Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 48 perc 17 másodperc

Mi történt veled? Fenn vagy az Instán? (X)

2019, április 22 - 00:29

Facebook, Instagram, Snapchat és társai. Mi, magyarok évente több mint négymilliárd fotót készítünk, 90 százalékukat okostelefonnal és szűnni nem akaró vágyat érzünk arra, hogy ezeket megosszuk a közösségi médiában. Zsebre vágható készülékünk a lételemünkké vált, még a legintimebb helyzetekben is magunknál hordjuk. A szelfikészítés ma már az önkifejezés egyik legalapvetőbb módja, a technológiai fejlődés pedig már arra is képes, hogy maradéktalanul felvegye a versenyt az előlapi kamerás fényképezés növekvő igényeivel. A Huawei legújabb csúcskészüléke, a P30 Pro kameraképességinek köszönhetően könnyedén a legkülönbözőbb felhasználói elvárásoknak is megfelel.

Ritkán telik el úgy nap, hogy ne lőnénk magunkról egy vagy több fotót, és nem csak saját szórakoztatásunkra teszünk így, hiszen a szelfikészítés manapság a mindennapi kommunikáció egyik legfontosabb kifejezőeszközévé vált. A túlnyomó többség az élet legfontosabb pillanatait, illetve saját vagy a családi eseményeit szereti dokumentálni, egyre többen vannak azonban, akik számára a fotózás a munka világához is kapcsolódik, így elengedhetetlen, hogy készülékük útközben, a legspontánabb pillanatokban is kiváló minőségű, utómunkát nem igénylő képeket tudjon készíteni.

A Huawei legújabb csúcskészüléke, a P30 Pro a gyártó történetének legerősebb előlapi kamerájával rendelkezik, mellyel a szelfik szerelmesei észrevétlenül válhatnak profi fotósokká. A készülék 32 MP-es lencséje a Super Portrait Mode-ban a legapróbb részleteket is képes megörökíteni, így akár az arcszőrzet szálai vagy a szemek színének különféle árnyalatai is jól láthatóvá válnak. A Huawei MI HDR+ funkciónak köszönhetően az előlapi kamera több, gyors egymásutánban készített fényképet is kombinál a lehető legjobb eredmény elérése érdekében, ezzel elkerülve a túlexponált vagy hátulról megvilágított szelfik készítését.  Az előlapi fotózást kevésbé kedvelők sem fognak csalódni a P30 Pro-ban, hiszen a készülék a gyártó legújabb hátlapi Leica Quad kamerarendszerét kapta, amely egy 8 MP-es telefotó-, egy 20 MP-es ultraszéles látószögű, valamint egy 40 MP-es SuperSpectrum szenzorral ellátott lencséből áll. A készülék ezenkívül ötszörös optikai, tízszeres hibrid és ötvenszeres digitális zoomképességgel bír, így a kevésbé rutinos fotósok is tűéles, részletgazdag fotókat és videókat készíthetnek fényviszonyoktól és beállítástól függetlenül. A P30 Pro RYYB szenzora és az optikai, illetve a mesterségesintelligencia-vezérelt képstabilizációs technológia biztosítja, hogy a telefon tulajdonosa a nap bármelyik szakában, bármilyen megvilágításban jó minőségű és megfelelően fényelt fotókat készíthessen. A Huawei új csúcskészüléke újraírta a mobilfotózás szabályait, ami a közösségimédia-tartalmak sokszínűségére is nagy hatást gyakorol majd.

 

Kategóriák: Friss

Tiborczék üzleti partnere 757 millióért építhet az ÉMÁSZ-nak

2019, április 21 - 10:04

A korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. partnere, a Spie Hungaria Kft. nettó 757 millió forint átalányárért építhet alállomást Oszláron az  ÉMÁSZ Hálóztai Kft.-nek. Az összeghez hozzájöhet még egy 10 százalékos tartalékkeret, amit a megrendelő biztosít. A szerződést már meg is kötötték, a munkát öt ütemben idén december hetedikéig kell befejezni. A feladatok között van mérnöki tervezés, gépi- és kézi földmunka, útépítés, szerelés, kábelfektetés is – ezekbe a munkákba hat alvállalkozót vonnak be majd.

A korábbi Elios-partner Spie tavaly nyártól is dolgozott hasonló megrendelésen, akkor 755 millió forintért építettek az Elműnek. Szintén tavaly nyáron ők lettek a befutók 5,2 milliárd forintért a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű pályázatán, ők építhetik az új naperőművet.

Így dolgoztak az Elios alá

Az Átlátszó az Elios-tenderek dokumentumait átnézve fedte fel, hogy számos cég neve újra és újra felbukkan, olyanoké, akik nagyon sokszor nyújtottak be olyan ajánlatot, amely végül alulmaradt az Elios Zrt.-vel szemben. Az összes közbeszerzést megvizsgálva az is kiderült, hogy ezzel párhuzamosan e vállalkozások közül többen Tiborcz István egykori cégének partnerei is voltak, konzorciumban nyertek az Elios Zrt.-vel közbeszerzéseket. Az Elios Zrt.-vel gyakran együtt szereplő cégek között volt a SAG Hungaria Kft. is (amelyből lett a SPIE Hungaria Kft.), és korabeli leányvállalata, a SAG Mérnökiroda Kft. Az Elios-projektekben összesen hatszor jelentek meg versenytársként, háromszor konzorciumi partnerként, egyszer alvállalkozóként.

Tavaly nyáron írtuk meg, hogy 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala az Elios látványos közpénzes tarolása kapcsán. A bűnlajstromban közbeszerzési szabálytalanságok sora, az eljárások manipulálása, a résztvevők közötti összeférhetetlenség és csalás gyanúja is szerepelt.

13 milliárdos büntetés lehet Orbán vejének üzletébőlNem a miniszterelnöki család gyarapodását vizsgálta az unió csalás elleni hivatala, de Tiborcz István körül talált összeférhetetlenséget.

A legújabb fejlemény, hogy bár a magyar hatóságok lezárták az Elios-ügyet, és a kormány inkább be sem tette a brüsszeli pénzigénylő listába annak számláit, az Európai Bizottság nem tett le a számonkérésről. A versenypolitikai főigazgatóság ellenőrei kartellezés gyanújával rajtaütésszerű akciót hajtottak végre nemrég öt magyarországi cégnél, közülük azonban egyelőre csak az Elios neve szivárgott ki.

Az Index cikke szerint az Európai Bizottság azt gyanítja, hogy az uniós támogatások lehívásától függetlenül is jogot sértettek azok a cégek, amelyek az elmúlt tíz évben az Elios Zrt.-vel közösen nyertek közbeszerzéseket. Ha bebizonyosodik, hogy felosztották egymás között a piacot, vagy megegyeztek az árról, és ezzel torzították a versenyt, akkor jelentős büntetésekre számíthatnak. Márpedig az OLAF vizsgálati anyagában bőven akadnak összejátszásra utaló jelek:

A hatóságok lerázták az Elios-ügyet, a bíróságnak elég volt a brüsszeli gyanúAz uniós csalás elleni hivatal hét céget nevezett meg az Elios-ügy érintettjeként, most a „versenytársakat” vizsgálják a brüsszeli ellenőrök.

Kiemelt kép: Vajda János / MTI

Kategóriák: Friss

Dúsgazdag erdélyi magyarok: gyűlnek a viharfellegek a kábeltévéguru Teszári Zoltán felett

2019, április 20 - 12:56

„Az arc nélküli milliomos” – így becézi a legvagyonosabb romániai üzletemberek névsorát évente összeállító Capital gazdasági lap Teszári Zoltánt, aki  600 millió euró körüli vagyonával biztosan tartja harmadik helyét a listán. A Digiről ismert vezér, a Magyarországon 1998 óta jelen lévő RCS&RDS-főtulajdonos „arctalansága” azonban lassan repedezik. Annak ellenére, hogy sosem ad interjút, 2002-ben nyilatkozott utoljára a sajtónak, akkor is éppen a Capitalnak, amikor az először állította össze a 300-as toplistát. Visszavonultsága, a magánéletének szigorú körbebástyázása miatt, más eurómilliomosokkal ellentétben akkor sem ismerik fel az emberek, ha szembe jön az utcán, vagy a vendéglőben a szomszéd asztalnál vacsorázik.

Csakhogy amióta fia, Zoltán Krisztián versenyszerűen teniszezik és rajthoz áll a korosztályos európai turnékon az U14-es kategóriában, egyre gyakrabban bukkan fel a nézőtéren. A bukaresti Libertatea kiderítette, hogy 2018-ban svájci, ausztriai, magyarországi és svédországi versenyeken az ifjú Teszári tizenöt mérkőzést játszott és ebből ötöt nyert meg. Apja, anyja rendre elkíséri, de ők általában meghúzódnak a tribün szélén, tetején, így fotós legyen a talpán, aki kiszúrja őket.

