Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 8 perc 20 másodperc

Így lehetnek okosabbak a társasházak

25 perc 35 másodperc

Egy hazai startup fejlesztései nyomán már épül az első „okos” otthonokból álló társasház, nemrég kezdődött az 54 lakásos Budapesti épület kábelezése. Komplex számítógépes rendszer működteti majd a lakások fűtési és hűtési rendszerét, világítását, árnyékolását, a biztonsági rendszereket, de még az audiovizuális eszközöket is. A fejlesztés tehát képes egyetlen közös platformon kezelni több teljesen külön álló rendszert. Például, ha a kaputelefonon csengetnek, a mobilon meg lehet nézni, hogy ki az, és be is lehet engedni.

Nem feltétlenül kell új épületet felhúzni az okosmegoldásokért

Egy szegedi társasház például az OTP Business társasházi pályázatán egy különdíjjal utólagos „okosításra” nyert támogatást. A lakók egyebek mellett egységes IP hálózat kialakítására és a közösségi területek wifi-lefedettségére pályáztak. A wifi-elérésnek köszönhetően akár zenét hallgatni vagy dolgozni is tudnak a szabadban. Biztonságukat pedig növeli a ház közösségi tereiben újonnan elhelyezett nyolc darab kamera.

Kovács Zsolt, a pályázatban aktívan részt vevő lakó elmondta, hogy a kötelező 200 ezer forintos önrészen túl még 170 ezer forintot költöttek, így a nyereményükkel együtt 1 millió 370 ezer forintnál állhatott meg a beruházás összege.

Napelemtől az okosmérőkön át a kemencéig

Az intranetes hálózat később a tervezett napelemrendszer ellenőrzésére is alkalmas lehet. Ezek a napelemek fognak energiát biztosítani a kiépített kamerarendszer, illetve a videókaputelefonok számára is.

A szegedi társasház azonban nem ezzel a pályázattal kezdte el az okosmegoldások alkalmazását. Korábban digitális vízmérőórákat szereltek minden lakásba, miután úgy látták, hogy túl nagy a különbség a főmérőn mért és az almérőkről összesített fogyasztás között. De a digitális megoldások mellett a közösségi élet „ősi” elemeiben is hisznek, hat éve például közösen építettek az udvarra egy kemencét.

Kiemelt kép: illusztráció (MTVA / Jászai Csaba)

Kategóriák: Friss

Te meddig mennél el, hogy megkapj egy állást?

5 óra 14 perc

Legutóbbi videónkban Dávid megkért pár kollégát, zúdítsa rá negatív tulajdonságait. Nos, nem kímélték: volt, aki szerint orvosi eset, míg más a meztelen képeit rótta fel neki.

Szétsavazták Katz Dávidot a kollégái Dávid megkért pár kollégát, zúdítsa rá negatív tulajdonságait. Nos, nem kímélték: volt, aki szerint orvosi eset, míg más a meztelen képeit rótta fel neki. Katz segítséget kért egy szakembertől, aki elmondta, hogyan kell kezelnie az őt ért kritikákat.

Most pedig arra szánta el magát, hogy változtat magán, és új állást keres egy tréner segítségével.

Szponzorált tartalom

A cikk a Coca-Cola HBC Magyarország  #énjövőm programja támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

Pályázati pénzek: 2019 a digitalizáció éve lesz

2018, december 12 - 14:31

2020 végén véget ér a jelenlegi uniós ciklus, azaz a támogató hatóság eddig az időpontig köthet szerződést a pályázókkal. A nyertes vállalkozóknak még további két év áll rendelkezésre, hogy megvalósítsák a vállalásokat, tehát akár 2023-ban is lehet még projektet befejezni.

Idén a GINOP pályázatok voltak hangsúlyban, mivel ezeknek a 2018-as kerete több százmilliárd forint, a Via Credit pályázati tanácsadó cég jövőre is jelentős nagyságú GINOP-os keretre számít.

Intenzív évet zárhat a vállalkozói szektor

A kapacitásbővítő beruházások területén voltak eredményhirdetések, valamint innovációval kapcsolatos pályázatokban hirdettek nyerteseket és kiírásokat egyaránt. Ezek mellett beindultak a képzési és az energetikai pályázatok.

2018-ban a legnépszerűbb pályázat a GINOP 2.1.8. számú adaptív innováció kiírás volt, több mint 3.500 érdeklődővel, és több mint 1.600 nyertessel. Technológiai berendezésekre lehetett támogatást igényelni a közép-magyarországi région kívül.

