Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 29 perc 47 másodperc

Rekordszinten az üzemanyag-forgalom

2018, augusztus 18 - 09:46

A Népszava a nagy olajcégeket összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatai alapján írta meg, hogy gázolajból  most először ugrott 1 milliárd liter fölé a fogyasztás. Ez jelentős, 9,8 százalékos emelkedés, ami a 2015-ös utáni második legmagasabb érték. Benzinből 676 millió liter fogyott, ami ugyan még messze áll a 2007-es csúcstól, mégis tisztes, 5,6 százalékos bővülés.

A prémium üzemanyagok népszerűsége szintén egyre nő: a benziné 23 százalékkal 43 millió literre emelkedett, ami már közelíti a teljes forgalom tizedét. A felturbósított dízel iránti igények 6,4 százalékkal fokozódtak.

Az emelkedés mértéke a MÁSZ-t is meglepte – közölte a lap kérdésére Grád Ottó főtitkár. Korábban azt feltételezték, hogy a fél év alatt mért, körülbelül 10 százalékos áremelkedés némileg visszavetheti a lényegében öt éve tartó növekedés ütemét. Ám a jelek szerint a gazdaság és a jövedelmek bővülése az üzemanyagok iránti igényeket az áremelkedés dacára se vetette vissza. Ebben szerepet játszhat a forintgyengülés is: a fuvarozók eurós bevételeikből a gyengébb forint miatt Magyarországon több gázolajat tankolhatnak, mint a környező államokban – áll a cikkben. (mti)

Kategóriák: Friss

Csalódás, maradt a magyar adósbesorolás

2018, augusztus 18 - 07:07

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek “BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását a Standard & Poor’s.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) éjjel Londonban bejelentette, hogy

a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes.

Az S&P 2016-ban minősítette fel Magyarországot befektetésre ajánlott kategóriába, a besorolásokra éppen egy éve érvényes a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátást.

A cég az idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben lehet esedékes.

Az MNB értékelése alapján Magyarország már megérett a felminősítésre.

Ez jövő év elején várható az S&P-nél, a Fitch részéről pedig augusztus végén. Mint írták, a Fitch-nél Magyarország már szinte egy éve pozitív kilátással rendelkezik, az intézet módszertana alapján figyelt kulcsváltozókban azóta jelentős javulás történt.

Úgy vélték, az S&P e mutatók és a globális befektetői környezet stabilizálódására várhat a felminősítéssel. Mint írták, a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik.

Elemzők indokolatlannak, csalódást keltőnek nevezték az Standard & Poor’s döntését. 

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint teljesen indokolatlan a felminősítés elmaradása, a hitelminősítő intézetek akár több fokozattal is le vannak maradva a hazai gazdasági folyamatoktól, a piaci árazásoktól. A felminősítés elmaradását különösen indokolatlanná teszi, hogy a bankrendszer helyzete, kilátásai határozottan javultak az utóbbi években.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a csalódást leginkább az jelenti, hogy bár az S&P már 2017 augusztusa óta pozitív kilátással látta el a besorolást (BBB-), úgy tűnik, egy év nem volt elég bizonyíték a felminősítéshez. Ennyi idő általában elég szokott lenni egy hitelminősítőnek arra, hogy a felminősítés mellett döntsön. A pozitív kilátás megerősítése azt jelenti, hogy a következő felülvizsgálatnál jöhet a felminősítés. Ehhez továbbra is javuló tendencia kell a bankszektorban (csökkenő nem teljesítő hitelállomány és erősödő hitelezés), valamint további dinamikus adósságcsökkentés – mutatott rá. (mti)

Kategóriák: Friss

1,6 milliárdért, Mészáros Lőrincéktől vesz laptopokat az E.ON

2018, augusztus 17 - 12:03

Az E.On közlése szerint 1,6 milliárd forintért vesznek lapotopokat a 4iG Nyrt.-től. Visszabontva a szálakat: Mészáros Lőrinc érdekeltségétől.

Június végén engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy az Mészáros Lőrinc-féle  Opus Global, valamint a Mészáros Lőrinc-féle Konzum Befektetési Alapkezelő és annak két tőkealapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap közvetlen irányítást szerezzen a 4iG Nyrt. felett.

A 4iG Nyrt. 100 száazlékos tulajdonú leányvállalata, a HUMANsoft Kft., ezzel a céggel kötött szerződést az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. valamint az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. a Terepi IT hardver eszközök és tartozékainak szállítása tárgyú nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként. A szerződés értéke 4 988 180 EUR (1,6 milliárd forint) + ÁFA.

(Portfolio)

Fotó: Marjai János/24.hu

Kategóriák: Friss

Felfoghatatlanul elszállt a költségvetési hiány

2018, augusztus 17 - 09:59

Az államháztartás uniós módszertannak megfelelően névértéken számításba vett konszolidált bruttó adóssága a negyedév végén

28 743 milliárd forintot, a GDP 72,5 százalékát tette ki. Az állami Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor maastrichti adóssága 2 százalékponttal magasabb, a GDP 74,5 százaléka volt.

A folyó áron számított adósságot a tranzakciók 376 milliárd forinttal, az átértékelődések 322 milliárd forinttal növelték a negyedévben – közölte az MNB.

Ingatlanhitel van dögivel
  • A június végén zárult egy évben 1161 milliárd forintot tett ki az államháztartás nettó finanszírozási igénye, ami az éves GDP 2,9 százalékának felel meg.
  • Az államháztartás nettó tartozása (23 650 milliárd forint) a GDP 59,7 százalékát tette ki 2018 második negyedévének végén. A második negyedévben a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 258 milliárd forint volt.
  • A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 26 milliárd forint volt idén január-júniusban.
  • A háztartások nettó finanszírozási képessége a második negyedévében a GDP 6,3 százalékát tette ki (640 milliárd forint), a júniussal záruló egy évben pedig a GDP 5,8 százaléka (2283 milliárd forint) volt. A háztartások pénzügyi eszközei közül ebben a negyedévben tranzakcióból eredően jelentős mértékben növekedtek a készpénz, a folyószámla betétek, a központi kormányzat által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, és kisebb mértékben a részvények és részesedések, a biztosítástechnikai tartalékok és az egyéb követelések, ugyanakkor a befektetési jegyek és a devizabetétek csökkentek. A devizabetétek állománya összességében nem csökkent, mert a forint árfolyamának gyengüléséből származó átértékelődési nyereség ellensúlyozta a tranzakciók hatását

A háztartások kötelezettségeit tekintve a hitelintézetektől felvett hitelek esetében tranzakcióból adódóan számottevően bővült az ingatlanhitelek állománya, és a fogyasztási és egyéb hitelek állománya is növekedett.

Kategóriák: Friss

További beruházásokat és IoT-fejlesztéseket tervez az Invitech

2018, augusztus 17 - 09:25

A jövőre nézve organikus bővülésben, hálózatépítésben gondolkodunk, de vannak felvásárlási terveink is. Tavaly az alkalmazotti létszámunk 10 százalékkal bővült, ezzel is igyekeztünk felkészülni a várható fejlesztésekre. Ezek közül kiemelten kezeljük az optikai hálózat fejlesztését, a felvásárlási területen is inkább infrastruktúra-alapú cégek vannak a célkeresztben – összegezte David Blunck, az Invitech vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjúban.

A cégvezető kérdésre válaszolva elmondta: a vállalati szektorban sem lehet pihenni, az ügyfelek elvárásai magasak, és van választék a szolgáltatók között, hiszen nemcsak hazai, de nemzetközi szereplők is jelen vannak. Szerinte az Invitech előnye az, hogy az egyetlen integrált szolgáltató a piacon, amely csak Magyarországra koncentrál – minden termékük, megoldásuk és minden fejlesztés a magyar piacra van testre szabva.

