Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 10 perc 57 másodperc

Ezek a kockázatok fenyegetik a világgazdaságot

2018, április 22 - 19:13

A washingtoni székhelyű szervezet előrejelzése szerint a globális gazdaság idén és jövőre is 3,9 százalékkal növekedhet, ami a legmagasabb arány lenne 2011 óta. A befektetések és a kereskedelem bővülése rövid távon erősebb, szélesebb körű növekedést eredményeztek, de aggodalomra adnak okot az egyre jelentősebb adósságállományok és a fokozódó protekcionizmus – állapította meg a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC).

A bizottság szerint az erősödő pénzügyi sebezhetőség, a fokozódó kereskedelmi és geopolitikai feszültségek és a magas globális adósságállomány veszélyezteti a világgazdaság kilátásait. A gazdagabb országok népességének elöregedése és a termelékenység lassú növekedése miatt pedig még inkább sürgető, hogy megragadják a jelenlegi prosperitás adta lehetőségeket, hogy elősegítsék a fellendülés fenntartását lehetővé tevő reformokat.

Bírálták Donald Trump kereskedelmi politikáját

A kereskedelmi feszültségek senki számára nem előnyösek – fogalmazott Lesetja Kganyago, a bizottság elnöke, a Dél-afrikai Köztársaság központi bankjának vezetője az Egyesült Államok és Kína közötti nézeteltérésekre utalva.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter amellett érvelt, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak meg kellene haladnia hagyományos szerepét mint a nehézségekkel küzdő országoknak átmeneti pénzügyi segítséget nyújtó szervezet, és szorosabb ellenőrzés alá kellene vonnia a jelentős kereskedelmi többlettel rendelkező országokat. Mnuchin szerint továbbá a Világbanknak nem a gyorsan fejlődő országokat kellene inkább támogatnia, hanem olyan szegényebb államokat, amelyek önerőből nem képesek finanszírozni fejlesztési célkitűzéseiket.

Az IMFC ülését többen arra is kihasználták, hogy bírálják Donald Trump amerikai elnök protekcionista kereskedelmi politikáját. Az egyoldalú kereskedelmi korlátozások csak ártanak a globális gazdaságnak – emelte ki Már Gudmundsson, az izlandi központi bank elnöke.

Nagyobb figyelmet kap a korrupció

Az IMF vasárnap bejelentette, hogy új szabálykeretet fogadott el annak érdekében, hogy módszeresebben tudja felmérni a korrupció mértékét és jellegét a 189 tagállamban. Az új rendelkezések július 1-jével lépnek életbe.

A szervezetnek nincs jogosultsága vizsgálódni korrupciós ügyekben, de lehetősége van némi nyomást gyakorolni pénzügyi segélyprogramjain keresztül. Ukrajna esetében például nemcsak reformok bevezetésétől tette függővé a kiegészítő pénzügyi támogatás folyósítását, hanem a kelet-európai országot átható korrupció elleni valódi fellépést is feltételül szabta.

Kategóriák: Friss

Feketemunkások töltik a nagy áruházak polcait?

2018, április 22 - 16:00

Olvasónk – legalábbis úgy tudja – kölcsönzött munkaerőként dolgozik egy Auchanban. Szerződése szerint heti 2 óra a munkaidő, de heti 5 órát kell foglalkoznia csak az egyik termékkel, és mivel több terméket is pakol, összességében napi 4-6-8 óra jön ki neki. A bérjegyzéken csak a heti 2 órának megfelelő fizetés szerepel, a többit borítékban kapja, illetve tavaly egyszer utalták is neki a fizetéspapíron nem szereplő, nagyobbik összeget. Ráadásul vele is előfordult, kevesebbet kapott a beígértnél.

Fontolgatta amúgy, hogy bejelentené a fekete/szürke foglalkoztatást, csak tart a szankcióktól.

A NAV a munkáltatót bünteti, ha feketén foglalkoztat

A hatályos szabályok a járulékkal és az adókkal kapcsolatos megállapítási, levonási és bevallási kötelezettséget a foglalkoztatók, illetve kifizetők számára írják elő. Ebből adódóan ha a szabálytalan foglalkoztatás, a felelősség őket terheli, még akkor is, ha a munkavállaló tudomásával történik. Az adóbírságot, illetve a késedelmi pótlékot a munkáltató terhére állapítja meg a NAV.

Ukrán hátterű a polcszerviz

Egyszerű munkaerőkölcsönzésnél azonban bonyolultabbnak látszik a felállás, legalábbis három céggel került kapcsolatba olvasónk. Azt írta, a munkára a HPS Kft. vette fel, de a Dimenzió-H Kft. lett a munkáltatója, aztán januártól a Dunacover Kft.

Feladatokat is kétfelől kap: a HPS képviselői adják ki neki emailben, hogy melyik nap milyen termékeket kell kipakolnia, a helyszínen pedig az auchanosok adnak utasításokat.

A francia láncnak számos kérdést tettünk fel, de mindössze ennyit reagáltak megkereséseinkre:

Az Auchan Retail Magyarország teljes mértékben eleget tesz a külső munkaerő alkalmazásával kapcsolatos kötelezettségeinek a mindenkori jogszabályokat betartva. Az etikus és törvénytisztelő magatartást minden beszállító partnerünktől elvárjuk, és ezt a velük megkötött szerződésben rögzítjük is.

Ami az olvasónk történetében felbukkanó cégeket illeti, nem hétköznapi társaságokról van szó, azonban velük nincs szerződésben az Auchan. A DunaCovert január közepéig az ukrajnai illetőségű Ivanina Oleksandr jegyezte, azóta egy budapesti lakos, Perebikovszkij Olekszandr szerepel tulajdonosként az Opten cégjegyzékében. A Dimenzió-H Kft. tulajdonosa tavaly szeptember óta az ungvári Majuk Eduard, ő a stafétát Lekh Jurijtól vette át, aki eltiltás alatt áll február óta, vagyis öt évig nem vezethet céget. A két vállalkozásban annyi közös van, hogy az utolsó mérleggel lezárt évben, 2016-ban egyiknek sem volt árbevétele, a Dunacover pedig 2015-ben mínusz 3,3 millió forint bevételt mutatott ki. A HPS viszont jelentős piaci szereplőnek számít az értékesítéstámogató ügynökségek között, és 2016-ban 1,6 milliárd forintos bevételt ért el a magyar tulajdonú társaság.

Nem minden az, aminek látszik

A Dimenzió-H Kft. nem felelt kérdéseinkre, a másik két társaság válaszaiból pedig az derült ki, olvasónk rosszul tudta: nem is munkaerőkölcsönzésről van szó. A Dunacover hangsúlyozta, hogy a polcszervizes feladatokat nem munkaerőkölcsönzésként, hanem megbízási szerződés alapján végzik. Jellemzően nagy áruházláncokban dolgoznak, azonban megbízóik nem az áruházláncok, hanem ügynökségek vagy gyártók. A Dunacover és a HPS is megerősítette, egymással szerződéses jogviszonyban állnak, polcszervizszolgáltatásra, ahol a Dunacover az alvállalkozó. A HPS tevékenységi körében ugyan megtalálható a munkaerőkölcsönzés, de jelenleg az áruházak számára nem nyújtanak ilyen szolgáltatást, megbízási szerződés keretében lát el polcszerviz-feladatokat multicégek számára – közölte a cég.

