Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 1 óra 26 perc

Betett a Brexit a brit munkaerőpiacnak, elmaradtak az uniós dolgozók

2019, április 22 - 18:35
Minimálisra csökkent az újonnan érkező külföldi EU-munkaerő hozzájárulása a nagy-britanniai munkavállalói állomány bővüléséhez a brit EU-tagságról tartott népszavazás óta.
Kategóriák: Adó

Új építésű ingatlan: áfakulcs, -visszaigénylés, értékesítés

2019, április 22 - 12:35
Ingatlanforgalmazó cég új építésű lakást vesz továbbértékesítési céllal, amit csak a harmadik évben, használtként tud eladni. Visszaigényelhető-e az áfa? Az értékesítési idő alatt kiadható-e áfamentesen bérbe az ingatlan? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.
Kategóriák: Adó

Mint a cukor, úgy fogynak a boltokból a tartós iparcikkek

2019, április 22 - 11:14
A kiskereskedelem átlagos növekedési ütemét jelentősen meghaladja a nagyobb értékű iparcikkek forgalmának bővülése, ennek oka szakértők szerint elsősorban a jövedelmek emelkedése és a lakáspiaci fellendülés.
Kategóriák: Adó

Innovációs járulék: itt az ideje előleget fizetni!

2019, április 22 - 06:35
Idén 2019. április 23-a a határideje (a hétvége és a húsvéti ünnepek miatt) a naptári év szerint működő, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) hatálya alá tartozó gazdasági társaságok esetén az első negyedévi innovációsjárulék-előleg megfizetésének.
Kategóriák: Adó

Fejlesztési tartalék felhasználása ingatlanfelújítás során

2019, április 21 - 17:42
Hogyan használható fel a fejlesztési tartalék ingatlanon végzett felújítás során – tudakolta kérdésében olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.
Kategóriák: Adó

Euróval és dollárral voltak tele a bőröndök – pénzmosással gyanúsítják az afrikai ország megbuktatott elnökét

2019, április 21 - 08:57
Pénzmosás és nagy összegű külföldi valuta törvénytelen birtoklása gyanújával indított nyomozást a szudáni főügyész Omar el-Besír megbuktatott szudáni elnök ellen – közölték igazságügyi források.
Kategóriák: Adó

PwC: a digitalizáció segíthet a kockázatkezelési döntésekben

2019, április 21 - 07:55
Bár számos szervezet már alkalmazza az új technológiákat belső ellenőrzési, kockázatkezelési és megfelelőségi funkciói részeként, az ebből származó lehetséges előnyöket mégsem sikerült teljes mértékben a digitális átalakulásba történő beruházásokkal kapcsolatos döntések szolgálatába állítani – mutat rá a PwC Risk In Review című tanulmánya.
Kategóriák: Adó

Nyugdíjasnak lehet-e tekinteni a dolgozót a határozat kiadása előtt?

2019, április 21 - 06:34
A munkavállaló beadta a nyugdíjmegállapításra vonatkozó igényét, a jogosultságáról kapott is igazolást a nyugdíjbiztosítótól, azonban ez az igazolás még nem nyugdíjhatározat. Valószínűsíthetően a kérelemben foglalt naptól megállapítják majd részére a nyugdíjat, de a bérszámfejtésig nem érkezik meg a határozat. A nyugdíjmegállapítási igény leadása és a nyugdíjhatározat megérkezése között lévő időszakban hogyan kell számfejteni a munkavállaló bérét, illetve mikor kell kijelenteni őt a T1041-es nyomtatványon? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.
Kategóriák: Adó

Ilyen esetekben alkalmazható a különbözeti áfa

2019, április 20 - 17:40
Külföldről beszerzett használt autót értékesítheti-e a különbözeti áfa szabályai szerint a kereskedő? Olvasónk kérdésére dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.
Kategóriák: Adó

Megkezdődött a hajózási szezon a Balatonon

2019, április 20 - 16:39
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonos önkormányzatai és a cég vezetése is nagy reményeket fűz az állami tulajdonszerzéshez a társaságban – mondták el a 173. balatoni személyhajózási szezon alkalmából megrendezett ünnepségen Balatonfüreden, miután szombaton befutott a Siófokról indult idei első személyhajó.
Kategóriák: Adó

Osztrák tartományi tiltakozások a menedékkérők órabére miatt

2019, április 20 - 09:40
Ausztria nyolc tartománya közös állásfoglalásban kérte Herbert Kickl belügyminisztert, hogy vonja vissza korábbi, a menedékkérők órabérének egységesítésére és korlátozására vonatkozó javaslatát – erről írt az osztrák sajtó.
Kategóriák: Adó

NAV: karbantartás lesz az ekáerben

2019, április 20 - 08:37
Karbantartás miatt az ekáer 2019. április 20-án23:00 óra és 2019. április 21-én 01:00 óra között nem lesz elérhető – olvasható a NAV honlapján.
Kategóriák: Adó

Cafeteria: aratnak az azonnal elkölthető juttatások

2019, április 20 - 07:35
Bár a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került a SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát – derül ki a BDO Magyarország legfrissebb összegzéséből.
Kategóriák: Adó

Egyéni vállalkozó üzemanyag-elszámolása

2019, április 20 - 06:15
Elszámolhatja-e költségként az üzemanyagot és visszaigényelheti-e a gázolaj áfáját a vállalkozó, ha magáncélra is használja a lízingelt autót? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt
Kategóriák: Adó

Idén először nem munkaszüneti nap a nagypéntek Ausztriában

2019, április 19 - 19:16
Nagypénteken az érintett egyházak Ausztria-szerte tiltakoztak az új rendelet ellen, amely szerint az idén ez már nem munkaszüneti nap az országban.
Kategóriák: Adó

Hihetetlen: nem büntetik a részeg alkalmazottakat

2019, április 19 - 16:20
Csehországban olyan nagy a munkaerőhiány, hogy a cégek nem merik elbocsátani a munka közben alkoholizáló vagy drogozó alkalmazottakat, mert attól tartanak, hogy nem találnak embert a pótlásukra – írja a napi.hu.
Kategóriák: Adó

Most minden kormánytisztviselő kiszámolhatja, mennyire járt rosszul

2019, április 19 - 14:46
Átlagosan nyolc százalékos fizetéscsökkenést jelent a több munka mellett változatlanul hagyott bér – írja a nepszava.hu.
Kategóriák: Adó

Innovációs járulék 2019 – kapcsolódó vállalkozások

2019, április 19 - 12:35
Alanya lesz-e az innovációs járuléknak 2019-től az Adózóna olvasójának mindkét cége: kapcsolódó vállalkozásokról van-e szó esetükben? Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

A legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel tavaly

2019, április 19 - 11:02
Tavaly tizedével nőtt a lakáshitel-állomány, a felvett lakáshitelek összege pedig harmadával, a legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.
Kategóriák: Adó

Közel 20 ezren jelentkeztek a 2020-as pedagógusminősítési eljárásra

2019, április 19 - 09:29
Majdnem 20 ezer pedagógus jelentkezett a 2020-as minősítési eljárásra március 31-éig – írta az eduline.hu az Oktatási Hivatal által közzétett adatok alapján
Kategóriák: Adó