezúttal sem történt személyi sérülés, de a nagyvaddal ütköző gépkocsi megrongálódott.

Egyszer csak medve jött szembe a román autópályán Héttonnás kisteherautó csapódott a medvébe, az állat elpusztult.

Az útügyi igazgatóság nem találja a magyarázatot a történtekre, ugyanis az autópályát kerítés szegélyezi, amelynek éppen azt kellene biztosítania, hogy ne kerülhessenek állatok az úttestre. Szeben megye prefektusának a segítségét kérik, hogy ne történhessen hasonló eset.

Az útkarbantartó illetékese azt is közölte, hogy a vadállatok esetleges megjelenésére figyelmeztető táblákat helyez ki arra az autópálya-szakaszra, ahol az elmúlt napok medvés balesetei történtek.

A hétfő hajnali baleset szintén Nagyszeben közelében, a szombat hajnalitól mintegy hat kilométerre történt. A szombati baleset után az útkarbantartó illetékese azt feltételezte, hogy a vadállat egy felhajtónál jutott az autópályára.

Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki.

Kilőtték a második veszélyes medvét Tusnádfürdőn Ezzel befejezettnek tekintik a feladatukat.

(MTI, kiemelt képünk illusztráció, fotó: AFP PHOTO / Jure Makovec)

Kategóriák: Friss

Nicki Minaj csúnyán kiakadt Twitteren

2 óra 8 perc

Nem szívesen lennénk most a Spotify tulajdonosai között, a világ talán legcsípősebb nyelvű rappere, Nicki Minaj ugyanis durván kiakadt rájuk Twitter-oldalán.

Nicki Minaj életében először fog a Vogue címlapján szerepelni Nem hittük volna, hogy még sosem volt címlaplány.

A rapper legnagyobb problémája a zene-streamelő program üzemeltetőivel minden valószínűséggel az lehet, hogy legújabb, Queen nevet viselő albuma nem kap elegendő reklámot, pedig a toplistákon elfoglalt helye alapján, ezt mindenképp megérdemelné.

Spotify put drake’s face on every playlist but told me they’d have to teach me a lesson for playing my music 10 mins early on #QueenRadio. Even tho they’ve been giving away my music for free for years & I am one of the top Spotify artists of all time.

— QUEEN (@NICKIMINAJ) August 19, 2018

A Spotify minden lejátszási listára odateszi Drake arcát, de nekem azt mondták, hogy tanítaniuk kell egy leckét, amiért 10 perccel hamarabb játszottam le a számaimat a Queen Rádión. Még úgyis, hogy évekig ingyen adták el a zenémet és közben én vagyok az egyik legjátszottabb előadó Spotify-on

– kezdte Minaj, majd hozzátette, hogy neki meg kellett tanulnia a leckét, bezzeg Drake-nek nem, pedig ő az a művész, aki talán a legtovább priorizálta a konkurens Apple-t.

Do you know how many women get systematically blackballed out of their positions in an office building & can’t fight back?????

— QUEEN (@NICKIMINAJ) August 19, 2018

Tudjátok, hány nőt golyóznak ki szisztematikusan a pozíciójukból és hányan nem tudnak visszavágni?

– tette fel végül a költői kérdést Minaj, amit 13 órával a posztolás után már több mint 25 ezren kedveltek.

(Kiemelt kép: Jamie McCarthy/Getty Images)

Kategóriák: Friss

Tényleg tönkreteszi a mágnes a laptopot?

2 óra 31 perc

Főleg a különböző hollywoodi filmeknek köszönhetjük, hogy széles körben elterjedt a tévhit: még egy kis mágnes is képes teljesen tisztára pucolni egy laptop merevlemezét, és mindehhez elég néhány mozdulatot végezni a hardver közelében. A valóság ennél azért jóval bonyolultabb, és az sem mindegy, hogy milyen meghajtó van abban a bizonyos gépben.

NINCS BAJ, HA RÁESETT A HŰTŐMÁGNES

A HDD merevlemezek mágneses elven működő tárolóeszközök, amikhez tartozik erős neodímium-vas-bór mágnes is, ez mozgatja azokat az író- és olvasófejeket, amik adatokat visznek a lemezekre. Mivel a HDD mágnesességgel működik, ezért érzékeny is rá, és teljesen le lehet nullázni vele –

csak nem azzal a mezei változattal, amit otthon tartunk, és nem is azzal, amit a boltban erősebb mágnesként árulnak.

