Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 27 perc 9 másodperc

Fejszével verte agyon az idős férfit

29 perc 2 másodperc

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék hétfőn azt a férfit, aki egy fejszével agyonverte a szomszédját 2016 májusában, a baranyai Túronyban

A vádlott átment a német állampolgárságú áldozatához, hogy házának melléképületéből megszerezze a fűnyíróját és más ingóságait. A fejszével többször is megütötte az idős embert, aki olyan súlyosan megsérült, hogy életét az azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg. A férfi a tettét követően magához vette áldozata pénztárcáját, 13 ezer forint értékű, forgalomból kivont német márkáját, és távozott.

A vádlott az éjszaka folyamán visszament a helyszínre, hogy megpróbálja eltüntetni a bűncselekmény nyomait. Ekkor további százezer forint értékű holmit lopott. A törvényszék nyereségvágyból elkövetett emberölésben és más bűncselekményekben találta bűnösnek. Büntetéséből legkorábban 30 év múlva szabadulhat. A per a vádlott és védőjének fellebbezése miatt a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Kategóriák: Friss

Korábbi közönségkedvenc ül le a DVTK kispadjára

31 perc 15 másodperc

A spanyol Fernando Miguel Fernandez Escribano lett a labdarúgó NB I-ben szereplő Diósgyőri VTK vezetőedzője. A klub honlapjának hétfői közlése szerint a menesztett Bódog Tamás helyét átvevő, 38 éves spanyol szakember kedden tartja első edzését.

Nem voltak elragadtatva a szurkolók a vezetőedző kirúgása miatt, már folyamatban van egy szimpátiatüntetés is. A diósgyőri klub még hétfőn közölt egy interjút Sántha Gergely ügyvezetővel, amelyben közölték, attól féltek, hogy Bódoggal kiesik a csapat az NB I-ből.

A bajnokságban ebben az évben csupán egyszer sikerült nyernünk, a második tavaszi fordulóban. Két pontra vagyunk a kieső helytől. A mutatott játék sem volt meggyőző. Ráadásul borzasztóan csalódottak voltak a szurkolók, amikor a Magyar Kupából is kiestünk. Természetesen nem Bódog Tamás az egyedüli felelős, viszont hat forduló van hátra, és nekünk ezzel a csapattal kell bennmaradnunk. Az edző és a csapat között megbomlott a harmónia, nem láttunk arra esélyt, hogy ez rövid időn belül helyreálljon.

– áll az interjúban.

Délutánra pedig meglett az új vezetőedző Fernando személyében, aki maga is volt a DVTK játékosa: 2011 és 2013 között játszott Miskolcon, 36 NB I-es mérkőzésen hat gólt szerzett. A diósgyőri éveket megelőzően a spanyol első osztályban szerepelt, mostani kinevezése előtt pedig a spanyol CD El Palo együttesénél dolgozott előbb a harmadik, majd a negyedik vonalban.

Megszerettem Magyarországot, Miskolcot és büszke vagyok rá, hogy – ha csak egy rövid időre is -, de részese lehettem a DVTK történelmének

– így búcsúzott ha éve Fernando.

A diósgyőri csapat a tavaszi nyolc bajnoki mérkőzéséből csupán egyet nyert meg, és legutóbb, szombaton pályaválasztóként kapott ki a Puskás Akadémiától. Innen kell valahogy talpra állítania a miskolciakat Fernandónak.

Kategóriák: Friss

Ritkán látható állatok népesítik be a szegedi vadasparkot

33 perc 42 másodperc

A három majommal, egy óriáskígyóval, illetve néhány őzzel és vaddisznóval 1985-ben a vidámpark részeként megszületett vadaspark alig három héttel a vasfüggöny lebontásának megkezdése után, 1989. májusában még csak három hektáron, kevés állattal nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, az azóta eltelt három évtized azonban elég volt ahhoz, hogy az intézmény a ritka állatok legfontosabb magyar bástyájává, és egyben a nemzetközi fajmegmentési programok legfőbb magyar segítőjévé váljon.

Szurikátából sincs ám hiány / Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az ország legnagyobbjaként – míg a fővárosi Állatkert csak 18,4, addig a szegedi 44 hektáron, természetes erdőben bújik meg – nyilvántartott, a város szélén elterülő kert persze nem csak szakmai terepként, de a különlegességekre vágyó látogatók legfőbb célpontjaként is szolgál, hiszen egy egész sornyi állattal, így dolmányos hangyásszal, makákóval, ködfoltos párduccal, kistestű majom- és makifajtákkal, sörényes farkassal, a Madagaszkáron élő fosszával és a mogorva arcú, ártatlan szőrgombócoknak tűnő, de valójában elég vad manulokkal és a szürreális zsákutcának tűnő, összegömbölyödve sárgadinnyének tűnő déli háromöves tatuval csak itt találkozhatunk az országban.

A manul, avagy a pusztai macska / fotó: Albinfo

 

A matakóként is emlegetett, Amerika száraz erdőiben és füves pusztáin magányosan osonó apró tatu gyakran megfordul a látogatók közt is, hiszen a rokonaival ellentétben páncélzatát a teljes teste körül összezárni képes ragadozót gyakran megsétáltatják, így az ösvényeken feltűnő kíváncsi látogatók testközelből ismerhetik meg a kézhez szokott, alig másfél kilós állatot.

Az apró ragadozónak a vadasparkban töltött hónapok során lassan elmúlt az emberek okozta veszélyérzete, így közelükben is boldogan szaladgál, vagy épp gyenge látásával és szaglásával próbálja feltérképezni a környezetét.

Nem a szépsége a legmegnyerőbb tulajdonsága, de a veszélyeztetettség szélén álló faj fontos része környezete ökoszisztémájának / fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A gyakrabban előforduló fajok terén sem kell azonban szégyenkeznie a kertnek, hiszen nagymacskákból is igen jól állnak: ottjártunkkor épp a két gepárd sétált komótosan a jókora területükön, de a közelükben jaguár, hópárduc, puma, illetve foltos hiéna és észak-kínai leopárd is él.

Az épületek és a teljesen zárt, legalább részben betonozott terek helyett a szegediek a legtöbb esetben inkább a nagy, nyitott kifutókat tartják előnyösnek, heteken belül pedig új állat – elefánt – érkezik a már most is több mint száznegyven faj közel ötszáz egyedének otthont adó területre.

A legnagyobb szenzáció azonban egyértelműen a park első oroszlánkölyke, Amali, akinek színe miatt a vadonban nem lenne sok esélye. A trófeagyűjtők ugyanis az 1930-as évektől hirtelen óriási érdeklődést mutattak a valójában nagyon világos sárgásbarna színű oroszlánok iránt, így az évezred végére az ennyire világos színt okozó gének jobbára el is tűntek a természetből. Fehér oroszlánt így ma már leginkább csak az állatkertekben lehet látni.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Szeged őszig egészen biztosan három fehér oroszlán otthona lesz majd, hiszen a hat hónapos kölyök addig még biztosan a kifutó sztárja lesz.

A Szegedi Vadaspark az év minden napján várja a látogatóit, megközelíthetőségéről, a jegyárakról, illetve a gyermekes családok számára ideális állandó programokról  – így a fóka- vagy pingvinetetésről – az intézmény honlapján lehet tájékozódni.

Kategóriák: Friss

Csodákat adott Szegednek a magyar Gaudí

34 perc 30 másodperc

Óriási árvizekből nem volt hiány az elmúlt ötven év Magyarországán: 2013-ban minden addiginál magasabban, 891 centiméteren tetőzött a Duna Budapestnél, 2006-ban egyszerre áradt a Tisza és a Duna (előbbin Szegednél 1009 centimétert mértek), 1970-ben pedig újabb, sokszor emlegetett ár vonult le a  Körösök és a Maros által tovább duzzasztott Tiszán, ami Szegednél végül 961 centiméteren tetőzött.

