Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 7 perc 28 másodperc

R. Kellyt 10 rendbeli szexuális bűncselekménnyel vádolják

17 perc 7 másodperc

Habár évek óta hozzák összefüggésbe R. Kelly nevét szexuális visszaélésekkel, csak néhány hete nyomoznak utána. Most azonban elegendő bizonyíték gyűlt össze ellene, így az énekes vád alá került.

Robert Sylvester Kellyt 10 rendben vádolják különböző szexuális bűncselekményekkel, amelyek többségét kiskorúak ellen követte el. Az első tárgyalás időpontját március 8-ra tűzték ki. Az énekes továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat.

R. Kelly ügyvédének állítását videó cáfolja Állította, hogy az énekes nem tudott a 15 éves Aaliyah életkoráról, amikor összeházasodott vele.

(BBC)

Kiemelt kép: Paras Griffin/BET/Getty Images

Kategóriák: Friss

Prostikkal bukott le a bajnok Patriots tulajdonosa

42 perc 17 másodperc

Az ESPN cikke szerint Floridában a rendőrség most nagy erőket mozgósít az emberkereskedelem- és prostitúcióellenes harcban, a nyomozás során pedig eljutottak Robert Kraftig, az NFL-bajnok New England Patriots tulajdonosáig, akit azzal vádolnak, hogy legalább két alkalommal is prostituáltak szolgáltatását vette igénybe. A hatósági bejelentés szerint erzekről videófelvétel is készült egy illegális masszázsszalonban.

A 77 éves Kraft tagadja a történteket, és ugyan nem vették őrizetbe, de letartóztatási parancsot adtak ki ellene Floridában. Azt közölte, hogy az ügyvédei megteszik a kellő lépéseket.

A rendőrségi szóvivő egyébként elmondta, meglepte őket, hogy egy ilyen helyen bukott le Kraft, akinek 6 milliárd dollárra becsülik a vagyonát. „Minket is ugyanúgy megdöbbentett hír, mint bárki mást” – mondta.

A Patriots nemrég nyerte meg a Super Bowlt a Los Angeles Rams ellen. Ez volt a csapat hatodik bajnoki gyűrűje az elmúlt 18 évben.

Nyitókép: Omar Rawlings/Getty Images

Kategóriák: Friss

Sztrájkra készülnek és tüntetnek a Paksi Atomerőmű dolgozói

53 perc 10 másodperc

2019. február 22-én a paksi atomerőmű két szakszervezete, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) bejelentették a munkaügyi konfliktust és sztrájkra készülnek, közölte a két szakszervezet közleményben.

Tették ezt annak okán, hogy a már 2018-ban elkezdődött tárgyalások sorozata nem hozott megnyugtató eredményt a paksi atomerőmű fegyveres biztonsági őrség kiszervezésének tárgyában. A helyi szintű, majd a tulajdonosi, valamint a legfőbb tulajdonosi jog gyakorlójával történt egyeztetések sem vezettek eredményre. Kérésünk, hogy a jelenlegi és a jövőbeli munkáltató méltányos feltételeket biztosítson a kiszervezett munkavállalóknak, illetve ha ez nem megvalósítható a kiszervezést ne hajtsák végre.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a jelenlegi munkáltatói hozzáállást, a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok és a nukleáris védettség szempontjából helytelennek ítélik meg. Azt írják, nem maradt más eszköz a munkavállalói oldal kezében, mint a sztrájk.

A hétnapos egyeztetési eljárás a közlemény szerint 2019. március 1-ig tart.  Az egyeztetés ideje alatt Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala előtt demonstrációval egybekötött sajtótájékoztató kerül megtartásra.

Kategóriák: Friss

Megállapodás a Suzukinál: nagy béremelés jön

53 perc 30 másodperc

Megállapodás született a 2019-es bérfejlesztésről a Magyar Suzuki Zrt.-nél címel küldött sajtóközleményt az autógyártó cég.

Eszerint „a vállalat és az Üzemi Tanács közötti, tavaly december óta tartó tárgyalások keretében a felek megegyezésre jutottak a bérfejlesztés minden pontja tekintetében. A tárgyalás alapját az Üzemi Tanács által benyújtott javaslat képezte, amely a bérfejlesztésre és a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló béren kívüli juttatásokra vonatkozott.

Az Üzemi Tanáccsal folytatott eredményes egyeztetéseknek köszönhetően, a 2019. évi bérfejlesztésről szóló végleges megállapodás szerint

az alapbéremelés mértéke átlagosan 18 százalék a direkt dolgozók esetében. A múlt évben a direkt dolgozók átlagos alapbéremelése 12,5 százalék volt. Így tehát a vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen 30,5 százalékos bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében.

A felek a mai tárgyalások eredményeként az Üzemi Tanács által javasolt minden pontban – 2019-es bérek, éves bónusz, béren kívüli juttatások – végleges megállapodásra jutottak.

Az újonnan megszületett megállapodáson felül a Magyar Suzuki további juttatásokat biztosít dolgozói számára, mint például a jelenléti pótlék, fix műszakpótlék, üzemi meleg étkezés, ingyenes buszjárat, temetési és házasságkötési támogatás, gyermekszületési támogatás és törzsgárda jutalom”.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Kategóriák: Friss

Az aspergeres lány, aki figyelmeztet, hogy lángol az otthonunk

1 óra 12 perc

TED-konferencián tartott beszédet, felszólalt az ENSZ klímakonferenciáján, és egy személyben vált a globális felmelegedéssel szemben tanúsított cselekvésképtelenség elleni tiltakozás jelképévé. Ja, és egy apróság:

2003-ban született.

Ő Greta Thunberg, a 16 éves svéd lány, aki az elmúlt egy évét nem éppen azzal töltötte, mint kortársai nagy része. Kicsit kevesebbet izgult az iskolai feleltetések és röpdolgozatok miatt, helyettük inkább az foglalkoztatta, hogy miért nem történik semmi változás a klímaváltozás elleni harcban azután sem, hogy megjelent az ENSZ éghajlatváltozásról szóló jelentése, amelyben többek közt az szerepel, hogy egy évtizedünk maradt érdemi cselekvésre.

