Skip to Content

Szabadföld

Tartalom átvétel
Frissítve: 11 perc 13 másodperc

Nem viccelnek a főzdék

8 óra 47 perc
Emlékeznek még, a rendszerváltás után milyen gyorsan szaporodtak el a nagyobb falvakban és a kisebb városokban a házi sörfőzdék? Nagy sláger volt, néhány évig működtek is, de aztán a többség bezárt.
Kategóriák: Belföld

Drágulhat a karaj, kolbász

10 óra 47 perc
AZ UTÓBBI HETEKBEN megugrott az élősertés ára, nagyjából 20 százalékkal kell többet fizetni érte, mint egy évvel korábban. A húsipari cégek más költségei is nőnek, ezért szeretnének árat emelni a hazai boltokban. Azonban egy csapásra az ellenkezőjére fordulhat a helyzet.
Kategóriák: Belföld

Kételkedem, tehát vagyok

14 óra 47 perc
„MINDENT TUD. Káprázatos a muzikalitása, képes vallomásra, tragikumra, és fényes bohóc. Bármit el tud játszani.” Ezekkel a szavakkal köszöntötte Mácsai Pál kollégáját, Für Anikót. Az apropó: Für Anikó, az Örkény Színház színművésze színpadi sokszínűségében, tehetségében, kiemelkedő képességeiben Psota Irén örökségéhez méltónak bizonyult. Idén ő vehette át a Psota-díjat a budapesti Rózsavölgyi Szalonban.
Kategóriák: Belföld

Ember tervez, robot végez

2019, április 19 - 14:00
ELKÉPESZTŐEN fejlődik az orvostudomány: csodára képesek a sebészeti robotok, személyre szabott protézisek készíthetők háromdimenziós nyomtatóval. De még e tudományos varázslatoknál is nagyobb kihívást jelent életmódunk megváltoztatása.
Kategóriák: Belföld

Miért éppen Kandida?

2019, április 19 - 12:00
RÉGEBBEN egyszerű volt a névválasztás, leginkább apáról fiúra, anyáról leányra szállt a keresztnév. Ma már több ezer név közül választhatunk, mégis sokan szeretnének kacifántost és szokatlant adni újszülöttjüknek. Nem csoda, hogy évről évre egyre többen kérelmezik: megváltoztatnák a nevüket.
Kategóriák: Belföld

Milyen a világűr illata?

2019, április 19 - 08:00
VAJON MIT REJT a világűr? Titokzatos talány vagy ismeretlen veszély vár a galaxis mélyén? Ezekre a kérdésekre is választ kap az, aki ellátogat a Vajdahunyad-várban minap nyílt, Varázslatos világűr – Csillagközi kaland című kiállításra.
Kategóriák: Belföld

Elő a zsebkendővel!

2019, április 18 - 14:00
A meleg tavaszi idő virágpompába öltöztette a fákat és bokrokat, ám ennek nem mindenki örül felhőtlenül. Az allergiások életét alaposan megkeserítik a levegőben szálló pollenek.
Kategóriák: Belföld

Lehet drágább, ha jobb

2019, április 18 - 12:00
Az elmúlt tíz évben 150 ezerrel kevesebb új lakás épült, mint amennyi épülhetett volna – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az április elején megnyílt Construma kiállításon. Ami viszont ennél is elgondolkoztatóbb, hogy szavai szerint egymillióval kevesebb lakást újítottak fel.
Kategóriák: Belföld

Kapós az adonyi kecskesajt

2019, április 18 - 08:00
TAVASZ VAN, kecskegidák hada kergetőzik Tiszaadonyban. Az egykori termelőszövetkezet majorságában – ahová lelkes olvasói levél nyomán indultunk el – legalább száz apróság örül a világnak. A gazda pedig az érkeztüknek, hiszen egy idő után ők is tejet adnak majd, amiből sajtok készülhetnek, az ínyencek örömére.
Kategóriák: Belföld

Sportnapló

2019, április 17 - 14:00
A múlt hétvégén – váltakozó sikerrel – mozgalmas csaták zajlottak a sportban a férfiaknál és a nőknél, hazai és nemzetközi porondon, szárazon és vízen egyaránt. Az élre a magyar férfi vízilabda-válogatott sikere kívánkozik. A fiúk a döntőben a saját medencéjükben verték meg 10-8-ra a horvátokat, és ezzel elhódították az Európa-kupát. A dolog pikantériája, hogy két évvel ezelőtt Budapesten épp a mostani ellenféltől kaptunk ki a világbajnoki öntőben… Ez a zágrábi győzelem bizony nagyon jólesett!
Kategóriák: Belföld

