Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 4 perc 13 másodperc

Egy értékes hatású nemesfém: az ezüst

47 perc 34 másodperc

Közeledik a karácsony, szinte biztos, hogy a korábbinál sokkal szűkebb körben – akár a legközelebbi, de az év nagy részében nem velük élő hozzátartozónkat vendégül látva, a távolságtartásra és minden higiéniai szabályra maximálisan figyelve -, de ünnepeljük, a meghitt pillanatokhoz pedig hozzátartozik az ünnepi ebéd vagy vacsora is. Régebben az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke volt az ezüst, nemcsak antibakteriális hatása miatt.

Az ezüstöt, hasonlóan az aranyhoz, befektetési céllal is vásárolják – akár rúd, lapka formájában, akár ezüst étkészlet, illetve hasonló használati tárgyak formájában. Az olyan bizonytalan időkben, mint a mostani, amikor a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai felborították a világgazdaság normális működését, a nemesfémek iránt meg szokott nőni a kereslet.

Kapcsolódó Arany és nemesfémek - a klasszikus menekülőeszközök felé fordulnak a befektetők Berobbant a koronavírus-járvány második hulláma, a jelenlegi helyzetben pedig a klasszikus menekülőeszközök felé fordulnak a befektetők, a nemesfémek, elsősorban az aranytömbök, valamint az aranyékszerek, briliánsok egyre felkapottabbak lesznek.

Most, hogy vannak biztató hírek vakcinafronton, gazdasági elemzők egyre inkább azt valószínűsítik, hogy a következő év tavaszától, közepétől, a tömeges lakossági oltások után az idén elmaradt vásárlásokat bepótolják az emberek, nagy kereslet jelenik meg a lakosság részéről, ez pedig árfelhajtó hatású, az inflációt felpörgeti. Ilyen időszakokban pedig a nemesfémek jól szoktak teljesíteni befektetésként.

Amivel szintén érdemes számolni, az az ezüstnek a harmadik funkciójából, az ipari felhasználásából fakad. Az ezüst iránti világpiaci keresletnek a felét az ezüst ipari felhasználása adja. Széles körben alkalmazzák, mert jó a hő- és áramvezető képessége, és, mint fent említettük, antibakteriális hatású. A napelemek gyártásakor nagy mennyiségű ezüstre van szükség, és a napelemparkok és a házi napelemrendszerek, napkollektorok egyre terjednek, ez a következő években is masszív keresletet támaszt az ezüst iránt. A technológiai szektor is jelentős mennyiségű ezüstöt használ fel, de a fertőtlenítő szerek és berendezések, elektromos készülékek, víztisztító berendezések, elemek, akkumulátorok gyártásakor is szükség van ezüstre – hogy csak néhány fontos felhasználási területet említsünk.

Látható tehát, hogy az ezüst iránti ipari felhasználási kereslet támaszt ad ezen nemesfém árának, a járványügyi helyzet pedig a fertőtlenítőszereknek és magának az ezüstnek a természetes fertőtlenítő hatását értékelte fel.

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

WEXO – Szlovák fintech startup nálunk is (x)

2 óra 4 perc

Ez a kriptopénzek tulajdonosainak modern funkciókat kínál, biztonságos környezetben. A WEXO platformot csak júliusban mutatták be a szlovák piacon, és már a mi kripto-rajongóinkat is megszólítja. A WEXO segítségével a kriptopénzeket nem csak értékesítheti vagy kriptopénztárcába teheti, hanem kényelmesen cserélheti is a legismertebb kriptovalutapárok között. Jelenleg a WEXO az alábbi kriptopénzekkel dolgozik: Bitcoin, Ethereum és Litecoin valamint a Tether és TrueUSD stablecoinok (digitális pénzek stabil értékkel). Legfrissebb utolsó funkcióként a fejlesztők saját trezoringgal látták el.

És mindezt az év végéig WEXO mobilalkalmazással tervezik megtámogatni Android és iOS rendszerekhez.

CRYPTON DIGITAL, SE

FOTÓ MILAN BOŽIK/leírás: Milan Božik, a CRYPTON DIGITAL, SE vállalat alapítója és CEO-ja

„Sikerül a meghatározott terv szerint haladnunk, ami mindig újabb lehetőségeket biztosít a regisztrált felhasználók számára, valamint elégedettséggel tölti el a partnereinket is.” – árulta el Milan Božik, a CRYPTON DIGITAL, SE vállalat alapítója.   

A WEXO saját forrásból finanszírozott startup. A szerzők azonban a fintech projektek rajongóinak korlátozott számban lehetővé tették, hogy a WEXO részévé váljanak és részt vegyenek a társaság és a WEXO startup növekedésében.

„Úgy döntöttünk, hogy ezt a lehetőséget a határainkon túli rajongóknak is megadjuk, az utolsó szabad projektrészesedések formájában. A WEXO az első gondolattól kezdve nemzeteken átívelő projekt. Ezért a közelmúltban az irodahálózatot Prágával bővítettük ki, most pedig jelentős kapcsolatokat építünk ki a magyar partnerekkel. Hasonlóan járunk el Lengyelországban is.” – írta le a cég növekedését Milan Božik, a CRYPTON DIGITAL, SE vállalat alapítója.   

CRYPTON DIGITAL, SE

Eredetileg ez az innovatív szlovákiai csapat a kriptovalutákkal mint befektetéssel foglalkozott, amivel most is segíti az ügyfeleit, azonban a WEXO célja az, hogy mindenki számára lehetővé tegye a kriptopénzek korlátlan használatát a mindennapi életben.

Crypton Digital SE


A projekt termékszolgáltatásait jelenleg a pénzügyi piacon gazdag tapasztalatokkal rendelkező UPDN ONE, s.r.o. cseh partnervállalat biztosítja. A CRYPTON DIGITAL, SE a projektet saját forrásaiból finanszírozza, azonban lehetőséget nyújt, hogy a WEXO projekt részesévé váljunk és ezzel az innovatív vállalat nyereségéből is részesüljünk.