A fiatal lány 8 éves korában találkozott először a klímaváltozás jelenségével, ekkoriban még csak annyit tudott, hogy ez valami, amit az emberiség csinált, és ami miatt mindig azt mondják neki, hogy kapcsolja le a villanyt és gyűjtse szelektíven a szemetet, mert így jót tesz a bolygóval.

Később azonban nem értette, hogy ha egy ilyen fontos problémáról van szó, miért nem ez az első dolog, amit hall, amikor bekapcsolja a tévét, majd rájött, hogy azért, mert a világ vezetői sem beszélnek erről.

Ugyan nyilvános szereplésein erről nem sok szó esett, de Thunbergnek egyébként Asperger-szindrómája van, amit ő úgy ír le, hogy „számára a legtöbb dolog fekete vagy fehér”.

Ránézek a hatalommal bíró emberekre, és azon tűnődöm, hogy tettek mindent ilyen bonyolulttá. Hallom, ahogy azt mondják, a klímaváltozás mekkora fenyegetést jelent, majd látom, ahogy továbbmennek, mintha mi sem történt volna

– mondja.

Miután sosem volt még olyan meleg a nyár Svédországban, mint tavaly, Thunberg besokallt, és augusztusban úgy döntött, tanórák helyett transzparensekkel a svéd parlament épülete elé vonul, hogy felhívja a figyelmet a klímavédelem fontosságára. A lány kérései között szerepelt többek közt, hogy a svéd kormány csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást a párizsi klímaegyezménynek megfelelően.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A szeptember 9-i svéd választásokig minden egyes nap ott ült a parlament előtt, utána pedig már csak péntekenként folytatta a demonstrációt. A világ figyelme azonban ettől még nem csak a hét egyetlen napján szegeződött rá, hiszen mozgalma számos országban inspirált a diákokat arra, hogy ideje kimenni az utcára, megmutatni, hogy nem hagyják, hogy a jövőjükkel játszanak:

csak tavaly decemberben legalább 270 városban több mint 20 ezer diák vonult az utcára.

A 16 éves lány sokat is tett azért, hogy mondanivalóját más országokban is megismerjék: az utóbbi pár hónapban többek közt már a brüsszeli Európai Parlament épülete előtt is demonstrált, illetve családjával egy elektromos autóval utaztak el Londonba, hogy ott is kifejezze elégedetlenségét a világ vezetőinek tétlenkedése miatt.

Tavaly november végén már a stockholmi TED-konferencián tartott előadást, ahol többek között azt mondta:

nem változtathatjuk meg a világot úgy, hogy a szabályok szerint cselekszünk, hiszen magukat a szabályokat kell megváltoztatni.

Decemberben már az ENSZ klímakonferenciájának egyik előadója volt, ahol úgy fogalmazott, az elmúlt 25 évben rengeteg ember könyörgött a világ vezetőinek, hogy állítsák meg a káros anyagok kibocsátását, azonban mivel ez nem működött, ő már nem hajlandó kérni, hanem egyszerűen közli velük, hogy a változás ideje eljött.

Thunberg szerint a világ vezetői úgy viselkednek, mint a gyerekek, ezért helyettük kell vállalniuk a felelősséget, így jelenleg azt állítja, addig folytatja a svéd parlament előtti tiltakozást minden pénteken, amíg Svédország nem csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását 15 százalékkal évente.

Az ENSZ-klímacsúcs még mindig nem a végállomás volt számára, Thunberg neve ugyanis az idei davosi csúcs vendéglistáján is szerepelt, a különbség annyi volt, hogy amíg a meghívottak többsége magángéppel érkezett a helyszínre, addig a svéd diáklány 32 órát vonatozott, hogy ott lehessen.

Azt akarom, hogy pánikoljanak

– szólt  a világ vezetőihez, majd kiemelte, hogy be kell ismerniük, hogy kudarcot vallottak a globális felmelegedés okozta problémák kezelésében. Thunberg beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy még nincs minden veszve, maradt idő helyrehozni az eddigi hibákat, ehhez azonban mindent meg kell változtatnunk a jelenlegi társadalomban.

Azt akarom, hogy érezzék a félelmet, amit én érzek minden nap. Azt akarom, hogy cselekedjenek. Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha krízis lenne! Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha az otthonuk lángolna. Mert ez történik

– mondta.

Fotó:WIktor Szymanowicz/NurPhoto/AFP

Ezek után nem csoda, hogy a TIME magazin beválasztotta a világ legbefolyásosabb tinédzserei közé 2018-ban. Március 15-re pedig egy minden eddiginél nagyobb mozgósítással készülnek, a tervek szerint több tucat országban és közel harminc amerikai államban mennek utcára a diákok iskola helyett. A résztvevők háromnegyede általános iskolás vagy gimnazista, de szép számmal csatlakoztak már egyetemisták is.

Thunberg úgy érzi, immár már elegen vannak azok, akik rájöttek arra, mennyire abszurd a helyzet jelenleg.

A történelem legnagyobb krízisének a közepén vagyunk, és tulajdonképpen semmit nem teszünk ellene. Viszont úgy látom, mintha elkezdődött volna valami változás, és ez rendkívül reménykeltő.

A fiatal lány csütörtökön Brüsszelben is hangot adott elégedetlenségének: az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Európa jövőjéről szóló értekezletén is felszólalt, és újfent nem finomkodott a szavakkal, mikor közölte:

 az éghajlatváltozással nem foglalkozó politikusok minden idők legnagyobb gazembereire emlékeztetnek, akik katasztrófához vezetik a világot.

Nem meglepő módon a különböző országok vezetőinek nem tetszik különösebben, hogy a fiatalok tanítási időben tüntetnek, ahelyett, hogy az iskolapadban ülnének. Nagy-Britanniában például több ezer diák vonult az utcára néhány nappal ezelőtt hatvan különböző városban, mire Theresa May bírálni kezdte őket, mondván, a diákok elvesztegetik azt az időt, amit arra fordíthatnának, hogy az emberiség problémáit megoldó kutatók, mérnökök válhassanak belőlük.

Greta Thunberg múlt hét pénteken 26. alkalommal ült a svéd parlament előtt, és egyelőre úgy tűnik, a fél év elteltével a lelkesedése semennyit nem csökkent, sőt. Folyamatosan arra buzdít minden fiatalt, hogy csatlakozzanak a mozgalmához, hogy elérjenek valami szemmel látható változást. Ha már a felnőtteknek eddig nem sikerült.

