Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek, információk
Frissítve: 24 perc 5 másodperc

Tesco: majdnem minden dolgozót érint a béremelés

2017, augusztus 18 - 20:20

Mint arról korábban beszámoltunk, a Tesco a sztrájkfenyegetés nyomán megemeli a dolgozók bérét. Erről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke beszélt korábban a 24.hu-nak.

Beadja a derekát a Tesco: lesz újabb béremelés Szeptembertől 11-17 ezer forinttal nőhet a leterhelt dolgozók bruttója. Az még kérdés, kié mennyivel. Újra van vezérigazgató a magyarországi áruháznál.

Péntek esti közleményében a Tesco-Global Áruházak Zrt. is megerősítette a béremelés hírét, arról tájékoztattak, hogy

az idei bérfejlesztés harmadik ütemében majdnem minden teljes munkaidőben dolgozó, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetése legalább további bruttó 11 ezer forinttal nő szeptemberben.

Azt írták, az újabb bérfejlesztéssel az idén mintegy kéthavi fizetéssel többet vihetnek haza a dolgozók. A közlemény szerint az elmúlt 2 évben a Tesco 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre, szeptember elsejétől a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet, a legtöbb Tesco munkatárs fizetése az idén átlagosan 18,9 százalékkal nőtt.

Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a vállalat közleményében kiemelte: a januári és júliusi bérfejlesztések egy hosszú folyamat első lépései voltak, az újabb bérfejlesztés jól mutatja azt az utat, amin a jövőben szeretnének végigmenni.

Kategóriák: Friss

Büntetést szabtak ki a minisztériumok ballonos vize miatt

2017, augusztus 18 - 18:36

Megmagyarázhatatlanul olcsón üzemeltette volna a minisztériumok és háttérintézményeik vízadagoló automatáit a megbízást elnyert cég, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a szerződést, és 800 ezer forintra büntette a beszerzést kiíró Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot (KEF).

A Napi.hu azt írja: a KEF még februárban hirdetett nyílt tendert nettó 80 millió forintos keretösszegre, amiért a nyertes pályázónak 8190 vízadagoló berendezés működtetését, 60 ezer ballon víz és 7 ezer széndioxid palack, valamint 2500 csomag 2 deciliteres pohár szállítását kellett vállalnia.

A nyertes Clearwater 100 forintért vállalta volna az adagolók üzemeltetését, a széndioxid palackok töltését pedig kilogrammonként 396 forintért. A KEF a kirívóan alacsony árra magyarázatot kért, amit elfogadott, ám egy másik pályázó, a Montivíz jogorvoslatot kért. Ők 3900 forintos ajánlatot adtak az adagolókra.

A Közbeszerzési Döntőbizottság végül arra jutott, hogy mivel a Clearwater nem adott objektív alapú magyarázatot az alacsony árra, az ajánlatot érvénytelenné kellett volna nyilvánítani.

Kategóriák: Friss

Béremelést kapnak a Tesco dolgozói

2017, augusztus 18 - 15:28

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) már tárgyalt az áruházlánc illetékeseivel, akik közölték az érdekképviselet vezetőivel, hogy lesz béremelés. Sáling József elnök a Klubrádiónak ezt elmozdulásként értékelte.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a további lépésekről a hétvégén egyeztetnek a munkavállalókkal, így egyelőre nem tudja, megalakítják-e a sztrájkbizottságot. Az elnök azt mondta, konkrét számok nem hangzottak el, csak annyi biztos, valamekkora béremelés lesz szeptembertől.

Mint korábban megírtuk, a kisebbik érdekképviselet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) már megalakította a sztrájkbizottságát, és csak néhány órával később tárgyal a Tesco illetékeseivel. A két szakszervezet vezetője hétfőn délben egyeztet arról, hogyan tovább.

Oszd meg és uralkodj? Külön tárgyal a két szakszervezettel a Tesco Nem egyszerre ül le az áruházlánc átbeszélni a követeléseket - először a nagyobbik aztán a kisebbik érdekképviselettel. Nem véletlenül.
Kategóriák: Friss

Beadja a derekát a Tesco: lesz újabb béremelés

2017, augusztus 18 - 15:18

Mint írtuk, pénteken két körben tárgyal a két szakszervezettel a Tesco – az első megbeszélés a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) délben kezdődött, és fél háromig tartott.

Oszd meg és uralkodj? Külön tárgyal a két szakszervezettel a Tesco Nem egyszerre ül le az áruházlánc átbeszélni a követeléseket - először a nagyobbik aztán a kisebbik érdekképviselettel. Nem véletlenül.

A 24.hu a KASZ elnökétől, Sáling Józseftől a megbeszélés után megtudta, hogy a Tesco beadja végre a derekát, szeptembertől ismét megemelik a bruttó béreket, 11-17 ezer forinttal.

Vagyis hatott a sztrájkfenyegetés.

Azt azonban még nem tudni, hogy kinek mennyivel emelik a bérét – erről a Tesco péntek este fog egy részletes listát küldeni a szakszervezeteknek. A legkisebb bért az áruházban januártól az idei évnek megfelelő bérminimumra emelték (bruttó 161 ezer forint), majd a második félévtől 165 ezer forintra – Sáling szerint ezt toldanák meg most újabb 11 ezer forinttal (bruttó 176 ezer forintra). A följebb lévő fizetéseknél pedig akár 17 ezer forint is lehet az emelés. És akik az idén eddig kimaradtak (a központban dolgozók), azok is kaphatnak valamennyi pluszt.

