Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel 24.hu
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 23 perc 30 másodperc

Infúziós állvánnyal ölt meg négy embert egy páciens egy román pszichiátrián

37 perc

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az alkoholelvonási tünetekkel csütörtök óta beutalt 38 éves férfi először saját kórtermében, majd a szomszédos kórteremben egy infúziós állvánnyal támadt rá az ott fekvő betegekre:

közülük hármat a helyszínen megölt, egy negyedik pedig a sürgősségi kórházban halt bele koponyasérülésébe. A kilenc sebesültet koponya- és agyi sérülésekkel szállították a sürgősségire, ketten közülük kómában vannak.

A támadó megpróbált elmenekülni, a kapunál azonban megállították a rendőrök, akik történetesen éppen akkor érkeztek egy másik beteggel az egészségügyi intézménybe. Beszámolójuk szerint a férfinél – aki akkor már az ápolók elől menekült – még mindig ott volt az infúziós állvány és közelharcot folytattak vele, amíg sikerült ártalmatlanná tenniük.

A pszichiátriai kórház igazgatója, Viorica Mihalascu az Antena 3 televíziónak nyilatkozva azt mondta, az agresszív férfi a normál felügyeleti rendszerű kórterembe volt beutalva, nem voltak olyan tünetei, amelyek előrevetítették volna a bekövetkezett akut pszichotikus rohamot. Elmondása szerint az eset hajnali fél négykor, egyetlen perc alatt történt, olyan gyorsan, hogy a kórház személyzete nem tudott közbelépni.

A támadót őrizetbe vették. Az ügyben a Buzau megyei törvényszék ügyészsége indított bűnvádi eljárást.

Kiemelt kép: illusztráció, Neményi Márton/24.hu

Kategóriák: Friss

A TEK biztosítja Sopronban Angela Merkelt

44 perc 36 másodperc

Mint írták, Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központot jelölte ki a hétfőn Sopronba érkező Angela Merkel német kancellár és delegációjának biztosítására.

Hozzátették: a nemzetközileg védett személy soproni tartózkodása során a küldöttség mozgásával párhuzamosan – várhatóan 7 és 16 óra között – Sopron Várkerületben, valamint a városba vezető, illetve onnan kivezető útvonalakon időszakos terelésre, forgalomkorlátozásra, illetve lezárásra kerül sor.

Az útvonal-korlátozásokat a hatóságok csak a külföldi delegáció biztonságos mozgásához feltétlenül szükséges ideig tartják fenn, így segítve a Sopronban közlekedőket – írták. TEK közölte azt is, az esetlegesen előforduló kényelmetlenségek miatt a közlekedők megértését, türelmét kérik és köszönik.

Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. A határnyitás 30. évfordulójáról Angela Merkellel együtt emlékeznek meg hétfőn Sopronban. A német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak.

Kiemelt kép: Mónus Márton/MTI

Kategóriák: Friss

Megtévesztette a papot az első spanyol leszbikus házaspár

49 perc 2 másodperc

1901. június 8-án a spanyolországi Galicia tartomány második legnagyobb városában, A Coruñában a fiatal tanítónő, Marcela Gracia Ibeas megjelent a San Jorge templomban jóvágású vőlegényével, Mario Sánchezzel. A gyanútlan Cortiella atya összeadta őket. Csak utólag jutott a fülébe, hogy az újdonsült férj valójában Ibeas kolléganője, Elisa Sánchez Loriga. Ekkor mozgósította a hatóságokat, de a házasságot a lebukás ellenére hivatalosan sosem érvénytelenítették.

Marcela és Eliza a tanítóképző főiskolán ismerkedtek meg, és hamarosan kiderült, hogy vonzódnak egymáshoz. Marcela szülei észrevették, hogy a kapcsolat veszedelmesen túlmutat a barátságon, így, hogy a botrányt elkerüljék, átíratták tiltakozó lányukat egy madridi intézménybe. A szerelem túlélte a külön töltött éveket. A két nő a diplomaszerzés után elintézte, hogy egymáshoz közeli iskolákban taníthassanak: Elisa A Coruñában, Marcela pedig egy környékbeli kis faluban. Néhány kilométernyire laktak egymástól, így Elisa minden este meglátogatta a barátnőjét. Miután Marcelát áthelyezték, csak nehezen tudták kieszközölni, hogy a távolság ne álljon újra közéjük.

Ekkor még az azonos nemű vonzalomra utaló szavak leginkább csak az orvosi szaknyelvben léteztek, és nem álltak rendelkezésre a leszbikusságot mint élhető alternatívát felmutató példák. Sőt, az azonos neműek kapcsolata egészen 1979-ig illegálisnak számított Spanyolországban, és börtönnel járt. (Magyarországon 1961-ig volt ez a helyzet.)

Ennek fényében megérthetjük, miért lehetetlenült el annyira a két nő helyzete, hogy az egyetlen járható útnak az együttmaradáshoz és a nyugodt élethez azt látták, ha megtévesztik a környezetüket és heteroszexuális párnak adják ki magukat. Ekkoriban ráadásul sokkal erőteljesebben különült el a nők és a férfiak hajviselete, öltözködése (nemigen akadtak rövid hajú, nadrágot viselő nők, több országban ezt egyenesen a törvény is tiltotta), ami a „passingot” (azt, hogy férfinak tűnjön) megkönnyíthette Elisa számára. Mivel nem egy új településen próbálkoztak a csalással, ahol senki sem ismerte őket, hanem ott, ahol már eleve gyanakodtak rájuk, azt már kevésbé érthetjük, miként gondolták, hogy így is megússzák – de egy darabig mégis sikerült nekik.