Kiemelt kép: Hanna Franzen / TT News Agency / AFP

Kategóriák: Friss

Mihalik Enikővel akár bkv-zás közben is össze lehet futni

1 óra 15 perc

A magyar modell nemzetközileg is a legnagyobb nevek között szerepel, hosszú évek óta New Yorkban él, mégis annyira hétköznapi tud lenni, hogy akár valamelyik budapesti tömegközlekedési eszközön is találkozhatunk vele.

Palvin Barbi és Mihalik Enikő is hálás Lagerfeldnek Közös fotókkal emlékeztek a legendára Instagramon.

Igaz, Mihalik Enikő a pénteki napját már Prágában töltötte töltötte, de csütörtökön még Budapesten volt. Egy éjszakába nyúló díjátadó után pedig buszra szállt és úgy indult haza.

Fotó: InstaStory/@eniko

Kiemelt kép: Instagram/@eniko

Kategóriák: Friss

Országos elfogatóparancsot adtak ki a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese ellen

1 óra 16 perc

Országos elfogatóparancsot és körözést adott ki a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese, Szarvas Szilveszter ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy, a Czeglédy-ügyhöz kapcsolódó rágalmazási ügyben. Szarvast arccal és névvel, személyes adataival a Police.hu körözési listájára is feltették a bűnözők közé.

Balsai István ügyvéd azóta megjelent a PKKB ügyeletes bírója előtt és a bírói szabálytalanságokat is ismertetve elérte, hogy február 19-én Szarvas Szilveszter ellen visszavonják az országos elfogatóparancsot.

A történet előzménye, hogy Szarvas Szilveszter még 2017 júniusában írt egy cikket a Czeglédy-ügyben, amelyet rágalmazás miatt beperelt az ügylet egyik, a cikkben szereplő érintettje. A feljelentés a bíróságra került, ahol békéltető tárgyalást is tartottak, amelyen Szarvas Szilveszter is megjelent. A békülés elmaradt, a feljelentésből bírósági büntetőügy lett.

Az első tárgyalást 2018. október 12-ére tűzte ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság, azonban itt a pesti srácokos székelyföldi elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni, amit előre jelzett is Balsai István, az ügyvédje.

Ezek után sem Szarvas Szilveszter, sem pedig ügyvédje nem kapott újabb idézést a bíróságtól, hanem mint utólag kiderült – idézve a PS.hu cikkét – „az ügyben eljáró Tömöry Ágnes bíró idézés nélkül, teljesen szabálytalanul és aránytalanul kollégánk rendőrség általi előállítását kérte 2019. január 23-ra, az újabb tárgyalásra. Szarvas Szilvesztert aznap lakcímén kereste a rendőrség, hogy előállítsa, de hétköznap lévén kollégánk nem otthon, hanem munkahelyén, a szerkesztőségben tartózkodott és dolgozott, így a rendőrség nem tudta előállítani és a bíróságra vinni. (A család egyébként a nap szinte teljes egészében otthon tartózkodott, rendőrökkel nem találkoztak”.)

A sikertelen előállításból lett aztán körözés.

A Pesti Srácok cikke az eset ismertetése után kifejti, hogy abból adódhatnak ilyen visszás, a sajtómunkások életét megnehezítő helyzetek, hogy a rágalmazás Btk-tényállásként létezik. Miközben – ahogy írják – „a munkájukat végző újságírók kriminalizálására, börtönnel való fenyegetésére ráadásul semmi szükség, hiszen a rágalmazáson kívül több tucatnyi más törvényi hely: a Polgári törvénykönyv megannyi személyiségi jogot védő, sok millió forintos kártérítéssel fenyegető tényállása, továbbá a bírságot, helyreigazítást lehetővé tevő Médiaalkotmány és Médiatörvény amúgy is szinte korlátlan és egyoldalú lehetőséget nyújt egy-egy médiamunkás vagy szerkesztőség megregulázására”.

Kiemelt kép: Szarvas Szilveszter újságíró, riporter és tudósító rajongói és tisztelői/Facebook

Kategóriák: Friss

Zacher Gábor szerint Curtis hat hetes elvonulása nem rehabilitáció volt

1 óra 30 perc

Curtis közel hat hétre vonult el a nyilvánosság elől, ez idő alatt még a családjával sem tartotta a kapcsolatot, viszont úgy érzi hasznára vált a dolog és új ember lett.

Curtis pótolta a tegnap elmaradt interjúját, elkezdte rendezni a kapcsolatát Majkával Telefonon jelentkezett be Balázsékhoz, tudja, hogy ez az utolsó esélye.

Zacher Gábor viszont állítja, hogy ezt a kezelést nem lehet rehabilitációnak nevezni. A toxikológus az ATV műsorában elmondta, hogy nem a függőség leküzdése nem ilyen egyszerű.

Én nem azt mondom, hogy ez kamuterápia, ez tud segíteni, valami kis pluszt tud adni a történethez, de alapvetően egy klasszikus rehab, az legalább másfél év. Arról szól, hogy kiszakad az otthoni környezetből, kiszakad abból a szociális környezetből, ahol élt. Együtt van azokkal, akik már hosszabb ideje tiszták, ők is tudják erősíteni és ezután fokozatosan tér vissza a való életbe, ahol eddig szerhasználó volt. Egy borzasztó nagy értékrend változásnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy az illető nemet tudjuon mondani

– mondta Zacher, aki azt is hozzátette, Curtis sosem fog kigyógyulni.

Ez nem rehabilitáció. Nem beszélve arról, hogy soha nem fog kigyógyulni. Absztinens lesz, szermentes. Kérdés, hogy meddig.

Kiemelt kép: YouTube/ATVzrt

Kategóriák: Friss

Ötrendbeli gyilkossággal gyanúsítják Dora Ferenc polgármestert és a fiát

1 óra 39 perc

Mint arról korábban beszámoltunk a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség kommandósai csütörtökön őrizetbe vették Dora Ferencet, Alsóhatár polgármesterét.

A Paraméter.sk beszámolója szerint ötrendbeli gyilkossággal, csalással, és bűnszervezet támogatásával gyanúsították meg a település első emberét, idősebbik fiát és egy helyi férfit, A. Lászlót.