Ahhoz, hogy egy HDD használhatatlan legyen, ipari erősségű mágnes szükséges, nem elég a hűtőmágnes, hogy letörlődjön róla minden adat. Ilyen otthon jó eséllyel nincs a fiókban, de elég könnyű és olcsó hozzájutni, szóval, ha valaki kipróbálná, és tönkre vágná a laptopja merevlemezét, nagyjából N52-es neodímium mágnesre lenne szüksége. Ebből az 52-es a tapadóerőt jelenti, és minél magasabb a szám, annál nagyobb a tapadóerő – és annál nagyobb az esély arra, hogy teljesen lenullázható a HDD.

Persze nem ajánljuk, hogy bárki ennél akár jóval kisebb tapadóerővel rendelkező mágnest is húzogasson a laptopján, többek között azért sem, mert adatvesztés azért előfordulhat. Nagyon gyenge mágnesekkel lehet kísérletezgetni, ezekkel maximum annyi érhető el, hogy a képernyő alatti területen, a power gomb környékén matatva a gép elalszik, mert úgy érzékeli, hogy a képernyő le van csukva.

AZ SSD-NÉL NEM KELL AGGÓDNI, DE IPARI MÁGNES ALÁ SOSE DUGJA

Más a helyzet akkor, ha a gépben SSD meghajtó van: ez már nem mágnesességre épül, ezért mindegy, milyen mágnessel piszkáljuk, nem fog rá reagálni. Egy buktatója lehet annak, ha mégis megpróbáljuk: a váltakozó mágneses mezőket nem bírja, mivel az ilyenkor jelentkező elektromágneses indukció olyan elektromos feszültséget hoz létre, ami már rongálhatja a lemezt.

Szóval, az otthoni hűtőmágnestől nem kell félteni a HDD lemezes laptopot, az SSD lemezest meg pláne nem, ipari mágnes közelébe meg inkább egyiket se vigyük, és akkor biztosan nem lesz semmi bajuk.

Nagy Niki korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Meghalt Heinek Ottó

2 óra 34 perc

Hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn elhunyt Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke.

Heinek Ottót 1999-ben választották a német kisebbségi önkormányzat vezetőjévé, tisztségében 2003-ban és 2007-ben is megerősítették.

A 2014-es országgyűlési választáson szószólói mandátumot szerzett a német önkormányzat listavezetőjeként, parlamenti helyét azonban még az alakuló ülés előtt átadta Ritter Imrének.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Sóki Tamás)

Kategóriák: Friss

Dzsudzsák Balázs jelen állapotában nem jelent erősítést a Vidinek

2 óra 41 perc

Szombaton a ripost azt írta, hogy Dzsudzsák Balázs hajlandó lenne lemondani egy évnyi átlagos fizetésének – egy milliárd forint – a feléről, ha a Vidi le akarná igazolni. Sőt, a lap azt is írta, „információink szerint komolyra fordultak a tárgyalások ezért a havi cirka 48 millió forintért akár haza is jönne”.

Szabados Gábor sportközgazdász az ATV híradónak egyenesen azt mondta; Dzsudzsák Balázs nagyobb segítség lenne a Vidinek, mint bárki, akit külföldről tudnának hozni, feltéve, ha BL-főtáblára jut a Vidi.

Kérdés: milyen erősítést jelentene Dzsudzsák a Vidinek, ha egyáltalán? 

Dzsudzsák Európában:

Dzsudzsáknak nem a védekezés az erénye, ellenben a Vidi Európában kifejezetten a szervezett védekezésre és abból induló kontrákra épít. Így a bal lábas szélső csak akkor jelentene erősítést, ha a tíz évvel ezelőtti, éppen a PSV-be igazoló önmagát idézné, hiszen akkor még nemzetközi szinten is egyedülálló indulósebességgel bírt, és úgy egy-egyezett a bal oldalon, mint kevesen a posztján.

A 31 éves Dzsudzsák azonban messze áll a 21 évestől. Sebessége megkopott, az Ausztrália ellen nyáron 2-1-re elvesztett mérkőzésen azt láttuk, hogy nemzetközi szinten például Sallai Roland jelenleg jobb nála a posztján.

