Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 12 perc

Napok térképe (X)

2 óra 26 perc

A különleges képességekkel megáldott/megátkozott, 16 éves Jacob Portmant a szülei épp elmegyógyintézetbe készülnek szállítani. Az átlagos amerikai kisvárosi család ugyanis egy szót sem hisz el a fiú kalandjaiból és hőstetteiből a különlegesek – üresrémek és lidércek által fenyegetett – világában. Pont jókor jelennek hát meg az autó előtt Jacob különleges barátai: a kezével lángot gyújtó, szépséges Emma, az emberfeletti erejű Bronwyn, a divatbolond Horace, a halottakat feltámasztani képes Enoch, a méheknek parancsoló Hugh, az első és hátsó szájával is harapni tudó Claire, a nehezék nélkül súlytalanul lebegő Olive és oltalmazójuk, nevelőjük, az alakváltó ymbryne, Vándorsólyom kisasszony.
Az időhurok szorításából szabadulva immár valamennyien a hirtelen előreöregedés veszélye nélkül mozoghatnak térben és időben. Útra kelnek az egykori londoni nyomornegyedből, Devil’s Acre-ből, hogy felfedezzék a jelen normális Amerikáját, de az amerikai különlegeseket is. A kalandokban bővelkedő úton vezetőjük a mindkét világot ismerő – és a jelenben valóban csak 16 esztendős – Jacob…

Figyelem! További kalandok várhatók!

„Újabb képet mutatott, amelyen csinosan berendezett, föld alatti bunker volt látható.
– Van egy speciális szobánk a, khm, gyúlékony vendégek számára. – Emmára pillantott. – Nehogy álmukban felgyújtsák az egész házat.
Emma megsértődött.
– Sosem gyulladok spontán. És nincsenek háziállataink, és nem is lebegünk.
A portás még nem végzett.
– Van egy pompás, kövér termőfölddel teli szobánk is a gyökérrel rendelkező vagy részben halott vendégek számára…”

Részlet a regényből

Ransom Riggs (1979, Maryland, USA) amerikai bestseller író, a Kenyon College-ban irodalmat, a Dél-kaliforniai Egyetemen pedig filmezést tanult. Első regénye, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (2011) világsiker lett. Ezt követte a szintén nagy sikerű Üresek városa (2014) és a Lelkek könyvtára (2015) – a sorozat a Kossuth Kiadó gondozásában jelenik meg. A Napok térképe a második trilógia első kötete. Riggs feleségével, a szintén író Tahereh Mafival Los Angelesben él.

Kategóriák: Friss

30 évet kapott a bolgár újságírőnő gyilkosa

2019, április 22 - 21:31

Mind a tettes, a 21 éves Szeverin Kraszimirov, mind az áldozat, Viktorija Marinova bolgár állampolgár.

A 30 éves Marinova szülővárosában, Ruszéban dolgozott a TVN helyi tévécsatornánál, és korrupciós ügyek feltárásával foglalkozott. Október 6-án találták meg holttestét a Duna partján. A német rendőrség pár nappal később Stade városában őrizetbe vette Kraszimirovot – aki először Romániába szökött, majd Németországban próbált elrejtőzködni a rokonainál -, és kiadta Bulgáriának.

A gyilkossági ügynek nagy nemzetközi visszhangja volt a politikai indíttatású újságíró-gyilkosságok miatt.

A márciusi vádemeléskor az ügyészség hangsúlyozta, hogy ebben az esetben tisztán köztörvényes bűncselekményről van szó, az ügyben nem volt politikai indíttatás.

Kraszimirovnak 15 napja van arra, hogy fellebbezéssel éljen.

Kiemelt kép: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Europress

Kategóriák: Friss

Jó szexpózok a női orgazmusért

2019, április 22 - 21:00

A női orgazmus nem készen kapott dolog, mint a férfiaké, akik már az első magömlésük alkalmával találkoznak az élménnyel. A női test máshogyan működik, az élvezetes szex pedig sokszor nem attól függ, hogy milyen ügyes a férfi partner (technikája), hanem attól, hogy a nő mennyire ismeri saját testének működését. Mint mindenre, a női orgazmusra is igaz a mondás, hogy a puding próbája az evés. Ajánlott minél több olyan szexpózt kipróbálni, ami úgy ingerli a hüvelyt, a csiklót és a G-pontot, hogy talán elérhető az orgazmus, vagy az ahhoz közeli állapot. De ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szex lényege nem az orgazmusok száma, hanem a minőség, és ha valaki szeretne fejlődni ezen a téren, akkor az alábbi cikk segíthet.

A szexuális izgalmon sok múlik

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan is zajlik a szexuális izgalom, tudni kell, hogy több lépcsőből áll a folyamat, ami egyénenként változó, hogy mennyi idő szükséges ehhez. Az első szakasz a szexuális izgalomba kerülés szakasza, ezt a simogatások, érintések, csókolózások adják meg a nők számára. Ebben a szakaszban a test megnyílik a behatolásra, lubrikáció tapasztalható, a mellbimbók is megmerevednek. A férfiaknál ebben a szakaszban már erekció tapasztalható. A következő szakasz a plátó fázis, amiben az előzőkben írt fiziológiai tünetek fennmaradnak, de hullámzik az izgalmi szint, hol kicsit lejjebb esik, hol egy picit feljebb kúszik. A nők nagy részénél ez a szakasz több időt igényel, ez az előjáték ideje, a csikló ingerlésének nagy szerepe van ebben a folyamatban. Ennek a szakasznak akkor van vége, ha azt érezzük, pár másodperc és vége, ez leginkább a férfiakra jellemző. A nők számára intenzívebb és egyben monotonabb (többször ugyanazt a mozdulatot ismételni, ami izgató) ingerlésre van szükség.

Ezek után következik az úgynevezett elkerülhetetlenségi szakasz, ez az orgazmushoz vezető, visszafordíthatatlan folyamat, ami pár másodpercig tart, és biztos, hogy az orgazmus bekövetkezik. Itt már semmit nem lehet tenni az orgazmus ellen, ez a férfiakra és a nőkre egyaránt igaz. Az orgazmus bekövetkezése előtt körülbelül 4-10 másodperccel érkezik, intenzív, beindulnak a reflexfolyamatok, és az orgazmus megtörténik. Vannak olyan szexpózok, amik elősegíthetik ennek a folyamatna a megélését is, sokan mindössze a plátó szakaszig jutnak el, és általában a férfi élvezése vet véget a szexnek. Ebből is látható, hogy a plátó szakasz elnyújtásával megélhető az elkerülhetetlenségi szakasz, ami garantálja az orgazmus megélését. A plátó szakasz tehát sok előjátékkal teljen, ne rögtön a behatolással, utána jöhetnek a szexpózok a következők szerint.