A Sátor Lajos által vezetett csallóközi maffiához kötik a bűnügyeket, amelyekben a nyomozás azt követően vett újabb lendületet, hogy az egyik vádlott iránymutatása alapján a minap újabb holttestre bukkantak.

A lap birtokába jutott a folyamatban lévő csallóközi maffiaper vádirata. Ebben az akkor még tanúként kihallgatott polgármester arról beszélt, hogy 2008-ban együtt kirándult Sátorral Olaszországban.

A kirándulás tényét kihallgatása során maga Dora Ferenc is megerősítette. Az olaszországi kiruccanáson Sátor Lajos, és a dunaszerdahelyi maffiavezér legközelebbi emberei is ott voltak.

Dora Ferencet – valamint az ő idősebbik fiát, továbbá az alsóhatári A. Lászlót – azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a kétezres évek második felében öt gyilkosságot is megrendelt Sátor Lajosnál, amelyeket a csallóközi bűnszervezet úgynevezett kivégzőosztagának tagjai hajtottak végre.

Kategóriák: Friss

A drága kerozin miatt egyre több a veszteséges légitársaság

2 óra 11 perc

Arról számolt be az Airportal, hogy egyre több, korábban nyereséges légitársaság jelent veszteséget a 2018-as évre, amelynek oka a kerozin árának emelkedése. Az érintett cégek között fapados és hagyományos légicégek is vannak.

Az Air Asia-csoport hosszútávú járatokat üzemeltető leányvállalat,a az Air Asia X pénteken hozta nyilvánosságra, hogy 2018-ban 50 millió dolláros veszteséggel zártak, miközben egy évvel korábban még 25 millió dollár körüli nyereséget könyveltek el.

Szintén veszteségesre fordult a flydubai légitársaság gazdálkodása. A dubai légitársaság a 2017-es 10 millió dolláros nyereség után tavaly 43,5 millió dollár veszteséget jelentett.

Szintén veszteségre forduló üzemmenetről számolt be az Air Canada, bár ez egyelőre az első negyedéves gazdálkodásban jelentkezett. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a társaság 231 millió dollár veszteséget termelt, miközben egy évvel korábban még 8 milliós pluszban voltak.

Bár a Qantas napokban publikált féléves eredménye még nyereséget mutatott, de annak mértéke 19 százalékkal csökkent a 2017 első félévihez viszonyítva.

Mindegyik cég arról számolt be, hogy a 27 százalékos kerozinár-drágulás miatt lettek egy év alatt veszteségesek, mert nem bírták kigazdálkodni a jelentősen megnövekedett üzemanyagköltségeket.

Kiemelt kép: AirAsia X / AFP

Kategóriák: Friss

A szörnyeteg, aki miatt nyugodtan aludhatunk éjszaka

2 óra 29 perc

Uram, és miben hiszünk?

– kérdezi a Fehér Ház megszeppent asszisztense főnökét, mire az röhögőgörcsöt kap a folyosón állva, majd válasz nélkül eltűnik irodájában. A szűnni nem akaró nevetés még jó darabig kihallatszik a vastag tölgyfaajtó mögül. Ez a jelenet frappánsan összegzi az Alelnök központi állítását az ezredvégi amerikai politika elkorcsosulásáról. A megszeppent asszisztens ugyanis a 20-as évei végén járó Dick Cheney, hahotázó főnöke pedig Donald Rumsfeld, akik később mindketten kulcsszereplőivé váltak a republikánus párt átformálásának és a Közel-Keletet felforgató terror elleni háborúnak, aminek többek között a guantánamói fogolytábort és az Iszlám Államot is köszönhetjük. És végső soron Donald Trump elnökké választását is, ami a film sugalmazása szerint logikus következménye volt a hatalom kiterjesztésének mindent alárendelő, cinikus politikának. Pedig, ha van alkatilag tökéletes ellentére Trumpnak, az épp Cheney, aki szívből megvetette a hangoskodást és a politikai cirkuszt, inkább szép csendben, a háttérből szerette mozgatni a szálakat. Nem véletlen, hogy mai napig ő az amerikai politikatörténet egyik legrejtélyesebb alakja.

Adam McKay életrajzi filmje már az elején viccesen szabadkozik az információhiány miatt, mégis úgy dönt, hogy Cheney felemelkedésén keresztül mutatja be az általános hanyatlást. Visszanyúl egészen a kezdetekhez: látjuk, hogy vált egy nyughatatlan, iszákos bajkeverőből fegyelmezett és dörzsölt politikus, majd az amerikai közélet szürke eminenciása, aki az Egyesült Államok történelmének legbefolyásosabb alelnökeként teljesedett ki igazán, kézben tartva a valódi hatalmat George W. Bush helyett. Mindezt ne száraz, komolykodó felsorolásként képzeljük el, az Alelnök leginkább olyan, mint egy harsány politikai paródia, amit egy bekokainozott karikaturista rajzol vihogva, miközben néha váratlanul meghatódik önmagától és elmorzsol egy könnycseppet. McKay ugyanazt a stratégiát választotta, mint előző filmjében, a 2016-os A nagy dobásban, ami nem csoda, hiszen ezzel lépett szintet a Saturday Night Live-szkeccsek és az Oscar közelébe sem jutó Will Ferrell-vígjátékok után.

Fotó: Forum Hungary

A nagy dobás csapongó, vitriolos stílusban próbálta megfejteni a 2008-as gazdasági világválság mögöttes okait, úgy, hogy közben a drámai hangvételről sem mondott le teljesen. Az Alelnök pontosan ezt a csapongó módszert alkalmazza, csak ezúttal Dick Cheney és az általa túszul ejtett republikánus párt pályaívére. Egyik pillanatban fényévekre rugaszkodik a valóságtól egy jó poén kedvéért, a másikban viszont már komoly képpel moralizál, a harmadikban pedig a szereplők bonyolult családi kapcsolatait akarja megfejteni, hogy aztán egy őrült gegért megint sutba dobja a pszichológiai realizmust. Ezek a hatások azonban nem erősítik, sokkal inkább gyengítik egymást, így a végeredmény egy rettentően egyenetlen, helyenként irritálóan didaktikus film, ami nem áll össze kerek egésszé.

Az viszont kétségtelen, hogy az Alelnök elkerüli a hagyományos életrajzi filmek két fő veszélyét: az unalmat és a kiszámíthatóságot.

