Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek, információk
Frissítve: 6 perc 56 másodperc

Törvénytelenül keresett húszmilliót a TV2 Tények új képernyőse

20 perc 35 másodperc

Megírtuk: új képernyőse lesz a TV2-nek Szentpéteri Eszter személyében. Szentpéteri legutóbb az állami televíziónál, az MTVA-nál dolgozott, mostanában az Egyperces Híradóknak volt a vezetője és szerkesztője, de dolgozott a Balatoni Nyár című műsornál is, szintén a köztévénél. Az MTVA előtt egyébként még a HírTV munkatársa volt. Említettük azt is, hogy Szentpéteri fitneszmodellként is kipróbálta magát. Arra viszont már egy olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy Szentpéterit 2009-ben törvénytelen piramisjáték szervezése miatt indult büntetőügy végén jogerősen elmarasztalta a bíróság.

Fitneszmodell híradóssal erősít a TV2 Tények A közmédia egyperces híradójának képernyőse, a fitneszmodellként is ismert Szentpéteri Eszter szeptembertől a Tények állandó élő bejelentkezésének arca lesz.

A Humán Club Egyesület (HCE) által szervezett piramisjátékról van szó, amiről a HVG annak idején elég részletesen írt. Szentpéteri az ügy végén bírói megrovásban részesült, ami a legenyhébb bírói intézkedések egyike. A piramisjáték szervezői hiszékeny embereket károsítottak meg, a korabeli cikk szerint legalább 20 milliót keresett Szentpéteri a törvénytelen ügyletnek köszönhetően. A HCE-ügyben a műsorvezető mellett egyébként még 66 embert vádolt az ügyészség a tiltott piramisjáték szervezésével, és azzal hogy több mint 3500 hiszékeny embert átvertek. A témával a haon.hu is foglalkozott annak idején, megemlítve, hogy a nyomozók amúgy komoly bajban voltak, hisz körülbelül 1200 főt kellett volna megvádolniuk a piramisjáték szervezése miatt, ezt azonban nem igazán lehetett volna hol letárgyalni, maximum a Sportarénában vagy a Puskás Stadionban. 1100, enyhébb esetben meggyanúsított esetében azonban végül nem kellett bírósági tárgyalóterem, mivel az ügyészség megrovást adott, és nem került az ügy bírói szakaszba. A fennmaradó 67 fő – köztük Szentpéteri – esetében viszont bírósági ügy lett belőle, ami azután éveken át zajlott.

TV2: Szakmai alapon döntöttünk

Nem Szentpéteri Eszter lesz egyébként a Tényeknél manapság az első olyan ember, akinek kellemetlenül végződött valamilyen ügye a bíróságon. Korábban megírtuk, hogy a TV2 Tényeknél dolgozik egy ideje az a Tóth Tamás Antal helyettes vezetőként, akit az MTVA azután menesztett a közmédiához tartozó Újmédia és Teletext Kft. felügyelőbizottsági tagjai közül, hogy megírtuk, Tóth egy ideje ötéves időtartamra cégbírósági eltiltás alatt van, mivel egy általa tulajdonolt és vezetett vállalkozás adótartozást is hátrahagyva, bírói kényszertörléssel szűnt meg korábban. Tóth ugyan bűncselekményt nem követett el, de nyilvánvalóan kárt okozott a magyar adófizetőknek az adótartozás hátrahagyásakor. Akkor a TV2-nél elismerték, tudtak Tóth előéletéről, de ez azért nem volt probléma, mivel kiváló szakmai referenciái voltak.

Tudtak a TV2-nél a hátrahagyott adótartozásról Megkérdeztük Andy Vajna tévétársaságát, tudtak-e arról, hogy Tóth Tamás Antalnak, a Tények című hírműsoruk élére nemrég kinevezett helyettes vezetőjének cége adótartozást hátrahagyva szűnt meg. Tudtak, és nem tartották akadálynak.

Kíváncsiak voltunk, hogy Szentpéteri piramisszervezői múltjával is tisztában voltak-e, illetve nem tartják-e a műsor megítélése szempontjából problémásnak ilyen emberek szerződtetését. A TV2-től Fürst-Borsos Ádám, a TV2 hírigazgatóságának kommunikációs menedzsere erre azt mondta: mint annak idején Tóth Tamás Antal esetében, Szentpéteri Eszter leszerződtetése is szakmai szempontok alapján történt. Válaszából sajnos az nem derült ki, hogy Tóthhoz hasonlóan Szentpéteri múltjával is tisztában voltak-e, illetve arra sem reagált, hogy a hírműsor megítélése szempontjából nem okoz-e problémát, hogy Szentpéteri piramisszervezői korszakában hozzájárult emberek megkárosításához.

Kategóriák: Friss

Kokainozott a baleset előtt a Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja

23 perc 18 másodperc

A balesetet követő vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított az esetet megelőzően kokaint fogyasztott

– írja a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya.

A májusi, Dózsa György úti halálos baleset okozásával gyanúsított M. Richárd előzetes letartóztatásáról döntött hétfőn délelőtt a bíróság: az előzetes várakozásokkal ellentétben nem helyezték előzetesbe a férfit.

Szabadon távozhatott a Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja Két ember halt meg a Dózsa György úti balesetben, a százzal gázoló M. Richárd mégis házi őrizetben védekezhet tovább.

A Dózsa György úti baleset következében egy másik autó két utasa meghalt, ketten súlyosan, ketten könnyebben megsérültek.

A gyanúsított távozóban azt mondta a 24.hu-nak, hogy szabadlábon védekezhet és nem került házi őrizetbe. A férfi ennyit mondott, majd a rá várakozó barátaival és barátnőjével elhagyta a bíróságot. Az ügyészség álláspontja – ami hivatalos – azonban különböző: M. házi őrizetbe került, de nyomkövetőt nem kell viselnie.

A gyanúsított cselekménye halálos közúti baleset gondolatlan okozásának és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának megállapítására lehet alkalmas, írja a Fővárosi Törvényszék.

A kerületi bíróság megállapította, hogy a gyanúsított ellen részben szintén közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt folyik másik büntetőeljárás.

140-nel száguldott a Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja Két ember halt meg a Dózsa György úti balesetben, M. Richárd mégis házi őrizetben védekezhet tovább. Villáminterjú a férfi védőjével, Novák Péterrel.
Kategóriák: Friss

Szebeni István beszólt a TV2-nek beszóló Hajós Andrásnak

27 perc 1 másodperc

Mint megírtuk, a Bors hétfő reggeli lapszáma azt állította, hogy Hajós András alkut kötött a TV2-vel, aminek értelmében visszaül a Sztárban sztár zsűrijébe. Tette mindezt azért, hogy sikereket elérő Dalfutár című műsora is folytatódhasson a csatornán.

Hajós a Facebookon cáfolta a leírtakat. Mint írta, nincs alku a TV2-vel a Dalfutárról. És még a Sztárban sztárról sem, aminek meg van az oka a részéről: fél attól, hogy a TV2 jelenlegi imidzse politikai bélyeget süt rá.

Erre reagált a Facebookon a TV2 műsorvezetője, Szebeni István.