Magyarországi bevásárlás apasztotta a nyereséget

Teszárinak saját nevén mindössze három százalékos részvénycsomagja van az  RCS&RDS-ben viszont 60 százalékban az övé a Hollandiában bejegyzett Cable Communication System, amely 94,15 százalékot birtokol az RCS&RDS-ben. A magyarországi Invitel bekebelezése 140 millióba euróba került Teszárinak, s emiatt a Digi Communications (ennek a része az RCS&RDS is) 2018-as profitja csak 21,4 millió euró, 65,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Úgy tudni, a Teszári család elsősorban Magyarországon él, de Teszári Zoltán fenntart egy irodát a Nagyvárad melletti Félixfürdőn is, ahol állítólag szintén diszkréten, kerülve az embereket szokott futni az erdőben a sportolóknak kijelölt pályán.

A vidéki rezidenciára visszahúzódó Teszári család nyugalmát azonban az elmúlt hónapokban alaposan megbolygatták.

Az egyik legfájóbb, hogy Teszárinak meg kellett válnia az  RCS&RDS-ben a legfőbb bizalmi emberétől, akivel az alapoktól építette fel kommunikációs birodalmát. A törvényszék ugyanis jogerősen négy év letöltendő büntetésre ítélte Ioan Bendei alelnököt és ügyvezető igazgatót, amiért – a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által összerakott vádirat szerint –

három millió euróval kente meg Dumitru Dragomirt, a román fociliga egykori vezetőjét, hogy az  RCS&RDS kapja meg az első osztály közvetítési jogait.

Bendei ítélete mellett a cégre 1,23 millió lej (körülbelül 261 ezer euró) büntetést szabtak ki, Dragomir pedig szintén négy évre vonulhat rács mögé.

Ioan Bendei, Teszári Zoltán magyar nemzetiségű romániai üzletember közeli barátja, az RCS &RDS távközlési vállalat egyik vezetője érkezik a romániai hírközlést szabályozó szervezet, az ANCOM bukaresti székházába 2012. szeptember 10-én. Fotó: Silviu Matei/Mediafax/MTI

Így aztán érthető, hogy Bendei idén február 5-én benyújtotta lemondását. Másnap Sergei Bulgac az RCS&RDS vezérigazgatója közleményben értesítette a részvényeseket, hogy Bendei helyét az igazgatótanácsban ideiglenesen Dan Ionita, a cég pénzügyi igazgatója veszi át. A kiszivárgott információk szerint Bulgac ellenlábasa volt a cégben Teszári bizalmasának, így vélhetően széles mosollyal diktálta le a közleményben, hogy ezúton is köszönik a távozó alelnök hozzájárulását az RCS&RDS fejlesztéséhez.

Hírbe hozták az orosz kémbankkal

Szintén most tavasszal, újabb sötét fellegek gyülekeztek a kábeltévéguru feje fölött. Március legvégén közleményben utasították vissza Florin Cîţu liberális párti (PNL) szenátor vádját, miszerint a moszkvai Nemzetközi Beruházási Bank jelentős részvénycsomagot akar vásárolni az RCS&RDS-ben, s ezzel behoznák az oroszokat a cégbe. Romániában a PSD-ALDE kormány 2018-ban 4 millió euró állami pénzt pumpált a volt KGST-bankba, amelyet Magyarországon csak orosz kémbankként emlegetnek. Az ellenzéki liberálisok (PNL) szerint uniós tagállamnak, mint Románia, ki kellene szállnia a bankból, amelynek egyetlen érdeke, hogy manipulálja részvényes tagállamokat.

A hétköznapi csatározások mellett azonban a jelek szerint Teszári Zoltán most komoly stratégiai döntés előtt áll, legalábbis ami a Digi24 hírtelevíziót illeti. Dan Tăpălagă ismert román újságíró az rtvnews.ro portálon a napokban közölt elemzésében érvekkel támasztja alá, miért tolja be szép lassan a kormányzó szocdem-liberális-demokrata koalíció (PSD-ALDE) ölébe Teszári az eddig függetlennek és a hatalom kemény bírálójaként közismert hírcsatornát. Tény, hogy az elmúlt időszakban a Digi24 bezárt vidéki stúdiókat, a bukaresti központból több hírszerkesztő távozott, és olyan oknyomozó műsorok szűntek meg, mint például „A szétlopott Románia”. Tăpălagă úgy véli,

Teszári beáldozza a piacvezető Digi24-et a gazdasági érdekeiért: az  energiapiacon is érdekelt RCS&RDS várhatóan kiskapukkal megússza a kormány által kivetett különadót és más, már belengetett büntetéseket, cserébe megpuhítja a hírcsatorna hangnemét.

Ráadásul az  RCS&RDS érdekelt az ősztől rajtoló 5G licensz-tenderen, ahol a PSD-ALDE támogatása nélkül labdába sem rúghatnak.


Az RCS & RDS távközlési vállalat üzlete a romániai Nagyváradon 2014. február 18-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI Feljövőben Pálfi Miklós, az ásványvízkirály

A leggazdagabb erdélyi magyarok közül tíz fért fel a toplistára, vagyonosodásuk boncolgatásakor eddig jobbára csak Teszári Zoltánnal és Verestóy Attila RMDSZ-es szenátorral foglalkozott a média. Verestóy 2018 januárjában bekövetkezett halálával alaposan megcsappant a magyar dúsgazdagok körüli csócsálható botrányok száma, hisz az 51. helyezett Mudura családban is nyugalom honol. Id. Mudura Sándor halálát követően az üzletet fia, ifj. Mudura Sándor vette át, s a Capital becsülte 95-100 millió eurós vagyon ingatlanbefektetésekkel gyarapszik. Úgy tűnik, hogy az apa által Bihar megyében kemény RMDSZ-es hátszéllel kiépített politikai kapcsolatrendszer életképes, jelenleg éppen egy régi nagyváradi vállalat helyére terveznek körülbelül 60 millió eurós befektetéssel lakóházakat, irodaépületeket.

A Mudura család helyére a legveszélyesebb a 60. pozíciót elfoglaló „ásványvízkirály” Pálfi Miklós a 70-72 millió eurós vagyonával. Pálfi román üzlettársával, Octavian Creţuval a Romaqua cégcsoportot vezeti, amelyik a borszéki ásványvíz kitermelője-forgalmazója, de óriási érdekeltségeket szereztek az üdítőgyártásban és a söriparban. Persze politikai kapcsolataikkal  sikeresen húznak be állami pénzeket a fejlesztéseikbe, idén például 30-40 millió euróra számítanak gyáregységeik bővítésére, korszerűsítésére, elvégre a Romaqua tiszta román cég, amelyik verekszik a piaci szeletekért a Coca-Colával, a Pepsivel vagy a Heinekennel.

Pálfi után pedig hatalmas űr következik, a következő gazdag erdélyi magyarok már a mezőny alsóházában tanyáznak. Persze, minden esztendőben felmerül a kérdés, hogy a felsorolt háromszáz vállalkozó valójában mekkora pénzeszsákon ül, hisz lehet, egyesek vagyonát túl-, másokét pedig alulbecsülik. A Capital kizárólag piaci információk alapján saccol, de a kulcslyukon ők sem látnak be.

Kiemelt kép:MTVA/Bizományosi: Róka László

Kategóriák: Friss

Kis lakást venne CSOK-kal? Nagyot koppanhat

2019, április 20 - 10:54

A „gyere haza fiatal” mézesmadzagra ráakadva települt haza olvasónk legfiatalabb gyermekével. Egy vidéki városban vásárolnának az egy gyerekre járó 600 ezer forint CSOK-támogatással egy 42 négyzetméteres kis lakást. Értékbecslés és elbírálás után tudták meg, hogy a CSOK-ot csak legalább 40 négyzetméteres használt lakáshoz lehet igénybe venni. De akkor mi a gond a 42 négyzetméteres lakással, amibe olvasónk teljesen beleszeretett?

Olvasónk elmondása szerint az, hogy a fürdőszobában és a spejzban (!) nincs fűtőtest. A bank azt mondta neki, amiatt ezt a helyiséget nem számítja bele a figyelembe vehető minimális négyzetméterbe. És mivel így a kis lakás 40 négyzetméter alá került CSOK-szempontból, nem adhatnak támogatást neki.

Minimális lakásméret

A jogszabály valóban előírja, hogy ha CSOK-ot vennénk fel, akkor a lakás hasznos alapterületének el kell érnie egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert. (Az előírás új és használt lakásra egyaránt vonatkozik, új lakásnál azonban egylakásos épületeknél magasabb a minimumnégyzetméter-előírás, egy gyermekkel 70 négyzetméter.) Ha több a gyermek, több a minimális négyzetméter is.

