Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 29 perc 7 másodperc

Kínában oltalom alá kerül a görög feta, Európában meg a pancsin rizs

1 óra 32 perc

Az Európai Unió Tanácsának jóváhagyásával 2021 elejétől életbe léphet az a megállapodás, amely száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban biztosít védelmet azok jogtalan használatával, termékutánzatokkal szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.

A tájékoztatás szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy a fogyasztók az eredeti minőségű termékeket vásárolhassák.
A Kínában oltalom alá helyezett földrajzi árujelzők uniós jegyzéke olyan termékeket tartalmaz, mint az olasz cava, a francia champagne, a görög feta, vagy az ír viszki, a müncheni sör, az ouzo, a lengyel vodka, a porto, a pármai sonka és a spanyol manchego birkasajt. A földrajzi árujelzővel védett kínai termékek között pedig egyebek mellett a pihszieni babpép, az ancsi fehér tea, a pancsin rizs és az ancsiui gyömbér szerepel.

Az uniós bizottság korábbi tájékoztatása szerint az elmúlt években az uniós agrár-élelmiszeripari termékek exportját vizsgálva Kína volt a harmadik legjelentősebb célország. A kivitel értéke elérte a 14,5 milliárd eurót (mintegy 5000 milliárd forint). A földrajzi árujelzők oltalma alatt álló termékek, köztük borok, számos mezőgazdasági termék és szeszes italok értéküket tekintve a teljes kivitel mintegy 9 százalékát teszik ki.
A megállapodás jövő év elején esedékes hatálybalépését követő négy év elteltével mindkét fél részéről további 175-tel bővül a földrajzi árujelzővel ellátott termékek köre.

Az uniós minőségbiztosítási politika keretében ez idáig több mint 3300 európai földrajzi árujelző van bejegyezve. Az uniós földrajzi árujelzővel ellátott termékek piacának értéke mintegy 74,8 milliárd euró, ami a teljes uniós élelmiszer- és italpiac értékének 6,8 százalékát teszi ki. E termékek exportja 16,9 milliárd euró, ami a teljes uniós élelmiszer- és italexport 15,4 százaléka.

Kiemelt képünk illusztráció. Biofetasajtok egy standon a BioFach nemzetközi bioélelmiszer és bioáru szakkiállításon és vásáron Nürnbergben 2019. február 13-án. MTI/EPA/Timm Schamberger

Kategóriák: Friss

Megvan az első légitársaság, amely koronavírusoltás-igazolást kér

1 óra 55 perc

Ausztrália nemzeti légitársasága, amelyet egyben a világ legbiztonságosabb légitársaságaként tartanak számon, bejelentette, hogy csak azok a külföldiek utazhatnak a fedélzetén, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcinát – írta a CNN-re hivatkozva a Portfolio.hu.

Az ausztrál Qantas légitársaság ügyvezetője, Alan Joyce jelentette be, mielőtt a nemzetközi utasok a fedélzetre lépnének, bizonyítaniuk kell, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Az utazási feltételeket is módosítani fogják annak érdekében, hogy minél többeket meggyőzzenek az oltás szükségességéről.

Joyce úgy véli, más légitársaságok is követni fogják a példájukat, ő ezt szűrte le azokból a beszélgetésekből, amelyet más légitársaságok vezetőivel folytatott le. Olyan digitális oltásigazolások kellenének szerinte, amelyek megmutatják, pontosan milyen hatóanyagú oltást kapott valaki, és hogy azt elfogadják-e abban az országban, ahova utazni szeretne.

Koronavírus - Még több hír a témában Már decemberben elkezdhetik beoltani a németeket

Kiemelt kép: MTI/AAP/Bianca de Marchi

Kategóriák: Friss

Először vezetnének be fém bankkártyát Magyarországon

2 óra 18 perc

A World Elite Metal és a Platinum Metal kártyákhoz tartozó szolgáltatások fejlesztésébe a pénzintézet az érdeklődő ügyfeleket is bevonja – a bank ezzel is hangsúlyozza felhasználóközpontú tervezés iránti elkötelezettségé .

Az idei Design Summit több mint 350 résztvevővel, két napon keresztül zajlott. A fintech világ 43 nemzetközileg elismert szakértője – köztük Nick De Mey, a Board of Innovation alapítója, aki a COVID-helyzethez alkalmazkodó gazdaságról beszélt; Susan Weinschenk, aki a Team W vezetőjeként a viselkedéstudomány, a termékfejlesztés és az üzlet kapcsolatáról mesélt; vagy Chris Skinner, a fintech és a bankvilág jól ismert szerzője, aki a bankok digitális bankká alakulásainak kihívásairól tartott előadást – 28 előadás és workshop során tematizálta a digitális transzformáció és a service design legújabb trendjeit.

A rendezvény kiemelt, a prémium élmény és banki szolgáltatások kapcsolatát körbejáró kerekasztal-eseményén bejelentett fémkártyákra a metalkartya.hu oldalon már most fel lehet iratkozni, a feliratkozás keretében a bank az érdeklődőkkel közösen alakítja majd ki a metálkártyákkal járó szolgáltatások körét.

A bank általános és üzleti vezérigazgató-helyettese, Ginzer Ildikó emlékeztetett rá, harminckét évvel ezelőtt pénzintézetük volt az első, amely nemcsak Magyarországon, de Kelet-Közép-Európában bankkártyákat hozott forgalomba. A bankkártya kezdetben csak vállalati ügyfelek számára volt elérhető.

A Mastercardnál úgy látják, hogy a prémium ügyfélkör számára mindig fontos, hogy azt érezze, saját pénzügyi szolgáltatója figyel az igényeire, halad a korral és nem trendeket követ, hanem trendeket teremt. A fém bankkártyák bevezetése pontosan ezt a szemléletet bizonyítja egy bank részéről.

Koronavírus - Még több hír a témában Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a szigorításról, vagy a lazításról

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Kategóriák: Friss

Jövőre már havi 8000 forintot kell fizetniük azoknak, akiknek nincs egészségbiztosításuk

2 óra 58 perc

A biztosított a társadalombiztosítás keretében valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, így táppénzt, anyasági ellátást (például csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat) öregségi nyugdíjat kaphat, egészségügyi szolgáltatást (orvosi ellátást) is igénybe vehet. Ha viszont a belföldi magánszemély nem biztosított, és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – írja a NAV a járulékfizetésről szóló 91. számú információs füzetben.

 • 2020-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 7710 forint, illetve napi 257 forint volt.

A járulék pedig minden évben emelkedik, a július havi fogyasztói árindex mértékével, amely a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban 3,8 százalékos volt. Ez alapján

 • 2021-ben az egészségügyi szolgáltatási járulék kereken havi 8000 forint lesz, illetve napi 270 forint.