A KASZ elnöke azt mondta, ha megkapják a táblázatot, tüzetesen átnézik majd, és megbeszélik a kollégákkal, elégségesnek tartják-e. Az átnézés azért is szükséges, mert a szakmunkás minimálbér 2018 januártól újra kell hogy emelkedjen (bruttó 161 ezer forintról 181 ezer forintra). A jövő évi bérekkel kapcsolatban újabb bértárgyalás lesz majd.

Az áruházlánc elismerte, hogy ugyan elindultak egy dinamikusabb emeléssel, de ebben megtorpantak az idén. Belátták, hogy az emelést folytatni kell. Azzal is tisztában vannak, hogy nagy a dolgozók leterheltsége, de a  létszámproblémák megoldására még nem fogalmaztak meg konkrét javaslatot. Sáling szerint az látszott, hogy még nem gondolkodtak jelentősebb létszámnövelésen. A régi dolgozók cafeteriás pluszelismeréséről pedig később tárgyalnának.

Ami még kiderült: újra van felelős vezetője a magyarországi Tescónak: Pártos Zsolt üzemeltetésért felelős kereskedelmi igazgatót ugyanis két hete kinevezték ügyvezető vezérigazgatóvá. Ez kedvez a bértárgyalásoknak, hiszen így közvetlenül tudnak beszélni az első vezetővel, még eddig a prágai irányítás mellett ez kissé nehézkes volt.

A két szakszervezet hétfőn egyeztet – azt még nem tudni, elkerülhető-e a sztrájk.

Kategóriák: Friss

Oszd meg és uralkodj? Külön tárgyal a két szakszervezettel a Tesco

2017, augusztus 18 - 10:08

Kiderült, hogy pénteken ül le a Tesco a szakszervezettel (Magyar Idők). Előzmény: az összefogott két szakszervezet nyár eleje óta követeli, hogy legyen további béremelés, és hogy enyhítsenek a dolgozók leterheltségén. Július 8-án figyelemfelhívó demonstrációt is tartottak, ahol átadták a követeléseiket. A petícióban ez állt:

  1. Követeljük, hogy a Tesco tartsa be a korábban tett ígéretét, miszerint szeretne a három legjobban fizető munkáltató közé tartozni a szektorban!
  2. Követeljük, hogy a korábban alkalmazott rendszernek megfelelően a vállalat bérben is különböztesse meg a különböző felelősségi és nehézségi szinten dolgozó munkavállalókat!
  3. Követeljük, hogy becsüljék meg azokat a munkavállalókat, akik már régóta dolgoznak a vállalat eredményességének érdekében!
  4. Követeljük, hogy az alkalmi bérrendezéseknek egyszer és mindenkorra vessenek véget, és a Tesco térjen vissza a rendes éves bértárgyalásokhoz és béremelésekhez!
  5. Követeljük továbbá, hogy a vállalat biztosítson olyan létszámot az üzleteiben, amely csökkenti a munkavállalókra háruló óriási megterhelést!

Azóta nem történt érdemi lépés, viszont egy hete teljesen váratlanul és a korábbi szakszervezeti összefogás ellenére egyedül megalapította a kisebbik érdekképviselet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a sztrájkbizottságot. Ezután egy héten belül vagy tárgyalás következik, vagy sztrájk. Eredetileg úgy volt egyébként, hogy 16-án vagy 17-én ül le velük a multi, de átcsúszott a megbeszélés mára. És mivel tárgyalnak, így ma még biztosan nem lesz sztrájk.

Felhívtuk a KDFSZ elnökét, Bubenkó Csabát, hogy egy kicsit többet tudjunk meg. Kiderült, hogy csütörtök este értesítette a Tesco arról (sms-ben majd írásban is), hogy pénteken délután háromra várják őket a sztrájkbizottság megalapítása okán a kollektív bértárgyalások megkezdésére. Bubenkó nem tudja, az esti értesítés a “jó szervezés” miatt volt-e, vagy inkább azért, mert olyan vezetők jönnek külföldről, akik csak az utolsó pillanatban tudtak fix igent mondani. Azt sem tudta megmondani, hogy a nagyobbik érdekképviseletet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetét (KASZ) mikorra hívták be. Csak annyit tudott, hogy ők is kaptak értesítést, és jelezte, hívni fogja az elnököt.

A 24.hu is megkérdezte Sáling Józsefet, és legnagyobb meglepetésünkre megtudtuk tőle, hogy a brit lánc nem egyszerre tárgyal a két szakszervezettel. A KASZ ugyanis délre kapott időpontot. Az elnök azonban azt is elmagyarázta, hogy ennek oka van, és a Tesco eljárása teljesen érthető, ugyanis a két szakszervezet jelenleg eltérő helyzetben van. A KDFSZ ugye megalapította a sztrájkbizottságot, és új követelésekkel állt elő.

A KASZ viszont fenntartotta a július 8-i országos demonstráción megfogalmazott követeléseket, és arra sürgette e találkozást a hétre:

Olyan kevés a pénztáros a Tescókban, hogy a vevők otthagyják a megpakolt kocsikat Nyár elején még munkalassításról volt szó, most teljes munkabeszüntetést emleget a szakszervezet. De mi történt azóta a Tescókban? És miért csak náluk lesz sztrájk, ha máshol is vannak gondok? Talán mert Orbán Viktor ki akarja ebrudalni a multiláncot?

És a KASZ kilátásba helyezte azt is, hogy ha a héten nem ülnek le velük tárgyalni, akkor ők is megalapítják a sztrájkbizottságot. Erre fel hívták be őket délre (szintén csütörtök este, sms-ben). Vagyis külön tárgyalás lesz, és mindegyiken csak az egyik szakszervezet fog részt venni. AZt a KASZ elnöke sem tudja még, hogy vajon a cseh HR-igazgató jobbkeze eljön-e tárgyalni – korábban ugyanis erről volt szó.