A gátrendszerek, illetve a megemelt rakpartok miatt ezek egyike sem okozott azonban több ezer lakóház összedőlésével járó károkat. Egy évszázaddal korábban azonban még teljesen más volt a helyzet: a sokszor megénekelt 1838-as nagy pesti árvíz a teljes Belvárost elöntötte, a pesti oldalon 2281 lakóházat elpusztítva, 827-et pedig súlyosan megrongálva. 1146 ház élte végül túl az öt napon át hullámzó víztömeget. Budán ennél jóval kedvezőbb volt a helyzet: ott mindössze minden tizedik ház omlott össze, vagy sérült meg közel helyrehozhatatlanul.

Nem ez volt azonban a magyar történelem legpusztítóbb áradása, hanem az 1879. március 12-én, hajnalban Szegedre lecsapó árhullám, ami – átszakítva a várostól északra lévő töltéseket – teljes erővel zúdult az akkor hetvenötezres városra. A lakók három teljes hónapon át, a szivattyúzás megkezdéséig nap mint nap látták, amint újabb és újabb, nem tartós anyagokból megszületett épületek omlanak a vízbe.

Víz alatt az Aradi vértanúk tere / fotó: Wikimedia Commons

 

Az ár visszavonulása után egyértelművé vált: a város majdnem teljes egésze (5458 ház vált romhalmazzá, és csak 265 élte túl a víztömeg nyomását) odalett. Azonnali újjáépítésre volt szükség, melyet jórészt a világ különböző részeiből érkező adományokból, illetve jótákonysági hangversenyek bevételeiből finanszíroztak.

A kevés túlélő egyike, a Fekete-ház (ép.: Gerster Károly, 1857) / fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Mindössze négy év kellett hozzá, hogy Lechner Lajos munkájának köszönhetően a kacskaringós, szűk utcák helyén többszintes bérházakkal és jókora középületekkel szegélyezett körutak és sugárutak szülessenek, de a városon a következő évtizedekben is számos nagyszabású építész hagyta rajta a kézjegyét.

Vágó Pál festménye az árvízről / fotó: Somorjai Ferenc

 

A város ma ennek köszönhetően szecessziós és modernista épületekben is gazdag, melyek közül kiemelendők a mindössze nyolc éven át alkotó Magyar Ede (1877-1912) munkái – így a Magyar Királyi Folyammérnökség vezetője, Reök Iván vízépítő mérnök (egyben Munkácsy Mihály unokatestvére) felkérésére 1907-re megszületett Reök-palota, a virágos (florális) szecesszió egyik legszebb hazai alkotása.

Fotók: Vincze Miklós/24.hu

 

A korabeli folyóiratokból, illetve párizsi, brüsszeli, müncheni és bécsi tanulmányútjaiból inspirálódó Magyar szem előtt tartotta Reök hivatását, így a vízi világból merített példát: a jókora saroktelken álló épület homlokzatán ugyanis különböző virágokkal, így akantuszlevelekkel és – a Szeged akkor jellegzetes növényeként is ismert – liliomok egész sorával is találkozhatunk, melyekhez hasonlóan túlburjánzó munkákat korábban csak a francia, vagy a belga szecesszióban láthatott a világ.

Az éles szögeket teljesen nélkülöző, csak kecses ívekből építkező lakóház hullámzó homlokzatán szépen restaurált, indákat mintázó erkélyrácsok, kecses ablakok, bádog előtetők és földszinti, virágdíszes oszlopok teszik még rendkívülibbé a látványt, a palota sarkán, a magasban pedig egy fekete sas állít emléket az előtte induló Fekete Sas utcának.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A homlokzat tetején, az oromzat alatt ma megbújó vonalas díszek helyén az átadás után még ruha nélkül álldogáló vízitündérek foglaltak helyet, Reök konzervatívabb családtagjai azonban nem nézték jó szemmel az egész város számára látható pornográf tartalmat. A díszeket lekaparták, helyükre pedig a ma is látható sávok kerültek.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A csoda a falak mögött is folytatódik, hiszen a ma a Regionális Összművészeti Központnak (REÖK) otthont adó épület lépcsőházában finom szecessziós falidíszek, ma már üveggel fedett belső udvar, és az ország egyik legszebb lépcsőháza bújik meg, melynek Fekete Pál (1873-1908) által készített kovácsoltvas korlátjain liliomok és indák váltják egymást.

Fotók: Vincze Miklós/24.hu

 

Számtalan részlet azonban örökre elveszett, köszönhetően az 1960-ban és 1974-ben folyt nagy felújításoknak: az első alkalommal a homlokzati kovácsoltvas virágok egy része vált csonkává, másfél évtizeddel később pedig a lakások belső díszei és berendezései – így a liliom mintájú festett mosdókagylók, az aranyozott ajtók – váltak semmivé.

Fotó: Papdi Balázs / Szeged Tourinform

 

Az egy darabka Párizsként emlegetett épület teljesen kilóg a magyar szecesszió megvalósult példái közül, hiszen díszei és formakincse alapján Magyarországon csak a nála jóval kisebb, budapesti Bedő-házzal (ép.: Vidor Emil, 1903) áll rokonságban.

Az asztalosgyermekként született Magyarnak ez az épülete hozta el a várva várt sikert, noha 1904-1905-ben egyemeletes házként megszületett, homlokzati díszeit mára már elvesztett, francia táncosnők által inspirált kapualját azonban továbbra is őrző Goldschmidt-házzal (Tábor utca 5.) az ekkor még csak húszas évei végén járó tervező már megmutatta, hogy tizenöt évnyi tanulás után igazán egyedi formanyelvet alakított ki, melynek kézzelfogható épületté alakulásának nyomait ma akár Magyarország számos településén is viszontláthatnánk.

Nem így történt, bár a tragikusan korán, alig harmincöt évesen véget ért pályáján még számos fantasztikus művet ajándékozott a városnak – ezek közül mindenképpen kiemelésre méltó a Schäffer-palota (1904-1905), az Ungár-Mayer-ház (1908-1910), a Református palota (1910-1912), illetve a Jósika utca 14. (1911-1912) alatt álló lakóház, rajta egy csodás bejárat feletti mozaikkal.

Az Ungár-Meyer-ház a Dóm tornyából / fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A Dugonics tér sarkán álló, a Tábor utcai kapualjban már látott táncosnő-alakokkal díszített saroktoronnyal rendelkező Ungár-Mayer-ház a városkép másik fontos pontja, egyben Magyar virágos szecessziótól való eltávolodásának első nagyszabású példája.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az eklektika felé jókorát lépő épületnek ettől függetlenül vannak csodás szecessziós részei – a kupolaszerű torony csúcsán lévő virágcsokor, a bádogból megmunkált táncosnők, illetve a tetőgerinceket díszítő hajóorrok például mindenképp figyelemre méltók, hiszen hasonlóan érzékeny és finom munkákból Magyarországon igen kevés készült, de azok jó része a második világháború, az azt követő szocializmus homlokzategyszerűsítései, illetve a felújítások évtizedek óta tartó teljes hiánya miatt már rég elpusztult.

Fotók: Vincze Miklós/24.hu

 

A homlokzati szépség a belső térben (erről itt találhatunk néhány remek fotót) is folytatódik, sőt, az üzlethelyiségek egyikét bérlő cipőbolt – az egykori Korzó Kávéház – mennyezetén ma is láthatjuk a száztíz évvel ezelőtt megálmodott gipszstukkókat.