A NAV tájékoztatása szerint a módosult összegű járulékot először január hónapra, 2021. február 12-éig kell megfizetniük az érintetteknek. Mint írtuk, idén júliustól új számlaszámot kell használni a járulék befizetéséhez.

Fontos még tudni, hogy ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a 2020. július 1-jét követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 46 260 forintot (az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ebben az esetben a NEAK a társadalombiztosítási azonosító jelet (tajszám) érvényteleníti. Ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes a tajszám.

Viszont a legszegényebbek hatósági bizonyítvány mellett továbbra is ingyenes orvosi ellátást kaphatnak:

A legszegényebbeknek továbbra is ingyenes maradhat az orvosi ellátásHatósági bizonyítvánnyal, ami egy évig érvényes.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Kategóriák: Friss

Ezért hívták Orbánt „füles gulyásnak” a német közszolgálati csatornán

3 óra 18 perc

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a ZDF német közszolgálati csatornán volt terítéken a magyar és lengyel uniós vétó, a november 20-ai Heute Show című szatirikus politikai műsorában. Az adásban egészen erős szavak hangzottak el, a magyar és a lengyel kormány viselkedését hányingerkeltőnek nevezték, Orbán Viktorról pedig azt mondták, azzal, hogy megvétózza a jogállamisági záradékot, „elismeri, hogy Magyarország nem jogállam”.

A magyar miniszterelnököt egy ponton „füles gulyásnak” nevezték, ami a német nyelvben kevésbé jártas magyaroknak talán nem igazán érthető kifejezés, még ha sejteni lehet is, hogy nem éppen hízelgő Orbánra nézve.

A „füles gulyás” ugyanis – ahogyan arra Péterfy Gergely író is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán – egy olyan tükörfordítás, aminek jelentése sokkal inkább a hátsó fertály, mint a gasztronómia irányába mutat.

Németül az Arsch mit Ohren kifejezés szó szerinti jelentése fenék fülekkel, azaz magyarul seggfej, seggarc. Egy tévéműsorban azonban nem illik és nem is olyan vicces bárkit direktben leseggfejezni, ám adta magát egy, az Arsch szóra kimondva egészen jól rímelő és még erős magyar kulturális vonatkozással is rendelkező szó, a Gulasch (gulyás). Így hangzott el a Heute Show-ban a Gulasch mit Ohren jellemzés, ami szó szerint ugyan valóban füles gulyást jelent, a műsor készítői azonban arra utaltak a szójátékkal, hogy véleményük szerint Orbán egy seggfej.

A műsor magyar felirattal itt nézhető meg.

És hogy mi a műsor apropója? Az, hogy Orbán Viktor egészen rendkívüli tettet vitt véghez a héten az Európai Unióban: sikerült komolyabb válságot csinálnia, mint az, hogy az unió egyik tagállama hamarosan megegyezés nélkül hagyhatja el az EU-t. A magyarok és a lengyelek vétója ugyanis lesöpörte a brexitet a csütörtöki uniós csúcstalálkozó napirendjéről. Eredetileg úgy volt, hogy Michel Barnier brexit-főtárgyaló beszámol a tárgyalások jelenlegi helyzetéről, de ezt végül elvetették, a tájékoztatót a jövő hét elejére tolták, az EU-csúcs így kizárólag a költségvetési vétó kríziséről szól. Minderről itt olvashat bővebben:

Orbán meg tudja nyerni az uniós vétóval kapcsolatos harcot, de annak súlyos ára leszVan, aki hamarabb hátrálhat meg, mint a magyar miniszterelnök, amivel Orbán számol is. A következmények viszont beláthatatlanok lesznek, mert akkor mostantól bármikor lehet a vétóval zsarolni.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kategóriák: Friss

Megvan, meddig érdemes ajándékot rendelni, ha karácsonyig meg akarjuk kapni a csomagot

3 óra 37 perc

Az Európai Unióból és a közúton megközelíthető európai és ázsiai országokból érkező szállítmányok mozgatása nagyobb arányban közúton valósul meg, amelyet a szokásos karácsony előtti kihívások mellett az idén újabb tényezők befolyásolnak.

Minden évben jellemző egy általános karácsony előtti kapacitáshiány, így a szállítmányozási feladatok feltorlódhatnak. Főként a nem EU-s országok viszonylatában fogynak el a fuvarozási engedélyek, hiszen erre éves kvóta áll rendelkezésre. Ez tulajdonképpen azzal egyenértékű, mintha maga a fuvareszköz fogyna el, így akár a gyűjtő-, akár a teljes rakományt befolyásolhatja – értelmezi a helyzetet a Trans-Sped szállítmányozási igazgatója, Szántó Lajos.
A helyzet az EU-n belül is nehezebb az elmúlt évekhez képest, ugyanis a vírus miatt visszaálltak a határok, az ellenőrzések, amelyek így időveszteséget okoznak. A fuvarozói kapacitás egyre jobban telített, amely a hetek előrehaladtával egyre növekszik. Ezt a helyzetet rontja 2020-ban a koronavírus okozta válság. Habár a szállítmányozási és logisztikai vállalat nem állított le egyetlen autót sem a koronavírus hatására, de azt látják, hogy a logisztikai piacon a kisebb fuvarozócégeket jobban megviselte a kialakult helyzet, így sokan megszüntették, vagy december elején befejezik a fuvarozási tevékenységet. Az ünnepek előtt ez most extra kapacitáshiány, amely díjemelést hoz magával.

Hazai webshopok és kiszállítás

A szakértők már az év elején is azt jósolták, hogy az e-kereskedelem 2020-ban meg fogja haladni a globális kiskereskedelem 16 százalékát. Szinte minden termékcsoport és ágazat érintett, beleértve a könyveket, videókat, elektronikát és természetesen háztartási cikkeket. Hazánkban az e-kereskedelmi kiszolgálást a nyugati mintától eltérően nem néhány nagyobb szolgáltató fedi le, hanem a kiskereskedelmi vállalkozások jellemzően önerőből fejlesztik az e-kereskedelemre delegált raktárakat és személyzetet.

Az ügyfelek által érzékelt szolgáltatási minőséget nem csupán a már jól ismert futárcégek teljesítménye határozza meg, hanem a fentebb részletezett nemzetközi árumozgás, és a kereskedőknél zajló logisztikai, raktári háttérfolyamatok.