Lovagló póz, körkörösen mozogva, nem le és fel

A lovagló pózban általában fel és le mozognak a nők, pedig körkörös mozgással, a csípő nyolcasozásával elérhető, hogy a csikló dörzsölődjön a partner testéhez behatolás közben. A lovagló pózt széken érdemes csinálni, a férfi üljön, így még inkább elérhető a csikló stimulálása. Az ágyban, fekve is lehet próbálgatni, és az sem gond, ha a nő közben a saját csiklóját simogatja, vagy ha a partner eléri, akkor ő maga teszi ezt.

Fotó: iStockphoto Kutyapóz a csiklót is simogatva

A hátsó behatolást sokan nem szeretik, mert úgy tartják, hogy személytelen, vagy hogy megalázó számukra. Pedig ez a póz sok-sok lehetőséget rejt magában, hiszen minden hátsó behatolás jóval mélyebb stimulációt jelent egyúttal, aki próbálta valaha, érzi a különbséget. Az is megoldható, hogy ha a térdelés és a könyökre támaszkodás nem annyira tetszik, hogy egymáshoz simulnak a partnerek és mindketten térden próbálkoznak a pózzal. Így elérhetővé válik a csikló is, aminek fontos része van a női orgazmus elérésében.

Misszionárius póz, de nem be és ki mozgással

A misszionárius szexpózban általában be és ki mozog mindkét fél, pedig oldalsó mozgással, körzésekkel teljesen új irányt adhatunk ennek a póznak. Mélyebb és jobb lehet az izgalom, ha a nő felrakja a lábait a partnere csípőjére, és a saját csípőjét erőteljesen a partnerehez nyomja. Ha ez nem megy, segíthet egy nagyobb párna is, amit tegyünk a csípő alá. A behatolás szögét így megváltoztatjuk és a csikló is megfelelően dörzsölődhet a partner testéhez.

Orális szex

Az orális szexet ki ne szeretné? Azok, akik gyakran űzik, tudják, hogy ez a legbiztosabb módja az orgazmus elérésének. Ha a partner kitartó és odafigyel a nő testének jelzéseire, akkor biztosan bekövetkezik az orgazmus. Ennek egyik módja lehet a 69 is, akkor is, ha eleinte nehéz megszokni, hogy két dologra kell egyszerre figyelni.

A fentebb írtakból úgy tűnhet, mintha a klitorális (csikló) orgazmust propagálnánk, azonban inkább arról van szó, hogy szexuálterápián a hozzám érkező nők nagy hányada saját magával képes megélni a tetőfokot, csak a partnerrel nem. Ennek oka a csiklóorientáltság, amin ha valaki szeretne változtatni, képes lehet rá, terápiás környezetben pár hónap alatt át lehet szoktatni a testet arra, hogy a behatolással érje el a nő az orgazmust. Amennyiben erre nincs igény, csak az orgazmust szeretné valaki megélni a partnerével, a szexpózok és a hosszas előjáték segíthetnek ebben.

Kategóriák: Friss

Ha ez a jelszavad, akkor ideje megváltoztatni

2019, április 22 - 20:34

123456

Ha a fenti számsor a jelszavad, akkor mihamarabb érdemes megváltoztatni, ezt javasolja az Egyesült Királyság kiberbiztonsági központja, miután felmérést készítettek a legsebezhetőbb jelszavakról.

A CNN beszámolója szerint a top tízben főként számkombinációk szerepelnek, a „blink182” a legnépszerűbb művész, „superman” pedig a leggyakoribb kitalált karakter a jelszavaknál.

Az 123456 jelszót 23.2 millió felhasználó használja az interneten. Az 123456789 számsorral 7.7 millióan, a „qwerty” és a „password” jelszavakkal pedig egyaránt több mint hárommillió védik a fiókjaikat.

A focicsapatok közül a Liverpoolt használják a legtöbben, az NFL-ből pedig a Dallas Cowboy (cowboys1) a legnépszerűbb.

A top 10
 • 123456
 • 123456789
 • qwerty
 • password
 • 111111
 • 12345678
 • abc123
 • 1234567
 • password1
 • 12345

Kiemelt kép: iStock

Kategóriák: Friss

Soha nem futották még ilyen gyorsan a 400-at az év elején

2019, április 22 - 20:20

A 21 éves Michael Norman élete futását produkálta szombaton. A kétszeres junior világbajnok amerikai sprinter egy kaliforniai versenyen

43.35 alatt futotta le a 400 métert, ami minden idők negyedik legjobb eredménye ezen a távon.

A letsrun.com szerint korábban még nem futott senki ilyen gyorsan ezen a távon az ilyen korai szakaszában. Az eddigi rekordot a négyszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok Michael Jonshon tartotta, aki 1997 áprilisában 43.75-öt repesztett.

A jelenlegi világrekord ezen a távon 43.03, Wayde van Niekerk futotta a 2016-os riói olimpián.

Michael Norman futása:

Fotó: Katharine Lotze/Getty Images

Kategóriák: Friss

Batman 80 éves korára szomorú, erőszakos pszichopata lett

2019, április 22 - 19:57

1939 márciusában, 80 évvel ezelőtt jelent meg a Detective Comics című képregénysorozat 27. száma, benne a legelső Batman-történettel. A DC kiadó marketingesei és szerkesztői kisakkozták, hogy pont a különleges évfordulóra jelenhessen meg a sorozat 1000. száma. Úgyhogy amikor egy barátom március utolsó szerdáján rámcsetelt New Yorkból, hogy mit hozzon ajándékba, egyetlen dolog jutott eszembe. Ami ráadásul – micsoda mázli – éppen aznap került az amerikai képregényboltok polcaira.

Ám ahhoz, hogy megértsük az évfordulós Batman-szám jelentőségét, érdemes felidézni, mi történt a szuperhőssel az utóbbi években. Koncentráljunk azokra a történetekre, amelyek itthon is megjelentek, Batman-fronton ugyanis meglepően naprakész a magyar kiadás.

Boldog magyar Batman-rajongók

Úgy is mondhatnánk, a magyar Batman-rajongók el vannak kényeztetve. Fut egy füzetes sorozat, amelyben éppen mostanában kezdődnek az eredetileg 2016-tól megjelent, Tom King által írt és David Finch által rajzolt történetek. Ennek a magyar sorozatnak évente egy-két alkalommal különszámai is megjelennek, ebben a formában kapott magyar kiadást Frank Miller 1986-os megjelent, minden szempontból mérföldkőnek számító munkája, A sötét lovag visszatér, amelyet évek óta hiányoltak, sőt követeltek a magyar rajongók.

A sors fintora, hogy a régóta reklamált képregény pár hónap leforgása alatt kétszer is megjelent magyarul. Másodjára önálló kötetben, A Legendás Batman címen futó sorozatban, amelynek szerkesztői vegyesen válogatnak a klasszikus és újabb történetek közül. És a teljesség kedvéért említsük meg a DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény című, ugyancsak kötet formátumú, de újságárusoknál kapható sorozatot is, amelyben időnként szintén Batman-sztorik jelennek meg.