“Már megint az a téma mindenhol, hogy Hajós megállapodott-e a TV2-vel. Olvastam, amit írt, hogy nincs alku a TV2-vel, stb., meg hogy nekemnehogymármegmondjákhogy… ja, és, hogy miatta is lett ilyen népszerű a Sztárban sztár.
Hát, nem.
Ha valaki nem akar beülni a legnépszerűbb show zsűrijébe, nem kell. Majd lesz helyette más! Olyan, aki tisztel másokat, és nem olyan, aki szétgyalázza a kollégáimat!!!! Aki szerint nem minden újságíró hülye. Vagy leginkább Mindenki.
Én nélküle is megnézem a Sztárban sztárt. És pont ugyanolyan jó lesz, mint eddig. Sőt.
Annyira uncsi már ez a kivagyiság”

– posztolta Szebeni.

Kategóriák: Friss

Lelőtték a barcelonai merénylőt a rendőrök

34 perc 46 másodperc

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Sajtóértesülések szerint a rendőrség megtalálta Junesz Abukajubot, akit azzal gyanúsítanak, hogy augusztus 17-én járókelőket gázolt el Barcelonában. Ugyanaznap más elkövetők szintén embereket ütöttek el autóval, a két merénylet során 15-en haltak meg és több mint 130-an megsebesültek. A férfi körözési fényképét hétfőn tette közzé a katalán rendőrség.

Az El País azt írja, hogy állampolgári bejelentés alapján találták meg Abukajubot Subirats városában. Abukajub robbanószernek tűnő övet viselt, a helyszínre érkező rendőrök lelőtték és a merénylő meghalt – közölte a Twitteren a katalán rendőrség. A rendőrség hivatalosan nem erősítette meg sem a személyazonosságát, sem azt, hogy valóban robbanószer volt-e nála, de az EFE spanyol hírügynökség a helyi terrorelhárításra hivatkozva azt írja, hogy valóban a keresett merénylőről van szó.

17:05h La persona sospitosa de #Subirats porta adherit al cos el que sembla un cinturó d'explosius. L'individu ha estat abatut

— Mossos (@mossos) August 21, 2017

 

Kategóriák: Friss

A legutóbbi merényletek magyar vonatkozásáról kérdezik a kormányt

46 perc 27 másodperc

Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke levélben fordult Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszterhez és Pintér Sándor belügyminiszterhez azzal kapcsolatban, hogy van-e tudomásuk magyar szálról a spanyolországi barcelonai és cambrilsi, valamint a finnországi turkui merényletekben, illetve hogy a terrorcselekeményeknek van-e közvetlen hatása Magyarország nemzetbiztonságára.

Tovább vizsgálják Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatait A párizsi és brüsszeli terrortámadás kitervelője jelenleg vizsgálati fogságban van.

A politikus arról is érdeklődött, hogy mit kell tudni Salah Abdeslamról, aki a 2015. novemberi párizsi terrortámadás egyik elkövetője, és akivel kapcsolatban a francia rendőrség megkereséssel fordult Magyarországhoz. Abdeslam a 2015-ös menekülthullámmal Magyarországra érkező, az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristái közül tizenhármat bizonyítottan Nyugat-Európába szállított, ahol három terrortámadásban vettek részt, és az útvonalat feltérképező algériai Bilal C., a belga Ayoub El Khazzani, valamint Abdeslam kivételével valamennyien életüket vesztették.

(Hír TV)

Kategóriák: Friss

Három dolog, ami eszünkbe jut az országtortáról

47 perc 40 másodperc

Mint minden évben, így idén is augusztus 20-a előtt pár nappal derült ki, hogy melyik lett az ország tortája. 2017-ben a Balatoni habos mogyoró lett a zsűri kedvence, amit mi is megkóstoltunk ,és megpróbáltuk három szóval vagy kifejezéssel körülírni. Videó.

Kihirdették az idei országtorta győztesét 2017-ben is mennyei ízek közül választott a zsűri.
Kategóriák: Friss

Kósa váratlan megfejtéssel állt elő, amikor Semjén népcsoportos nyilatkozatáról kérdezték

48 perc 42 másodperc

Semjén Zsolt komoly találgatásokat indított be mai nyilatkozatával.

A miniszterelnök-helyettes a Hír Tv-nek azt mondta,

tudnék olyan népcsoportot mondani, pontosabban csoportokat Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk.

De vajon kire gondolhatott Semjén Zsolt? Kósa Lajosnak a Fidesz frakcióvezetőjének is feltették ezt a kérdést, a politikus meglepő választ adott a Hír Tv-nek.

Szerinte ugyanis az egyetemistákra és a háztartásbeliekre gondolhatott a miniszterelnök helyettes.

Például, aki 18 éves korában leérettségizett és utána tanul a felsőoktatási intézményekben, az nem fizet adót, de mégis szavaz, nagyon helyesen. Van olyan ember, aki úgy éli le az életét, hogy olyan munkát végez, ami nem tartozik az adófizetői körbe, például a háztartásbeli munkát végzők ilyenek, az egy csoportja a társadalomnak, mégis nagyon helyesen van választójoguk. És akkor nagyon hosszan lehetne sorolni azt, hogy kik azok, akik egyébként nagyon helyesen választójoggal rendelkeznek. És Semjén Zsolt pontosította magát, mert nem népcsoportot, hanem csoportot mondott

– nyilatkozta Kósa.

Kategóriák: Friss

Tarolt a mozikban a Pappa Pia

48 perc 49 másodperc

Szinte hihetetlen, de igaz: negatív kritikák ide vagy oda, valóságos repülőrajtot vett

a Pappa Pia, amelyet a múlt keddi mozikba kerülése óta már több, mint 70 ezren néztek meg és a kasszáknál 93,2 millió forintot termelt.Ennélfogva természetesen a mozis kasszasikerlista élén debütált Csupó Gábor zenés vígjátéka, esélyt sem adva az utóbb mindössze egy hétig uralkodó Annabelle 2. – A teremtésnek, amely a maga 41,1 millióval máskülönben simán lehetne még most is bajnok, de már nem az. A horror mögé pedig a Will Ferrell és Amy Poehler nevével fémjelzett A szerencse háza című komédia érkezett meg 29,1 millióval.

A Pappa Pia nem csak a címével emeli új szintre a gagyit Gálvölgyi Show-ból átemelt poénok, szalagavatókat idéző koreográfiák, borzalmas színészi alakítások. Felejts el mindent, amit a rossz vígjátékokról gondoltál. Kritika.

Akárcsak az első és a harmadik helyen, úgy a negyediken is új produkciót köszönthetünk: a 25,8 millióval a nyitó A mogyoró meló 2-őt, melynek még éppen sikerült befurakodnia a szintén animációs Az Emoji-film elé. Utóbbit aztán ugyanabban a sorrendben követik a produkciók, ahogyan a múlt héten következtek egymás után, azaz a Minden, minden (14,9 millió), az A Setét Torony (14,1 millió), a Dunkirk (10,4 millió), a Baywatch (11,1 millió), a Dunkirk (10,4 millió) és a Valerian és az ezer bolygó városa (10,3 millió).

Természetesen az új toplistásoknak hála ezúttal sem maradtunk kiesők nélkül: a Gru 3, az Anyák elszabadulva és a Pókember: Hazatérés is búcsúzni kényszerült a TOP 10-től.