A kereskedők számára az e-kereskedelemben megjelenő ünnepi csúcsok kezelése már a koronavírus előtt is hatalmas kihívást jelentett nem csupán hazánkban, hanem akár az amerikai piacon is. A webáruházakat működtető kereskedők számára jelentős terhet jelent a logisztikai folyamatok felépítése és hatékony működtetése. A kereskedőknek és a fogyasztóknak is gondot okoznak a raktározással, készletezéssel járó problémák, a pontatlanul összekészített megrendelések, a lassú, határidőkből kicsúszó kiszállítás. Havi pár ezer csomag fölött profi logisztikai tudás nélkül, házilag fejlesztett raktári irányítási rendszerekkel, megfelelő eszközök nélküli raktárakkal drága, lassú és kevésbé hatékony lesz a termékek tárolása és a fogyasztókhoz eljuttatása.

Ezt a problémát láthattuk a koronavírus tavaszi csúcspontja alatt tetőzni, ami decemberben, a karácsony előtti időszakban fellendült kereslettel együtt újabb nehézséget okozhat. Amerikában, Nyugat-Európában, sőt már Lengyelországban és Csehországban is jól működik az úgynevezett fulfillment logisztikai szolgáltatás, mely hazánkban még éppenhogy elindult.  Ennek lényege, hogy professzionális logisztikai szolgáltató kezébe adja a logisztikai feladatokat, amely egy erre a célra berendezett és működtetett raktárközpontban kezeli az árut, és a leadott webshoprendeléseket 24 órán belül útnak tudja indítani. Ez a kereskedők számára a várt vagy nem várt csúcsok kezelésében nyújt segítséget.

Hazánkban a webshoplogisztikai kiszolgálás elterjedése még gyerekcipőben jár, leginkább a saját vagy bérelt raktárak méreteit és saját személyzet létszámát próbálják fejleszteni a kereskedők.

Meddig rendeljünk, hogy karácsonyig megérkezzen a csomag?

Véleményük szerint hazánkban a december közepéhez közeledve és a korlátozások miatt egyre nehezedő és egészségügyileg is kockázatos személyes vásárlások elmaradása miatt az utolsó hetekben egyre hosszabb szállítási időkkel számolhatunk.

A szállítmányozás és logisztikai vállalat a következő ajándékrendelési határidőket javasolja, hogy még idejében megérkezzen a karácsonyi csomag:

 • Távol-Kelet: csak légi úton, maximum november végéig, tengeri úton nem érkezik meg.
 • Európai országok – a 30 napos szállítási határidőt vállaló webshopokból már kockázatos rendelni.
 • Hazai online kiszállítás – csak ha van készleten és maximum december 16-ig adjuk le a rendelést.
Koronavírus - Még több hír a témában 268 koronavírus miatt bezárt óvodát nyitottak újra

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Kategóriák: Friss

A minisztérium is elismerte, a NAV-os áfabevallás-tervezet mellett is szükség lesz a könyvelőkre

4 óra 32 perc

Zara László elnök emlékeztett rá, korábban olyan nyilatkozatok hangzottak el a pénzügyi kormányzattól, hogy a jövő év második felétől az áfabevallás-tervezet kiajánlása jelentős adminisztrációcsökkentést jelent. Ez a közlemény azt a képzetet kelthette, hogy könyvelőre, adótanácsadóra ez ügyben már nem lesz szükség. Az Adótanácsadók Egyesülete ezt közleményben nehezményezte, mert véleményük szerint a munkájuk nemhogy csökkenne, inkább növekszik az áfabevallás-tervezetek kiajánlásával, jövőre. A miniszternek írt ezzel kapcsolatos levelükre elsőre nem kaptak választ, azonban közleményük után igen.

A Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkárának álláspontja szerint az áfabevallás-tervezet kiajánlásának kormányzati kommunikációja nem sugallta, hogy ennek következményeként csökkenne a könyvelők, adózási szakemberek tevékenységének létjogosultsága, munkájának szükségessége, elismertsége. Megerősítette az egyesület azon álláspontját, hogy az áfabevallás-tervezeteket minden esetben felül kell vizsgálni a valós folyamatok alapján, ki kell egészíteni, javítani kell, amihez kellenek a könyvelők illetve adózási szakemberek. A válasz szerin a bevallástervezet kiajánlása inkább a jelenlegi bevallások kitöltésének alapjául szolgáló adatrögzítési munkát fogja (legalább részben) kiváltani, illetve adott esetben a használt könyvelési szoftverek cseréjét vonhatja maga után. Azonban semmiképpen nem jelenti a könyvelők, adózási szakemberek szakértelmének háttérbe szorítását, megbecsültségük rombolását, hanem fenti munkák szükségessége miatt éppenhogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe a korábbiakhoz képest.

A válasz arra nem tért ki, hogy az áfabevallás-tervezetek kiajánlása a minisztérium szerint miért lesz jelenős adminisztrációcsökkentés, ha az áfamegállapítás és nyilvántartás előírásai, a számlák könyvelési szabályai nem változnak. Ugyanis az egyesület szerint az adatok lekérdezése az adóhatóságtól, majd összevetése a bizonylatokkal, a tervezet ellenőrzése mind többletfeladatot jelent majd, még akkor is, ha ez az adatrögzítési munkát – legalább részben – kiválthatja.

Ezen hiányérzetük ellenére is remélik, hogy a jövőben előzetesen, és nem az intézkedések és azok kommunikációja után kerül sor érdemi egyeztetésére – zárta az egyesület közleményét Zara László elnök.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Pontosíthatják a bolti eladók maszkviselési szabályait, egyértelműsítik, hogy inni szabad

4 óra 40 perc

A maszkviselés szabályainak szigorítása óta már nem csak az eladótérben kell eltakarni az orrot és a szájat, hanem az üzletek egész területén, például a raktárban is. Nincs tehát házon belüli maszkmentes szusszanási lehetőség a dolgozóknak.

Két hete írtuk, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) közleménye szerint egyes munkáltatók annyira aggódnak a bírság és a bezárás miatt, hogy annyi időre sem engedik levenni a maszkot a dolgozóiknak, amíg egy korty vizet isznak. Így például a munkaközi szünetre a Munka Törvénykönyve alapján nem jogosult hatórás pénztársonak ivás nélkül kell lehúznia a műszakot, de áruházi pékségből is kaptak panaszt. A szakszervezet egyébként kétóránként 10 perc maszkmentes szünetet kért a dolgozóknak.

A munkáltatók egy része kezdettől rugalmasan állt a maszkmentes szünet kéréséhez

A KASZ elnöke, Karsai Zoltán nem árulta el nekünk, mely üzletekben volt problémás az ivás, csak annyit mondott, nagyobb lánc és kisebb üzlet dolgozóitól is érkezett panasz a szakszervezethez. Az is eljutott azonban hozzájuk, hogy  a munkáltatók egy része átérzi, nem könnyű a dolgozóknak maszkban lenni egész nap. Volt öt olyan munkáltató, amelyik a szakszervezet kérése után már másnap biztosította a kétóránkénti 10 perces maszkmentes szünetet, illetve azt mondták a dolgozóknak, kétóránként menjenek ki a boltból egy kicsit, vegyék le a maszkot, sétáljanak pár percet a szabad levegőn. Máshol azt mondták a dolgozóknak, ha a maszk már nagyon elviselhetetlen a számukra, szóljanak, és kiengedik őket egy rövid időre. Persze a munkáltatók részéről elvárás, hogy ezzel senki ne éljen vissza, ne más üzletben vásárolgasson, és ne is extra cigiszünetet tartson. Ezt van, ahol nézik is – tette hozzá.