Forrás: DC Comics

Ha valaki e cikk olvasói közül még ébren van a kiadástörténeti gyorstalpaló után, az bizonyára megállapította, hogy vége azoknak az időknek, amikor a magyar olvasó úgy várt egy-egy új Batman-fordítást, mint a messiást. Ma már válogathatunk a különböző sorozatok és Batman-korszakok között, sőt egyre több az újrakiadás is, aminek az első magyar változatokról lemaradt, fiatalabb rajongók örülhetnek.

A legaktuálisabb és jelentősnek mondható történet, ami magyarul is megjelent, a Baglyok Bírósága, ami már csak azért is fontos, mert a 80. évfordulós Detective Comicsban is ez a legfrissebb, a nagy Batman-kánonba máris beépült sztori. Amikor 2011-ben egyszerre újraindították a DC futó sorozatait, és részben átírták a karakterek múltját (ezt inkább ne is feszegessük), Scott Snyder író a Baglyok Bíróságával vette át a Batman-sorozatot, remekül demonstrálva, milyen lehetőségei vannak egy tehetséges és ambiciózus írónak, ha szeretne a maga képére formálni egy ennyire régi, kőbe vésett jellemzőkkel bíró szuperhősfigurát. Snyder új ellenséget talált ki Batmannek, méghozzá egy egész szervezetet, akik afféle rejtőzködő szabadkőművesekként, árnyékkormányként irányítják Gotham városát annak alapítása óta.

Adódik a kérdés, hogy Batman, a „világ legnagyszerűbb nyomozója” mégis miért nem tudott eddig a titkos találkozóikon bagolymaszkban mutatkozó oligarchákról,

de az akciódús cselekmény ügyesen elmaszatolja ezt a kellemetlen témát. Itt is az történik Batmannel, ami a kétezres évek közepén futó és a szuperhős „halálával” végződő Batman R.I.P. sztoriban már lejátszódott: a rejtélyes és nagyhatalmú gazfickók kis híján – vagy talán teljesen? – az őrületbe kergetik a főhőst. A Baglyok Bírósága – és voltaképpen Snyder teljes Batman-ciklusa – meglehetősen törékeny pszichéjű embernek mutatta Bruce Wayne-t, ez a Batman-olvasat pedig annyira népszerűnek bizonyult, hogy az évfordulós különszám szerzőit is megihlette.

Áramot vezet a Pingvinemberbe

A Detective Comics 1000-ben ugyanis több történet is agresszív baromnak, esetleg depressziós romhalmaznak mutatja a szuperhőst. A különszámban nem egyetlen, összefüggő sztori kapott helyet, hanem 11 novella, amelyeket vegyesen írtak-rajzoltak a DC aktuális sztárszerzői és más veterán, de még hadra fogható Batman-alkotók. A legkeserűbb történet az, amelyben Batman újra ellátogat az utcába, ahol gyerekkorában lelőtték a szüleit, és amikor őt és öreg barátnéját megtámadja egy csapat suhanc, majdnem agyonveri őket.

A Return to Crime Alley-ben Batman simán csak begőzölt elmebetegnek tűnik. Ennél bizarrabb az az epizód, amelyet a Batman jelenlegi írója, Tom King jegyez, és összegyűlik benne a Batmanhez közel álló szövetségesek egész csapata, vagyis az első, második és harmadik Robin, Batwoman és Batgirl (az utóbbi rá is kérdez, hogy a másiknak miért jár a felnőtt szuperhősnév), Alfred komornyik és még néhányan. Mind azt találgatják, miért hívhatta össze őket Batman, és biztosak benne, hogy komoly válsággal néznek szembe. Ehhez képest kiderül, hogy a szuperhős szeretne csinálni velük egy közös képet, amit aztán odatehet a szülei sírjára. Aranyos ötlet, és illik az évfordulós különszámba, de mégis nagyon nyugtalanítónak találtam: barátai és szerettei mind iszonyatosan félnek Batmantől, aki ezúttal nem dühöngő őrültként, hanem gyermeteg örök-árvaként viselkedik. Mit mondjunk, ezúttal sem a stabil, felnőtt személyiség kerül előtérbe.

Forrás: Detective Comics

Nagyon szórakoztató Brian Michael Bendis és Alex Maleev jövőben játszódó novellája is, amelyben a Pingvinember megöregedve ellátogat az idős Bruce Wayne-hez, hogy közölje vele, rájött a titkára. A visszavonult, kerekesszékbe kényszerült Batman pedig arra használja ki a szembesítést, hogy áramot vezessen a szerencsétlen, kiérdemesült gengszterbe. Ki csinál ilyet?

A különszám szerzői többnyire nem az éppen futó Batman-sztorikat folytatják, hanem meghatározatlan térben és időben játszódó, éppen ezért örökké aktuálisnak gondolt történeteket dolgoznak ki néhány oldalon. Szinte mindegyik novella érdekes valamilyen szempontból, és kevés köztük a teljesen jelentéktelen darab (mint például a legendás Neal Adams által rendkívül gyatrán megrajzolt, Batman ázsiai kapcsolatait boncolgató Heretic). Viszont éppen amiatt, hogy az alkotókat nem köti az aktuális kalandokhoz és status quóhoz való igazodás kényszere, különösen izgalmassá válik, hogy az ezerféleképpen látható és értelmezhető Batman-képnek melyik aspektusát emelik ki.

A Detective Comics 1000. ebből a szempontból nagyon tanulságos olvasmány, mert

még azokban a történetekben is, amelyekben Batman semmilyen kifejezetten ellenszenves vagy ijesztő dolgot nem művel, ott lappang a karakterben valamiféle csendes melankólia vagy lassan mérgező depresszió.

A Denevérember a végére jár egy évek óta húzódó nyomozásnak, de akikre rátalál, egyből egy nyeretlen kétéves szerepébe fokozzák le őt. Egy másik novellában a Joker fia (!) elköveti „az utolsó bűntényt Gothamben”, és körmönfont módon megöl egy csomó embert. Batman megoldja az ügyet, majd magába roskadva, egyedül ül a sötétben a barlangjában.

Keserű születésnap

Szinte közhelynek számít, hogy az évtizedek óta népszerű, képregényfüzetek ezreiben színre lépő szuperhősöknek nincs egységes történetük, a kalandjaik nem mesélhetőek el egyetlen, lineáris elbeszélésként. Csak alapmotívumok, visszatérő mémek, hivatkozási ponttá vált események vannak, amelyeknek a nagy része a szuperhős első felbukkanása idején rögzült (mint például Batman külső ismertetőjegyei, a karakter háttere, a szülők halála). Az újabb történetek közül pedig csak a legkiválóbbak és a legsikeresebbek módosíthatják a szuperhős „génkészletét”. Ilyen nagy erejű történetből évtizedenként csak néhány születik: a nyolcvanas évekből a Joker eredettörténetét elmesélő A gyilkos tréfa emléke maradt a legelevenebb, újabban pedig a már említett Baglyok Bírósága inspirálja igazán a Batman-szerzőket.