Magyarországi hétvégi TOP 10 (augusztus 17. – augusztus 20.):

1. Pappa Pia – Hétvégi bevétel: 93,2 millió forint. Hétvégi nézőszám: 70.658 néző. Teljes bevétel: 93,2 millió forint. Össznézőszám: 70.658 néző.
2. Annabelle 2. – A teremtés – Hétvégi bevétel: 41,1 millió forint. Hétvégi nézőszám: 28.094 néző. Teljes bevétel: 146,1 millió forint. Össznézőszám: 101.744 néző.
3. A szerencse háza – Hétvégi bevétel: 29,1 millió forint. Hétvégi nézőszám: 20.781 néző. Teljes bevétel: 29,1 millió forint. Össznézőszám: 20.781 néző.
4. A mogyoró meló 2. – Hétvégi bevétel: 25,8 millió forint. Hétvégi nézőszám: 19.518 néző. Teljes bevétel: 29,2 millió forint. Össznézőszám: 21.883 néző.
5. Az Emoji-film – Hétvégi bevétel: 23,9 millió forint. Hétvégi nézőszám: 18.409 néző. Teljes bevétel: 92,2 millió forint. Össznézőszám: 70.635 néző.
6. Minden, minden – Hétvégi bevétel: 14,9 millió forint. Hétvégi nézőszám: 11.313 néző. Teljes bevétel: 152,5 millió forint. Össznézőszám: 119.058 néző.
7. A Setét Torony – Hétvégi bevétel: 14,1 millió forint. Hétvégi nézőszám: 9.885 néző. Teljes bevétel: 110,5 millió forint. Össznézőszám: 80.568 néző.
8. Baywatch – Hétvégi bevétel: 11,1 millió forint. Hétvégi nézőszám: 7.775 néző. Teljes bevétel: 362,4 millió forint. Össznézőszám: 269.659 néző.
9. Dunkirk – Hétvégi bevétel: 10,4 millió forint. Hétvégi nézőszám: 6.772 néző. Teljes bevétel: 240,3 millió forint. Össznézőszám: 166.895 néző.
10. Valerian és az ezer bolygó városa – Hétvégi bevétel: 10,3 millió forint. Hétvégi nézőszám: 6.092 néző. Teljes bevétel: 213,8 millió forint. Össznézőszám: 135,589 néző.

Forrás: Filmforgalmazók Egyesülete
Kategóriák: Friss

Jesszusom, ez a kutya betölt egy egész szobát?

50 perc 20 másodperc

Persze, nem a kutyus nagy, hanem a szoba pici, pontosan az ő mérete. Egy kaliforniai férfi épített lakályos odút a legjobb barátjának a háza lépcsője alá. Minden elismerésünk a mesteré, pláne ha megnézzük, honnan kezdte a projektet.

Már a padlót és a falakat sem lehetett egyszerű beépíteni, de valószínűleg a mennyezeti világítással és az apró, bekeretezett fotókkal kellett a legtöbbet pepecselni. A végeredményt látva, azonban úgy tűnik, megérte a befektetett munka. Nem csak mi gondoljuk így, hanem az a több százezer ember is, akik a Twitteren lájkolták, osztották tovább a kutyaszobáról készült fotókat.

My brother built his dog a separate room in his house ! pic.twitter.com/ayjaEGBzf8

— Al (@Al_Chris16) 2017. augusztus 18.

Sokan azt írták a fotók alatti hozzászólásokban, hogy maguk is szívesen költöznének a kutyuséhoz hasonló lakosztályba.

(via Metro)

Kategóriák: Friss

Universiade: egy arany és egy ezüst a tőrözők mérlege

53 perc 25 másodperc

Párbajtőrözőink közül Kreiss Fanni aranyéremig meg sem állt a Tajvanban zajló Universiadén, míg Bányai Zsombort csak a fináléban tudták legyőzni.

Kreiss a hongkongi Cheuk Yu Lau 15:5-re, a mexikói Alely Hernandez 15:10-re győzte le “bemelegítésként”, így könnyedén jutott be a legjobb tizenhat közé. A nyolcaddöntőben Hanna Lyczbinska sem izzasztotta meg (15:9-re nyert), azonban a negyeddöntőben óriási küzdelemben győzte le Chloe Jubenotot: a francia 14:13-ra is vezetett, ám a magyar tőröző a végsőkig kitartott és fordítani tudott.

A fináléért Beatrice Monacóval vívott, s végig uralva az összecsapást 15:10-re győzött. A döntőben az orosz Jana Alborovának gyakorlatilag esélye sem volt megszorongatni Kreiss Fannit, 15-7-re nyert a magyar versenyző. Kreiss egyébként már az Európa-bajnokságon is remekül szerepelt júniusban, a nyolcaddöntőben búcsúzott csupán.

Bányai Zsombor a csoportkör után a főtáblán a 64 között lépett először pástra, a dél-koreai Kim Dzsa-vun nem volt komoly ellenfél, (15:8-ra győzte le), a holland Tristan Tulennel  viszont megszorongatta a magyar vívót, 15:12-vel jutott tovább. A nyolcaddöntőben az izraeli Ido Herpe már komoly erőpróba volt Bányainak, 13:13 is állt az eredményjelzőn, ám végül 15:14-el a Vasas SC tőrözője jutott tovább.

Anatolij Herey 15:11-es vereséget szenvedett a magyar versenyzőtől a negyeddöntőben, majd jött a japán Jamada Maszaru, aki ellen hét másodperccel az asszó vége előtt még 10:10 volt az állás. A hajrát jobban bírta Bányai idegekkel, s végül 13:11-re nyerve jutott fináléba, ahol az orosz Szergej Bida várt rá.

Az orosz hamar elhúzott 5:2-re, de Bányai fel tudott zárkózni 11:10-re, ám idő hiányában a magyar vívó gyors támadásaira kiválóan reagált Bida és végül 15:11-re nyerte a döntőt. Bányai Zsombor így is parádésan szerepelt az Universiadén.

Kategóriák: Friss

Rengeteg játék fogja kihasználni az új Xbox brutális erejét

57 perc 17 másodperc

A vasárnap esti zártkörű, de a neten is közvetített sajtótájékoztató idején ez már tudni lehetett, de azért vegyük gyorsan át újra: a 2013 őszén bemutatott alapmodellnél jóval erősebb hardverrel felszerelt Xbox One X november 7-én kerül kereskedelmi forgalomba a világ minden táján, méghozzá 500 dolláros áron.

Az áfát is beleszámolva nagyjából 165 000 forintos minimum kezdőárat jelent majd Magyarországon, így a Microsoft új gépe máris az első helyre ugrott, már ami a játékgépekért kért legtöbb pénz versenyét illeti.

Forrás: Microsoft

Ezért az összegért a masinában nyolc x86-os processzormag található 2.3 GHz-es órajellel, negyven, 1172 MHz-es számítási egységgel, amit 12 GB GDDR5-ös RAM egészít ki 326 GB/s-os sávszéllel. Emellé jár egy 1 TB-os merevlemez, és ellentétben a PS4 Próval, a Microsoft új gépében helyet kap egy 4K UHD Blu-ray olvasó is. A gyártó ígérete szerint ez elegendő lesz arra, hogy a gép natív 4K felbontásban futtasson játékokat, 60 képkocka/másodperc képfrissítés mellett.

A Microsoft sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a gép már előrendelhető, és készül belőle egy speciális, Project Scorpio Edition is (ez volt a gép kódneve a hivatalos bejelentés előtt), ami limitált darabszámban érhető el, és abban különbözik az alap verziótól, hogy érkezik hozzá egy talp, amivel a gép állítva is tárolható, illetve a ház és a kontroller egyedi festést kap.