Sáling szerint annak ellenére, hogy ma tárgyalnak, elég valószínű, hogy lesz sztrájk.

Viszont úgy véli, hogy a KDFSZ sztrájkköveteléseit vissza fogja utasítani a Tesco, mert azok nem elég kidolgozottak. Időközben a két elnök megegyezett, hogy hétfőn délben találkoznak, hogy megbeszéljék, hogyan tovább. Vagyis úgy tűnik, újra egyesítik erőiket, és ha szükség lesz rá, közös sztrájkbizottságot alapítanak.

Kategóriák: Friss

A NAV csodafegyvere jövő nyáron érkezik

2017, augusztus 17 - 16:44

Bő egy hónapja jelent meg a vállalkozások számlázással kapcsolatos kötelezettségeinek módosulásáról szóló jogszabály tervezete – hívta fel a figyelmet Soós László, a Grant Thornton könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég adóigazgatója. Eszerint a cégeknek jövő júliusig kell számlázóprogramjaikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz online bekötniük. A szaktárca szerint a változás csökkenti a cégek adminisztratív költségeit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium június végén feltette a honlapjára a „számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM-rendelet módosításáról” szóló tervezetét.

A dokumentum szerint 2018. július elsejétől a számlázóprogramoknak képesnek kell lenniük a 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó számlák adatainak elektronikus küldésére.

A korábbi tervek szerint már idén júliusban kellett volna a vállalkozásoknak számlázóprogramjaikat beköttetniük az adóhivatalhoz.

A cégeknek a számla adatainak programban való véglegesítését, illetve lezárását követően 24 órán belül kell majd továbbítaniuk az adóhivatal számára. Így a hatóság már a kiállítást követő napon ismerni fogja az adózók számláinak áfatartalmát az említett nagyságrend felett. A kötelezettség a sztornó és módosító számlákat is érinti.

A tervezet alapján az elektronikus adatszolgáltatást adózói regisztrációt követően lehet majd elkezdeni. A regisztráció nem váltja ki a számlázóprogramok eddig is hatályos bejelentési kötelezettségét, mert online adatszolgáltatás csak a 100 ezer forint áfát meghaladó számláknál szükséges. Így előfordulhat olyan adózó, amely számláit ugyan számlázóprogrammal állítja ki, ám azok áfatartalma az összeghatárt nem haladja meg, ezért online adatszolgáltatásra nem lesz köteles.

A rendeletmódosítás tervezete 120 oldalas, abból 117 oldal az adatszolgáltatás sémaállományának kódnyelvét tartalmazza. A szaktárca a tervezettel együtt a módosítás hatásvizsgálatát is ismertette. Eszerint az adatszolgáltatási rendszer fejlesztésére 18,5 milliárd forintot kell fordítani a központi költségvetésből. A változtatás emellett évente 300 millió forint, valamint 1,22 milliárd forint üzemeltetési költséget is igényel.

Állítólag nem növekednek az adminisztrációs terhek

A hatásvizsgálat szerint a rendszer a beruházási költségeken túl nem jelent adminisztratív tehernövekedést a vállalkozásnak. Sőt, csökkenti a cégek terheit, mert kiváltja a számlákkal kapcsolatos utólagos adatszolgáltatást. A rendszer bevezetésének előnye lehet még, hogy elektronikus számlázás esetén a számlát befogadó vállalkozás is valós időben értesülhet a számára kiállított számla tartalmáról, ami megkönnyítheti és felgyorsíthatja a bejövő számlákkal kapcsolatos ügyintézést.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy áprilisi közleménye szerint az intézkedés bevezetésének köszönhetően az adóhatóság a cégek teljes forgalmára rálát, és az adatok összegzését követően azonnal ki tudja szűrni a csalárd vállalkozásokat.

A rendszer bevezetésével megszűnik majd a számlázóprogrammal kiállított kimenő számlákra vonatkozó tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség, ami csökkenti a vállalkozások adminisztratív terheit.

Kérdés ugyanakkor, hogy például a befogadott számlák esetén továbbra is az áfabevallás részét képező M lapon kell-e majd teljesíteni partnerenként és számlánként az adatszolgáltatást, ami bizonyos esetekben többletterhet jelenthet az adózók számára – összegezte közleményében a Grant Thornton.

Kategóriák: Friss

Emeletes vonatok zakatolnak 2019-től Budapestre

2017, augusztus 17 - 15:48

Nagy aláírási esemény zajlott le csütörtökön, aminek során elhatározták a felek: Magyarországon 2019-től emeletes motorvonatok fognak járni. A MÁV közleménye szerint Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója és Dunai Zoltán, a Stadler Bussnang AG országigazgatója voltak az aláírók. A keretszerződés egyébként összesen 40 motorvonat lehívását teszi lehetővé.

Támogatási szerződést is kötött a MÁV-START és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) még augusztus 8-án 60,5 milliárd forint értékben. A kétszintes vonatok fajlagos beszerzési ára amúgy 16,7 millió euró. Az első, 11 darabos lehívásban az üzemeltetési készlet és az oktatás is benne van.