Kategóriák: Friss

A kormány adott még egy pofont az önkormányzatoknak: megtiltotta, hogy adót emeljenek

2020, december 2 - 00:19

A 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómérték

– írja a kedd este megjelent Magyar Közlöny. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a helyi önkormányzatok nem emelhetnek adót 2021-ben, mert egyik adó sem lehet magasabb annál, mint amekkora ma.

Emellett, ha valakinek adómentességet adtak, és az még 15 nap múlva is érvényes, nem vonhatják meg ezt az adómentességet, tehát a válság idején adott kedvezményeket egészen jövő év végéig meg kell tartani.

Azt is megtiltja a rendelet, hogy új adót vezessenek be, ez is mától lép hatályba.

A rendelet, ami a mostani döntés alapja, február 8-án hatályát veszti, tehát nem tudni, hogy onnantól kezdve emelhetnek-e majd adót az önkormányzatok.

Az adóemelések tilalma kifejezetten fájni fog az önkormányzatoknak, amelyek komoly szerepet visznek a járvány miatti válság terheinek kezelésében, miközben a kormány sorozatosan további elvonásokkal támadja őket.

Kategóriák: Friss

A Győrből váratlanul visszavonuló klasszis januárban reaktiválja magát

2020, december 1 - 22:56

Mindenkit meglepett, amikor 2018 nyarán Yvette Broch, a Győri Audi ETO klasszisa bejelentette visszavonulását a profi kézilabdázástól.

Kapcsolódó Visszavonult a Győri ETO 27 éves beállója Elméletileg csak egy évről van szó, de akkor is egy világklasszis játékostól esett el a győri csapat.

A 27 éves, 118-szoros beálló azzal indokolta a döntését, hogy kiégett a rá nehezedő nyomástól, amit profiként el kellett viselnie. A Győrrel két Bajnokok Ligáját is nyerő kézis két és fél évvel később mégis visszavágyott a parkettára, így novemberben a Metznél kért edzéslehetőséget. Broch annyira jól érezte magát a tréningen, hogy úgy döntött, 2021 januárjától újra profinak áll és nem csak edzésen erősíti majd a francia csapatot.

A világbajnoki ezüst- és bronz-, illetve Európa-bajnoki ezüstérmes Broch korábban 2011 és 2015 között játszott a Metzben.

Kategóriák: Friss

Molnár Nini szerint a pasija nem örül neki, hogy szerepel a Feleségek Luxuskivitelben

2020, december 1 - 22:05

Tegnap este mutatták be a Feleségek luxuskivitelben új évadát, ennek kapcsán tett fel pár kérdést a Blikk a műsor egyetlen szereplőjének, aki nem feleség. Kiderült, hogy Molnár Nini egy friss kapcsolatban van, amiről annyit elárult, a párja nincs elragadtatva a sorozattól, sőt, konfliktusforrás kettejük között.

Tegnap együtt néztük pár baráttal és a párommal a műsort, és nagyon nem tetszett neki. Feszültséget okozott, hogy szerepelek ebben a műsorban. Úgy tűnik, ő konzervatívabb, mint én, illetve furcsa lehet neki, hogy olyan is vagyok, mint a műsorban, ami más, mint ahogy ő engem megismert. Ez egy érdekes szituáció, szerintem nem fogjuk a többit együtt nézni (nevet). De ez nem baj, fontos, hogy sok közös pont legyen, de tök jó, ha vannak ellentétek. Én elég extrém tudok lenni, jó, ha ebből kicsit kimozdít, új irányt mutat, én pedig kizökkentem őt a komfortzónájából. Még nagyon új a kapcsolatunk, megértem, hogy a műsor még újdonság számára

– mondta a lapnak. Az évad premierjéről írt kritikánkat ITT olvashatja.

Kapcsolódó A luxus maradt, de Vasvári Viviennel és Köllő Babettel a lényeg is távozott a Feleségek luxuskivitelben-ből Megnéztük a Feleségek luxuskivitelben új évadnyitóját, és csak reméljük, hogy lesz ennél jobb is.
Kategóriák: Friss

Népszava: néppárti képviselők Deutsch Tamás kizárását javasolják a frakcióból

2020, december 1 - 22:02

A fideszes Deutsch Tamás kizárását kezdeményező aláírásgyűjtés kezdődött az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában – írja a Népszava. A lap egy birtokába jutott levelezés alapján hozzáteszi, hogy az egyik kezdeményező Othmar Karas osztrák EP-képviselő.

A Manfred Weber frakcióvezetőnek címzett levélben az indítványozók megjegyzik, hogy „döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait”. Felidézik, hogy Deutsch Tamás delegációvezető nemrégiben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését. A bajor politikus újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre úgy reagált: a Gestapo és az ÁVÓ jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned. Ezt a véleményét két interjúban is megismételte – írja a Népszava.

Deutsch kizárásának kezdeményezői szerint a frakció minden egyes tagját sérti, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják. Az aláírásgyűjtők sokkolónak és szégyenteljesnek nevezik Deutsch nyilatkozatait, és azt javasolják, hogy kizárásáról a politikai csoport december 9-iki ülésén szavazzanak a tagok.

Kategóriák: Friss

Két hét alatt heten haltak meg koronavírusban a nagykanizsai idősotthonban

2020, december 1 - 21:46

Két hét alatt heten haltak meg koronavírusban a nagykanizsai szociális otthonban, számolt be az esetről az ATV Híradó. A híradó stábja két hete járt az idősek otthonánál, akkor még csak négy dolgozó pozitív tesztjéről értesültek.

Az elmúlt két hétben viszont több beteg súlyos állapotba került, heten pedig életüket vesztették. Tízen továbbra is kórházban vannak. A napokban kezdődik meg az intézménybe való visszaengedésük azoknak, akiknek olyan az állapota, hogy nem szorul kórházi kezelésre – mondta a híradónak Schauta Marcell társulási elnök.