A hasznos alapterület fogalmát is tisztázzák: a lakáson belül található helyiségek hasznos alapterületeinek összegét kell venni, a következő helyiségeket beszámítva:

 • előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.
Ha nincs mindenhol fűtés, tényleg nem járhat a CSOK

A rendelet azt is előírja, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel támogatott lakásnak egyedi fűtési móddal kell rendelkeznie. A fűthetőséget a Pénzügyminisztérium szakmai állásfoglalása szerint legalább a nappaliban, hálószobá(k)ban, étkezőben és a fürdőszobában kell biztosítani, vagyis ezekben a helyiségekben kell hogy legyen közvetlen hőleadó fűtőberendezés. Méghozzá olyan fűtőberendezés, amely a lakás elválaszthatatlan részét képezi. De ezek szerint a spejzban mégsem elvárás a fűtés.

Mobilberendezés vagy kéménybekötéssel üzemelő fűtőberendezés kéménybekötés nélkül, illetve hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó sem megfelelő, írta megkeresésünkre az OTP és az MKB.

A fűtőberendezés csak akkor fogadható el, ha állandó jelleggel beszerelt, beépített, épületszerkezethez rögzített, és közvetlen hálózati bekötéssel vagy hálózati aljzatba (konnektorba) csatlakozással rendelkezik – hivatkozott a Bankmonitor is a PM-állásfoglalásra. Ők arra is kitértek, hogy mikor teljesül a fűtési feltétel:

 • Több lakást érintő, központos fűtési rendszerrel (házközponti fűtés/távfűtés/tömbfűtés) rendelkező lakásoknál a fűtési módból következően a teljes lakás fűthetősége teljesül.
 • Ha a fűtési rendszer kizárólag egy lakás (lakás, családi ház, ikerház, sorház, stb.) fűtését szolgálja, akkor a kiépített fűtési rendszertől függetlenül a már említett helyiségekben (nappali, hálószoba/szoba/szobák, étkező, fürdőszoba) közvetlen hőleadó fűtőberendezés kell hogy legyen.

Amennyiben a fürdőszobában nincs ilyen fűtés, úgy az ingatlan nem felel meg a CSOK feltételeinek – szögezte le a Bankmonitor. Vagyis négyzetméter ide, vagy oda, alapból kiesik az ilyen ingatlan a központi támogatás alól. Ezek szerint kiesnek azok a budapesti kis lakások is, amelyekben egyetlen gázkonvektor biztosítja a fűtést. A konvektor ugyanis nem a fürdőszobában szokott lenni.

A Bankmonitor arra is kitért, hogy ha van fűthető szoba, de nem mindegyik szoba fűtött, akkor a hasznos alapterületbe kizárólag a fűtött szobák alapterülete számítható be. Viszont olyan helyiségeknél, amelyeknél több helyiségfunkció (pl. nappali-étkező) egy légtérben valósul meg, a közvetlen hőleadó fűtőberendezés követelményének eleget tesz ha a fűtést a megfelelően méretezett hőleadó, és a közös légtéren belüli légáramlás megoldja.

Kisvállalkozóként igényelne CSOK-ot, és a lakásban van a székhelye? Meg fog lepődni:

A CSOK és a vállalkozás így nem fér összeKellemetlen meglepetés érheti a bankban, ha a lakásában van a vállalkozása székhelye.

Kiemelt kép: AFP

Kategóriák: Friss

Elképesztően sok használt lakást vesz a magyar

2019, április 19 - 06:33

Tavaly tizedével nőtt a lakáshitel-állomány, a felvett lakáshitelek összege pedig harmadával, a legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A KSH adatai szerint a lakáshitel-állomány 2018. december 31-én 3324 milliárd forint volt, 10,3 százalékkal nagyobb a 2017. véginél, miközben a GDP-hez viszonyított aránya megegyezett az egy évvel korábbival (7,9 százalék). A devizahitelek állománya 2018 végére már csak 3,5 milliárd forintot tett ki. A teljes hitelállományon belül az állami támogatás nélküli hitelek aránya a 2017. végi 79 százalékról tovább nőtt, és meghaladta a 82 százalékot.

A múlt évtől megváltozott a lakáshitelek minősítése, az eddigi kategóriákat (problémamentes, külön figyelendő, átlag alatti, kétes, rossz) felváltotta a teljesítő kitettség és a nem teljesítő kitettség kategóriája. Az új minősítési kategóriák alapján a teljesítő hitelek aránya elérte a 95 százalékot, ami lefedi a 2017-es problémamentes hitelek arányát (93 százalék), a nem teljesítő kitettség 5,1 százalékos aránya pedig lényegében követi az átlag alatti, kétes és rossz minősítések együttes arányát (4,4 százalék 2017-ben)). Az átstrukturált lakáshitelek a teljesítő hitelek 1,4 százalékát tették ki, miközben ez az arány a nem teljesítő hitelek esetében 33 százalék volt (utóbbi esetben minden harmadik hitel átstrukturált).

Egyre több hitel

A korábbi minősítési kategóriák szerint 2017 decemberére 16 ezer hiteladós törlesztési késedelme volt 31-60 nap közötti, 29 ezer adósé 61 nap fölötti, a 2018-tól alkalmazott új besorolás szerint a nem teljesítő hitelek száma 34 ezer volt.

Az engedélyezett hitelek száma 2018-ban 13 százalékkal, összege egyharmaddal nőtt a megelőző évhez képest. Az egy engedélyezésre jutó átlaghitel 2018-ban elérte a 7,9 millió forintot, ami 1,2 millió forinttal több, mint 2017-ben.

Tavaly az engedélyezett lakáscélú hitelek számának 8,4, összegének 7,8 százaléka volt államilag támogatott, arányuk az előző évihez képest csökkent, akkor 14, illetve 15 százalékot tett ki. Az államilag támogatott hitelek száma 2017 óta közel egyharmaddal, összege 29 százalékkal mérséklődött, ezalatt a támogatás nélküli hitelek száma közel 17 ezerrel (20 százalékkal), összege 238 milliárd forinttal (43 százalékkal) emelkedett.

A pénzintézetek 2018-ban közel 109 ezer lakáshitelt folyósítottak, 823 milliárd forint értékben. Az előző évhez képest a hitelek száma több mint 4 ezerrel (4,1 százalékkal), összege 218 milliárd forinttal (36 százalékkal) nőtt.
A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakások vásárlása dominált, tíz folyósított lakáshitelből hét ezt a célt szolgálta. A használtlakás-vásárláshoz folyósított hitelek összege tavaly 596 milliárd forintra bővült, ami 35 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az építéshez nyújtott hitelek száma 4,8 százalékkal, összegük 17 százalékkal nőtt. Az átlagos hitelösszeg 500 ezer forinttal, 4,8 millió forintra emelkedett.

Az újat is veszik

Az újlakás-vásárláshoz nyújtott hitelek ennél gyorsabban nőttek, számuk közel egyharmaddal, összegük majdnem a duplájára emelkedett. Az egy új lakás vásárlására folyósított hitel összege ennek megfelelően egy év alatt 7,6 millióról 11 millió forintra nőtt. Az új lakások építésére vagy vásárlására folyósított hitelek összege együttesen megközelítette a használtlakás-vásárlásra felvett hitelösszeg egynegyedét.

A használtlakás-vásárlásra folyósított hitelek és a használtlakás-tranzakciók éves számának összevetése alapján a lakáshitelből megvalósuló vásárlások aránya meghaladja a 40 százalékot.

A korszerűsítési, bővítési hitelek száma 2018-ban 1533-mal (11 százalékkal), összegük 8,8 milliárd forinttal (negyedével) nőtt az egy évvel korábbihoz képest, miközben az átlagos hitel értéke 2,6 millióról 2,9 millió forintra emelkedett.

A 2017-ben folyósított lakáscélú hitelek átlagos futamideje 14,8 év volt, 2018 végére 15,3 évre emelkedett. A lakásépítési hitelek futamideje a leghosszabb, elérte a 17,5 évet, ezt az új lakás vásárlásoz kapcsolódó hitelek követik (17,4 év), de a futamidő a használt lakások hiteleinél is meghaladta a 15 évet.

Ösztönzik a lakáshitelezést

A szabályozási környezet a KSH szerint ösztönzi a lakáshitelezést. A 2011-ben létrehozott Nemzeti Eszközkezelő (NET Zrt.) a nem teljesítő hitelek felszámolása révén hozzájárult a lakáshitelezés bővüléséhez. Emellett kiemelt jelentőségű a piac szempontjából a 2016 elején elindított otthonteremtési program, ezen belül a bővített csok, a lakásépítési áfa csökkentése, az áfa-visszaigénylés lehetősége és az államilag támogatott hitel.