Az új vonatok villamosüzeműek lesznek, 160-nal tudnak majd menni, vonatonként 12-36 biciklit lehet majd szállítani rajtuk, utasszámlálóval és leszállásjelzővel esznek ellátva, emelt peronnál pedig szintben lehet majd beszállni. Az már alapnak számít, hogy hálózati feszültséges dugaljak, wifi, klíma, utastájékoztatás is lesz rajtuk. Oldalanként 12 ajtót szerelnek fel, a mozgáskorlátozottak is használhatják majd a szerelvényt.

Forrás. MÁV

Az új, KISS (CSÓK!!!) fedőnevű vonatoknak előnyük lesz még, hogy a MÁV-nál futó 123 darab további Stadler FLIRT motorvonattal is össze lehet majd kapcsolni őket. Az emeletes kocsik 2019-20 között állnak majd forgalomba a Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vasútvonalakon. Csúcsidőn kívül, pl. hétvégén a debreceni-nyíregyházi intercityken és a dél-balatoni vasútvonalakon is közlekednek majd. A további lehívható motorvonatokat a Budapest–Újszász–Szolnok és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös vonalakra állítják majd be.

A közlemény kiemeli végül, hogy a kormány elővárosi vasúti stratégiájába passzol ez a beszerzés is. Az idei első 3 hónapban 4 százalékkal nőtt az utasszám. Az agglomerációban a jövőben csak korszerű motorvonatok járnak majd, az ülőhelyi kapacitást pedig 2025-re 7,6 százalékkal 50 800 helyre növelik majd.

Kategóriák: Friss

A stadionok őrzését is a Valtonra bízzák

2017, augusztus 17 - 14:56

A kormány kedvenc őrző-védő cége, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., illetve a Target Group Facility Management Zrt. őrizheti a Nemzeti Sportközpontok közel két tucat létesítményét, illetve ezek a cégek végezhetik majd a ki- és beléptetést is – írja a Napi.hu a Közbeszerzési Értesítő nyomán.

A szerződés értéke a becsült 1,142 milliárd forintról 1,689 milliárdra hízott. Az ajánlatkérő, a Nemzeti Sportközpontok július 28-án szerződött a két nyertes céggel.

A Nemzeti Sportközpontok üzemeltetésébe tartozik a Puskás Ferenc Stadion, a Körcsarnok, a Millenáris Velodrom, a Kisstadion, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, a Császár-Komjádi uszoda és a Révfülöpi Vitorláskikötő is.

Szerdán arról írtunk, hogy a bulinegyedben is a Valton-Sec lett a befutó, szeptember 17-ig minden héten csütörtöktől szombatig civil járőrszolgálatot látnak el Belső-Erzsébetvárosban, az esti-éjjeli órákban. A kft. bruttó 22 millió forintért szerződött a kerülettel.

Hárommilliárd forintnyi megbízást kapott 2010 óta a Fidesz kedvenc biztonsági cége Orbán Viktor 2010-es eskütétele után rohamtempóban jutott el az egymilliárdos megbízásig a biztonsági cég, amelyre a Liget-projektben, a vizes-vb-nél és egy Tiborcz István miatt emlegetett kastélynál is számítani lehet. A Fidesz hatalomátvétele óta már több mint 3 milliárd forintnál áll a Valton közpénzszámlálója.
Kategóriák: Friss

A tescósok fele sztrájkolna

2017, augusztus 17 - 12:02

Már minden második Tesco-dolgozó vállalta, hogy részt vesz az áruházláncnál megalakult sztrájkbizottság közeljövőben tervezett akciójában, abban az esetben, ha a Tesco nem teljesíti a bér- és létszámemelésről szóló követeléseket, írja a Magyar Idők.

Ha mindenki letenné a munkát, az összes Tesco zárva maradna a sztrájk napján, azt követően pedig határozatlan ideig bizonytalanná válhat a működés. A cég csak annyit jelzett egyelőre a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete tagjaiból alakult sztrájkbizottságnak, hogy megkapták a követelésüket.

Ugyanakkor a KDFSZ sztrájkbizottságának elnöke a lapnak elmondta, felmérésük alapján már a boltok több mint 90 százaléka jelezte részvételi szándékát a munka­beszüntetésben, és minden második tescós dolgozó csatlakozni fog a sztrájkhoz.

A sztrájkbizottság egy olyan napon tervezi elindítani a tiltakozást, amikor a statisztikák szerint a legnagyobb bevételre számíthatna az üzlet­lánc, vagyis várhatóan néhány héten belül az adott hét második felére esik majd az általános sztrájk.

Kategóriák: Friss

136 milliót kaszált eddig Mészáros Lőrinc a MÁV-os vízmegrendelésen

2017, augusztus 17 - 11:45

Idén is többször előfordult, hogy a nagy hőségben a pályaudvarokon vizet osztogatott a MÁV az utazóknak. Mint korábban megírtuk, a vízosztás mögött Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a Vivienvíz Kft. áll. Velük 2016-ban kötött közel 500 millió forintos szerződést két évre a vasúttársaság, védőital és ásványvíz szállítására.

Megkérdeztük a MÁV-ot, még mindig a Vivienvíz szállít-e nekik, és milyen összegben rendeltek eddig. A kért információhoz közérdekű adatigénylést kellett beadnunk, melyre a következő választ kaptuk csütörtökön:

A MÁV Magyar  Államvasutak Zrt., a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt., a MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft-, valamint a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. 2016. augusztusában kötöttek szerződést nyári védőital – természetes ásványvíz- szállítására a Vivienvíz Kft.-vel. A szerződés az aláírástól számított 24. hónap végéig leadott megrendelésekkel kapcsolatos kötelezettségek teljesüléséig hatályos, a szerződés keretösszege 486,6 millió forint.

A fentieknek megfelelően a szerződés jelenleg is hatályos.