Képünk illusztráció. Egy árufeltöltő jégsalátákat pakol ki az Auchan budaörsi bevásárlóközpontjában 2012. szeptember 14-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI Készpénz csak a dolgozók kérésére

Nem fordulhat elő, hogy kevesebbet fizessenek a megegyezett díjazáshoz képest, mivel érdekük a munkavállalók megtartása – állítja Briszuda Viktor. A Dunacover ügyvezetője mind a higanymozgású munkaórákról, mind a borítékos kifizetésről megírta verzióját. Eszerint sok embert vesznek fel részmunkaidőben, majd a megrendelések, illetve a dolgozók szabad kapacitása alapján töltik fel fokozatosan munkákkal a polcszervizeseket. Ezért változhatnak a kezdéshez képest a véglegesen ledolgozott óraszámok, amiket az első 4 hónapos munkaidőkeret végén a munkavállalókkal egyeztetve rendeznek.

Igaz-e amit olvasónk tapasztalt, hogy csak heti 2 órát fizetnek ki hivatalosan, a többit borítékba kaphatja, feketén a dolgozó?

Munkavállalóink utalással kapják bérüket, de az ő kérésükre előfordulhatnak készpénzes kifizetések

– válaszolta erre a kérdésünkre a cégvezető.

Túl a munkaidőkereten

A konstrukcióról Vida Sándor munkajogász a rendelkezésre álló dokumentumok alapján úgy véli, az olvasó munkaszerződése szabályos, mert egy foglalkoztatásra irányul. A cégek megbízásos jogviszonya sem kifogásolható, hiszen több vállalat megbízásából dolgozik a fő- illetve alvállalkozó is. Nem aggályos a szerződésben szereplő heti 2 órával szemben a napi 4-6-8 órás munka sem, a munkaidőkeret miatt. Azonban ha a munkaidőkeret elfogyott, akkor a többi időt túlórában kell kifizetni, legálisan, a bérjegyzéken is feltüntetve – szögezte le. Az ugyanis, ami nem szerepel bérjegyzéken és nincs a járulék megfizetve utána, az fekete munka.

Mindegy, hogy havonta számolják el viszonyítottan a munkaidőkereten felüli rendkívüli munkavégzést, vagy görgetve és kereten felül „túlórát” fizetnek, ha az bérjegyzéken van, nem fekete munka, ha zsebbe fizetik, az fekete foglalkoztatás.

A fekete foglalkoztatás megállapításához azonban konkrét bizonyítékokra volna szükség: bármilyen irat (akár fénykép) arról, hogy minden hónapban kifizetik a fekete pénzt, s emellett a munkaidőkeret teljes 4 hónapjára a munkavégzés időtartamának dokumentálása.

Nem vezényelhetnének az áruháziak

És mi a helyzet az irányítással? Az nem szabálytalan a munkajogász szerint, ha a HPS ad közvetlen utasítást, de ennek illene a munkaszerződésben szerepelnie. Márpedig olvasónkéban ilyen nem volt.

Azonban mivel nem munkaerőkölcsönzésről van szó, Vida Sándor szerint az áruháziak nem vezényelhetnének az alvállalkozásban dolgozó embereknek. Az áruház és a polcszervizelést végrehajtó fő- és alvállalkozók között ugyanis nincs semmilyen jogviszony.

Munkaerőkölcsönzés vs. alvállalkozás

Munkaerőkölcsönzésben a munkavállalónak a kölcsönbeadóval van szerződése, az ő statisztikai létszámába számít bele, azonban a kölcsönvevő cég mondja meg neki, hogy mit kell csinálnia. A kölcsönzött munkavállaló ilyenkor dolgozhat a főállású alkalmazottakkal együtt. Ha alvállalkozón keresztül érkezik egy céghez a dolgozó, akkor az alvállalkozóval van szerződése, nem állhat be a főállásúak mellé dolgozni, és sem a fővállalkozó, sem a megrendelő nem adhat utasításokat neki, legfeljebb észrevételt tehet. Ha mégis, az felvetheti a színlelt munkaerőkölcsönzést, ami büntetéssel járhat.

Kiemelt kép: Thinkstock

Tamásné Szabó Zsuzsanna korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Nagy katyvasz a kéményseprésben, szívhatnak a fogyasztók

2018, április 22 - 13:00

A babona szerint aki kéményseprőt lát, az szerencsét talál. Olvasóink inkább szerencsétlenségnek érezték mostanában a találkozást.

 • A családiházas vállalkozónak cirkós gázkazánja van és tavaly megrendelte a fizetős seprést. Idén rendelés nélkül érkezett a szakember, megnézte a cirkót, majd közölte, ahhoz nincs kémény, így nem is kell sepertetni.

Az idei kéményseprő szerint ha tavaly fizetni kellett a vállalkozónak, az a törvény kiforgatása volt. A Kéményseprőipari Kft. és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint viszont nem: hasonló esetben kétévente kell sepertetni és fizetni, hivatkoztak a 2016. július 1-jétől hatályos kéményseprési törvényre.

Egyébként több kéményseprőipari cég is működhet egy megyében, és adatbázisaik nincsenek összekötve, így többször is megkereshetnek egy-egy lakost. Nem kell minden kéményseprőt beengedni, minden ellenőrzést engedni – tanácsolták.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője Mukics Dániel hozzátette: cirkónál attól is függ, kell-e sepertetni, hogy a fal belső oldalán van-e rövid kivezetőcső. Az előírások szerint a nyúlfarknyi összekötő könyökcső ellenőrzése és tisztítása a kéményseprő feladata, ami vállalkozás esetén térítésköteles, erősítette meg. Az ellenőrzésben benne van az égéstermék összetételének mérése is, ígyha nincs szennyeződés és nincs szükség seprésre, fizetni akkor is kell.

Kinek kell megrendelnie, fizetnie a kéményseprésért?
 • Ha családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a seprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Településtől függ, hogy kéményseprőcég vagy a katasztrófavédelem végzi az ingyenes kéményseprést.
 • Ha családi házban él és a házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a seprést egy- vagy kétévente kötelező megrendelni kéményseprőcégtől. Ha szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. A kéményseprésért fizetni kell.
 • Ha társasházban él és a lakásba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő magától érkezik és ingyen elvégzi a munkát. Az, hogy a katasztrófavédelem, vagy kéményseprőcég szakembere jön, attól függ, melyik településről van szó. (Itt lehet irányítószám alapján keresni.)
 • Ha társasházban él és a lakásba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni.

A Főkétüsz igazgatója, Kovács Balázs viszont azt mondta, ha vízszintes a gáztüzelő berendezés égéstermék-elvezetője, akkor az nem tartozik a rendszeres ellenőrzési kötelezettség alá. Ugyanerre juthatunk teljesen más levezetés, a gázkészülék tanúsítása alapján, legalábbis, ha áttanulmányozzuk Blazsovszky László, a Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozatának alelnökének. Vagyis a vállalkozónak mégsem volt kötelező megrendelni, kifizetni a szolgáltatást.

