Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 15 perc 13 másodperc

Emelkedik a minimálbér Csehországban

25 perc 20 másodperc
Csehországban 12 200 koronára (141 520 forint) emelik januártól a mostani 11 000 koronás (127 600 forint) minimálbért, döntött a cseh kormány hétfőn Prágában.
Kategóriák: Adó

Ombudsman: objektív vizsgálat kell a bentlakásos intézményekbeli halálozásoknál

1 óra 29 perc
Az alapvető jogok biztosa szerint az állam nem tesz teljeskörűen eleget kötelezettségének, mert a bentlakásos intézményekben bekövetkezett haláleseteket nem automatikusan követi objektív, szakmai vizsgálat, amely független az elhunyt életkorától és az intézmény fenntartójától. Székely László ombudsman jelentésében az emberi erőforrások miniszterének mielőbbi intézkedését kérte.
Kategóriák: Adó

Lesz ajánlat? A kínai Great Wall Motor találkozót kért a Fiat Chryslertől

2 óra 48 perc
Kína egyik vezető járműgyártója szemet vetett a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) olasz-amerikai autógyártó konszernre a Reuters értesülései szerint.
Kategóriák: Adó

FM: eredményes a nyúlhús fogyasztását ösztönző kampány

4 óra 3 perc
Eredményes a nyúlhús fogyasztását ösztönző kampány, egyre többen keresik a terméket a boltokban – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára hétfőn az M1-en.
Kategóriák: Adó

Részesművelés és feles bérlet: mi minősül bevételnek?

5 óra 30 perc
A föld hasznosításának részesművelés jogcímén történő átengedése nem feleltethető meg az Szja tv. szerinti termőföld-haszonbérbeadásnak, így a részesművelési szerződés alapján megszerzett bevétel nem tekinthető termőföld bérbeadásából származó bevételnek, az – attól függően, hogy ezt a tevékenységet a tulajdonos milyen formában végzi – önálló tevékenységből származó, illetőleg egyéni vállalkozói vagy mezőgazdasági őstermelői bevételnek minősül.
Kategóriák: Adó

Folytatják a NAFTA-tárgyalásokat

6 óra 17 perc
Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodásról (NAFTA) szóló tárgyalásokat az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó szeptember elején folytatja – derül ki a három ország tárgyaló delegációinak vasárnap este kiadott közös közleményéből.
Kategóriák: Adó

A tavalyinál kevesebb a búzatermés

7 óra 25 perc
A tavalyi rekordtermésnél az idén kevesebb, 5 millió tonna őszi búza került a magtárakba, de így is lesz elegendő a belföldi ellátásra, exportra pedig mintegy 2,3 millió tonna jut – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője hétfőn az M1-en.
Kategóriák: Adó

Egymilliónál több SIM-kártya tűnhet el

8 óra 27 perc
A kötelező adategyeztetésben érintett mobiltelefonos SIM-kártyák harmadát inaktiválták a szolgáltatók, de a határidőkből kicsúszóknak új szerződést kínáltak a régi szám és egyenleg megtartása érdekében – ismerteti hétfői számában a Világgazdaság.
Kategóriák: Adó

Rendkívüli ülést tart ma a parlament

9 óra 43 perc
A rendkívüli ülést negyven ellenzéki képviselő – az MSZP- és az LMP-frakció tagjai mellett a függetlenek – támogatták aláírásukkal.
Kategóriák: Adó

Kapcsolt vállalkozás? Ezeket a feltételeket kell vizsgálni

11 óra 37 perc
A társaságok közötti ár meghatározásánál, illetve az adóalap alakulásánál nem közömbös, hogy a cégek közötti ügyletek kapcsolt vállalkozások között köttettek-e. Áttekintjük a gazdálkodó szervezetek közötti kapcsolt vállalkozási viszony fennállásának kérdéseit.
Kategóriák: Adó