Forrás: DC Comics

A 80. évfordulós különszám novellái alapján is A gyilkos tréfához vagy a Baglyok Bíróságához hasonló, sötétebb, horrorisztikusabb történetek izgatják az alkotókat. Viszonylag nyíltan megfogalmazzák, hogy

Batman nem irigylésre méltó szuperhős, hanem súlyosan traumatizált, sérelemdédelgető, sajnálatra méltó figura, aki még a szeretteiben is félelmet kelt, nemhogy a bűnözőkben.

A szerzők szándéka talán nem ez volt, de a Detective Comics 1000. számát olvasva úgy érezhetjük: keserű és nehéz ez a születésnap.

Kategóriák: Friss

A nap legfontosabb hírei – 2019. április 22.

2019, április 22 - 19:47

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Kategóriák: Friss

Dallos Bogi Egyiptomban húsvétol

2019, április 22 - 19:44

Eddig kettőt posztolt az országból, maga a város nem derül ki Instagramról, az viszont igen, hogy sokkal jobb idő van, mint a holnap itthon ránk váró 15 fok.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

DALLOS BOGI (@dallosbogi) által megosztott bejegyzés, Ápr 22., 2019, időpont: 10:36 (PDT időzóna szerint)

Kategóriák: Friss

Parádés magyar szereplés, többen is főtáblán a budapesti vébén

2019, április 22 - 19:39

Mindhárom selejtezőben induló magyar játékos – Bálint Bernadett, Fehér Orsolya és Hartbrich Leonie – feljutott a főtáblára női egyesben a Hungexpón zajló budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, így hat hazai pingpongos lesz a legjobb 128 között.

A 23 éves Bálint Bernadett (161. a világranglistán) négy szettben megverte a nála egy évvel fiatalabb svájci Celine Reustot (224.), az egyformán 19 esztendős Fehért (224.) és Hartbrichot (222.) viszont nagy küzdelemre kényszerítette nála előkelőbben jegyzett ellenfele.

 • Fehér előbb 2-0-ra, majd 3-1-re vezetett az ausztrál Melissa Tapperrel (160.) szemben, és bár a riválisnak mindkétszer sikerült szépítenie, végül hat szettben győzött.
 • Hartbrich az iráni Masid Asztarival (163.) csapott össze, és óriási csatát vívott a riválissal. Az ellenfél rendre előnybe került a játszmákat tekintve, de a magyarnak mindig sikerült egyenlítenie, majd a döntő felvonásban már ő irányított, 10-3-as vezetésre tett szert. Asztari négy meccslabdát még hárított, az ötödiket azonban már nem tudta, így Hartbrich jutott a 128-as elitmezőnybe.

Ebben a versenyszámban Póta Georgina 27., Pergel Szandra 47., Madarász Dóra pedig 53. kiemeltként már tagja a 128-as mezőnynek.

A hat selejtezős magyar közül négy – Majoros Bence, Ecseki Nándor, Lakatos Tamás és Szudi Ádám – feljutott a férfi egyes 128-as főtáblájára. A két ifjúsági korú magyar, Juhász Patrik és András Csaba a papírformának megfelelően búcsúzott egyesben, miután csoportjuk utolsó, hétfői mérkőzésén számukra kedvezőtlen eredmény született. Mindketten a második helyen zártak a triójukban.

A főtáblás küzdelmek egyesben kedden rajtolnak.

Az öt egynemű magyar páros közül három győzött a főtábla hétfő esti első fordulójában, és jutott be ezzel a legjobb 32 közé.

Szudi Ádám és Pergel Szandra második mérkőzését is megnyerte a főtáblán, ezzel bejutott a legjobb 16 közé vegyes párosban

Eredmények – asztalitenisz vb

női egyes:
45. csoport: Fehér Orsolya-Melissa Tapper (ausztrál) 4-2 (8, 7, -11, 3, -5, 7)
46. csoport: Bálint Bernadett-Celine Reust (svájci) 4-0 (7, 5, 7, 3)
47. csoport: Hartbrich Leonie-Masid Asztari (iráni) 4-3 (-9, 9, -7, 6, -6, 8, 7)

Mindhárom magyar csoportgyőztesként a főtáblára jutott.

férfi egyes:
23. csoport: Majoros Bence-Matteo Mutti (olasz) 4-1 (-9, 4, 6, 4, 7)
28. csoport: Ecseki Nándor-Javen Choong (malajziai) 4-1 (-9, 3, 9, 6, 8)
41. csoport: Lakatos Tamás-Akhilen Yogarajah (mauritiusi) 4-0 (5, 10, 6, 6)
42. csoport: Szudi Ádám-Cecilio Correa (venezuelai) 4-0 (4, 3, 5, 6)

Mind a négy magyar megnyerte csoportját és feljutott a 128-as főtáblára.

női páros, 1. forduló  (a 32 közé jutásért):
Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd, 10.) – Koi Zsuj-hszüan, Vong Hszin-zsu (szingapúri) 4-1 (-11, 8, 7, 2, 4)
Madarász Dóra, Pergel Szandra (13.)-Airi Aavameri, Karoline Mischek (észt, osztrák) 4-3 (7, 3, -4, -3, -10, 10, 4)

férfi páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Ecseki Nándor, Szudi Ádám (5.)-Gaston Alto, Horacio Cifuentes (argentin) 4-2 (7, -8, -8, 4, 5, 7)
Morizono Maszataka, Osima Juja (japán, 1.)-Lakatos Tamás, Majoros Bence 4-0 (7, 6, 7, 4)
Csen Csien-an, Csuang Csi-jüan (tajvani, 6.)-András Csaba, Juhász Patrik 4-0 (6, 7, 4, 4)

vegyes páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Majoros Bence, Bálint Bernadett-Aleksandar Karakasevic, Izabela Lupulesku (szerb, 25.) 4-3 (-6, 9, 10, 8, -6, -10, 9)
Szudi Ádám, Pergel Szandra (13.)-Tobias Rasmussen, Stefanie Christensen (dán) 4-1 (8, 9, -8, 8, 6)
Fan Csen-tung, Ting Ning (kínai)-Ecseki Nándor, Madarász Dóra (30.) 4-1 (1, 7, -5, 6, 5)

vegyes páros, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
Szudi Ádám, Pergel Szandra (13.)-Kanak Jha, Yue Wu (amerikai, 17.) 4-0 (8, 5, 10, 4)
Ho Kvan-kit, Li Ho-csing (hongkongi, 8.)-Majoros Bence, Bálint Bernadett 4-1 (7, 4, 6, -8, 3)

A nyitóképen a magyar Hartbrich Leonie az iráni Mahshid Ashtari ellen játszik. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kategóriák: Friss

39 külföldi halt meg a Srí Lanka-i merényletsorozatban

2019, április 22 - 19:37

Harminckilenc külföldi van a vasárnapi Srí Lanka-i merényletsorozat közel 300 halálos áldozat között – közölték a szigetország hatóságai.

