Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 54 másodperc

Katás bt. ingatlant értékesít, ezt kell tudni az áfáról

42 perc 7 másodperc
Katás bt. értékesítené a korábban, még nem katásként, fordított adózással vásárolt ingatlanát, hogyan kell számláznia? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Komplex munkabiztonsági és munkaegészségügyi fejlesztés indul

2 óra 57 perc
A Magyar Iparszövetség (OKISZ) munkabiztonsági és munkaegészségügyi komplex fejlesztési programot indított munkavállalói partnerszervezetek bevonásával, a több alágazatot is érintő projektek 2019 május végén fejeződnek be, a tapasztalatok alapján javaslatot tesznek a hatékonyabb munkavédelemhez, munkaegészségügyhöz szükséges lépésekre – közölte Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke.
Kategóriák: Adó

Itt a lista, hová mennek a héten az adóellenőrök

4 óra 36 perc
Kiemelten ellenőrzik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvényeken és azok vonzáskörzetében a vendéglátó-ipari, kereskedelmi, illetve szolgáltató szektorban tevékenykedő, valamint a személyszállítást végző vállalkozásokat. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.
Kategóriák: Adó

Számla pénzneme: forint vagy euró?

8 óra 17 perc
Internetes hirdetésről kapott számlán forintban és "tájékoztatásul" euróban is szerepel a végösszeg. A pénzügyi teljesítés "vásárlás hitelkártyával" jogcímen történik, a vevő bankszámláját az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli meg a bank, ami így nem egyezik meg a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. A számlát forintos vagy eurós számlaként kell kezelni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Munka iskolaszövetkezeti tagként: jár-e szabadság?

2018, augusztus 19 - 17:25
Iskolaszövetkezet keretében végzett munka után jár-e szabadság? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.
Kategóriák: Adó

Meddig marad még a hőség?

2018, augusztus 19 - 14:52
A következő napokban is sok lesz a napsütés, többfelé 35 fokos meleg valószínű. A hét második felében várható egyre többfelé zápor, zivatar, vasárnap néhol már csak 22 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
Kategóriák: Adó

Ellepték a munkaerőpiacot az alkalmi és idénymunkások

2018, augusztus 19 - 12:52
Alkalmi és idénymunkások egész hadát fogadták fel idén a hazai vállalkozások. Az év első hat hónapjában 631 ezer ember szegődött egyszerűsített foglalkoztatottként – írja a Magyar Idők. Az időszakos alkalmazottak után majdnem nyolcmilliárd forint adóbevétellel gazdagodott az állami költségvetés.
Kategóriák: Adó

Változás az ötös- és a hatoslottó sorsolásában

2018, augusztus 19 - 10:11
Az ötöslottó sorsolásán való részvételre pályázók közül ezentúl három számhúzójelöltet sorsolunk ki, közülük kerül ki majd a Szerencseszombat műsorban szereplő számhúzó. A számhúzójelöltek alapnyereménye továbbra is 30 ezer forint marad. Változnak a hatoslottó-sorsolásban résztvevők kiválasztására vonatkozó szabályok – közölte a Szerencsejáték Zrt.
Kategóriák: Adó

Lángossütő – milyen áfakulcsot kell használni?

2018, augusztus 19 - 06:15
Milyen áfakulccsal kell számolni a lángos helyben fogyasztásakor, illetve milyennel elvitelkor? Számít-e, milyen feltét van a lángoson? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.
Kategóriák: Adó

Rosszkor benyújtott áfabevallás – ezek a jogkövetkezmények

2018, augusztus 18 - 17:15
Mi a jogkövetkezménye annak, ha a számla korábbi periódusban került bevallásra (teljesítési időpont alapján) az áfatörvény 60. paragrafusa helyett? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert, a Global Tax-Office Kft. szakértője válaszolt.
Kategóriák: Adó

Hitelminősítés: nincs nagy negatív hatása, hogy elmaradt az S&P-felminősítés

2018, augusztus 18 - 14:43
Csath Magdolna közgazdász szerint nincs nagy negatív hatása annak, hogy a Standard & Poors hitelminősítő többek várakozásával ellentétben változatlanul hagyta, nem javította Magyarország adósbesorolását.
Kategóriák: Adó

Elhullott rovart találtak gyermektápszerben

2018, augusztus 18 - 11:17
Elhullott rovart találtak gyermektápszerben, az esetről szlovén bejelentés alapján értesült az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hivatal pénteken.
Kategóriák: Adó

Új szabály a jogosítvány megszerzéséhez igényelhető támogatás adómentességéről

2018, augusztus 18 - 08:23
Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi XLI. törvény (Mód tv.) adómentességi rendelkezése révén a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének új 7.40. pontja értelmében 2018. július 1-jétől adómentes a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjából a jogszabály alapján visszatérített összeg – írja honlapján a NAV.
Kategóriák: Adó

Ügyvezető gyeden: ezek a járulékfizetési kötelezettségek

2018, augusztus 18 - 06:15
Ha a cég ügyvezetését egy gyeden lévő kismama látja el, milyen jogviszonyba sorolható? Milyen járulékfizetési kötelezettség áll fenn? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt bírság a KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezetre

2018, augusztus 17 - 19:36
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában kilencmillió forintra bírságolta a KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezetet. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján november végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket – írja honlapján az MNB.
Kategóriák: Adó

Elektromos közlekedésbe fektet az állam

2018, augusztus 17 - 17:49
Villámtöltőkkel telepítik be az országot. Már az első pályázatokról döntöttek is – írja a napi.hu.
Kategóriák: Adó

Szeptembertől több mint 1300 fő részesül művészjáradékban

2018, augusztus 17 - 15:58
Szeptembertől több mint 1300 fő részesül művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít – közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtökön az MTI-vel.
Kategóriák: Adó

Megugrott a kereslet az alkalmi és idénymunkára

2018, augusztus 17 - 14:07
Növekszik az igény az alkalmi és idénymunkásokra; az év első hat hónapjában 631 ezer ember szegődött el az egyszerűsített foglalkoztatás kereteiben; a legálisan felvett időszakos alkalmazottak után majdnem nyolcmilliárd forint adóbevétel érkezett a kincstárba fél év alatt – írta a pénteki számában a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatására hivatkozva.
Kategóriák: Adó

Kell-e türelmi időt adni a szükséges képesítés megszerzésére?

2018, augusztus 17 - 12:35
A munkáltató eljárása nem felel meg az Mt. 6. §-ában foglalt követelményeknek, ha az általa utóbb kizárólag a saját döntésen alapuló, jogszabály által elő nem írt képzettség megszerzéséhez kötött munkakört hosszabb ideje enélkül betöltő közalkalmazottnak (munkavállalónak) a képesítés megszerzésére nem biztosít türelmi időt. A képesítés hiányára alapított felmentés (felmondás) ebben az esetben nem okszerű – mondta ki a Kúria.
Kategóriák: Adó

Tájékoztató a katára áttérő ügyvédi irodák osztalék utáni adót kiváltó adófizetési kötelezettségéről

2018, augusztus 17 - 11:20
2018. január 1-jétől a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 3. §-a alapján a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet az ügyvédi iroda is – írja tájékoztatójában a NAV.
Kategóriák: Adó