A szerződés terhére eddig a MÁV csoport nagyságrendileg 136,2 millió forint értékben rendelt, amelyből a MÁV-START Zrt részére 2017.07.17-ig 50 906 455 forint értékben szállítottak vizet.

Ezek szerint július közepén még nem hívta le a vasúttársaság az időarányosan nagyjából félidős járó keretösszeg felét.

Mint olvasónk a cikk megjelenése után felhívta a figyelmünket rá, egy június végi NFM tájékoztató (MSZP-s kérdésre adott válasz) szerint a MÁV-csoport – 2017. június 6-i állapot szerint – még csak 73,7 millió forintért vásárolt vizet a Vivienvíz Kft-től. A beszerzett vízmennyiség tehát jelentősen megnövekedett (majdnem megduplázódott) a forróságot meghozó bő egy hónap alatt.

Kategóriák: Friss

Megússza az adófizetést Schmidt Mária cége

2017, augusztus 17 - 07:35

A Terror Háza főigazgató érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. rendkívüli közgyűlésén szótöbbséggel jóváhagyták, kezdeményezik a cég szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (szit) való nyilvántartásba vételét, írja a Népszava.

A parlament júniusban úgy módosította a szit feltételrendszerét, hogy már tőzsdecégeknek is érdemes megszerezniük ezt a státuszt, a hatálya alá tartozó vállalatok pedig mentesülnek a társasági és a helyi adó alól, több más illetéket sem kell fizetniük.

Kategóriák: Friss

Matolcsy döntött arról, hogy felvegyék Polt Péter lányát a jegybankba

2017, augusztus 17 - 07:01

Két elhíresült kép is megörökítette az elmúlt pár évben azt, hogy Matolcsy György jegybankelnök és Polt Péter legfőbb ügyész jóban vannak. Az egyik kép:

Polt Péter és Matolcsy György a parlamentben, 2016-os felvétel
Fotó: MTI/Illyés Tibor

És a másik kép, amelyet Pápa Levente – akkor az Együtt politikusa – töltött fel a Facebookra 2016 márciusában. Akkortájt a kormányoldal a jegybanki alapítványok pénzszórását igyekezett eldugni az újságírók és általában az emberek szeme elől egy törvénnyel (amelynek a nagy részét március végén az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek talált és megsemmisített).

Polt Péter együtt ebédel Matolcsy Györggyel

Matolcsy és Polt barátságát csak elmélyíthette, hogy – mint a 24.hu-nak küldött jegybanki válaszokból kiderül – személyesen a jegybankelnök döntött arról, hogy a legfőbb ügyész kisebbik lánya az idén állást kapjon a nemzeti bankban.

Közérdekű adatigénylések kíséretében nagyjából két hónapja levelezünk a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) abban az ügyben, amelyről elsőként számoltunk be: Polt Petra januártól az MNB-ben dolgozik, ott, ahol ráadásul Polt Péter felesége, Polt-Palásthy Marianna a személyügyekért felelős ügyvezető igazgató havi bruttó csaknem 5 millió forintos bérért. (Polt Petra és Polt-Palásthy Marianna nem vér szerinti rokonok, a lány Polt Péter korábbi házasságából született.) Polt Petra bére havi bruttó 500 ezer forint, ezt fejeli meg durván 40 ezer forintos béren kívüli juttatás.

Azt szerettük volna megtudni, hogy ki döntött Polt Petra felvételéről. Mivel a jegybank alapító okirata, valamint személyi és munkaügyi szabályzata (szmsz) alapján a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének jogát az elnök gyakorolja, de ezt a jogát le is adhatja a főigazgató (jelenleg Fömötör Barna) javára, ezért nem volt egyértelmű, Matolcsy hátrébb lépett-e, vagy fontosnak tartotta, hogy személyesen ő intézkedjen Polt Péter lányának felvétele ügyében.

A hosszú és nehézkes levélfolyam egyik fordulójában olyan válasz is jött, hogy

a munkaviszony létesítésének jogát a munkáltatói jogkört gyakorló gyakorolta.

A levélváltásban a jegybank feltűnően kerülte, hogy név szerint megnevezze Matolcsyt, még akkor is, amikor konkrétan rákérdeztünk, a jegybankelnök döntött-e a Polt-lány felvételéről, vagy a főigazgató. Azonban hiába kerülték Matolcsy megnevezését, az utoljára érkezett válasz csak azt jelentheti, hogy a döntés Matolcsyé volt.

A válasz így szól:

az MNB hatályos Alapító Okirata alapján az elnök gyakorolja a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének jogát.

Vagyis a másik lehetséges személyt, a főigazgatót már nem hozta szóba a jegybank.

A levélváltás még egy érdekes adalékkal szolgált, ugyanis még egyértelműbben kiviláglik belőle: Polt Péter felesége közvetlen közelről figyelhette, hogy a mostohalányával közös munkahelyük lesz.

A jegybanki válaszból kiderül, hogy Polt Petra esetében a leendő foglalkoztató szakterület, vagyis a jogi osztály kezdeményezésére Polt-Palásthy Marianna

– mint a Személyügyi igazgatóság vezetője – intézkedett, hogy a Személyügyi igazgatóság munkatársa, mint minden más esetben is, a jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat elkészítse és azokat a munkáltatói jog gyakorlója felé döntésre felterjessze.

De az MNB szerint összeférhetetlenség nem merülhet fel, mert

Polt-Palásthy Marianna sem irányítási (felügyeleti), sem ellenőrzési, sem elszámolási kapcsolatban nem áll Polt Petrával, ily módon semmiféle összeférhetetlensége nem merült fel Polt Petra vonatkozásában.