Dzsudzsák Balázs ki-, Sallai Roland bejátszotta magát a válogatottba Próbáljuk keresni a biztató jeleket a magyar labdarúgó válogatott környékén. Georges Leekens első három meccsében nem találtunk egyet sem, de a negyedikben, az Ausztrália elleni 2-1-es haza vereségben végre igen. Elemzés. Dzsudzsák az NB I-ben:

Marko Nikolics edző a kezdőjét tekintve ragaszkodós fajtának tűnik. Dzsudzsáknak a jobb oldalon a bombaformában játszó Negóval kellene felvennie a versenyt, bal oldalon pedig hol a szintén hazai szinten brutális pénzt kereső Husztival, hol Kovács Istvánnal. Momentán mindkettő nagyságrenddel hasznosabb futballista a fizikálisan már nem topon lévő válogatott labdarúgónál.

Dzsudzsák így jó esetben harmadik a sorban, maximum a rotáció mélységét növelhetné az ősszel a három fronton is – BL-, vagy EL-csoportkör, NB I, Magyar Kupa – megfelelési kényszer alatt álló Vidinél. Magyar pályákon mindenképp erősítést jelentene egy ilyen rutinos játékos, de ott sem azonnal. Dzsudzsák hónapokig nem készült csapattal, információnk szerint három hete kapott lehetőséget egy hazai klubnál. Az edzettségi szintje kérdéses. Fizikai felépítése újabb hónapokat vesz igénybe, ezért a Vidinek ilyen drága játékost vásárolni badarság  – hazai szintre a hamarosan záródó piacon sokkal olcsóbban kap jobbat.

Dzsudzsák szemével nézve:

31 évesen nem engedheti mag magának, hogy kispadra igazoljon, és alighanem sem ő, sem a menedzsmentje nem szeretne az elvárt fizetési szintből sokkal lejjebb adni. Ha 35 éves lenne, mint Huszti, még akár létre is jöhetne az üzlet. De Dzsudzsáknak addig még van négy éve, amit pénzzé tud tenni az arab, a kínai, vagy számára legjobb esetben az amerikai piacon.

Azt nem mondjuk, hogy a Vidinek meg sem kottyanna az évi cc 600 milliós fizetés, továbbá annak járulékai, de alighanem a józan ész és a szakmai megítélés miatt a valóság az, Fehérváron komolyan nem foglalkoznak az üzlet lehetőségével.

Ezért ha tippelnünk kell, a Dzsudzsák-Vidi házasság nem más, mint langymeleg, nyári hírlapi kacsa.

Kategóriák: Friss

A világ legcukibb hőse: kislány gazdiját mentette az óceánból a kutya

2 óra 41 perc

Itt a borzasztó cuki jelenet, ahogy a kutya kimenti a kislányt az óceánból, mert azt hiszi, a hullámok el fogják sodorni.

Matyas, a kutyus gazdájával és annak unokájával úszkált az óceánban, nem messze Gouville-sur-Mertől Franciaországban, mikor egy kisebb hullám csapódott a kislányra. A kutya úgy gondolta, ez egy túl veszélyes hely a pancsolásra, ezért finoman a fogai közé kapta a felsőjét és elkezdte a part felé húzni a gyereket.

A lánynak nagyon tetszett a kutyus hősiessége, végig kacarászott, míg megmentője a  strand felé húzta őt. Mikor Matyas már biztonságban tudta a gyerkőcöt a „kiszámíthatatlan és ijesztő” hullámoktól, elengedte a gyerek pólóját.

Annyira jó volt a kislány nevetését hallani, olyan vidám, a kutyus meg teljesen különleges, milyen gyönyörű videó

– írta valaki kommentben a videó alá, ami alig pár nap alatt elérte az 1 milliós nézettséget.

Abból egy kisebb vita kerekedett a hozzászólók között, hogy Matyas milyen fajtájú kutya lehet. A legtöbbek szerint sarplaninai juhászkutya, leonbergi, farkasspicc vagy újfundlandi lehet.

via MailOnline, kiemelt kép: YouTube

Kategóriák: Friss

Kilőtték a második veszélyes medvét Tusnádfürdőn

2 óra 54 perc

A Szent Anna vadásztársulat illetékesei Tusnádfürdő határában szombat este kilőtték a városba bejáró második veszélyes medvét is – közölte Rafain Zoltán, a vadásztársulat elnöke.