Forrás: Microsoft

Hatalmas meglepetéseket az esemény nem tartogatott: kiderült, hogy az Xbox One-konzolok operációs rendszere hamarosan frissülni fog, és ebben már lesz világos színekkel operáló Light Mode is, illetve a redmondi cég bejelentette, hogy az Xbox One S modellből hamarosan elérhető lesz egy Minecraft tematikájú változat is – szintén limitált kiadásban, kifejezetten a rajongóknak.

Forrás: Microsoft

Igazán ütős új játékot vasárnap nem mutatott be a Microsoft, a legnagyobb visszhangot az általunk is megénekelt Assassin’s Creed Origins előzetes kapta, illetve kiderült, hogy a hihetetlenül népszerű Player Unknown’s Battlegrounds érkezik Xbox-ra, és a játék kiadását a redmondi cég fogja intézni.

Új előzetest kapott a Middle-Earth: Shadow of War, kiderült, hogy a Sea of Thieves cross-platform játék lesz a PC és az Xbox One között, így a két platform tulajdonosai közösen is játszhatnak majd, fellebbent a fátyol a viszonylag nagyot hasaló Xbox One-exkluzív ReCore Definitive Edition kiadásáról, illetve bejelentették a Jurassic World Evolution című játékot, amiben a Tycoon-módra építhetünk és menedzselhetünk majd egy őslényparkot.

Az este legnagyobb „meglepetése” pedig az volt, hogy a Microsoft bejelentette, hogy az Xbox One X megjelenésekor száznál is több játék fogja kihasználni az erősebb hardverrel felszerelt gépben rejlő lehetőségeket. A játékok ingyenes letöltések formájában kapják meg a szükséges kiegészítést, és a frissített verziók már támogatni fogják a 4K felbontást (felksálázott vagy natív), az anizotropikus szűrési eljárást, a HDR-t és a korábbinál nagyobb felbontású textúrákat.

AZ XBOX ONE X-ET KIHASZNÁLÓ JÁTÉKOK TELJES LISTÁJA:
 • A Plague Tale: Innocence
 • Anthem
 • ARK: Survival Evolved (Game Preview)
 • Ashen
 • Assassin’s Creed Origins
 • Astroneer
 • Battlerite
 • Below
 • Black Desert
 • Brawlout
 • Chess Ultra
 • Code Vein
 • Conan Exiles
 • Crackdown 3
 • Danger Zone
 • Dark and Light
 • Darksiders III
 • Dead Rising 4
 • Deep Rock Galactic
 • Diablo III: Reaper of Souls – Ultimate Evil Edition
 • Dishonored 2
 • Dishonored: Death of the Outsider
 • Disneyland Adventures
 • Dovetail Games Euro Fishing
 • Dragon Ball Fighter Z
 • Dynasty Warriors 9
 • FIFA 18
 • Elex
 • Elite: Dangerous
 • EVERSPACE ROCKFISH
 • F1 2017
 • Fable
 • Fallout 4
 • Farming Simulator 17
 • Final Fantasy XV
 • Firewatch
 • For Honor
 • Forza Horizon 3
 • Forza Motorsport 7
 • Gears of War 4
 • Gravel
 • Halo 5: Guardians
 • Halo Wars 2
 • Hand of Fate 2
 • Hello Neighbor
 • Hitman
 • Homefront: The Revolution
 • Injustice 2
 • Jurassic Park Frontier
 • Killer Instinct
 • Killing Floor 2
 • Kingdom Come: Deliverance
 • Life is Strange: Before the Storm
 • Madden NFL 18
 • Mafia III
 • Mantis Burn Racing
 • Metal Gear Survive
 • Metro: Exodus
 • Middle-earth: Shadow of War
 • Minecraft: Xbox One Edition
 • Minion Masters
 • Monster Hunter: World
 • NBA 2K18
 • Need for Speed Payback
 • Ooblets
 • Ori and the Will of the Wisp
 • Outcast – Second Contact
 • Outlast 2
 • Paladins
 • Path of Exile
 • Pixar Rush
 • PlayerUnknown’s Battlegrounds
 • Portal Knights
 • Pro Evolution Soccer 2018
 • Project Cars 2
 • Quantum Break
 • Raiders of the Broken Planet
 • Railway Empire
 • Real Farm Simulator 2017
 • ReCore
 • Resident Evil 7: Biohazard
 • Rime
 • Roblox
 • Robocraft
 • Rocket League
 • Sea of Thieves
 • Slime Rancher
 • Smite
 • Sonic Forces
 • Star Wars Battlefront 2
 • State of Decay 2
 • Steep
 • Strange Brigade
 • Super Lucky’s Tale
 • Superhot
 • Surviving Mars
 • Tennis World Tour
 • The Artful Escape
 • The Crew 2
 • The Darwin Project
 • The Elder Scrolls Online: Morrowind
 • The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition
 • The Last Night
 • The Long Dark
 • The Surge Focus
 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Titanfall 2
 • Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands
 • Tom Clancy’s The Division
 • Train Sim World
 • TT Isle of Man – Ride on the Edge
 • Warframe
 • Warhammer: End Times – Vermintide
 • We Happy Few
 • Wolfenstein II: The New Colossus
 • World of Tanks
 • WRC 7 FIA World Rally Championship
 • Zoo Tycoon
Kategóriák: Friss

A tescós béremelés nem elég: új, közös sztrájkkövetelést adnak be a szakszervezetek

59 perc 52 másodperc

Pénteken írtuk, hogy a Tesco külön ült le tárgyalni a két szakszervezettel, és már az első tárgyaláson megtették béremelési ajánlatukat. Aztán a sztrájkbizottságot már egy héttel korábban megalakító kisebbik szakszervezet (Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezet, KDFSZ) a média megtévesztésével vádolta a nagyobbikat (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, KASZ), aki beszámolt lapunknak az ajánlatról.

Úgy tűnt tehát, nincsenek egészen egy hullámhosszon megint. Azonban ezek után hétfőn délben ahogy ígérték, összeültek hogy megbeszéljék a hogyan továbbot. És a két szakszervezet ismét megegyezett, hogy megint együttműködnek.

Először a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét értük el, aki a 24.hu-nak elmondta, a KDFSZ után a KASZ is megalakítja a sztrájkbizottságot, és egységesítik a sztrájkköveteléseiket. Hozzátette: a vitás kérdéseket egyeztették, és szakmailag egyetértés alakult ki a két szakszervezet között. Kedden fogalmazzák meg és adják át a közös sztrájkkövetelést, amit mindkét elnök aláír és mindkét szakszervezet támogatni fog.

Ha pedig nem jutnak egyezségre a Tescóval, akkor sztrájkolnak, és a sztrájkot is közösen szervezik meg. Hozzátette, a két külön sztrájkbizottság nyitva hagyja azt a lehetőséget is, hogy ha a két szakszervezet nem egyformán ítéli meg a helyzetet, akkor esetleg külön úton járjanak. De most az elsődleges cél az, hogy közösen tárgyaljanak, közösen érjenek el eredményt, együtt képviselve a dolgozók érdekeit.

Ha nincs egység, szervezettség, akkor az mindenképpen a munkáltató malmára hajtja a vizet. Nem szeretnénk a megosztottság miatt belebukni abba, amit elkezdtünk. Az óriási katasztrófa lenne – szögezte le.