A szegedi református egyházközség számára épült, ma a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hittanári képzésének helyet adó Református Palota még egyszerűbb az életmű előző darabjainál, a stukkódíszek, illetve a két szárny harmadik emeleti íves ablakai fölé boruló mozaikok (a Szántás-vetés és az Aratás) azonban emlékeztetnek minket Magyar korábbi, megfékezhetetlennek tűnő szecessziós lendületére. Ez az épület indította el Magyart a lejtőt, hiszen beleszeretett megrendelője feleségébe, aki hozzáment volna, ha a szintén házas Magyar el tud válni saját feleségétől.

A Jósika utca 14. kapuzata / Fotó: Kozma János

 

A jókora palota építését – és ezzel párhuzamosan a korábban már említett Jósika utca 14.-et – végül saját vagyonából kellett befejeznie, ez pedig anyagi csődbe taszították. 1912. május 5-én végül a Jósika utcai házban vetett véget életének.

Néhány éves pályájával örökre beírta magát a szegedi építészettörténet legfényesebb lapjaira, nevét azonban mégsem Lechner Ödön és Lajta Béla mellett emlegetjük – köszönhetően annak, hogy nem tartozott egyetlen nagy tervező tanítványi köréhez sem, alkotásai pedig csak Szegeden állnak, így neve széles körben még mindig nem ismert.

Kategóriák: Friss

Felfedeztük a szegedi zsinagóga csodáit

35 perc 28 másodperc

A magyar építészet nap mint nap előttünk magasodó, de mégis kevesek által ismert kincseit bemutató sorozataink – így az Ismeretlen Budapest – epizódjaiban előszeretettel mutattunk be nagyobb védelmet és megbecsülést érdemlő épületeket és helyeket a magyar zsidóság történetéből: a szecesszió szűk belvárosi utcába szorult ékkövét, a Burger-bérházat, az ország legrejtettebb, de egyben legerősebb – az újpesti zsinagóga tőszomszédságában álló – holokauszt-emlékművét, vagy a lassan szétfoszló Kozma utcai zsidó temető lenyűgöző, de mielőbbi megmentésért könyörgő síremlékeit.

Ebben az óriási, több mint háromszázezer ember végső nyughelyét jelentő kertben a századforduló legnagyobb magyar építészei és szobrászai, így Lajta Béla, Stróbl Alajos, Kozma Lajos, illetve Alpár Ignác munkái közt járhatunk, de találkozhatunk a magyar zsidóság talán legfontosabb mérnökének, Baumhorn Lipótnak egyetlen temetői munkájával, a fukarságáról ismert hódmezővásárhelyi milliomos, Újhelyi Lipót családi mauzóleumával:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A pályáját Lechner Ödön munkatársaként indító Baumhorn lenyűgöző, kupolás síremléket álmodott meg a Marik János földműves által lelőtt férfinek, melynek alakja leginkább egy jókora egyházi épületre emlékeztet. Nem véletlenül, hiszen a tervező négy évtizedes pályája során több mint két tucat zsinagógával gazdagította a magyar zsidóságot, a sír tervezése pedig épp egybeesett élete fő műve, a szegedi zsinagóga kivitelezésének időpontjával.

Fotó: Papdi Balázs / Szeged Tourinform

 

A két munka közt némi hasonlóságot fedezhetünk fel, így a temetői alkotás után ideje volt szemügyre venni az azt ihlető szegedi munkát is. A sokszor a világ legszebb zsinagógái közt emlegetett óriási épület a Dohány utcai után Magyarország legnagyobb zsidó hitéleti helyszíne, és egyben a világ negyedik legnagyobb zsinagógája.

Fotó: Pest-Buda Aukciósház

 

Baumhorn ennek tervezésekor már másfél évtizede csiszolta saját stílusát, melynek kialakulásában oroszlánrésze volt a két itáliai tanulmányútnak, így a szegedi óriásban nem csak a mór, román, gótikus és szecessziós jegyeket, de a firenzei reneszánsz dóm gazdag felületi díszítésének hatását is tetten érhetjük.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az 1903-ban felavatott zsinagóga megszületése nem egyedül Baumhorn érdeme, hiszen az arra a régi épületük kinövése miatt már évtizedek óta vágyó  közösség vezetője, Lőw Immánuel főrabbi is fontos szerepet vállalt a végleges tervek megszületésében.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az elképesztően díszes belső tér minden egyes négyzetcentimétere (így természetesen a Róth Miksa testvére, Róth Manó tehetségét dícsérő üvegablakok is) az ő kreativitásának köszönhetően van tele a vallás jelképeivel, sőt, neki köszönhető, hogy először itt szerepel magyar nyelvű felirat az oltár előtti diadalíven, melynek felirata a tízparancsolat sokszor emlegetett hetedik pontja:

“Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!”

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Lőw és Baumhorn közös munkája egy felületes séta alatt teljesen kiismerhetetlen, hiszen az olyan apró részletek és tények felett egyszerűen átsiklik az ember szeme, mint a kupola négy csegelyén olvasható négy, az erkölcsi létet meghatározó szó: a Tóra, a munka, illetve az emberszeretet, a kupoladob a nap huszonnégy órájára utaló huszonnégy oszlopa, vagy az amellett futó, az égő csipkebokorra utaló csipkebokor-virágok.

A zöldes-barna sáv a Földet, a kupola legfelső részében a kék alapra festett aranyszínű csillagok, középen a Dávid-csillaggal pedig az eget szimbolizálják.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az arany, a vajszín és a kék által uralt tér túldíszítettsége és óriási mérete – az épület csúcsa 48,5 méterrel tör az utcaszint fölé – ellenére, számos egyházi épülettől eltérően egyáltalán nem érezteti a betérővel, hogy mindössze apró porszemek a világban, köszönhetően  a zsidóság összes jelentős jelképét felvonultató díszítésnek, illetve a meleg színeknek, melyek az oltártér, illetve a kórus és az orgona felett, a kupola kicsinyített másában is folytatódnak. Ez borul az óriási oltár fölé, melynek központi eleme a frigyláda fájából, sittimből készült frigyszekrény, amelyben a szombatok és zsidó ünnepek kivételével a Tórák pihennek.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az ólomüvegablakok a zsidó év legfontosabb eseményeire és ünnepeire utaltak, így szédertálakkal, sófárral, liliomokkal, valamint Tóra-tekercsekkel is találkozhatunk itt.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A bejárat feletti üvegablakokban észrevehető a közelben álló régi (ép: Lipovszky Henrik és József, 1840-1843), illetve az új zsinagóga képe – előbbi előtt egy, a Szeged városképét egy csapásra átformáló 1879-es nagy árvízre utaló csónakkal:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Vagy épp Baumhorn Lipót neve, illetve az építészek egyik jelképe, a körző:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az épületbelső virágdíszei nem csak a szecesszió stlíuskészletének részeként, de a magyar zsidóság, az irodalom, a folklór, illetve a botanika elismert kutatójának számító Lőw Immánuel igazi szerelmei, a növényekre való utalásként jelennek meg.

A zsinagóga, illetve annak bibliai növényeket bemutató, természetesen Lőw által tervezett kertje vasárnaptól péntekig szabadon látogatható, sőt, akár idegenvezetés is kérhető. A pontos nyitvatartásról, illetve jegyárakról a két évszázada alapított hitközség honlapjának vonatkozó oldalán, illetve az ott feltüntetett telefonszámon lehet érdeklődni.

Kategóriák: Friss

Szeged főterén áll az ország egyetlen modern székesegyháza

36 perc 11 másodperc

Az 1879-es nagy tiszai árvíz három hónapon át áztatta Szeged, és kis híján romba döntötte a várost: a hetvenötezres folyóparti település 5458 háza megsemmisült, és mindössze csak a legmagasabban fekvő 265 épület élte túl a pusztítást. A következő években a világ minden tájáról érkező jókora adományok, illetve Lechner Lajos zseniális tervének köszönhetően új, sugárutakkal és körutakkal jól bejárhatóvá tett nagyváros jött létre.