Fotó: Wikipedia

Őrült tervet eszeltek ki: összeveszést színleltek, Elisa eltűnt, majd hetekkel később, külsejét megváltoztatva visszatért. A saját unokafivérének adta ki magát, akit nem sokkal korábban hajóbaleset ért. Marcela is így mutatta be a családjának. A csodával határos módon „megmenekülő” Mario hevesen udvarolt a magára maradt tanítónőnek. Cortiella atyának előadta, hogy Londonban szülei ateistának nevelték, és személyazonosságot igazoló dokumentumai sajnos a tengerbe vesztek. A jóhiszemű pap megkeresztelte a „férfit”, és a kitűzött esküvőt annak rendje s módja szerint a következő három vasárnapi misén kihirdette a templomban. A szertartáson a megjelent néhány vendég nem szólalt fel a kérdésnél, miszerint tudnak-e a házasság bármilyen akadályáról – hallgattak örökre.

A gyanakvó szomszédok azonban a jelek szerint nem tettek így, ugyanis a „férfi nélküli házasság” szenzációs híre hamarosan a helyi sajtóban landolt, nevekkel, fotóval együtt. Az eddig csak a hátuk mögött összesúgó közösség most már nyíltan a pár ellen fordult.

Marcelát kirúgták az állásából, az egyház pedig azonmód mindkettejüket kiátkozta. A hatóságok hajtóvadászatot adtak ki ellenük, mire Marcela és Elisa városról városra menekült, majd átszöktek Portugáliába. Végül Portóban fogták el őket. Az orvosi vizsgálatnak alávetett „Mario” még az utolsó pillanatban is próbálta menteni a menthetőt és hermafroditának vallotta magát, de nem hittek neki. Akadtak azonban olyanok is, akik minden normaszegés ellenére együtt éreztek a párral, így ellenezték a kiadatásukat. Kedvezett nekik a spanyolok és a portugálok közti feszültség (sokan jó alkalomnak tartották az ügyet, hogy borsot törjenek a spanyolok orra alá). A közvéleményt az a tény is a pár mellé állította, hogy a börtönben Marcela világra hozott egy Enriqueta nevű kislányt. Egyre többen követelték a gyerek egészsége érdekében a pár szabadon engedését, így végül sikerült egy Argentínába tartó hajóra menekülniük. Életüket a dél-amerikai országban, nevüket megváltoztatva folytatták.

Isabel Coixet spanyol rendezőnő idén Elisa és Marcela címmel filmet készített róluk. A forgatókönyv írásában részt vett Narciso de Gabriel galiciai történész is, aki 2008-ban könyvet adott ki a párról. Ennek ellenére az alkotás a történetnek egy meglehetősen idealizált és (túl)romantizált verzióját mutatja be: maga Gabriel írta le a könyvében, hogy a két nő végül nem együtt élte le az életét. Eleve azt sem tudjuk, hogy a terv részeként létesített-e Marcela még Spanyolországban szexuális kapcsolatot egy férfival, hogy a terhesség miatt még meggyőzőbbnek tűnjenek Elisával, vagy pedig párhuzamos viszonyról volt szó, aminek nem kívánt következményét akarta Elisa az álházasság révén lovagiasan rendezni.

Akár monogám volt ez a szerelem, akár nyitott, akár erős, akár gyenge, és akár kölcsönös, akár inkább egyoldalú – megélése lehetetlennek bizonyult új lakhelyükön, Buenos Airesben is, ahol Marcela és Elisa szobalányként helyezkedett el. Kutatása során Gabriel azt az információt találta, hogy Elisa, ismeretlen okból, 1903-ban hozzáment egy nála 23 évvel idősebb, Christian Jensen nevű gazdag dán férfihoz. A házasságot azonban nem volt hajlandó elhálni, mire a férj, a történtekből arra következtetve, hogy Elisa nem is nő, kezdeményezte érvénytelenítését. A hatóságok ezt megtagadták, arra hivatkozva, hogy a feleség az orvosi vizsgálat szerint egyértelműen nő. A helyi szóbeszéd szerint 1909-ben Elisa Mexikóban öngyilkos lett, Marcela pedig hozzáment egy férfihoz – a történésznek ezeket sem megerősítenie, sem megcáfolnia nem sikerült.

Nemrégiben viszont felvette vele a kapcsolatot Marcela leszármazottja. Norma Graciela Moure egyszerű családfakutatás céljából írta be a keresőbe dédnagymamája nevét, és döbbenten csodálkozott rá a több mint 50 ezer találatra – ekkor már a film is elkészült. Moure sajnos nem tudta tisztázni a kérdőjeleket a történetben. Egy galiciai újságnak azt nyilatkozta, hogy a dédnagymamája botrányos házasságáról fogalma sem volt, és még a nagymamáját sem ismerte.  Ezek szerint a rokonság (vagy akár maga Marcela?) igyekezett kitörölni a „szégyenletes” történetet a családi emlékezetből.

Spanyolország 2005-ben legalizálta az azonos neműek házasságát. Egy helyi LMBTQ szervezet Marcela és Elisa emlékére díjat alapított, és utcaelnevezést is kezdeményezett.

Kiemelt kép: Wikipedia

Kategóriák: Friss

Tiborcz István 34 millió forinttal segítette a SOTE gyermekklinikáját

49 perc 22 másodperc

A független Hadházy Ákos a SOTE oldalán szúrta ki a jókora összeg adományozásáról szóló hírt, sőt, a gyermekklinika igazgatója, Dr. Szabó Attila egy Tiborcz Istvánnal közös képen is feltűnik – vette észre az index.

Az egyetem által kiadott közlemény szerint a társaság 34 millió forinttal támogatta az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát, melyből az egy újszülöttek és csecsemők számára életmentő ECMO-műtüdő berendezést vásárol majd.

A klinika szerint Magyarországon évente 8-20 esetben mentene életet a különleges jártasságot igénylő, többek közt veleszületett szívhibában és légzési elégtelenségben szenvedőket segítő műszer, illetve jelentősen csökkenti a tartós szövődmények kialakulását.

A BDPST Group mostani adománya nem előzmény nélküli, több évre nyúlik vissza az ingatlanfejlesztő társaság és tulajdonosi körének az együttműködése a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal.

zárja a közleményét a SOTE, melyben egyetlen szó sem esik Tiborcz Istvánról.

