Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel FN – 24.hu
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 28 perc 16 másodperc

Jóval kevesebbet kellene fizetni a gázért, ha nem lenne rezsicsökkentés

4 óra 29 perc

A piaci folyamatokból kiindulva akár 30-40 százalékkal is csökkenhetne a hazai lakossági gázár – ezt mondta a Népszavának egy olaj- és gázpiaci szakértő. Ennél pontosabb becslést nem lehet adni, mert a lakossági gázár politikai kérdés is, mindenesetre ez a közelítő becslés is jól mutatja, hogy a rezsicsökkentéssel 2014-ben befagyasztott, rögzített lakossági gázárral az emberek, a lakosság milyen sokat veszít, mennyivel többet fizet a kelleténél.

Az európai tőzsdei gázár az elmúlt egy év alatt szinte harmadára esett, és ilyen mélyen tíz éve, mondhatni a fejlett európai gáztőzsde kialakulása óta nem járt a kurzus – írja a lap. De ha nemcsak az elmúlt évet nézzük, hanem az elmúlt hat évet is, akkor is az látszik, hogy a piaci gázár sokkal tovább volt a rezsicsökkentéssel befagyasztott árnál olcsóbb, mint amikor meghaladta azt.

Amit az emberek zsebéből így kihúztak, az az államnál csapódik le extraprofitként.

Az állami MVM-hez tartozó MFGK a lakossági gázt az oroszoktól a piacihoz közeli árszinten vásárolja. Az állami gáznagykereskedőnél az elmúlt években durván 100 milliárd forintja gyűlt össze ezen, hogy a piaci árszinten vásárolja a lakossági gázt, csak éppen a lakossági felhasználói ár viszont ezt jócskán meghaladja.

Kiemelt kép: Fotó: Bielik István / 24.hu

Kategóriák: Friss

Óriásplakáton kell megköszönni a kormánynak a támogatást

2019, augusztus 16 - 14:20

Februárban írtunk arról, hogy kormányközeli vállalkozók zsebelték be a minden idők legnagyobb turisztikai programjaként beharangozott Kisfaludy-program keretében kiosztott milliárdos szállásfejlesztési támogatások nagy részét. A Napi.hu most arról számol be, hogy a nyerteseknek óriásplakáton kell köszönetet mondaniuk az Orbán-kormánynak.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség kommunikációs útmutatót készített, amiben részletesen elmagyarázzák, hogyan kell tájékoztatni a lakosságot a fejlesztésről.

100 millió forint feletti támogatási összeg esetén billboard (óriásplakát) méretű tábla kihelyezése szükséges a nyilvánosság számára jól látható helyen a projekt végrehajtása és a kötelező fenntartási időszak alatt. A megfelelő méretű projekttábla megtervezése során a „Köszönjük Magyarország Kormánya Támogatását” mondatot kell alkalmazni

– áll az útmutatóban. Az uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásoknál eddig is ki kellett írni, hogy a projektet milyen forrásból finanszírozták, de nem volt kötelező köszönetet mondani.

A nyertesek többsége százmillió forint alatti összeget nyert, nekik elég hatvancentis táblát kihelyezni hasonló szöveggel. A táblák kihelyezését fotóval kell bizonyítani. A Magyar Turisztikai Ügynökség eddig több mint 700 pályázatról döntött pozitívan, így lényegében az egész ország tele lesz a kormánynak hálálkodó táblákkal. (Fotó: MTI / Beliczay László)

Kategóriák: Friss

Valakinek mosógépre, valakinek új autóra van szüksége

2019, augusztus 16 - 13:35

Alapvetően kétféle ember létezik: vannak, akik élményekre, vannak, akik inkább tartós dolgokra szeretnek költeni. Az viszont közös a két csoportban, hogy mindenkivel előfordult már, hogy éppen nincs elég megtakarítása vágyai eléréséhez. Vagy nem is vágyról, hanem szükségletről van szó. Ilyenkor ésszerű választás lehet a szabad felhasználású személyi kölcsön – de persze nem minden esetben.