Bubenkó Csaba lapunknak elmondta, a hét napos egyeztetési idő csütörtökön jár le – időpontot még nem kaptak arra, hogy addig mikor tudnak legközelebb összeülni a Tesco vezetésével. Ha lejár a határidő, és nincs tárgyalás, akkor akár már pénteken indulhat a sztrájk – tette hozzá. Azonban mint hangsúlyozta,  inkább azt szeretnék, hogy sikerüljön egyeztetni, megegyezni a céggel.

A KASZ elnöke, Sáling József megerősítette, hogy közös sztrájkkövetelést fognak benyújtani. Sőt, a szakszervezeti bizalmik javaslatára a KASZ hétfőn már meg is alakította önálló sztrájkbizottságát. A két sztrájkbizottság a szakszervezetek szándéka szerint egyesíti erőit, de külön is funkcionál – tette hozzá.

Onnantól kezdve, hogy közös sztrájkkövetelést nyújtunk be, a két szakszervezettel egyszerre kell leülnie tárgyalni a Tescónak –  mondta mindkét elnök megkeresésünkre.

Sáling József hozzátette: a kétórás egyeztetés során egyetértett a két szakszervezet abban, hogy mi az, ami elfogadható a Tesco ajánlatából, és mi az, ami nem. Példákat is mondott: a Tescóban tavaly júliusban 143 ezer forint volt a legkisebb szakmunkás bér (területi eltérésekkel), azt emelték idén januárban 161 ezer forintra (ez egyben a kötelező bérminimummal egyenlő), majd júliusban adott rá még 4 ezer forint emelést (= bruttó 165 ezer forint), és erre tesznek rá még 11 ezer forintot szeptember elsejétől, pénteki ajánlatuk szerint, így már bruttó 176 ezer forint lesz a minimum. Amivel a szakmai átlag fölött lesznek.

Tavalyhoz képest ez összességében 33 ezer forintos (23 százalékos) emelést jelent az áruházláncnál dolgozó 16 500-ból 11 ezer embernek. Az ajánlatnak ez a része az álláspontok közeledését jelzi, rendben lehet – fogalmazott. (Januártól 181 ezer forint lesz a bérminimum, de Sáling szerint a Tesco azt nem meri majd meglépni, hogy csak 5 ezer forintot emeljen. 20 ezer forint pluszra számítanak.)

Viszont van háromezer ember, akinél egyáltalán nem volt emelés idén –  ők 15-17 ezer forintot kaphatnak szeptembertől, ami fele annak, mint amire számítottak. Hiszen máshol a bérminimum felett is megadták a 30 ezer forint körüli emelést – jelezte Sáling. A központban meg béremelés helyett átszervezést tervez a cég, amiről még nem tudni, mit is jelent pontosan.

Az igazi probléma azonban a létszám, ami nagyon alacsony. És a Tesco azt mondta pénteken, hogy azon nem kell emelni, munkaszervezéssel kell megoldani a hiányt. A szakszervezet számára azonban nem elfogadható, hogy különböző átszervezések mentén lassan csökkentik a létszámigényt, mert a dolgozók ma elviselhetetlenül leterheltek – mondta Sáling József.  És az egy dolog, hogy a béremelésre az elmúlt két évben 8,7 milliárd forintot költött az áruházlánc. Csakhogy közben a létszámcsökkenés révén összességében 1 milliárd forintot nyertek a bértömegen, és ezt már nem hangsúlyozzák – tette hozzá.

A hatalmas leterheltség miatt mindenképpen el kell érni, hogy növeljék a létszámot – nyomatékosította. Emiatt gondoltuk úgy, hogy jogos megalapítanunk a sztrájkbizottságot, és kikényszeríteni a tárgyalást. Közös tárgyalást – tette hozzá. Ha lesz sztrájk, azt is közösen szervezzük.A cég úgy gondolta, hogy bejelenti az emelést, és az elég lesz. De nem elég. 

Kiemelt kép: AFP/Ben Stansall

Kategóriák: Friss

140-nel száguldott a Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja

1 óra 15 másodperc

A laikus arra számíthatott, hogy ma a bíróságon a védence előzetes letartóztatásba kerül, mégsem így történt. Miért?

A gondatlan közúti baleset okozásának vétségével gyanúsított személynél a házi őrizetet elegendőnek látta a bíróság annak kizárásához, hogy hasonló közlekedési bűncselekményt kövessen el. A korábbi jogerős elítélései pedig 20 és 14 évvel ezelőtti cselekményekhez kötődnek.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Ön azt mondja, hogy a balesetet gondatlanságból követték el. Mire számít, milyen büntetést kap a védence?

Erről még nagyon korai beszélnünk, a nyomozás és a bizonyítási eljárás még nem fejeződött be.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Az mennyire megszokott, hogy ilyen típusú a bűncselekmények elkövetői simán nyaralhatnak? Csak azért kérdezem, mert M. Richárd néhány napja még a Seychelle-szigeteken rajzolta a homokba a szívecskéket.

Védencemet augusztus 19-én gyanúsította meg a nyomozó hatóság, akkor került terhelti pozícióba, értelemszerűen azt megelőzően nem volt korlátozva a külföldre utazásban.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Igaza van, csak olyan fura. Az ügyben készült műszaki szakértői vélemény mit állapított meg?

A szakértői vélemény osztott felelősséget állapított meg. A Citroen vezetője ugyanis szabálytalanul kanyarodott, és behajtott abba a sávba, amelyben a védencem a zöld jelzésen haladt át, ugyanakkor a védencem lényegesen túllépte a megengedett sebességet. A mai bírósági ülésen elismerte a büntetőjogi felelősségét, nem vitatta a nyomozás által megállapított tényeket.

Tulajdonképpen mennyivel ment? Mi azt írtuk korábban, hogy gyorsabban, mint 100 km/h.

Gyorsabban. 135-140 km/h-val.

Így távozott M. Richárd a bíróságról:

Kategóriák: Friss

Donald Trump Charlottesville után olyan önbizalmat adott az amerikai náciknak, hogy azok már büszkén díszítik a házaikat horogkeresztes zászlókkal

1 óra 4 perc

Hate has always existed in America. Yes we know that but Donald Trump just made it fashionable again! Statues has nothing to do with us now!

— LeBron James (@KingJames) August 15, 2017

Gyűlölet mindig is létezett Amerikában, de Donald Trump tette újra divatossá.

Így kommentálta a charlottesville-i tragikus eseményeket LeBron James, a Cleveland Cavs szupersztárja a saját Twitter-oldalán. Az amerikai kisvárosban nácik tüntettek a fehér felsőbbrendűségért, majd keveredtek összetűzésbe az ellenük tiltakozó csoportokkal.

A konfliktus akkor vált tragédiává, amikor egy 20 éves neonáci férfi egy fehér furgonnal az ellentüntetők közé hajtott.

A gázolás során 19-en megsérültek, egy 32 éves nő pedig életét vesztette. A charlottesville-i incidensről remek anyagot készített a Vice, aki nagy vonalakban szeretne tisztában lenni a történtekkel, az nézze meg a következő videót:

A tragédia után az Egyesült Államok elnöke viszonylag hosszú ideig várt azzal, hogy megszólaljon. Donald Trump valószínűleg érezte annak a súlyát, hogy amit most mondani fog, az nagyban meghatározza majd az elnökségének megítélését.