Hadházy posztja egészen más megvilágításba helyezi az ügyet, így fogalmaz:

A mosolyok ellenére kevés lehangolóbb képet lehet mostanában látni ezeknél. Pedig semmi más ez, minthogy Orbán veje, a hercegi pár tagja a lopott milliárdokból most 35 millióért egy életmentő műszert kegyeskedett venni a gyermekklinikának. Örüljünk? Maximum annak, hogy az ELIOS LED-lámpáin keresett 3,5 milliárd EGY SZÁZALÉKÁT a közjóra fordította”

majd felsorol néhány, szintén Tiborcz vagyonát növelő befektetést és üzletet, hozzátéve, hogy az adomány egyszerű PR-fogás a Microsoft-ügy miatt talán magát bajban érző vőtől.

Kategóriák: Friss

Videón, ahogyan két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

1 óra 8 perc

Egy autó fedélzeti kamerája felvette, ahogy két kamion frontálisan ütközött össze Kecskemét közelében — számolt be a police.hu rendőrségi honlap. Hozzátették: csak a szerencsén múlt, hogy a két sofőr csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

Kiemelt kép: police.hu

Kategóriák: Friss

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő Tótvázsonynál

1 óra 20 perc

Felszállását követően nem sokkal lezuhant és kigyulladt egy kisrepülőgép Tótvázsony külterületén, Kövesgyűr puszta mellett — számolt be honlapján a Katasztrófavédelem.

A két utas időben el tudta hagyni a gépet. A tótvázsonyi önkéntes és a veszprémi hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre, egy vízsugárral és egy habsugárral rövid időn belül eloltották a tüzet. Az egységek jelenleg az utómunkálatokat végzik.

Kategóriák: Friss

Három palesztint lőtt le az izraeli hadsereg

1 óra 24 perc

Az izraeli hadsereg biztonsági kamerákkal határmegfigyelést végző egysége lett figyelmes öt, a határt átlépő palesztinra, s egyiküknél egyértelműen fegyvert is láttak. A katonák fényrakétákat lőttek az érintett terület fölé, majd helikopter- és ágyútűzzel fogadták a behatolókat.

A gázai övezetet uraló radikális iszlamista terrorszervezethez, a Hamászhoz közeli palesztin információs központ meg nem erősített forrása szerint a határ palesztin oldalán lőtték le őket. A ynet is úgy értesült, hogy nem léptek be izraeli területre.

Az izraeli hadsereg első közleménye öt határsértőről számolt be, s a palesztin források is először négy-öt lelőtt gázairól szóltak, de később a gázai palesztin egészségügyi minisztérium három halottban és egy sebesültben határozta meg számukat.

A palesztin média egyelőre meg nem erősített értesülése szerint a határsértők az iráni támogatású palesztin Iszlám Dzsihád nevű terroristaszervezet katonai szárnyának, a Szerájá al-Kudsznak voltak a tagjai. Az Ezzeddin al-Kasszám Brigádok, a Hamász katonai szárnya azt állította, hogy Izrael később tüzérségi csapásokat mért Bejt Láhiától keletre, Gáza északi részére, a határsértési kísérlet közelébe.

Korábban, szombaton az övezetből három rakétát lőttek Izraelbe, melyek közül kettőt elfogott Izrael Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszere, de egyikükből egy gránát becsapódott a határ menti Szderót város egyik házának udvarába.   A beszivárgási kísérletet megelőző elmúlt három hétben jelentősen megnőttek az erőszakos cselekmények az izraeli hadsereg és a Gázai övezetet uraló Hamász között.

Kiemelt kép: illusztráció, Majdi Fathi/NurPhoto

Kategóriák: Friss

Jogsira vágyott egy balmazújvárosi férfi, ezért beült egy nyitva hagyott autóba és elhajtott

1 óra 44 perc

Egy férfi tett feljelentést a rendőrségen arról, hogy Balmazújváros, Bólyai utcában parkoló gépkocsiját 2019. augusztus 10-én ellopták — írta meg a police.hu rendőrségi honlap.

A rendőrök adatot gyűjtöttek, amely eredményeként rövid időn belül azonosították a feltételezett elkövetőt. A 21 éves helyi lakos – aki soha nem rendelkezett vezetői engedéllyel – épp gyalogosan tartott haza, amikor észrevett egy parkoló autót, amely nyitva volt.

Beült a járműbe és elhajtott a helyszínről, majd a kocsikázás végén a háza előtt leparkolt.

A rendőrök a helyi lakost még aznap elfogták és előállították a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi beismerő vallomást tett és elmondta, hogy régi álma volt, hogy jogosítványa legyen.

Vele szemben a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást. A nyomozó hatóság az ügy vizsgálati szakaszában elvégezte a szükséges eljárási cselekményeket, és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Kiemelt kép: police.hu

Kategóriák: Friss

Gyarmati Andrea: Papp Laci labdára ragasztott fotója csodát tett

1 óra 55 perc

Hétévesen döntöttem el, hogy komolyan fogok sportolni. Uszodába addig is rendszeresen jártam, imádtam a vizet, de nem voltam a szorgalom mintapéldánya, egész pontosan: lógtam az edzéseken. Ha például háromezer méter volt a délelőtti penzum, átúsztam a medence másik oldalára, azért oda, mert ott folyt be a meleg víz, a többi Szorgos Rózsival vidáman eljátszottunk közel egy órát, aztán, mint akik jól végezték dolgukat, kijöttünk.

Mindez a BVSC Szőnyi úti uszodában történt a hatvanas évek elején. Anyu volt az edzőm, de hát edzésnek aligha nevezhető, ami zajlott.

Történt egyszer, hogy megbetegedett egy kislány, és be kellett ugranom a váltóba helyettesíteni. Megnyertük a számot, ami egy életre megváltoztatta a hozzáállásomat. Eldöntöttem, a szüleimhez hasonlóan én is nagy bajnok leszek, és ezért mindent s még azon túl is megteszek.