Szeged látképe ma ennek köszönhetően jobbára egységes: belvárosának eklektikus, illetve szecessziós épületeit csak néha-néha szakítja meg a két világháború közti modernizmus, illetve a szocializmus évtizedeinek egy-egy gyermeke.

A pusztítást többek közt megúszta a Szent Demeter nevét viselő belvárosi templom is, jövője azonban egyáltalán nem volt biztosított, hiszen a város vezetői már 1880-ban eldöntötték: monumentális templom építésével adnak hálát a város újjáépítéséért, ennek helyszínét azonban egészen 1907-ig nem jelölték ki.

Évtizedes gondolkodás és harc után végül épp a barokk Demeter-templomot tartották feleslegesnek, hogy helyén egy óriás születhessen. A tervezés kezdeti szakaszában a budapesti Mátyás-templomot kedves barokk templomból neogótikus óriássá formáló, valamint a szomszédos Halászbástyát is megálmodó Schulek Frigyes a párizsi Sacré Cœur-székesegyházhoz hasonlóan fehér kővel burkolt, 1909-ben bemutatott templomálmát tartották követendő példának, Foerk Ernő a projektben való megjelenésével a követ azonban csakhamar felváltotta a jóval olcsóbb vörös tégla. A régi templomnak tehát mennie kellett: bontásával párhuzamosan, 1913-ban meg is kezdődött a neoromán stílus jegyeit magán hordozó dóm építése, annak felszentelése az első világháború, illetve a trianoni döntést követő infláció okozta fennakadások következtében egészen 1930-ig csúszott – annak ellenére, hogy 1924 karácsonyán az utolsó, régi templomban tartott szentmise után megtartották az első, dómban tartott misét is.

Érdekes, hogy Foerknek még ekkor sem volt a kezében teljes mértékben jóváhagyott terv, hiszen Schulek Frigyes munkáját átvéve nem kapott szabad kezet afelett, így minden egyes apró változtatási szándékát a fogadalmi templom bizottsággal, illetve a városi tanáccsal is el kellett fogadtatnia. Az építész vállalta a végtelennek tűnő harcot, kitartását pedig siker koronázta.

A hibás Szózat-idézet

Az első világháború miatt leállt munkálatokat végül csak 1923-ban tudták folytatni, ekkor pedig a Szózat egyetlen sora került a tornyok akkori csúcsát jelentő magasságba: “Az nem lehet, hogy annyi szív hiában onta vért 1914-1918”. Ez első olvasásra tökéletes megemlékezésnek tűnhet ugyan, Vörösmarty Mihály a “hiában” helyett azonban a “hiába” szót használta a vers kéziratában.

 

A hibáról a mondatot még javában véső faragókat azonnal tájékoztatták, ők azonban már rég felvésték már azt a bizonyos betűt. “Végül Móra Ferenc vágta el a gordiuszi csomót: magyarázata szerint bár Vörösmarty egyféleképpen írta meg a Szózatot, egy másik változatban terjedt el, így a probléma nem oldható meg – így nem is változtattak.” – írtuk korábban az esetről.

A munkálatok során a kutatók jókora felfedezést is tettek, hiszen a Demeter-templom bontása során előkerült a XI. századi alapokon nyugvó, a lebontástól végül Móra Ferenc által megmentett Dömötör-torony, melyben keresztelőkápolnát alakítottak ki, falait pedig a modern magyar festészet egyik legismertebb alakja, Aba-Novák Vilmos (1894-1941) freskóival borították.

A Szent Demeter-templom építésének korszakai / fotó: Pazirik Informatikai Kft.

 

Az akár ötezer embert is befogadni képes, 80,8 méteres külső hosszúságú, illetve 51 méteres külső szélességű dómban a Klebelsberg Kúnó és Horthy Miklós jelenlétében folytatott, Dohnányi Ernő Szegedi miséjének bemutatóját is magában foglaló felszentelési szertartás után egyáltalán nem fejeződtek be a munkák, hiszen a gazdasági válság hatása Magyarországot is hamar elérte.

Fotó: Thaler Tamás

 

Újabb és újabb freskók – így a Szűz Máriát szegedi papucsban és cifra szűrben ábrázoló Szögedi Szűrös Madonna – még hét évtizeden át jelentek meg a falakon, a boltozat különböző részein, sőt, a kupola egészét beborító alkotás is csak 2000-ben született meg.

A belső tér, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb templomi hangszere, a tízezer, a templom különböző részein elhelyezett sípon át megszólaltatható orgona két évvel ezelőtt, 2016-ban, a 2,1 milliárd forintos turisztikai célú felújítás idején nyerte el mai képét: ennek keretében a nyolc évtizeden át a miséző oltár felett álló, ötvenöt tonnás márvány baldachin egy hosszú mérnöki folyamat részeként elhagyta addigi helyét, és közel harminc méterrel előrébb, a kupola alatt foglalt helyet.

$Fotó: Thaler Tamás

 

Ugyanekkor született meg a templom altemplomában a látogatóközpont, melynek állandó kiállításán a Szent Demeter-templom, illetve a szegedi katolikusok történelmének több tárgyi emlékével, bejáratánál pedig egy étteremmel is találkozhatunk.

A dóm látképe a Dóm tér árkádsorai alól / Fotó: Vass Károly / Szeged Tourinform

 

A dóm 2018-ban újabb felújítás elé néz: restaurálják az üvegablakokat, illetve új, immár padlófűtéssel ellátott burkolat kerül a padsorok közé. Az épület, illetve altemploma ettől függetlenül látogatható  marad, sőt, néhány percnyi lépcsőzés után akár a toronyból is megcsodálhatjuk a mindössze négy év alatt újjáépült várost.

Kategóriák: Friss

A modern Velencében jártunk, ahol mindent vörös tégla borít

38 perc 30 másodperc

A Tisza által legyalult Szeged újjáépítésekor megfogalmazódó templomépítési gondolat negyedszázados fejtörést és harcot okozott a dél-alföldi városban, melynek vezetői 1907-ben végül eldöntötték: lebontják a barokk Szent Demeter-templomot, hogy helyén megszülethessen az egyetlen XX. századi magyar székesegyház. A Halászbástyát és a Mátyás-templom átépítését is tervező Schulek Frigyes által megálmodott terveket végül Foerk Ernő alakította át, az első világháború, az infláció és a trianoni döntés utáni letargia miatt azok azonban csak tizenhét év alatt öltöttek formát.

Az épületet azonban korántsem a városképből egyedül kiemelkedő vörös ikertoronyként álmodták meg, így a kultuszminiszter Klebelsberg Kunó és az épp regnáló szeged-csanádi püspök, Glattfelder Gyula a két világháború közti építészet egyik, mára elfeledett tervezőjét, Rerrich Bélát (1881-1932) hívta segítségül a dóm előtti tér megformálásához.

A Dóm tér bejárata a Hősök Kapuja felől / fotó: Vass Károly/Szeged Tourinform

 

A döntés kissé talán furcsának tűnik, hiszen Rerrichre az utókor elsősorban nem építészként, hanem a hazai tájépítészet egyik legfontosabb úttörőjeként, illetve belsőépítészként és kerttervezőként emlékezik. A budapesti Gömb utcai iskola (1909-1911), illetve a Fehérvári és Hengermalom utak találkozásánál elterülő ELMŰ-lakóházak (1928) atyjaként ismert Rerrich stílusát az Észak-Európában – így Svédországban – tett tanulmányutak segítettek kialakítani, nem volt meglepő tehát a téglaépítészethez fűződő szoros viszonya. Ennek lenyomata már korai műveiben is látszik, képzeletét azonban egyedül csak a szegedi Dóm tér tervezésénél engedhette szabadjára.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az óriási templomot három oldalról, U alakban közrefogó, végig árkádos épületek alkotta tér ugyanis mind méretében – az megegyezik a hasonlóan árkádos velencei Szent Márk térével –, mind arculatában teljesen mást nyújt, mint amit az ország bármelyik pontján láthatunk.