Ráadásul, írja az MNB,

Polt-Palásthy Marianna nem játszott szerepet abban, hogy Polt Petra és az MNB között munkaviszony jött létre. Az MNB presztízse önmagában is vonzó a pályakezdők között is.

Kategóriák: Friss

Csepreghy: Senki sem mutat olyan dinamikus fejlődést, mint Magyarország

2017, augusztus 17 - 06:30

Az uniós források felhasználásában biztosított keretösszeg túllépésére azért van szükség, mert a magyar kormány gyorsabban dolgozik, mint amilyen ütemben a támogatásokat Brüsszelből folyósítják, mondta a csütörtöki Magyar Hírlapban Csepreghy Nándor. A költségvetés saját erőből képes megelőlegezni a támogatásokat.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hozzátette: ez egyben kritika az unió felé, ugyanakkor pozitívum, mert egyik tagállam sem mutat olyan dinamikus fejlődést, mint Magyarország.

Csepreghy Nándor kiemelte, a keretösszeg-túllépés a magyar állam előfinanszírozását jelenti annak érdekében, hogy az adott beruházás megvalósulhasson. Az összegek az uniós források folyósításával kerülnek vissza a költségvetésbe.

Ehhez a “megelőlegezéshez” az ország nem vesz fel működési hitelt, ez az egyik legjelentősebb különbség a 2010 előtti fejlesztéspolitikával szemben. Hét évvel ezelőttig ugyanis az újításokhoz, bővítésekhez működési célú hitelt is felvett az akkori kormányzat, míg most a költségvetés tudja finanszírozni ezeket a beruházásokat.

A hétszázmilliárd forintos forrásfelhasználási túllépés számos területre vonatkozik, gyakorlatilag az összes fejlesztésre, akár kapacitásbővítő beruházásokról, humánerőforrásokról vagy éppen az egészségügyről és az oktatásról legyen szó.

Kategóriák: Friss

Jövő nyáron elrepülhetünk Philadelphiába

2017, augusztus 16 - 18:22

Philadelphiából indít a 2018-as nyári menetrendben napi járatot Budapestre az American Airlines – közölte a dallasi légitársaság és a Budapest Airport szerdán. A járatok egyelőre a nyári szezonban, május 5-től október végéig közlekednek majd, a járatok reggel 9.35-kor érkeznek meg Budapestre, majd 11.35-kor indulnak vissza Philadelphiába, és aznap 16.00-kor landolnak az amerikai városban. A járatot az American Airlines Boeing 767-300-as gépei teljesítik.

A 2018-as nyári menetrendben közvetlenül három amerikai város is elérhetővé válik: a lengyel LOT május 3-tól közlekedik Budapest és New York, valamint Chicago között, az American Airlines első járata pedig május 5-én indul Philadelphiába. Az American Airlines legutóbb a 2011-es nyári menetrendben közlekedtetett járatot Budapestre, akkor New York és Budapest között teljesítettek járatokat Boeing 767-300-as gépekkel. A járatot később a Malév csődje miatt nem újították fel.

A New Yorktól mintegy 160 kilométerre délnyugatra fekvő pennsylvaniai város repülőtere az American Airlines egyik fontos bázisa, 30 amerikai nagyváros érhető el átszállással a saját hálózatán belül, de más légitársaságokkal Dél-Amerika és a Karib-térség is elérhető a légikikötőből.

(MTI)

Kategóriák: Friss

Tőkealapban fialtatják a pénzt a szerzetesek

2017, augusztus 16 - 16:51

Új kockázati tőkealap-kezelő indul Impact Ventures Z.rt néven – írja a Hvg.hu. A céget a PBG FMC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. alapította, amiben némi cégláncon keresztül komoly tulajdoni hányada van a Piarista Iskolaépítő és Fenntartó Kft.-nek is. Ez pedig a hazai piarista rendtartományé, ami nemrég még bányacéget is vett magának.

A PBG-csoport még a Március 15. téri piarista épület felújításával és fejlesztésével vált ismertté, többször állt már össze szerzetesrendekkel, így a ferencesekkel vagy a pannonhalmi bencésekkel is. Tavaly épp a domonkosrendieket vásárolták ki egy vagyonkezelő cégből.

A cikk hozzáteszi, nemrég derült ki, hogy a kormány 22 milliárd forintot ad a piaristáknak öt oktatási intézményük felújítására és bővítésére 2022-ig.

Kategóriák: Friss

Ha marad az ár, nem lesz magyar tej

2017, augusztus 16 - 16:31

Magasabb felvásárlási ár nélkül nem tartható az országban a nyerstej, csak import termékekkel a piacon nehéz lesz a tejágazat stabilitását biztosítani. Így összegezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tejtermelők, -feldolgozók, -kereskedők és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel tartott tejágazati egyeztetés megállapításait.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az egyeztetésen közölte: az elmúlt két évben kínálati piac volt az Európai Unióban, a jelentős túltermelés hatására drámaian kezdett csökkenni a nyerstej ára, sok európai termelő felhagyott tevékenységével. Idén január-májusban az unióban visszaesett a nyerstej-beszállítás a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Európában szárnyalnak az árak

A tejzsír alapú tejtermékek mennyisége ugyan csökkent, de a kereslet folyamatosan bővül, így az európai tejzsír (vaj, tejszín) árak jelenleg évtizedes rekordokat döntenek meg. Az európai vajtermelés éves bázison 6 százalékot esett, az uniós vajkészletek gyakorlatilag eltűntek. A Föld déli féltekéjén a kedvezőtlen időjárás, és a dinamikus kínai vajexport-növekedése is nagyban hozzájárul a soha nem látott tejzsír-árakhoz – tette hozzá.