 • A robbantások nyolc nagy-britanniai állampolgárral végeztek – tudatta a Srí Lanka-i brit nagykövetség.
 • Ugyancsak nyolc halott indiai – a szubkontinensnyi ország hivatalos közlése szerint.
 • Dánia egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, hogy három halott a skandináv ország állampolgára volt.
 • Ausztrália két polgárának halálát tudatta, Kína ugyancsak. Az Egyesült Államok egy állampolgára vesztette életét az egyik szállodai robbantásban.
 • Rajtuk kívül holland, japán, spanyol és portugál állampolgárok is életüket vesztették a vasárnapi merényletsorozatban.

Húsvét vasárnapján kilenc robbantás történt az ázsiai szigetországban. 290-en életüket vesztették és 500-an megsebesültek.  A támadásokat egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el három templom és három luxusszálló ellen egy időben hét öngyilkos merénylővel, akik mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt.

„Nincs elég vér a kórházakban, de nem tudnak mit kezdeni a véradókkal” – Srí Lanka-i beszámolóKitti hirtelen ötlettől vezérelve hagyta el a fővárost nem sokkal a robbantások előtt.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a merénylőknek külföldi kapcsolataik voltak, egy nemzetközi terrorszervezet állhat mögöttük.

(MTI, kiemelt kép: Europress / Lakruwan Wanniarachchi / AFP)

Kategóriák: Friss

Orbán Viktor egymillió forintot adományozott a Fidesznek

2019, április 22 - 19:19

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának, derül ki a Fidesz 2018. évi pénzügyi kimutatásából. Ez az összeg közel annyi, mint a miniszterelnök megtakarítása, amely a 2019-es adóbevallása szerint 1 millió 395 ezer forint.

A kimutatás szerint tavaly közel 2 426 316 698 forint bevétele volt a Fidesznek, ebből

 • 176 129 674 forint tagdíj;
 • 1 541 726 511 forint központi költségvetésből származó támogatás;
 • 407 145 045 forint egyéb hozzájárulás, adomány;
 • 301 315 468 forint egyéb támogatás.

A párt kiadásai a gazdasági évben 2 305 129 946 forintra rúgtak.

Húsvét után kemény menet vár OrbánraKedden Kazahsztánba, majd Kínába utazik a kormányfő.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Kategóriák: Friss

Halálra gázolták egy vita után a ketrecharcost

2019, április 22 - 19:03

26 éves korában meghalt Rodrigo de Lima. A brazil ketrecharcos az MMA Fighting cikke szerint egy autóban utazott a barátaival Belem városában, amikor összeveszett a sofőrrel. A vita folytatódott, mire a sofőr otthagyta a társaságot, majd visszatért és elgázolta de Limát, aki belehalt a sérüléseibe. A rendőrség már azonosította, de nem kapta el a tettest.

Rodrigo de Lima kétgyerekes családapa volt, a második gyermeke februárban született. A sherdog.com alapján kilenc győzelme és három veresége volt a ketrecben. Kétszer, 2014-ben és 2015-ben is volt meccse a UFC-ben, mindkettőt elveszítette.

Fotó: Hannah Peters/Getty Images

Kategóriák: Friss

PewDiePie döntése a magyar streamereknek is új esélyt teremt a pénzszerzésre

2019, április 22 - 19:02
Mi a Twitch?

Az Amazon tulajdonában álló Twitch egy olyan platform, ahol élő közvetítéseket lehet sugározni (=streamelni) videojátékokról. Népszerű az influenszerek körében, mert komoly pénzügyi sikeresség áll a dolog mögött: a követők adományozhatnak a közvetítés ideje alatt, sőt, bizonyos rangokat, chat beszélgetésben használt matricákat is lehet vásárolni a regisztrált nézőknek, ami pedig a legfontosabb, bizonyos összeget kicsengetve előfizethetnek a videósok havi szintű követésére is (magyarán, hogy nézhessék, január = X ezer forint).

Nagy az egyetértés az olyan hazai videosók között, akik videojáték-közvetítésre építik tartalmuk 80%-át — mondván, a YouTube nem igazán alkalmas az efféle munkára, sőt a legtöbben úgy vélekednek, a videómegosztó konkrétan ellehetetleníti a streamerek munkáját. Így volt egy baromi nagy fluktuáció a Twitch-re: ettől még a YouTube megmaradt nekik a rövidebb/másabb jellegű tartalmakra, és sokan a Twitch-en látott élő adásokat is egy az egyben visszatöltik a YouTube-csatornáikra.

Viszonylag fontos probléma még a Twitch-csel, hogy a videósokat igencsak furcsán kezelik olyan esetekben, ha azok politikai jellegű állásfoglalást tesznek: konkrétan az egyik streamert azért hajították ki a paltformról, mert azt mondta, csak férfi és női nem létezik.

Fotó: Dave J Hogan/Dave J Hogan/Getty Images

PewDiePie azonban ennél formabontóbb dolgot csinált, pontosabban keresték meg őt egy ügyben, amire rábólintott, aztán volt Twitch, nincs Twitch. Átlavírozott a DLive platformra, ami teljes mértékben a videósok és azok közönségéért született, az úgynevezett blokklánc-technológiát alkalmazva. A bevételek 90%-át a videós, 10%-át a néző kapja — utóbbiak között szétosztással történik a dolog. Kínainak tűnik? Elmagyarázzuk: a blockchain vagyis a blokklánc egy adatbázis, amiben az olyan kriptovaluták találhatóak, amilyen a Bitcoin is. Lényege, hogy nem centralizált, azaz nem egy darab blokklánc van, hanem sok, a világ bármely pontján. Egyesek szerint az előre törése olyan mértékű újítás lehet, mint anno az internet megjelenése.

Nehéz pontosan elmagyarázni a mechanikáját, leegyszerűsítve olyan, mintha mindenkinek lenne otthon egy naptárja, amibe beleírhatná a számára legfontosabb napokat, de az ugyanúgy megjelenne a többieknél is, maradandóan. Igazából nem is maga a technológia a lényeg, hanem PewDiePie lépése. Azt azért jegyezzük meg gyorsan, hogy számos olyan zenei streaming szolgáltató van már, amelyik ezt a technológiát alkalmazza. A játékfejlesztésben jósolják a legnagyobb jövőt ennek az egésznek.

Jó, de mi az a Dlive, ahova a youtuber átlépett?

