Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 26 perc 56 másodperc

Térítés nélküli ingatlanátadás: hogyan érinti a kiva alapját?

5 óra 23 perc
Kivás cég egy jelenleg irodának használt ingatlanját szeretné térítés nélkül átadni az ügyvezetőjének, aki nem tulajdonosa a cégnek. Az ingatlan könyv szerinti értéke 10 millió forint. A lakóingatlannak, illetve a nem lakóingatlannak minősülő értékesítésre nem választotta az áfakötelezettséget. A térítésmentes átadás hogyan érinti a kiva alapját? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász szakértőnk válaszolt.
Kategóriák: Adó

Így kell továbbszámlázni a közüzemi díjakat

2019, augusztus 17 - 17:37
A bérleti díj mellett a közüzemi (áram-, víz-, gáz-) díjakat is továbbszámlázza a bérbeadó a bérlőnek. Van-e bármi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy az elkészült számla mellé az eredeti (a szolgáltatótól megkapott) számla másolatát mellékelni kell? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Külföldön egyetemista egészségügyi ellátása Magyarországon

2019, augusztus 17 - 06:43
Szeptembertől gyermekem külföldön (Ausztriában) kezdi meg felsőoktatási, egyetemi tanulmányait, de az állandó lakóhelye Magyarországon marad, kint egyetemi kollégiumban fog lakni. Hol és milyen feltételekkel lesz jogosult egészségügyi ellátásra? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.
Kategóriák: Adó

Kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát talált a NAV egy kisbuszban

2019, augusztus 16 - 18:42
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Ártándnál egy román kisbuszban megközelítőleg kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak. Az ügyben költségvetési csalás miatt indult eljárás – írja honlapján a NAV.
Kategóriák: Adó

Készpénzfizetési szabályok: mennyit fizethetünk „cashben” partnereinknek?

2019, augusztus 16 - 17:05
Kevesen tudják, hogy 2019-ben egy pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó számára nem fizethet többet készpénzben, mint bruttó 1,5 millió forint havonta. A szabály jól jelzi, hogy a hatóságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a készpénzfizetés visszaszorítására a gazdaság kifehérítése érdekében – emelte ki egy sajtóközleményben Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. A tranzakciók 1,5 millió forintot meghaladó része után 20 százalék mulasztási bírságot kell fizetni.
Kategóriák: Adó

NAV: az ekhóról szóló törvény évközi változásairól

2019, augusztus 16 - 15:42
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ismertetőt tett ma közzé honlapján az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló törvény évközi változásairól.
Kategóriák: Adó

Bankkártyával fizet? Erre figyeljen hamarosan!

2019, augusztus 16 - 14:01
Nagyot változik egy hónap múlva a bankkártyahasználat: biztonságosabbá válnak a tranzakciók a PSD2 irányelvnek köszönhetően. Az is lehet persze, hogy elhalasztják az egészet – írja a napi.hu.
Kategóriák: Adó

Egyéni járulékok összevonása? Ezért nem lenne egyszerűbb a rendszer

2019, augusztus 16 - 12:46
A közelmúltban komolyan felvetődött – noha az elképzelés még törvényjavaslat formájában nem fogalmazódott meg – az egyéni járulékok (nyugdíjjárulék, természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék, munkaerő-piaci járulék) összevonása. Cikkünkben bemutatjuk, miért nem lenne egyszerűbb és kevésbé összetett a kötelezettség pontos megállapítása az egyéni járulékok összevonását követően.
Kategóriák: Adó

300 millió forint közművelődési intézmények felújítására

2019, augusztus 16 - 11:30
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma háromszázmillió forint keretösszeggel pályázatot hirdet közművelődési érdekeltségnövelő támogatásra. A pályázat célja a közművelődési intézmények, közösségi színterek műszaki-technikai eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítása, épületének karbantartása, felújítása – olvasható a kormany.hu-n.
Kategóriák: Adó

Annyi pénz lesz a költségvetésben, hogy jelentős adócsökkentésre is lehetőség lenne