Ezzel a lógós, vagyis én, mondhatni, jó útra tért.

A szüleim örültek a döntésemnek, s azt szabták feltételül, hogy a sportolás nem mehet a tanulás rovására.

Soha többé nem csaltam le egyetlen métert sem az edzésből; ma is, ha úszom, és nem emlékszem, hatszáz vagy hétszáz méternél tartok épp, a kevesebbet „szavazom meg”, s inkább ráhúzok egy fordulót.

Már keményen edzettem, amikor apu egyszer úgy döntött, edzés után moziba visz.

„Komoly sportteljesítményt úgy érhetsz el, kislányom, ha magad vagy az edző és a versenyző egy személyben, még ha hivatalosan anyu is az edződ” – ezt mondta apu a film előtt.

Nem teljesen értettem, de később persze magamtól is rájöttem a megfejtésre, hiszen nem olyan komplikált, és ráadásul nem csak a sportra érvényes: bármit csinálsz is, ha nem teljes szíveddel, lelkeddel teszed, ha nem köteleződsz el mellette, megette a fene az egészet. A tessék-lássék munka, a külső nyomásra végzett maszatolás nem hoz kiugró eredményt, s igazából örömet sem nyújt. Persze kell edző, kell szakember, aki képzett, aki tudja, mikor mi a teendő; és az is kell, hogy elhidd, a te edződ a legjobb a világon, de belső motiváció nélkül a külső erő elillan.

Nos, a film Papp Laci bácsiról, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról szólt. Emlékezetes képsora, melyben az edző, Ádler Zsiga bácsi Papp Laci fényképét ragasztja egy labdára, amivel edzéseken dolgoztak. „Tudod-e, fiam, ki ellen kell győznöd?” – ezt kérdezte Papp Lacitól, megemelve a labdát, melyet a fényképes felével maga felé fordított.

Amikor Laci bácsi megrázta a fejét, Zsiga bácsi befordította a labdát, és azt mondta: „Őt! Mindig saját magadat!”

Ahogy jöttünk ki apuval a moziból, fogta a kezemet, éreztem, biztonságban vagyok, éreztem, támogat, és ezzel a filmmel is azt adta tudtomra, hogy hiszi, nagy eredményeim lesznek a sportban.

Később, kemény edzéseken, az oxigénhiány bódulatában is gyakran eszembe jutott ez a kép. Sőt, már orvosként is, nehéz helyzetekben, éjszakai ügyeletben, influenzajárvány idején, túlterhelten is segítséget jelentett mindez.

Ma is hálás vagyok apunak, hogy megtanította: képes vagyok kihozni magamból a maximumot. Az élet, és ezt is aputól tanultam, nem olimpiai döntő, de a sport sok mindenre megtanít, amiből később is meríthető erő.

Ma lemegyek úszni a „Komiba”, s hiába tudom, hogy épp most hat éve már nem ülhetsz a helyeden, mégis oda fogok nézni, hátha valami csoda folytán ott leszel. De persze már azzal kell beérnem, hogy minden augusztus tizennyolcadikán meggyújtok egy szál cigarettát, ahogy te tennéd, hagyom leégni, s egy tonik mellett elüldögélek abban a székben, ahol te szoktál.

Kiemelt képünkön: Papp László háromszoros olimpiai bajnok, későbbi profi Európa bajnok ökölvívó 1958-ban. Forrás: Magyar Bálint / Fortepan

Kategóriák: Friss

Mindenre fel volt készülve az anya, csak arra nem, amit a kislánya a fagyijáról mondott

2 óra 10 perc

A Georgia államban élő Sidney Anderson négy éve nővér egy börtönben, a férje pedig tűzoltó, akivel együtt nevelik két, ötévesnél kisebb rosszcsont gyereküket. A Someone hold my beer. (Valaki fogja meg a sörömet) című Facebook-oldalt működtető anya azt hitte, neki már nem lehet újat mondani, ám a kislánya nemrég alaposan rácáfolt – írja a Mirror című brit bulvárlap.

Anderson nemrég, úton hazafelé megállt a lányával egy közeli McDonald’s étteremnél, és vett a kicsinek egy tölcséres fagylaltot. Az édesség azonban, ahogy az gyakran előfordul, csak félig fogyott el, mire a kislány megunta. A gyerek szó nélkül az anyja kezébe adta félig megevett fagyit. Anderson, mint az anyák többsége, sajnálta kidobni az édességet, ezért elkezdte ő elnyalogatni. Aztán észrevette, hogy a kislánya zavartan nézi.

Az anya félve kérdezte meg a kislányt, hogy mi a baj, mire a gyerek óvatosan visszakérdezett, hogy minden rendben van-e a fagyival. Anderson ekkor már nagyon rosszat sejtve kérdezte meg, hogy miért, mit történt. Mindenre fel volt készülve, csak arra nem, amit a lánya végül kibökött:

Véletlenül megtöröltem vele a fenekem.

Anderson körül fordult egyet a világ, és rögtön sorolta a nyilvánvaló kérdéseket: hogyan lehet egy tölcsér fagylalttal feneket törölni, hogy került egyáltalán az édesség a kislány hátsójának közelébe, hogyan történhetett mindez véletlenül, és ami legfontosabb: kis-, vagy nagydologról van szó.

A kislány aztán megnyugtatta az anyját, hogy csak pisilt, és véletlenül a rossz kezével törölte meg magát. Anderson mindenesetre azt írta a követőinek, ha esetleg keresnék, elment kifertőtleníteni a száját.

Anderson a Facebookon osztotta meg a történetet, a bejegyzését több mint 274 ezer ember osztotta meg.

Kategóriák: Friss

Zacher: „Nem kevesen használnak kokaint a szexhez”

2 óra 27 perc

Zacher Gábor addiktológussal készített interjút a Növekedés.hu, amelyben a szakorvos többek között a magyar kokainfogyasztási szokásokról beszélt.