A DLive platformja a fenti technológiát használja, hogy a kriptovalutákkal motiválja a streamereket és a nézőket is. Ezeket a valutákat természetesen euróra, dollárra és fontra is be lehet majd váltani. Azért „lesz ez a jövő”, mert a DLive nem köti meg a videós kezét a bevételekben, mint a Twitch vagy a YouTube, pontosabban nem vesz el pénzt tőle a közvetítésekkel szerzett megtekintések után. Egy olyan kölcsönösségen alapuló rendszert akarnak létrehozni, amivel a videós és a néző egyaránt nyer, mindenfajta külső beleszólás nélkül — értsd: a YouTube és a Twitch fejesei.

A DLive és a PewDiePie közötti szerződés értelmében a videós minden héten háromszor közvetít majd élőben a platformon, ezzel párhuzamosan 50 ezer dollárt, azaz forintra átszámolva 14 milliót adományozott a cégnek a jövőbeli fejlesztésekre.

Fotó: Jack Taylor/Getty Images

Egyébként a svéd videós eddigi YouTube-os és Twitch-es tevékenysége nem igazán volt balhémentes: nevezték már rasszistának, homofóbnak, antiszemitának is — jóllehet, egyik jelző sem volt teljesen igaz rá, pusztán szarkasztikus és iróniával komolyan operáló humorát nem nézte jó szemmel a média. Ráadásul a népszerűsége bebizonyította: az influenszerlét simán juthat olyan magasba, mint egy klasszikus médium ismertsége.

Így lett PewDiePie-ból ellenség, erről ITT írtunk hosszabban.

Hogy aztán mindez miként fog lecsapódni itthon, még egyelőre a jövő zenéje. A YouTube után a Twitch lett a magyar tartalomgyártók, még inkább streamerek fő menedékhelye, a kedvező feltételek, a marketing szempontból is kiváló twitch-es jutalmazó rendszerek miatt, de nyilván az adományküldés is hatalmas szeletet jelent bevételi oldalról. Nem kell hát csodálkozni, ha a videósok nagy része normál munkaidőket (8-12, vagy több órákat) tölt el élő közvetítéssel:

ha sokan néznek, és kialakul egy erős követőtábor, azt pedig ügyesen is menedzseled, dőlni fog a pénz.

Tulajdonképpen ez még tovább eszkalálódhat, ha egy DLive-hoz hasonló blokklánc-alapú streaming-rendszer ismertsége begyűrűzne Magyarországra, vagy ha csak szimplán áttelepülnének oda az itthoni videósok. Itt viszont belefutunk egy érdekes kérdéskörbe: ugyanis mindennapos jelenség a Twitch-en, mikor a videós felajánlja követőinek, hogy bizonyos összeggel támogathatják őt a platformból adódó pénzbefektetés mellett. Ez az úgynevezett közösségi finanszírozás, amikor jelképes (vagy nagyon is komoly) összeget gyűjt be a tartalomgyártó abból, hogy a bankszámlájára adományt küldenek követői.

Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, és nem csupán a streamer- és gaming-közegben. Leegyszerűsítve kétfajta álláspont van a dologról:

 1. Gusztustalan, hogy a videós pénzt „kunyerál” magának, ráadásul a legtöbb követője még el sem múlt 18 éves.
 2. Mivel ezeket a tartalmakat is tekinthetjük olyannak, mint a televíziót, amiért szintén fizetünk, semmi baj a dologgal — ráadásul még csak nem is kötelező.

Köztes álláspont nem nagyon van, eleve az itthoni negatív influenszer-megítélés csak ront ezen az egészen. Valószínűsíthetően egy olyan platform begyűrűzése, mint amilyen a DLive is, a tartalomgyártó streamereknek remek lenne, követőiknek szintúgy, a társadalom legnagyobb százaléka (akik nem tudják hová tenni ezt az egész szakmát) még inkább elhatárolódna ettől a közegtől — és utóbbi még csak a legkisebb rossz lenne mindössze.

Kiemelt kép: Instagram.com/pewdiepie

Kategóriák: Friss

Nem akar Ariana Grandéval versenyezni, ezért újragondolja karrierjét Louis Tomlinson

2019, április 22 - 18:57

Nemrég mesélt valaki nekem egy történetet arról, hogy az emberek mennyire a végjátékra koncentrálnak és nem arra, ami az odavezető úton történik

– írja posztjában Tomlinson, majd hozzáteszi: mostanában egyre többet gondolkodik azon, hogy mit jelent számára a siker. Azt is írja, hogy a legújabb lemezén olyan fejjel dolgozott, hogy az mindenképpen bekerüljön majd a TOP40-es listákra, viszont a jövőben inkább arra figyelne, hogy valóban szeresse is, amivel éppen foglalkozik. Szeretne kevesebbet görcsölni azon, hogy majd hogyan csapódik le a munkája az embereknél és hogy ne az határozza meg őt és a számait, hogy mi számít kereskedelmi szempontból sikeresnek.

Nem azért élek és dolgozom, hogy Drake vagy Ariana Grande lájkjaival versenyezzek. Hanem azért, hogy olyan zenét csináljak, amit szeretek és a rajongóim büszkék lehessenek arra, hogy a rajongóim. Új időszámítás kezdődik a mai nappal

– írja.

Bár szó nem esett róla a posztban, döntésére valószínűleg hatással van 18 éves húgának közelmúltbeli halála.

18 évesen meghalt a One Direction-tag divattervező húga, Félicité TomlinsonLouis Tomlinson húga szívinfarktusban halt meg a londoni lakásában.

Kiemelt kép: Getty Images/Christopher Polk

Kategóriák: Friss

Egy férfi a repülőn állt neki borotválni a fejét

2019, április 22 - 18:45

Eléggé elborzasztotta az embereket egy Instagramra feltöltött videó, amin egy férfi látható, miközben a fejét borotválja egy amerikai repülőjáraton. Ráadásul a felvétel nem a turistaosztályon készült, hanem a business class soraiban.

A videón látszik, amint a légiutaskísérők elhaladnak a férfi mellett, de az illetőt ez sem zavarja meg túlzottan.

A három napja feltöltött videót már közel 200 ezren megnézték.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Passenger Shaming (@passengershaming) által megosztott bejegyzés, Ápr 19., 2019, időpont: 4:58 (PDT időzóna szerint)

via

Kategóriák: Friss

Babos feladta a meccsét, mégis főtáblás

2019, április 22 - 18:32

Írtunk róla korábban, hogy Babos Tímea sérülés miatt feladta mérkőzését a 250 ezer dollár (71 millió forint) összdíjazású isztambuli salakpályás női tenisztorna második selejtezőkörében. A bal lábfejét kellett ápolni a második szettben, majd visszament a pályára adogatni, de hamarosan jelezte a székbírónak, hogy nem tudja folytatni a meccset. 6:4, 3:0-ra vezetett az ellenfele.

A menedzsmentje később arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerencsés vesztesként így is a főtáblára került, ahol kedden a selejtezőből érkező szerb Ivana Joroviccsal mérkőzik.