Rafain Zoltán elmondta, arról a hím medvéről van szó, amelyik a kisváros alsó, Sepsiszentgyörgy felé eső részében járt be a gazdaságokba, és háziállatokat pusztított el. Az egyesületi vezető hozzátette, ezzel befejezettnek tekintik a feladatukat, hiszen a minisztérium csak két hím medve kilövését engedélyezte Tusnádfürdő környékén. Négy anyamedve és kilenc bocs esetében a tárca áttelepítésre adott engedélyt.

A fürdőváros melletti vadászterület gondnokságát ellátó Szent Anna vadásztársulat elnöke elismételte, a vadásztársulatnak nincsenek altatólövedékes puskái, ketrecei, amelyekkel a medvék elszállítását végezhetnék. Azt is megjegyezte, egyelőre senki nem vállalkozott a tusnádfürdői bocsos anyamedvék elszállítására, de a befogadásukra sem, pedig a minisztérium valamennyi EU-tagállamnak felajánlotta a medvefölösleget.

A vadászegyesület elnöke úgy vélte, az egészséges populáció megőrzése érdekében a gondnokságuk alá tartozó vadászterületen legalább öt, trófeaként értékesíthető medve kilövését, és 15 kisebb medve kiselejtezés céljából történő kilövését kellene engedélyeznie a minisztériumnak, hiszen rendkívüli módon túlszaporodott a populáció. Magyarázatként hozzátette, szombaton harminc medvét számoltak meg a vadászterületnek azon a kis részén, ahol végül kilőtték a hím medvét.

Medvetámadás Tusnádfürdőn, brutális sérüléseket szenvedett az egyik áldozat A fotó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánlott.

A Környezetvédelmi Minisztérium azután járult hozzá a Tusnádfürdőre bejáró medvék kilövéséhez, illetve áttelepítéséhez, hogy július közepe óta négy embert sebesített meg a medve a fürdővárosban. A vadásztársulat augusztus 15-én lőtte ki az első veszélyes medvét Tusnádfürdő határában.

(MTI, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Veres Nándor)

Kategóriák: Friss

Az amerikai külügyminiszter üzent a magyaroknak

3 óra 12 perc

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az Amerikai Egyesült Államok nevében jókívánságait fejezte ki a magyar népnek Szent István ünnepe alkalmából a budapesti amerikai nagykövetség Facebook-oldalán hétfőn.

Magyarország az Egyesült Államok közeli barátja és szövetségese. Az Egyesült Államok kormánya nagyra értékeli az együttműködést számos fontos kérdésben, így például a védelempolitika, a regionális európai biztonság és az energia-diverzifikáció terén

– olvasható az üzenetben.

Mélységesen tiszteljük Magyarország gazdag történelmét, kultúráját és hagyományait, és hálásak vagyunk mindazért, amivel a magyar bevándorlók hozzájárultak az amerikai társadalomhoz az élet sok területén, a művészetektől kezdve az üzleten át a technika világáig

– írta az amerikai külügyminiszter.

Csereprogramok és növekvő kereskedelmi kapcsolatok erősítik a két ország közti szilárd kötelékeket. „Várakozással tekintünk a Magyarországgal fenntartott partneri kapcsolatunk folytatása elé, amellyel előmozdítjuk közös érdekeinket és erősítjük az európai szabadság és jólét melletti közös elkötelezettségünket” – olvasható Mike Pompeo amerikai külügyminiszter üzenetében.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Susan Walsh)

Kategóriák: Friss

Ha nem pisili le az utastársát, egészen biztosan nem tartóztatják le

3 óra 25 perc

Egy 24 éves férfi vizelte le egy ázsiai légitársaság Chicagóból Naritába tartó járatán a két sorral mögötte ülő rémült japán utast. A feljelentés szerint az amerikai férfi megivott vagy négy pezsgőt és egy szakét, ráadásul nem emlékszik, hogy felállt volna, kinézett egy szerencsétlent kicsit hátrébb, majd lepisilte. A gép legénysége vigyázott a vizelőre, majd landolás után átadták a japán hatóságoknak.

A két férfi nem ismerte egymást.

(Japan Today)

Kiemelt kép: Doug Pensinger/Getty Images

Kategóriák: Friss

Új királyt avattunk az olcsóbb kínai robotporszívók között

3 óra 32 perc
KICSOMAGOLÁS

A 360 S6 tóba zuhanó sziklaként pezsdítette fel az állóvizet a kissé kamatikussá vált robotporszívó kategóriában. A felső szegmenst teljesen eluraló Xiaomi, míg az alsóbb kategóriákban vitézkedő iLife mellett nem nagyon volt alternatíva – egészen mostanáig. A 360 S6 ugyanis megmutatta, hogy

a népszerű MI logón túl is van élet.