Trumpnak tehát hosszú idő után újra esélye volt, hogy megmutassa: tud igazi, felelős elnökként viselkedni.

A cikk címéből és az elmúlt napok botrányaiból kiderülhetett, hogy Donald Trump nem hazudtolta meg önmagát, a tragédia kapcsán az első körben elítélte az erőszakot, ám nem nevezte nevükön a valódi felelősöket.

Ha Trump nem rasszista, akkor mi? Egy ember meghalt, az amerikai elnök pedig ahelyett, hogy elítélte volna a tragédia okozóit, az egész világot felháborította.

A Fehérház ezután presszionálta az elnököt, hogy újra szólaljon meg Charlottesville kapcsán, hétfőn meg is született a következő nyilatkozat:

a rasszizmus maga az ördög. És azok, akik ennek nevében erőszakot követnek el, bűnözők és gengszterek, beleértve a Ku Klux Klan tagjait, neonácikat, fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, és más gyűlöletkeltő csoportokat, ezek visszataszítóak.

Kedden azonban valami eltörhetett az elnökben, ugyanis ledobta a következő atombombának számító megszólalást, amely hallatán, hogy kollégámat idézzem:

a fél világ összenézett, hogy ugye nem 1939-et írunk.

Az egyik oldal rossz, a másik oldal szintén nagyon erőszakos volt, semmi kétségem sincs efelől. Szerintem mindkét fél hibáztatható. Elítélem a neonácikat és a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, de higgyék el nekem, a demonstráción nem mindenki volt neonáci vagy fajgyűlölő.

Mondta az Egyesült Államok elnöke, aki ezzel akkora szeletet vágott magának a tengerentúli nácitortából, mint még soha, egyik elnök sem. Nem csoda hát, hogy a közvélemény forrong, a New Yorker például ezzel a zseniális címlappal jelenik majd meg augusztus végén:

The New Yorker címlap

Donald Trump ezzel a pár mondattal olyan lavinát indíthatott el, amire még a legvérmesebb demokrata-szavazók is csak félve gondoltak a véres elnökválasztási kampány alatt. Mert arra sokan számítottak, hogy Trump összeakasztja majd a bajszát Kim Dzsongunnal, vagy hogy keménykedik majd kicsit az oroszokkal, de

azt talán senki nem gondolta volna, hogy az elnök így neki dörgölőzik majd a neonáciknak.

A végére pedig jöjjön egy válogatás azoknak, akik azt gondolják, hogy az egész nácilufit csak a liberális média fújta hatalmasra. A következő videót az Egyesült Államokban készítették, egy olyan ház előtt, ahol a lakó, a felvételen szereplő férfi büszkén vállalja a náci nézeteit.

403 Forestway Drive Mount Holly NC 28120 (White House on the corner) – Joe Love is his name. Owns Jerry & Sons Auto on Hwy 27 between Mt Holly & Stanley. We need to ALL stand against Nazis. Share far and wide; let's run this Nazi out of town. For real.

Közzétette: Page Braswell – 2017. augusztus 13.

Mikor a napszemüveges férfit kérdőre vonják a náci zászló miatt, előbb sértetten, majd agresszívan reagál, a mondandóját pedig úgy zárja, hogy

Ez itt a Náci kibaszott Amerika!

(A borítókép egy egy 2016-os Twitter-bejegyzés, amely még jóval a charlottesville-i tragédia előtt készült.)

Kategóriák: Friss

Nem kell rögtön pánikolni, ha nincs meg a mobil

1 óra 7 perc

Éppen hívnánk a taxit egy hosszúra nyúlt éjszaka után, de nincs meg a telefon. Kapunk a táskánkhoz, a zsebünkhöz, egymás után többször is, de csak nincs meg a fránya kütyü. Vagy csak néha megesik, hogy a telefonlopó-tündérek megviccelnek minket, és a kanapé alatt, vagy a mellékhelységben lesz meg a készülék.

Pánik.

Végigfut az agyunkban, mit fogunk kezdeni nélküle, és az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy új készüléket kelljen venni.

Rosszabb esetben tényleg lopás áldozata lettünk, de ilyenkor keveseknek jut eszébe, hogy ennél sokkal fontosabb az, hogy a telefonunkon érzékeny adatokat tárolunk, nemcsak saját magunkét, de az ismerőseinkkel kapcsolatosakat is. A kellemetlen fotókon túl telefonszámokhoz, címekhez, és akár pénzügyi adatokhoz is hozzáférhet a tolvaj.

Szerencsére ma már számos olyan eszköz van, amivel próbát tehetünk az elvesztett készülék megtalálására, de a legtöbbet azzal tehetjük, ha megelőzzük a bajt.

Megéri a pötyögést

Bár egyértelműnek tűnhet, mégsem minden felhasználó él az alapvető biztonsági beállítások lehetőségével. Ugyan ez nem segít az elveszett telefon megtalálásában, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig védjük a készüléket ujjlenyomattal, zároljuk a képernyőt jelszóval, PIN-kóddal, vagy mintával, hogy legalább a fájlokhoz ne legyen egyszerű hozzáférni.

Sokakat frusztrálhat, hogy minden egyes alkalommal fel kell oldani a telefont, ha hozzáérünk, de ha megtörténik a baj, akkor nem fog felesleges erőfeszítésnek tűnni. Ezeket a beállításokat jellemzően a telefon beállításai közt az Adatvédelem & biztonság menüpont alatt adhatjuk meg.

Sok telefonon van lehetőség van arra is, hogy megadjunk a zárolt képernyőn megjelenő információt, például nevet, vagy egy alternatív számot, amit vészhelyzet esetén tárcsázni lehet. Ha nem tudunk ilyenről, az ICE nevű alkalmazással szintén beállíthatunk a zárolt kijelzőn állandóan megjelenő értesítést névvel, telefonszámmal. Ugyan ez sem garantálja, hogy egy jó szamaritánus visszaadja a telefonunkat, de esélyt ad arra, hogy valamilyen úton-módon jelezzük, hozzánk tartozik a készülék.

Kezeljük távolról

Mindenképpen szükséges, hogy legyen valamilyen olyan appunk, amivel lehetséges távolról is meghatározni a telefon pozícióját. Az androidos telefonokon kézenfekvő megoldás az Android Készülékkereső, ami a Google Szolgáltatások része, és a Beállítások/Biztonság/Eszköz-rendszergazdák alatt tudjuk aktiválni. Amennyiben mégsem találnánk, keressünk rá a Play Áruházban a Find My Device-ra.

Miután aktiváltuk, az alábbi linken (érdemes könyvjelzőzni) webes felületről követhetjük egy térképen, hol van a telefonunk, illetve messziről zárolhatjuk a készüléket. Itt folyamatosan információkat kapunk a készülék hollétéről, amint az netre csatlakozik.

Forrás: 24.hu

A Hang lejátszása opció segítségével a telefont megcsörgethetjük, így ha a közelben van, a hang segít könnyebben megtalálni, ez otthon is segítséget nyújthat. Végső esetben használhatjuk azt az opciót, amivel az eszközön lévő összes adatot töröljük, de ezután a vele való kapcsolat is megszűnik, így annak helyét se tudja meghatározni a szolgáltatás. További alternatíva lehet a Lookout nevű app, ami szintén ezeket a funkciókat kínálja.