Kategóriák: Friss

Romain Grosjean: Láttam a halált közeledni

2020, december 1 - 21:31

Megszólalt a Bahreini Nagydíjon horrorbalesetet szenvedő Romain Grosjean. A francia pilóta az első körben csapódott a falnak autójával, amely gyakorlatilag kettétört, a kifolyó benzin miatt pedig azonnal lángra kapott. Csodával határos módon a Haas versenyzője ki tudott szálni a járműből és a tűzoltók segítségével kimenekült.

Kapcsolódó Az elmúlt évek legfélelmetesebb Forma-1-es balesetét úszta meg Grosjean Az autó kigyulladt, kettészakadt, de kisebb égési sérülésekkel megúszta.

A történtek után mindenki Grosjeanért aggódott, aki annyira jól van, hogy már a kórházból is kiengedték. A baleset óta először adott interjút Allan Delamotte újságírónak, ahol azt mondta, Niki Lauda híres balesete és a családja járt a fejében.

Nem veszítettem el az eszméletemet, így ki tudtam csatolni a biztonsági övem. A kormány viszont már nem volt nálam, kirepülhetett az autóból. A sisakom plexije narancssárga lett, mindenütt csak lángokat láttam, azonnal Niki Lauda jutott eszembe. Láttam a halált közeledni, így az egyetlen megoldás a menekülés volt

– idézte Grosjeant a történtek kapcsán a PlanetF1.

Kapcsolódó Sikeresebbek voltak Niki Laudánál, de bátrabbak biztos nem A nürburgringi balesete után az utolsó kenetet is feladták neki, hat héttel később már ismét a Ferrariban ült. Külseje és személyisége miatt a sok filmsztárszerű pilóta között igazi különcnek számított.

A francia pilóta egyedül a családjára tudott gondolni, szüleire, gyerekeire, de egy pillanatig sem magára. Ez volt az egyik legnagyobb motiváció, ami erőt adott neki ahhoz, hogy kiszálljon az égő roncsból.

„Az járt a fejemben, hogy a gyermekeimért muszáj kiszálnom. Csak ők jártak a fejemben, a gyermekeim és a szüleim, magam miatt nem is igazán aggódtam. Végül megúsztam kis sérülésekkel, meg egy bokaficammal, ami akkor azt hittem, törés. Örülök, hogy élek.”

Grosjean ezen kívül megemlítette a HALO-rendszert is, vagyis azt a glóriát, amely 2018 óta az autókon van és amely nélkül alighanem belehalt volna a balesetbe a Haas versenyzője.

Kategóriák: Friss

Kabát Péternek vállműtétje volt Münchenben

2020, december 1 - 21:23

Kabát Péter Instagramon tudatta követőivel a hírt, hogy jelenleg Münchenben van, mivel meg kellett operálni a vállát, amivel már másfél éve problémái vannak. A bejegyzésben leírta, először nem akarta nyilvánosságra hozni, miért utazott Németországba, de meggondolta magát. Elmondta, hogy pár hétig nem tudja majd használni jobb karját, de nemsokára hazatérhet a kórházból és januárban már focizhat is. A poszthoz Pumped Gabo is hozzászólt, annyit mondott Kabátnak, hogy milyen rosszul néz ki.

Eredetileg nem akartuk elmondani, hogy miért vagyok Münchenben, de úgyis tudtok minden lépésemről, ugyhogy ezt sem akartam eltitkolni! Másfél évig szenvedtem a vállammal, és most jött el az idő, hogy megműtessem. Pár hétig nem fogom tudni használni a jobb karom, de a telefont, és a távirányítót bal kézzel is megtanultam nyomkodni, úgyhogy nem pánikolok!

Kategóriák: Friss

Titkos irat: valótlan számokat közöltek a kínaiak a járvány korai szakaszában

2020, december 1 - 20:59

December 1-én van az első évfordulója annak, hogy a kínai Hupej tartományban először diagnosztizáltak valakit hivatalosan Covid-19-cel. Azóta a világon végigsöpört a járvány, ideahaza jelenleg a második hullámnál tartunk, és bár decemberben már elkezdődhet több országban is a védőoltás használata, beletelik még jó pár hónapba, míg újra normálisan élhetünk.

Arról még nincs pontos képünk, pontosan hogyan is kezdődött el a járvány, de egy, a CNN által most nyilvánosságra hozott jelentés több fontos hiányosságra is rámutat. A tévécsatorna beszámolója szerint a 117 oldalas jelentés a Hupej tartományi járványügyi központ számára készült, belső használatra és azt egy névtelenségbe burkolózó, lelkes aktivista szivárogtatta ki.

Kína elkezdte átírni a koronavírus-járvány történetét Nem akarják elfogadni, hogy Kínából ered a koronavírus, ezért próbálnak inkább másokat hibáztatni.

A CNN hat független szakértőt kért fel arra, hogy megnézzék, valós iratokról van-e szó. Mindannyian valódinak találták a dokumentumot: az egyikük azt mondta, a jelentés egyes részeit már látta korábban egy titkos vizsgálat során, míg egy másik, informatikával foglalkozó szakértő kijelentette, nem talált hamisításra utaló nyomot.

A cikkben megjegyzik, hogy bár a kínai kormánnyal szemben felmerült a gyanú, hogy szándékosan eltitkolta a járvány súlyosságát és ezért a nyugati országok sem tudtak megfelelően intézkedni, a dokumentumban nincs bizonyíték arra, hogy erről lett volna szó, a számok között eltérések ugyanis más problémára is utalhatnak.

A 2019. október és 2020. április közötti időszakot vizsgáló jelentés szerint a járvány korai szakaszában a rugalmatlan egészségügyi rendszert nem csak a bürokratikus előírások, hanem berögzült procedúrák is leterhelték, és így a krízisre történő felkészülés is akadozott.