Ami azért érdekes, mert tavaly éppen a Főkétüsz fizetős szolgáltatását rendelte meg a vállalkozó, mivel azt hitte, ez kötelező neki.

Használaton kívüli kémény

Azt sem egyszerű kihámozni, mi az eljárás, ha valaki meg akar szabadulni a kéménysepréstől.

 • Társasházi vállalkozó átállt elektromos fűtésre, megspórolva a gázfűtéshez előírt kéménybélelés tetemes költségét. A kéményseprő azt mondta, ha nem akar fizetni, falaztassa be a kéményt, és kérje, minősítsék használaton kívülinek. A lezárás megtörtént, papír azonban nem lett. A befalazás miatt ugyanis nem látják, hol a kémény, így nem tudják átminősíteni.

A katasztrófavédelemtől szerint az a gond, hogy a lezárás előtt és után is meg kellett volna rendelni a helyszíni műszaki vizsgálatot, mert meg kell győződni arról, nincs-e más fűtőeszköz rácsatlakoztatva a kéményre. Egy társasházban ugyanis életveszélyes helyzetet teremthet az, aki csak úgy lezárja a gyűjtőkéményét vagy tisztítónyílásait. Ennek elkerülésére a kéményseprő állapítja meg, hogyan szüntethető meg a kémény használata. Egyedi kéménynél pedig, amire csak egy tüzelőberendezést kötöttek, a kémény tető feletti kürtőjét és a tisztítónyílásait is le kell zárni – avatott be minket a szóvivő.

A megszüntetés nem a sormunka része, fizetni kell érte. Az első vizsgálat után a lezárást a tulajdonosnak kell elvégeztetnie, saját költségére. Ezután jön az ismételt vizsgálat, majd törlik a kéményt a nyilvántartásból. Vagyis úgy tűnik, elölről kellene kezdeni mindent, kibontatni, véleményeztetni, befalaztatni, véleményeztetni.

A Főkétüsz igazgatója ezzel szemben állítja, hogy 2016. július elseje óta senkinek nem kell ellenőriztetni a tartalékkéményeket. Amíg kötelező volt, addig kellett csak elvégeztetni a használaton kívül helyezést. Ma elég megmutatni a kéményseprőnek, hogy nincs rákötve tüzelőberendezés a kéményre, vagy be van falaztatva, és akkor az tartalékkéménynek minősül.

Nonszensz, hogy a vállalkozó bontassa ki a befalazást, ellenőriztesse, majd falaztassa újra, és ismét ellenőriztesse, mindezt fizesse

– jelentette ki Kovács Balázs.

És itt még nincs vége.

 • Több helyen előfordult, hogy a kéménybe kötött konvektorok alumínium csövezését kicseréltették drágább saválló anyagúra, említette meg Blazsovszky László.

Ez szerinte szükségtelen kiadás volt, ami nem indokolható jogszabály, szabályzat rendelkezéseivel.

 • Társasházi vállalkozóval kibéleltették a kéményt és lecseréltették a kazánt.

900 ezer forintba került mindez, és fogalma sincs, tényleg muszáj volt-e megcsináltatnia.

Számos esetben bebizonyosodott, hogy a kéményseprőipari tevékenységet ellátók sajátosan értelmezik a jogszabályokat – értékelt Blazsovszky. Ezért azt szorgalmazza, hogy a gázipar és a kéményseprőipar határterületeinek jogszabályi ellentmondásait mielőbb szüntessék meg, mert a jelenlegi eltérő jogalkalmazás az érintettek negatív megítéléséhez vezet.

Tamásné Szabó Zsuzsanna korábbi cikkei

Kiemelt kép:  Máthé Zoltán / MTI

Kategóriák: Friss

Tanítanék Mozgalom: “Örülünk az állampolgárok tömeges kiállásának”

2018, április 21 - 13:42

A választások eredménye egy kis időre minket is megbénított, elnémított – írja Facebook-jegyzetében a Tanítanék Mozgalom. Eszerint a mozgalomnak rendeznie kell sorait és ki kell találnia, hogy miként is tudnak tovább működni az új helyzetben, ehhez időt és türelmet kérnek.

Mint írják:

Örülünk az állampolgárok tömeges kiállásának. Szívből kívánjuk, hogy legyenek, legyünk egyre többen, és minél előbb körvonalazódjék érdemi koncepció. Ennek érdekében készek vagyunk együttműködni, cselekedni, dolgozni továbbra is.

Felháborítónak tartjuk a kormány tovább folytatódó, félelemkeltő propagandáját, mely természetesen a mostani tüntetéseket is igyekszik hamis és negatív színben feltüntetni. Messzemenően kiállunk a „Soros-listán” szerepeltetett civilek mellett. Szolidaritást vállalunk az aljas és méltatlan módon célkeresztbe helyezett oktatókkal, tudósokkal, újságírókkal, jogvédőkkel, civil aktivistákkal. Az ellenük folyó, folytatódó rágalomkampány, csakúgy, mint a menekültek ellen irányuló, lassan mindent átitató irracionális gyűlölet elfogadhatatlan a számunkra.

A Tanítanék Mozgalom 2016 legelején jött létre, amikor a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez 35.000 magánszemély és 900 további tantestület illetve szakmai és civil szervezet csatlakozott. Több tízezres tüntetéseket szerveztek, emellett sajtónyilvánossággal, polgári engedetlenségi akciókkal próbáltak nyomást gyakorolni a kormányzatra egy jobb, működőképes oktatási rendszerért.

Kategóriák: Friss

Sportpályákat építenének a Hős utca hírhedt házai helyére

2018, április 21 - 12:59

Hamarosan elkezdődnek a kisajátítások a fővárosi Hős utcai gettó két épületében, az önkormányzatnak ugyanis 2019 végéig kell rendeznie a tulajdonviszonyokat – értesült a Népszava. A lap úgy tudja, hogy a jelenlegi tervek szerint a telek a kerület tulajdonában maradna, az érintett épületeket elbontanák, a helyükön pedig egy rekreációs célú sportkomplexumot építene az önkormányzat.

Az új létesítményben lenne műfüves sportpálya, futópálya, kültéri sporteszközök és egy kiszolgáló épület is. Miután a szomszédos telkeken vannak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, valószínűleg elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók használják majd a sportpályákat – teszi hozzá a lap.

Tavaly decemberben derült ki, hogy 2,1 milliárd forintot juttat a kormány a X. kerületi önkormányzatnak, hogy abból rendezzék a Hős utca 15/A-B szám alatti ingatlan helyzetét. Arról az ingatlanról van szó, amely köré októberben a kőbányai önkormányzat csaknem kétmillió forintból kerítést emelt, a hivatalos tájékoztatás szerint azért, hogy megakadályozzák, hogy teherautóval illegálisan hordják oda a szemetet. A házak így is borzalmas állapotban vannak, az ott élők kilátástalan helyzetével összefüggésben a drog is komoly problémát jelent.