Az AirDroid nevű app is különösen hasznos, főleg a fájlok kezelésének szempontjából: azokhoz távolról is hozzáférhetünk asztali gépekről, vagy weben keresztül, sőt a készülék előlapi és hátlapi kameráját is bekapcsolhatjuk, így akár azt is látható, kinek a kezében van. Ha fontos üzenetet várunk, jól jöhet a szoftver azon képessége, hogy a gépen is fogadhatjuk az sms-t. A prémiumverzióért havi 2 dollárt, vagy 20 dolláros éves díjat kell fizetni. Itt tölthető le.

Ugyan ha a tolvaj gyári törlést hajt végre és nullázza a telefont, ezek mind haszontalanná válnak, de érdemes megadni az esélyt, hátha csak mi hagytuk hátra valahol. Aki kedveli a kiegészítőket, annak egy okosóra is segíthet: sok kütyü képes arra, hogy hanggal jelezze, ha a készülékek elvesztik egymással a kapcsolatot, így még időben észrevehetjük, ha valahol esetleg kicsúszott a zsebünkből a telefon.

Kategóriák: Friss

2 hónap + több mint 12 millió megvásárolt rágó = 11 913 070 forint az SOS Gyermekfalvaknak (X)

1 óra 23 perc

Az Orbit edukációs kampánya, amellyel a gyermekek megfelelő száj- és fogápolási szokásaira, illetve a prevenció fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, már 4 éve fut. Tavaly a tanító célzatú cikkek mellett tovább bővült a kezdeményezés az SOS Gyermekfalvak támogatásával, amely a nagy sikernek köszönhetően ebben az évben is folytatódott. Idén a kampányhoz fogorvos, pszichológus és több neves blogger mellett olyan közismert hírességek is csatlakoztak, mint Horváth Éva, Mádai Vivien, Iszak Eszti, Pintér Adrienn (Ada) és Kovalcsik Ildikó (Lilu). Az Orbit Gyermekmosoly kampány az Ő segítségükkel próbálta felhívni a szülők figyelmét a gyermekkori szájhigiénia és az ebből fakadó boldog gyermekmosoly fontosságára.

18539489 – happy family with toothbrushes, isolated on white

„Nagyon örülünk, hogy idén kevesebb idő alatt sikerült közel akkora összeget összegyűjtenünk, mint a tavalyi évben, amikor három hónapig tartott a kampány. Kiemelten fontos számunkra a szájhigiéniai edukáció, amit már gyerekkorban érdemes elkezdeni. Azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen okból kifolyólag nélkülözni kénytelenek a vér szerinti családjukat, sok esetben kevesebb lehetőségük van elsajátítani a megfelelő fogápolási szokásokat. Ezért is volt fontos számunkra az SOS Gyermekfalvak támogatása, amely így a kapott összeget többek között szájhigiéniai szűrésre és edukációra fordítja majd” – mondta Erika Havrillova, a Mars Multisales Europe Brand Managere.

“Közel 400 gyereket nevelünk az SOS-ben, egytől egyig mind nehéz történeteket cipelnek magukkal a múltból, hiszen kiemelték őket a családjukból. Sokan éhezés, elhanyagolás miatt kerültek hozzánk. Az a célunk, hogy olyan körülményeket teremtsünk nekik, hogy bepótolhassák az életükből addig kimaradt dolgokat, és behozzák lemaradásaikat. Nagyon fontos, hogy mind lelki, mind fizikai oldalról támogassuk őket, hiszen mindkettő elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, magabiztos felnőttekké váljanak. Az Orbit támogatásával biztos, hogy kevésbé félnek majd mosolyogni a jövőben” – mondta Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

Idén az Auchan Magyarország Kft. és az OMV Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez. További 1-1%-kal járultak hozzá a gyermekek mosolyához és önbizalmához minden Auchan áruházban és OMV benzinkúton eladott rágó után. A kezdeményezés során összegyűlt teljes összeget (11 913 070 Ft) az SOS Gyermekfalvak általános működési költségeik fedezésére, szájhigiéniai szűrésre és edukációra fordítja majd, biztosítva azt a hátteret, ami ahhoz kell, hogy minden náluk élő gyereknek minden nap oka legyen mosolyogni.

Ezúton is köszönjük a sok támogatást, és mindenkinek boldog, egészséges mosolyt kívánunk!

További információkért látogasson el a gyermekmosoly.szajharmonia.hu microsite-ra!

Kategóriák: Friss

Terror Barcelonában: mindannyian célpontok vagyunk

1 óra 27 perc

„Mit akarnak elérni a terroristák? Vadságukat bizonygatják véres támadásaikkal? Soha nem látott kegyetlenséggel robbantanak és gázolnak Európa sétálóutcáin, kávézóiban és koncerttermeiben. (…) De hisz ennek semmi értelme. Ugyanis az igazság az, hogy a rothadó Kelet már így is úgy vonzza a figyelmet, mint a méz a legyeket. (…) Soha nem nyeritek meg ezt a háborút.”

(Mario Vargas Llosa jegyzete az El País spanyol napilapban a barcelonai terrortámadás után)

*

A La Rambla jelkép. Ahogy Vargas Llosa írja, mitikus hely. Barcelona itt kezdett el szabadon lélegezni először, a város egyik kulturális központja a Gran Teatre del Liceúval, a Palau Güellel, a piactérrel, majd ez lett az egyik kiemelkedő turistalátványosság is.

„A spanyol hatóságok az európai élmezőnybe tartoznak, az az érzésem, hogy eddig extrém módon sikeresek voltak a terroristák felkutatásában és elfogásában” – magyarázta a New York Timesnak Matthew G. Olsen, a Nemzeti Terrorizmusellenes Központ korábbi vezetője.

Tényleg sikeresek voltak. Az előző kevesebb mint egy évben többször is beszámoltunk sikeres terrorellenes akciókról (itt, itt, itt és itt), miközben a támadások elkerülték Spanyolországot, úgy, hogy a menekültáradat frontországa és közkedvelt turistacélpont is.

„Célponttá tettetek minket” – sóhajtotta könnyeivel küszködve egy nő a terrortámadás helyszínén, miközben gyertyát gyújtott az áldozatokra emlékezve.

Fotó: AFP/Javier Soriano

A helyi önkormányzat a nyár elején közvélemény-kutatást készített, amiből az derült ki, hogy a lakosok 12 százaléka Barcelona legfőbb problémájának a turizmust tartja.

Soha nem látott tömeg látogatott az év első felében az országba, a tavalyinál 11,6 százalékkal többen, 36,3 millióan. Költenek is, fél év alatt 37 milliárd eurót hagytak az országban, de a spanyoloknak elegük lett. És leginkább a katalánoknak.

„Júniusig közel 9 millió ember fordult meg nálunk, ami kontrollálhatatlan, egyre több az elégedetlenkedő hang, aki azt mondja, élhetetlen lett a város” – mondja Mateu, aki hostelt üzemeltet a központban.

Augusztus elején aztán tüntettek is a turisták ellen, transzparensek és falfirkák lepték el a várost:

Turisták, takarodjatok! Megszállók vagytok, nem turisták. Turisták: terroristák vagytok!

Fotó: dpa/Matthias Balk

Maszkos fiatalok ezekben a napokban egy turistabuszt is megtámadtak, amire azt írták, a turizmus ellehetetleníti a helyi közösségek életét.