Népszerű volt még a kis- és középvállalkozásoknak kiirt képzési pályázati konstrukció, ahol több mint ezer érdeklődő mellett folyamatosak az eredményhirdetések. Több mint 1.500 érdeklődőt számol az informatikai rendszerek bevezetésével kapcsolatos pályázat – összegezte Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A szakértő szerint az informatikai és képzési pályázat is azért volt népszerű idén, mert a fennálló munkaerőhiányra adott választ. A termelő-szolgáltató-kereskedői szektorban működő vállalatok nyújthattak munkavállalóik számára képzéseket, számítástechnikai fejlesztéseket végezhetnek, ami a munkaerő megtartására bizonyul hasznosnak.

Mit hoz 2019?

A jövő év eleje azzal fog telni, hogy a támogató hatóság összegzi az elmúlt év tapasztalatait, ilyenkor a ciklus vége fele gyakori, hogy átrendeződések történnek. Vagyis: a megmaradó pénzekből új kiírások lesznek.

A pályázati tanácsadó cég szerint 10-15 milliárd forint értékben Ipar 4.0-hoz való kötődés, valamint technológiai javuláshoz kapcsolódó kkv-pályázatok várhatóak, illetve az innováció területén még ennél is nagyobb értékben jelenhetnek meg támogatások termékfejlesztésre, piacfejlesztésre.

„Hasonló intenzitásra számítunk 2019-ben is, mint idén. A többi között arra is számítunk, hogy az innovációs pályázatok ismét elérhetőek lesznek Budapesten és Pest megyében” – mondta a szakértő. Összességében 2019 a digitalizáció éve lehet, a pályázati pénzek összes költsége 100 milliárd is lehet, akár 2-3 ezer nyertes pályázóval – összegezte a társaság.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Rekordévet zárhat a mezőgazdaság

2018, december 10 - 23:20

Tájékoztatásuk szerint a növekedést elsősorban a szántóföldi növénytermesztés, a gyümölcstermesztés, illetve a baromfi ágazat alapozta meg.

Kukoricából 7,4 millió tonna került a magtárakba, amely 10 százalékkal több, mint egy éve. A búza termésmennyisége 5,2 millió tonna volt, megegyezik az előző évivel. A 988 ezer tonnás repcetermés 5,2 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

A gyümölcstermesztésben meghatározó alma mennyisége az idén meghaladta a 750 ezer tonnát, ami mintegy másfélszerese a 2017. évinek. Meggyből pedig 80-85 ezer tonna termett, ez szintén jelentősen felülmúlja az előző évi szintet.

A legtöbb állattenyésztési ágazat termelése is nőtt 2018-ban, a baromfiágazatban pedig a madárinfluenza hatásának kifutása figyelhető meg. A vágóhidak baromfivágása január-októberben élősúlyban 13 százalékkal bővült, ezen belül a kacsa- és a libavágások voltak a meghatározóak.

Az engedélyezett vágóhidak szarvasmarhavágása élősúlyban január-októberben 10 százalékkal emelkedett, a sertésvágások egy százalékkal bővültek. Az élő sertés exportjának növekedése mellett csökkent az import, a juhágazatban meghatározó élőállat exportmennyisége január-szeptemberben 16 százalékkal nőtt – összegezte az MTI.

Az agrárium is erősíti a gazdasági növekedést

A mezőgazdasági termelői árak növekedése szintén hozzájárul a folyóáras kibocsátás emelkedéséhez, egyúttal kedvezően hat a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezőségére. A termelői árak 2018. január-szeptemberben 2,2 százalékkal emelkedtek éves alapon.

A szaktárca szerint mindezeknek köszönhetően a gazdaság dinamikus növekedéséhez a mezőgazdaság is hozzájárul idén. A bruttó hazai termék (GDP) volumene az év első három negyedévében 4,8 százalékkal bővült, a mezőgazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal növekedett éves alapon.

Kiemelt fotó: MTVA / Oláh Tibor

Kategóriák: Friss

Figyelem, változás a katában

2018, december 7 - 15:26

Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló törvény a kihirdetését követő naptól, 2018. november 24-étől módosította a főállású kisadózó (kata) fogalmára vonatkozó szabályokat, posztolta az adóhatóság pénteken a holnapján.

Addig az  volt a szabály a katatörvény alapján, hogy

  • nem tekinthető főállásúnak a kisadózó, ha a tárgyhónap egészében a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat.

Az újdonság az, hogy

  • A fenti tanulmányokat folytató másodállású kisadózónak számít 25. életéve betöltéséig akkor is, ha tanulmányait szünetelteti.

Ebből következően, ha egy kisadózó magánszemély a nemzeti felsőoktatásról szóló felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója és szünetelteti hallgatói jogviszonyát, akkor a magánszemély 25. életéve betöltéséig a hallgatói jogviszony szünetelésének ideje alatt – feltéve, hogy az említett a körülmények a tárgyhónap egészében fennállnak – a kisadózó vállalkozásnak havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetnie a kisadózó után.