Kategóriák: Friss

Tragikusan lemaradtak a magyar szakközépiskolások – Itt a kompetenciamérés eredménye

2018, április 21 - 12:14

Hiába szabta át a kormány a tanterveket, változtatott az óraszámokon és alakította át a szakképzést, nem javult a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákok matematikai és szövegértési készsége, igaz, nem is romlott – írja az Eduline oktatási szakportál a 2017-es kompetenciamérés eredményei alapján.

A cikk szerint a szakközépiskolások átlageredménye viszont siralmas: a szakmát tanuló tizedikes diákok a hatodikos általános iskolások szintjét sem érik el matematikából és szövegértésből.

Még mindig hatalmasak a különbségek a falusi és a fővárosi iskolákban tanulók, a budapesti, a nyugat-magyarországi, valamint az észak-magyarországi és észak-alföldi diákok teljesítménye között. A legrosszabb átlageredményeket mind matematikából, mind szövegértésből az észak-magyarországi és az észak-alföldi diákok, valamint a községekben élő tanulók produkálták, míg a legmagasabb pontszámot a budapesti diákok szerezték.

E különbségeket nagyrészt a különböző településtípusok eltérő gazdasági és szociális jellemzői magyarázzák

– írják az elemzésben.

A hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba járók 160-175 ponttal jobb átlageredményt értek el, mint az általános iskolákban tanuló kortársaik, az előnyük a 10. évfolyamon is jelentős marad – jobb eredményeket értek el a négyosztályos gimnáziumok tanulóinál is, a szakképző intézményekbe járók pontszámához képest még nagyobbak a különbségek.

A szakközépiskolákban – vagyis a korábbi szakiskolákban – azonban siralmasak az eredmények. A hároméves szakképzést választó diákok nemcsak az országos átlagnál szereztek sokkal kevesebb pontot, a tizedikes szakközépiskolások átlageredménye a hatodikos általános iskolásokét sem éri el. „Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a tanulók 6. évfolyamos korukban jobb matematikai, illetve szövegértési képességekkel rendelkeztek, hiszen ők már akkor is a lemaradók között voltak.

A kompetenciamérés keretében összesen 264 546 hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diák írta meg a 2017-es kompetenciamérést – valamennyi magyarországi iskolában ugyanabban az időpontban kapták meg a tesztet a tanulók.

Kategóriák: Friss

Rengeteg a szabálytalankodó munkaadó Magyarországon

2018, április 21 - 11:13

A legtöbb ellenőrzés (37 százalék) az élelmiszer jellegű, ital, vegyes áru kereskedőknél történt, ezt követték a bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikkek értékesítését végző kereskedelmi egységek, a vizsgálatok 13-13 százaléka pedig az iparcikk, illetve bútor kereskedőket érintette.

Kiemelték, hogy az ellenőrzött 12 836 munkavállaló 36,8 százalékánál, 4730 dolgozónál találtak szabálytalanságot, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a vizsgálat 9473 sérülékeny csoportba (nő, fiatal korú, idősödő, megváltozott munkaképességű) tartozó munkavállalót is érintett.

A kisboltokban a legrosszabb

A jelentés szerint a legnagyobb arányban 35,4 százalékban a bolti kiskereskedelmet ellenőrizték, ahol a foglalkoztatottak száma maximum öt. Nagy hangsúlyt helyeztek még azokra a munkahelyekre is, ahol a dolgozók létszáma 10 és 49 között mozog, a vizsgálatok 22 százaléka pedig az 50 embernél többet foglalkoztató munkáltatókra terjedt ki.

A munkaeszközöknél minden ötödik darabológép (körfűrész, szalagfűrész) és keverő, illetve dagasztógép ellenőrzésénél találtak szabálytalanságot, ami azért veszélyes, mert ezek a gépek súlyos, csonkolásos munkabaleseteket okozhatnak. Ezen felül jó néhány esetben az emelőgépeknél is találtak problémákat.

A legtöbb hiányosság a raktározás, a kézi- és gépi anyagmozgatás területén adódott. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a zárható ajtóval ellátott hűtőkamrákat továbbra sem lehet belülről kinyitni, miközben a hűtőkamrába nem szereltek vészcsengőt vagy a meghibásodott vészcsengőket nem javították. A hivatal az ellenőrzéseket követően egy-egy esetben szabott ki munkavédelmi, illetve közigazgatási bírságot 216 ezer, illetve 15 ezer forint értékben.

Kategóriák: Friss

Káosz lesz, nehogy autóval menjen ma a Belvárosba!

2018, április 21 - 10:02

Arról tájékoztatnak, hogy Buda felől Pestre csak a BKK járatai hajthatnak át a hídon. Ugyanakkor a jelentős torlódás miatt az autóbuszok megnövekedett menetidővel közlekednek.

A híd Budára vezető oldalán csak egy sáv járható ezért érdemes más útvonalat választani.

A rendőrség azt közölte, hogy a Szabad sajtó úton zajló színpadépítés miatt csak szakaszosan hajthatnak fel a személygépkocsik az Erzsébet hídra mindkét irányból szombat délelőtt.

A tájékoztatás szerint olyan nagy torlódás alakult ki a híd felé vezető utakon, hogy egyelőre meghatározatlan ideig a rendőrség időnként eltereli a híd felé tartó forgalmat. Azt ajánlják az autósoknak, hogy válasszanak más útvonalat.

A BKK pénteken a honlapján azt írta, hogy szombaton a délután kezdődő demonstrációhoz kapcsolódó színpadépítés miatt már reggel 6 órától lezárják a Szabad sajtó út belső forgalmi sávjait, ezért irányonként csak egy-egy sávon haladhat a forgalom. Szombaton ismét tüntetnek az ellenzékiek: a Kossuth tértől a Szabad sajtó útig vonulnak, a megmozdulások többek között felszólal Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is.

Kategóriák: Friss

Tovább csuklóztatja a Jobbikot az ÁSZ, nem úszta meg a Párbeszéd és a DK sem

2018, április 21 - 09:50

A www.aszhirportal.hu oldalon közzétett tájékoztató felidézte: az ÁSZ törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét. 2018. január elején hét párt (a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Párbeszéd Magyarországért Párt, az Együtt és a Magyar Liberális Párt) ütemezett ellenőrzését zárta le. Minden párt esetében tárt fel számviteli és könyvvezetési szabálytalanságokat, hiányosságokat, továbbá megállapította, hogy az érintett pártok – eltérő mértékben – tiltott vagyoni támogatást fogadtak el.

A törvény előírja, hogy az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján, és azt meg kell küldeniük az ÁSZ-nak. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat. Az ÁSZ február 16-án közölte, hogy mind a hét párt határidőben megküldte intézkedési tervét.

A Fideszt bejelentésre sem ellenőrzi az ÁSZ

A számvevőszék értékelte a beérkezett intézkedési terveket és három párt – az MSZP, az Együtt és a Liberálisok – esetében megfelelőnek találta azt: az intézkedési tervekben foglaltak összhangban vannak a jelentések megállapításaival és javaslataival. Az LMP esetében az ÁSZ pontosítást, kiegészítést kért.

A Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében ugyanakkor az ÁSZ megállapította, hogy a beérkezett intézkedési terv nem alkalmas az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, ezért azt kijavításra visszaküldte. Az érintett pártoknak a törvényi előírás szerint tizenöt munkanapjuk – testületi döntéshozatal szükségessége esetén a következő testületi ülést követően öt munkanapjuk – van az intézkedési tervek pontosítására, kijavítására, illetve újbóli megküldésére.

A Magyar Nemzet februárban írta meg, hogy az ÁSZ elutasította a Fidesz 2018-as gazdálkodását érintő kockázatjelzést, amelyet Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje nyújtott be. Ez azt jelenti, hogy a számvevők nem kívánják vizsgálni a kormánypárt idei gazdálkodását. Juhász és Szigetvári az után fordultak az ÁSZ-hoz, hogy híre ment: a Fidesz – vagy a kormány – év végéig lefoglalta az összes elérhető óriásplakáthelyet, így lényegében nem maradt szabad hely az ellenzéki pártoknak.

UPDATE 10:59: Az Állami Számvevőszék reakciója

Cikkünk megjelenése után az ÁSZ a következő tájékoztatást juttatta el hozzánk:

Az Állami Számvevőszék törvényi előírások alapján, a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával végzi a pártok ütemezett ellenőrzését. Az ÁSZ számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell. Ellenőrzései során az ÁSZ jogállami keretek között, a közpénzek védelme és az adófizető állampolgárok érdekében jár el.

Az ÁSZ törvényi előírás alapján, átlátható ütemezés szerint ellenőriz minden olyan pártot, amely a központi költségvetésből támogatást kapott. Az ÁSZ 2010 és 2017 év vége között összesen 26 esetben értékelte pártok és 20 esetben pártalapítványok gazdálkodását, vagyis az ebben az időszakban költségvetési támogatásban részesülő magyar politikai szervezetek mindegyikénél legalább három ellenőrzést végzett – ezzel törvényi kötelezettségeinek maradéktalanul eleget téve. Az ÁSZ minden párt gazdálkodásának törvényességét egységes törvényi előírások alapján, és eljárási szabályok szerint ellenőrzi.

Szeretném felhívni a figyelmét, hogy az ÁSZ minden pártot – így a Fidesz-t és a KDNP-t is – ellenőriz. Legutóbbi ellenőrzésük 2017 nyarán zárult le, és következő 2016-2017. évekre kiterjedő ellenőrzésük leghamarabb 2018. második félévében kezdődhet meg.

Kategóriák: Friss

Csak korlátliftekkel akadálymentesítenék a 3-as metró mostoha állomásait

2018, április 21 - 09:10

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett – a budapest.hu oldalon közzétett – előterjesztés elfogadásával a testület dönthet “az esélyegyenlőség megteremtése, a mozgásukban korlátozottak helyzetének további javítása érdekében” az állomások felújításával egyidejűleg a rekonstrukciós projekt korábbi műszaki tartalmában nem szereplő öt állomás – Arany János utca, Ferenciek tere, Kálvin tér, Corvin-negyed, Klinikák – speciális akadálymentesítéséről.

A Dózsa György út metróállomás akadálymentesítését a metróvonal északi szakaszának felújítása után, a forgalomba helyezést követően végezhetik majd el, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) kötendő megállapodás szerint legkésőbb 2020 szeptember végéig.

Tehát a rekonstrukciós projekt jelenlegi kiviteli szintű tervei 12 állomás akadálymentesítését tartalmazzák, és ezen felül a főváros további hat állomás – Dózsa György út, Arany János utca, Ferenciek tere, Kálvin tér, Corvin-negyed, Klinikák – akadálymentesítését vállalja a projekten kívül, de azzal párhuzamosan.

Az Ecseri út és a Pöttyös utca metróállomás esetében ideiglenesen korlátlifteket építhetnek, végleges megoldás 2023. december 31-ig születhet.

Az előterjesztésben kitértek arra: bár megoldható, hogy ezeket az eszközöket a mozgássérült utasok segítő igénybevétele nélkül is használni tudják, a MEOSZ korábbi állásfoglalásában ezek alkalmazását nem fogadja el, mert az eszközök az utasok további körei számára – kisgyermekkel, babakocsival utazók, idős, nehezen mozgó emberek, nehéz csomaggal közlekedők – számára nem jelentenek megoldást.

Olcsóbb a ferdepályás lift, mint a hagyományos

Az említett öt állomás esetében megvalósítandó speciális akadálymentesítés részleteit is ismertették az előterjesztésben. Ezek szerint a Klinikák állomásnál a peronszint és a felszín között épülne úgynevezett ferdepályás felvonó, ez a becslések szerint nettó 640 millióba kerülhet. A Corvin-negyednél a peronszint és az aluljárószint között ferdepályás felvonó, az aluljáró és a felszín között hagyományos felvonó épülne nettó 929 millió forintból.

A Kálvin térnél a peronszint és az aluljárószint között épülne ferdepályás felvonó nettó 671 millió forintos becsült összegből, a Ferenciek terénél pedig nettó 656 millió forintból. Ennél a két állomásnál az aluljáró és a felszín között már van lift. Az Arany János utcai állomás esetében a peronszint és a felszín között ferdepályás felvonót építenének. Ennek becsült költsége nettó 653 millió forint.

A Dózsa György úti állomásnál a peronszint és a felszín között lifteket építenének, amelyek – lehetőség szerint – az aluljárószinten is megállnának. Ennek becsült költsége nettó 804 millió forint. E ferdepályás liftek alkalmazhatóságát a BKV Zrt. a tervezők bevonásával egyedileg vizsgálja az öt mélyállomás esetében. Ezeket jellemzően más európai városokhoz hasonlóan a meglévő lépcsők, mozgólépcsők mellett alakíthatják ki.

Kitértek arra is, hogy a Nyugati pályaudvari állomás esetében szintén hagyományos függőleges aknás liftet terveztek korábban, de költségtakarékossági szempontok miatt itt is vizsgálják a ferdepályás felvonó alkalmazását.

A testület előzetes kötelezettséget vállalhat arra, hogy a speciális akadálymentesítés tervezési és kivitelezési feladatainak megvalósítására 2018 és 2023 között legfeljebb mintegy 5,6 milliárd forintot biztosít a BKV Zrt. részére. Továbbá a közgyűlés felkérheti a főpolgármestert, hogy az akadálymentesítéshez szükséges európai uniós vagy központi költségvetési források biztosítása érdekében folytasson tárgyalásokat.

Kategóriák: Friss

Az LMP frakcióval kokettálhat Szabó Szabolcs, Németh Szilárd legyőzője

2018, április 21 - 08:56

A csepeli Munkásotthoban átvette megbízólevelét Szabó Szabolcs, aki pártja eltűnésével nehéz helyzetbe kerülhet az Országgyűlésben. Blogbejegyzésében arról ír, hogy mivel az Együtt nem jutott be a Parlamentbe, sőt, az 1 százalékos küszöböt sem sikerült elérniük, ésszerű lenne egy másik párt frakciójában politizálnia. Mint írja:

Az Együtt elnökségének tudtával és a véleményük kikérésével nekem most egy olyan frakciót kell találnom, amely befogad, és amely részeként erősen és határozottan tudom képviselni a jövőben is a választóim érdekeit, egyben pedig küzdeni tudok a NER ellen.