McKaynek ugyanis mindig vannak váratlan húzásai, és épp a legőrültebb pillanatok a legerősebbek a filmben: például amikor szürreális jelenetekben ütközteti a politikusok luxuséletét az általuk hozott döntések brutalitásával, vagy amikor Macbeth-monológot ad a lefekvésre készülő Cheney szájába, esetleg, amikor féltávon költ hamis happy endet a filmhez, hogy annál jobban fájjon a valóság.

Fotó: Forum Hungary

Csak McKay sajnos nem tudta eldönteni, hogy féktelen politikai szatírát vagy Oliver Stone-féle moralizáló drámát akar-e forgatni, és addig hezitált, míg végül a kettő között rekedt. A drámai igény miatt félig-meddig jogosak azok a kritikák is, miszerint a film nemcsak politikailag elfogult, de alapvetően érti félre Cheney motivációit. Az embertelenséget, a korrupciót és az általa okozott károkat kevesen vonják kétségbe, de alapos ismerői szerint Cheney korántsem elvtelen hatalomtechnikus volt, hisz már egyetemi éveitől kezdve egy merev, jobboldali világnézet vezérelte, ami Amerika világpolitikai pozíciójának megerősítését bármikor az emberi jogok fölé rendelte.

Ennek megvalósítására pillantott meg vissza nem térő lehetőséget 9/11 sokkjában, a merénylet utáni döbbenetet és felháborodást tökéletesen használva ki a fékek és ellensúlyok meggyengítésére és a közel-keleti háborúk kirobbantására.

Ez az oldala viszont egyedül a fináléban jelenik meg, amikor Cheney House of Cards-módra a nézők szemébe néz, és önigazoló magyarázkodásba kezd: ő az a szörnyeteg, akit szívből gyűlölhetünk, mert felvállalja a rémtetteket, hogy mi nyugodtan aludhassunk éjszakánként. Ám ennek a monológnak ellentmond a film egésze, ami az önmagáért való, cinikus hatalomvágyra húzza fel Cheney figuráját. McKay itt egyfajta mitikus gonoszt épít, akinek legalább annyi köze van Darth Vaderhez, mint az eredeti Cheneyhez – ez világossá válik abból a jelenetből is, mikor halkan szuszogó árnyalakként mereng az ovális iroda ajtajában. Persze egy szatírának nem feltétlenül dolga a pontosság és az árnyaltság – az elfogulatlanság pedig végképp nem –, de a cselekményen belüli következetesség azért mégiscsak elvárható lenne.

Fotó: Forum Hungary

Az Alelnök jókora döccenőin a színészek segítenek átlendülni, akik kiválóan közlekednek a széttartó műfajok között. Christian Bale bámulatos átalakulása már előre bejárta a világsajtót, legtöbben emiatt kapták fel fejüket a filmre. A színész ezúttal nem csontsoványra fogyott, és nem is Batmanre gyúrta magát, hanem hihetetlen meggyőzően hízott fel Cheney versenysúlyára. Ennél azonban sokkal bámulatosabb, ahogy teljesen feloldódik a karakterben, hihetetlen meggyőzően hozva akcentusát és fenyegető szűkszavúságát. Hasonlóan összetett alakítást nyújt Amy Adams Cheney feleségeként, Sam Rockwell pedig egyenesen lubickol Bush szerepében, akárcsak Steve Carell Rumsfeldéban. Az ő Oscar-jelöléseik teljesen megérdemeltek, a sminkesekről nem is beszélve, akiknek itt helyben nyugodt szívvel kiosztanám a díjat. Az már kissé kevésbé indokolt, hogy az Alelnököt jelölték a legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv és a legjobb film díjára is, bár nem hinném, hogy bármelyikben lenne esélye a győzelemre.

Alelnök (Vice), 134 perc, értékelés: 7/10 

Kép forrása: Forum Hungary

Kategóriák: Friss

Nagy erőkkel keresnek a rendőrök egy kilencéves kisfiút

2 óra 33 perc

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Gyermek-és Ifjúságvédelmi Osztálya kiskorú elhelyezése megváltoztatásának bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

A BRFK Nyomozó Főosztály Gyermek-és Ifjúságvédelmi Osztálya kéri, hogy aki a 9 éves budapesti Firneisz Márton tartózkodási helyéről vagy hollétéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.

A 9 éves kisfiú feltehetőleg az édesanyjával van.

Kategóriák: Friss

Nem az amerikaiak takarítónője, hanem a keleti filozófia hírnöke, akitől mi is tanulhatunk

2 óra 45 perc

Kezdjük a képbe helyezéssel, azon kedves olvasóink kedvéért, akik nem a nemzetközi szórakoztató-ipari hírekkel kelnek és fekszenek. Marie Kondo ugyan minden létező csapból ömlik hetek óta, ám ettől még simán elveszhet a hírzajban. A nevét néhány éve már ismeri a világ, mióta könyvei, melyekben a rendrakás varázslatát tanítja meg a nagyérdeműnek, elsöprő sikerű bestsellerek lettek nemcsak Kondo hazájában, Japánban, hanem világszerte is – nálunk is kapható valamennyi. Az amerikaiak különösen rajonganak a KonMari-módszer néven futó rendrakási metódusért, így csak idő kérdése volt, hogy a rengeteg médiaszereplés után saját tévéműsort kapjon.

Ezt végül a Netflix hozta el, stílusosan január elsejei indulással, amikor az életmódváltással kapcsolatos tervek felbuzognak a lelkekben. A Tidying Up With Marie Kondo című reality-sorozatban Marie epizódonként más családnak segít rendet tenni a házukban – és ezáltal sok esetben az életükben is. Fontos kiemelni, hogy a Marie Kondo-jelenség erősen first world problems-pozitív, vagy, kevésbé pikírten fogalmazva, a középosztálynak szól – hisz akinek nincs semmije, annak aligha vannak rendszerezési problémái –, annak viszont relatíve széles spektrumához. Marie tanácsai mentén kisgyerekesek és nyugdíj előtt álló párok gyürkőznek neki az évek alatt felépült kupinak, és szép apránként, négy-hat hét alatt rendet teremtenek a környezetükben – amely folyamat minden esetben együtt jár némi előrelépéssel a családtagok egymáshoz fűződő viszonyában is. Szakmai szemmel a műsor igazi telitalálat, jól kottázott, emberi, érzelmes, és nagyon profin kivitelezett, Marie Kondo kétségkívül sugárzó személyisége képernyőn keresztül is érezhető, pedig a szinte folyamatos tolmácsolás nem könnyíti meg a stáb dolgát. A show mégis élvezhető marad, sőt Marie örökké lelkes japán hadarása tovább növeli a műsorból minden amerikaisága ellenére is áradó egzotikus hangulatot.