A hitelintézetek által folyósított családi otthonteremtési támogatások száma 7,2 százalékkal (31 202-ra), összegük 1,8 százalékkal (71,3 milliárd forintra) nőtt tavaly 2017-hez képest. A támogatásokat elsősorban használt, másodsorban új lakásokra vették igénybe (az esetek 61, illetve 37 százalékában). A teljes összeg 39 százalékát fordították használt, 61 százalékát új lakásra. Az egy folyósításra jutó átlagos összeg használt lakás vásárlása esetén 1,4 millió, új lakás építésekor 2,7 millió, új lakás vásárlásakor pedig 6 millió forint volt.

Kategóriák: Friss

266 milliós MÁV-os munkát hozott a nyuszi Mészáros vejének

2019, április 18 - 16:04

Szép sikerrel zárja az ünnep előtti utolsó munkanapot Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos veje. Ezúttal egy nettó 266,6 milliós megrendelésnek örülhet: az érdekeltségében álló Vasútvillamosító Kft. ennyiért végez felsővezeték munkákat a Keleti pályaudvar területén. A szerződést pdf-ben itt találja.

A Vasútvillamosító Kft. 100 százalékos tulajdonosa a Rafinanz Promotion CZ s.r.o., amiről elsőként írtuk meg, hogy Homlok Zsolt nem csak vezetője, hanem 75 százalékos tulajdonosa is. 2018. júniusban pedig egy hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, hogy miután elvette feleségül Mészáros kisebbik lányát, Ágnest, Homlok Zsolt csak az egyik cégéből 855 millió forintot vehetett ki.

Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdjaHomlok Zsolt tavaly vette feleségül Mészáros Lőrinc lányát. Ennek megfelelően jó éve volt, csak egyik cégéből 855 millió forintot vehetett ki.

Homlok Zsolt nemrégiben az apósa érdekeltségéből a kormánypárti médiaholdingba dobott Világgazdaságba írt publicisztikát. Ebben többek között azt fejtegeti, hogy az Európai Unió a 2000-es évek elején jött rá, hogy fejleszteni kellene a vasutat, az azóta elmúlt másfél évtizedben pedig Magyarországon is jelentős fejlesztések valósultak meg, főleg olyan vállalatok részvételével, amelyek „képesek voltak mobilizálni a belső erőforrásaikat, kiaknázni szellemi, innovációs potenciáljukat”.

Mint írta: szükség lenne a szakképzés és a gyakorlati oktatás reformjára, illetve a pályázati kiírási feltételeket is újra kellene gondolni. A közbeszerzéseken szép sikereket elérő üzletember szerint

ma a pályázati kiírások értékelési rendszere egydimenziós, jellemzően csak az ajánlati árra koncentrál, miközben nem kellő súllyal veszi figyelembe a 21. század társadalmi-gazdasági viszonyai között felértékelődő holisztikus szempontokat.

Kiemelt kép: Büki László / MTI

Kategóriák: Friss

Sargentini visszakérdez: Orbán körein kívül ki jár jól az uniós pénzekkel?

2019, április 18 - 15:29

A Klubrádiónak adott interjúban az Európai Parlamenttől két ciklus után búcsúzó Judith Sargentini az mondta: ő főleg a pénzmosás ellen harcolt az elmúlt öt évben. Szerinte sikeresen.  Kialkudott egy jogszabályt, amellyel átláthatóbbá válik a cégek hálózata, az esetleges pénzmosás útja.

Bár a fideszes médiában Guy Verhofstadt és a szintén liberális Cecilia Wikström korruptságáról írtak, a holland EP-képviselő nem tud erről, de azt általában helyesnek tartja, ha kivizsgálják az ügyeket, mert

senki nem áll a törvények felett.

A korrupció kiszűréséhez Magyarországnak is csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, amely kideríti a visszaéléseket az uniós pénzekkel. Az Orbán-kormány erre nem hajlandó, ezért fel kellene függeszteni az uniós pénzek kiutalását, jogállami normákhoz kötni a folyósítást.

Ha nincs jogállam, nincs pénz sem.

Szerinte sokan érvelnek azzal, hogy ez a magyar népet büntetné és nem a kormányt, de ő visszakérdez: Orbán Viktoron és körein kívül – akik zsebre teszik ezt a pénzt – élvezi a magyar nép ezen  uniós támogatások hasznát?

Az országjelentéséről azt mondja, arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a magyaroknak ugyanolyan jogaik vannak, mint más uniós állampolgároknak.

Mélyen együttérez azokkal, „akik a jelenlegi magyar kormányzást kénytelenek elviselni.

A mostani EP-voksoláson nagyobb felelősséget vár a választóktól.

Hogy ne arra szavazzanak, aki csak a saját zsebét akarja megtömni, aki csak nyerni akar, de nem képviseli a demokratikus értékrendet és a jogállamot. Arra szavazzanak, aki az uniós állampolgárok érdekeit tartja szem előtt.

Sargentini elmondta, hogyan paterolták ki a magyar külügyminisztériumbólEgy másik kijáraton át vezették ki, mint ahol bement. Rengeteg stáb várta.
Kategóriák: Friss

Uniós kötelezettség a budapesti dugódíj bevezetése

2019, április 18 - 15:15

A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta Tarlós István csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester az MTI szerint a napokban a kérdésben megjelent hírekre reagálva emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt eldőlt kötelezettségről van szó. Nem a kormány és a városvezetés „valós vagy virtuális vitája” a lényeg, ennek nincs relevanciája. Van egy kötöttség, amiben az unió Budapesttel „tulajdonképpen türelmes”, és nem az a vita tárgya, hogy akar-e valaki dugódíjat vagy nem – tette hozzá.

Közölte, az ügyben még nem született döntés, a behajtási díjjal foglalkozik majd a fővárosi közfejlesztési tanács, és az Európai Unióval is folytattak már egyeztetéseket. Hozzáfűzte: nem mondhatja azt kategorikusan, hogy nem lesz dugódíj, mert Demszky Gábor „jogutódja”, s ha kijelentené ezt, akkor az Európai Unió milliárdos bírságot szabhatna ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdésről nem lehet népszavazással dönteni, mint ahogy azt Karácsony Gergely, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje felvetette. A referendum semmi relevanciával nem bír az unió határozatára és a jogérvényes szerződésre. „Ez vagy egy egészen alapvető tudatlanság vagy szándékos félrevezetés” – fogalmazott Tarlós István.

A főpolgármester reagált arra is, hogy Karácsony Gergely szombati kampányindító rendezvényén arról beszélt: soha nem volt ennyi patkány a városban, mint most. Tarlós István emlékeztetett arra, hogy a patkányfertőzöttség miatt 2018 decemberében a Fővárosi Közgyűlés 647 millió többletforrást biztosított fokozott patkányirtás elvégzésére. Ennek eredményeképpen az akkori időszakban a patkányok észleléséről szóló 1400 körüli lakossági bejelentések száma a negyedére, 350-re csökkent – fűzte hozzá.

Tarlós István megjegyezte is, hogy a patkányirtásról a Fővárosi Közgyűlés kétszer is hozott határozatot. A testület 2017 májusában 1,3 milliárd forintot biztosított a feladatra. Ezt a határozatot mindenki megszavazta, kivéve Karácsony Gergelyt, aki nem vett részt az ülésen. A már említett többletforrásról Karácsony Gergely nem is tudhatott, mivel az akkori közgyűlési döntéskor sem volt jelen – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a szocialista képviselők nem szavazták meg a többletforrás biztosítását.

Közölte, a Főkert vezérigazgatójától kért egy statisztikát, hogy hasonlítsák össze: „mit művel Zuglóban a fanyüvő főpolgármester és a környezetvédelem királya, Zugló polgármestere”. Az adatok szerint – leszámítva a Városligetben, a Főkert által ültetett 73 fát – a főpolgármesterként több fát ültetett Zuglóban, mint három év alatt a kerületi polgármester – jelezte, hozzátéve azt is, hogy a jelentés szerint a XIV. kerületben egyetlen zöldfelületi beruházás van, de az is csúszásban van, és problémákkal terhelt.

Tarlós István a dugódíj bevezetésére vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta: amíg nem ismerik az Európai Unió álláspontját, hogy ragaszkodnak-e komoly pénzelvonásokhoz, ha nem vezetik be a behajtási díjat, addig az ügyben nem tudnak eljutni a döntéshozatalig.

A főpolgármestert kérdezték arról is, hogy ellenzéki képviselőnők közösen kezdeményezik a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Tarlós István elmondta, nem zárkózik el attól, hogy a nehéz helyzetbe jutott embereken segítsenek szociális támogatásokkal. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy ezekért a nehéz helyzetekért az önkormányzatot „nulla felelősség terheli”, továbbá erre a fakultatív feladatra források szükségesek.