Egekbe szökik a vaj ára, hiánycikk is lehet A vaj ára egy év alatt több mint kétszeresére nőtt. A folyamat megállíthatatlannak tűnik. Marhaság nem kivinni?

A folyamat begyűrűzött a nyerstej-piacra is, az olasz és holland piaci árak augusztusra meghaladták a 43-44 eurocentet (130-133 forint) kilónként, miközben a hazai nyerstej átlagára január óta a 90-92 forintos sávban stagnál. A hazai nyerstej-kivitel nőni kezdett. Ahhoz, hogy az alapanyag itt maradjon, elengedhetetlen a nyerstej-árak rendezése – szögezte le Harcz Zoltán.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: erősíteni kell a beszállítói pozíciókat, de a belföldi árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya valamennyi szereplőjének összefogása nélkül.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke eredményesnek ítélte a megbeszélést, hangsúlyozta, termelőknek, feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak is érdekük, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon.

Amennyiben a jövőben kizárólag import termékek lesznek a piacon, nem lesz ráhatásunk a tejágazat stabilitásába beleszólni

– mutatott rá a kamara elnöke. (mti)

Kategóriák: Friss

Zuhanórepülésben a magyar politikusok fizetése

2017, augusztus 16 - 14:29

Az mfor.hu szúrta ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikáját, melyből kiderül, melyek voltak tavaly a legjobban fizető szakmák.

Eszerint továbbra is légi irányítóként lehet keresni hazánkban a legtöbbet, szám szerint bruttó másfél millió forintot havonta. Meglepetés viszont, hogy a 2015-ig a fizetési ranglistán stabilan második politikusokat már négy szakma is veri.

Mint a lap írta, a politikus fizetése 1 millió 238 ezer forintról 813 ezer forintra csökkent, ami 34 százalékos visszaesés. Mindenesetre így sincs semmiféle okuk a sajnálkozásra.

A dobogó második fokára egyébként a kutatási és fejlesztési egység vezetője került bruttó 948 ezres keresettel, a bronzérmes pedig a vállalati stratégiatervezési egység vezetője lett 900 ezres bruttó fizetéssel.

És szintén többet lehet zsebre tenni a politikusoknál, ha az ember egy informatikai vagy telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezetője (849 ezer forint), vagy ha humán-egészségügyi foglalkozású (865 ezer forint).

A legrosszabbul fizető szakmák körében is történtek változások: míg 2015-ben a hivatásos nevelőszülők, főállású anyák kerestek a legrosszabbul, most ezt a címet a kádár, bognár szakma szerezte meg magának.

300 ezer forint alá esett az átlagkereset Az adat sokak számára lehet frusztráló, hiszen a magyarok többsége nem keres ennyit.

(kiemelt kép: MTI)

Kategóriák: Friss

A lakosság kedvence kenterbe veri a régi üdvöskét

2017, augusztus 16 - 13:46

Pár évvel ezelőtt egy kötvényalappal még megcsinálhattuk a szerencsénket, hiszen a kedvező széljárásnak hála nem volt ritka a 10 százalékot meghaladó hozam sem. Ez azonban már a múlté, a kamatok időközben történelmi mélypontra süllyedtek (például az 1 éves DKJ 0,1 százalékot fizet), ami a kötvényalapoknál is betette a kiskaput.

Márpedig a szűkülő lehetőségeket a kötvényalapok teljesítményén nagyon jól lehet látni. Ezek az alapok tipikusan a csökkenő hozamkörnyezetben képesek kiemelkedő teljesítményre, ugyanakkor, ha emelkedésnek indul a hozamszint, akkor még nagyobb veszteségeket is elérhetnek. A hosszabb időtávra visszatekintő hozam ugyan 6 százalék körül van, egyéves időtávon azonban átlagosan csupán 2 százalékos hozamra tehettünk szert, és persze nagy eltérések lehetnek az egyes alapfajták között is. A kötvényalapokat szokás rövid (1-3 éves futamidejű kötvények), hosszú (3 év fölötti futamidejű) illetve szabad futamidőre is felosztani, ahol a rövid kötvényalapok relatíve alacsonyabb kockázatot hordoznak.

Legnagyobb mértékben a rövid futamidejű kötvények közül szemezgető alapok hozama esett vissza, ezeknél az alapoknál már mindösszesen 0,89 százalékos az átlagos egyéves hozam. Ugyanakkor a hosszú kötvényalapoknál sem túl rózsás a helyzet, hiszen az átlagos teljesítmény mindösszesen 1,9 százalék volt egy év alatt. Ennél jobb teljesítményt csak a szabad futamidejű kötvényalapok tudtak felmutatni, de értelemszerűen ezek jóval nagyobb kockázattal járó befektetések.

Ráadásul a kötvényalapok kilátásai sem túl derűsek. A mostaninál lényegesen magasabb hozamra nagy eséllyel nem lesznek képesek, ugyanakkor egy esetleges hozamemelkedés egyenesen a poklot jelentené számukra. Márpedig a kamatok megindulása már a közeljövőben is benne van a pakliban. Erre leginkább a hosszú futamidejű alapok érzékenyek, ahol egy kamatemelési ciklus során a veszteségek az átlagnál jóval nagyobbak lehetnek. Tehát a befektetett tőke egy részének az elvesztésének az esélye is megnő.