Nagy az 5G körül a felhajtás

Napjainkban a technológiai világ hívószavai közé tartozik az 5G, vagyis az ötödik generációs mobilhálózat, az Ipar 4.0, a Dolgok Internete (IoT), az önvezető autózás vagy éppen a telemedicina. Ugyanakkor rengeteg még a nyitott kérdés a hálózati szolgáltatók és a fejlesztők, gyártók számára is.

Jelentős átrendeződés zajlik a magyar távközlési piacon Az Invitech vezére további piaci koncentrációra számít.

„Abban mindenki egyetért, hogy fontos lesz, jobb lesz, gyorsabb lesz, forradalmi lesz az 5G, csak ténylegesen az a kérdés, hogy hogyan lehet ebből pénzt csinálni. Azt látjuk, hogy az eszközgyártók között jelentős véleménykülönbség alakult ki a kérdésben. Az Ericsson még mindig nagyon hisz az 5G-ben, a Huawei azonban inkább visszafogott, és arra figyelmezteti az iparágat, hogy az 5G valóban nagy változásokat hozhat, de üzletileg nincs még alátámasztva. Mi sem találtuk még meg a Szent Grált, de azt látjuk, hogy fejlesztésekre szükség van, mivel az olyan infrastruktúrafejlesztők nélkül, mint az Invitech – amely a háttérben semleges infrastruktúrát biztosít több szolgáltatónak – elképzelhetetlen az 5G” – fejtette ki az Invitech vezére.

David Blunck hozzátette: „mi abban vagyunk jók, hogy már ma is monitorozunk egy országos hálózatot, berendezések százezreit, naponta jelek millióit figyeljük. Megkülönböztetjük a fontos és nem fontos jeleket, és nagyon gyorsan reagálunk, amikor például valamilyen hibát jelez a hálózat. A jövőben pedig nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű jelet kell majd kezelnünk, nem szenzorok, végpontok százezreiről, hanem tízmillióiról fogunk beszélni”.

Termelésoptimalizálás okostechnológiával

Az interjúban arról is szó volt, hogy az infokommunikációs vállalatnak vannak már olyan kísérleti projektjei, ahol alkalmazzák az Internet of Things (IoT) technológiát – a többi között a tejiparban.

Van, ahol már a tehenek is „interneteznek” Az élet szinte minden területére betört a digitalizáció és az okostechnológia.

A tejtermelés naponta akár jelentősen ingadozhat, függ például az istálló hőmérsékletétől, a takarmány páratartalmától vagy akár a szélsebességtől is. Telepített szenzorokkal ezt mind mérni tudják, a visszacsatolás révén pedig a gazdák változtathatnak a körülményeken a termelésoptimalizálás érdekében.

Az Invitech Magyarország egyik legnagyobb üzleti informatikai és telekommunikációs megoldásszállítója. A társaság ügyfelei között közép- és nagyvállalatok, valamint intézmények is megtalálhatóak, emellett a távközlési szektor több száz szereplője számára biztosít nagykereskedelmi szolgáltatásokat. A cég jelenleg több mint 650 szakembert foglalkoztat, és mintegy 6000 partnerének nyújt telekommunikációs-, adatközponti- és felhőmegoldásokat, illetve IT-szolgáltatásokat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Egyetlen nap alatt 11,6 milliárd dollárt keresett a világ leggazdagabb családja

2018, augusztus 17 - 09:23

Hála a kedvező gyorsjelentéseknek, csütörtökön 11 százalékkal ugrott meg a Walmart-részvények ára, így a világ leggazdagabbjaként számontartott Walton család egyetlen nap leforgása alatt 11,6 milliárd dollárt (kb. 3294 milliárd forintot) keresett — írta meg a Bloomberg.

A Walmart részvényei egy évtizede nem jártak ilyen magasan, ezzel Alice, Jim, Rob, Lukas és Christy Walton vagyona összesen 163,2 milliárd dollárra nőtt. A Walmart papírjainak több mint fele az öt Walton  kezében van két vállakozáson keresztül, de a Walmarton kívül az Asda üzletlánc is az övék.

Fotó: Wilking/Getty Images/AFP

Kategóriák: Friss

Nem ez az év meglepetése: gyengült a forint

2018, augusztus 17 - 07:11

Az euró jegyzése a csütörtök esti 323,89 forintról 323,94 forintra emelkedett. A frank árfolyama 285,48 forintról 285,60 forintra, a dolláré pedig 284,46 forintról 284,68 forintra nőtt.

Az euró minimálisan gyengült a dollárral szemben, árfolyama péntek reggel 1,1378 dolláron állt a csütörtök esti 1,1386 dollár után.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Kategóriák: Friss

Magyar milliárdosok: mindenki megadta Mészáros Lőrincnek, amit kért

2018, augusztus 17 - 06:02

Elfogyott a pénz, ezért kell Csányi Sándor – ilyen egyszerűen magyarázzák a piacon, hogy nemrég Magyarország első dollármilliárdosa, Csányi Sándor két OTP-alapkezelőn keresztül bevásárolt Magyarország másik dollármilliárdosának, Mészáros Lőrincnek két tőzsdei cégébe. Az ügylet nagysága nem számottevő, hiszen 1,5 százalékos Konzum Nyrt., illetve 2 százalékos Opus Global Nyrt. részvénycsomagról volt szó. És nem is először vásárolt be mágnástársánál Csányi: márciusban összesen 5,92 százalékos részt szerzett az Appeninn Holding Nyrt.-ben az OTP Ingatlanbefektetési Alap.

De volt ez már fordítva is, tavaly év végén Mészárosék egyik tőkealapja kebelezett be egy Csányi-céget (amelyben mellesleg egy másik milliárdos, Csányi állandó üzlettársa, Nagy György is érdekelt volt). Az ország egyik legkorszerűbb biomassza- és hulladékkezelő rendszeréről, a Geosol Kft.-ről volt szó a Mátrai Erőmű ipari parkjában. Csányi nem állta útját Mészárosnak, aki már korábban bevásárolt az erőműbe, a Geosollal pedig egy ígéretes darabhoz jutott, a cég ugyanis 2016-ban 4,2 milliárd forint árbevétel mellett figyelemre méltó, 1 milliárd forint adózott eredményt hozott, és tavaly is termelt több mint 560 milliót.

A Mátrai Erőmű. Fotó: Bielik István / 24.hu

A két leggazdagabb magyar között kirobbant konfliktusról nem érkeztek hírek eddig, pedig Simicska Lajos kegyvesztése, 2015 eleje óta irgalmatlan tempóban terjeszkedett a Mészáros-birodalom, több mint 200 cégből álló hálója átszőtte a magyar gazdaság legkülönbözőbb területeit. Az ugyancsak nagypályán játszó, a pénzügyi-, ingatlan-, energetikai bizniszben és élelmiszergazdaságban egyaránt érdekelt Csányival mintha mégsem zavarták volna egymás köreit. Ezt a kiegyezés bizonyítékának könyvelik el a piacon.

Csányi az új nemzeti tőkésrend kiépítése közben nem ágált, hangját csak akkor hallatta, amikor az OTP pozícióját látta veszélyben, attól tartott, hogy a bankját kihagyják az uniós támogatások közvetítéséből, és az az MFB-FHB-Takarékbank trió privilégiumává válik. Konfrontációig azonban nem jutott el az ügy, a nyilvános kirohanás után ugyanis az OTP-t is odaengedték a kondérhoz, beszállhatott az uniós pénzek terítésébe, az MFB-pontok létesítésébe.

Egyebekben Csányi visszafogottan nyilatkozik, például 2016-ban a Népszavának arról beszélt, hogy „személyes befektetései fókusza döntően az agrár- és élelmiszeripar, és új iparágakba nem nagyon szeretne belépni”. Mintha kerülné, hogy Mészárossal mérkőzzék új pályákon.