A pénztárosokra visszatérve Karsai Zoltán jó példaként említette az Aldit és a Lidlt, mivel minden pénztárosnak saját kasszája van, rugalmasan, szükség szerint nyitnak és zárnak a pénztárak, a ciklikus forgalomhoz, a pillanatnyi vásárlószámhoz igazodva. A két diszkontlánctól nem is érkezett pénztárospanasz a maszkviseléssel, ivással kapcsolatban. A nagyobb áruházakban viszont szinte mindig van vásárló, és ha kevés a pénztáros, állandó a sorállás a kasszák előtt, nehéz kivenni a pénztárost. Van, hogy csak egy pénztár van nyitva – azt pedig nem lehet bezárni. Az sem megoldás, hogy átküldik a vevőket az önkiszolgáló kasszákhoz, mert azt nem mindenki szereti használni. A CBA-k jellemzően kisebbek, el-elfogynak időnként a vevők, olyankor ki tud menni a pénztáros – sorolta még a tapasztalatokat a KASZ elnöke.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI Spar, Tesco, Auchan és Aldi

A nagyobb láncok közül négyen válaszoltak a maszkviseléssel kapcsolatos kérdéseinkre, ezekből úgy tűnik, igyekeznek rugalmasak lenni. A Sparnál rugalmasabbá tették a szünetkiadásokat, hogy támogatni tudják a gyakoribb kézmosás, valamint maszkcsere lehetőségét, illetve biztosítani tudják az ivást. A rendszer működőképes szerintük, amit bizonyít, hogy az ivás lehetőségével kapcsolatban egyetlen dolgozói panasz sem érkezett hozzájuk.

A Tesco a maszkviseléssel kapcsolatban a hatályos jogszabályokkal összhangban jár el, ugyanakkor rugalmasságot biztosít a műszakok alatt arra, hogy például igyanak, mosdóba menjenek a dolgozók – írták. Az Auchan már a járvány tavaszi időszakában is megnövelte 10 perccel a pihenőidőt, lehetőséget biztosítva, hogy kimenjenek a dolgozók a szabad levegőre, levenni a maszkot. Munkatársaik mindnyájan egyéni szükségletük szerint ihatnak, a maszkviselési szabályok megtartása mellett, a kijelölt helyen és módon. Ehhez az üzemi területeken ivókutak vannak. Az összes pénztáros, és a pékség munkatársai számára is biztosítják a 10 perces extra szünetet és az ivás lehetőségét.

Az Aldi minden dolgozójának – egyedi szükséglet szerint – biztosítja az időt arra, hogy elmehessen a mellékhelyiségbe, illetve kellő mennyiségű folyadékot vegyen magához. A vállalat minden dolgozónak térítésmentesen biztosítja az ásványvizet, kávét, valamint a friss gyümölcsöt és zöldséget is. A járványügyi helyzetben ezt a legbiztonságosabban a munkatársak számára kialakított szociális helyiségben lehet megoldani. A dolgozók biztonsága érdekében a szüneteltetés egyesével történik, így a szociális helyiségben tartózkodó munkatárs minimálisra csökkentett fertőzésveszély mellett tudja levenni a maszkot. Azon munkavállalóiknak is biztosítják ebben a formában a rövidebb szünet lehetőségét, akik számára  – munkaidejük hosszából fakadóan – ezt a törvény nem írja elő.

A láncoknak nem érdekük

Az OKSZ főtitkára, Vámos György feltételezi, hogy egyedi eset lehetett a maszkviseléssel kapcsolatos ivási probléma, és amondó, hogy abból nem jó általánosítani. Viszont a cégek felé célszerű jelezni a problémát. Kijelentette, a láncoknak nem érdekük hogy ne igyekezzenek megadni a szükséges pihenőidőt a dolgozóiknak. Munkakörönként (pénztáros, árufeltöltő, csemegepultosnál), és áruterületenként is mások a munkakörülmények, a fizikai leterheltség – ehhez igazítják a pihenőidőket.

Egy biztos, maszkban dolgozni nehezebb. A cégeknek a járványhelyzethez kellett igazítaniuk belső egészségügyi szabályzatukat, kockázatértékelésüket, a maszkviseléssel összefüggésben pedig fel kellett mérni, szükség van-e plusz pihenőidőre. Ez foglalkozás-egészségügyi kérdés, eleget kell neki tenni, és az üzleteknek kötelező biztosítaniuk a maszkot, mert munkaeszköz. Az OKSZ szerint biztosítják is. Vámos György is jó gyakorlatnak tartja, ha a dolgozóknak adnak kisebb szünetet, amikor az áruházon kívül le tudja venni a maszkját egy rövid időre.

Rendőrségi intézkedések

November 19-ig a rendőrség üzletekben, és egyéb helyeken összesen 5123 esetben intézkedett a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Üzletekkel, vendéglátóhelyekkel, szórakozóhelyekkel szemben közigazgatási hatóságként eljárva 28 figyelmeztetést, 16 bírságot, és 59 bezárást rendeltek el. Forrás: koronavirus.gov.hu

Maszk alá dugják a szívószálat

Karsai Zoltánt megkérdeztük, változott-e valami a két hét alatt, amióta megszellőztették, hogy ivásra sincs mód a rigorózus maszkolás közepette. Elmondta, hogy a láncnál, ahonnan a szakszervezetnek jelezték a problémát a dolgozók, szívószálas kulacsokat biztosítottak, így a szívószálat alulról bedugva a maszk alá megoldható az ivás. A hír megjelenése óta egyre több cég biztosít maszkszünetet, olyan vállalatok is vizsgálják a kérdést, akik eddig elzárkóztak, egyre több a pozitív példa.

A KASZ egyeztetett a jogalkotókkal is. Úgy tűnik, belátják, ha nem egyértelmű, hogy ha a dolgozó inni szeretne vagy orrot fújni, akkor a 1,5 méteres távolság megtartása mellett addig félrehúzhatja a maszkot, akkor ezt le kell írni. Gulyás Gergely miniszter is azt válaszolta Gurmai Zita MSZP-s képviselő maszkmentes szünet biztosítására vonatkozó kérdésére, hogy nyitott a kormány arra, hogy leírja azt, ami egyértelmű – enni és inni nem maszkban kell, és az sem kérdés, hogy a dolgozónak joga van inni, ha megszomjazik.