Ennél már a lakossági állampapír is jobb

Ott tartunk, hogy a jelenlegi helyzetben egy kötvényalap helyett még lakossági állampapírt is megéri vásárolni. A hozam mértéke az éven belüli és éves futamidő esetében 1,5 – 2 százalék lehet, sőt ha éven túlra is elköteleződünk, akár 2,5 – 3,8 százalék is ütheti a markunk.

Ráadásául egy kötvényalaphoz képest jelentős eltérés, hogy a lakossági állampapírnál előretekintő hozammal találkozunk, így biztosan tudjuk, mekkora hozamot kapunk. Például egy kamatozó kincstárjegy, ami egy év múlva jár le, tuti fizet 2 százalék kamatot, míg egy változó kamatozású állampapír esetében, mint az 5 éves prémium államkötvény a következő kamatfizetéskor biztos, hogy járni fog a 3,8 százalékos kamat (persze a későbbiekben kamatbázistól függ).

Ezzel szemben a kötvényalapoknál csak azt látjuk, hogy mire voltak képesek a múltban, afelől, hogy a jövőben mire lesznek képesek, legfeljebb csak sejtésünk lehet. Az biztos, hogy jelenleg a lakossági állampapír kedvezőbb feltételeket biztosít egy kötvényalapnál, ráadásul kiszámítható, biztonságos módon fektethetünk be, hiszen nem vagyunk kitéve az árfolyammozgásoknak sem.

A lakossági állampapírénál magasabb hozamra egy abszolút hozamú, vagy vegyes alap képében találhatunk jelenleg. Azonban ezeknél a befektetéseknél már magas kockázattal is számolni kell, ami sokaknál eleve kizárja őket a lehetőségek közül.

Keresse meg a következő kalkulátorral a legjobb állampapír kamatot!

Mit választ most a lakosság?

A nyomott hozamoknak megfelelően a kötvényalapok népszerűsége is egyre csökken, ami megmutatkozik abban, hogy egyre több befektető veszi ki innen a pénzét (az év eddigi részében 129 milliárd forintot vontak ki a befektetők a kötvényalapokból). Ugyanakkor még mindig sokan ülnek a kötvényalapokban, mivel jó emlékek fűzik őket hozzájuk a vonzó múltbeli teljesítmény miatt, pedig itt egyre kevesebb babér terem számukra. A lakossági állampapírok után azonban hatalmas az érdeklődés, aminek köszönhetően rendre értékesítési csúcsot érnek el.

Az emberek egyértelműen a rövidtávú, maximum egyéves lejárattal rendelkező állampapírokat részesítik előnyben, így az abszolút kedvenc a kamatozó kincstárjegy. Azonban az áprilisban megjelent kétéves állampapír is rendkívül népszerűnek mondható, és a lakossági érdeklődés fokozódására lehet számítani a közeljövőben is. Sokan gondolkodhatnak úgy, hogy az esetlegesen lejáró kamatozó kincstárjegyük a fél százalékos hozamelőny miatt kétéves állampapírban újítják meg.

Ugyanakkor az elmúlt időszakban egyre többen fordultak a 2 évnél is hosszabb befektetések felé is, amit jól mutat, hogy az utóbbi időszakban prémium államkötvény fogyott a legnagyobb ütemben. Jelenleg ez a prémium állampapír biztosítja a legnagyobb hozamot, 3 illetve 5 évre rendre 3,55 és 3,8 százalékot fizet. Ráadásul itt fix, 1,75 és 2 százalékos a reálhozamunk is, amit az infláció fölött kamatprémium formájában kapunk meg.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Friss

A kínaiak az Egyesült Államok legnagyobb hitelezői

2017, augusztus 16 - 12:44

Kilenc hónap után ismét Kína lett az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, átvéve a vezetést Japántól – mutatják az amerikai pénzügyminisztérium legfrissebb adatai.

Kína júniusban 44,3 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai állampapírokat, és a kezében lévő teljes állomány 1,1465 ezer milliárd dollárra emelkedett. Ezzel Kína ismét megelőzte Japánt, amely tavaly októberben lépett az élre a külföldi hitelezők sorában. Japán júniusban 20,5 milliárd dollárnyi amerikai állampapírt adott el, 1,0908 ezer milliárd dollárra csökkentve az állományt.

Június végén külföldi befektetők összesen 6,1713 ezer milliárd dollár értékben tartottak amerikai államkötvényt. Vagyis az USA adósságának abból a részéből, amelyik külföldiek kezében van, ebből közel 20 százalékot Kína hasít ki.

Elemzők szerint Kína kihasználta a dollár gyengülését, és szabad eszközei is bőségesen voltak, mert jóval kevesebbet költött pici intervenciókra a jüan árfolyamának védelmében, mint 2016-ban.

(MTI)

Kategóriák: Friss

Magyar boltokba is juthatott fertőzött tojás

2017, augusztus 16 - 11:06

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatóhelyettese az ATV Híradójának azt mondta, fertőzött nyers tojás is érkezett Magyarországra. Nagy Attila a telefonos interjúban jelezte, nem zárható ki, hogy az magyar boltokba is került.

A hatóság előzőleg arról kapott bejelentést, hogy Németországból Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert.

Magyarországra is érkezett fertőzött tojás A Nébih azt javasolja, hogy a szennyezési eset lezárásáig az emberek részesítsék előnyben a magyar tojást.

A Nébih tojásokra korábban elrendelt vizsgálata 4 tételben – egy német és három lengyel – mutatta ki a fipronil – növényvédő szer hatóanyaga – jelenlétét, nyomokban, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben.

Kategóriák: Friss