Az előtérben a Dömötör-torony, a kép jobb szélén a szegedi dóm kapuja, a háttérben pedig a Rerrich tervezte U alakú tömb kezdete / Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A klinkertéglából épült tömbök árkádjainak egyszerű, de egymástól minden esetben különböző oszlopai által sugárzott masszívságot és rendíthetetlenséget néhol furcsán csavart, vagy épp geometrikus tagokkal váltotta fel, könnyedséget, sőt, játékosságot csempészve a skandináv, illetve északi államok építészetének egyértelmű hatását mutató látképbe.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Rerrich a Gesamtkunstwerk híve volt: nem csak az épületeket, de azok legkisebb részleteit – így a Kádár-korban eltűnt, de azóta újragyártott, Art Deco-hatásról árulkodó lámpatesteket – is ő álmodta meg, a részletek finomra csiszolásával pedig még az építkezés idején sem hagyott fel.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Egyetlen részletbe nem volt beleszólása: az 1935-ben megvalósult zenélő órába, hiszen a tervező három évvel korábban, alig ötvenegy évesen már elhunyt. A tér tervein helyet hagyott ugyan helyet a szerkezetnek, annak terveit azonban Csúry Ferenc szegedi órásmester, illetve Kulai József faszobrász készítette el. A napi kétszeri harangjáték idején ballagó figurákat valóban élt alakok inspirálták: a rektor Klebelsberg Kúnó arcvonásait viseli, de mögötte Petőfi Sándor, Kazinczy Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Tinódi Lantos Sebestyén, Kazinczy Ferenc, valamint Herman Ottó is feltűnik néhány pillanatra.

Az 1929-1932 között megvalósult tér boltívjei alá a város egy szoborparkot álmodott meg, melyben a magyar történelem, művészet, irodalom és tudomány legkiválóbb zsenijeinek szobrait kívánták egy helyre helyezni. A századforduló legendás, számos magyar középületet és bérházat díszítő Stróbl Alajos hagyatéki anyagának néhány darabjával indult kezdeményezés mostanra eklektikus sorrá nőtte ki magát, hiszen különböző korstílusok elvei szerint készült mellszobrok, domborművek, illetve óriási alkotások váltják egymást az oszlopok mögött.

Az árkádosr részlete / fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Találkozhatunk itt a budai Váralagút tervezője, és egyben a Széchenyi Lánchíd építésvezetője, Clark Ádám az Alagutat is magában foglaló domborművével (Ohmann Béla, 1930), Apáczai Csere János vörös mészkőből faragott, csontvázat mintázó alakjával (Martinelli Jenő, 1930), illetve a Dardzsilingben elhunyt Kőrösi Csoma Sándor jelképes síremlékével, melynek kőszarkofágján maga a tibeti szerzetesi ruhát viselő tudós fekszik (Ohmann Béla, 1930). Az alkotások teljes listája a Nemzeti Emlékcsarnok honlapján érhető el.

A Kőrösi-síremlék / fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az épületekben azok megszületése óta a dómhoz tartozó egyházi hivatalok, a Szegedi Tudományegyetem orvosi, fizikai, illetve kémiai tanszékei – ennek falai közt dolgozott a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is! – , illetve a Gál Ferenc Főiskola és annak kollégiuma foglalnak helyet.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A nem csak a szegedi árvíz utáni újjáépítésnek, de a trianoni trauma utáni újjászületésnek is emléket állító tér 1931 óta (bár 1939-1959 közt húsz évnyi kihagyással) ad otthont a Szegedi Szabadtéri Játékoknak, Közép-Európ egyik legfontosabb nyári színházi fesztiváljának, mely idén is újra operával – Verdi Rigolettojával – indítja majd a nyári programot.

Kategóriák: Friss

Mészáros Lőrinc lemond a polgármesterségről

41 perc 8 másodperc

Kedden a felcsúti képviselő testület rendkívüli ülést tart, az ok pedig a következő: Mészáros Lőrinc lemond a tisztségről. A lemondó nyilatkozat szerint a polgármester személyes okokra hivatkozott.

A polgármester az MTI-nek azt mondta, azért mond le, hogy kizárólag gazdasági érdekeltségeire koncentráljon.

A dokumentum szerint Mészáros Lőrinc döntéséről április 20-án írásban is tájékoztatta Felcsút község alpolgármesterét és jegyzőjét. Az időközi polgármester-választás időpontjáról a helyi választási bizottság határoz majd, miután keddi ülésén a képviselőtestület is hivatalos tájékoztatást kap Mészáros Lőrinc lemondásáról.

A polgármester közleményében hangsúlyozta, hogy vállalatbirodalma irányítása egész embert kíván.

Az irányításom alatt lévő tőzsdei vállalatok jelentős tranzakciók előtt állnak, gazdasági érdekeltségeim átfogó szervezeti átalakuláson mennek keresztül, amelyek tulajdonosként teljes embert igényelnek, így lehetetlenné teszik, hogy az üzleti élet mellett közfeladataimnak is eleget tegyek

– indokolta döntését Mészáros Lőrinc, aki bízik abban, hogy a közélettől történő visszavonulását követően nyugodtabb időszak következik a község életében, hiszen az ellenzéki sajtó szerinte állandó nyomás alatt tartotta az önkormányzat működését, a képviselőtestületi üléseket, jelentősen megnehezítve ezzel a munkavégzést.

A jövőben is minden erőmmel támogatni kívánom a szülőfalumat, illetve a következő polgármestert, akinek egy prosperáló, biztos lábakon álló település irányítását adom át. Munkájában a Felcsúton és a térségben működő alapítványaim és vállalkozásaim is segítik majd. A közélettől való visszavonulásom nem jelenti azt, hogy a Felcsúton, vagy a Vál-völgyi kistelepüléseken élők ne számíthatnának rám

– hangsúlyozta a leköszönő polgármester.

Mészáros már tavaly szeptemberben beszélt arról, hogy nem indul újra a polgármesteri címért. Ekkor azt mondta:

haladt előre a település, mióta én polgármester vagyok, képviselőtársaimmal együtt dolgozom. Azt gondolom, hogy rendben van a település, addig szeretnénk még sok minden szépet létrehozni, építeni. Vannak itt nálam fiatalabbak, remélem, hogy az utódlás majd megoldódik.

Mészáros Lőrinc: kormányváltás után még sikeresebb leszek Mészáros Lőrinc a felcsúti önkormányzati ülésen tett tanúbizonyságot önbizalmáról.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Komka Péter

Kategóriák: Friss

Véletlenül agyonlőtte kétéves kislányát egy anyuka

56 perc 38 másodperc

Egy fegyvertartási engedéllyel rendelkező amerikai nő akaratán kívül megölte kétéves gyermekét pénteken, közölte a rendőrség.

Az Independent szerint a meg nem nevezett elkövető a segélyhívó központ operátorának azt mondta, a fegyver azután sült el, hogy elejtette egy Clevelandhez közeli szállodában.

A fegyver ki volt biztosítva, de kiesett a kezemből, a golyó pedig eltalálta őt. A fegyver leesett, elejtettem a fegyverem. Meghalt. A babám meghalt. Egyáltalán nem lélegzik. Meghalt

– mondta kétségbeesetten az anya.

A kiérkező mentők kórházba szállították a gyereket, akit a mellkasán érte a lövés, de nem sikerült már életben tartani őt.

A hatóságok tájékoztatása szerint minden jel arra utal, hogy a nő tényleg véletlenül végzett a lánnyal.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1999 és 2016 között 1678 öt éven aluli gyermek halt meg lövéstől. Közülük 184 még egyéves sem volt.

