Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 9 perc 37 másodperc

A pénztárgépek szervizelésére jogosító, névre szóló igazolványok lejárata veszélyhelyzet alatt

44 perc 47 másodperc
A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró, Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított, a pénztárgépek szervizelésére jogosító, névre szóló igazolványok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek, hívja fel az érintettek figyelmét honlapján a NAV.
Kategóriák: Adó

Az 5 százalékos áfa alkalmazásának feltételei az elvitelre értékesített ételre, italra

1 óra 44 perc
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján ismerteti a veszélyhelyzet alatt alkalmazandó védelmi intézkedéssel bevezetett, az elvitelre vagy házhoz szállítással készülő ételek 5 százalékos áfájának alkalmazási feltételeit.
Kategóriák: Adó

Uniós fogyasztóvédelmi stratégia – a fogyasztói jogokat érintő új kihívásokhoz tervezve

2 óra 44 perc
Az Európai Bizottság november közepén bemutatott fogyasztóügyi stratégiájának célja a koronavírus-járvány miatt felszínre került, fogyasztói jogokat érintő új kihívások kezelésének javítása, továbbá az, hogy kellő hangsúlyt fektessen a nemzetközi együttműködésre és a következetes fellépésre a fogyasztói jogok és a környezetvédelem terén – közölte Didier Reynders igazságügyi biztos Brüsszelben hétfőn.
Kategóriák: Adó

Őszi adócsomag: íme az szja és a szocho változásai

3 óra 44 perc
Az Andersen Magyarország összefoglalta az őszi adócsomag személyi jövedelemadót érintő változásait, illetve a családi gazdaságokkal kapcsolatos új szabályozás okán a szociális hozzájárulási adót érintő módosításokat.
Kategóriák: Adó

Varga Mihály: hatpontos javaslatcsomag a pénzügyek könnyítésére

4 óra 56 perc
A gazdaságvédelmi operatív Törzs ülésén ma a pénzügyek intézését könnyítő javaslatokról tárgyaltak. A Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium javaslataira építve 6 pontot fogadott el a törzs, ezek mindegyike egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi az ügyintézést – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter Facebook oldalán videóban ismertette ezeket.
Kategóriák: Adó

A főnök akár személyesen is ellenőrizheti az otthoni munkavégzést

5 óra 34 perc
A munkáltatónak meg kell győződnie, hogy a dolgozói rendelkeznek a távmunkához szükséges feltételekkel, amelyekről akár személyesen is megbizonyosodhat – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Kategóriák: Adó

Gyed, illetve gyes és bölcsőde együtt: amit mérlegelni kell a munkába visszatérés előtt

6 óra 45 perc
Magyarországon a szülők gyermekük 3 éves koráig otthon maradhatnak a gyermek gondozása céljából, nem kötelesek visszatérni a munkahelyükre. Biztosítási jogviszonytól, előzetes jövedelmi szinttől is függ, milyen összegű ellátásra jogosult a szülő ebben a 3 évben. A gyermekgondozási díj, vagyis a gyed maximalizálva van, a gyes régóta bruttó 28 500 forint, így anyagi okok miatt is sokan döntenek amellett, hogy hamarabb térnek vissza a munkaerő-piacra. A gyermek napi gondozására megoldást kell találni, ennek lehetséges módja a bölcsőde. Cikkünkben azt járjuk körbe, milyen feltételekkel működhet együtt a gyed/gyes és a bölcsőde, mire kell figyelni, mikor jár, mikor nem az ellátás.
Kategóriák: Adó

Hétfőn megkezdődött az országos tesztelés az oktatási intézményekben

8 óra 4 perc
Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban a hét nagy védekezési akciójának nevezte a tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését, olvasható a kormany.hu oldalon.
Kategóriák: Adó

MNB: azonnali tiltás a HBA Faktoring Kft.-nek és egy magánszemélynek

9 óra 4 perc
Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti HBA Faktoring Kft.-nek és egy magánszemélynek, hogy jogosulatlan pénzügyi közvetítői (alkuszi), illetve követelésvásárlási tevékenységet végezzenek, olvasható a Magyar Nemzeti Bank oldalán.
Kategóriák: Adó