Táppénzügy: ezt is tudni kell az egyszerűsített foglalkoztatásról

2017, augusztus 20 - 17:35
Alkalmi munkavállalónk munka közben balesetet szenvedett, eltörött a lába. Ez üzemi balesetnek minősül-e? Mire, meddig jogosult a dolgozó? Ha ezt a dolgozót a következő héttől alkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatják, mikor, mire, meddig jogosult? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.
Kategóriák: Adó

Új vetélytársa lesz a hollywoodi mozinak

2017, augusztus 20 - 10:10
A tévékészülékeket és okostelefonokat is gyártó Apple amerikai óriáscég bejelentette: jövőre körülbelül egymilliárd dollárt szán műsorgyártásra.
Kategóriák: Adó

Több vasúti vonalszakaszt korszerűsítenek

2017, augusztus 20 - 09:07
A kormány mintegy 155,2 milliárd forint hazai forrást biztosít a Százhalombatta-Pusztaszabolcs, valamint a Budapest-Hatvan közötti vasúti vonalszakasz korszerűsítése során megvalósuló projektekre a pénteken megjelent kormányhatározatban.
Kategóriák: Adó

Visszaesett az arany kereslete

2017, augusztus 20 - 07:42
A világ 2003,8 tonnára rúgó aranykereslete 2017 első felében 14 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakinál, ezt fedezte a 2100 tonnát közelítő kínálat, annak ellenére, hogy ez több mint tíz százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az Arany Világtanács legfrissebb adatai alapján – közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
Kategóriák: Adó

Amikor nem kell bejelenteni, ha nyugta helyett számlát adnak

2017, augusztus 20 - 06:10
Számlát kér a vevő a készpénzzel kifizetett vásárlásról, az összeget nem ütik be a pénztárgépbe, be kell-e jelenteni a számlát a jelenteni PTGSZLAH nyomtatványon? – kérdezte olvasónk. Magos Zoltánné adószakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Adó és adóalap, ha kivás cég családtagnak vesz repülőjegyet

2017, augusztus 19 - 17:25
A kiva hatálya alá tartozó magyarországi leányvállalat ügyvezetője és családja (feleség és gyermekek) meghívást kapott az amerikai anyacég Atlantában tartandó rendezvényére. Az ügyvezető a repülőjegyeket a vállalkozás számlájáról fizette. A családtagok repülőjegyköltsége után milyen adófizetési kötelezettség keletkezik, illetve érinti-e ez a kivaalapot? Olvasói kérdésekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.
Kategóriák: Adó

Pénz áll a házhoz a turizmusban

2017, augusztus 19 - 13:03
A kormány stratégiai célja a turizmus jövedelemtermelő képességének erősítése, azaz a külföldi turisták tartózkodási idejének meghosszabbítása és költésük növelése, ennek érdekében egyetért a 2030-ig tartó, 300 milliárd forintos Kisfaludy szállásfejlesztési konstrukcióval – derül ki a kormány Magyar Közlönyben pénteken közzétett határozatából.
Kategóriák: Adó

Továbbra is van esély Tesco-sztrájkra

2017, augusztus 19 - 10:07
Nőtt az esélye annak, hogy szeptember elején lebénul a teljes Tesco-hálózat, az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután nem fogadta el a multicég által felkínált, és „sebtiben kommunikált” szeptemberi béremelés lehetőségét, amely 11-17 ezer forintos bruttó többletet kínál a dolgozóknak – írja a Magyar Idők pénteki online kiadásában.
Kategóriák: Adó

Hamarabb visszakapják az áfát, kisebb bírságot fizetnek

2017, augusztus 19 - 09:04
A második negyedéves rangsoroláskor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Kategóriák: Adó

Bővítette kapacitását a debreceni ipari park

2017, augusztus 19 - 07:29
Több mint 600 millió forintból bővítette termelési kapacitását a Daniella Ipari Park Kft. 166,54 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretében – közölte a debreceni székhelyű cég az MTI-vel.
Kategóriák: Adó