Egy 2019. októberi auditálás során kiderült az is: súlyos problémákkal küzd a helyi járványügyi ellátórendszer: kevés az ember, kevés a pénz és emiatt nem tudták rendesen ellátni a közegészségügyi feladataikat. Ennek természetes következménye volt az, hogy amikor megjelent a járvány, nem tudtak időben, gyorsan reagálni, illetve figyelmeztetést kiadni.

A járvány korai szakaszában a járványügyi hatóság nem játszott vezető szerepet abban, hogy a koronavírussal kapcsolatban vizsgálódjon, ellenőrizze az aktuális helyzetet és ajánlásokat tegyen a különféle járványügyi intézkedések bevezetésére – olvasható a dokumentumban. Ugyanakkor az sem biztos, hogy ha hupeji járványügy időben szólt volna, akkor másképp zajlottak volna az események: a jelentés szerint ugyanis az intézetnek nincs kiemelt szerepe és nem nagyon hallják meg azt, amit általában mond.

Xiao Yijiu / AFP

A számok közötti különbséget a rossz informatikai háttér is magyarázhatja. a közegészségügyi jelentéseket fogadó számítógépes rendszer nagyon lassú, sokszor nem működik, ezért a járványügyi helyzet változásait is késve tudták regisztrálni.

Hogy tényleg ez az oka-e annak, hogy a jelentésben más számok vannak, mint amiről tudunk, egy későbbi vizsgálat tárgya lehet, mindenesetre érdemes megnézni, milyen nagyok a különbségek.

Hupej tartomány hatóságai február 10-én hivatalosan 3911 új esetet közöltek. A belső dokumentumok szerint azonban 5918 új megbetegedés volt,

ezeket négy kategóriára osztották: igazolt (2345 fő), klinikai eszközökkel diagnosztizált (1772), gyanús (1796), pozitívra tesztelt (5).

Február közepétől már az igazoltakhoz sorolták a klinikailag diagnosztizált eseteket is. Ekkor távolították el a tartomány több egészségügyi és politikai vezetőjét. Február 17-én hivatalosan 93 halálesetet regisztráltak, a belső információk szerint azonban a valós szám 196 volt.

Március 7-én a halálesetek hivatalos száma a Vuhannak is otthont adó Hupej tartományban 2986 volt, a kiszivárgott dokumentum azonban közel 500 esettel többet, 3456-ot ír. Hasonló volt a helyzet az aznapra regisztrált új esetekkel is: a hivatalos adat 83 volt, a nem nyilvános viszont 115.

Egy halott orvos szelleme kísérti a kínai politikai elitet Li Venliang volt az első, aki figyelmeztetett a koronavírus veszélyeire. Az orvost megpróbálta elhallgattatni a kínai vezetés, de szavai még a halála után is sokakhoz eljutnak.

Ekkor még a tünetek megjelenése és az igazolt diagnózis között 23,3 nap is eltelhetett, ami nagyon sok idő ahhoz, hogy egy járványt kontroll alatt tudjanak tartani. Problémát jelentett az is, hogy az elején a SARS-hoz kidolgozott teszteket használták a vírus diagnosztizálására, ezek azonban sok esetben fals negatív eredményt hoztak. Az idő előrehaladtával klinikai eszközöket, például CT-t is bevetettek a Covid-19 azonosításához és megfelelő teszteket is kifejlesztettek.

Volt még egy esemény, amelyre kitér a jelentés, de egyelőre nem tudni, hogy mennyire járult hozzá a koronavírus-pandémia kialakulásához. 2019 decemberében Hupejben a korábbi évekhez képest hússzor annyi influenzás beteget regisztráltak. Ez nem jelenti rögtön azt, hogy ezek között a megbetegedések között lehettek olyan koronavírusosok, akiket nem vettek észre, ám az egészségügyi rendszert leterhelhette annyira egy ilyen járvány, hogy az újabb, veszélyes vírusokra kevésbé tudjanak odafigyelni a szakemberek. Ráadásul az influenzás betegek akár segíthették is a Covid-19 terjedését azzal, hogy többen mentek kórházba, mint máskor.

Bár a dokumentum súlyos hiányosságokat mutat, a CNN felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai egészségügyi szakemberek a járvány korai szakaszában küzdöttek olyan problémákkal, amelyeket a nyugati országok közül többen még most sem tudtak megoldani: a fertőzöttek megfelelő nyilvántartása, gyors és átfogó tesztelés és diagnózis.

Kategóriák: Friss

A magyar külügy államtitkára szerint még nincs hivatalosan megválasztott elnöke Amerikának

2020, december 1 - 20:58

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára kedden az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén az MTI tudósítása szerint többek közt arról beszélt, hogy „az új, Joe Biden vezette amerikai adminisztráció érdekérvényesítési eszköztárának várhatóan része lesz a jogállamisági nyomásgyakorlást”.

Sztáray Péter ezen kívül azt mondta: az Egyesült Államoknak „pillanatnyilag még nincs” hivatalosan megválasztott elnöke, azonban „munkahipotézise” szerint az Joe Biden lesz.

Az államtitkár munkahipotézisénél azonban némileg nagyobb jelentőséggel bír, hogy már a hatalom átadása is elkezdődött Amerikában: Donald Trump ugyanis november végén felhatalmazta a kormányt, hogy indítsák meg a hatalomátadást, hogy az elnökválasztáson győztes demokrata Joe Biden felkészülten kezdhesse meg elnöki mandátumát 2021. január 20-án.

Kapcsolódó Trump számára itt a vég, jöhetnek a „csodálatosan unalmas” Biden-évek Donald Trump gyakorlatilag elismerte, hogy veszített, Joe Biden pedig elkezdte felépíteni a meglepetésektől mentes szakértői kormányát.

Az államtitkár úgy vélekedett: a Biden-adminisztráció alatt várhatóan nagyobb lesz a diplomácia hangsúlya, a Joe Biden által megnevezett kül- és biztonságpolitikai jelöltek mind olyan személyek, akik „a hagyományos multilaterális diplomáciában hisznek”.