A dobozolás a szokásos, ne foglalkozzunk vele, menjünk rá a sokkal érdekesebb beltartalomra: a középen trónoló porszívó minőségi hatást kelt, ráadásul a pakkot rendesen megszórták kiegészítőkkel is. Háromféle dugófejjel ellátott töltő, dokkoló, felmosó platni és rongy, a tisztításhoz kefe, 3 db tökéletesen fogalmazott angol nyelvű leírás a jutalmunk, maximum az extra szűrőket és keféket hiányolhatjuk.

Helló kicsike! – Fotó: RendeljKínait

A 360 S6 kiköpött Xiaomi, az anyaghasználat nagyon hasonló, ahogyan a dizájn is, kellemes az összbenyomás. Gagyiságra utaló jelet nem találtunk, sőt a szenzorokat elég látványosan helyezték el, így olyan érzésünk támadt, hogy kifejezetten az európai piacra szánták a robotot. Apró figyelmességek bizonyítják a teóriát: például a remek angolsággal fordított leírás, a kiváló angol nyelvű applikáció és a háromfejes, cserélhető töltő mind olyasmi, ami jól átgondolt termékekre jellemző.

A gép hasán felfedezhetjük a duális forgókefét, a hengerkefét és a felmosásért felelős keretet, vagyis a 360 S6 minden felületen megállja a helyét. Felül a kipattintható portartályt pillanthatjuk meg, a lézeres feltérképezésért felelős „AWACS” tornyot, illetve a két vezérlőgombot, amit sosem fogunk nyomkodni, lévén minden elérhető az applikációból. Újabb figyelmesség, hogy a kapcsolók LED világítása kikapcsolható, ha például alvás közben zavarónak éreznénk.

TESZTÜZEM

Telepítsük fel az applikációt és pörgessük végig a funkciókat. Mi egyből arra voltunk kíváncsiak, hogy az 360 S6 miben tér el a kategória koronázatlan királyától, a Xiaomi Roborock S50-től. A kezelőfelület egységes és teljesen angol, csupán egy helyen találtunk kínai szöveget a regisztráció során, és ennyi.

A kapcsolódó alkalmazásra nem lehet panasz – Fotó: RendeljKínait

A nyitólapon minden fontos információt egy helyre rendeztek, a kevésbé lényegeseket pedig a szokásos három pöttyel jelölt „more” gombra bökve érhetők el. Alul a töltés, tisztítás, csendességi fok – három módban változtatható – tapi felületeit láthatjuk, felette a takarítási információk visszajelzését, még egyel feljebb a lakásról készült térképet. Két kis piktogram jelöli a porszívó és a dokkoló helyét, hiszen

ez az eszköz is automatikusan visszatér állomására.

Igyekszünk az összes funkciót leírni, hiszen így mérhető igazán a konkurenciához a 360 S6:

 • lézeres térképkészítés
 • tárgyelkerülés és finom érintés
 • leesés elleni védelem
 • geofence – az applikációban kijelölt területet takarítja csak /ismételtethető/
 • geofence block – adott részt kizár a takarítási területből
 • automatikus dokkolás
 • felmosás
 • időzítés
 • DND – olyan időszak kijelölése, amikor sem a takarítás sem a hangjelzések nem aktívak
 • history – állapotjelzések eltárolása, előzmények formájában /kikapcsolható/
 • térképvisszatöltés – előző napi térkép alapján takarítás (Roborock S50 nem tudja)
 • LED világítás kikapcsolása (Roborock S50 nem tudja)
 • üzenetek hangerejének beállítása (Roborock S50 nem tudja)
 • virtuális távirányító
 • eszközinformáció
 • pozíció hangos kimondása angolul
 • működési és egyéb állapotok kimondása angolul
 • karbantartási információk, szűrőcsere riasztás
 • firmware frissítés
 • szívóerő kiválasztása három fokozatban: csendes, normál, erős

A fenti lista hasonló a Roborock S50 felhozatalához, néhány eltéréssel, mindkét termék tud olyat, amit a másik nem. A 360 S6 geofence funkciója – amikor a felhasználó kijelöl egy adott takarítási területet, amit a porszívó nem lép át – fejlettebb, hiszen azt is meg tudjuk neki mondani, hogy mit hagyjon ki.