Karsai Zoltán arra számít, hogy a közeljövőben egyértelműsítik ezeket a kérdéseket a jogalkotók.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / 24.hu

Kategóriák: Friss

A NAV már elkezdte az ünnepi ellenőrzéseket, és még a katások is műsoron vannak

5 óra 12 perc

A NAV az Adótraffipaxon tett bejelentés szerint változatlanul kiemelten vizsgálja a katásokat, még az év végéig. A bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében nézik a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket.

Ezen kívül is számos speciális ellenőrzést hirdettek meg országszerte. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai például november 11-étől év végéig ellenőrzik az ünnepekhez kapcsolódó webáruházakat. Az ellenőrök a számla- és nyugtaadást, illetve az áruk eredetét vizsgálják.

A NAV baranyai munkatársai november 23. és 29. között hétfőn Pécsett, a Csontváry utcai üzleteket, kedden szintén Pécsett, a Hungária úti használtcikk kereskedőket, csütörtökön pedig Komlón, a piacon értékesítőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is. A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a szabályos foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. november 23. és 25. között ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését a virág- és ajándékárusoknál.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. november 23. és 27. között több járásban tervez helyszíni ellenőrzéseket. A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a pékségekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, illetőleg a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését. Az adóellenőrök a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. november 23. és december 4. között az édesség- és ajándékkereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint a helyes pénztárgéphasználatot.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Kategóriák: Friss

Luxusnyugdíjról álmodik a magyar, de nem tervez különösebben előre

5 óra 24 perc

A Generali Biztosító átlagos fiatalokat, középkorúakat és a nyugdíjhoz közelebb álló időseket kérdezett arról, hogyan képzelik a munkával töltött évek után következő jól megérdemelt pihenést. A válaszolók alaposan elengedték a fantáziájukat, és csupa olyan vágyálmot említettek, amit még a mostani fizetésük mellett is csak tudatos tervezéssel tudnának megvalósítani, vagy egyáltalán nem.

Tervek tehát bőven vannak, ugyanakkor a magyarok egyre kevésbé fektetnek a jövőjükbe. Az életbiztosításokba 6 éve, a nyugdíjpénztárakba 7 éve nem áramlott olyan kevés friss megtakarítás, mint tavaly, a következő időszakra pedig minden bizonnyal rányomja majd a bélyegét a koronavírus-válság.

Egyre kevésbé jön ki a matek

A valóságban számos bizonytalanság övezi azt, hogyan alakulnak majd át a nyugdíjrendszerek egy fenntarthatóbb modellre. A világ legnagyobb részén általános probléma a lakosság öregedése, Magyarországon a prognózisok szerint 2050-re minden negyedik ember 65 éven felüli lesz, ezt a jelenséget pedig a népességszám folyamatos csökkenése is súlyosbítja. A magyar nyugdíjasok számára az is rossz hír, hogy az időskori juttatás egyre inkább elmarad a nettó átlagkeresettől – az évezred eleji 60 százalékról, 2019-re 50 százalékra esett vissza –, a nyugdíjak vásárlóereje pedig alig változott az elmúlt 10 évben.

Ha a gazdasági és demográfiai trendeket nem is könnyű értelmezni minden esetben, elegendő azt megnéznünk, hogyan változott az utóbbi években a nyugdíjas korosztály elégedettsége a házi költségvetésük kapcsán. Amíg 2013-ban a KSH adatai szerint a 65 év felettiek értékelték a legpozitívabban pénzügyi mérlegüket, addig 2019-re az utolsó helyre csúsztak vissza a többi korcsoporthoz viszonyítva.

Jobb később, mint soha – de a legjobb mielőbb

A biztosító szétnézett a saját háza táján is: meglepő jó hír, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelei körében a 30 év alattiak is megjelennek már. A megtakarításokat illetően az összes befizető átlagosan havonta 22 670 forintot tesz félre nyugdíjaskorára, ez azt jelenti, hogy ha valaki 50 évesen kezd el ennyit félretenni, akkor több mint 7 millió forintot, 40 éves korban kezdve közel 17 millió forintot, és 30 évesen indítva több mint 33 millió forintot vehet majd fel, amikor az aktív munkaerőpiaci évei végére ér. A biztosító nem győzi felhívni a figyelmet arra, mennyit nyerhet egy átlagos magyar fiatal, ha mihamarabb elkezd gondolni a jövőjére.

Az emberek többsége csak egy bizonyos kor után kezd el gondolkodni a nyugdíj-takarékosságon, hiába hall annyit róla a környezetében és a médiában. Aztán jön a megdöbbenés. Hogy konkrét példát nézzünk, a 30 évesen kezdett és összesen összegyűjtött 33 millió forint a nyugdíjas években körülbelül 160 000 forintos járadékbiztosításnak felel meg, míg ugyanez a konstrukció 50 évesen indítva, összegyűjtött 7 millió forinttal csupán havi körülbelül 34 000 forint járadékot jelent. A tanulság viszont látványos: minél hamarabb, akár már az első fizetésünktől kezdjük az öngondoskodást, annál kisebb havi teherrel érhetünk el jelentősebb megtakarítást – állítja a biztosító személybiztosításokért és ügyfélkapcsolatokért felelős igazgatósági tagja, Schaub Erika.

Koronavírus - Még több hír a témában Drámaian romlottak az üzleti várakozások Magyarországon

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Kategóriák: Friss

Hétfő estétől ingyenes a parkolóházak éjszakai használata

5 óra 45 perc

A kormányrendelet arra kötelezi a bevásárlóközpontokat, hogy megnyissák és ingyenessé tegyék parkolóházaikat az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A rendelet szerint a P+R parkolóházak, zárt felszíni parkolók és nem zárt felszíni parkolók díjfizetés nélkül vehetők igénybe éjszakánként. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni. A rendelet az állami tulajdonú cégek közterületi parkolóit is ingyenesen használhatóvá teszi.

A döntés célja a járvány terjedésének lassítása – hangsúlyozta a szóvivő.