Kiemelt képünkön a szálloda, ahol a tragédia történt. Fotó: Google Maps

Kategóriák: Friss

Klein Dávid már a Himalájánál van

1 óra 3 perc

Klein Dávid a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében megérkezett a Sisapangma alaptáborába, így hamarosan megkezdheti az akklimatizációs köröket is, amelynek során egyre nagyobb magasságban építi ki a táborokat.

A 6476 méter magas Mera Peak megmászása után Klein Dávid jó erőben és az expedíció sikeres elő-akklimatizációs körei után indult el Tibetbe, a Sisapangma alaptábora felé.

A hegymászó idei célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, első magyarként érje el a 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsát.

Klein Dávid a Mera Peak megmászása után, április 11-én Katmanduban találkozott a nemzetközi csapat tagjaival. A két olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo, illetve a bolgár Boyan Petrov korábban is másztak már a magyar sportolóval egy csapatban, a 2016-os Annapurna-expedíción. Ennek során Klein Dávid első magyarként ért fel az egyik legnehezebbként számon tartott nyolcezres csúcsára, oxigénpalack használata nélkül.

A csapat április 20-án érte el a Sisapangma alaptáborát, rajtuk kívül csupán egy kínai expedíciós csapat van a hegyen. A tervek szerint az idei mászás során az úgynevezett Inaki útvonalon halad majd felfelé, ezzel elkerülve a másik lehetséges útvonal egyik legveszélyesebb szakaszát.

A Sisapangmán idén nincsenek előre lefektetett kötelek, így a csapatnak ezt is maguknak kell intézni, ami nagyban megnehezíti a haladásukat. A csúcs elérésével már több magyar hegymászó próbálkozott: 1987-ben hat magyar mászó érte el a hegy 8008 méteres elő-csúcsát, de feljebb nem jutottak, 2013-ban pedig Lesták Erzsébet szintén csak az előcsúcsig jutott, mert a romló időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a gerincen való átkelést a főcsúcsra.

Kategóriák: Friss

Az amerikai kisváros, amire két atombomba hullott, mégis mindenki túlélte

1 óra 5 perc

1961. január 24. teljesen átlagos napként indult, a goldsborói Seymour Johnson-légibázisról felszálló B-52g Stratofortress bombázó nyolcfős legénységének azonban magát a poklot jelentette.

A repülés közben történt légi üzemanyag-utántöltés során ugyanis észlelték, hogy a sérült jobb szárnyból egyre nagyobb tempóban ömlik kifelé az üzemanyag. A folyamatot azonnal leállították, majd a tenger felett maradva várni terveztek addig, míg a kerozin jó része egyszerűen elfogy, és biztoságosan megkezdhetik a leszállást.

B-52 az Andersen légibázison / fotó: U.S. Air Force

 

A szivárgás azonban egyre nagyobb méreteket öltött, a légibázis pedig rádión át szólította fel a legénységet az azonnali visszatérésre. A bázistól alig néhány kilométerre a pilóta aztán elvesztette az uralmat az óriási gép felett, a legénység pedig felkészült a katapultálásra: öten végül sikeresen földet értek, ketten a gép becsapódáskor haltak meg, a gépen tartózkodó nyolcadik ember pedig a zuhanó nehézbombázó elhagyása után vesztette életét.

Egy tiszta, rendes ház segít túlélni az atombombát A higiéniától még a bomba is megijed – az atomkísérletek egyikéről készült film legalábbis ezt állítja.

A gépen szállított két termonukleáris bombát még a zuhanás első fázisában kiengedték, remélve, hogy az automatikusan kinyíló ernyőkkel azok szép lassan földet érnek majd, a gyújtási mechanizmus pedig nem indul be.

A földbe fúródott Mk.39 bomba / fotó: U.S. Air Force

 

A hirosimai robbanás kétszázhatvanszorosára képes Mark 39-esek egyike rendben földet is ért, másikuk azonban 1100 kilométeres órás sebességgel fúródott a földbe, és darabokra hullott. Mindkét esetben egyetlen kapcsolón múlt, hogy végül nem történt a Washington és New York lakóinak millióira nézve is könnyen végzetessé váló katasztrófa.

A darabok összegyűjtése / fotó: U.S. Air Force

 

A hadsereg azonnal megpróbálta összegyűjteni a darabokat, de a becsapódás környékén ma, ötvenhét évvel később is lapul a földben némi plutónium és uránium, melyek lelőhelyét egy kézben tartott sugárzásmérővel ma is lokalizálni lehet.

Az ötvenes években nem csak a kaszinók, hanem az atomrobbantások miatt is ömlöttek a turisták Las Vegasba A város fő vonzerői egy évtizeden át nem a csörgő zsetonok, hanem a gombafelhők voltak.

Mennyisége azonban annyira alacsony, hogy a környéken élők, illetve átsétálók számára egyáltalán nem okoz egészségügyi károkat, hiszen egy átlagos röntgenfelvétel elkészítése által okozott sugárterheléssel sem érnek fel.

Fotó: RJHaas

 

A baleset egykori helyszínét 2012 óta emléktábla őrzi.

Az Atlas Obscura nyomán
Kategóriák: Friss

Dwayne Johnson tombolós filmje uralja a magyar mozikat

1 óra 5 perc

Amíg a tengerentúlon egy hét után kikapott, addig idehaza folytatódik a Rampage – Tombolás uralkodása, miután a hétvégén 29,2 millió forinttal sikerült megtartania az első helyet Dwayne Johnson új filmjének.

Gigantikus állatokkal csap össze az új filmjében Dwayne Johnson Itt az azonos című videojátékon alapuló Rampage első előzetese, melyet máris szinkronnal nézhetünk. Trailer.

Jóllehet nem éppen elképesztő a Rampage aktuális teljesítménye, sőt: jóval kevesebb is, mint az első hétvégén produkált 49 milliója, mégis csaknem a duplája annak az összegnek, amivel az Éjjeli napfény feljött a második helyre – derül ki a Filmforgalmazók Egyesülete legfrissebb adataiból.

A csütörtökön mozikba került új ezüstérmes mögött a a Ready Player One futott be már csak 13,8 millióval, míg a Steven Spielberg sci-fijét továbbra is szorosan követő Tűzgyűrű: Lázadás után ismét egy premierfilm, a már a bemutatása előtt hírhedté vált Ghostland – A rettegés háza végzett nyolcmillióval.

Érkezik a horror, aminek forgatásán szétvágták egy színésznő arcát Szinkronizált előzetest kapott a Ghostland, amely rövidesen a magyar mozikba is megérkezik.

Ezúttal egyszerre négy premierfilmnek is sikerült beverekednie magát a TOP 10-be: a már említettek mellett a Jönnek a kacsák című animációs film 6,3 millióval a hatodik, a Hurrikán meló pedig 4,4, millióval a nyolcadik helyig jutott. Érdekesség, hogy az utóbbi már második hete tanyázik a mezőnyben, miután premier előtt olyan jól teljesített, hogy már a múlt héten is toplistás tudott lenni.