Szavai szerint nincsen könnyű helyzetben, hiszen szavazói joggal kérhetik számon, hogy miért éppen egyik vagy másik párt mellett döntött. A felsorolt kritériumok alapján arra következtethetünk, hogy Németh Szilárd legyőzője az LMP frakciójában folytathatja munkáját. Mint írja: csak olyan párttal tudna ilyen közösséget vállalni, amely visszaléptette a jelöltjét Csepelen (Tenk András, az LMP csepeli jelöltje az utolsó pillanatban lépett vissza) és amelyik tagjaként hozzájárulhat annak az új pólusnak a kiépítéséhez, ami az Együtt célja volt hosszú ideje.

Szabó Szabolcs másodszorra utasította maga mögé a Fidesz alelnökét, Németh Szilárdot a csepeli-soroksári körzetben. Megfogalmazása szerint:

Engem nem mozgat sem a fizetés, sem a pozíció. Csak a csepeli és a soroksári választók, meg az ország sorsa érdekel. Kis türelmet kérek még mindenkitől, amíg a jövőmről felelősen nyilatkozni tudok.

Kategóriák: Friss

A kormány megoldotta, hogy örökre az egyházaknak adhassa adója 1 százalékát

2018, április 21 - 07:27

Idén is mód van arra, hogy bárki felajánlja adójának egy százalékát 31 egyház közül valamelyiknek vagy az állami Nemzeti Tehetség Programnak.

Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a lap érdeklődésére elmondta: újdonság, hogy az egyházaknak tett felajánlás immár nemcsak egy évre szól, bizonyos értelemben örök érvényű lehet. Ha az adófizető megjelöl egy egyházat, úgy a NAV ezt a választást feljegyzi, és ezután minden esztendőben továbbítja a polgár adójának egy százalékát a megnevezett egyháznak, akkor is, ha az érintett nem rendelkezik az összeg elküldéséről.

Ha az adófizető meggondolja magát és megváltoztatja a támogatni kívánt vallási szereplőt, vagy úgy dönt, hogy egyetlen egyháznak sem juttat tovább ilyenformán pénzt, akkor korábbi nyilatkozatát vissza kell vonnia vagy új nyilatkozatot kell tennie, a NAV pedig a későbbiekben az ebben foglaltakhoz tartja magát.

Az új lehetőséget csak az egyházaknál vezette be a törvényhozás. A Nemzeti Tehetség Programot, és az adó másik egy százalékával támogatható  civil szervezeteket ezután is minden évben meg kell jelölniük az adófizetőknek. Tavaly egymillió adófizető 4,4 milliárd forintot ajánlott fel a vallási szereplőknek, a legnagyobb összeget – sorrendben – a katolikus, a református és az evangélikus egyház kapta.

Kategóriák: Friss

Brüsszel valóra válthatja Orbánék rémálmát

2018, április 20 - 16:06

Az EU történetében először politikai feltételekhez akarják kötni a 2020 utáni uniós pénzek kifizetését. Az Európai Bizottság egy olyan javaslaton dolgozik, aminek értelmében a jogállami elvek tiszteletben tartása az uniós költségvetési források felhasználásának elengedhetetlen feltétele lesz – nyilatkozta a Bruxinfo beszámolója szerint csütörtökön Berlinben Günther Oettinger, a testület költségvetésért felelős tagja, aláhúzva azt, hogy nincs szó egy lex Lengyelországról.

Günther Oettinger ugyan nem fejtette ki részleteiben a küszöbön álló javaslatot, de világossá tette, hogy a bíróságok kormányoktól való függetlensége a Bizottság elképzelése szerint „elengedhetetlen feltétele” lenne a kifizetések folyósításának. 

Hangsúlyozta, hogy nem egy „Lex Lengyelországról” (vagyis a speciális lengyel helyzetre való reagálásról) van szó, hanem arról, hogy az uniós költségvetés felhasználása során számos jogi vita merülhet fel, amelyek elbírálásában főszerep juthat a bíróságoknak. Márpedig az EU-nak képesnek kell lennie a szabálytalanul vagy csalás lévén elköltött pénzek visszakövetelésére, ami pártatlan és független bíróság (ahogy ő fogalmazott, független harmadik hatalom) meglétét feltételezi.

Mint a Portfolio emlékeztetett, egy ilyen elképzelést korábban már sokszor belengettek, aztán kihátráltak belőle, mert nem igazán lehet objektíven megcsinálni, és az EU egységét is veszélybe sodorja. Ha mégis átvinnék a tervet, az azt jelentené, hogy ha nem független a tagállami kormányoktól az igazságszolgáltatási (bírósági) rendszer, akkor Brüsszel nem fizetné ki az uniós támogatásokat.Ez első hallásra kifejezetten rossz hír főként Lengyelország és Magyarország számára, hiszen brüsszeli nézőpontból bajok vannak a független igazságszolgáltatással, a jogállami működéssel, és erről elsősorban a lengyelekkel komoly vitákat folytat évek óta az Európai Bizottság. 

Kiemelt kép: Günther Öttinger, a költségvetési és emberi erőforrások uniós biztosa (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Kategóriák: Friss

Lázár elárulta, milyen törvénymódosítási javaslatot nyújt be először

2018, április 20 - 15:38

A kormányból kiváló Lázár János hivatalos Facebook-oldalára feltett videóban jelentette be, mi lehet egyéni képviselőként első törvénymódosító javaslata. Mint mondta, Vajdáné Marika kommentjében emlékeztette az eddig a Miniszterelnökséget vezető minisztert arra, hogy a kampányban tett ígéretét váltsa be.

Erre reagálva jelentette ki Lázár, hogy az eskütétel után az első egyéni képviselői törvénymódosító javaslatával a temetői sírhelymegváltási díjak eltörlését fogja kezdeményezni, illetve azt, hogy a kormány támogassa a temetők rendbe hozását annak érdekében, hogy az önkormányzatok és fenntartók dolga könnyebb legyen.

Lázár János azt a témát már korábban is megpengette:

Lázár eltörölné a sírhelyújraváltást Ez lenne az első javaslat, amit a parlament elé vinne, ha megválasztják. 
Kategóriák: Friss

Trump szavaira csökkent az olajár

2018, április 20 - 14:55

Csökkent a kőolaj világpiaci ára, miután Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közzétett üzenetében bírálta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), mondván, mesterségesen tartják magasan az árakat.

Délután fél kettő körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 52 cent csökkenéssel 73,26 dolláron állt, míg a nyugati féltekén irányadó WTI könnyűolajfajtát 67,81 dolláron jegyezték, a csütörtöki záráshoz képest 48 centtel esett az ára.

Trump üzenete előtt mindkét jegyzés nyereségben állt.A Brent és a WTI csütörtökön több mint három éves csúcson volt 74,75, illetve 69,56 dolláros hordónkénti áron a piaci túlkínálat csökkenésének és a kereslet emelkedésének köszönhetően.

Az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok kitermeléscsökkentési megállapodását felügyelő bizottság pénteken tartott Dzsiddában miniszteri szintű ülést, hogy áttekintsék a piaci helyzetet. A testület megerősítette azt a célt, hogy a kitermelés visszafogásával csökkentsék a globális olajtartalékok szintjét az ötéves átlagra.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly január 1-je óta fogja vissza a termelést. Az egyezség hatályát többször meghosszabbították, legutóbb 2018. december végéig.