Egyúttal hangsúlyozta: Magyarország kész a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok fejlesztésére, és reményét fejezte ki, hogy „bizonyos washingtoni lobbicsoportok és a nemzetközi sajtó” nem gerjeszt majd olyan problémákat, amelyeket diplomáciai úton szükséges rendezni.

Kategóriák: Friss

Sajátos módon számolt be a Hír Tv a brüsszeli orgiáról, melyen Szájer József is ott volt

2020, december 1 - 20:38

A Hír Tv is beszámolt „ Szájer József ügyének részleteiről”, sőt a Híradóban Zöldhegyi Katalin brüsszeli tudósító is bejelentkezett, de jó pár részlet kimaradt a tudósításból. A másfél perces blokkot azzal kezdték, hogy a lemondott fideszes EP-képviselő „bocsánatot kért azért, mert megsértette Brüsszelben a gyülekezésre vonatkozó szabályokat”, majd Szájer közleményével folytatták. A házibuli szó többször is elhangzott, de

arról nem tájékoztatták a nézőiket, hogy Szájer József nem egy sima házibuliban volt, hanem egy olyan orgián, melyen a rajtaütéskor 25 meztelen embert, többségében férfit talált a rendőrség egy lakásban.

Arról sem tesz említést a riport, hogy Szájer József az ügyészségi beszámoló szerint megpróbált elmenekülni a rendőrök elől egy ereszcsatornán.

Kategóriák: Friss

Ellen Page bejelentette, hogy transznemű

2020, december 1 - 20:30

Ellen Page, vagyis mától hivatalosan is Elliot Page aki például a Juno vagy az Eredet című filmekből lehet ismerős, de játszott a Netflixes Az Esernyő Akadémia sorozatban is, Twitter-oldalán egy hosszú posztban írta le, hogy transznemű. A bejegyzésben kitér arra is, hogy nagyon boldog, hogy végre elérkezett életének ebbe a szakaszába. Hat évvel ezelőtt egyébként már coming outolt, akkor leszbikusságát vállalta fel. A felesége, Emma Portner is megosztotta a posztot.

Sziasztok, szeretném megosztani veletek a hírt, hogy transznemű vagyok, Elliotnak hívnak. Szerencsésnek érzem magam, hogy most ezt megírhatom. Hogy itt lehetek. Hogy elérkeztem az életemnek ebbe a szakaszába

– mondja, miközben hozzátette az angol nyelvben saját magára a he/they, azaz a férfiakra vonatkozó névmásokat használja ezentúl. A posztban kifejtette, tart a transznemű közösséget érő megbélyegzéstől, de szerencsés, hogy privilegizált helyzete miatt segíteni tud a társadalmi érzékenyítésben.

pic.twitter.com/kwti60bZLw

— Elliot Page (@TheElliotPage) December 1, 2020

Kategóriák: Friss

A Konyhafőnök VIP: Serbán Attila annyira elvágta az ujját, hogy kis időre abba kellett hagynia a főzést

2020, december 1 - 19:47

A főzőműsor e hetén a kék csapatban versenyző Serbán Attila főzés közben kétszer is megvágta az ujját. Az első esetnél Fördős Zé odament hozzá és gyorsan ragtapaszt tett a sebre, úgyhogy azonnal folytatni is tudta a feladatát. Közben Serbánnak hátráltatásképpen át kellett pártolnia egy kis időre a piros csapathoz, ahol annyira ideges volt, hogy a kamera közelről mutatja, mennyire remeg a keze. Egy ponton csak azt hallani, ahogy felüvölt, miközben paprikát szeletel. Annyira belevágott az ujjába, hogy orvost hívtak. Amíg azonban bekötötték az ujját, le kellett állnia a főzéssel, merthogy nagyon durván vérzett a seb.

Kategóriák: Friss

Rejtélyeket és 19. századi angol románcokat kínálnak a decemberi sorozatok

2020, december 1 - 19:39

Akár azt is mondhatnánk, csalódással ér fel a decemberi sorozatkínálat, legalábbis a korábbi hónapok terméséhez képest. Így is jön A Bridgerton család sokak által várt sorozatverziója, egy különkiadás az Eufóriához, számos misztikus thriller és sok-sok ázsiai sorozat. Akinek pedig több kell, itt a novemberi ajánlónk:

Kapcsolódó Novemberben érkezik meg a királyi család életébe Diana hercegnő Visszatér II. Erzsébet A koronában, ahol Gillian Anderson alakítja Margaret Thatchert, illetve folytatódik Az úr sötét anyagai is, miközben elrajtol pár új produkció, noha kevesebb, mint az előző hónapokban. De lesz mit nézni novemberben is. Normális emberek, HBO-GO

December 1.

Végre magyarul is megjött az év egyik nagy sorozatsikere: a Sally Rooney regényéből készült drámasorozatról írtunk is már külön még tavasszal. A cselekmény nagyjából úgy foglalható össze, hogy két ír fiatal – az introvertált, különc Marianne és az iskolai focicsapat sztárja, a népszerű, de valójában szorongós Connell – éveken átívelő, a középiskola végétől a huszonegy-két éves korukig kísért kapcsolatáról szól: a csak szexuális viszony, barátság, szerelem határvidékén kalandozó főszereplőket folyton elsodorja egymás mellől az élet, de a köztük lévő szálak mindig erősebbnek bizonyulnak. A két főszereplővel (Daisy Edgar-Jones és Paul Mescal) még egész biztos sokat találkozunk a jövőben.

Dó Dó Szó Szó Lá Lá Szó, Netflix

December 3.

A Netflix dézsával önti a nézőkre a koreai sorozatokat decemberben, ez a zenés romkom lesz az első, és egy zongorista lány és egy rejtélyes fiatalember megismerkedése lesz a középpontjában.

Private Lives, Netflix

December 3.