Magyarországi hétvégi TOP 10 (április 19. – április 22.):

1. Rampage – Tombolás – Hétvégi bevétel: 29,2 millió forint. Hétvégi nézőszám: 17.994 néző. Teljes bevétel: 89,4 millió forint. Össznézőszám: 54.670 néző.
2. Éjjeli napfény – Hétvégi bevétel: 16,5 millió forint. Hétvégi nézőszám: 12.520 néző. Teljes bevétel: 16,5 millió forint. Össznézőszám: 12.520 néző.
3. Ready Player One – Hétvégi bevétel: 13,8 millió forint. Hétvégi nézőszám: 8.635 néző. Teljes bevétel: 250,6 millió forint. Össznézőszám: 153.193 néző.
4. Tűzgyűrű: Lázadás – Hétvégi bevétel: 11,0 millió forint. Hétvégi nézőszám: 7.557 néző. Teljes bevétel: 110,4 millió forint. Össznézőszám: 71.930 néző.
5. Ghostland – A rettegés háza– Hétvégi bevétel: 8,1 millió forint. Hétvégi nézőszám: 5.315 néző. Teljes bevétel: 8,2 millió forint. Össznézőszám: 5.382 néző.
6. Jönnek a kacsák – Hétvégi bevétel: 6,3 millió forint. Hétvégi nézőszám: 4.677 néző. Teljes bevétel: 8,4 millió forint. Össznézőszám: 6.165 néző.
7. Nyúl Péter – Hétvégi bevétel: 5,1 millió forint. Hétvégi nézőszám: 4.356 néző. Teljes bevétel: 282,3 millió forint. Össznézőszám: 213.485 néző.
8. Hurrikán meló – Hétvégi bevétel: 4,4 millió forint. Hétvégi nézőszám: 3.091 néző. Teljes bevétel: 10,9 millió forint. Össznézőszám: 7.397 néző.
9. Éjszakai játék – Hétvégi bevétel: 3,9 millió forint. Hétvégi nézőszám: 2.716 néző. Teljes bevétel: 195,2 millió forint. Össznézőszám: 130.570 néző.
10. Vörös veréb – Hétvégi bevétel: 3,7 millió forint. Hétvégi nézőszám: 2.731 néző. Teljes bevétel: 250,9 millió forint. Össznézőszám: 168.201 néző.

Kiemelt kép: New Line Cinema
Kategóriák: Friss

Gazdát cserélt a Flickr

1 óra 19 perc

A Yahoo! után a SmugMug lesz a képmegosztó szolgáltatások terén annak idején úttörők közé tartozó, de az elmúlt években jócskán lemaradó Flickr tulajdonosa.

A SmugMug vezérigazgatója a tulajdonosváltás kapcsán úgy nyilatkozott, hogy szeretné felpörgetni az életet a képmegosztó körül. Ez mondjuk tényleg rá is fér, hiszen bár a Flickr képmegosztó szolgáltatás 2004-ben indult, ám mostanában a konkurenciáról, például az Instagramról jóval többször lehetett hallani, a Flickr körül gyakorlatilag megszűnt a rivaldafény.

A Yahoo egyébként még 2005-ben szerezte meg a Flickrt, de aztán maga a Yahoo is bajba került, így aztán a képmegosztó szolgáltatás fejlesztése is elmaradozott. Nemrég viszont a Yahoo is gazdát cserélt, és különböző találgatások voltak azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a képmegosztó szolgáltatásával, főleg, hogy nem a Google szerezte meg a médiavállalatot.

A Flickr új tulajdonosa 2002-ben jött létre, és előfizetéses modellben működteti online fotós szolgáltatásait, cserébe pedig nem kell reklámokat nézni a fotók körül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Flickr mostantól fizetőssé válna, sőt egyelőre a felhasználói szabályzaton kívül más nem is nagyon változik.

A SmugMug és a Flickr megőrzi önállóságát. Persze kérdés, meddig.

Kategóriák: Friss

Ashley Graham leoltotta az őt lekövérezőket

1 óra 22 perc

Ashley Graham a leghíresebb plus size modell, egyben a pozitív testkép és önmagunk elfogadásának egyik szószólója, így igen meggondolatlannak kell lenni ahhoz, hogy pont őt kövérezze le valaki. Mégis megtörtént, a modell pedig kiállt magáért és a nem szabályos idomokkal rendelkező nőkért.

Egy Instagram account képeket posztolt Ashley Grahamről, szembeállítva Alessandra Ambrosioval és Miranda Kerrel, akiket valódi modelleknek nevezett, őt pedig kövér modellnek. Graham így válaszolt:

Elmondom neked, mi különbözteti meg a valódi modellt és a kövér modellt, vagy ha úgy tetszik, kamu modellt: semmi. A súlyod, a bőröd, a hajad, a vallásod mind olyan dolgok, amelyeknek semmi közük ahhoz, hogy valódi modell vagy vagy sem.

De nem állt meg itt, annyira felhúzta magát, hogy más nőket is megszólított:

Minden lánynak üzenem, akinek vannak álmai, céljai, reményei, hogy ne adjátok fel, harcoljatok értük, az ilyen Instagram-lúzerek nem állíthatnak meg titeket!

Kiemelt kép: Getty Images / Fernando Leon

Kategóriák: Friss

Kigyulladt egy családi ház melléképülete a XVIII. kerületben

1 óra 29 perc

Berendezési tárgyak égtek egy családi ház melléképületében, Budapest XVIII. kerületében, a Kosztolányi Dezső utcában. Az esethez a fővárosi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik eloltották a tüzet, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását. A lángok lakóházra nem terjedtek át.Személyi sérülésről egyelőre nem tudunk.

Kategóriák: Friss

Jégesővel tört be a szupercella az országba

1 óra 34 perc

Hétfőn Ausztria felől zivatarok érték el nyugati határainkat, az egyik Szentgotthárd térségében szupercellává fejlődött, írja az Időkép.

Mint írják, a front előtti labilis rétegzettségű, nedvesebb levegőben délelőtt a Bakonyban alakult ki egy egycellás zivatar, majd kora délutántól az Alpokalján és az Aggteleki-karszt környékén kezdődött erős gomolyfelhő-képződés, melynek eredményeként záporok, zivatarok alakultak ki.

Az egyik intenzívebb góc Szentgotthárd térségében belépve az országba szupercellává erősödött, amit az alábbi radaranimáción megfigyelhető forgó mozgás is bizonyít.

Az Időkép megjegyzi,

bár a szupercellákra jellemző falfelhő az alsóbb légrétegekben uralkodó szárazabb körülmények miatt nem tudott kialakulni, a Farkasfán elhelyezett webkameránk gyorsított felvételén is jól megmutatkozik a forgó mozgás, mely a szupercellák egyik alapvető tulajdonsága.

Őriszentpéteren és Kétvölgyön is jégesőt jelentettek a helyiek.

Őriszentpéterre megérkezett a jég

Közzétette: Farkas Nikolett – 2018. április 23.

Kategóriák: Friss

Csak három napja kapható, de máris óriási siker

1 óra 35 perc

Arról már a múlt héten beszámoltunk, hogy a kritikusok imádják a God of War-sorozat legújabb részét, de a százalékok mit sem számítanak, ha a vásárlók nem pörögnek rá egy videojátékra. Az új God of War-t viszont nem fenyegeti ez a veszély, ugyanis befutottak a múlt hét pénteken megjelent program első eladási számai, és az eredmények azt mutatják, hogy óriási sikerről van szó: az új részből az elmúlt három napban 35%-kal több példány kelt el, mint a 2010-es, szintén jól fogyó God of War III-ból az első héten.

Leteszteltük a God of Wart: isteni lett Kratos legújabb kalandja Egy héttel a premier előtt végigjátszottuk, és minden percét imádtuk.

Az adatok az Egyesült Királyságból származnak, és ez az eredmény azért is kiemelkedő, mert csupán a dobozos verzió eladásairól van szó, tehát ebben nincs benne a digitális értékesítés, így jóval nagyobb százalékos különbségről lehet szó, hiszen manapság már rengeteg olyan játékos akad, aki megelégszik azzal, hogy online vásárlás után letölti a programot a konzoljára.

A múlt heti eredményekkel a God of War rögtön a brit eladási listák élére ugrott, lenyomva a hetek óta ott tanyázó Far Cry 5-öt, ami azért is nagy szó, mert a Santa Monica Studio munkája PlayStation 4-exkluzív cím, azaz csak a Sony konzoljára jelent meg, míg például a Far Cry 5 elérhető Xbox One-ra és PC-re is.