Az olaj hordónként ára 2016 elején 30 dollár, idén januárban pedig 70 dollár körül mozgott. (mti)

Kiemelt fotó: Europress/AFP PHOTO/ POOL/Bullit Marquez

Kategóriák: Friss

Durvát hibázott a UPC, 48 millió forintos bírságot kapott

2018, április 20 - 14:47

A még szeptemberben hivatalból indított általános hatósági felügyeleti eljárás lezárásaként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 48 millió forint bírságot szabott ki a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.-re (UPC), miután vezetékes és mobiltelefon előfizetői 2017. július 25-e és szeptember 18-a között nem érték el az On Line System Informatikai és Tanácsadó Kft. (OLS) hálózatában lévő telefonszámokat.

A most lezárult eljárás első fokú  határozata szerint a UPC piaci magatartásával súlyosan megsértette a telefonszolgáltatás nyújtására vonatkozó azon alapvető európai uniós és hazai jogszabályokat, melyek szerint biztosítania kellett volna az előfizetői számára valamennyi hívószám elérhetőségét.

A szankció formáját és a bírság mértékét a hatóság számos szempontot figyelembe véve alakítja ki, így többek között az eset súlyát és az érintett előfizetők számát, az ismételtséget, a jogsértéssel okozott érdeksérelmet, az elért vagyoni előnyt és a piacra gyakorolt hatást is mérlegelve. Jelen eljárás lefolytatását az előfizetőkön túl maga az OLS is kérte, tekintettel arra, hogy a UPC a hívások továbbítását az erről folytatott egyeztetések után sem biztosította.

Hogyan történt?

2017. július 25-e és szeptember 18-a között, közel két hónapon keresztül a UPC saját vezetékes és mobiltelefon előfizetői számára nem biztosította az OLS saját számainak, illetve a szolgáltatóhoz máshonnan áthordozott hívószámok elérését, azaz az OLS előfizetői elérhetetlenek voltak a vizsgált időszakban a UPC előfizetői számára.

Emellett a számhordozás rendszerének működési sajátosságai miatt a UPC előfizetőinek egy kisebb része (kb. 5%-a) ebben az időszakban nem tudta hívni azokat az előfizetőket sem, akik hívószámukat az OLS-től hordozták más szolgáltatóhoz.

Súlyosbította a kialakult helyzetet az is, hogy a UPC a hozzá forduló előfizetőket, őket szándékosan félretájékoztatva, a másik szolgáltató ügyfélszolgálatára irányította, arra hivatkozva, miszerint a hiba az OLS hálózatában adódik. Ezzel szemben a vizsgálat feltárta, hogy a sikertelen hívásokat nem hálózati hiba okozta, hanem a UPC saját maga tiltotta le az OLS előfizetők elérését egy, az OLS-el nem rendezett egyéb elszámolási vita miatt.A vizsgálat azt is megállapítja, hogy a UPC a sikertelen hívások miatti előfizetői panaszokat nem tekintette hibabejelentéseknek, azok ellenére sem tette meg a szükséges lépéseket, csak a vizsgálat elindítását követően intézkedett arról, hogy az előfizetői által kezdeményezett hívások egy harmadik szolgáltatón keresztül eljuthassanak az OLS és a további érintett szolgáltatók előfizetőihez.

Fontos tény az is, hogy a UPC a késedelmes hibaelhárításért nem fizetett kötbért az előfizetőinek – ami egyébként jogszabályi kötelezettsége lett volna az érintett előfizetők kérése nélkül is –, ráadásul az érintett számok között több olyan is volt, melyek közintézményekhez tartoztak, elérhetőségük sok előfizető számára kiemelten fontos lett volna társadalmi szerepük és jelentőségük miatt (önkormányzat, idősek otthona, háziorvosi rendelő).

A hatóság szakemberei megállapították, hogy a UPC hozzávetőleg 22 ezer telefonszám elérhetőségét nem – vagy legalábbis nem teljes körűen – biztosította, több mint 38 ezer hívás sikertelen volt, ami összesen több mint 4 ezer UPC-előfizetőt érintett. A korábban az OLS-hez tartozó, de onnan elhordozott, tehát már más szolgáltatók hálózatában lévő számok elérhetetlensége miatt kívülálló szolgáltatók és azok előfizetői is érintettek lettek.

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán

Kategóriák: Friss

Mire kell Mészáros Lőrincnek 25 milliárd forint készpénz?

2018, április 20 - 14:22

Fő vasútépítő érdekeltségébe, az R-Kord Építőipari Kft.-be olvasztja Mészáros Lőrinc, felcsúti százmilliárdos polgármester egyik legújabb szerzeményét, a Vasútautomatika Kft.-t. Erről döntött március végén az R-Kord taggyűlése – derül ki a Cégközlönyből.

A szombathelyi székhelyű Vasútautomatika az a cég, amelynek vagyonát egy Simicska-cégből szerezte meg Mészáros, de nem közvetlenül, hanem a Swietelsky, illetve tolmácsa, Sakalj Ferenc közbeiktatásával. Sakalj vagy Szakály Ferenc úgy vált ismertté, mint aki horvátországi bizniszeiben segíti Mészáros Lőrincet. A fúzióval azonban a Szakály-vonal nem szakadt meg: Szakály Orsolya a Vasútautomatika ügyvezetője volt 2016 december óta, és idén márciusban az R-Kord cégvezetője lett.

Az R-Kord egyike Mészáros fénysebességgel növekvő cégeinek: az árbevétele 2014-ben lépte át az egymilliárdot, 2016-ban pedig már 17 milliárdnál tartott és 3,6 milliárd osztalékot fizetett. Közben olyan méretes közpénzes megrendelések részese lett, mint a dél-balatoni vasútvonal 73 milliárdos felújítása, vagy a V-Híd Zrt.-vel közös, a Püspökladány-Ebes közötti vasútszakasz közel 75 milliárdos kivitelezése.

A múlt évben tovább izmosodott az R-Kord, az összeolvadáshoz mellékelt mérlegtervezet szerint a saját tőkéje 8,5 milliárdra nőtt, ami csaknem kétszerese a 2016. december végén a könyvekben szereplő 4,6 milliárd forintnak. Forgóeszköz-állománya 17 milliárdról 42 milliárdra ugrott, ezen belül

a pénzeszközei, azaz a készpénz, a bankszámlán tartott, gyorsan mozgósítható forrásai ötszörösére, 25 milliárd forintra nőttek.  

Igaz, közben a hitelállománya is több mint duplájára, 41 milliárdra duzzadt.

A Vasútautomatika beolvadása után a társaság R-Kord néven működik tovább. A szombathelyi társaság kicsit csúfít majd a mérlegén: a házasságba vitt vagyona piaci értéken mínusz 859 millió, így az R-Kord saját tőkéje 7,7 milliárdra karcsúsodik az összeolvadás után. A kötelezettségei pedig a Vasútautomatika 2 milliárdos rövid lejáratú hiteleivel együtt 43 milliárd forintot tesznek ki a mérlegtervezet szerint.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI / Máthé Zoltán

Kategóriák: Friss

BMW-gyár épülhet Borsodban?