Eémondta: a kokain a tőkeerős fogyasztók és nem feltétlenül az elit drogja, éppen úgy jelen van a menedzserek világában, ahogyan a biofű a szegényebb társadalmi rétegek körében. Az érintett menedzserek, felsővezetők főleg hétvégente, pihenésként élnek a szerrel, de az is előfordul, hogy munka közben is hozzányúlnak.

Zacher Gábor hozzátette:

A kokain esetében stimuláns drogról van szó s most ne arra gondoljunk, hogy minden kokainfogyasztó életveszélyes állapotba kerül. Itt is vannak mennyiségek, amelyek persze megterhelik – megpörgetik, felspannolják – a szervezetet, de közben eufórikus állapotot és boldogságérzést is előidéznek. Jellemző még a szapora szívverés, a megemelkedett vérnyomás, romlik a látás és megváltozik a hallás minősége is. Mindez persze átcsaphat egyfajta pszichózisba, agresszivitásba is. Arról már nem is beszélve, hogy nem kevesen használnak kokaint a szexhez.

A szakorvos arról is beszélt, hogy mi a különbség a függő és az alkalmi szerhasználó között:

A függő – s mindegy, hogy milyen, függőséget okozó pszichoaktív szerről van szó – habzsolja az anyagot, mert számára már nem a jóérzés, az eufória a lényeges, hanem hogy egyáltalán működjön a „rendszere”, mert rosszul van, elvonási tünetei vannak, de ha felszippantja, lenyeli vagy elszívja az anyagot, akkor számára helyére kerül a világ. Az egyik legjobb példa az alkohol.

 

Abban semmi rossz nincsen, ha az ember egy jó vacsora után megiszik egy fröcssöt vagy egy sört. Viszont, ha az ember esténként hazamegy, pattint egy üveg rozét, amitől olyan kellemesen elálmosodik a tévé előtt, majd reggel úgy ébred, hogy egy picit izzad, rossz a gyomra, reszket a keze, a lehelete meg olyan, mint Shrek-é és mindezt egy felessel – ami lehet egy harmincezer forintos viszki is – „oldja meg”, akkor baj van, akkor már függőségről beszélhetünk.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Kategóriák: Friss

Az űrhajós, aki szendvicset csempészett a világűrbe

2 óra 29 perc

John Watts Young neve a legtöbbek számára talán egyáltalán nem ismerős, pedig a nyolcvanhét évesen, 2018-ben elhunyt űrhajós a NASA egyik legendája volt: a Gemini, az Apollo és a Space Shuttle-programban is részt vett űrhajós hat alkalommal járt a világűrben. Sétált a Holdon, vezette az első űrsiklós küldetést, sőt, négy évvel a Holdraszállás előtt történelmet írt, hiszen a Gemini-3 pilótájaként elsőként hajtott végre űrbeli manővereket, miközben elképesztő lazasággal

elővett egy sózott marhahúsos szendvicset a szkafanderéből, kis híján óriási galibát okozva.

A tartalék legénység parancsnoka, Walter Schirra ugyanis úgy döntött, hogy Young élete első űrrepüléséről egy erőt adó szendvics sem hiányozhat, így az űrközpont felé tartva beugrott a Cocoa Beachen működő Wolfie’s Restaurant and Sandwich Shopba, hogy meglepje a barátját, aki azonnal be is tömte azt az űrruhájába, majd útnak indult a kilövőállás felé.

A Gemini-3 felszállása előtt. Fotó: NASA

Az űrhajósok természetesen már ekkor is hosszasan vizsgált és ellenőrzött minőségű ételeket vihettek csak magukkal az űrbe, a kenyérszeletek azonban távolról sem fértek be a keretek közé. Épp ezért is okozott óriási meglepetést, mikor két órával az út kezdete után Young nemes egyszerűséggel előkapta a szendvicset, majd néhány jóízűt harapott bele, végül pedig megkínálta vele a küldetés parancsnokaként vele repülő Gus Grissomot is.

A szendvics gyantába öntött mása az indianai Mitchellben működő Grissom Memorial Museum állandó kiállításán

Az egész hat betöltő illat mellett a kenyérről mindeközben lassan egyre több morzsa vált le, ez pedig akár végzetes is lehetett volna, hiszen az elképesztő összegeket felemésztő berendezések, illetve a teljes űrhajó egyetlen szempillantás alatt hibásodhatott volna meg, ha a morzsák bármelyike is a rendszerek érzékeny pontjaira jut.

Young (balra) és Grissom (jobbra), néhány hónappal a repülés után, a Gemini-6 tartalékjaiként. Fotó: NASA

A Grissom és Young beszélgetését a földi irányítóközpontban hallgató NASA-munkatársakat, illetve az Űrkutatási Hivatal vezetőit mindeközben jó eséllyel persze a szívroham kerülgette, így a nem engedélyezett ételek fedélzetre való szállítását betiltották, számos kongresszusi képviselő pedig egyértelművé tette, hogy a két férfi magánakciójával egyszerűen figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy az Egyesült Államok súlyos dollármilliókat költött az űrben fogyasztható ételek kifejlesztésére.

Young karrierje ezzel természetesen nem tört ketté, sőt, még egy óriási dobása volt: hét évvel később, az Apollo-16 parancsnokaként, a Holdon vallott őszintén az úton elfogyasztott narancslé belgáztermelő hatásáról.

Kategóriák: Friss

Madonna 61. születésnapi bulija három napig tart

2 óra 41 perc

Madonna jelenleg bőszen készül legutóbbi lemezének, a Madame X-nek a turnéjára, pénteken pedig betöltötte az 61. életévét, amit a táncosaival ünnepelt. Méghozzá három napig, derül ki az Instagramra feltöltött videójából, amin lehúz egy felest, miközben előtte fánkokból van kirakva az asztalon a boldog születésnapot.

Ez a kezdete három fantasztikus éjszakának, amit ünnepléssel töltünk, és az egész fánkokkal kezdődik.

A különböző, azóta Instára kirakott videók alapján pedig tényleg több napig ünnepelték bulizással a jeles eseményt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Madame is a birthday Girl…………………Grateful to the Universe for all that she has received !