Közben pedig készségesen finanszíroz az OTP számos Mészáros-érdekeltséget. A 444 azt vezette le, hogy a nemzeti burzsoázia a kormány bankján, az Eximbankon, valamint az MKB-n kívül  bizton számíthat a privátszektorból az OTP Bankra, sőt egyenesen arra jutott, hogy Csányi Sándor Mészáros Lőrinc bankára. A találomra kinyitott Mészáros-cégek mérlegeiből is ilyesmi derül ki: például

az R-Kord Kft.-nek 8 milliárd forint hitelt nyújtott az OTP, a gyerekek Fejér-B.Á.L. Zrt.-jének 1 milliárdot, a Mészáros és Mészáros Kft. kezessége mellett.

Igaz, az idillre némi árnyékot vetett az áprilisi választás előtt kiszivárgott terv, hogy a háttérben egy állami hátszelű gigabank összerakásán munkálkodnak. A három éve állami tulajdonba vett és privatizálandó Budapest Bankot, a Mészáros- és Matolcsy-közelben levő MKB Bankkal és a takarékszövetkezetekkel gyúrhatják egybe. Mintha nem tettek volna le kormányzati berkekben Csányi, illetve az OTP kiszorításáról, de legalábbis ellenpontozásáról:

Titokban új óriásbankot raknak össze Mészáros Lőrincnek Orbán Viktor régóta dédelgetett ötlete, hogy az OTP mellé egy másik, hozzá közelebb álló lakossági gigabankot hozzon létre. A titkos projekt elindult, kulcsfigurája pedig egy olyan bankvezér lehet, aki még „gázszerelőmesterként” ismerte meg Mészárost.

Csányi megkerülhetetlen, de nem nagyon létezik olyan magyar multimilliárdos, akinek ne akadt volna már biznisze Mészárossal,

talán nem is számít nagyvállalkozónak, akivel még nem jött szembe az egykori gázszerelő. Van, akit teljesen kivásárol, van aki mellé csak beszáll, van akivel együtt dolgozik, van akivel ezt mind csinálja.

 A kegyvesztett Leisztinger, Simicska és Spéder nyomában

Még Simicska Lajossal, is volt üzlete, ha nem is közvetlenül, hanem tisztes távolból, két áttételen keresztül és időben elhúzva került hozzá a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft. vagyona. Az ügyletet kezdettől a jelenlegi és a volt miniszterelnöki jóbarát üzleteként könyvelték el a piacon. Formálisan azonban csak idén tavasszal vált kerekké a történet, miután név szerint is megjelent Mészáros a Vasútautomatika Kft. cégjegyzékében.

A kormány egykori pénzügyi bástyája, Spéder Zoltán bukása után az FHB Mészáros köreihez került, közvetlenül az egész család vállalkozásait milliárdokkal hitelező B3 Takarék kezeibe, élén a bizalmi embernek számító Vida Józseffel.

A leglátványosabb Leisztinger Tamás kapitulálása volt, amelynek során a Hunguest Hotels szállodaláncot és némi agrárérdekeltséget adott el/át. Az ügyletnél Jászai Gellért – az egykor 100 milliárdos balatoni idegenforgalmi beruházásokat ígérő SCD-alapító – volt az előretolt bástya a Konzummal. És a végeredmény az egykori SCD-terveket is túlnőve nemcsak a Balaton, hanem az ország legnagyobb turisztikai portfóliója állt össze. Akkoriban úgy tudták, hogy Leisztinger kapott egy ajánlatot, fél évig külföldön gondolkodott,

és jobbnak látta odaadni, amit kértek tőle.

Azóta árnyaltabbá vált a kép annyival, hogy talán mégsem bukott akkorát Leisztinger a hotelbizniszen, legalábbis a piacon úgy tudják, bagóért került vissza az érdekeltségébe a korábban közel 30 milliárd forint közpénzt maga alá temető Köki Terminál bevásárlóközpont.

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI Ingatlantól az informatikáig

Mészáros két milliárdos mellé vásárolt be anno a tőzsdei ingatlanos cégbe, az Appeninnbe. Veres Tibor ingatlanmágus és az informatikai zseni, Emőri Gábor mellé. Emőri egyike a milliárdosok toplistájára katapultált üzletembereknek, ő építette ki az elektronikus útdíjfizetési rendszert, a HU-GO-t, azután az ekáert. Úgy tűnik azóta is jól megférnek Mészárossal, nemrég közösen nyertek el egy 58 milliárdos közbeszerzést: az R-Kord és az i-Cell Mobilsoft Zrt. építheti ki a Mávnak a vasúti rádiókommunikációs rendszert (GSM-R).

Egész informatikai céget azonban mástól vett, a 4iG Nyrt.-ben szerzett többséget, kivásárolva többek között Móricz Gábort. Ő valaha a Honvédelmi Minisztérium osztályvezető-helyettese volt, aki az Átlátszó tényfeltáró portál cikke szerint a kilencvenes évek elején lett tőzsdemágus-magánbefektető, és üzleti életben együtt tevékenykedett a mérsékelt jobboldali pénzembernek mondott Nobilis Kristóffal, illetve Schmidt Mária történésszel, a Terror Háza főigazgatójával.

Bevásárlás barátok között és barátok közé

„A Fidesz–KDNP szellemiségének megfelelő, a kormányhoz legközelebb álló csatornát”, az Echo TV-t az ufóhívő és Orbán-rajongó Széles Gábor vagyonkezelő cégétől szerezte meg a korabeli hírek szerint 200 millió forintért, és a Talentis-Group Beruházásszervező Zrt.-n keresztül birtokolja. Utóbbi is egy milliárdosé volt, azt a leginkább a budai Mammut bevásárlóközpont alapítójaként ismert Kenyeres Sándortól kellett elszerezni. Ő a Talentis-csoporttal több mint egy évtizedig nagyszabású terveket dédelgetett: high-tech tudásközpontot akart a Zsámbéki-medencébe telepíteni, amiből bizonyos ingatlanfejlesztések meg is valósultak.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A média más területén kormányközeli mágusokkal közösködik Mészáros. Előbb a film-, média- és kaszinóguru Andy Vajna szállt be a Rákosi Tamás nevével fémjelzett, a Tv2-nek beszállító IKO Csoportba, aztán 2017 végén Mészáros is belekóstolt a Vajna-birodalomba, az IKO Holding Kft.-ben üzlettársak az AV Investments Kft.-n és a Status MPE Magántőkealapon keresztül. A Tv2 IKO-s háttércége mellett a közmédia és a Tv2 reklámidejét értékesítő társaságban is részesedést szerzett. Utóbbi az Atmedia, amellyel biztosított a nagy bevétel, a 2015-ös 9,2 milliárdos bevételét 2016-ban és 2017-ben is 27 milliárd fölé tornázta. Az út ide is közvetve vezetett, a Tombor András Orbán Viktor kormányfő egykori biztonságpolitikai tanácsadójaként, azóta Habony Árpád hitelezőjeként is emlegetett kormányközeli üzletember által gründolt Visus Invest Vagyonkezelő Kft.-n keresztül.

Közös üzletek az építőipar moguljaival

Az építőiparban a keresztbe kasba vásárlás helyett inkább a közös közbeszerzési tarolás látszik, így ott inkább az a cél, hogy mentül több megbízható, de formálisan független – a közbeszerzéseken önállóan indulni képes – cég sorakozzék fel. Bár akadt már kivétel, az eredetileg Apáthy Endre nevével fémjelzett Híd-csoport újabb darabjaként indult V-Híd Építő Zrt., amerly végül a Mészáros-csoportnál landolt. Jellemzőbb, hogy csak közösen nyernek és dolgoznak. Például a békési Mészárosként is emlegetett, a Békés Drén Kft.-t jegyző Barkász Sándorral, aki 8,3 milliárdos vagyonnal még befér a top százba, vagy a tiszakécskei Duna Aszfaltot tulajdonló Szíjj Lászlóval építkeznek együtt alkalmanként. Például a 26 milliárd forintos Békés megyei ivóvíz-minőségjavító beruházáson dolgoztak közösen a Mészáros és Mészáros Kft.-vel.