2019, augusztus 16 - 10:27
Hatalmas többlet látszik a következő évek költségvetéseiben, amiből a kormány adót csökkenthet, vagy – ha lenne szándéka – elindíthatja az oktatás, az egészségügy reformját – írja a nepszava.hu.
Kategóriák: Adó

Csökken az orosz kőolajexport vámja

2019, augusztus 16 - 09:23
Oroszország szeptemberben tovább csökkenti a kivitelre szánt kőolaj vámját az energiahordozó árának a mérséklődése miatt.
Kategóriák: Adó

Dízelbotrány: több mint 430 ezren fogják perbe a Volkswagent Németországban

2019, augusztus 16 - 08:00
Több mint 430 ezren csatlakoztak Németországban a Volkswagen (VW) konszern ellen az autógyártó társaság dízelbotránya miatt szervezett csoportos keresethez – közölte csütörtökön a szövetségi igazságügyi hivatal.
Kategóriák: Adó

Mennyire kiszolgáltatott a kölcsönzött munkavállalói státusz?

2019, augusztus 16 - 06:15
A munkaerő-kölcsönzés keretein belül foglalkoztatottakra nem minden esetben ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint a hagyományos, nem atipikus keretek között dolgozó munkavállalókra, és a jogszabályokat ismerve kijelenthető, hogy sok esetben hátrányosabb helyzetben vannak a kölcsönzés keretében dolgozók. Különösen igaz ez a munkaviszony megszüntetésének feltételeire, valamint a megszüntetéskori járandóságokra. Ezt mutatjuk be most részletesen.
Kategóriák: Adó

41 ezer üvegnél is több hamis parfümöt, 15 ezer napszemüveget foglalt le a NAV

2019, augusztus 15 - 20:33
Hamis volt az a 41 ezer üvegnél is több parfüm, az a 16 ezer napszemüveg és az a csaknem 5 ezer kozmetikai termék, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy budapesti raktárépületben foglaltak le. A jogtulajdonosoknak okozott kár csaknem eléri az egymilliárd forintot – írja a nav.gov.hu.
Kategóriák: Adó

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

2019, augusztus 15 - 18:57
A vártnál nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
Kategóriák: Adó

Nyomás alatt a szőlő felvásárlási ára

2019, augusztus 15 - 17:29
Önköltség alatti borszőlő-felvásárlási árakat hirdettek meg a felvásárlók a idei szüret elején, és a mostani kilátások alapján a vártnál kisebb mennyiséget vásárolnának fel – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
Kategóriák: Adó

Facebook: európai felhasználók beszélgetéseiről nem készítettek leiratot

2019, augusztus 15 - 15:48
Európai felhasználók nem voltak érintettek azon kísérleti projektben, amelynek keretében a Facebook lehallgatott és leiratozott bizonyos beszélgetéseket – szögezte le csütörtöki közleményében a közösségi oldal.
Kategóriák: Adó

Peking ellenlépéseket ígért a legújabb amerikai pótvámok életbe lépésének esetére

2019, augusztus 15 - 14:05
Kína ellenlépéseket lesz kénytelen bevezetni abban az esetben, ha az Egyesült Államok szeptember 1-től valóban életbe lépteti a korábbi büntetővámok által eddig nem sújtott, 300 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a pótvámot – közölte a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága csütörtökön.
Kategóriák: Adó

Adózási szabályok munkavállaló továbbképzésének támogatásakor

2019, augusztus 15 - 12:34
A nyár végén, a tanévkezdés előtt gyakran felmerül az a kérdés is, milyen adózási feltételek mellett írathatná be a munkáltató munkavállalóját például nyelvtanfolyamra vagy OKJ-s képzésre. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen adózási szabályok vonatkoznak az ily módon adott munkáltatói támogatásra.
Kategóriák: Adó

Szigorodik az ellenőrzés: már nincs türelmi idő a parlagfű kötelező irtására

2019, augusztus 15 - 11:38
Ettől az évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő – mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója csütörtökön az M1-en.
Kategóriák: Adó