Minden egyes centiméter lekövethető – Fotó: RendeljKínait

Ráadásul az előző napi takarítási területek újratölthetőek, az időzítéssel párosítva ez igen nagyfokú automatizáltságot tesz lehetővé. Sajnos a két lehetőséget nem összeköthető, pedig csúcs lenne, ha egy hétre előre, különböző szobákra szétbontva meghatározhatnánk a takarító kütyü által bejárandó területet.

Érdemes a szenzorokon is végigfutni, hiszen ebből is van jó néhány:
 • infravörös szenzor – a fronton, ütközés elleni védelmet látja el
 • LDS lézeres szenzor – térképkészítésért felelős
 • leesés elleni szenzorok a hason
 • jobb oldalon egy falérzékelésért felelős, valószínűleg ultrahangos szenzor
 • mechanikus szenzor a tárgyak érintéséhez

A felső részen elhelyezett nyomásszenzor kimaradt, amivel a Roborock S50 nem szorul be az ágyak alá, ezt a 360 S6 nem tudja. Ezen a területen egyébként nem remekel tesztalanyunk, ugyanis a mechanikus érintőszenzor nagyon alacsonyra került. Így a küszöbmászó képessége meglehetősen gyenge, többször változtatta végzetévé a konyhánkat, ahol a helyiségelválasztó túl magas, emiatt mindig megfordult előtte, amikor hozzáért, ahelyett hogy megmászta volna.

A legfontosabb részek a gép hasánál – Fotó: RendeljKínait

Cserébe a robotporszívónk extra finoman érinti meg a tárgyakat: eddig ez a legjobb modell ezen a téren. És van még egy dolog, amiben a 360 S6 a király, ez pedig a zajongás. A csendes módja tényleg nagyon halk, egyáltalán nem idegesítő, ha mellettünk takarít. De ennél is jobb, hogy a hangüzenetek erejét is beállíthatjuk, így ha a takarítási területtől messze tevékenykedünk, akkor kellően hangosra állítható, míg ha közel vagyunk, szépen lehalkítható – ezt a funkciót szintén nem ismeri a Roborock.

Ami a takarítási képességeket illeti, ebben is kifejezetten ügyes a robotporszívó, bár ezen a szinten ez már simán elvárható. Sajnos a mélyebb rések gondot okoznak, ahogy az összes többi gépnek, de ezt leszámítva szinte mindent eltüntet. A hengerkefe miatt szőnyegen is megállja a helyét, és ez is érzékeli a felületet, mint az S50. 1800 Pa-lal tölti meg maximális teljesítményen a HEPA filteres, 400 milliliteres tartályt, ami némileg elmarad a csúcs Xiaomitól, de ez a gyakorlatban semmilyen hátránnyal nem jár.

Pascal, vagyis szívóerő

A különböző takarítóeszközök szívóerejét többek között Pascalban szokták megadni, amit Pa-nak vagy kPa-nak jelölnek. Ez az az érték, amivel a porszívó az elé kerülő koszt felszívja, vagyis ekkora nyomást fejt ki a takarítandó felületre. Jellemzően a különböző eszközök egymáshoz képesti összehasonlítására is használják, annak ellenére, hogy ez a mutatószám nem fedi le teljesen a takarítási képességeket, hiszen azt például az elektromos forgófej által keltett légáram, illetve egyéb más paraméterek is befolyásolják.

Mint ahogy a 3200 mAh-s akku sem, ami azért kisebb, mint az ellenlábas 5200 mAh-s telepe. Ez azt jelenti, hogy 90-120 perc takarításra esik durván 2-2,5 óra töltés, tehát amennyivel kisebb a kapacitás, pont annyival gyorsabban megy bele a delej. Aki nem akar teniszcsarnokokat takaríttatni, annak ezek lényegtelen értékek, lévén mindkét gép automatikusan dokkol, tehát nem kell beavatkozni a folyamatba.

Szenzorokban nincs hiány – Fotó: RendeljKínait ÖSSZEGZÉS

A 360 S6 egy rendkívül jól sikerült termék, amit szerintünk szándékoltan a tehetősebb, angol nyelvű piacokra terveztek. Szinte mindent tud, amit a Xiaomi Roborock S50 – lézeres térképezés, csendes és erős mód, applikáció alapú vezérlés, területkijelölés, felmosás, szőnyegtakarítás stb. –,

néhány apróbb szolgáltatásban térnek csak el.