A Duna Aszfalttal más területeken is van közösködött Mészáros, például együtt gründolták a Visonta Projekt Kft.-t, amelyet azóta már Viresolnak hívnak és egy 30 milliárdos búzakeményítőgyár megvalósítója, 6,2 milliárd forint állami támogatással. A másik Duna Aszfalt-alapító milliárdosnak, Varga Károlynak is üzlettársa lett több klímás cégben még 2015-ben.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az első Fidesz-kormány idején még a Betonúttal udvari útépítőnek számító, majd a Kulcsár-ügyben is felbukkant Dunai György mintha Mészárossal együttműködve került volna vissza a nagy építőipari tenderek közelébe. A valaha volt legnagyobb, 420 milliárd forintos víziközműtenderen a Mészáros és Mészáros Kft. közös konzorciumban indult és nyert az EuroAszfalt Kft.-vel, amely Dunai György érdekeltségébe tartozik.

Együttműködésük nem korlátozódik az építőiparra, a Dereszla Sparkling Bortermelő Kft.-ben egymást váltották a tulajdonosok között, sőt a cégbejegyzés alapján néhány napig üzlettársak is voltak a bodrogkeresztúri cégben. Az egész borász-birodalmat kiépített Mészáros ugyancsak boros cégeket szerzett el – Zánkától Tihanyig – a nemrég elhunyt Demján Sándortól.

Az előzőekhez képest kevésbé barátságos ügyletként emlegetik a piacon a tiszapüspöki izocukorgyár esetét, amely az évi 530 ezer tonna kukoricát feldolgozó üzem termelőkapacitása az egyik legnagyobb Európában, és a 45 milliárd forintosra méretezett beruházást a kormány 9,2 milliárd forinttal segítette. A gigaberuházást kezdetben Kárpáti László agrárvállalkozó beruházásaként kezelték, azóta azonban partvonalra szorult az agrármilliárdos.

Mészáros többségi tulajdonos lesz Európa egyik legnagyobb izocukorgyárában A kormány is támogatta a gyár új beruházását.
Kategóriák: Friss

20 százalékos a munkaerőhiány, legalább 2200 forintos órabért javasolnak a takarítók

2018, augusztus 17 - 05:57

A lapnak Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (Matisz) elnök elmondta, hogy a munkaerőhiány az ágazatban régóta probléma. A szervezet azt szeretné elérni, hogy a 2200 forintos mimimumóradíj legyen a mérvadó az idei megállapodások során, az elnök szerint azonban a megrendelők az áremeléseket nehezen fogadják el.

Mint mondta, ma már nettó 130 ezer forint alatt nem lehet takarítót találni, de a Nyugat-Dunántúlon a 180 ezres fizetés sem elég csábító, amikor

Ausztriában 1300 eurót (408 ezer forint) is meg lehet keresni.

Az elnök szerint mégsem a külföldi munkavállalás nehezíti a munkaadók helyzetét, jelentősebb az egyéb iparágak elszívó ereje.

A szövetség ezért oktatással, kamarai védőhálóval, rezsióradíj bevezetésével erősítené a szakmát. A lap arról is ír, hogy tavaly 4645 vállalkozás foglalkozott takarítással Magyarországon, együttes árbevételük meghaladta a 170 milliárd forintot. 2013-ban 650-nel több társaság osztozott a 40 milliárd forinttal kisebb forgalmon.

Az elnök szerint a kevés nagy cég mellett sok kis, 100 millió forintos árbevétel alatti résztvevő jellemzi a piacot.

Fotó: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Csányi Sándor szingapúri alapja bevásárolt az OTP-ből

2018, augusztus 16 - 14:45

Csányi Sándorral, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatójával szoros kapcsolatban álló szingapúri Sertorius Global Opportunities Fund PTE. Ltd szerdán 90 ezer OTP-részvényt vásárolt 890,19 millió forint értékben – közölte az OTP a tőzsde honlapján csütörtökön.

Az ügylet értéke 890,19 millió forint, a részvényenkénti átlagár 9891 forint volt.

Az OTP-részvények árfolyama csütörtökön a tranzakció bejelentését követően 10 050 forintról 10 150 forintra nőtt, amely mintegy 3 százalékkal magasabb az előző napi záróárnál.

Kategóriák: Friss

Nyaralás után jöhet a felmondás?

2018, augusztus 16 - 12:17

A nyaralás alatt sok dolgozó ismeri fel, hogy már nem motivált, és nem akar hosszú távon tervezni a munkahelyén. A szabadság stresszmentes élményét ráadásul gyakran a kollégák helyettesítésével és a szeptemberi pörgéssel járó extra nehézségek váltják a visszatéréskor.

Hat európai nemzet is szerepel az InterNations TOP 10-es listáján, ahol azt vizsgálták, melyik országban találják a legjobbnak a külföldről érkezett munkavállalók a munka és magánélet egyensúlyát. A felsorolásban több helyen is hosszabb az átlagos munkahét a magyar átlagnál, a dolgozók mégis kipihentebbnek és motiváltabbnak érzik magukat.

Göröcs Lili Melinda, a Profession.hu HR-vezetője szerint a legfontosabb tényező, hogy mennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy el tudjunk szakadni a munkahelyi feladatokból és a környezetből származó stressztől. A már szinte minden ágazatban megfigyelhető munkaerőhiány miatt magasabb stresszt kell megélniük a dolgozóknak a mindennapokban, ráadásul a céges e-mailek folyamatos követésével a munkaidő és a szabadidő közötti határt is felszámoljuk, így nem tudunk ténylegesen kikapcsolódni.

Nem csak a főnök miatt túlórázunk

Minden korábbi felmérés azt bizonyítja, hogy az átlagos magyar dolgozók sokkal kevésbé tudatosak abban, hogy időben hazamenjenek a munkahelyükről, illetve ne nézzék az e-mailjeiket munkaidőn kívül vagy akár a szabadságukon. Ez jelentősen rontja munka és magánélet közötti egyensúly érzetét, és gyengíti a motivációt.

A vezetők nem feltétlenül várják el a folyamatos elérhetőséget, de öntudatlanul is azokat a kollégákat részesítik előnyben, akik ezt maguktól megteszik. Ha több munkatárs is rendszeresen dolgozik munkaidőn kívül, az hamar a céges kultúra részévé válik.

Nem kellene megvárni, amíg betelik a pohár

Magyarországon a legtöbb munkáltató még mindig nem kezeli aktívan a HR-problémákat, és inkább az új dolgozók megszólítására koncentrál, mint a meglévők megtartására. A munkához nem kötődő, kikapcsolódást segítő juttatásokkal és a munkaidő betartásának ösztönzésével jelentősen növelhető az alkalmazottak hosszabb távú motivációja – javasolja a szakember.

Munkavállalóként is érdemes már a problémák érzékelésekor beszélni a HR-essel, vagy cégvezetővel és nem várni, míg „végleg betelik a pohár”. A megváltozott álláspiaci helyzet miatt a legtöbb helyen már sokkal rugalmasabban állnak az ilyen jellegű megkeresésekhez, és támogatják a stresszt csökkentő alternatív megoldásokat.