„Alapvetően spórolni szoktam a komolyabb kiadásokra, mert kölcsönkérni kifejezetten utálok” – mondta Anti, amikor arról beszélgettünk, hogy mi volt az utolsó nagyobb dolog, amire sok pénzt költött. Nemrég viszont tönkrement az autója ami nélkül nem tud dolgozni – ráadásul plusz terhet jelent, hogy épp egy lakásfelújítás kellős közepén vannak –, úgyhogy áthidaló megoldásként személyi kölcsönt vett fel, amiből sikerült egy használtautót vásárolnia, és még jutott belőle a felújításhoz szükséges dolgokra is.

Ilyen „vészhelyzetek” bárkivel előfordulhatnak, ha a megtakarításait éppen felélte. Mindenki ismeri Murphy törvényét: „Ami elromolhat, az el is romlik”. És mintha egyszerre szeretne elromlani a hűtő, a mosógép, a kazán, a bojler: tiszta gépek lázadása, mintha a hátunk mögött összebeszélnének a tárgyaink. Ha pedig beüt a krach, akkor lehet az ember bármilyen előrelátó, simán kimerülhetnek pénzügyi tartalékai. Nálunk is egyszerre adta meg magát a hűtő és a mosógép, éppen egy héttel azután, hogy hazajöttünk a nyaralásból. Mivel nem rendelkeztünk éppen megfelelő összegű megtakarítással, nem volt kérdés, hogy személyi kölcsönt veszünk igénybe, ami jól tervezhető, szabadon felhasználható és kiszámítható, így egyszerűen be tudtuk építeni a havi törlesztőrészleteket a kiadásainkba.

Ehhez hasonló esetekben az áruhiteleket is érdemes megnézni az áruházakban, de Csaba barátom a személyi kölcsönt jobban szereti, ha hirtelen szüksége van egy nagyobb összegre: „éppen előléptettek nyár elején, úgyhogy igényeltünk a feleségemmel egy nagyobb összegű személyi kölcsönt, hogy végre kicseréljük a lakásunk ablakait” – mesélte Csaba, aki a személyi kölcsön kiszámítható részleteit a fizetéséből már könnyebben kifizeti.

Szponzorált tartalom

THM: 7,3%-24,1%. A tájékoztatás nem teljeskörű. A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

Megkapta a családi cégek vezetését Gyurcsány Ferenc fia

2019, augusztus 14 - 15:41

Átvette Dobrev Klárától a két Altus-cég vezetését Gyurcsány Ferenc fia, Gyurcsány Tamás, az Altus Zrt.-t felszámolják, az Altus Portfolóió Kft. feladata pedig a pénzügyi befektetések kezelése lesz, írja a HVG.

Gyurcsány Tamás 1997-ben született, július eleji hatállyal váltotta édesanyját az Altus Zrt. és az Altus Portfólió Kft. élén. Dobrev Klára a májusi EP-választáson a DK listavezetőjeként jutott be az Európai Parlamentbe, és már a kampány során elmondta, hogy megszűnik az Altus Zrt., ha mandátumot szerez.

Dobrev a HVG-nek megerősítette, hogy felszámolják az Altust: felmondják a szerződéseket, kilépnek a nemzetközi konzorciumból, fia feladata pedig ennek a körülbelül féléves folyamatnak a menedzselése lesz.

Az Altus Portfóliót nem számolják fel, annak feladata a pénzügyi befektetések kezelése marad, de érdemi üzleti tevékenységet ez a cég sem végez majd.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Kategóriák: Friss

A technológiai kiszervezés a reneszánszát éli

2019, augusztus 13 - 14:41

A digitalizáció és az annak következtében élesedő verseny nem egyszer a vállalkozások üzleti folyamatainak alapvető átgondolását kívánják meg. Ehhez rugalmasan alkalmazkodó informatikára van szükség, amit viszont a cégek sok esetben a munkaerőhiány miatt egyedül már nem képesek kialakítani. Marad a külső segítség igénybe vétele, vagyis a kiszervezés, amit jól mutat, hogy az IT-szolgáltatások piacának csaknem harmadát már az outsourcing teszi ki – összegezte az IT Business portál.A klubrendezvényen Marton László, az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese előadásában kiemelte: „a technológiai kiszervezés napjainkban reneszánszát éli, amit mindenki érzékel, legyen szó ügyfélről vagy szállítóról. A technológiai környezet – ami nemcsak a felhőt vagy a többi újdonságot jelenti – olyan komplex elvárásokat támaszt, ami sokkal jobban igényli a cégek hozzáértését. A kiszervezés felfutását a technológia bonyolultsága mellett az informatikában hatványozottan jelentkező szakemberhiány is erősíti”.