Kitért arra is, hogy a fővárosnak vannak egyéb szociális kötelezettségei, amelyek szintén forráshiányosak. A főpolgármester példaként említette, hogy a hajléktalanokra szeretne több pénzt.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Kategóriák: Friss

Milliókra bírságolták a kartellező elemgyártókat

2019, április 18 - 14:51

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellezés miatt 30 millió forintra bírságolta az Energizer, a Duracell és a Varta elemek korábbi gyártóit – közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a GVH megállapította, az Energizer, a Duracell és a Varta elemek korábbi gyártói 10 éven keresztül jogsértő magatartást tanúsítottak, mert egyeztettek az általuk forgalmazott hordozható elemek és akkumulátorok hulladékkezelési díjának áthárításáról a vevőikre.

A közleményben kiemelték, a versenyhivatali vizsgálat feltárta, hogy 2005-ben az érintett elemgyártók megállapodtak arról, hogy az akkoriban bevezetett hulladékkezelési díjat mindannyian egységesen, külön költségelemként hárítják át a vevőikre. Az áthárítás teljes egészében és egymással egyeztetve zajlott, így a gyártók kizárták a versenyt egymás között e költségelem vonatkozásában.

A bírság alapját is ez a hulladékkezelési díj képezte, mivel az eljárásban nem került az megállapításra, hogy a gyártók az elemek eladási árait rögzítették volna.

A versenyhatóság a kiszabható bírságot jelentősen csökkentette, mert a gyártók együttműködtek.

Az Energizer elemek gyártója és a Duracell elemek korábbi gyártója, a Procter&Gamble engedékenységi kérelmében elismerte a jogsértést, és csatolta az azt alátámasztó bizonyítékokat. Ezért a hatóság elengedte az Energizerre kiróható bírságot, a Proter&Gamble bírságát pedig a felére csökkentette.

A Procter&Gamble, valamint a Varta elemeket korábban gyártó Spectrum Brands Hungaria Kft. egyezségi eljárásban ismerte el a GVH által megállapított tényállást, és mondott le jogorvoslati jogáról, segítve az eljárás gyors lezárását.

További bírságcsökkentést eredményezett, hogy a Spectrum Brands vállalta a versenyjogi szabályoknak történő megfelelésért kidolgozott vállalati programjának továbbfejlesztését a jövőbeni jogsértések elkerülése érdekében – közölte a GVH.

Kiemelt kép: iStock

Kategóriák: Friss

Stagnál a zuglói parkolási ügy, mert még a napirendet sem tudták elfogadni

2019, április 18 - 13:43

Csütörtök délelőtt rendkívüli testületi ülést tartottak Zuglóban, ahol több indítvány is a parkolási ügyekkel foglalkozott volna, de közben annyira belekavarodtak a saját kezdeményezéseik sorrendjébe, hogy végül a napirendet sem sikerült elfogadni. Így aztán minden marad a régiben — írta meg a 444.hu.

Ahogyan koábban beszámoltunk róla, nem egészen két éve furcsa üzletbe ment bele a zuglói önkormányzat. Közbeszerzést írt ki a fizetős parkolási rendszer kialakítására és üzemeltetésére 2+2 évre, és a becsült összegnél drágább, 1 milliárd forintnál is magasabb ajánlatot adó konzorciumot bízta meg a munkával, ráadásul a három indulóból kettőt (egyikük a becsült összegnél olcsóbb ajánlatot adott) kizártak a versenyből.

Nemrégiben az is kiderült, milyen ráfizetés a biznisz az önkormányzatnak – holott azt gondolhatnánk, hogy egy normális világban a fizetős parkolás többet hoz a konyhára, mint amennyibe kerül.

Zuglóra is átterjedt a csoda: veszteséges a fizetős parkolásEgy cégcsoport akkora díjat szakít, hogy az önkormányzat bukik a fizetős parkoláson.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Kategóriák: Friss

Elhagyja Magyarországot az „Ágyat az anyukáknak” szervezője

2019, április 18 - 12:59

Elhagyja az országot az „Ágyat az anyukáknak” akciót szervező Orosvári Zsolt, szúrta ki a hvg.hu. A sárbogárdi férfi november és március között több mint négyszáz összecsukható ágyat juttatott el ötven kórházba, hogy a szülőknek ne a földön vagy székeken kelljen tölteni az éjszakát beteg gyermekük mellett.

Orosvári néhány nappal ezelőtt Facebookon arról számolt be, hogy hároméves kislányától egy nyugdíjas azt kérdezte, miközben a kertben játszott, hogy tudja-e, hogy terrorista migránst” fogtak el Magyarországon.

Eladom a házam. Most lett készen! “Félek” a migráncsoktól, inkább elmenekülök innen! Inkább én leszek migráns valahol

– írta. Miután sokan azt hitték, viccel, válaszában egyértelműen kijelentette, hogy elege van a gyűlölködésből, és nem szeretné, hogy gyermekei ilyen helyen nőjenek fel.

Az 52 éves férfi egyébként évek óta nem talál megfelelő munkát, mert  egészségi problémákkal küzd, így mint írta, 59 ezer forintot kap két gyermekével.

Lopni, csalni sajnos nem tudok

– jegyezte meg.

Kategóriák: Friss

A TV2 új igazgatója szerint a gazdasági és piaci körülmények is kedvezőek

2019, április 18 - 12:54

A napi.hu készített interjút a TV2 Csoport szerdán kinevezett új vezérigazgatójával, Pavel Stanchevvel, aki május közepén áll majd munkába és Vaszily Miklós elnökkel.

Stanchev szerint a TV2 egy erős brand, mint mondta:

A magyar televíziós médiapiac tartogat lehetőségeket. Optimista vagyok, azért is fogadtam el ezt a pozíciót, mert adottak a feltételek, hogy jó munkát végezhessünk.

Vaszily Miklós pedig úgy fogalmazott:

Abszolút a profit a célunk. Én tavaly októberben csatlakoztam az igazgatósághoz, azóta az itt hozott döntések az eredményességet célozzák. A közeljövőben publikálandó 2018-as eredményszámaink ezt már tükrözni fogják.

Pavel Stanchev arról is beszélt, hogy nincs ok temetni a televíziózást, ráadásul a magyar piac a nyelv miatt védett az olyan szolgáltatóktól mint a Netflix. Hozzátette:

A TV2-t egy olyan műhelyként képzelem el, amely vonzza a tehetségeket; egy olyan hely, ahol respektálják a kreatív ötleteket és azokat meg is valósítják. Azt egyáltalán nem szeretném, hogy egyetlen műsorgyártótól vásároljunk, mint korábban. Azt láttuk külföldön is, hogy nem jó, ha egy csatorna mindig csak ugyanarra a gyártóra támaszkodik.

A Tények Facebook-oldalán a fidesz.hu szerepel hivatalos honlapkéntGyönyörű találat az egyik olvasónktól.
Kategóriák: Friss

Idén már 1771 patkány miatt tettek bejelentést Budapesten

2019, április 18 - 12:02

Dr. Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra egy összesítést, eszerint idén már összesen 1771 alkalommal tettek bejelentést patkány miatt a fővárosban. A patkényirtással foglalkozó adarközlő cég szerint márciusban a XIV. kerületből érkezett a legtöbb megkeresés, összesen 71 alkalommal.

A bejelentések száma emelkedik: januárban 550, februárban 532, márciusban pedig összesen 689 bejelentés érkezett az irtást végző vállalkozáshoz.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

2019, április 18 - 12:02

Igazgatósági mandátumának április 30-i lejártával távozik a Vodafone-tól Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke, május elsejétől a tisztséget a vezérigazgató, Amanda Nelson tölti be, elnök-vezérigazgatóként.

Beck György elmondta, hogy Budai J. Gergő vezérigazgató-helyettes jelenlegi pozíciója megtartása mellett az Igazgatóság alelnöke lesz.

Beck György 12 éve, 2007-ben csatlakozott a Vodafone Magyarországhoz vezérigazgatóként. Ezt a tisztséget 2011-ig töltötte be – 2009-2011-ben elnök-vezérigazgatóként -, ezt követően pedig elnökként tevékenykedett tovább.

A távozó elnök jelentős eredménynek nevezte, hogy az elmúlt 12 év alatt a Vodafone a 2007-es harmadik helyről Magyarország második legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója lett a piaci részesedése alapján.

Beck György a visszavonulása után továbbra is betölti a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) elnöki pozícióját, ezzel is közreműködve az ország lakosságának digitalizációra való felkészítésében, az új technológiai megoldások használatában.

Folytatja a „Management és Leadership a gyakorlatban” című kurzust a Corvinus Egyetem FAKT Szakkollégium diákjainak, oktat, mentorál és az igazgatóság tagja a 2014-ben elindított SEED, Közép-Európai Menedzser Iskolában, melynek egyik alapítója is egyben. Emellett a Day One Capital Pénzügyi Befektetési Alap Felügyelő Bizottságának elnöke és a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) társelnöke marad.