A 25 éves Babos, aki márciusban fejezte be az együttműködést horvát edzőjével, Nikola Horvattal, egyesben az elmúlt egy évben 27 vereség mellett kilenc mérkőzést nyert meg. Ebből hét főtáblás győzelem volt, kettőt pedig pedig selejtezőben aratott. Ami az idei teljesítményét illeti, 11 vereség (ebből két mérkőzést sérülés miatt feladott) és négy győzelem a mérlege, főtáblán két mérkőzést nyert eddig 2019-ben.

Fotó: Kevork Djansezian/Getty Images

Kategóriák: Friss

Kivégezhetnek egy párt a lakóházuk miatt Thaiföldön

2019, április 22 - 18:10

Chad Elwartowski, a bitcoinból meggazdagodott amerikai milliomos és thaiföldi élettársa, Supranee Thepdet néhány hónapja épített egy vízen lebegő nyolcszögletű lakóalkalmatosságot 26 kilométerre Phuket sziget partjaitól, szerintük Thaiföld felségterületén kívül.

Csakhogy a thaiföldi hatóságok szerint az építmény a 200 tengeri mérföldes (321 kilométeres) kizárólagos gazdasági övezeten belül fekszik, így sérti az ország szuverenitását, ami akár életfogytiglani börtönnel, sőt halállal büntethető. A pár ellen vádat emeltek. A 46 éves férfi és partnere két hónapig lakott a tengeri lakban, kinyilvánítva a közösségi médiában, hogy egyetlen ország törvényei, egyetlen bíróság ítéletei sem vonatkoznak rájuk.

A thaiföldi hatóságok első, április 13-i razziája elől menekültek el, jelenleg szökésben vannak, a hatóságok szerint még Thaiföldön. Az amerikai férfi vízumát a thai hatóságok visszavonták. A házikót partra vontatják tárgyi bizonyítékként a pár elleni eljárásban.

A férfi és élettársa tagja az úgynevezett seasteadig mozgalomnak, amely nemzetközi vizeken, a világ államainak joghatóságán kívül szeretne úszó településeket alapítani. Az Andamán-tengeren, Phuket mellett lebegő ház volt az első megvalósult projektje az utópisztikus mozgalomnak, amelyet kezdetben támogatott Peter Thiel, a PayPal társalapítója is.

Kiemelt kép: Facebook/Thai Haditengerészet

Kategóriák: Friss

Évtizedekig kínozták halálra a gyerekeket egy floridai javítóintézetben

2019, április 22 - 17:56

Nemrégiben több amerikai lap is hírt adott arról, hogy 27 darab, sírhoz hasonló alakzatot fedeztek fel egy 2011-ben bezárt javítóintézet területén a floridai Marianne-ban. A munkások az épülethez tartozó föld alatti olajtartályokat akarták kiásni, amikor a radar mást is jelzett a talajban.

A vizsgálatok még tartanak, de nem ez lenne az első alkalom, hogy a javítóintézetben horrorisztikus körülmények között fogva tartott, megkínzott és meghalt fiatal fiúk maradványait találják meg.

Nevelési reform

Gyönyörű hely volt, kis téglaépületekkel, gondozott sövénnyel, nagy tölgyfákkal. Először azt gondoltam, ez aztán valami, talán tudok új barátokat szerezni és jól fogom érezni magam

– mondta Robert Straley arról a pillanatról, amikor kamaszfiúként meglátta a Dozier Javítóintézetet.

Egészen más volt azonban a benyomása Michael O’McCarthy-nak, akit 1958-ban vittek be:

Éreztem, hogy valami nem stimmel. (…) Éreztem, hogy megérkeztem a pokolba.

Később kiderült, hogy O’McCarthy-nak volt igaza.

A Floridai Fiúiskolát, illetve későbbi nevén az Arthur G. Dozier Fiúiskolát 1897-ben nyitották és 1900. január 1-jén költöztették át a Marianna nevű kisvárosban található telephelyre. Az intézményt eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy reformszemléletet vigyen a javítóintézeti nevelésbe. A 485 hektáros területen kukoricát, cukornádat, babot, gyapotot termesztettek, disznókat neveltek, és volt egy téglagyár is, hogy az intézeti fiúk szakmát is tudjanak tanulni.

Fotó: State Archives of Florida

Az idill azonban nem tartott sokáig. A Miami Herald riportja szerint már 1903-ban arról számolt be egy szenátusi bizottság, hogy a gyerekeket vasra verve tartották, és semmiben sem különbözött egy átlagos börtöntől.

Hét évvel később egy másik bizottság jelentésében arról írt, hogy

a fogvatartottakat néha szükségtelenül és brutálisan megbüntették, ehhez pedig egy rúdra erősített vastag bőrszíjat használtak.

Ezt követően ugyan kirúgták az igazgatót, de a kínzásoknak messze nem volt vége.

A területet két részre osztották fel a szegregáció jegyében: az északi részen voltak a fehér fiúk, a délin a feketék. Az egykori lakók elmondása szerint az északi rész épületei viszonylag tisztábbak voltak, és az ágyakon is volt matrac, a déliben viszont egy nyomorúságos priccsen osztozott két gyerek. Az intézet területét az 1980-as évekig nem kerítették körbe, ez azonban nem jelentette azt, hogy tömeges szökések lettek volna, ugyanis nem nagyon mertek ezzel próbálkozni a gyerekek.

Lábfej a disznóólban

„Minden reggel, mielőtt iskolába vagy dolgozni mentünk volna, fel kellett sorakoznunk és Mr. Crockett személyesen ellenőrzött minket” – emlékezett vissza Richard Huntly 2014-ben.

Még most is látom, ahogy ott állunk a kunyhóban, jön felém, és azt mondja »Nyisd ki a szádat!« vagy »Mosolyogj!«, és ha nem voltál elég alapos, megmosta helyetted a fogadat. ÉS hidd el, nem akartad, hogy ő mossa.

Az afro-amerikai gyerekeket egész nap dolgoztatták, a fehéreknek kijárt némi pihenő. Bár elvileg iskolába is jártak, annak minőségéről sokat elmond, hogy Huntly 3. osztályos korában került be az intézetbe, amikor pedig közel két és fél év múlva kikerült onnan, még mindig csak 3. osztályos szinten volt.

Ő a földeken dolgozott, társa, Johnny Gaddy feladata viszont az volt, hogy a hulladékot összehordja egy helyre és elássa.

Egyik alkalommal láttam, hogy egy fiú levágott keze van a szemétben. Megkérdeztem, mit keres ez itt? És egy fiú azt mondta, hogy erről soha senkinek ne beszéljek, mert ugyanígy végzem. Nem is beszéltem róla. Később, amikor a disznóólban láttam egy lábfejet, már tudtam, hogy csendben kell maradnom.