Amiben ez a modell jobb, az a csendesebb működés és az árazás, amiben gyengébb, az a küszöbmászó képesség, illetve kisebb az akkumulátor kapacitása, de ez az automatizáltság miatt nem igazán jelent problémát. Akinél sok a küszöb, az vegye a Xiaomit, aki csendet szeretne kisebb összeg elköltésével, az pedig válassza az 360 S6-ot, hiszen mindkettő ötcsillagos termék.

PÉNZTÁRCABARÁT ÖSSZEÁLLÍTÁSAINK: Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Rendelj Kínait korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Babos újra világelső, Fucsovics karriercsúcs

3 óra 33 perc

Babos Tímeát egy héttel ezelőtt a tajvani Latisha Csan előzte meg. A magyar játékos múlt héten a cincinnati tenisztornán a francia Kristina Mladenovic oldalán párosban azonban negyeddöntős volt, ez pedig elégnek bizonyult az újabb világelsőséghez. Mladenovic a 8. helyen áll párosban.

Babos július 16-án vezette először a WTA-rangsort, ő az első magyar teniszező, aki a felnőttek között bármelyik listán éllovas. Női egyesben Babos egy helyet javítva a 40., a második legjobb magyar továbbra is Stollár Fanny, aki a 147. az egyéni listán.

A férfiaknál Fucsovics Márton Cincinnati – két győzelemmel a nyolcaddöntőig jutott – után nyolc helyet javított és immár a 40. Ha a héten Winston-Salemben, de még inkább a jövő hétfőn kezdődő US Opennen is ilyen jól szerepel, akár lépést tehet a legjobb 30 felé.

Tenisz világranglisták:

Női tenisz-világranglista (zárójelben a legutóbbi helyezés):

1. ( 1.) Simona Halep (román)        8061 pont
2. ( 2.) Caroline Wozniacki (dán)    5975
3. ( 3.) Sloane Stephens (amerikai)  5482
4. ( 4.) Angelique Kerber (német)    5305
5. ( 6.) Petra Kvitova (cseh)        4840
6. ( 5.) Caroline Garcia (francia)   4725
7. ( 7.) Jelina Szvitolina (ukrán)     4555
8. ( 8.) Karolina Pliskova (cseh)    4105
9. (10.) Julia Görges (német)        3815
10. (11.) Jelena Ostapenko (lett)     3787
11. (12.) Darja Kaszatkina (orosz)    3525
12. ( 9.) Garbine Muguruza (spanyol)  3500
13. (17.) Kiki Bertens (holland)         3260
14. (13.) Madison Keys (amerikai)     3212
15. (14.) Elise Mertens (belga)       3090
…40. (41.) Babos Tímea              1295
…147. (147.) Stollár Fanny           416

Páros világranglista:

1. (2.) BABOS TÍMEA 7700 pont
2. (3.) Katerina Siniakova (cseh) 7495
3. (1.)     Latisha Chan (tajvani) 7150
4. (6.) Jekatyerina Makarova (orosz) 6585
5. (4.) Barbora Krejcikova (cseh) 6340

Férfi tenisz-világranglista 

1. ( 1.) Rafael Nadal (spanyol)         10 040 pont
2. ( 2.) Roger Federer (svájci)           7080
3. ( 3.) Juan Martin del Potro (argentin) 5500
4. ( 4.) Alexander Zverev (német)         4845
5. ( 6.) Kevin Anderson (dél-afrikai)     4615
6. (10.) Novak Djokovic (szerb)           4445
7. ( 7.) Marin Cilic (horvát)             4445
8. ( 5.) Grigor Dimitrov (bolgár)         3790
9. ( 8.) Dominic Thiem (osztrák)          3485
10. (11.) David Goffin (belga)             3435
11. ( 9.) John Isner (amerikai)            3220
12. (13.) Pablo Carreno Busta (spanyol)    2380
13. (12.) Diego Schwartzman (argentin)     2380
14. (14.) Fabio Fognini (olasz)            2190
15. (15.) Sztefanosz Cicipasz (görög)      2042
…40. (48.) Fucsovics Márton              1077
…168. (167.) Balázs Attila                33

Kategóriák: Friss