Az új generáció már nem az egyensúlyra vágyik

A fiatalok már nem az egyensúlyra törekednek, hanem az összhangra. Olyan munkahelyet keresnek, ahol otthon érezhetik magukat és barátok veszik körül őket. Nem esnek zavarba, ha egybeolvad a munka és magánélet, mert maga a munkavégzés is kellemes számukra. Ez részben azt is jelenti, hogy a hagyományos munkaidőben többet foglalkoznak magánéleti kérdésekkel, de azt is, hogy azon túl szívesen foglalkoznak a feladataikkal. Ha az összhang megvalósul, a munkavállalók elhivatottabbak és hatékonyabbak lesznek.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Eszméletlen tempóban drágulnak a klímás lakások

2018, augusztus 16 - 11:06

Ahogyan egyre melegebb lesz, illetve hosszabbodik a kánikula, érthető módon egyre több lakásvásárló szeretne klímás ingatlanban lakni. És ez meglátszik a klímával már felszerelt lakások árában: az elmúlt évben jóval nagyobb mértékben drágultak ezek, mint a légkondícionáló nélküli ingatlanok.

Az ingatlan.com elemzése szerint a Budapesten az eladásra kínált lakások átlagos négyzetméterára augusztus elején több mint 610 ezer forint volt, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A klímás panelek egy év alatt pedig 32 százalékkal drágultak.

Máshogy is lecsapódik a légkondis lakások kedveltsége. A légkondicionált és a klíma nélküli lakások ára közötti eltérés akár 15 százalékos lehet. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a klímás lakások magasabb ára nem csak ennek a berendezésnek köszönhető. Sok esetben ezek a lakások energetikai és műszaki felszereltsége jóval meghaladhatja a hagyományos lakások szintjét.

Az ingatlan.com szakértője szerint a klíma beszerelése mindenképpen értéknövelő tényező és jó eséllyel a beruházás megtérül, mivel érvényesíthető az eladási árban a légkondicionálóhoz kötődő kiadás. A legkorszerűbb, úgynevezett hőszivattyús légkondicionálók pedig nem csak a lakás hűtésére, hanem fűtésére is alkalmasak lehetnek, ráadásul akár alacsonyabb költséggel fűthető velük a lakás. Hozzátette: az utóbbi években látható lakáspiaci trendek pedig azt mutatják, hogy nem csak a klíma beszerelése, hanem egy kisebb-nagyobb felújítás, a fűtési rendszer korszerűsítése is kelendőbbé teszi a lakásokat. Sok vásárló ugyanis nem akar foglalkozni a felújítással, a berendezések beüzemelésével, részben a szakemberhiány miatt, ezért inkább eleve a jobban felszerelt lakásokat keresik, és ezért hajlandók magasabb árat is kifizetni.

És jóval több érdeklődő is van a klímás lakásokra, vagyis nagyobb eséllyel tudja – több pénzért – eladni a lakás tulajdonosa az ingatlant.

Az ingatlan.com elemzése szerint az idén meghirdetett eladó klímás panellakásoknál az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma minimum 30-50 százalékkal magasabb, mint az azonos városrészben lévő klíma nélküli lakások esetében, de van, ahol háromszoros, négyszeres a szorzó.

Az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező XI. kerületen belül Őrmezőn például 30 százalékkal, a kelenföldi lakótelepen 80 százalékkal, Gazdagréten pedig több mint 100 százalékkal nagyobb volt a klímás panellakások iránti érdeklődés. A téglalakások esetében is jelentősek a különbségek: a lágymányosi városrészben szintén 100 százalékos fölényben voltak a légkondicionálóval ellátott lakások, a XIII. kerületben Angyalföldön vagy éppen az újlipótvárosi téglalakások esetében is 60-100 százalékkal nagyobb az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma a klímás lakások esetében.

(Kiemelt kép: Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Kategóriák: Friss

Nem olyan régen döbbent rá a Testnevelési Egyetem, hogy kezdődik az új tanév

2018, augusztus 16 - 10:02

Bővítik a Testnevelési Egyetemet, így aztán új bútorokra is szüksége van. Az új, szeptemberben induló tanév előtt ezeket be kell szerezni – lényegében ezzel indokolta az intézmény, hogy gyorsított eljárásban írt ki közbeszerzést 5690 darab bútor megvételére idén áprilisban. A bútorok többsége asztal, szék, szekrény.

Amelynek most hirdették ki az eredményét az uniós közbeszerzési értesítőben, vagyis lesz bő két hete a szerencsés cégnek, hogy leszállítsa a bútorokat. A nyertes a Matolcsy György jegybankelnök kisebbik fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft. A cég közel nettó 210 millió forintos megbízást nyert el.

Kategóriák: Friss

Közösségi házra markoltak fel uniós pénzből tízmilliókat, csak épp nem működik a közösségi ház

2018, augusztus 16 - 09:24

Az uniós pénzek elrakásáról, ha úgy tetszik, furcsa körülmények közötti megszerzéséről szóló történeteknek se szeri, se száma már Magyarországon, a hvg.hu most egy újabbal gazdagította a sort.

A Baranya megyei, a horvát határtól pár kilométerre fekvő Beremenden rendezett porták és szépen karbantartott házak között figyelt fel az újság munkatársa egy elhanyagolt portájú, rozzant kerítésű, ámde felújított homlokzatú házra. Az ablakba tett táblából kiderül, hogy 4 éve közel 25 millió forintnyi uniós pénzt vettek fel a parasztház átalakítására, könyvtárat, internetező helyet, mosdókat, rendezvénytermet is magába foglaló közösségi házzá történő megváltoztatására.

Csak épp a helyiek azt mesélik, hogy soha nem működött közösségi házként az ingatlan, talán egyszer szilvesztereztek ott fiatalok, de sem számítógép, sem bútorok nem voltak benne – a pályázatban vállalt parkolókból olyannyira egy sincs, hogy térkövezve, lebetonozva sincs az udvar, csak a gaz nő. (Azt, hogy ne lett volna benne számítógép, a nyertes egyesület vezetője tagadta.)

Kiderült, hogy nem is 25, hanem 34 millió forinthoz jutott a nyertes, a Fiatalos Lendület Egyesület. Amikor a portál felhívta az egyesület elnökét, hogy a vállalással szemben nem igazán működtették közösségi házként az épületet, az elnök gyorsan lerázta az újságírót. A szóban forgó egyesület idén tavasszal 200 millió forintot nyert egy másik, szintén uniós pénzből finanszírozott foglalkoztatási pályázaton.

Most ősszel ráadásul egy virágbolt fog nyílni az ingatlanban, a virágost pedig annak a férfinek a felesége fogja vezetni, aki még 2014-ben, a projekt megvalósításakor a település polgármestere volt, és a helyi vidékfejlesztési forrásokat szétosztó Leader egyesület elnöke is volt. De ő sem volt bőbeszédűbb az ügyet firtató újságíróval.

A falu nemrégen úgy döntött, önkormányzati tulajdonban kialakítanak egy másik rendezvényközpontot.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt)

Kategóriák: Friss

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

2018, augusztus 16 - 06:04

Már-már öngyilkosnak látszó akciót hirdetett a napokban a Tesco a törzsvásárlóinak: a klubkártya használata melletti vásárlásoknál 2500 forintonként adnak matricákat, amiket be kell ragasztani egy füzetbe. Tíz matrica után 10 százalék kedvezmény jár a következő vásárlásból, húsz után pedig 20 százalék, maximum 100 ezer forintos vásárlási összegig. Az egyhónapos akcióban a matricagyűjtés szeptember 5-éig tart, a beváltásra szeptember 8-áig van lehetőség. Megpróbáltunk utánajárni, hogy az áruházlánc a forgalmát próbálja mindenáron felturbózni, vagy más kereskedelmi fogásról van szó.