Kitért arra is, hogy a szociális intézményekben már elkezdődött a tömeges szűrés, továbbá a köznevelési intézményekben, bölcsődékben és óvodákban is zajlik a 200 ezer embert érintő program. Abban bíznak, hogy a tömeges tesztelés a mostaninál átfogóbb képet ad majd járványhelyzetről. A kormány és a szülők is azért küzdenek, hogy ne kelljen iskolákat bezárni – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Koronavírus - Még több hír a témában Senki nem akarja megmenteni a buszos cégeket, pedig azok is bevétel nélkül maradtak

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Kategóriák: Friss

Online Adókonzultációt tart a NAV szerdán

6 óra 5 perc

Milyen lehetőségek és kötelezettségek kapcsolódnak jövőre az Online Számla rendszerhez? Hogyan változott a foglalkoztatás közterheihez kapcsolódó szabályozás? Hol tart a digitális adóztatás? Hogyan változnak a termékimport áfaszabályai és mi várható a brexit hatására 2021-ben? Egyebek mellett ezek a témák kerülnek napirendre az Online Adókonzultáción, november 25-én.

A vírushelyzet miatt nem kell szakítani a hagyományokkal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az online térben rendezi az ötödik Adókonzultációt. Az adóvilág szereplőit képviselő szakemberek, még ha virtuálisan is, de idén is egy asztalhoz ülnek, hogy megvitassák az aktuális változások részleteit, azok lehetséges következményeit.

Az érdeklődők a NAV honlapjáról is elérhető onlineadokonzultacio.hu oldalon regisztrálhatnak az eseményre, amelynek ideje alatt kérdéseket is küldhetnek az előadóknak, beszélgetőpartnereknek, megoszthatják velük véleményüket, észrevételeiket. Az egésznapos programban vitaindító előadások és kerekasztal-beszélgetések kapcsolódnak az egyes témákhoz. A NAV szakemberein kívül a Pénzügyminisztérium, a PWC, a Deloitte, a KPMG, az RSM, továbbá a Magyar Posta, a Robert Bosch, a SDSYS, a MOL és az IFKA egy-egy képviselője is bekapcsolódik a konzultációba.

A rendezvény fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter. Időpont: 2020. november 25., 9 órától 16 óráig. A rendezvényről bővebb információ itt található.

Koronavírus - Még több hír a témában Hat szűrőbusz várja ma a koronavírus-gyanúsakat

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Olyan levelet kaphat mostanában a bankjától, amire érdemes lehet odafigyelni

6 óra 52 perc

Még mindig jelentős a változó kamatozású jelzáloghitelek száma, ezért a hitelintézetek ismét felhívják az ügyfelek figyelmet ennek kockázatára, és javaslatot tesznek az átváltásra fix kamatozású termékre – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője, Binder István hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Magyarországon még 85-90 ezer darab változó kamatozású jelzáloghitel van, ami 550-600 milliárd forint hitelt jelent.Az MNB felügyeleti szóvivője részletezte, hogy a bankok kiszámítják a törlesztési feltételeket fix kamatozás mellett, és az ajánlat átgondolásra az ügyfélnek 30 nap áll rendelkezésére. Binder István hangsúlyozta, hogy a fix kamatozás választása nem minősül új hitelszerződésnek, szerződésmódosításról van szó, így maximum annak költségét számíthatják fel pénzintézetek.

Szerinte a kamatfixálási lehetőséget a moratórium alatt lévőknek is érdemes meggondolni, de figyelniük kell arra is, hogy ez a saját banknál egyszerű szerződésmódosítás, ám ha az ügyfél egy másik bankhoz menne át, és kiváltaná a hitelét, az új hitelszerződést jelent, amely már kikerül a törlesztési moratórium hatálya alól.

Koronavírus - Még több hír a témában Hat szűrőbusz várja ma a koronavírus-gyanúsakat

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

A koronavírus miatt nehéz lesz a döntés a jövő évi minimálbérről

7 óra 11 perc

A minimálbér jelenleg bruttó 161 ezer forint, a bérminimum pedig bruttó 210 600 forint. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc nem mondott konkrét számot arra a Népszavának, hány százalékos emelést tartanának elképzelhetőnek. Úgy kellene ugyanis most egy évre előre eldönteni valamit, hogy mindenki csak széttárja a kezét, ha azt kérdezik, mi lesz a gazdaságban egy év múlva. Szerinte ezért egyelőre „fölöslegesen dobálóznának a számokkal”, előbb szeretnének a gazdaság jövő évi várható alakulásáról is hallani. Felmérték a vállalkozások helyzetét és elvárásait, és a válaszokból az látszik, hogy a cégek igen nehéz helyzetben vannak a koronavírusjárvány miatt, sokan a túlélésért küzdenek. Rendkívül óvatosak a munkaadók, mert hatalmas a bizonytalanság. Rolek Ferenc szerint ezért az idén a korábbiaknál is nehezebb lesz a bérmegállapodás. Miközben a munkaerőért folytatott nemzetközi verseny, és a dolgozók életszínvonalának megőrzése érdekében emelni kellene a béreket, nagy kérdés, mire van lehetőség. Megkönnyítené szerinte a tárgyalásokat, ha bizonyos járulékcsökkentésekben biztosak lehetnének a vállalkozások.

A munkavállalói oldal – a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége – eközben múlt héten megegyezett arról, hogy az idén csak a 2021-es évre szólóan szeretnének megállapodást kötni a legkisebb bérek összegéről. A szakszervezetek az inflációt mindenképpen meghaladó béremelést szeretnének – mondta a lap érdeklődésére a MASZSZ elnöke, Kordás László. Konkrét százalékot azonban ő sem kívánt megnevezni. A szakszervezetek emellett szeretnének egy olyan hosszú távú megállapodást is kötni, amely bizonyos gazdasági mutatókhoz  – például infláció, bérkiáramlás – köti a minimálbér adott évi emelésének mértékét. Ezzel ugyanis szerintük meg lehetne előzni az év végi partalan alkudozásokat és bizonytalanságot.

Koronavírus - Még több hír a témában Orbán hallgatott Karácsonyra, ingyen lehet használni éjszaka a zárt parkolókat

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Kategóriák: Friss

A kormány visszaszorítaná a készpénzhasználatot

7 óra 52 perc

A Gazdaságvédelmi operatív törzs javaslatai alapján egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése – mondta hétfőn a pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban. Varga Mihály bejelentette, hogy a testület kedden dönt az újabb tehercsökkentésekről. A miniszter szerint a készpénz visszaszorítása, és az online ügyintézés bővítése egyszerre fogja segíteni a gazdaság újraindítását, valamint a járvány elleni védekezést.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Gazdaságvédelmi operatív törzs korábbi javaslatai közül 44 már megvalósult, és hamarosan további 20 is a jogszabályok része lehet.

Elmondta, hogy a gazdasági növekedés akadályait az építőiparban, az élelmiszergazdaságban, az idegenforgalomban, és a beruházásokban is sikerült mérsékelni. Csökkentek az adóterhek, meghosszabbodott a hitelezési moratórium, kedvezményes hitelhez jutnak a turisztikai vállalkozások, bővülnek az élelmiszer-kistermelők lehetőségei, megszűnt az illeték számos közigazgatási eljárásban, és az egyik legbonyolultabb adóadminisztrációs teher, a feltöltési kötelezettség is – emelte ki.