Visszaesés

A közelmúlt európai (elsősorban belga, német és francia és török) terrortámadásai jócskán visszavetették a turisták kedvét attól, hogy az adott országba látogassanak. 2015-ről 2016-ra 26,7 százalékkal csökkent a Törökországba utazók száma, a belgáknál ez az arány 21,4 százalék, a franciáknál 9,6, a németeknél 4,1. Spanyolországban az év végéig – a terrortámadás előtti előrejelzések szerint – közel 80 millió turistát vártak, miközben a 46 milliós Spanyolországban 2,3 millióan dolgoznak a szállodaiparban.

„Visszagondolva: túlreagáltuk az akkori tüntetéseket. A turisták nem terroristák. A terroristák a terroristák, azok, akik megöltek 15 ártatlan embert. A turisták csak kihasználták azt, amit Barcelona adhat. Vagyis inkább visszaéltek vele”, mondja a fiatal barcelonai Remei, aki maga is tüntetett a turisták ellen néhány hete.

Hozzátette, fél, hogy a terrortámadást követő elkeseredettség és szomorúság még nagyobb haragba, turistaellenes gyűlöletbe csap át.

Pedig az Ada Colau vezette város mindent megtesz a városlakók és a turisták közötti egyensúlyozásban, nemrég rendeletet hoztak, amely augusztus végétől betiltja a központban a Segwayek, a robogók, az elektromos robogók és a biciklis taxik használatát.

Fotó: AFP/Josep Lago

Korábban az újbaloldali Colau kampánycsapatában dolgozott Simo, a fiatal katalán férfi most azt mondta a 24.hu-nak, hogy nagyon érdekes a közhangulat a városban, a menekültekkel szemben sokkal befogadóbb mindenki, mint a turistákkal.

A nyaralni vágyók uralkodni akarnak rajtunk, azt hiszik, a pénzükkel mindent megvesznek arra az itt eltöltött egy-két hétre. Az utcákat, a tereket, az éttermeket, de az utcán sétálókat, a téren üldögélőket és az étteremben felszolgálókat is. A menekült pedig csak nyugalmat akar, élni, anélkül, hogy attól kellene félni, bombatalálat éri az otthonát. Könnyen bűnbak lehet a turista, amit mindenképpen el kellene kerülnünk. Nehéz lesz.

A 15 halálos áldozatot követő terrortámadás után lapunknak sikerült megszólaltatnia egy szemtanút, egy idős asszonyt, akinek évtizedek óta virágbódéja van a La Ramblán. Akkor azt mondta, hirtelen arra lett figyelmes, hogy sikoltozva rohannak felé az emberek, majd mögöttük meglátta a furgont. Többeknek sikerült félreugrani előle, az ő üzletében is sokan kerestek menedéket, maga is a földre vetette magát.

Fotó: AFP/Pau Barrena

Most csak annyit mondott, nem akar több gyűlöletet, nem megoldás az, ha a katalánok a turistákra eresztik a dühüket.

Mindannyian célpontok vagyunk, a meghívót is közösen küldtük ki.

Szerinte inkább a hősökre kell koncentrálni, például Harry Athwalra, arra a brit apukára, aki a támadás után megpróbálta megmenteni egy kisfiú életét. „Azt olvastam, a férfi azt mondta, folyamatosan attól félt, visszatérnek a helyszínre a terroristák, de ő akkor sem tágított a fiú mellől. Ő is turista volt, akkor most ő is hibás a terrortámadásért? Nem hinném.”

*

A szerző élt, tanult és dolgozott is Spanyolországban, a cikk elkészültében segítséget nyújtottak spanyol újságíró kollégái.

Kiemelt kép: AFP/Lluis Gene

Kategóriák: Friss

Liptai Claudiát minden nap csúfolták gyerekként

1 óra 31 perc

Gyerekként nem kímélték a társai Liptai Claudiát. A műsorvezetőt rendszeresen csúfolták szeplői miatt, de már megszerette őket.

„Azért nyár végére szeplőszámban nem nagyon akad ellenfelem. Már egész megszoktam őket, pedig gyerekkoromban minden nap csúfoltak miatta. Pulykatojás ide vagy oda, örülök, hogy ebben is anyura hasonlítok”

– írta a Facebook-oldalán egy friss fotó mellé Liptai, aki hamarosan rekordgázsiért tér vissza a TV2-re.

Nemrégiben a Mokka műsorvezetője, Mádai Vivien osztott meg magáról nagyon szeplős képet, ő azt írta bejegyzése mellé, hogy igazából minden képe rommá van retusálva, a valóságban azonban így néz ki.

Mádai Vivien: Minden képem rommá van retusálva A műsorvezető smink nélküli, szeplős arcáról posztolt.
Kategóriák: Friss

Luxusjachtra gyűjt ÉNB Lali

1 óra 39 perc

Montenegróban, a festői Herceg Noviban pihentek az Éjjel-Nappal Budapest című sorozat sztárjai. Lali, Gábor és Joe Alexával és Tamarával élvezték a nyaralóhely és a tenger szépségét.

„Nem vagyok egy igazi vízi gyerek, nekem a víz egy kicsit hideg is volt, de aztán a csajok kedvéért egy vitorlásról ugrottam egy bombát”

– mondta Lali, aki azért el tudná képzelni az életét a tengeren.

Fotó: RTL Klub

„Ha lenne egy olyan luxusjachtom, mint amit Porto Montenegroban láttunk, akkor még a hajóskapitányi vizsgát is letenném, és folyamatosan csak hajóznék, szebbnél szebb lányokkal a fedélzeten”

– tette hozzá Lali.

„Állandóan sütött a nap, amit nagyon élveztem, ráadásul vittünk magunkkal egy felfújható unikornist és egy flamingót is, amikkel jókat szórakoztunk. A szálloda medencéjében éjszaka is fürödtünk, utána azért fáztam egy kicsit”

– mesélte a mongol szépség.

Fotó: RTL Klub

„Herceg Noviból egy vitorlással kifutottunk a nyílt vízre, ami hatalmas élmény volt, de rájöttünk, hogy egy ilyen hajót irányítani nem könnyű dolog. Ezt meghagytuk a kapitánynak, inkább én is ugráltam a fedélzetről, igaz én fejessel próbálkoztam. nem úgy mint Lali”

– fejezte be nevetve Gábor.

Kategóriák: Friss

Kétszáz millióval drágult a vizes vb megnyitója, mert rossz helyre álmodták meg az eseményt

1 óra 40 perc

Az eredeti tervek szerint a Várkert Bazár előtt lett volna a vizes vb megnyitója, de a közlekedési hatóság szólt, hogy ott akadályozná a hajóforgalmat, ezért új helyszínt választottak az eseménynek. Végül a Duna másik oldalán nyitották meg a rendezvényt, de ennek komoly ára volt, tudta meg az Átlátszó.

A sportesemény szervezéséért felelős Bp2017 Kft. februárban bízta meg az állami tulajdonú Müpa Nonprofit Kft.-t és a francia ECA2-t a nyitó- és záróünnepség lebonyolításával nettó 3,8 milliárd forintért.

Az EU-s közbeszerzési értesítő augusztus 19.-i számában megjelent szerződésmódosítás szerint

a Müpa kapott további nettó 199,7 millió forintot, mert át kellett tenni a nyitóünnepség színpadát a Duna másik oldalára, hogy ne akadályozza a hajóforgalmat.

Kategóriák: Friss