Így jöhet össze a maximum

Ha egy család a havi nagybevásárlásait az áruházláncban intézi, akkor nem nehéz összehozni az 50 ezer forintos cechet és vele a 20 százalékos kedvezményt. És aztán (ha van tartalék a családi kasszában) érdemes lehet a legközelebbi vásárlást előrébb hozni, és megcélozni a százezer forintot. Ekkor a pénztárnál a clubcardosnak végül csak 80 ezer forintot kell fizetnie, hiszen azonnal érvényesíthető a füzetbe ragasztott matricákkal a kedvezmény.

És szinte bármit rakhatunk a bevásárlókocsiba a maximális 20 ezer forintos kedvezmény eléréséhez, kivéve alkoholos italokat, Tesco-utalványokat és ajándékkártyákat, betétdíjas termékeket, mobilfeltöltő kártyákat és anyatej-helyettesítő tápszereket, mert ezek nem vesznek részt az akcióban.

Forrás: Tesco

Ha a vásárló ki szeretné használni a kedvezményét, oda kell adnia gyűjtőfüzetét a pénztárosnak fizetéskor. Amikor elhasználja a gyűjtőfüzetét, nem adnak további matricát, viszont erre a vásárlásra is felírják a klubkártyapontokat, kétszáz forintonként egyet. (Egy pont egy forintnak felel meg, amikor levásárolhatóvá válik.)

Harmadával nő a forgalom vagy lenullázódik a profit?

Kétmillió Tesco-törzsvásárló van, s bár nem gondolnánk, hogy mindegyikük ki fogja használni a legnagyobb, a 20 ezer forintos kedvezményt legalább egyszer, azért utánaszámoltunk, mit jelentene ez az üzletláncnak. Összesen 200 milliárd forint bevételt, ugyanakkor 40 milliárd forint bevételkiesést, a levásárolható pontok pedig további 1 milliárd forint mínuszt okoznának.

Tavaly 623 milliárd forintos forgalma volt az áruházláncnak, így az akció az általunk feltételezett esetben (azaz ha minden klubkártyás igénybe veszi egyszer a maximális kedvezményt) 32 százalékkal is emelhetné az árbevételt. Persze a mérték lehet ennél jóval szerényebb is. A kimaxolt kedvezmény egyben azt is jelentené, hogy a tavalyi árbevételhez képest 6,53 százalék úszna el. Az adózás előtti eredményüket pedig, ami tavaly alig volt több, mint 18 milliárd forint, akár le is nullázhatná. Ez persze nyilván nem történik meg, hiszen valószínűtlen, hogy mind a kétmillió törzsvásárló, vagy akár csak minden második a maximumra hajtana.

Nem tudni, a kétmillió törzsvásárlóból hány aktív, közülük hányat mozgat meg az akció, mekkora az átlagos kosárérték, mennyiért vásárolnak átlagosan a klubkártyások, hajlandóak-e az akció miatt többet költeni vagy sem. Ha összességében az akció folytán várható pluszbevétel, az nyilván kompenzál, de a 20 százalék kedvezmény akkor is nagy lyukat üthet a Tesco eredményén. Bár ha azt nézzük, hogy

összességében átlagosan 26 százalék körüli a kereskedők árrése, akkor a 20 százalék kedvezmény is „beleférhet”.

Egy kereskedelmi szakértő szerint a számok ismerete nélkül legfeljebb jósolni lehet, de megmondani, hogy milyen mérlege lesz egy ilyen akciónak, azt nem. Azért persze megjegyezte:

nyugodjunk meg, a Tesco biztosan számolt, hogy összességében ne járjon rosszul.

Az áruházlánctól megkérdeztük, milyen részvétellel, mekkora pluszbevétellel, illetve bevételkieséssel kalkuláltak az akcióban, de elzárkóztak a választól, mondván, ezek bizalmas információk. Azt is hiába firtattuk, miért pont most hirdették meg és miért ilyen méretes akciót: esetleg bezuhant a forgalmuk, vagy nem vásárolnak eleget a klubkártyások?

Fotó: Vajda János / MTI Szokatlan a 10-20 százalékos általános kedvezmény?

Megkérdeztünk több áruházláncot, gyakori-e a hasonló akció. A Lidl annyit írt, hogy jelenleg nincs áruházaikban ilyen akció, az elmúlt három évben fix összegű kedvezményeik voltak. Legutóbb, az áruház 5000. napi nyitvatartása alkalmából minden, legalább 5000 forint értékben vásárló 500 forint értékű kupont kapott. A kupont legalább 500 forint értékű vásárláskor válthatják be 2018. augusztus végéig.

A Spar azt írta, hogy (a tescós clubcardhoz hasonlóan) pénztáraiknál a SuperShop kártya használatával lehet kedvezményhez jutni, ugyanúgy 200 forintonként 1 pontot írnak fel. Szórólapban szerepelnek a kártyaképpel ellátott termékek, amelyek a kártyabirtokosoknak az akciós árnál is kedvezőbb árat biztosítanak. Illetve bizonyos termékkör kedvezményes megvásárlásához a brit lánchoz hasonlóan náluk is lehet hűségpontokat gyűjteni. A SuperShop kártyabirtokosoknak is szerveznek bizonyos időközönként azonnali,  X százalék kedvezménnyel járó promóciót, de annak feltételei változók és jelenleg nem fut ilyen – tudtuk meg. De hogy az X mennyi konkrétan, jelenthet-e 10 vagy akár 20 százalékos azonnali kedvezményt, arra nem kaptunk választ.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az Aldinál a diszkontfilozófiára hivatkozva nincs pontgyűjtő-, illetve hűségkártya. Kuponos akciókat csak időszakonként szerveznek. Legutóbb karácsonykor volt ilyen, amikor 5000 forint feletti vásárláskor egy 500 forintos kupont kaptak a vevők, amit a 2017-es év végéig a következő vásárlás alkalmával tudtak beváltani. Az Aldi teljes vásárlásra nem ad kedvezményt, egy vásárláson belül meghatározott termékekre lehetnek százalékos engedmények, ahogy ez a Tescóban is bevett gyakorlat.

Az Auchannál éppen rozsdamentes acélból készült edényhez van pontgyűjtő akció és náluk is van törzsvásárlói program, a bizalomkártyán lehet pontokat gyűjteni. A számítás azonban kicsit más, mint a Tescónál vagy a Sparnál. A francia láncnál 1 és 399 forint között 2, 400 és 599 forint között 4, 600 és 799 forint között 6, 800 és 999 forint között 8 pont jár, míg 1000 forint felett minden elköltött 1000 forint után 10 pont gyűjthető. Benzinkútjaikon minden egész liter üzemanyag után 2 pont jár. Beváltáskor 10 pont ér 5 forintot.

A Tescóban korábban nem volt még a mostanival megegyező matricagyűjtési akció. Viszont 1000 forintos kuponokat már többször is adtak a vásárlások értéke alapján, amelyeket 10 000 forint értékű újabb vásárlás esetén lehetett felhasználni. Vagyis nem szokványos, hogy általános 20 százalékos (akár 20 ezer forintos) kedvezményt adjanak az üzletláncok a vásárlásból.

Kiemelt kép: Krizsán Csaba / MTI

Kategóriák: Friss

Forex, ha egy kicsit több pénzre vágyik (x)

2018, augusztus 16 - 00:00

Laci hétköznapi fickó, bő negyvenes, van családja, lakása, autója, de mindig is többre vágyott. Olyan kiegészítést keres havi fizetése mellé, amihez nem kell túlóráznia, vagy még egy állást bevállalnia. Valamit, amivel könnyen lehet keresni, és lehetőleg ki sem kell mozdulni otthonról. Gondolt a tőzsdézésre, de aztán el is vetette azzal, hogy nem ért hozzá. Aztán rábukkant a neten a Forexre, amiben rögtön látott fantáziát.