Eltemették s megszólalt a sírból

2 óra 52 perc

Nem tudom, az egyfontos vagy a tizenöt shillinges parcellába fekszem-e. Vigye el őket az ördög, ha a félguinea-s parcellába dugtak azok után, hogy figyelmeztettem őket. A halálom napjának reggelén behívtam a Pádraigot a konyhából. Könyörgök teneked, fiam, Pádraig, mondom neki, könyörgök, az egyfontos parcellába temessetek, az egyfontosba. Tudom, hogy mást is temetnek a félguinea-sbe, de akkor is…

Megmondtam nekik, hogy a Tadhg legjobb koporsóját vegyék meg énnekem. Ez legalább rendes tölgyfa koporsó… Skapuláré van rajtam. Ezt a szemfedőt meg… én magam készítettem ki. Foltos! Mintha kormos lenne. Nem, ez nem is korom. Ujjlenyomat! Nyilván a menyemé. Az ilyen ügyetlen. A Neil vajon látta? Gondolom, ő is ott volt. Bezzeg, ha én beleszólhattam volna, nem lett volna ott…

Mi az a Matiné?

Vasárnap délelőttönként egy-egy regényből mutatunk részletet, jobbára kortárstól, remek szövegeket, történeteket. Ha tetszik, az oldal alján ott a kötet szerzője, címe, kiadója, irány a könyvesbolt vagy a könyvtár.

A Matiné eddigi termését itt találni.

A Cáit meg rosszul vágta ki a szemfedőmet. Mindig mondtam nekik, hogy ennek, meg amannak a másiknak, a Bid Shorchának egy csepp italt se adjanak, amíg a hulla el nem tűnik a háztól. Figyelmeztettem a Pádraigot, hogy a szemfedőm közelébe ne engedje őket, ha csak egy kortyot is ittak. De a Kis Cáitot nem lehet távol tartani a hulláktól. Az okozza annak a legnagyobb örömöt, ha van egy hulla valahol a két faluba. A gabona meg is rohadhat a mezőn, ha ez kiszagol egy hullát…

Legalább a feszület itt fekszik a mellemen, az, amit én magam vettem a missziónál… De hol van a fekete, amelyet Tomáisín felesége hozott énnekem a cnoci kápolnából, amikor a Tomáisínt legutóbb megkötözték? Aszontam, azt is tegyék a nyakamba. Az sokkal szebb emennél. Emezen csálén áll a Megváltó, amióta a Pádraig gyerekei elejtették. Amazon gyönyörű a Megváltó. No de mi van velem? Olyan az agyam, mint a szita. Itt van, a fejem alatt. Kár, hogy nem ezt tették a mellemre…

Jobban is rácsavarhatták volna a rózsafüzért az ujjaimra. Nyilván a Neil csinálta. Az annak örült volna a legjobban, ha a földre esik, amikor engemet a koporsóba tettek. Ó, magasságos egek, jobb lesz, ha a közelembe sem jön…

Remélem, nyolc gyertyát gyújtottak a koporsómon. Ottan hagytam a gyertyákat a komód sarkába, a bérletidíj-kimutatások mellett. Soha senkinek sem gyújtottak még ennyi gyertyát, nyolcat! A Curraoinnak is csak négy volt. A Szabó Tomáis fiának, Liamnak hat, de annak az egyik lánya apáca Amerikába.

Megmondtam nekik, hogy szerezzenek három félhordónyi barna sört, és a Dombmezei Éamonn aszonta, ha talál valahol rövidet, azt is elhozza, nem is kell külön kérni. Szükség is lehetett rá, amennyit fizethettek az oltárnál. Tizennégy-tizenöt fontot, legalább. Sok olyan temetésre küldtem én valakit, vagy egy-egy shillinget, ahová nem is lett volna muszáj elmennem, különösen az utolsó öt-hat évbe, amikor már éreztem, hogy gyengülök. Gondolom, a hegyről is eljött mindenki. Nem lenne szép, ha nem jöttek volna. Mink is voltunk az övéken. Eleve erre való az egyfontos. Meg az erdőstavi bagázs, nyilván jöttek azok is a rokonaikkal. Az az egy font is jó helyre ment. Meg egész Legelő-völgy is tartozott énnekem egy temetéssel… Az nem lepne meg, ha a Szépszavú Stiofán nem jött volna el. Mink az összes temetésre elmentünk. De az biztosan aszonta, nem is hallotta, mi történt, csak amikor már eltemettek. A szokásos hamukázás: „Komolyan mondom, Pádraig Uí Loideáin, ha tehettem volna, ott lettem volna. Akkor is elmentem volna a Caitríona Pháidín temetésére, ha a csupasz térdemen kellett volna elcsúsznom odáig! De az ördögbe is, hát nem hallottam róla, nem én!, csak aznap este, amikor már elföldelték. Valami fiatal…” Stiofán száján csak úgy dől kifelé a hamuka!…

Azt se tudom, elsirattak-e rendesen. Szó se róla, a Bid Shorchának szép, erős hangja van, ő aztán rá tud zendíteni, ha nem hullarészeg éppen. Biztos, hogy a Neil is ott szipogott. Nyüszögött, nyűgött, de nyilván egyetlen könnyet se hullajtott, a vén kurvája!Amíg éltem, be nem merték tenni a lábukat a házba…

Most biztosan boldog! Aszittem, elélek még néhány évig, és én fogom eltemetni azt a lotyót. Kissé össze van törve, amióta a fia megsérült. Persze előtte is sokat járt orvoshoz. Pedig nem volt annak semmi baja. Reumás. De attól még évekig elélhet. Vigyáz az magára. Nem úgy, mint én, meg is látszik. Az vitt engemet a sírba, hogy annyit gürcöltem… El kellett volna mennem orvoshoz, mielőtt a fájdalom ennyire belém állt. De amikor az embernek a veséje kezd fájni, akkor már fel is dobta a talpát.