Fotó: Netflix

Ám hiába tett meg a Netflix mindent, hogy hangsúlyozza Kondo hátterét, a nézői hiszti nem maradhatott el. Hazai sajtóban is olvastam már lekezelő heherészést, melyben kamu ténsasszony-stílusban küldik el a rendszerezés nagyasszonyát és ötleteit melegebb éghajlatra, miközben Marie Kondo minimalizmusán élcelődni körülbelül ugyanaz, mint azon, hogy a zsidók nem esznek disznóhúst: kulturális vakság, no meg nettó tiszteletlenség.

Fogyasztói társadalom versus KonMari

Merthogy Marie Kondo esetében brutálisan különböző kulturális hátterek ütköznek, így Kondo mondandóját nem lehet anélkül értelmezni, hogy látnánk, milyen ideák szülték, és milyenekkel találja magát szembe. A leglátványosabb ütközés alighanem a túlfogyasztás kultúrájával szemben történik. Ettől eltekintve Marie nem véletlenül Amerikában kapott egy ilyen műsort, a fogyasztói társadalom csúcsmodelljében az a minimalizmus, amit a KonMari-módszer képvisel, még kontrasztosabb, mint önmagában véve.

Ez adja a műsor egyik fő hatásmechanizmusát is: persze, hogy a tetszőleges amerikai középosztálybeli rácsodálkozik, mennyi tárgyat birtokol, ha egy kupacba kell rakodnia az összes ruháját. Egy plafonig érő ruhahalomnál azért különösebb szájbarágás nélkül is felmerül az emberben, hogy talán nem teljesen egészséges a viszonya a vásárlással, az öltözködéssel kapcsolatban, és ha ennyitől elemi változás nem is várható, mégis, legalább a gondolat ott lesz a fejekben a következő plázázás során, és talán nem fogja megvenni a hetvennegyedik zarás trikót, amit aztán háromnál többször úgysem visel majd.

A tömegfogyasztás által magával hozott „a több jobb”, valamint „az vagy, amid van”-szemlélet, ami az amerikai kultúra egyik sarokköve – és tőlünk, európaiaktól sem idegen –, egyre inkább szembe kerül a fenntarthatóság utóbbi években sokat emlegetett kérdéseivel. És bár Kondo egy árva szót sem beszél környezetvédelemről, túlfogyasztásról, zero waste-ről és társairól – sőt, ami azt illeti, dobozolási mániájával sokakat éppenséggel cuki, egyforma üvegek és dobozok, magyarán újabb tárgyak vásárlására buzdít – mégis, az általa tanított elvek lényege a mindfulness, ennek részeként pedig a gépies, agyatlan fogyasztásról való leszokás, és a hála mindazért, amink van.

https://www.instagram.com/p/BuFjeabgigH/

Marie Kondo szanálási alapelve, hogy csak olyan tárgyakat tartsunk meg – ruháktól konyhai eszközökön keresztül családi fényképekig – amelyek igazán örömet okoznak. Ő úgy fogalmaz, az maradjon csak a házban, ami „sparks joy”, amit igen nehéz szó szerint lefordítani, csak érzékeltetni lehet: a spark szikrázást, a joy örömet jelent, tehát valami olyasmiről beszél, hogy csak azokat a tárgyakat tartsuk meg, amelyek örömet gyújtanak a szívünkben már azzal, hogy rájuk nézünk. Tény, hogy ez szembe megy a „majd még jó lesz valamire”-szemlélettel ugyan, de ha belegondolunk, valóban hatással lehet a birtokolt tárgyainkkal kapcsolatos viszonyunkra: egyszerűen nincsen kapacitásunk hetvennégy darab pólót ennyire szeretni, és ha tényleg csak azt vesszük meg, amibe beleszeretünk, az talán érdemi hatással lenne a túlfogyasztásra is.

Nyugati tárgykultúra versus keleti filozófiák

Ha a túlfogyasztáson és fenntarthatóságon túl tekintünk, akkor is érdekes kérdés az, hogy hogyan áll a tárgyakhoz az európai és amerikai társadalom – és Marie Kondo alaposan nyomkodja is a gombjainkat ez ügyben. Nem is lehet, nem is kell őt ezen a fronton megvédeni, ahogy igazságot tenni sem kell – egyszerűen arról van szó, hogy alapjaiban más tárgykultúrából beszélnek a felek. Az pedig, hogy „nem adhatok mást, csak mi lényegem”, nem csak Luciferre igaz, fontos lenne ezt szem előtt tartani, ha már egymás kultúráiból akarunk tanulni, például Marie japán gyökereiből származó módszeréből (ehhez lásd még a cultural appropriation fogalmát). Marie Kondo persze látja ezeket a különbségeket – hogy is ne látná, azokból (is) él –, és ki is emeli minden adásban: minden, ami amerikai, a konyhák, a garázsok, a házak, minden sokkal nagyobb, mint Japánban bármi. A japánoknak muszáj volt megtanulni kis helyen élhető tereket kialakítani, így a tárgyak tárolására kreatív, helytakarékos megoldásokkal előállni, no meg nemes egyszerűséggel jóval kevesebb dolgot, csak a legszükségesebbeket tárolni.

Mindehhez társul néhány évezredes vallási-filozófiai hatás: a zen, a buddhizmus, a sintoizmus, és ezek oldalhajtásai. Például a KonMari-módszer egyik filozófiai alapja a wabi-sabi, amelyet Kondo úgy ír le, mint „az egyszerűségben és nyugalomban megtapasztalható szépség”, és ami a japán társadalom által nagyra becsült erény. A wabi-sabi a buddhizmusból eredeztethető, és az egyszerűség egy mélyebb definícióját alkalmazza, a tökéletlenségben, az átmenetiben és a befejezetlenben rejlő szépség megtalálásának művészete. Valamint a minimalizmus alatt sem a csilli-villi, magasfényű patikahangulat értendő, hanem a szó egy mélyebb, szintén a fogyasztással és a tárgyfüggőséggel kapcsolatos értelme, melyben a kicsi, a kevés mindig értékesebb, mint a nagy és a sok, cserébe az a kevés, amit birtoklunk, hálát és tiszteletet érdemel.

