Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 23 perc 2 másodperc

A vendégéjszakák száma 4,9%-kal, az árbevétel 9,8%-kal nőtt

1 óra 5 perc
2019. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken). A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 8,9 százalékkal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma 1,9 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 9,8 százalékkal emelkedett.
Kategóriák: Adó

Lezárul a bankjegyek megújítási programja

2 óra 7 perc
Lezárul az év végén a bankjegyek megújítási programja, a többletkibocsátás költsége 4–5 milliárd forint volt – mondta Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatóság igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Kategóriák: Adó

Nem lassít a NAV a digitalizációs fejlesztésekkel

3 óra 9 perc
Az online számlázó rendszer sikeres bevezetését követően további területeken indít technológiai fejlesztéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 2020. július elsejétől minden belföldi adóalanyok közötti számláról online adatot kell majd szolgáltatnia a cégeknek, 2021 tavaszától akár a vállalkozások áfabevallási tervezetét is elkészítheti a hivatal. Az EY szakmai konferenciáján Czöndör Szabolcs a NAV főosztályvezetője kiemelte, hogy mindezzel párhuzamosan megkezdték egy még szélesebb körű ellenőrzési adatátadási kötelezettség előkészítési munkálatait is.
Kategóriák: Adó

Hetvenmilliárd forintnyi dél-koreai beruházás érkezik Magyarországra

4 óra 11 perc
Négy dél-koreai vállalat összesen hetvenmilliárd forintot ruház be Magyarországon, és ezzel 300 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szöulban, miután tárgyalt Kang Kjung Vha dél-koreai kollégájával, olvasható az MTI oldalán.
Kategóriák: Adó

Növényegészségügy: jelentősen szigorodtak a lakosságot érintő előírások

5 óra 13 perc
A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az EU december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere. Ezentúl gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – mindenhez kell növényegészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni, olvasható a Nébih oldalán.
Kategóriák: Adó

6,1%-kal nőtt az ipari termelés

6 óra 15 perc
2019 októberében az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,4 százalékkal emelkedett, olvasható a KSH gyorsjeletésében.
Kategóriák: Adó

Adóügyi államtitkár: sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez

7 óra 17 perc
Nyugdíjasok meglehetősen nagy csoportjának kedveznek azok a járulékszabályok, amelyeket szerdán szavazott meg az Országgyűlés – mondta a Magyar Nemzet csütörtöki számában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.
Kategóriák: Adó

Nyugdíjemelés, rokkantsági járadék 2020. január 1-jétől

8 óra 18 perc
2020 januárjától 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások, ezt megelőzően azonban 0,7 százalékkal kell növelni azoknak a nyugellátását, ellátását, akik 2019 novemberében egyösszegű kiegészítésben részesültek – derül ki a Magyar Közlöny 200/2019. számában megjelent 300/2019. számú kormányrendeletből.
Kategóriák: Adó

Pécsi gimnazisták nyerték az idei PénzSztár versenyt

9 óra 29 perc
A Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola és Gimnázium ZsANK nevű csapata lett az első az immár hetedik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Külhoni Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyén. A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében megrendezett országos döntőben A Ravasz, az Agy és a 2 Csavaros eszű nevű békéscsabai csapat végzett a második helyen, míg a harmadik a ceglédi Team Wilson lett.
Kategóriák: Adó

A VKF megkezdte a kétéves bérmegállapodás idei makromutatóinak értékelését

11 óra 33 perc
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) megkezdte a kétéves bérmegállapodás idei makromutatóinak értékelését. A munkaadói oldal nem változtatna a 8 százalékos mértéken, a szakszervezetek újratárgyalnák a megállapodást, olvasható az MTI oldalán.
Kategóriák: Adó

Mire kell figyelnünk az év vége előtt?