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

9 óra 54 perc
Érdemes alaposan átnézni a kata és az alanyi adómentességi keretünket, mert könnyen érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések. A kockás füzetet viszont felejtsük el, ugyanis rendelkezésre állnak online megoldások is.
Kategóriák: Adó

2021-től az új otthonteremtési kedvezmények lendületet adhatnak a lakáspiacnak

10 óra 4 perc
A hazai lakáspiaci folyamatokat 2020-ban a koronavírus-járvány megjelenése határozta meg. A második negyedévben a tranzakciók száma 34 százalékkal elmaradt 2019 azonos időszakához képest, Budapesten pedig ennél is nagyobb volt a csökkenés, olvasható a Magyar Nemzeti Bank elemzésében.
Kategóriák: Adó

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

11 óra 4 perc
Máris elbukni látszik Parragh László adóreformja. Ülésezett hétfőn az Országgyűlés, és Csárdi Antal, az LMP képviselője arról tett fel azonnali kérdést, hogy mi lesz az iparűzési adó sorsa, olvasható a hvg.hu oldalán.
Kategóriák: Adó

Őszi adócsomag: változások a helyi adókban és a gépjárműadóban 2021-től

13 óra 9 perc
2020. november 17-én az Országgyűlés elfogadta a 2021. évi adótörvény-változásokat. A helyi adókat és a gépjárműadót érintő főbb módosítások a következők.
Kategóriák: Adó

Egyre többen kötnek már online biztosítást

2020, november 23 - 21:50
A biztosítás bizalmi kérdés, mégis egyre többen kötnek szerződést online, a személyes ügyintézéshez a legtöbben csak megszokásból ragaszkodnak–- közölte az OTP Mobil Kft. az MTI-vel hétfőn.
Kategóriák: Adó

Itt a rendelet: védett vásárlási sáv az időseknek

2020, november 23 - 21:23
A Magyar Közlöny 256. számában megjelent a Kormány 513/2020. (XI. 23.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet rendelet módosításáról, amely a 65. életévüket betöltött személyek védett vásárlási sávjának részleteit határozza meg.
Kategóriák: Adó

Életbe léphet az EU és Kína közötti, földrajzi árujelzők védelméről szóló megállapodás

2020, november 23 - 20:50
Az Európai Unió Tanácsának jóváhagyásával 2021 elejétől életbe léphet az a megállapodás, amely száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban biztosít védelmet azok jogtalan használatával, termékutánzatokkal szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.
Kategóriák: Adó

Termékvisszahívás: Auchan narancsos étcsokoládé

2020, november 23 - 20:20
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján hívja fel a figyelmet arra, hogy az Auchan visszahívja a sajátmárkás étcsokoládéját a csomagoláson nem jelzett allergének miatt.
Kategóriák: Adó

Magnóliaként árusított mogyoróbokor: szaporítóanyag-árusokat ellenőrzött a Nébih

2020, november 23 - 19:50
Az illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-kereskedelem felderítése és felszámolása érdekében szervezett egy hónapos országos célellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.
Kategóriák: Adó

Az egyéb adók terén is hoz változásokat az őszi adócsomag

2020, november 23 - 18:50
A november 17-én elfogadott adócsomag az egyéb adókban is tartalmaz módosításokat. Turizmusfejlesztési hozzájárulás, gépjárműadó, pénzügyi szervezetek különadója – csak néhány az érintettek közül, az Andersen Magyarország elemzése összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat.
Kategóriák: Adó

Az Adótanácsadók Egyesülete tájékoztatója

2020, november 23 - 17:50
Elismeri a pénzügyi kormányzat, hogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe, munkájuk szükségessége az áfabevallás-tervezet kiajánlása után. Levelük azonban hallgat arról, hogy a kiajánlás használata szerintük miért jelentős adminisztrációcsökkentés – mondta el Zara László az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.
Kategóriák: Adó