A siker persze várható volt, hiszen ahogy mi is írtuk a tesztünkben, az új God of War egy kiváló videojáték, annak ellenére is, hogy egy sorozat nyolcadik részéről van szó. Ráadásul nem csak mi vagyunk megelégedve vele: a program 95%-on áll a kritikákat összegző Metacritic oldalon, ami a legjobb eredmény, amit PlayStation 4 exkluzív játék elért a konzol három évvel ezelőtti megjelenése óta – nem csoda hát, hogy a fejlesztés vezetője elsírta magát, mikor meglátta az értékeléseket.

Birkás Péter korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Így örülnek a britek az újszülött hercegnek

1 óra 35 perc

2018. április 23-án délelőtt 11:01-kor megszületett Katalin hercegné és Vilmos herceg harmadik gyereke. A herceg nevét még nem árulták el, egyelőre mindenki csak annak örül, hogy fiú. Többek közt a Brit Királyi Haditengerészet is. Egyik hajójuk leszállópályájára kiírták, hogy Boy, azaz fiú:

It's a boy! @RoyalNavy sailors and @RoyalMarines on board @hms_albion have sent their best wishes and congratulations to @KensingtonRoyal with a special flight deck photograph from operations in the Asia Pacific region. #royalbaby pic.twitter.com/THJV5mD0wn

— Royal Navy (@RoyalNavy) April 23, 2018

Gratulált természetesen a brit miniszterlenök, Theresa May is:

"My warmest congratulations to the Duke and Duchess of Cambridge on the birth of their baby boy. I wish them great happiness for the future." – PM @theresa_may

— UK Prime Minister (@10DowningStreet) April 23, 2018

Illetve Boris Johnson, London korábbi polgármestere:

Huge congratulations to Their Royal Highnesses The Duke and Duchess of Cambridge on the safe delivery of their baby boy today! @KensingtonRoyal https://t.co/X7zTfcq9Ek

— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 23, 2018

Szintén Twitteren gratulált a Canterbury érsek:

Congratulations to The Duke and Duchess of Cambridge on the safe delivery of their baby, a brother for Prince George and Princess Charlotte. May God bless them and all of their children with love, happiness and health.

— Archbishop of Canterbury (@JustinWelby) April 23, 2018

A londoni BT-toronyra pedig kiírták, hogy fiú lett, ha valaki lemaradt volna a hírekről:

The BT Tower in London lights up in blue as it displays the news of the #RoyalBaby #ItsABoy pic.twitter.com/jKrxDAKm2h

— Royal Central (@RoyalCentral) April 23, 2018

Kategóriák: Friss

Megtalálták az egyik legsötétebb exobolygót

1 óra 36 perc

A WASP-104b jelű égitest egy úgynevezett forró jupiter – írja a ScienceAlert. Az efféle gázóriások tömegükben a Jupiterre emlékeztetnek, ugyanakkor rendkívül közel fekszenek gazdacsillagukhoz, keringési idejük pedig általában 10 napnál is kevesebb.

A közelség miatt az égitestek igen magas hőmérsékletűek. Bár az efféle objektumok nem számítanak ritkaságnak, így is számos rejtély övezi őket.

Az egyik legnagyobb furcsaság az, hogy a forró jupiterek felületéről általában csupán a fény 40 százaléka verődik vissza. Bizonyos esetekben ráadásul ennél is sötétebb bolygókat azonosítanak – a WASB-12b például a fény 94 százalékát nyeli el.

A WASP-104b azonban ennél is sötétebb: a Keele Egyetem munkatársai szerint az égitest csupán a fény 1-3 százalékát veri vissza.

Az összes sötét bolygó közül, melyeket a szakirodalomban találtam, ez a top ötben van

– mondta Teo Mocnik, a WASP-104b-t ismertető tanulmány vezető szerzője. A szakértő hozzátette, az objektum akár a top háromba is beférhet.

A lenyűgöző sötétség hátterében a helyi csillag, egy Földtől 466 fényévre fekvő sárga törpe közelsége állhat. A WASP-104b a többi forró jupiterhez hasonlóan kötött tengelyforgású, azaz mindig ugyanazt a felét mutatja csillaga felé. Így a bolygó egyik oldalán állandó világosság, míg a másikon állandó sötétség uralkodik. Az égitest ráadásul csupán 4,3 millió kilométerre helyezkedik el csillagától, így igen hamar, 1,75 nap alatt meg is kerüli azt.

A hatalmas forróságban nem alakulnak ki felhők, melyek visszaverhetnék a fényt.

Ehelyett a WASP-104b atmoszférája atomi nátriumból és káliumból épülhet fel, amely képes elnyelni a látható fény nagy részét.

A bolygó túlsó felén kialakulhatnak ugyan felhők, ezt az oldalt viszont eleve nem is éri fény.

Bár a forró jupiterek gyakran sötétek, nem nehéz azonosítani őket. Az egyik leggyakoribb technika a felfedezésükre az úgynevezett tranzit módszer: ahogy egy objektum elhalad csillaga előtt, időszakosan kitakarja a fény egy részét. A csillagok fényingadozásából így következtetni lehet az égitestek jelenlétére.

A forró jupitereket gyakran jellemzik sötétként, a kifejezés azonban nem a színükre, hanem a fényelnyelő képességükre utal. Mivel az égitestek rendkívül forróak, feltételezhetően lila vagy vörös színben izzanak.

(Kiemelt kép: NASA, ESA & G. Bacon)

Kategóriák: Friss

Merkel: A cél az illegális migráció megakadályozása

1 óra 40 perc

Meg kell akadályozni az illegális migrációt

– jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosával, Filippo Grandival folytatott megbeszélése előtt.

A kancellár hangsúlyozta, hogy Németország célja az illegális migráció megakadályozása és helyettesítése legális lehetőségekkel, valamint a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért folytatott küzdelemmel és a rászorulóknak helyben nyújtott gyors segítséggel.

Németország ezért az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködésben igyekszik segítséget nyújtani például a Szíria térségében tartózkodó menekülteknek. Azt a tízezer menekültet is az UNHCR válogatja ki, akiket Németország befogad az Európai Bizottság afrikai és közel-keleti menekültek támogatására szervezett áttelepítési programjában, mondta a kancellár.

Angela Merkel hozzátette, hogy a Törökországgal kötött menekültügyi megállapodás is éppen azt szolgálja, hogy az Európába jutás legális lehetősége és a helyben nyújtott segítség révén megakadályozzák az illegális migrációt.

Filippo Grandi hangsúlyozta, hogy Németország az utóbbi négy évben megháromszorozta az UNHCR-nek folyósított pénzbeli támogatást, és tavaly már a második legnagyobb finanszírozó volt az Egyesült Államok után.

A főbiztos méltatta, hogy Németország befogad tízezer menekültet az Európai Bizottság afrikai és közel-keleti menekültek támogatását célzó áttelepítési programjában. Mint mondta, reméli, hogy Berlin döntése iskolát teremt és követőkre talál Európában.

Hozzátette, hogy Németország politikai értelemben is az UNHCR egyik legfőbb támasza, így az ENSZ globális migrációs megállapodásának legfőbb támogatói között is ott van.

Elmondta, hogy az ENSZ reményei szerint az év végére elkészülhet a globális migrációs csomag. Kiemelte, hogy a tárgyalások alakulásáról tájékoztatta a szövetségi parlament költségvetési, külügyi és humanitárius ügyekkel foglalkozó bizottságait, és azt tapasztalta, hogy valamennyi frakcióra kiterjedő, pártokon átívelő támogatást élvez a migrációs csomag ügye.

(MTI, kiemelt kép: AFP PHOTO / John Macdougall)

Kategóriák: Friss