Egyébként két évvel voltam idősebb a Neilnél… A Baba után jöttem én, aztán meg a Neil. Tavaly Szent Mihály napján kaptam meg a nyugdíjamat. Korábban, mint kellett volna. A Baba már majdnem hetvenhárom! Hamarosan feldobja a talpát, akárhogy is igyekszik. A mink családunkba senki se élt sokáig. Ha meghallja, hogy kipurcantam, tudni fogja, hogy őneki is befellegzett, és akkor biztosan megírja a végrendeletét… Mindent a Neilre fog hagyni. Mégiscsak fölém kerekedett a vén kurvája. Megpuhította a Babát. Ha éltem volna még egy kicsit, amíg a Baba megírja a végrendeletét, akkor csak énnekem adta volna a pénze felét, akármivel tömte is a fejét a Neil. A Babát könnyű meggyőzni. Az elmúlt három évbe, amióta otthagyta a Nagy Briain házát, és Bostonba költözött, legtöbbet énnekem írt. De legalább azt a viperafészket otthagyta…

De a Pádraignak sose bocsátotta meg, hogy azt a silánymezei tehenet vette feleségül a Nagy Briain lánya, a Meaig helyett. Amikor hazajött Amerikából, esze ágába se lett volna a Neil házának még a közelébe se menni, ha a Neil fia el nem veszi a Nagy Briain lányát. De minek is ment volna oda?… Ócska viskó az, nem ház. Koszos, ócska viskó. Nem való az egy jenkinek. Nem is értem, hogy bírt ott maradni azok után, hogy járt a mink portánkon, meg tucatnyi puccos amerikai házba is. Nem maradt mondjuk sokáig, hamar visszaindult…

Soha többé nem jön vissza Írországba. Végzett velünk. Bár azt ugye sose lehet tudni, mit fog a fejébe venni, amikor ez a háború véget ér, mihez lesz éppen kedve. A Neil meg még a mézet is kihízelegné a kaptárból az alamuszi, mézesmázos modorával. Rohadjon meg egyébként is a Baba, vén banya! Miután eljött a Nagy Briain családjától, a lányt, a Meaigot azután is szerette… A Pádraig volt az igazi féleszű, amiért nem hallgatott rá, és nem vette el a vén csúfság lányát. „Hiába beszéltek”, mondta az ostobája. „Akkor se venném el a Meaiget, ha ő lenne az utolsó lány egész Írországba.” A Baba meg rohant a Neilhez, mintha fültövön csapták volna. Soha többé nem jött felénk, épp csak megállt a küszöbön aznap is, amikor elindult vissza Amerikába.

– …Hitler az én babám. Az a nekik való fiú…

– Ha Angliát legyőzik, nagy felfordulás lesz az országba. A piacokat máris elveszítettük…

– …A kelleténél ötven évvel korábban tetettél engemet ide, te Félfülű Szabó Tetű! Tik félfülűek mindig is mocskos bagázs voltatok. Bicska, kő, üveg, tiknektek mindegy volt. Nem voltál hajlandó férfiként harcolni, csak leszúrtál…

– …Hadd beszéljek, hadd beszéljek!

– Jézus Máriám! Élek vagy meghaltam? Ezek itt élnek vagy meghaltak? Ugyanúgy locsognak, mint amikor még a földön jártak! Aszittem, ha meghalok, békébe nyugodhatok, nem kell majd dolgozni, aggódni a ház meg az időjárás miatt, aszittem, pihenhetek majd végre… De mire föl ez a nagy zsivajgás a temető földjébe?

Forrás: Joshua Könyvek

Máirtín Ó Cadhain: Sírok a sárban

Joshus Könyvek, 2017

Kiemelt kép:Gilles Lansard  / ONLY WORLD / Only France / AFP

Kategóriák: Friss

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a gyermekétkeztetési rendszerben

2 óra 55 perc

Pulay Gyulát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az ÁSZ befejezte a gyermekétkeztetés rendszerének 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ felügyeleti vezetője azt mondta, fontos társadalmi kérdés a gyermekétkeztetés, ezért ellenőrizte a számvevőszék.

Pulay Gyula közölte, a vizsgálat megállapította, hogy a gyerekek általában megkapták a szükséges étkeztetést, ugyanakkor azt tapasztalták, hogy

az önkormányzatok nem tartottak be minden jogszabályi előírást, például a térítési díjak megállapításakor, vagy a nyilvántartások vezetésénél.

Mint mondta, az ÁSZ azt is vizsgálta, az önkormányzatok belső ellenőrzési rendszere a három év alatt legalább egyszer ellenőrizte-e a gyermekétkeztetés megszervezését, tártak-e fel szabálytalanságokat és azok kijavítására intézkedtek-e. Megjegyezte: az Országgyűlés kifejezetten felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy ellenőrizzék: a gyermekétkeztetést végző vállalkozások megfelelő minőségben, mennyiségben, pontossággal biztosítják-e az étkezést.

Hozzátette: ritka volt, hogy az önkormányzatok belső ellenőrzése vizsgálta volna az étkeztetést nyújtó vállalkozó teljesítését.

Elmondta azt is, összesen 69 önkormányzatnál végezték el a vizsgálatot és azt tapasztalták, hogy tíz százaléknál magasabb volt a szabálytalanság aránya. Domokos László, az ÁSZ elnöke levélben hívta fel az érintett önkormányzatok figyelmét a hiányosságok kijavítására.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Kategóriák: Friss

Hosszú Katinkának betojnia nem kell, de figyelni kötelező

3 óra 9 perc

Shane Tusup pénteken robbantotta a bombát; miközben csütörtökön lapunknak adott exkluzív interjújában még csak arról beszélt, hogy a válása után a padlóra került, ahonnan sikeres golfjátékosként, valamint motivációs tréningek vezetőjeként próbál felemelkedni, másnap youtube-csatornáján bejelentette, elvállalja az egyik legnagyobb tehetségnek tartott olasz vegyesúszónő Ilara Cusinato olimpiai felkészítését.