12 óra 35 perc
A Mazars idén is elkészítette összefoglalóját az év végi teendőkről. Olyan adózási határidőkről és választási lehetőségekről van szó, melyeket a társaságok pénzügyi vezetésének szem előtt kell tartania – még akkor is, ha vészesen közelednek az ünnepek. Több adózással összefüggő témában is kiemelten fontos határidő ugyanis 2019. december 20-a, illetve a 31-e. A szokásos bevallási dátumok mellett több különleges határidőre is oda kell figyelnünk. Ráadásul olyan döntések meghozatalának is ekkor lehet itt az ideje, melyek később már nem, vagy csak nagyobb adminisztrációval pótolhatók.
Kategóriák: Adó

Öt hasznos tudnivaló az elektronikus ügyintézéshez

13 óra 37 perc
Az adózók számos kihívással szembesülnek az adóhatósággal történő elektronikus kapcsolattartás során: határidőket késnek le, hibásan vagy hiányosan adják be jogorvoslati kérelmeiket. A Deloitte Legal ügyvédjei összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat a sikeres elektronikus ügyintézéshez.
Kategóriák: Adó

Transzferárazás: szakkérdés vagy jogkérdés?

14 óra 38 perc
A transzferárazás kérdése az alapul szolgáló tényállás függvényében lehet szakkérdés és lehet tisztán jogkérdés. A szokásos piaci ár meghatározása során nem az alapul szolgáló jogviszony minősítése, hanem az adott ügylet paramétereihez legközelebb álló jogviszonyokra alkalmazott ellenérték meghatározása a kérdés – mondta ki a Kúria.
Kategóriák: Adó

Cigicsempészekre csapott le a NAV

2019, december 11 - 21:34
Adózatlan cigaretta a poggyászban, csempészett cigi, marihuána és végrehajtás alatti luxusautó egy raktárépületben – friss rajtaütésekről számolt be a NAV.
Kategóriák: Adó

Ingyenesen utazhatnak a fővárosi álláskeresők a budapesti tömegközlekedés járatain

2019, december 11 - 19:54
Ingyenesen utazhatnak januártól a budapesti álláskeresők a fővárosi közösségi közlekedés járatain – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
Kategóriák: Adó

Nem viszik házhoz a nyugdíjakat, sztrájkkal követelnek béremelést a postások Szerbiában

2019, december 11 - 18:04
A szerbiai posta dolgozóinak több mint egy hete tartó sztrájkja miatt az idősek nem kapták kézhez nyugdíjaikat, de a számlák sem érkeztek még meg a háztartásokba, és a leveleket, illetve a csomagokat sem kézbesítik december 3-a óta. A dolgozók béremelést követelnek.
Kategóriák: Adó

Belépési nehézségek technikai hiba NAV-portálokon, ma még karbantartás is lesz

2019, december 11 - 17:11
A NAV több portáljára egyes adózók technikai hiba miatt nem tudnak belépni, ma este pedig karbantartás is lesz, közölte honlapján a NAV.
Kategóriák: Adó

Új tb-törvény, céginformáció, recept, kuruzslás, sporttámogatás: friss és reparált jogszabályok jöttek le a törvénygyári szalagról

2019, december 11 - 16:02
Az Országgyűlés őszi ülésszakának utolsó napján több – adókat és társadalombiztosítást is érintő – jogszabályt és törvénymódosítást is megszavaztak a képviselők.
Kategóriák: Adó

Iránymutatás kell a jogalkotónak és a jogalkalmazóknak – 2019 mérlege a Kúrián

2019, december 11 - 15:00
A Kúria 2019. második félévi munkájának értékeléséről december 10-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatón dr. Darák Péter elnök elmondta: 2019 a visszajelzések éve volt. Egyrészt nyugvópontra jutottak a Kúriát érintő jogalkotási kérdések, másrészt kialakult a közigazgatási ítélkezésre vonatkozó új szabályozás.
Kategóriák: Adó

Hibás termék, rossz kivitelezés – ezeket érdemes tudni a jótállásról és a szavatosságról

2019, december 11 - 13:40
Naponta használjuk a szavatosság, a garancia, a jótállás, valamint a hibás teljesítés kifejezéseket, mégis sok esetben keverjük ezeket fogalmakat. Ismertetjük, mit jelentenek a jogszabályokban, illetve a gyakorlatban.
Kategóriák: Adó