Illegális szemetelés

2019, április 17 - 12:00
Különösen nagy mennyiségű, részben veszélyes hulladékot is tartalmazó sittet raktak le ismeretlenek a bajai önkormányzathoz tartozó területen, ráadásul a szigorúan védett földikutyák rezervátumának közvetlen közelében. Az önkormányzat feljelentést tett, és a szennyezés megszüntetését ígéri.
Kategóriák: Belföld

Egy ágyban az oroszlánnal

2019, április 17 - 08:00
NE HÚZZ UJJAT A LÁMÁVAL, mert leköphet, e szabályt megfogadtuk a gyöngyösi állatkertben. Mikor van szükség zebrabódításra, s milyen egy depis pávián? – erre is választ kaptunk. Csak néhány magánállatkert működik hazánkban, az egyik Mátraalján, és azoknak is szigorú szabályoknak kell megfelelniük.
Kategóriák: Belföld

Kitüntetett kétéltű

2019, április 16 - 14:00
A középhegységeink hűvös erdeiben, ott is a gyors folyású patakok lassúbb szakaszaiban, kiöblösödéseiben fordul elő a foltos szalamandra, amely az idén a magáénak mondhatja az Év kétéltűje címet – ami a sérülékenységére és fokozott védelmére utal.
Kategóriák: Belföld

Törhetik a fejüket a hazai halászok

2019, április 16 - 12:00
A halakat különösen erőteljesen sújtja a globális felmelegedés, mert a vízi élőlények a szárazföldi társaikhoz képest a sokkal kisebb hőmérséklet-változásra is jóval érzékenyebben reagálnak. A változás a magyarországi vizeket és halfajokat is érinti.
Kategóriák: Belföld

Lehetetlen vállalkozás

2019, április 16 - 08:00
Mátészalka és Kocsord közt, a Kraszna-hídnál van egy kis mesterséges domb, rajta három székelykapu, körülötte meg szépen növögető fenyőfák. Ha nem lenne asztalsimaságú a táj, azt is hihetnénk, a Székelyföldön járunk, ahová sok százezer magyar turista zarándokol el évente. Ide kevesen jönnek. Ugyan itt is megáll néha egy-egy kocsi, de aztán mennek is tovább, pedig ha felsétálnának a domb tetején magasodó emlékműhöz, gazdagabbak lennének egy sokáig titkolt történelmi esemény ismeretével: székely katonák harcoltak és estek el itt 1919 áprilisában. Nekik állít emléket az az obeliszk, melyen a következő felirat szerepel: „A Székely Hadosztálynak 1918–19. évben a haza integritásáért vívott dicső harcai és e harcokban elesett székely honvédő katonák kegyeletes emlékezetére.”
Kategóriák: Belföld

Mitől szép a pázsit?

2019, április 15 - 14:00
Ha szép, egyöntetű, üde zöld (a szomszéd pázsitjánál is zöldebb) gyepet akarunk, érdemes átgondolni néhány szempontot. Először is a pázsitnak adjuk meg a (fő) helyét a kertben (ne térkitöltőként éljünk vele), lehetőleg a napsütötte részen.
Kategóriák: Belföld

Gazda helyett az aszály arat?

2019, április 15 - 12:00
MÁR SZÁZMILLIÁRDOS kárról beszélnek az agráriumban. Akad gazda, aki a szokásos öttonnás termés helyett hektáronként csak egy-két tonnát vár. Elhúzódhat a kukorica, a napraforgó vetése, s az egyik legfontosabb konzervipari termékünk, a zöldborsó pedig még szinte ki sem kelt.
Kategóriák: Belföld

A Biblia nyomában

2019, április 15 - 08:00
KÜLÖNÖS AJÁNDÉKA A SORSNAK, hogy egész pályáját a Biblia határozta meg. Pedig szülei házában sokáig nem is volt fellelhető, most pedig bárhová nézünk az irodájában, mindenütt kötegekben állnak a szent könyvek. Tarjányi Béla teológiatanárként és bibliakutatóként is kiemelkedő életművet hozott létre.
Kategóriák: Belföld

Mitől szép a pázsit?

2019, április 14 - 14:00
Ha szép, egyöntetű, üde zöld (a szomszéd pázsitjánál is zöldebb) gyepet akarunk, érdemes átgondolni néhány szempontot. Először is a pázsitnak adjuk meg a (fő) helyét a kertben (ne térkitöltőként éljünk vele), lehetőleg a napsütötte részen.
Kategóriák: Belföld

Okoscímke- kisokos

2019, április 14 - 12:00
AZ ÉLELMISZEREK TÁJÉKOZTATÓ CÍMKÉIN számos információ szerepel, melyek közül az ár és a fogyaszthatósági idő tűnik a leginkább fontosnak. Ám más adatokkal sem árt tisztában lennünk, hogy a legmegfelelőbb árut vihessük haza.
Kategóriák: Belföld