De mi is az a forex?

A Forex röviden devizatőzsdét jelent – egy adott deviza cseréjét egy másikra, megegyezés szerinti áron. Keresni pedig azzal lehet, ha jó a megérzésünk, hogyan fognak változni az árfolyamok, melyik deviza fog romlani vagy javulni egy másik devizával szemben.

Másképp fogalmazva a Forex-kereskedés a tőzsdei árfolyamok mozgásával kapcsolatos spekuláció: megvásárolunk egy-egy devizát, miközben másikakat eladunk. És ha jókor veszünk vagy adunk el, kereshetünk vele.

Leegyszerűsítve valami olyasmi, mint amikor a külföldi nyaralás előtt pénzt váltunk, aztán ha visszajövünk, a maradék pénzt visszaváltjuk, és ha jól alakultak az árfolyamok, akkor nyertünk a bolton.

Csak a Forexhez nem kell elmenni nyaralni, hanem bármikor megpróbálkozhatunk egy jó tippel pénzt keresni. A kereskedelem gyors, olcsó, a Forex a világ legforgalmasabb piaca, amelynek átlagos forgalma meghaladja az 5 trillió dollárt. A devizaárfolyamok folyamatosan ingadoznak egymás ellen, ami rengeteg lehetőséget teremt a befektetők számára, hogy kihasználhassák.

Persze a devizák értékei számos gazdasági, geopolitikai és technikai tényező miatt emelkedhetnek (erősödhetnek) vagy éppen ellenkezőleg csökkenhetnek (értéktelenedhetnek). Szóval a megérzésen kívül nem árt követni a gazdasági híreket is, hogy képben legyünk.

Na jó, de hogy fogjunk hozzá?

Ahogy nézegette az oldalt, Laci látta, hogy Forex-leckéket is kínál a szolgáltató, elmagyarázva, mi is a lényeg, hogyan lehet keresni. Például hogy mi az a short (amikor arra számítunk, hogy egy deviza értéke egy másikkal szemben csökkenni fog, ezért eladjuk) és mi a long (ha úgy gondoljuk, hogy egy deviza értéke egy másik ellenében emelkedni fog, ekkor veszünk belőle).

Ezt értette, de tartott tőle, mi lesz, ha mégsem a jó shortra vagy longra tesz, és elbukja a pénzét. Nem akart rögtön a mély vízbe ugrani. Szerencsére kockázatmentesen is kipróbálható, a forexezés. A demo számla ugyanis pont olyan, mintha élőben deviza tőzsdézne, de nem veszíthet semmit, csak tapasztalatot nyerhet.

Kategóriák: Friss

Fontos változás az önkéntes nyugdíjkasszáknál

2018, augusztus 15 - 19:51

Az Allianz-kassza a július 1-jén hatályba lépett beolvadást követően 4500 taggal és 7 milliárd forint megtakarítással bővült. A két nyugdíjpénztár egyesülésével az Allianz megerősítette második helyét az önkéntes nyugdíjpénztári piacon, taglétszáma megközelíti a 184 ezret, kezelt vagyona pedig a 194 milliárd forintot.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény kitér arra is, hogy a CIB Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsa és közgyűlése nyilvános tender keretében több ajánlatot is megvizsgált egy nemzetközi tanácsadó cég szakmai támogatásával.

A döntésnél az egyik legfontosabb szempont a hosszú távú stabil működés volt, így a kilenc ajánlat közül az Allianz Hungáriára esett a választás, amely a legnagyobb saját tőkével rendelkező hazai nyugdíjpénztár.

A beolvadó pénztár tagjai ingyenesen válthatnak négy választható portfólió között. Az újonnan belépő tagoknak, illetve azoknak, akik más pénztártól lépnek át, az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár 2018-tól elengedi a több ezer forintos belépési díjat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Továbbra sem szállítanak almát a szabolcsi gazdák a feldolgozóüzemekbe

2018, augusztus 15 - 18:59

Továbbra sincs megállapodás a termelők és a felvásárlók között a léalma felvásárlási árának emeléséről, ezért a szabolcsi gazdák a jövő héten újabb feldolgozóüzemnél tartanak demonstrációt, és továbbra sem szállítanak gyümölcsöt az üzemekbe – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerdán az MTI-vel.

Az érdekképviseleti szervezet közleményében ismertette: a szerdai egyeztetés is megállapodás nélkül zárult a léalma kilogrammonkénti 13 forintos felvásárlási árának emeléséről az Austria Juice képviselőivel.

A gazdák számára megalázóak és elfogadhatatlanok a legnagyobb magyarországi almaüzem feltételei, amelyet a többi feldolgozó ára is követ, ezért a termelők – a határozottabb fellépés mellett döntve – traktorokkal és félpályás útlezárással folytatják demonstrációjukat. A Magosz hozzátette, a megyei gazdakör támogatja a gazdák kiállását, és részt vesz annak szervezésében.

A demonstrációt az Austria Juice anarcsi üzeme mellett a társaság vásárosnaményi telepe elé is kiterjesztik, ahol hivatalosan jövő hét kedden kezdődik a léalma átvétele. A Magosz hangsúlyozta, a gazdák egyhangú döntése az, hogy az önköltség felét sem tartalmazó áron senki nem szállít be almát a feldolgozónak.

A Kelet-Magyarország szerdai számában azt írta, Klaus Müller, az Austria Juice Kft. termelési igazgatója a gazdákkal történt keddi egyeztetésen ígéretet tett a termelőknek arra, hogy „augusztus 21-ig születik valamilyen megoldás” a léalma felvásárlási áráról.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz (Alma Terméktanács) szerint is megalázóan alacsony a léalma induló ára. Hétfői közleményükben azt írták: érthetetlen és a piaci viszonyokkal nem magyarázható a 13 forintos felvásárlási ár.

Az Agrárminisztérium jelezte, hogy támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos átvételi árak elérését szolgálják.

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja az utóbbi évek termését, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordtól.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Kategóriák: Friss

Behajtót küldött a Telenor volt ügyfeleire

2018, augusztus 15 - 13:18

Panaszkodnak a Telenor egykori ügyfelei, mert 5-6 éves, feltehetőleg elévült adósságok behajtásával próbálkozik náluk az Intrum Justitia Zrt., néhány olvasónk a követeléskezelő módszereit is kifogásolta. Az Intrumnak értékesített tartozásoknál jelentősen megnőtt a panaszok száma – ismerte el kérdésünkre a Telenor, ezért felülvizsgálatot ígért. Egyben felkérte a faktorcéget – amely régi, de nem kizárólagos partnere -, hogy érdemben, együttműködően kezelje a panaszokat.

Számhordozás és tartozás

A számhordozást megtagadhatja a szolgáltató, ha az előfizetőnek több mint 30 napos, lejárt számlatartozása van, amiről igazolhatóan tájékoztatták. Aki számhordozást jelent be, annak az összes (30 napnál korábbi) számlatartozása automatikusan lejárttá válik. A BBT tapasztalata szerint a fogyasztók néha nem tudnak arról, hogy a számhordozásnál a korábbi szolgáltató által nyilvántartott valamennyi követelés egy összegben esedékessé válik, az esetleges kedvezményekkel egyetemben.

A követelések értékesítése bevett gyakorlat, az azonban már nem szokványos, hogy fél évtizedes tartozásokkal bombázzák a volt kuncsaftokat. Egyik olvasónk 2012 decemberében ment át számhordozással a Vodafone-hoz, és most egy 2013. márciusi 6 ezer forintos tartozást kellene kifizetnie az Intrum fizetési felszólítására, 10 napon belül. Pedig állítja, az átszerződés óta nem kapott számlát, felszólítást. A telefontársasághoz fordult, ahonnan a behajtócéghez irányították. Ott azt mondták, csak akkor tudják eltörölni tartozását, ha a telenoros kilépő papírok megvannak. Bő 5 és fél év után nincsenek meg. Közölték továbbá, ha nem fizet, “baj lesz” (=bíróságot emlegettek).