Varga Mihály abban bízik, hogy az eddigiekhez hasonlóan az új javaslatok elfogadásából is mielőbb kézzelfogható eredmények születhetnek. (MTI)

Koronavírus - Még több hír a témában A nap legfontosabb hírei – 2020. november 21.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 24.hu

Kategóriák: Friss

72 ezer nyugdíjas csúszott a szegénysorba tavaly

8 óra 22 perc

Relatív jövedelmi szegényeknek azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a szegénységi küszöböt. 2019-ben ez az érték 105 259 forint volt, 13 százalékkal magasabb az előző évi 93 312 forintnál. A nyugdíjasok között pedig egyre többen feleltek meg ennek a fogalmi meghatározásnak, hiszen a 2018-ban regisztrált 10,9 százalék után 2019-ben már a legidősebbek 14,3 százaléka volt jövedelmi szegény – figyelt fel rá a Privátbankár.hu.

Ez azt jelenti, hogy

 • 2019-ben 293 722 nyugdíjas élt a szegénységi küszöbnél (105 259 forintnál) kevesebb pénzből havonta,
 • egy évvel korábban ez a szám még „csak” 221 488 fő volt.

Vagyis egy év leforgása alatt kiugró számú, 72 ezer nyugdíjas csúszott szegénysorba Magyarországon.

2010 óta elég látványosan romlott a helyzet. Tíz éve a jövedelmi szegények aránya a nyugdíjasok között még csak 4,6 százalék volt (szemben a mostani 14,3 százalékkal), az érintettek létszáma pedig 113 ezer fő volt (szemben a tavalyi majdnem 294 ezer fővel).

A portál szerint bár a KSH adatai alapján 293 ezerre tehető a jövedelmi szegénységben élő nyugdíjasok száma, szigorúan az ellátások nagyságát tekintve ennek többszöröse lehet az érintettek köre. A Magyar Államkincstár adatai alapján ugyanis mintegy 580 ezren vannak azok, akik havonta a szegénységi küszöbértéknél kevesebb, legfeljebb 100 ezer forintnyi összeget kapnak az államtól nyugdíjként.

Az eltérés hátterében a nyugdíjas munkavállalás állhat. Az alacsonyabb összegű nyugdíj mellé ugyanis a KSH statisztikájában jövedelemként a munkabér is beszámít, ami – mint az adatok mutatják – sokak jövedelmi helyzetét tudja javítani.

A portál szerint az, hogy a nyugdíjasok egyre nagyobb mértékben – és láthatóan egyre nagyobb számban – szegényednek el, két dologra vezethető vissza. Részben az inflációhoz kötött nyugdíjemelés, részben pedig a bérek elmúlt néhány évben regisztrált gyors ütemű növekedése áll a folyamatok hátterében.

A magyar nyugdíjrendszer áttekinthetetlen, aránytalan és drámai leszakadást okozEgyre sürgetőbb, hogy változtassanak rajta.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Kategóriák: Friss

360-as szint fölé gyengült a forint az euróval szemben

9 óra 31 perc
 • Az euró hét órakor 360,06 forinton állt, magasabban a péntek kora esti 359,62 forintnál.
 • A svájci frank jegyzése 332,78 forintról 333,20 forintra erősödött, a dolláré viszont 303,45 forintról 303,23 forintra gyengült.
 • Az euró a péntek kora esti 1,1855 dollárról hétfő reggelre 1,1875 dollárra erősödött.

Kiemelt kép: Berecz Valter/24.hu

Kategóriák: Friss

Drámaian romlottak az üzleti várakozások Magyarországon

10 óra 41 perc

A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint novemberben a GKI konjunktúraindexe az októberi mínusz 18,8 pontról mínusz 23,7 pontra romlott. A fogyasztói bizalmi index novemberben mínusz 34,2 pontról 33,0 pontra javult, míg az üzleti az októberi mínusz 13,4 pontról mínusz 20,4 pontra romlott.

A fogyasztói bizalmi index a legutóbb még minimálisan emelkedni is tudott, bár az ezt megelőző három hónapos esése következtében, ha csak hibahatáron belül is, de ugyancsak elmaradt júniusi szintjétől.

Az üzleti szférában drámai mértékben, áprilisi mélypontjának közelébe zuhant a szolgáltató és kereskedelmi cégek bizalmi indexe, és nagyon jelentős volt a pesszimizmus erősödése az iparvállalatok körében is.

Ugyanakkor az építőipari cégek látványosan optimistábbak lettek, bár még ez is messze van a járvány előtti, márciusi derűlátásuktól.  Az ipari bizalmi index novemberi csökkenését főként a rendelésállományok – ezen belül részben az export -, és a termelési várakozások romlása okozta, a készlethelyzet kissé javult. Jobb lett az elmúlt időszak termelésének megítélése. Ugyanakkor véleményük szerint idén kevesebb beruházást fognak végrehajtani, mint tavaly, és jövőre is csak a kiadások stagnálását tervezik. Az építőipari termelők hangulata novemberben sokat javult, amiben vélhetően szerepe volt a bejelentett, a lakásépítést és felújítást támogató kormányzati intézkedéseknek. A rendelésállományok megítélése jelentősen javult.

A kereskedelmi bizalmi index novemberben közel került áprilisi, évtizedes minimumához. Az eladási pozíció megítélése nagyon alacsony szinten hullámzik, novemberben csökkent, a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény pedig jelentősen zuhant. A készletek megítélése kissé kedvezőbb lett. A szolgáltató cégek pesszimizmusa szinte minden területen markánsan erősödött, így a forgalmi várakozások esetében is.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága novemberben ismét gyengült, újra több lett a létszám csökkentését, mint növelését tervező cégek aránya. A romlás a szolgáltató szektorban volt drámai, mértéke megközelítette az áprilisit. Ezzel szemben az építőiparban viszont még erősödött is a foglalkoztatási szándék, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig három hónapos romás után kissé csökkent. Az áremelési törekvés a szolgáltató szektor kivételével minden ágazatban gyengült, a fogyasztók inflációs várakozása viszont tovább erősödött. A magyar gazdaság jövőjének megítélése az üzleti szférában idén — április kivételével — még soha nem volt a novemberihez hasonlóan pesszimista, a legbrutálisabb romlás a szolgáltató szektorban következett be. A lakosság viszont kissé optimistább lett.

A fogyasztói várakozások minimális javulása részben lakosság saját pénzügyi helyzetének kedvezőbb megítélését tükrözi. A megtakarítási lehetőségekről alkotott vélemény nem változott. Kissé javult a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlásának lehetősége.