Ez a koreai sorozat egy mindent megfigyelő hálózatról, eltűnő magánéletről szól, és a gonosz rendszer nyomába eredő fiatalokról.

Eufória különkiadás, HBO-GO

December 4.

A tavalyi év egyik nagy sikerének második évada az idén érkezett volna, ha nem szól közbe a koronavírus, ezért két különepizód hivatott betöltetni a teljes évad érkezéséig. Ez lesz az első: miután Jules (Hunter Schafer) otthagyta Rue-t (Zendaya) a vasútállomáson, a lány újra a droghoz nyúl: az első rész azt mutatja be, hogyan ünnepli Rue a karácsonyt.

Selena: A sorozat, Netflix

December 4.

A kora, tragikus halála óta legendának számító, mexikói énekesnő, Selena életét dramatizáló sorozat elbeszéli a karrierje történetét, a főszerepben a Walking Deadből ismerős Christian Serratosszal.

Jo’Burg királyai, Netflix

December 4.

Egy dél-afrikai akció-krimisorozat is jön, egyenesen Johannesburg veszélyes utcáiból, a főszerepben Shona Fergusonnal, aki a sorozat egyik alkotója is.

Beanie kaotikus élete, Netflix

December 4.

Ez az indiai romkom-sorozat egy fiatal nő, Beanie (Swara Bhasker) útját meséli el, akinek minden vágya, hogy standupos lehessen.

Your Honor, Showtime

December 6.

Ez a sorozat egyelőre nem kap magyar premiert, pedig talán a hónap leginkább várt új produkciója, a főszerepben Bryan Cranstonnal, a Breaking Bad Walter White-jával, aki itt egy bírót alakít, aki válaszút elé kerül, miután a fia nemcsak, hogy halálra gázol valakit, de az áldozat a város nagy hatalmú maffiafőnökének fia. A bűnügyi drámasorozat az izraeli Kvodo című sorozat alapján készült, és remélhetőleg rövidesen hivatalosan is bemutatják itthon.

Tízen voltak, Duna

December 8.

Agatha Christie Tíz kicsi néger című regényét ma már Tízen voltak címen adják ki, és ez a könyvből készült francia sorozat címe is, mely ezúttal úgy kezdődik, hogy tíz ember meghívást kap a Karib-tenger egyik paradicsomi szigetén található Green Paradise hotelba.

Alice Határországban, Netflix

December 10.

A kultikus manga-sorozatból a képregények élőszereplős feldolgozására szakosodott japán rendező, Shinsuke Sato készített filmet: három tokiói gamer egy rémisztő párhuzamos valóságba kerül, és ott kell túlélniük.

A bosszú csillaga 3., HBO-GO

December 10.

A harmadik, egyben utolsó évaddal befejeződik a Kanadába menekült brit nyomozó, Jim Worth (Tim Roth) története, aki ebben az évadban Annával és Angelával visszalátogat Liverpoolba, hogy megküzdjön azzal, ami elől annak idején elmenekült.

Amit magad mögött hagysz, Netflix

December 11.

Az Elit egyik alkotója, Carlos Montero új sorozata misztikus thriller és egy könyvadaptáció is, melyben a férje galíciai szülőfalujába költöző tanárnő nyomozni kezd az elődje halála körülményei után.

Élők és holtak, Epic Drama

December 13.

Ashley Pharoah (Life on Mars, Ashes to Ashes) 2016-os sorozata egy horror elemeket sem nélkülöző thriller, melyben egy fiatal angol házaspár egy farmon kezdene új életet, de ebben természeten túli erők akadályozzák őket.

Start Up, Netflix

December 13.

Még egy koreai drámasorozat, melyben fiatal startupperek próbálnak érvényesülni a high-tech szektor könyörtelen világában. Talán nem spoiler, ha eláruljuk: nem lesz könnyű dolguk.

A rivaldafény átka, Netflix

December 14.

A Tiny Pretty Things című regényből készült sorozat egy chicagói balettintézetben játszódik, ahol még a startup-szektornál is könyörtelenebb verseny folyik, hazugsággal, árulással és ami még kell.

The Stand, CBS All Access

December 17.

Még egy sorozat, amely legálisan egyelőre nem nézhető Magyarországon, pedig rengeteg indokot lehetne mondani a behozatalára. Egy: Stephen King Végítélet című regényéből készült. Kettő: egy világjárvány után játszódik, amely sokkal veszélyesebb a Covidnál. Három: olyan színészeket láthatnánk benne, mint Whoopi Goldberg, Alexander Skarsgård vagy James Marsden.

Sweet Home, Netflix

December 18.

Mi más hiányozna még karácsony környékén, mint egy koreai zombi-horror sorozat, melyben egy tizenéves fiú és szomszédai vállvetve próbálnak emberek maradni és legyőzni a külvilágot?

A Bridgerton család, Netflix

December 25.

A Grace klinika alkotójaként ismertté vált Shonda Rimes első netflixes sorozata Julia Quinn romantikus bestseller-regénysorozata alapján készült, és a 19. századi Angliában játszódik, ahol nyolc testvér történetét meséli el, akik mind férjet illetve feleséget keresnek. Külön érdekesség, hogy szerepel a sorozatban A muzsika hangja színésznője, Julie Andrews is.

Equinox, Netflix

December 30.

És még egy kis borzongás az év végére: ebben a dán misztikus thriller sorozatban egy 21 évvel ezelőtti rejtélyes ügy áll a középpontban, melyben a főhős, Astrid (Danica Curcic) testvére is eltűnt. Most azonban váratlanul visszatérnek a rémálmai, és az ügyben is új, rémisztő fejlemények történnek.

Kategóriák: Friss

28 évig tarthatta fogva fiát egy 70 éves svéd nő

2020, december 1 - 19:32

A svéd rendőrség őrizetbe vett egy 70 éves nőt, aki a gyanú szerint 28 évig fogva tartotta a fiát egy lakásban Stockholmtól délre, közölte kedden az SVT svéd közszolgálati televízió.