Gaddy máig nem tudja, miért került az intézetbe. Egyik este otthon nézte a tévét, amikor a házuknál megjelent egy rendőr, hogy egy bíró beszélni akar vele. Bevitték a rendőrségre, de anélkül, hogy találkozott volna egy bíróval, rögtön Mariannába vitték. Az intézetben nem számított, hogy valakit azért vittek be, mert elszökött otthonról, vagy azért, mert ellopott valamit: ugyanúgy bántak vele.

Fotó:State Archives of Florida Fehér Ház

Dozier egyik legfélelmetesebb helye az úgynevezett Fehér Ház volt, egy különálló épület, ahova azokat vitték, akiket meg kellett büntetni. A verésnek pontos koreográfiája volt: a megbüntetendő fiúnak hasra kellett feküdnie a testváladékkal szennyezett matracon és megkapaszkodnia az ágykeretben. Van, aki szerint az első két-három ütés a szíjjal még nem is volt durva, más már az elsőnél azért könyörgött, hogy valaki mentse meg. Aki nem akart kiabálni, mert tudta, hogy az őrök ezt várják, az ajkát és a nyelvét harapta, olyan erősen, hogy egy-egy darab a matracon maradt. A megvert fiúk a kínzás végén vértől áztatott nadrágban mentek vissza a szállásukra.

Az egykori lakók máig emlékeznek egy ipari méretű mennyezeti ventilátorra, amely folyamatosan járt, valószínűleg azért, hogy a hangos zúgása elnyomja a verések hangját a szomszéd szobában. Ez azonban nem használt. Így történhetett meg az, hogy amikor Jerry Coopert éjjeli 2-kor kirángatták az ágyából, bevitték a Fehér Házba, ütni kezdték és elájult, egy, a másik helyiségben tartózkodó fiú meg tudta számolni, hogy Cooper 135 ütést kapott. Többek elmondása szerint volt egy másik szoba is, azt kimondottan nemi erőszakra használták a felügyelők.

1914 és 1973 között legalább 96 gyerek halt meg a Dozier Javítóintézetben, és bár bizonyíték nincs rá, az egykori lakók szerint többük halálát verések és kínzások okozták. Legalább hét gyerek pedig azért halt meg, mert megpróbáltak megszökni és lelőtték őket.

Fotó:State Archives of Florida Ki tudtam volna tépni a szívét

Az intézetet 2011-ben zárták be, miután az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálata feltárta a hosszú évtizedekig tartó erőszakos tetteket. Három évvel később, a túlélők régóta tartó könyörgését meghallva, egy csapat törvényszéki tudós elkezdte feltárni a Dozier-ben található, PVC-csőből készült kereszttel megjelölt sírokat. A hivatalos iratokban 35 sír volt, ezzel szemben a szakemberek 55-öt találtak, amelyek 51 fiú maradványait rejtették. A maradványok elemzése során derült ki, hogy az elhunytak többsége afro-amerikai, akik fiatalabbak voltak, mint a fehér halottak. Hét fiút sikerült teljes pontossággal azonosítani, tucatnyi esetében nem volt biztos az eredmény, harminc áldozat pedig egyelőre ismeretlen.

A halottakat 2015-ben Tallahassee egyik temetőjében helyezték örök nyugalomra, az életben maradtak azonban továbbra is cipelik magukkal a Dozier-ben elszenvedett kínzások terhét. Terry Burns a hatvanas évek végén töltött ott 9 hónapot, de a mai napig sokszor sírva ébred fel éjszaka, mert azt álmodja, hogy újra ott van. Burns egykori sorstársaival együtt próbálja feldolgozni az átélteket, szerinte a mostaninál még jóval több sírt rejt a terület: „Garantálom, hogy legalább 200-300 fiú van még ott eltemetve.”

Richard Colon, aki 14 évesen került az intézetbe, azt mondja, ezen nem tudja túltenni magát az ember, csak megtanul együtt élni a fájdalommal. Colon még mindig érzi azt a dühöt, amelyet az őt megverő felügyelő váltott ki belőle:

Ki tudtam volna tépni a szívét.

Kiemelt kép: State Archives of Florida

Kategóriák: Friss

Bombameglepetésekkel indult a budapesti tenisztorna

2019, április 22 - 17:53

A héten rendezik az 524 ezer 340 euró budapesti salakpályás tenisztornát, a főtáblás küzdelmek pedig elég nagy meglepetésekkel indultak. Kiesetta hetedik kiemelt Mihail Kukuskin, a korábban szupertehetségnek kikiáltott Bernard Tomic is kizúgott az első körben, a tavaly elődöntős Andreas Seppi pedig a pocsék kezdés után javítani tudott, de végül búcsúzott seljetezős ellenfelével szemben.

A Tomicot kiejtő Aljaz Bedenének volt egy parádés ütése:

A budapesti torna legnagyobb sztárja a horvát Marin Cilic, aki 2014-ben megnyerte a US Opent, és jelenleg is a 11. világranglistán. Honfitársa, Borna Coric is indul, ők a második körben szállnak majd csak be a küzdelmekbe.

A címvédő olasz Marco Cecchinato hétfőn betegség miatt visszalépett a budapesti versenytől, a helyére szerencsés vesztesként a német Mathias Bachinger került.

A legjobb magyar teniszező, Fucsovics Márton a teniszszövetséggel való vitája miatt hagyja ki a budapesti tornát, helyette – az egyébként magasabban jegyzett – barcelonai eseményen vesz részt, bejutott a második körbe, ahol Sztefanosz Cicipasz lesz majd az ellenfele.

Összejött a Fucsovics-Cicipasz csúcsmeccs BarcelonábanAz új generáció sztárja vár a magyar teniszezőre a második fordulóban. Eredmények – ATP-torna, Budapest, 1. forduló

Berrettini (olasz)-Kukuskin (kazah, 7.) 6:4, 6:4
Bedene (szlovén)-Tomic (ausztrál) 7:6 (7-5), 6:4
Krajivonic (szerb)-Seppi (olasz) 6:2, 6:7 (7-3), 7:5

A nyitóképen a kazah Mihail Kukuskin látható, a kép még a montecarlói tornán készült. Fotó: Clive Brunskill/Getty Images

Kategóriák: Friss

Ez a kutya elkapta a farkát, csakhogy fogalma sincs, mi következik ezután

2019, április 22 - 17:33

Biztosan mindenki látott már kutyát, amint az a farkát kergeti, de hiába minden, nem éri el. Az alábbi videó azonban megmutatja, nem lehetetlen küldetésről van szó, hiszen a felvételen látható kutya, Max sikeresen teljesítette a küldetést.

Egy a probléma: fogalma sincs, mihez kezdjen ezzel a helyzettel.

A posztot már közel hétszázezren kedvelték, nem véletlenül.

My friend’s dog, Max, finally caught its tail, and then didn’t know what to do with itself anymore. pic.twitter.com/Cl2HOZimW0

— Satellite Man Law Man (@omw2innisfree) April 19, 2019

Kategóriák: Friss