Shane Tusup visszatér, Katinka legnagyobb ellenfelét edziHáromszoros olimpiai bajnokunk korábbi amerikai férje az olasz Illaria Cusinatoval szövetkezett, aki 200-on csupán nyolc századdal volt Katinka mögött 2018-ban. Figyelni kell rá, de betojni azért nem kell tőle.

A hírt Magyarországon megszellőztető SzPressz Hírszolgálat ha Katinkát nem is, de edzőjét, Petrov Árpádot utolérte a FINA Világkupa versenysorozat szingapúri állomásán, aki némi tanakodás után kitért a hír kommentálása elől. Úgy fogalmazott:

Egyelőre nincs hozzáfűznivalóm, nem tisztem az új helyzet elemzése, még kevésbé következtetések levonása.

Azt, hogy Tusup visszatért és épp korábbi felesége legnagyobb olasz vetélytársát, a 2018-as Európa-bajnokság kétszeres vegyesúszó ezüstérmesét edzi, honlapunk szakmailag úgy értékeli:

betojni nem kell tőle, de azért érdemes szemmel tartani az olasz lány fejlődési ütemét, hiszen ex férje már bizonyította, képes csodát tenni.

Ugyanis:

  • Cosunato a nemrég Dél-Koreában befejeződött világbajnokságon 400 vegyesen 4:43.27-et úszott és messze elmaradt a döntőhöz szükséges időtől. Hosszú ezen a távon 4:30.39-el lett világbajnok.
  • 200 vegyesen 2:12.12-őt úszott a középdöntőben, de ez nem volt elegendő a döntőbe jutáshoz, ahol Katinka 2:07.53-as idővel csapott a célba és nyert,
  • így a jelenleg 13, illetve 5 másodperc különbség nem tűnik ijesztőnek.

Hogy hol lehet szemmel tartani az olaszt? A 30 esztendős Hosszú és a nála tíz évvel fiatalabb Cusinato már az idén szembe kerülhet egymással, nem is egyszer. Jó alkalmat kínálhat az összecsapásra a FINA rövidpályás Világkapu sorozatának néhány hátralévő fordulója, a Katinka nevével fémjelzett premieresemény, a Nemzetközi Úszó Liga (ISL), ahogy az év végi „kismedencés” Európa-bajnokság is. Ha 2019-ben valóban összefutnak a medencében, nem lehet kihagyni a számításból, hogy az olaszok olimpiai reménysége jó fordulóinak is köszönhetően éppen a rövidpályás versenyeken a legveszélyesebb az ellenfeleire.

Kategóriák: Friss

Epilepsziás beteget élesztettek újra a Wizz Air utaskísérői

3 óra 39 perc

A cég közleménye szerint az érintett utas tíz perccel a leszállás megkezdése előtt lett rosszul a kabin hátsó részében. A személyzet rögtön a segítségére sietett, és megállapította, hogy epilepsziás roham tüneteit mutatja, majd pedig megszűnt a légzése. Az egyik utaskísérő – kiképzésének megfelelően – azonnal megpróbálta újraéleszteni az utast, ám az utas állkapcsának izmai begörcsöltek. Az utaskísérő egy határozott mozdulattal szabaddá tette a légutakat, így az utas újra lélegezni kezdett, és magához tért.

A kapitány eközben intézkedett, hogy Budapesten szakértő orvosi segítség várja a járatot, illetve a fedélzeten is volt egy orvos, aki a kapitány kérésére bekapcsolódott az ellátásba. Az utasnak a személyzet oxigénmaszkot is biztosított. Miután a repülőgép leszállt Budapesten, az utas az orvosi segítséggel és családjával együtt elhagyta a fedélzetet.

Radó András, a Wizz Air vállalati kommunikációs menedzsere elmondta:

Utaskísérőink professzionális kiképzése, lélekjelenléte és határozott fellépése megmentett egy életet. Büszkék vagyunk elkötelezett és minden helyzetben helyt álló munkatársainkra, akik kulcsszerepet játszottak abban is, hogy a Wizz Airt nemrég a világ tíz legbiztonságosabb diszkont légitársasága közé válasszák.

Kimelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Kategóriák: Friss

Sziklaszirten rekedt juhot mentettek a tűzoltók Dunabogdányban

4 óra 8 másodperc

Sziklaszirten rekedt juh lementéséhez kértek segítséget a katasztrófavédelemtől csütörtökön délelőtt Dunabogdányban, a Kőbánya utcában — számolt be Facebook-oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Fotó: Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat

Az egységeket egy működő kőbánya területére riasztották, ahol már több napja vesztegelt, önerejéből nem tudott kiszabadulni az állat. A szentendrei hivatásos és a leányfalui önkéntes tűzoltók, valamint a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat szakemberei kötelek segítségével leereszkedtek a megriadt birka mellé, majd szintén kötelekkel kiemelték a már teljesen kimerült állatot.

Fotó: Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat

A mentést a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat segítette.

Fotó: Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat
Kategóriák: Friss

Hatalmasat bulizik Radics Gigi egy gyártelepen új klipjében

4 óra 2 perc

Kijött a klip Radics Gigi új számához, a Fiestához, amiben egy látszólag elhagyott gyártelepen gyűlnek össze a fiatalok hatalmasat bulizni. A nagyjából két helyszínen játszódó klip főleg koreográfiára épül, amit csak néha egy kis vízipisztolyozás szakít félbe, a dal pedig leginkább olyan, mint az utóbbi évek latinpoposabb román popslágerei, mondjuk akkori Alexandra Stan szám.

Kiemelt kép: YouTube

Kategóriák: Friss

Kerékpárost gázoltak halálra Szakolyban

4 óra 28 perc

A tájékoztatás szerint a kerékpáros egy ingatlan udvaráról hajtott ki a Balkányi útra, amikor egy ott elhaladó személygépkocsi elgázolta. A baleset következtében a kerékpárt hajtó 47 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

Kategóriák: Friss