A nőt, aki visszautasítja a vádakat, jogellenes fogvatartással és azzal gyanúsítják, hogy súlyos testi sérüléseket okozott a 41 éves férfinak, írja az MTI. A férfira egy női rokona bukkant rá, aki, kihasználva, hogy a gyanúsított kórházban van, elment a Haninge nevű helység közelében található családi házba. A rokon az Expressen című svéd napilapnak azt mondta, hogy

a lakásba belépni olyan volt mint egy „rémálomba”, a házat vizelet és szemét borította, a férfi, akit sérülések borítottak a testén, pedig úgy bűzlött mint a rothadó test.

A férfit egy stockholmi kórházba szállították, ahol több műtétet is elvégeztek rajta svéd sajtóorgánumok beszámolója szerint. A rokon elmondása szerint a férfi látszólag normális életet élt addig, amíg hetedik osztályban kivették az iskolából. A szociális ellátók, bár szóltak nekik, nem tettek semmit, a család többi része pedig megpróbált kevés jelentőséget tulajdonítani az esetnek. A női rokon „diszfunkcionálisnak” írta le a családot az Expressennek.

A rendőrség kordonnal vonta körbe a házat, az ügyészség pedig közölte, hogy nagyszabású meghallgatást tart az ügy tisztázása végett.

Kategóriák: Friss

Külföldi lapok: a rajtaütéskor 25 meztelen emberrel találták szemben magukat a rendőrök a brüsszeli orgián

2020, december 1 - 19:26

Egyre több részlet kerül nyilvánosságra azzal a brüsszeli orgiával kapcsolatban, melyről a keddi napon a 24.hu is beszámolt. Szájer József nem sokkal ezelőtt közleményben elismerte, hogy részt vett ebben a „házibuliban”.

Annyit a belga lapok alapján már lehetett tudni, hogy a brüsszeli rendőrség egy szexpartira csapott le péntek éjszaka és drogokat is találtak a helyszínen. Az orgián állítólag huszonöten vettek részt, főleg férfiak. A szexparti résztvevőit a kijárási korlátozások megszegése miatt bírságolták meg. Azt is megjegyezték, hogy a magyar politikus az ereszcsatornán akart elmenekülni.

A Politico belga lapok alapján és a The Sun brit bulvárlap arról ír, hogy a rendőrségi rajtaütéskor a részvevők meztelenek voltak. Az említett lapok is megjegyzik, hogy többségében férfiak vettek részt az eseményen. A Sun, amely a brit bulvárlapok jellegzetes stílusában egyenesen „kanos magyarként” ír a politikusról, azt is hozzáteszi, hogy „Szájer menekülés közben megsérült”. Utóbbit a 24.hu megkeresésére a belga ügyészség megerősítette.

Belga ügyészség: az ereszcsatornán keresztül, vérző kézzel menekült Szájer, akinél drogot találtak A lemondott fideszes EP-képviselő tagadja, hogy kábítószert fogyasztott, de elismerte, hogy a pénteken történtek miatt mondott le, amit korábban
Kategóriák: Friss

Sonos Beam: a kisebbik bors is erős

2020, december 1 - 19:20

Ha tévét tesztelünk, a legtöbb modellnél, még a drágább variánsok esetében is leírjuk, hogy a hangzás terén alig nyújtanak többet az elvárható minimumnál, így ha valaki a képminőség mellett az átlagot megugró hangélményre vágyik, annak muszáj valamilyen kiegészítőben gondolkodni. Komolyabb, többcsatornás rendszereket persze nem mindenki engedhet meg magának, és rengetegen vannak, akiknek erre nincs is igénye.

Őket célozzák meg az utóbbi években egyre népszerűbbé váló soundbarok, amik a tévé elé helyezve nyújtanak meglehetősen széles skálán értékelhető minőséget. A csúcsot többek között a 300 ezer felett kínált Sonos Arc jelenti, de azért az amerikai gyártónak is akad olyan terméke, ami valamivel szélesebb közönségnek szól, miközben továbbra is a prémium kategórián belül marad. Ilyen a Sonos Beam, ami a maga 150 ezres árával továbbra sem olcsó mulatság, viszont a pénzünkért cserébe egy multifunkciós és hangzás terén is szépet gurító hangprojektort kapunk.

Sonos Csak semmi csicsa. Sonos Beam

A soundbart visszafogott dizájn jellemzi: az ovális tető teljesen sima (itt kaptak helyet az érintésérzékeny gombok, illetve egy LED-es állapotjelző), az előre néző hangsugárzókat egy rácsos felület védi (ami körbeéri az egész készülékházat), és a letisztultságot mindössze egy hivalkodónak nem nevezhető Sonos logó töri meg. Az eszköz 65 centi széles, 6,8 centi mély, és egy milliméter híján 10 centi magas, így könnyedén elhelyezhető egy tévé elé vagy alá, ha a képernyő talpa is engedi. Az eszköz egy speciális konzollal akár a falra is felszerelhető, de az érte kért extra 30 ezer forint azért még ettől a gyártótól is nagyon erős túlzásnak érződik.

Csatlakozók terén a Sonostól megszokott egyszerűség fogad mindenkit: a hátoldalon a halózati kábel dugasza mellett mindössze egy LAN-port és egy HDMI kapott helyet. A hangprojektort az utóbbin keresztül kell a tévére kötni, USB nincs, és optikai hangkábelt is csak a csomagban található átalakítót használva tudjuk az eszközbe dugni, ha nem a HDMI-t szeretnénk használni.

A burkolat alatt négy teljes-sávú hangszóró, egy magas- és három passzívsugárzó, valamint öt D-osztályú erősítő található, méghozzá öt mikrofon társaságában. Ezúttal felfelé néző hangszórókat nem kapunk, ugyanakkor két sugárzó a soundbar széleiben, a többiekre közel merőlegesen lett elhelyezve, ezzel is segítve, hogy a soundbar képes legyen némi térélményt nyújtani.