A sportban a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) társelnökeként és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagjaként segíti a kitűzött célok megvalósulását.

Beck György a Vodafone-korszakot megelőzően olyan vezető IT cégek magyarországi vezérigazgatója volt, mint a Digital, a HP és a Compaq, utóbbi cég régiós tevékenységét is ő irányította.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Marjai János)

Kategóriák: Friss

A Vajna-hagyatékból a TV2 már elveszett, de egy 3 millió dolláros hollywoodi ház még gazdára vár

2019, április 18 - 11:06

Három hónapja hunyt el Andy Vajna és egyre nyilvánvalóbb, hogy az első perctől komoly huzakodás folyik a hátrahagyott javakért. Bejelentkezett a néhai sztárproducer özvegye, a hollywoodi korszakában megismert nehézsúlyú adószakértő-fegyvertársa, Vajna magyarországi vagyonkezelési tanácsadója és a NER is. A néhai film és kaszinókirálynak nincs gyereke, de nem úgy fest, hogy egyszerű öröklési rend szerint simán vinne mindent a feleség és ezt nem is vitatná senki. Épp ellenkezőleg, több vektor feszíti a kereteket:

 • A delaware-i offshore cégében, a Cinergi Pictures Entertainment Inc.-ben Vajna halála után nyomban átvette a helyét, az elnöki posztot Samuel Russell Falconello, és a minden hájjal megkent adószakértő azóta is szorgosan szignálja az alapítói határozatokat a magyarországi Vajna-cégekben.
 • Az özvegyet, Vajna Tímeát első körben mintha kihagyták volna a buliból: Vajna fő magyarországi vagyonkezelőjében az AV Investments Kft.-ben a Cinergi alapítói határozata (Falconello aláírásával) megerősítette Kovács Andrea és Falconello ügyvezetői pozícióját, Vajna helyére azonban nem neveztek ki senkit. Aztán állítólag észbe kapott az özvegy, mindenesetre április közepére kiderült, hogy március elsejei hatállyal bejegyezték képviselőnek Tímeát is.
 • A kaszinókat, illetve a Tv2-t tulajdonló cégek élén megjelent Vajna vagyonkezelési tanácsadója, Tremmel Zoltán, de a TV2-t tulajdonló AV Progress Kft.-ben kisvártatva társul kapta Mészáros Lőrinc egyik emberét, Tima János alcsútdobozi polgármesterhelyettest.
 • Azóta még egyértelműbbé vált a helyzet, az ugyancsak Mészáros-holdudvarhoz sorolt Vida József Takarékbank-elnök közölte: megveszi a kereskedelmi tévét.

Tehát le sem zárult a hagyatéki eljárás, ki sem hirdették az örököst, a vagyont már viszik.

Vida a Tv2 konkrét vevőjét is megnevezte, a részérdekeltségében álló Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t. A bizalmi vagyonkezelő jellemzően befektetői megbízást teljesít, és bizalmasan kezeli annak kilétét, vagyis nem feltétlenül kerül nyilvánosságra, ki a tényleges tulajdonos. De nem okoz ez nagy változást, hiszen eddig úgy tudtuk, a Tv2 a Vajna-birodalom része, a közbeiktatott cégháló végén a delaware-i offshore céggel, a Cinergivel, amelyről nem világos, pontosan kié. A G7 cikkéből pedig az derült ki, hogy semmi sem az, aminek látszik: a Vajna-érában egy 60 éves cinkotai vállalkozónő cége közvetítette a pénzt a 20 milliárd forintos tévéüzlethez, és a háttérben a most beharangozott vagyonkezelő, illetve körei sejlenek fel.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Fotó: Mohai Balázs / MTI Dőlnek a csontvázak a szekrényből

A hagyatéki eljárás még egy átlagos családnál is elhúzódhat az idők végezetéig, ha az örökösök nem tudnak megegyezni, Andy Vajna esete pedig messze nem átlagos. Már a vagyon számbavétele sem egyszerű. A magyarországi cégvagyonát közel 70 milliárd forintra becsülték (igaz, ebbe beleértették a Tv2-őt is, amelyet most már nyugodtan lehúzhatunk), ugyanakkor az Egyesült Államokban is volt vagyona, ingósága (értékes festmények például), ingatlana, cégtulajdona. A cégek egy részét egyedül birtokolta, más részét közvetetten, esetleg offshore társaság közbeiktatásával, de például a delaware-i Cinergi esetében még azt sem tudjuk, kivel vagy kikkel osztozott, ha osztozott az üzletrészeken.

Alighanem nem ez az egyetlen elvarratlan szál, legalábbis a Best Magazin az özvegy helyzetét úgy ecsetelte, hogy a politikai és üzleti játszmák a feje fölött zajlanak, időnként kidől egy-egy csontváz a szekrényből, előkerül egy újabb offshore cég. A megfejtéshez pedig ismerni kellene legalább az olyan nagy falatokat, mint a Cinergi, amely Vajna nagyszabású, 36 milliárd forintos részvénycsere-akciójának amerikai főszereplője volt a közelmúltban. Ettől nem lett egyszerűbb a helyzet, ezzel a húzással ugyanis a Cinergi lett a fő tulajdonosa a magyarországi fő vagyonkezelőjének, az AV Investmentsnek, és egy magyar bejegyzésű társaság, a cikkünk írásakor még mindig Andy Vajna jegyezte AV Perfect Kft. birtokába került a hatalmas, 36 milliárd forintos Cinergi-részvénycsomag.

Hárommilliót ér a hollywoodi ház

A helyzetet bonyolítja, hogy a vagyontárgyak nem csak hogy két országban vannak (USA, Magyarország), hanem több amerikai államban (Delaware, Kalifornia, Nevada), amelyek örökösödési szabályait egyenként kell figyelembe venni, mert a jogszabályok még Amerikán belül is eltérők lehetnek. Információink szerint Kaliforniában, Hollywood Hillsen van egy Vajna-ingatlan: az egyik ingatlanos honlap szerint az 1643 Woods Drive alatt található 255 négyzetméteres, 1956-ban épült, kétszobás, két hálószobás épület tulajdonosa Somogyi Csilla és a Vajna Andrew G Tr Vajna Trust bizalmi vagyonkezelő. Az épület ugyan elég régi, de – valószínűleg az elhelyezkedése miatt –  az ingatlan értékét így is 3 millió dollárra becsülik: a Los Angeles egyik jelképének számító Sunset Boulevard, vagy a hollywoodi sztárok által évtizedek óta kedvelt Chateau Marmont hotel is mindössze 5 perc autóútra van tőle.

A kaliforniai törvények értelmében akkor jár köteles rész az örökösöknek, ha az elhunyt nem készített érvényes végrendeletet. Amennyiben volt házastársa, de nem volt gyereke, akkor mindent az özvegy kap, akár amerikai állampolgár, akár nem. Ez a szabály azokra az esetekre is vonatkozik, amelyekben született végrendelet, de azt a bíróság valamilyen okból érvénytelennek találja.

A filmekkel ellentétben azonban nem olyan gyakori, hogy a végrendeletet a temetés után rögtön felolvassák az összegyűlt családtagoknak. Az elhunyt halála után legfeljebb 30 nappal általában a végrendelet végrehajtója kezdeményezi az eljárás megindítását, majd az adatgyűjtés után az ügyben eljáró bíró eldönti, érvényes-e a végrendelet. Ha nincs semmi gond, a folyamat akkor is 8-10 hónapot igénybe vehet a bíróságok leterheltsége miatt, bonyolultabb ügy esetén viszont 1-2 év is eltelhet, míg az örökösök megkapják a jussukat.

Kaliforniában, ha az öröklött vagyon értéke meghaladja a 150 ezer dollárt, mindenképpen bíróság segítségével (probate court) zajlik le a hagyatéki eljárás – még érvényes végrendelet esetén is. A vagyon nagyságának kiszámításakor figyelembe veszik az ingatlanokat, illetve az élet- és nyugdíjbiztosításokat, kihagyják viszont például az autókat, hajókat, a Kalifornián kívüli ingatlanokat, a bizalmi vagyonkezelőket (living trust) vagy a közös tulajdonjogú ingatlanokat.

Vajna a tengerentúlra készült

A néhai filmmogul környezetében azt mondják, ahogy a múlt évben kezdett fagyosabbá válni körülötte a levegő, és mert a felesége is inkább a tengerentúlon akart élni, előkészítette a terepet a költözéshez.

Vajna igyekezett Amerikába menekíteni a vagyont, ezzel magyarázzák a Las Vegas-i székhellyel, de a delaware-i cégbíróság által bejegyzett Cinergi 36 milliárd forintos részvényakcióját.