2018, április 20 - 13:53

Egy március 26-i kormányrendelet értelmében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a Hernádnémeti közigazgatási területén elhelyezkedő mintegy 80 ingatlanon, illetve véglegessé vált döntés alapján az ezen ingatlanokból kialakított területen megvalósuló, ipari telephely kialakításával és munkahelyteremtő beruházásokkal összefüggő hatósági ügyeket.

Hogy mindez mit takar, arról sem a település polgármestere, sem pedig más nem nyilatkozhat. A Miskolccal közös projektben érintettekkel ugyanis a Boon.hu szerint titoktartási szerződést írattak alá. Így mindössze annyit sikerült megtudniuk, hogy a terület nagyságából lehet következtetni arra, milyen iparág képviselőiről lehet szó. Ez pedig valószínűsíti szerintük, hogy egy autógyár képviselőivel tárgyal a kormány. Információik szerint a Miskolccal már többször “hírbe hozott” BMW települhet a megyébe.

A Portfolio.hu szerint a megyei lap értesüléseit erősítheti, hogy az elmúlt hetekben két potenciális BMW-beszállító, a japán Toray és a kínai CATL kapcsán is szóba került Magyarország. Az, hogy a potenciális beszállítók elkezdtek mozgolódni Magyarországon erősíti a gyanút, hogy a BMW is a régióban kereshet helyet gyárának.

Kiemelt kép: A BMW Z4 tanulmányautó a 45. Tokiói Autószalonon 2017. október 25-én. (MTI/EPA/Ota Kijosi)

Kategóriák: Friss

Üzentek a bankok a kormánynak

2018, április 20 - 13:26

A Magyar Bankszövetség pénteki éves Testületi Ülése után nyilatkozatot adott ki a szektor helyzetéről, és arról, hogy mit várnak a kormánytól. Mint írták,  a magyar bankszektor a 2008-at követő hosszú, nehéz időszak után kiemelkedő évet zárt tavaly, és a múlt év eredményessége illeszkedik a nemzetközi és a régiós tendenciákhoz. Az elért nyereség jellemzően eredménytartalékba került, ami a bővülő hitelaktivitáson keresztül a gazdaság gyorsuló növekedését segíti elő. A szövetség szerint a bankszektor pozitív eredményét a szektor stabil működése mellett a hitelezési kockázati költségek kedvező alakulása alapozta meg. De a dinamikus technikai fejlődésnek és a változó ügyféligényeknek való megfelelés folyamatos megújulást, alkalmazkodást és innovációt kíván a szektor szereplőitől.

A bankszektor csak kiszámítható jogi, adózási és irányítási feltételeket biztosító gazdasági közegben tudja hatékonyan szolgálni a gazdaság fejlődését, amelynek a többi szereplője is hasonló környezetet vár el. Ezért továbbra is az együttműködésekre, a gondos szakmai egyeztetésekre helyezzük a hangsúlyt a jogalkotókkal és a hatóságokkal való kapcsolatainkban

– mondta a Magyar Bankszövetség elnöke, Patai Mihály.

A magyar bankszektor valamennyi szereplője felsorakozik amellett a meghatározó közös cél mellett, hogy a pénzügypolitikában erősödjön a folytonosság és a kiszámíthatóság. A vállalkozások és a hitelezők számára rövid és hosszú távon is ez biztosíthatja az eredményes működést. Az európai uniós források dinamikus felhasználása után új időszak következik, ahol minden gazdasági szereplőnek meg kell találnia azt a versenyképes fejlődési pályát, amely a jövőjét meghatározza. A szükségessé váló átalakítások és fejlesztések finanszírozásához a hazai bankszektor kellő tőkeerővel és likviditással rendelkezik.

Nem feledkeztek el a nemzetközi versenyhelyzetről sem. Versenyképességük javítása szempontjából elengedhetetlennek érzik, hogy az előttük álló években a bürokratikus túlszabályozások nemzeti leküzdésével az elsők között kerüljünk ki az európai államok közt zajló szabályozói versenyből. E cél elérését nagymértékben segítheti a szövetség szerint, ha a jogalkotó már a szabályozás kezdeti stádiumában bevonja a pénzügyi szektor képviselőit a jogszabály-előkészítési folyamatba. Szerintük a magyar gazdaság fenntartható és jó teljesítményéhez, valamint az országhatárokon átnyúló bővüléséhez a finanszírozó magyar hitelintézeteknek vissza kell szerezniük, majd meg kell tartaniuk régiós versenyképességüket. Ezért nélkülözhetetlennek tartják az egykoron átmeneti válságmenedzselésként bevezetett extra terhek kivezetését. Így

 • a banki és pénzintézeti különadók ütemezett kivezetésének véghezvitelét,
 • a gazdaságfehérítést és a készpénzmentesítést akadályozó tranzakciós illetékek csökkentését, majd megszüntetését, és ezen belül
 • az ingyenes banki szolgáltatások (pl. a havi 150 ezer forintos készpénzfelvétel) utáni minden formájú adó vagy illeték eltörlését.

A magyarországi pénzpiac része az európai és a globális piacnak. Olyan időkben, amikor a protekcionista tendenciák a magyar gazdaságra is veszélyt jelentenek, érdekeink érvényesítése csak az Európai Unió egységes fejlődése és a gazdasági integráció elmélyítése mellett biztosítható, ezért elkötelezettek e célok mellett. Támogatnák továbbá a Brexit tárgyalások olyan lezárását, melynek eredményeként a meglévő gazdasági kapcsolatok fennmaradnak.

A globális bankszabályozások területén pedig kívánatosnak tartják a nemzetközileg egységes alkalmazást, hogy az Európai Unió pénzügyi rendszerének fejlődése, és gazdaságának bővülése versenyhátrányoktól mentesen, és fenntarthatóan mehessen végbe.

Kiemelt kép: Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén az Unicredit székházában 2018. április 20-án. MTI / Kovács Attila

Kategóriák: Friss

5 forint emelést kapott a nyugdíjas, mert tovább dolgozott

2018, április 20 - 12:56

Öt forinttal emelték meg egy pécsi nyugdíjas havi ellátását, amiért nyugdíj mellett alkalmi munkákat végzett, legálisan. A nyugdíjnövelésről szóló határozat négyoldalas volt, ebben rögzítette az illetékes Magyar Államkincstár a minimális emelés tényét. Ráadásul három héten belül háromszor küldték ki neki az egyenként négyoldalas levelet, ajánlva, ami a postai díjszabás szerint darabonként 475 forintba kerülhetett.

A ma.hu azt is kiszámolta, hogy a három levél díja a férfi negyed századra számított nyugdíjnövelését emésztette fel. Hogy a nyugdíjnövelés automatikus megállapítása lassan megy, arról már többször írtunk:

Bő három hónapos késések a nyugdíjnövelésnél A nyugdíjprémiumra és korrekcióra jutó emelés pedig még sehol nincs.

Kiemelt kép: MTI / Beliczay László

Kategóriák: Friss