Sonos A Beam fekete és fehér színben érhető el.

Ami a használatot illeti, a Beam sem különbözik a többi Sonos terméktől: a beüzemeléshez nélkülözhetetlen a netkapcsolat és a Sonos 2 alkalmazás, illetve erre az appra lesz szükségünk akkor is, ha a tévézés mellett zenét szeretnénk hallgatni. A Sonos 2-be integrálható az összes zenés szolgáltatás (Spotify, Apple Music, Tidal, YouTube Music stb.), egyszerre akár több is, így simán elérhetjük a kedvenceinket, és ennek a megoldásnak hála (a sima Bluetooth-kapcsolattal ellentétben) a mobilunk zenehallgatás közben is szabadon használható.

Telefonálhatunk, videót vagy játékot is elindíthatunk a mobilon, egyik sem fogja megszakítani a zenelejátszást, és az extra hangok sem fognak megszólalni a soundbaron keresztül.

A Beam értelemszerűen nem biztosít olyan hangélményt, mint a jóval drágább Arc: nincs Dolby Atmos és DTS: X támogatás, be kell érnünk a Dolby Digital vagy PCM sztereó hanggal. Ennek ellenére a teljesítmény remek: a soundbar nemcsak a legtöbb tévé beépített megoldását szárnyalja felül, de a hasonló kategóriájú konkurenciánál is jobban szól. A beszédhangok tisztán kivehetők, a különböző tartományok nagyszerűen elkülönülnek egymástól, ha kell, kifejezetten erős, a gyomorban is érezhető a basszus, de közben mégis minden tisztán szól, kellően „tágas” és öblös hangzást kapunk, és akad némi térhatás is. A beszélgetések olyan irányból szólnak, ahogy a képernyőn elhelyezkednek a szereplők, és a videojátékok/akciófilmek esetében is az átlagosnál jóval intenzívebb élményt kapunk – aminek a szomszédok nem feltétlenül fognak örülni.

És akkor az extrák

Ahogy azt már említettük, a Sonos Beam nem pusztán egy hangsugárzó, amit a tévénk elé téve használhatunk. Bármikor bevethető zenelejátszásra, egyszerre több felhasználó is kezelheti más-más mobilról, kompatibilis az Apple-féle AirPlay 2-vel, és beállíthatjuk, hogy az Alexás vagy Google Asszisztenses okosotthonunk része legyen, azaz akár hangparancsokat is kiadhatunk az eszközön keresztül a lakás többi kütyüjének, vagy elindíthatjuk így a kedvenc zenénket.

A soundbar emellett vezeték nélkül „bővíthető”: az alkalmazáson keresztül pár gombnyomással kiegészíthető mondjuk két Sonos One hangsugárzóval a normális surround hangzáshoz. Hozzácsapható továbbá egy Sonos Sub mélynyomó is, és a Beam része lehet a más Sonos eszközökkel alkotott többszobás hangrendszernek is, így megoldva, hogy több helyiségben szinkronban szóljon ugyanaz a zene. Mindez mindenféle kábelek nélkül, pusztán a lakás vezeték nélküli hálózatán megoldható, ami rengeteg felhasználónak igen komoly fegyvertény lehet.

Sonos A Beam egyszerűen, és mindenféle vezetékek nélkül bővíthető.

A 150 ezer forint körüli ár ugyan nem kevés, viszont a Beam a kompakt kivitekezés ellenére is egy prémium soundbar. Hangzás terén nem lehet rá panasz, a használata egyszerű és kényelmes, ráadásul tele van olyan funkciókkal, amit kevés hasonló eszköz mondhat el magáról. Aki nem vágyik több elemből álló hangrendszerre, esetleg nem szeretne kábelekkel bajlódni, de szimpatikus számára a bővíthetőség, és egy többfunkciós, könnyen elhelyezhető hangprojektorra vágyik, annak ez az eszköz tényleg ideális választás lehet.

Birkás Péter további cikkei
Kategóriák: Friss

A CEU is elítélte Demeter Szilárd gázkamrázós írását

2020, december 1 - 19:10

A leghatározottabban elítéljük Demeter Szilárd múzeumigazgató és a magyar kormány által kinevezett miniszteri biztos a kormányközeli Origo híroldalon szombaton megjelent véleménycikkében foglalt gondolatokat

– írta a CEU kedd délutáni közleményében.

Az egyetem szenátusa közölte: „Meggyőződésünk, hogy a történelemből tanulni kell, nem pedig a politikai propaganda szolgálatába állítani. Elítéljük Demeter antiszemita és a Holokauszt relativizálására kísérletet tévő mondatait, amelyekben Európát »gázkamrához«, Soros Györgyöt pedig, akinek a valóságban zsidó gyerekként Magyarországon a nácik elől kellett bujdosnia, Hitlerhez hasonlította”.

A közleményben emlékeztetnek: a CEU szenátusa korábban nem szólalt fel nyilvánosan az alapítójuk személyét érő „sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak”. „Ezek a támadások egy a racionális párbeszéd kereteit már rég elhagyó, minden valóságalapot nélkülöző, megdöbbentő retorika részei”, vélik.

A jelenlegi magyar kormány és szövetségesei nem csupán szavakban, de tettekben is kimutatták a nyílt párbeszéd elleni mély ellenérzésüket a média függetlenségének, és a Magyar Tudományos Akadémia, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a CEU akadémiai szabadságának aláásásával. Nem mi, és nem Soros György, hanem a magyar kormány döntött úgy, hogy a média, a tudomány és a civil szféra szabadságát, a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat politikai vita tárgyává tette Európában

– közölték.

Végül leszögezték: a CEU bátran áll ki alapítója, Soros György, és a nyílt társadalom értékei, a nyitottságra épülő demokrácia, a gondolatok szabad áramlása, a kritikus gondolkodás, a politikai egyenlőség és az igazság és a jogállamiság tisztelete mellett.

Kategóriák: Friss