Fotó: iStock

Ez kerül szembe a fiatalabb generációs amerikai nézők méretfétisével, de az európai polgári értékrenddel és a bevándorló identitásukat még őrző amerikai nézők tárgykultúrájával is. Persze a fiatalabb amerikaiak, akik már amerikainak születtek, egy nagy ország nagy tereibe, és akik előtt a többszintes, hodálynagy kertvárosi házak állnak elérendő célként, nem fognak emiatt kisebbre váltani – még ha a selejtezés és a trendi „downsizing” gondolata bele is fér a világukba. Egy klasszikus európai értékrendben nevelkedett néző a szívéhez fog kapni, amikor Marie Kondo arról beszél, hogy ideális esetben harmincnál nem sokkal több könyvet ildomos birtokolni. Egy bevándorló identitását még őrző amerikai, vagy bármilyen, a történelem által megtépázott nemzet tagja elképzelhetetlennek fogja tartani, hogy megváljon egy csorba, kopott kávéscsészétől, mert abban őrzi családja történetének egy darabját.

És ez így természetes – Marie Kondo, bár teljesen máshonnan nézi ezeket a jelenségeket, nem is állít mást, ha értő figyelemmel hallgatjuk, amit mond. Sőt, módszere egyik alapkategóriája a „szentimentális tárgyak” kezeléséről szól, melyeket a rendrakás legvégén és a legnagyobb figyelemmel érdemes rendbe tenni, és amelyek esetében nem a kidobás, hanem pont ellenkezőleg, a jelentőségüknek megfelelő kezelés a cél. Így lesz dekorelem a gyerek babakori csőrös poharából, amitől nem hajlandó megválni, és kerülnek a családi fotók szép albumba, keretbe, szem elé.

Itt érkezünk el a KonMari-módszer legfontosabb kiindulópontjához, a sintoizmushoz, és annak egyik alapeleméhez, a „yaoyorozu no kami”, azaz a nyolcmillió isten elvéhez. Marie hite szerint, ahogy a természet tereinek, úgy a tárgyaknak, így a háznak magának is lelke van, mi több, az isteni minőség ott rejtőzik mindenben, egy szem rizsben ugyanúgy, mint a folyók vizében vagy éppen egy leveses fazékban. A sinto animizmusa szerint a tárgyak tiszteletet érdemelnek, mert vagy az alkotójuk lelke, vagy a használójuk lelke, vagy pedig a hozzá felhasznált anyagok lelke ott rejtőzik bennük. Innen nézve már talán érthető, miért nem lelketlen kidobálásról szól mindaz, amit Kondo mutat, épp ellenkezőleg: ha a lakásunkban fellelhető tárgyak mindegyikének lelke van, akkor miért ne tartsuk meg csupán azokat, amelyek lelkével kapcsolatunk is van.

Fotó: iStock

Ezért olyan fontos a sintoizmus átitatta rendrakásban a személyes viszonyulás mindenhez, az érzékenység a sokat emlegetett „örömszikra” megérzésére, ezért kell megköszönniük az eddig szolgálatait azoknak a tárgyainknak, melyektől megválnak, ezért tart Marie minden rendrakás előtt egy kis meditációt a családnak. Furcsa, nagyon keleti jelenet ez, több résztvevő nem is tud igazán mit kezdeni vele, ugyanakkor a hála, amire ezzel Marie felhívja ügyfelei figyelmét, talán a legpozitívabb, leginkább átgondolandó eleme a KonMari-módszernek. Főleg, ha az angolszász televíziózásban virágzó ház-átalakítós, lakberendezős műsorokhoz viszonyítunk: ezek alapgondolata szerint ugyanis az otthon sosem jó úgy, ahogy van, mindig valami baj van vele, amíg XY guru meg nem javítja, vagy nem szerez egy jobbat. Ezzel szemben Kondo arra emlékezteti ügyfeleit, és minket, nézőket is, hogy az otthon védi a benne lakókat, amiért akkor is hálát érdemel, ha történetesen kissé divatjamúlt a stílusa. Az már más kérdés, hogy ebből a filozófiai mélységből mennyit darált be a műsorstruktúra, mindenesetre a hála, a tisztelet és a tudatosabb fogyasztás elvei felé nyitni az a fajta „keleti nyitás”, amit érdemes megfontolni.

Kiemelt kép: Netflix

Bodnár Judit Lola korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Mészáros Lőrinc 138 perc alatt keresi meg a 2100 féldisznó árát

2 óra 45 perc

Nemrég megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb üzletembere egy-egy féldisznót ajándékoz a Mátrai Erőmű minden dolgozójának. Az mfor.hu viszont azt is kiszámolta, mennyi idő alatt keresi meg Mészáros az ajándékdisznók árát.

  • a Mátrai Erőmű a saját honlapja szerint 2100 főt foglalkoztat,
  • Ez 1050 darab egész disznó, mivel egy disznó két félből áll.
  • A közepes minőségű vágósertések termelői ára kilónként 400 forint,
  • tehát a levágásra ítélt körülbelül 100 kilós disznók példányonként 40 ezer forintba kerülnek.
  • 1050 disznó így 42 millió forintba kerül.
  • Mészáros a Napi.hu adatai szerint tavaly 304 ezer forintot keresett percenként.

Így az 1050 darab egész, tehát 2100 darab féldisznó árát 138 perc alatt keresi meg a XXI. század egyik legnagyobb nyertese. 

Kategóriák: Friss

Bebizonyosodott, hogy szoros a kapcsolat Rogánék és a Valton között

2 óra 48 perc

Immár bizonyíték is van arra, hogy összeér a miniszterelnök kabinetfőnökének családja és a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton Security – írja az Átlátszó. Az állam őrzésvédelemre szánt milliárdjai részben a Rogánékkal társult Sarka Kata párjánál landolnak.