A Las Vegasnak otthont adó Nevada államban 25 ezer, illetve 100 ezer dollár alatti hagyaték esetében egyszerűbb az eljárás, 100 ezer és 300 ezer dollár fölött viszont már hosszadalmas jogi procedúrára kell számítani. Ha érvényes a végrendelet, az abban leírtak szerint járnak el. Ha viszont teljes egészében vagy akár részben érvénytelenek a rendelkezések, az örökösödési jogszabályok lépnek érvénybe, és például gyerek hiányában a házastárs örököl mindent. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a bíróság inkább az elhunyt személy házastársát vagy kiskorú gyerekei érdekeit veszi figyelembe, és nem a végrendeletben foglaltakat.

Delaware-ben, ha volt érvényes végrendelet, akkor az a mérvadó, de ha maradt olyan vagyontárgy, amelyet nem foglaltak bele a végrendeletbe, akkor azt az örökösödési jogszabályok figyelembe vételével osztják szét. Egy delaware-i székhelyű cégben lévő részesedés végrendelet nélkül, alapesetben ugyanúgy öröklődik, mint egy másfajta vagyontárgy: mindent a házastárs kap, amennyiben az elhunytnak meghaltak a szülei és nincs gyereke sem.

A filmmogul is bizalmi vagyonkezelővel operált

Van azonban egy módszer, amely segíthet áthidalni több akadályt, ez nem más, mint a trust vagy (revocable) living trust, amelyet magyarul bizalmi vagyonkezelőként fordítanak és jóllehet már megjelent a Ptk.-ban, alkalmazása itthon még kevéssé bevett gyakorlat. Úgy tudni, Vajna is ezzel a megoldással kerítette le a vagyonát. Lényege, hogy a végrendelkező még az életében elkülönít bizonyos vagyontárgyakat, majd létrehoz egy bizalmi vagyonkezelőt, és beleteszi a kiválasztott elemeket, például egy házat. Ezzel a trust lesz az ingatlan tulajdonosa, de az érintett személy élete végéig használhatja azt, kiveheti a vagyonkezelőből, beletehet mellé mást, és eldöntheti, hogy a halála után ki legyen a haszonélvező. Ez utóbbit is annyiszor változtathatja meg, ahányszor csak akarja. A living trustoknak több óriási előnye is van.

Amellett, hogy az adófizetés elkerülésére vagy csökkentésére is alkalmasak, a vagyonkezelőbe tett vagyontárgyak mentesülnek a végrendeletet vizsgáló bírósági eljárás alól.

Ezen felül, miközben a végrendelet az USA-ban egy idő után nyilvánossá válik és a bíróságon bárki által megtekinthető, a bizalmi vagyonkezelő magándokumentumnak számít, így csak akkor derül ki, hogy ki mit örökölt, ha azt maguk az érintettek hozzák nyilvánosságra. Nagyon hasznos az is, hogy a living trust nemcsak abban az államban érvényes, amelyben létrehozták, hanem az összes többiben is. Vagyis egy nevadai trustban meghatározott haszonélvezők jogai Kaliforniában is érvényesek. Sőt, egy külföldi vagyontárgyat is bele lehet tenni amerikai bizalmi vagyonkezelőbe, amennyiben a másik országban is elismerik ezt a fajta öröklési módot. Mivel a magyar jog elismeri a bizalmi vagyonkezelők létét, és szabályozza is azt, elvileg nem lehet probléma, hogy egy magyar cég vagy ingatlan bekerüljön egy nevadai trustba.

Ezzel ki lehet küszöbölni a végrendeletek okozta problémákat is. Egy Amerikában írt végrendeletről előbb hivatalos fordítást kell készíttetni, és ekkor sem biztos, hogy külföldön elfogadják azt. Ha például az amerikai állam törvényei szerint nem kell tanú a végrendelethez, de a magyar törvények szerint kell kettő, akkor az a magyar jogszabályok szerint nem számít érvényes dokumentumnak. A trusttal ilyen gond nincs.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Orbán a brazil elnök fiával tárgyalt

2019, április 18 - 10:45

A migráció veszélyeiről, a gazdasági kapcsolatokról és a keresztény értékek védelméről is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottsága elnökének tárgyalásán csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban.

A megbeszélésen elhangzott, Magyarország és Brazília fontos politikai és stratégiai kérdésekben hasonló álláspontot képvisel.

A migráció ügyében Brazília és Magyarország például nemet mondott a globális migrációs csomagra. Mindkét ország fontosnak tartja a keresztény értékek és a nemzeti érdekek képviseletét a külpolitikában, egyben elutasítja „a magukat civil szervezeteknek álcázó NGO-k nyomásgyakorlását”.

A gazdasági együttműködés fejlesztésére elsősorban a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az egészségipar területén van mód, de szorosabb lesz a kutatás-fejlesztési együttműködés, és Magyarország növeli a brazil diákoknak biztosított ösztöndíjak számát is – hangzott el a találkozón.

Eduardo Bolsonaro egyébként a brazil elnök, Jair Bolsonaro fia, akiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Brazília új utakon: mindenkit levadásznak?A sajtótól az iskolákon át az esőerdőkig sokfelé céloz az új brazil elnök, akiről Orbán Viktor elragadtatva beszélt.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Kategóriák: Friss

Alkalmazkodás: a rend és káosz frontvonalán egyensúlyozva

2019, április 18 - 10:35

Az üzleti klubban előadást tartott Fa Nándor hajótervező, hajóépítő és óceáni vitorlázó. Szintén az előadók között szerepelt Csepeli György szociálpszichológus, szociológus és Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár.

Alkalmazkodás extrém helyzetekben – Fa Nándor is az Invitech üzleti klub vendége voltA rugalmasság, nyitottság és alkalmazkodás témakörét járták körbe a meghívott neves szakemberek.

A technológiai előrehaladás mindig is függött a civilizáció fejlődésétől, a helyi, közösségi és állami érdekektől. Csepeli György előadásában azt járta körbe, hogy milyen törvényszerűségeket követnek az emberi közösségek, és hogyan építik be a változás képességét saját szabályaikba.

„Mindig is változott a világ, de ez a volatilitás napjainkban még inkább felerősödött. Emellett a kétértelműség is jellemző, hogy a jelek, amelyeket a világ felénk küld, nehezen értelmezhetők. Elvesztettük ugyanis azt a fajta háttértudást, bizonyosságot, vallást és mítoszt, ami a jelek értelmezhetőségében a támpontot jelentette. Így bizonytalanabb és egyre komplexebb a körülöttünk lévő világ. Mégis ahhoz, hogy valamilyen rendet vagy irányt láthassunk, két nagy erőt tudnék kiemelni, ami a bizonytalanságnak és határtalanságnak ezt a fantasztikus kavargását irányítja. Az egyik a szeretet, a másik pedig a viszály. A rendnek és káosznak ilyen értelemben a frontvonalán vagyunk” – vezette fel előadását a hazai szociológia tudományának egyik legismertebb képviselője.

Bod Péter Ákos, Csepeli György és Fa Nándor az Invitech Üzleti Klubban

„A szeretet alatt nem feltétlenül azt kell érteni, amit a mindennapokban egymás iránt érzünk, vagy szeretnénk érezni. Inkább azt az erőt, ami összehoz például egy céget, egy nemzetet, egy társadalmat. A másik erő viszont szétfeszít. Az alkalmazkodásnak az egyik garanciája az, hogy a szeretetet ne hagyjuk veszíteni a viszállyal szemben” – tanácsolja Csepeli György.

Az alkalmazkodás két arca

Az üzleti klub előadásai és a hozzászólások is rávilágítottak arra, hogy az alkalmazkodás önmagában véve egy dupla fenekű fogalom. Egyszerre képes az újat, a kreatívat, a még nem nyilvánvalót megragadni, és ezáltal voltaképpen az életnek a parancsát beteljesíteni. Ugyanakkor létezik egy negatív olvasata is, amikor valami olyasmihez alkalmazkodunk, ami nem célszerű, ami visszahúz.

Amikor alkalmazkodásról beszélünk, akkor világossá kell tenni, hogy a pozitív funkcióra gondolunk, és ebben az esetben két kulcstényező van. Az egyik maga az egyén, akinek a szerepe, felelőssége, a folyamatosan bővülő tudása minden korábbi társadalmi helyzethez képest felértékelődött. Ugyanakkor úgy látom, hogy ebben a kaotikus világban másik faktorként a szerencse szerepe is igen fontos. Sőt, harmadik tényezőként a kooperáció fontosságát is hangsúlyozni kell. Üzleti szempontokra lefordítva ez azt jelenti, hogy meg kell keresni azokat a kompetens, szerencsés egyéneket, akikkel együtt sikeres vállalkozást, startupot lehet alapítani. Ez is a pozitív értelemben való alkalmazkodásra egy példa – fejtette ki a szociológus.