Kategóriák: Friss

Ennyit költhet a NAV jövőre

2018, december 7 - 15:10

Az idei évben összesen kicsivel több mint 197 milliárdos forintos költségvetést fogadtak el a NAV-nak, de 2019-re a büdzsé már 209,5 milliárdosra hízik, derül ki az adóhatóság honlapjára feltöltött dokumentumokból.

Jövőre több jut például személyi juttatásokra is, valamennyivel több mint 117 milliárd forint, míg idén alig több mint 99 milliárd forintot cimkéztek fel erre a célra.  Ezen belül is a belsősök személyi juttatása a legjelentősebb tétel, 116,8 milliárd forint, amiből

  • 108,9 milliárd forint megy majd elletményekre, munkabérekre, és pédául
  • jubileumi jutalomra majdnem 1,7 milliárd forint,
  • béren kívüli juttatásokra csaknem 3,2 milliárd forint,

Kommunikációra jövőre közel 21 milliárd forintot fordíthat a NAV, 5 milliárd forinttal többet, mint idén. De például a beruházái kiadásoknál jóval kevesebbel, 19 milliárd forint helyett csak 11,5 milliárddal számolnak jövőre.

Kategóriák: Friss

6 millió hektoliter sör folyt le a torkunkon

2018, december 7 - 14:45

Az ágazat előrejelzése alapján a sörpiac forgalma a tavalyi évhez hasonlóan alakulhat 2018-ban is, az ünnepek alatti megnövekvő forgalomra felkészültek a gyártók, közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége az MTI-vel pénteken.

A közleményben Kántor Sándor, a szövetség igazgatója elmondta: 2017-ben 6,2 millió hektoliter sör fogyott Magyarországon, és az  előrejelzések alapján a tavalyihoz hasonlóan, vagy néhány százalékkal afelett alakul majd a forgalom az idén.

  • A hazai, 120 millió korsó feletti éves mennyiség túlnyomó többsége továbbra is magyarországi sörgyárakban és sörfőzdékben készül, maximálisan igénybe véve a meglévő gyártókapacitásokat.

A csapolt sörök a teljes belföldi piac 10 százalékát teszik ki, hasonlóan a 2017-es évhez.

A Magyar Sörgyártók Szövetségét 1992-ban alapították. Tagvállalatai a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., a három magyarországi gyár 1700 dolgozót foglalkoztat. Pártoló tagja a Carlsberg Hungary Kft. A MSSZ tagja a brüsszeli székhelyű Európai Sörgyártók Szövetségének (Brewers of Europe).

Kiemelt kép: MTI/EPA/Tracey Nearmy

Kategóriák: Friss

Megvan, mikor dönthetnek a rabszolgatörvényről

2018, december 7 - 14:26

A Parlament ma közzé tett jövő heti napirendje alapján december 12-én szerdán lesz a végszavazás a november 20-án Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők által benyújtott rabszolgatörvénynek is nevezett tervezetről. Kevesebb mint egy hónap kellett tehát, hogy átnyomják a törvénygyáron a jelentős ellenszenvet kiváltó javaslatot, melynek lényege, hogy 400-ra emelné az elrendelhető túlórák számát, és legfeljebb három évre terjesztené ki a munkaidőkeretet, illetve a túlórák elszámolását.

A legutolsó fejlemény az volt a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban, hogy a Hende Csaba fideszes képviselő vezette törvényalkotási bizottság új indítványa szerint

  • alapszabályként a 250,
  • kollektív szerződés esetén a 300 túlóra megmarad, de
  • „a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján” fel lehet emelni 400 órára, és ehhez nincs szükség kollektív szerződésre.

A módosító ezzel el is nyerte végleges formáját, vagyis erről fognak szavazni jövő hét szerdán. Továbbra sem kizárt tehát, hogy tízórás munkanapok jöjjenek:

Tízórás munkanapok jöhetnek a rabszolgatörvény miatt Egyre több szakszervezet kész sztrájkolni, hogy visszavonják a 400 túlórás, hároméves munkaidőkeret tervezetet.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke csütörtökön azt mondta lapunknak, még e fejlemény előtt, hogy nem elfogadható számukra a maximum 400 túlóra és a hároméves munkaidőkeret intézménye:

Nincs megegyezés, a kormány mondja meg, mennyi lesz a béremelés A cégek egy részénél jelentősen hátráltatja a megállapodást, hogy nincs még meg, mennyi lesz a szakmai minimálbér.

Kiemelt kép: AFP

Kategóriák: Friss