Koronavírus - Még több hír a témában A lengyel kormányfő felszólította a lakosságot, hogy a karácsonyt a legszűkebb családi körben ünnepeljék

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Kategóriák: Friss

Procter and Gamble: A körkörös gazdaság megteremtése az egyetlen út (x)

10 óra 59 perc

A körforgásos gazdaság irányába történő elmozdulás az elmúlt években az Európai Unió és a legtöbb nagyvállalat környezetvédelmi és gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb célkitűzésévé vált.

A körkörös gazdasági rendszerek a lehető legtovább megőrzik a termékek hozzáadott értékét, és megszüntetik a hulladékkeletkezést. A Procter&Gamble évekkel ezelőtt felismerte ennek jelentőségét, és mára élen jár Európában a műanyag-újrahasznosítás körforgásos gazdasága terén.

Az ipari forradalom óta a gazdaságainkban a „kinyer–legyárt–fogyaszt–ártalmatlanít” növekedési minta alakult ki, amely egy lineáris modell, és azt feltételezi, hogy az erőforrások bőségesek, rendelkezésre állnak, könnyen beszerezhetők és olcsón ártalmatlaníthatók. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy ez a minta veszélybe sodorja Európa és az egész Földünk életét*. A népesség és vele a nyersanyagok iránti igény növekedése miatt ugyanis egyre szűkösebbek az erőforrások, a nyersanyagok termelése, szállítása és felhasználása a környezetre is komoly hatással van, ezért a körkörös gazdaságra való törekvés az egyik legfontosabb tényezővé vált a fenntartható termelés és fogyasztás elősegítése érdekében.

A P&G legfőbb célja, hogy pozitív hatást gyakoroljon a környezetre és a társadalomra a márkákon, az ellátási láncon és a munkavállalókon keresztül, értéket teremtve a vállalat és a fogyasztók számára. A vállalat a 2030-ig tartó évtizedben 50%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 100%-ban megújuló erőforrásokra alapuló villamosáramra áll át gyártóegységeiben. A természetre alapozó klímamegoldásokkal kiegyenlíthetővé válik a következő évtized vállalati működéséből fennmaradó üvegházhatású gázok kibocsátása.

 

Lépések a körkörös gazdaság felé vezető úton:

A P&G számos díjart nyert, egyedülálló Holy Grail intelligens csomagolási projektje átalakítja a csomagolás hulladékként való rendszerezését, és jelentős változásokat hoz a csomagolás, rendszerezés, válogatás, valamint a műanyag hulladékból kinyert újrafelhasználható műgyanta használatának területén.

A vállalat újrahasznosított PET műgyantát használ a hajápoló termékeik csomagolásához, az Ariel 200 millió flakonnyi szűz műanyagot tervez megspórolni az elkövetkező 5 évben Viridor vállalattal kötött új körkörös gazdasági együttműködésnek köszönhetően.

A P&G által létrehozott Alliance to End Plastic Waste az első világszintű kezdeményezés a műanyaghulladék globális csökkentésére. A vállalat alapító tagja a Loop Alliance kezdeményezésnek is, amelynek célja, hogy megváltoztassa a világon elterjedt egyszer használatos, eldobható csomagolások használatát, és csökkentse a műanyag hulladékot egy forradalmi körkörös vásárlási rendszer révén.

A cég évek óta együttműködik a TerraCycle hulladékfeldolgozó vállalattal, és már 2017-ben létrehozták az első, kereskedelemben kapható olyan fogyasztói flakont, amely teljesen újrahasznosított (90%) és tengerpartról származó (10%) műanyagból készült.

„Nincs más út, mint a körforgásos gazdaság megteremtése. A klímaváltozás most zajlik, most kell cselekednünk” – mondta David Taylor, a P&G elnök-vezérigazgatója. – Ha csökkentjük karbonlábnyomunkat és természetre alapozó klímamegoldásokba ruházunk be, egy évtized alatt karbonsemlegessé válunk, és segíthetünk megvédeni az érzékeny ökoszisztémákat és a közösségeket az egész világon.”

*Forrás: Úton a körkörös gazdaság felé: „zéró hulladék” program Európa számára – Az Európai Bizottság közleménye; https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:52014DC0398R(01)

Kategóriák: Friss

Kevesebb időrabló bosszúságot ígér az új jótállás

2020, november 22 - 21:08

A termékek rendeltetésszerű használat ellenére bekövetkező meghibásodása óhatatlanul bosszúságot okoz. Megeshet, hogy többször is fel kell keresni a kereskedőt vagy a szervizt, mire a vásárló visszakapja a javított háztartási gépet vagy televíziót, telefont, amelyet így hosszú ideig nélkülözni kényszerülhet.

A jövő évtől pontosabb határnapok vonatkoznak a javításra és a cserére is. Az új rendelkezések nemcsak a fogyasztókat védik, hanem a vállalkozások jogkövető magatartását is segítik.

A vevő a hibás termékkel a kereskedőhöz vagy közvetlenül a szervizhez fordulhat, alapesetben javítást várhat el. Olykor azonban rögtön kiderül, hogy az árucikk nem javítható.

 • Az új előírások szerint az első meghibásodás esetén nem javítható termékeket a vállalkozás 8 napon belül köteles cserélni. Ha a cserére nincs lehetőség, azonos határidővel a vételárat kell visszafizetnie.
 • Ha a termék hibája szervizben orvosolható, 15 napon belüli javításra kell törekedni. Ha ez mégsem tartható, a vevőt legkésőbb a 15. napon értesíteni kell arról, hogy előreláthatóan meddig kell még várnia.
 • Ha 30 napon belül sem sikerül megjavítani a hibás terméket, akkor 8 napon belül ki kell cserélni azt, vagy vissza kell fizetni a vételárat.

A kereskedő szintén cserélni köteles a terméket, ha azt a jótállási ideje alatt már háromszor javítani kellett. Ebben az esetben is pénzvisszafizetéssel váltható ki a például készlethiány miatt ellehetetlenülő csere. Ezek a rendelkezések megakadályozzák, hogy az akár a mindennapokhoz szükséges, drága árucikkek is hosszú hónapokra a szervizben ragadjanak.

Kivételek

Az új szabályokat személygépkocsikra, motorkerékpárokra, segédmotoros kerékpárokra, valamint lakóautókra, lakókocsikra, utánfutókra, elektromos kerékpárokra, elektromos rollerekre, quadokra és motoros vízi járművekre nem kell alkalmazni. A vásárlót azonban ezekben a termékkörökben is tizenöt napon belül tájékoztatni kell arról, ha a javítás tovább tart, egyidejűleg azt is jelezve, hogy mikorra készülhet el – összegezte közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Kiemelt fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Kategóriák: Friss