Egy másik olvasónk 6 éve nem telenoros, rajta 3 ezer forintos tartozást, egy zárószámla kiegyenlítését követelték. Csakhogy nem emlékszik zárószámlára. Mondta, bizonyítsák be, hogy volt ilyen. A telenfontársaság őt is a behajtóhoz irányította, ahol nagyjából annyit mondtak, fizessen. Végül megtette.

Akkor is lehet tartozás, ha már nem vagyunk ügyfelek

Elméletileg maradhat tartozás szolgáltatóváltás esetén, vagy ha megszüntetjük a szerződésünket, ez ugyanis nem csak úgy lehetséges, hogy minden tartozást kifizetünk – derül ki a Telenor és a Budapesti Békéltető Testület (BBT) válaszából. Ha nincs akadálya a számhordozásnak, akkor két eset lehetséges:

  • a fogyasztó az addigi szolgáltatójának fizeti ki a fennálló (30 napnál nem régebbi) tartozását, vagy
  • ha az új szolgáltatóval meg tud egyezni erről, átviheti a tartozását, és akkor ott számlázzák ki neki.

A Telenor a szerződés felmondásával együtt nyilatkoztatja az ügyfelet, hogy az megtéríti esetleges tartozását. A végső számlát pedig mindig kiküldik az általuk ismert címre, így értesítve az előfizetőt az esetleges tartozásról. Csakhogy sima levélben, vagyis a kézbesítés nem igazolható. Olvasóink pedig állítják, nem kaptak számlát.

Biztos, hogy jogos a követelés?

A Telenor ezzel szemben azt állítja, csak olyan tartozást értékesít követeléskezelőnek, amelyhez készült számla, vagy amelyet számlahelyettesítő okmány alapoz meg, az Intrum pedig azt, hogy nem vásárol meg olyan tartozást, amely tudomása szerint jogszerűtlen.

Mint ismert, márciusban eladták a Telenor kelet-közép-európai leányvállalatait a cseh Petr Kellner milliárdos tulajdonában lévő PPF Csoportnak. Hogy miért pont most akarnak behajtani 5-6 évvel ezelőtti pár ezer forintos tartozásokat, azt nem tudni. De a cég a cikk megjelenése után közölte, nincs köze a tulajdonosváltáshoz.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre Egy év az elévülési idő, de több is lehet

A távközlési szolgáltatásoknál egy év a számlaköveteléssel kapcsolatos elévülési idő (kivéve a készülékvásárlást, annál öt év). De ha a szolgáltató tudja igazolni, hogy évről évre küldött fizetési felszólító levelet, akkor a 2014. március 15-ig érvényben lévő régi Ptk. szerint megszakad az elévülés, és minden egyes felszólítóval újraindul. (Az új Ptk. szerint a fizetési felszólító már nem szakítja meg az elévülést.)

Az elévülés nem jelenti a tartozás automatikus törlését, viszont elévülési időn túl a követelés bírósági úton nem érvényesíthető. De fizetési felszólítást lehet küldeni. És ha valaki erre fizet, utólag már hiába reklamál, hogy elévült volt a követelés. 

Intrum Justitia Zrt.

A céget 2002-ben alapították, több mint 350 embert foglalkoztatnak. Közvetlen tulajdonosa a Hollandiában bejegyzett Intrum Justitia B.V.  Tavaly júniusban egyesültek a Lindorff követeléskezelővel. Az Opten adatbázisában fellelhető legutóbbi, 2016-os mérleg szerint az Intrum 15,5 milliárd forint árbevétel mellett 5,2 milliárd forint adózott eredményt produkált.

Minden csatornán bombázzák, aki tartozik

Mégis hány kört fut kis összegű (3-6 ezer forintos) tartozásoknál a követeléskezelő? Nos, az Intrum minden lehetséges csatornán keresi az érintetteket: levélben, SMS-ben, telefonon és személyesen is. Megfogalmazásuk szerint azért, hogy tájékoztassanak a fizetési lehetőségekről, kedvezményekről, fizetéskönnyítő megoldásokról.

Csodálkoztunk, hogy a pár ezer forintos tartozásokat bíróságra vinnék. Az Intrum erre leszögezte, mindig a fokozatosság elve szerint járnak el, nem céljuk, hogy bíróságra vigyék az ügyeket, inkább próbálnak jogi eljáráson kívül megegyezni – tették hozzá, a mindkét fél számára kölcsönös előnyöket emlegetve. De ha nem sikerül megállapodni, igénybe vesznek jogi eszközöket is.

Tényleg bíróság lehet a vége?

Ha a fogyasztó kap egy dörgedelmes levelet a behajtócégtől, vagy pár meggyőző erejű telefont, hogy fizesse ki a szerinte nem jogos tartozást, az még csak „fenyegetés”, nem jogerős végrehajtás. Persze azért kell foglalkozni vele, kérdéseket feltenni annak, aki küldte a levelet. Pénzkövetelésnél ha erre nem fizetünk, akkor következő lépésként közjegyzőnél fizetési meghagyást bocsáthat ki a behajtó.

A fizetési meghagyásra feltétlenül reagálni kell, „ellentmondás” benyújtásával.

  • Ha nem mond ellent a fogyasztó, akkor jogerőre emelkedik a követelés.
  • Ha ellentmond, akkor polgári perré alakul az ügy.

Ha elévült követelésről van szó, akkor ezt bele kell írni az ellentmondásba, ugyanis hírközlési szolgáltatásnál az elévülést nem vehetik hivatalból figyelembe. Ha a fogyasztó bejelenti, hogy elévült a tartozás, akkor nem is vizsgálják befizette-e. Kivéve, ha a cég igazolja, hogy megszakadt az elévülés. Ekkor már felmerül, fizetett-e a fogyasztó, tudja-e ezt igazolni. Jó lehet ilyenkor, ha nem csak a kötelező egy évig őriztük meg a távközlési számlák befizetését igazoló csekkeket.

De a fizetési meghagyásnál még nem tartunk, egyelőre csak előástak több éves tartozásokat, amiket vitatnak a volt fogyasztók. Lehet, hogy el is évültek a tartozások, hiszen nem tudni, igazolhatóan küldött-e évente fizetési felszólítást a szolgáltató. És ha valaki erre fizet, csak egy biztos: a behajtócég pénzénél lesz.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Fociakadémia mellett vesz 9 millió euróért egy wellness-szállót a magyar állam

2018, augusztus 15 - 11:05

Szlovén sajtóhírek szerint egy magyar állami „alap” 9 millió eurós ajánlatot tett a Hotel Lipára és a kapcsolódó szolgáltatásaira, írja az Átlátszó. A szlovén gazdasági honlapon megjelent írásból annyi derült ki, hogy a szálloda tulajdonosa a magyar állam, a szlovén Finance szerint további 5 millió eurónyi fejlesztés ráférne a helyre.

A Terme Lendava magába foglal a 120 szobás, öt medencés szállodán kívül kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket is. Ráadásul a közvetlen szomszédságában épül a lendvai fociakadémia, ami 1,3 milliárd forinttal támogat a magyar állam.

A szlovén lapok egy Comitatus alapot, illetve alapítványt emlegetnek vevőnek, azonban az Átlátszó azt írja, a Comitatus Üzletviteli és Vagyonkezelő Kft.-ről van szó. A cég 2016 végéig a Borsod megyei önkormányzat vagyonkezelő cége volt, egy évvel korábban lett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdona.

Kiemelt kép: Google Street View

Kategóriák: Friss