A bizonyíték, hogy Sarkának és a Valton kisebbségi tulajdonosának, Bessenyei Istvánnak a cégbíróságon nyilvántartott közös luxemburgi lakcímük lett.

Eddig csak pletykákból lehetett tudni, hogy Sarka Kata és Bessenyei egy párt alkotnak.

Nemrég írtunk arról, hogy Rogán Antal felesége, Rogán Cecília és Sarka Kata Top News Hungary Kft. néven új céget alapított.

Új céget alapított Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília A Top News Hungary Kft. többek között napilapkiadással és reklámügynökségi tevékenységgel fog foglalkozni.

A két nőnek régebbről is van közös vállalkozásuk (a Mikulásgyár szervezésében közreműködő Nakama & Partners Kft.), friss érdekeltségükkel azonban már a szélesebb nyilvánosságot célozzák: világhálóportál-szolgáltatást kívánnak nyújtani.

A topnews.hu domaint (amely mögött jelenleg még nincs tartalom) egy luxemburgi regisztrátortársaság birtokolja. A Top News-alapító Sarka Kata szintén luxemburgi lakóhelyet jelentett le a cégbíróságon – és ugyanezt a külföldi címet használja a Femcafét működtető kft. tulajdonosa, Bessenyei István is.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Kategóriák: Friss

Megindult egy anyukánál a szülés a délutáni csúcsban, a Dózsa György úton

2 óra 50 perc

Rendőrök segítettek időben bejutni a kórházba egy nőnek, akinél megindult a szülés a péntek délutáni csúcsforgalomban Budapesten.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy férfi kért tőlük segítséget a VII. kerületben, a Dózsa György úton, mert a várandós feleségénél megindult a szülés. Esélye sem lett volna arra, hogy beérjen a feleségével a kórházba, de a kőbányai rendőrök villámgyorsan cselekedtek.

Azonnal a házaspár kocsija elé álltak, és megkülönböztető jelzést használva biztonságosan felvezették őket a kórházig.

Kategóriák: Friss

Dér Heni elég masszívnak tűnik ezen a nyaralós fotón

3 óra 15 perc

Az énekesnő már egy egész napja hazatért Dominikáról, de máris hiányzik neki a hely. Nosztalgiából, vagy csak az elmúlt napok rutinja miatt, ma is megosztott egy bikinis szelfit a közösségi oldalán. Talán a fotózás szöge miatt, de Dér Heni sokkal masszívabbnak néz ki, mint amilyen a valóságban.

Dér Heni úgy érzi, túl szókimondó lett új dalának szövege Fél évig gondolkodott rajta, hogy egyáltalán kiadják-e.

Újra itthon, de még nosztalgiázom, tényleg élmény volt…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dér Heni (@heni_der_official) által megosztott bejegyzés, Febr 22., 2019, időpont: 7:23 (PST időzóna szerint)

Egy másik posztban mozgás közben is megnézhetjük Dér Heni bikinis testét és jól látszik, hogy izomzata még egyáltalán nem túlzás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dér Heni (@heni_der_official) által megosztott bejegyzés, Febr 17., 2019, időpont: 4:35 (PST időzóna szerint)

Kiemelt kép: Instagram/@heni_der_official

Kategóriák: Friss

Ilyen agyafúrt módon még nem trükköztek ki házi feladatot

3 óra 17 perc

Már nem sok választ el minket attól, hogy az iskolások szájából az „egy kutya megette a házi feladatomat” helyett az „egy robot írta meg a házi feladatomat” szöveget halljuk. Egy kínai helyi lap számolt be arról a történetről, hogy egy 15 éves lány 800 jüant (kb. 33 ezer forint) költött arra a zsebpénzéből, hogy egy kézírást utánzó robotot vásároljon magának az interneten.

Az eszközbe nem azért ruházott be, mert nagyon menőnek találja a masinákat, hanem mert így szerette volna felgyorsítani a házi feladatának letudását. Kínában elterjedtnek számít, hogy a kínai írást és karaktereket úgy gyakoroltatják a gyerekekkel, hogy szótárakból kell lemásolniuk szavakat a füzetükbe tollal.

Fotó: LichTech / Aliexpress

A South China Morning Post beszámolója szerint az édesanya akkor bukkant rá a fémkerethez rögzített, tollal felszerelt robotkarra, amikor takarította a lánya szobáját, és büntetésként azt rögtön szét is zúzta. Elmondása szerint már előtte is gyanús volt számára, hogy a gyereke túl hamar végzett a gyakorlatokkal az ünnepek alatt. A kínai közösségi oldalakon többen is védelmükbe vették a lányt, és hamar felbukkantak a linkek is a LinkTech nevű cég szoftverrel vezérelhető, egyedi kézírást utánozni képes gépéhez, ami egyébként Aliexpressen is fellelhető.

A történet nyilvánosságra kerülése után a LichTech egyik viszonteladója szerint nagy mértékben megnőtt az érdeklődés az eszköz iránt, ami talán nem is olyan meglepő.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Pintér Sándor jobb munkakörülményeket és több pénzt ígért a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak

3 óra 23 perc

Pintér Sándor szerint a kormány az eddig bevezetett életpályamodell továbbfejlesztésével a büntetés-végrehajtásban dolgozók megfelelő munkakörülményeinek és jobb anyagi feltételeinek megteremtésén dolgozik.

A belügyminiszter ezt a kiskunhalasi börtön átadásán jelentette ki. A miniszterelnök-helyettes szerint a kiskunhalasi börtön átadása csak a fejlesztések kezdete, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bővítése és modernizálása tovább folytatódik.

Pintér Sándor kiemelte: a további öt új intézet építésének előkészületei után már a települések önkormányzataival folynak az egyeztetések. A kiskunhalasi börtön ezekhez szolgál mintául a kivitelezés megvalósításában.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a büntetés-végrehajtási intézet új kórházát speciálisan alakítják majd ki. Az teljesen más lesz, mint a tököli, egy kiválóan felszerelt városi kórházban az ellátásra szoruló fogvatartottakat egy új szárnyban helyezik majd el.

Képgaléria:

Több mint 1200 ember hiányzik a büntetés-végrehajtásból Bő két év alatt 850-nel csökkent az állománya létszáma. Rengeteg a túlóra, alacsony a fizetés, elavult a technika.
Kategóriák: Friss