Nincs sikerrecept

„Úgy vélem, hibás az az elképzelés, hogy elég az outsourcing trendeket figyelni, és ami az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában történik, az várható a hazai piacon is. Szerintem nincs egységes trend, és azt látjuk a nemzetközi példák alapján is, hogy iparáganként, az adott vállalat technológiai bonyolultságától, méretétől vagy éppen rizikóvállalásától függően jelentősen eltérhet az outsourcing mértéke” – összegezte a szakember.

Marton László

Marton László hozzátette: „az IT-kiszervezésre szánt költségek alapján egyértelműen látszik, hogy Közép-Európában sokkal többet fognak költeni erre, mint az USA-ban vagy Európában, vagyis bőven van tér a piaci növekedésre. Magyarországra vonatkozóan az IDC azt prognosztizálja, hogy a következő 5 évben 3 százalékkal fog nőni a cégek IT-költéseinek kiszervezésre fordított aránya”.

Az elemzés szerint a két legnépszerűbb terület az információs rendszernek a kiszervezése, illetve a hálózat- és desktop-üzemeltetés, de ezeken kívül természetesen megjelenik a vállalati döntéseknél az asztali alkalmazásoknak, az infrastruktúrának, a központi infrastruktúrának és a hosting alkalmazásoknak is a kiszervezett üzemeltetése.

Az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese arról is beszélt, hogy a klasszikus értelemben vett CIO (informatikai igazgató) ma már kicsit Chief Innovation Officer is, tehát a vállalatvezetés az innovációt, újítást is egyre inkább elvárja tőle.

A saját vagy a bérelhető informatikában mindenképpen a bérelhetőt húznám alá, itt kell valahol eveznie ennek az új vezetőnek. Meggyőződésem, hogy nincs egyértelmű válasz, hogy csak a bérelhető vagy csak a saját a jó, valahol a kettő között van a megoldás, hiszen mindenki a saját cégére és érdekeire tudja szabni a kiszervezést. Mondhatnám azt is, hogy mindenkinek saját útja van. Összefoglalva úgy gondolom tehát, hogy nincs egységes recept, de nem szabad kimaradni, mert azzal a cégek egyértelműen lemaradnak a kiélezett piaci és technológiai versenyben – zárta előadását Marton László.

Kiemelt fotó: iStock

Kategóriák: Friss

Minden egyes hívő után tízezreket fizet az állam az egyházaknak

2019, augusztus 13 - 07:54

A magyar állam bőkezűen támogatja az egyházakat, a 2009-es 40 milliárdról tavaly 150 milliárdra nőttek a közvetlenül az egyházaknak juttatott költségvetési források. Ez azt jelenti, hogy minden egyes hívő után több tízezer forintot fizetett az állam az egyházaknak — írta meg a G7.

Az egyházi támogatások elköltéséről különösen keveset lehet tudni. A lap szerint az utolsó, 2011-es népszámlálás alapján a megkérdezettek 42,1 százaléka vallotta magát valamilyen egyházhoz tartozónak, 28 százalék nem válaszolt, míg 19,9 százalék egyházhoz nem tartozónak vallotta magát. Ebből az jön ki, hogy

2018-ban 27 ezer forint jutott minden hívőre.

A lap számításai szerint a rendszeres vallásgyakorlókra évi 90 ezer forint állami támogatás jut.

Megjegyzik: hiába emelkedtek a bérek az utóbbi években jelentősen, a személyi jövedelemadó 1 százalékából az egyházaknak jelentősen csökkent a bevétele. Az állam azonban bőságesen kárpótolta őket: tavaly 145 milliárd forintot kaptak. A Fidesz első kormányon töltött évében, 2010-ben még visszaesés volt, de aztán gyors növekedés kezdődött. A nagy megugrásokat 2016-ban és 2018-ban alapvetően a nagy egyházi építkezések támogatása okozza. Tavaly a 145 milliárdból 99 milliárd beruházásokra ment. Ez azt is jelenti, hogy az egyházakon keresztül a kormányzat elsősorban az építőipart támogatja.

Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Kategóriák: Friss

Rohamléptekben kellene felépíteni a százmilliárdos sportcsarnokot Budapesten

2019, augusztus 13 - 06:44

Az eredeti tervek szerint hétfőn kellett volna aláírni a szerződést a 2022-es kézilabda Európa-bajnokságra épülő multifunkcionális csarnok kivitelezéséről, amire Mészáros Lőrinc családi vállalkozása pályázik a legjobb eséllyel 116 milliárd forintos ajánlattal  — írja a G7.

A közbeszerzés felhívását mindössze 32 nappal ezelőtt tették közzé. Ráadásul úgy, hogy a tender kihirdetésekor jó eséllyel még a végleges tervdokumentáció sem állt rendelkezésre. A kiírás szerint ugyanis a műszaki átadás-átvétel befejezésének határideje 2021 november 15., azaz mostantól nagyjából 27 hónap. A feszített tempót jól mutatja, hogy a kézilabda Eb 2022. január 14-én kezdődik, azaz mindössze 60 nappal az új csarnok tervezett átadása után.

A lap cikke szerint teljesen összecsúsztak a teljesítési dátumok:

A pályázóknak egy hetük volt, hogy a „létesítmény megvalósításához szükséges – valamennyi a műszaki leírásban meghatározott – terv elkészítésére, illetve a kapcsolódó kiegészítő területek és az esetleges bontások, felújítások tervezésére” árajánlatot adjanak. A közbeszerzés elindítása után bő három héttel, április végén pedig már szerződtek is nyertes Középülettervező Zrt.-vel, amelynek a kiírás szerint 90 napja volt a közel 1 milliárd forintért vállalt tervezői munka elvégzésére.

A tervdokumentációt elvileg valamikor július végére kellett volna leszállítani. A kivitelezési tenderrel azonban ezt nem várták meg: már két héttel a tervezésre adott 90 napos határidő lejárata előtt közzétették az ajánlattételi felhívást az építésre is.

Ráadásul az első ajánlatokat elvileg 11 napon belül kellett megadni, azaz még mindig a tervek elkészítésére biztosított határidő lejárata előtt.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Kategóriák: Friss

Kósáék egy vagyont szedtek ki a családi cégből

2019, augusztus 13 - 06:29

A Tocó-Pece Kft. ellen végelszámolás indult, ám a tulajdonosok az eljárás megindulása előtt két hónappal még kivettek a cégből 50 millió forintot — írta meg a Népszava.

A lap emlékeztet: a céget 2014-ben alapította a Kósa Lajossal szoros együttműködésben dolgozó Fiák István ügyvéd. Fiák István a fideszes politikus által vezetett Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tagja és ő járt el azoknak az ügyeknek egy részénél is, amikor a kormánypárti képviselő idős édesanyjához került egy sertéstelep, valamint felbukkant a Kósa Lajost több mint ezermilliárdos örökséggel megkörnyékező csengeri örökösnő.

A jogász 2017 márciusában az addig üzleti tevékenységet nem végző, ám időközben 139 milliósra feltőkésített céget névértéken, mindössze 6 millió forintért adta el Kósa Lajos feleségének.

Az ügyben Hadházy Ákos – akkor még LMP-s, azóta független – képviselő feljelentést is tett, ám a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tavaly februárban azt közölte, hogy nem korrupciógyanús a cégvásárlás.

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu

Kategóriák: Friss

Elviselhetetlen körülmények a BKV munkásszállásán

2019, augusztus 12 - 13:33

Nem éppen azt kapják a BKV által vidékről toborozott sofőrök, mint amire a cég reklámjai alapján számíthattak, hanem többek közt doh, bűz, ürülékes takaró és ágyi poloska várja őket a vállalat munkásszállóján, mondta a Klubrádiónak Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Naszályi annak kapcsán beszélt a kialakult helyzetről, hogy egy korábban megjelent cikk szerint borzalmas állapotok uralkodnak a BKV munkásszállóin, a cég pedig nem ismeri el a gondokat.

A szakszervezeti vezető szerint az egyik sofőr inkább barátoknál lakott a szálló helyett, miután reggelente kialvatlanul ébredt, éjjel pedig összecsípték a poloskák. Naszályi úgy véli, indokolt lenne a BKV sajtóosztályának felszámolása, mert annak működése teljesen felesleges, a megspórolt pénzből pedig a munkakörülményeket kellene javítani.

Kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi/Róka László 

Kategóriák: Friss