Természetestől a szuperintelligenciáig

Az üzleti klubban szó volt arról is, hogy az intelligencia is az életnek, az élet továbbvitelének az eszköze. Mindez az ember esetében a legmagasabb rendű, bár a mesterséges intelligencia (AI) elképzelhető, hogy meghaladhatja az emberi intelligenciát.

Ami magát a mechanizmust illeti, az akár mesterséges, akár állati, akár emberi mindenképpen a következő lépésekből áll: érzékelés, észlelés, megértés, cselekvés, visszacsatolás, valamint tanulás, előrejelzés és megosztás. Ha a gyakorlati példákat nézzük, akkor egy világkörüli vitorlázás is egyesíti már a vitorlázó intelligenciáját és a hajóba épített rendszer AI tudását. De ilyen szempontból az Invitech sem tesz mást a portfóliója alapján, mint intelligenciát termel a társadalom számára – fejtette ki Csepeli György.

Hozzátette: ugyanakkor a digitális és technológiai alkalmazkodás világában sem szabad túlértékelni az intelligencia szerepét. Nem szabad elfelejteni a megfelelő arányokat, így például az embernek azt a feladatát, azt a maximát, hogy merjen élni, merje megkeresni az életének értelmét és célját.

Big Data, az emberek és a dolgok internete

Az alkalmazkodás és a technológia kapcsán arra is kitért, hogy a világhálóra kapcsolódó eszközök (IoT) és a nagy mennyiségű adatgyűjtés és elemzés is mennyi új lehetőséget, de egyúttal korlátokat, és akár totális kontrollt is jelenthet az egyén és a társadalmak számára.

A szemünk előtt kibontakozó Ipar 4.0 hatása is hasonlóan kétfelé ágazik. „Egyrészt emberi kéz és agy nélkül bővülhet az ipari termelés a további automatizálás, robotizálás által. Ennek köszönhetően átalakul a gazdaság szerkezete, és felmerül a kérdés, hogy mi lesz azokkal a tömegekkel, akik a robotok miatt veszítik el a munkájukat. Ez egy kihívás, ami nem feltétlenül negatív folyamat, de szintén megerősíti, hogy az egész alkalmazkodás lényege az életre szóló tanulás” – hangsúlyozta a szociálpszichológus.

Kategóriák: Friss

Kormányinfó: nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák

2019, április 18 - 10:22

Ismét kormányinfót tarott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezúttal Hollik István kormányszóvivővel.

Szerdán a kormány ülést tartott, a tárcavezető tájékoztatása szerint:

 • Nehezményezik, hogy a magyar határvédelemre az Európai Unió nem adott pénzt, azt a költségvetésből kellett fedezni. A bevándorlókra költött pénzt határvédelemre kellene fordítani.
 • A kormány megtárgyalta a buszstratégiát. A cél az, hogy haua gyártásból lehessen a lehető legtöbb buszt biztosítani, illetve hogy a tömegközlekedést át lehessen állítani buszokra. A kormány mintegy 3000 elektromos busz beszerzését finanszírozza a jövőben. Ezen a területen a magyar piac felkészült.
 • Az egészségügyi fejlesztése is napirenden volt, Kásler Miklóssal átnézték az egészségügy helyzetét, az Emmi vezetője 2 órán át részletezte meglátásait. 1,8 milliárdból besznek lineáris gyorsítókat a miskolci kórháznak. A bérelt egészségügyi eszközök mértékét minimálisra csökkentenék vagy teljesen megszüntetnék. 2011 után inkább a vidéki egészségügyi intézmények fejlesztése volt napirenden, mivel az EU erre a területre adott pénzt. A mostani ciklusnak a budapesti egészségügyi infrastruktúra felzárkóztatása lesz a központban. Az Egészséges Budapest programra többszáz milliárd forintot kell költeni, erre a források rendelkezésre fognak állni.
 • Az RTL Híradójának kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak.
 • A Válasz Online a témában írt cikke kapcsán a miniszter elmondta: példátlan hazaárulás történt, amikor Gyurcsány Ferencék beengedték az orosz titkosszolgáltatot a magyar nemzetbiztonsági szervekhez, hogy hazugságvizsgálatot végezzenek a magyar munkatársakon. Egyetért abban Ungár Péter LMP-s politikussal, hogy a közbeszédben túlságosan elkoptatták a hazaárulás szót, így — például ebben az esetben —  nem tudják kellően kiemelni, milyen súlyos visszaélés történt.
 • A fóti és a miskolci gyermekváros megszüntetésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a szakma álláspontja az, hogy a gyerekeket kisebb létszámú intézményekben kell elhelyezni. Egyik esetben sincsen semmilyen sürgető körülmény.
 • Szóba került a mai Stop kilakoltatás! nevű demonstráció. Gulyás Gergely úgy látja: ha nem lenne a devizahiteles ügy, mindenki egyetértene azzal, hogy a lakhatáshoz fizetni kell a közterheket, különösen, ha kedvezményes lakhatásról van szó. Szerinte a mai tüntetés – mivel az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is részt vesz rajta – említésre sem méltó, felesleges beszélni róla, mivel a devizahiteles probléma az MSZP öröksége.
 • A Népszava egészségügyi kérdéseket tett fel. A fejlesztési keret körülbelül 700 milliárd forint, ezen felül nagyobb összeget, visz el a szakdolgozók béremelése. Az ápolói béremelés ebből évente 35 milliárd forint lehet.
 • Gulyás Gergely megerősítette, hogy az olasz miniszterelnök-helyettest, Matteo Salvinit meghívták Budapestre. A látogatás időpontját azonban később jelentik be.
 • Orbán Viktor nem rendelte el a kiemelt magyar műemlékek felmérését, de Gulyás Gergely szerint nem is az ő dolga lenne, hanem a felelős államtitkárának. Bíznak abban, hogy a túlélési ösztön hatására a műemlékeket megvizsgálják tűzvédelmi szempontok alapján. A kérdést a Notre Dame tragédiája miatt tették fel.
 • A Tempus Közalapítvány koordinálja majd a külföldi idegennyelvi tanulás programját. 2020-tól az akkori 9. osztályosokkal indulnának.
 • A kormány nem tudta, hogy Karácsony Gergelynek a parkolási botrányból ennyi pénze maradt — így reagált a tárcavezető arra a felvetésre, hogy a zuglói polgármester ezer milliárd forintot adna a fővárosnak, ha ő győzedelmeskedik a főpolgármester-választáson. Gulyás hozzátette: ő az egyetlen a fővárosi polgármesterek közül, aki veszteségesen működtett egy önkormányzati parkolási társaságot.
 • 3 milliárd euró – körülbelül 800-1000 milliárd forint – lehet a Liszt Ferenc repülőtér ára, a költségvetésben jelenleg nincs ekkora keret a visszavásárlásra. A Magyar Hang újságírója felelevenítette, hogy a repülőtér utolsó, 25 százalékos tulajdonrészét a Fidesz adta el, Gulyás Gergely szerint azonban ez nem számít, mert csak többségi tulajdonnal lehetne érdemben beleszólni a fejlesztési ügyekbe. A miniszter szerint a kormány olyan új tulajdonosnak örülne, aki hajlandó a fejlesztéssel is foglalkozni.

Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Kategóriák: Friss

Újabb 14 helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

2019, április 18 - 10:15

Ebben az évben is elkészítette a sajtószabadság-ranglistát a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szervezet, és mint kiderült: Magyarország most a 87. helyen áll, 14 helyet zuhanva tavalyhoz képest.

A szervezet jelentésében azt írja, a magyar médiumok tulajdonosi köre egyre inkább Orbán Viktorhoz közeli oligarchák kezeiben koncentrálódik, aminek következtében a médiapiac jelentős átalakuláson esett át az utóbbi években.

Megemlítik, hogy fontos kormánykritikus médiumoknak kellett bezárni, miközben más helyek függetlenségét a kormányközeli oligarchák megjelenése fenyegeti.

Kitértek arra is, hogy az elmúlt év során újabb kormánypárti újságok, tévécsatornák, rádióadók és híroldalak jöttek létre, illetve megemlítik a fideszes médiaholding, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozását is.

Sosem látott kormánypárti médiabirodalom állt össze vezényszóraFideszes felügyelőket kaptak a milliárdokat érő médiacégek, amelyekről a kormányközeli oligarchák egyszerűen lemondtak.

Magyarország 2011-ben még a rangsor 40. helyén állt, a következő évben azonban 16 helyet rontott. Azóta is egyre lejjebb kerül, 2016-ban már a 71. helyen állt.

Kiemelt kép: Europress / Kisbenedek Attila / AFP

Kategóriák: Friss