Skip to Content

Szabadföld

Tartalom átvétel
Frissítve: 21 perc 35 másodperc

Megújuló Tokaj-vidék

3 óra 55 perc
Kastélyok, műemlék épületek, vallási helyszínek és történelmi utcarészek is megújulnak a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése című projekt keretében.
Kategóriák: Belföld

Még várakozunk

5 óra 55 perc
Három és fél év: nagyjából ennyit késtek tavaly a magyar vonatok. Összesen 1 831 556 perccel később érkeztek meg, mint ahogyan az a menetrendben szerepelt – derült ki a MÁV adataiból, amelyeket az Indexnek küldtek el, miután a lap közérdekű adatigényléssel fordult a cégóriáshoz.
Kategóriák: Belföld

Akár a sarki krimóban

9 óra 55 perc
Példátlan mélységekbe süllyedt James Comey, az FBI tavaly elbocsátott igazgatója és Donald Trump amerikai elnök nyilvánosság előtt zajló párbeszéde. Comey egy célját már elérte: sikerült nagy reklámot csapni a washingtoni elitről és Trumpról szóló könyvének.
Kategóriák: Belföld

Soha véget nem érő háború

2018, április 22 - 14:00
SZÍRIÁBAN MÁRCIUS 15-ÉN volt hét éve, hogy kitört a polgárháború. A harcoknak eddig több mint 400 ezren estek áldozatul, 11 millió ember kényszerült elmenekülni otthonából, szíriaiak milliói élnek a környező országok menekülttáboraiban. A véres évfordulót követően nem sokkal újabb vegyifegyver-támadás történt a főváros közelében. Az országban kialakult helyzetről Szalai Máté külpolitikai elemzővel, a Külügyi és Külgazdasági Intézet, valamint a Corvinus Egyetem kutatójával beszélgettünk.
Kategóriák: Belföld

Türelemüvegtől a vámpírölőig

2018, április 22 - 12:00
AZ EGRI RÉGISÉGVÁSÁR szervezőjeként sokan jól ismerik már Galyó Bélát, aki most új látványossággal rukkolt elő. A százéves minivarrógéptől az ivócsanakon át a spárgafogóig ezernyi tárgyat csodálhatunk meg az újonnan megnyílt Egri Látványtárban, és remek históriákat is hallunk a szenvedélyes gyűjtőtől.
Kategóriák: Belföld

Névjegyük a terror

2018, április 22 - 08:00
A MAGYAR TÖRTÉNELEM legnagyobb arányú emberveszteségét az alig több mint egy évig tartó tatárjárás okozta 1241–42-ben. A muhi csata után a mongolok feldúlták és kirabolták az országot. Az utóbbi másfél évtized régészeti feltárásai megerősítik a korabeli beszámolók állításait a hódítók kegyetlenségéről.
Kategóriák: Belföld

Szívhez szóló tanácsok

2018, április 21 - 14:00
A SZÍVÉS ÉRRENDSZERI betegségek megelőzése igen fontos, mert ezek jelentik a vezető halálokot a magyarok körében is. Ám sokan a felírt koleszterincsökkentőt is hamar elhagyják. Milyen tanácsokat adjon az orvos, hogy azokat a beteg megszívlelje? – erről is szó esett az egri kardiológiai kongresszuson.
Kategóriák: Belföld

Hazarepül a feldobott kő

2018, április 21 - 12:00
MONUMENTÁLIS DOKUMENTUMFILMJEI történelmi múltunk lényeges mozgóképes lenyomatai; operatőrként és rendezőként lírai szépségű, bátor hangvételű magyar játékfilmek kötődnek a nevéhez. Több mint tíz éve forgatott utoljára, senki nem kérdezi tőle, lapul-e forgatókönyv a fiókjában. A Nemzet Művésze, a Magyar Mozgókép Nagy mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 1978-ban kapott Kossuth-díjat, 40 évvel később pedig Kossuth-nagydíjjal jutalmazták. Sára Sándort otthonában kerestük fel.
Kategóriák: Belföld

Elárvult többség?

2018, április 21 - 08:00
Együtt vonult utcára idős és fiatal, jól megfért egymás mellett a magyar, az európai uniós és az Árpád-sávos zászló is. A hétvégén tömegek tüntettek a hamarosan megalakuló negyedik Orbán-kormány ellen.
Kategóriák: Belföld

Őzgidácska sete-suta…

2018, április 20 - 14:00
Ki ne tudná folytatni Fazekas Anna örökbecsű meséjét (a népszerű mesekönyvben Róna Emy varázslatos rajzaival gazdagítva) a balesetet szenvedett kicsi őzről: öreg néne a gondjaiba veszi, s addig neveli, míg a törött lába összeforr. Nos, bár öreg néne állatmentő tette a mesében teljesen helyénvaló, ám a valóságban több mint kockázatos, sőt vegyük úgy, hogy tilos.
Kategóriák: Belföld

Túl a csirkepaprikáson

2018, április 20 - 12:00
A BUDAPESTI SEASONS BISTRO hazánk egyetlen olyan étterme, ahol a nálunk még újdonságnak számító, de Spanyolországban már régóta népszerű Josper kemencével sütik a húsokat. A kemence és a grillsütő egyvelegének köszönhetően magas, akár 500 Celsius-fokos hőmérsékleten, egyszerre faszénen grillezhetnek és pörkölhetnek anélkül, hogy az alapanyag megégne vagy kiszáradna.
Kategóriák: Belföld

Tűzben tisztulva

2018, április 20 - 08:00
ISMÉT EGY LUFI Ferenc pápával kapcsolatban, ami aztán annak rendje és módja szerint gyorsan ki is pukkant: egy újságíró szerint az egyházfő azt állította, hogy a pokol nem létezik. A Vatikán a cikk megjelenésének másnapján cáfolta, hogy a szentatya ilyesmit mondott volna.
Kategóriák: Belföld

Kalap kalap hátán

2018, április 19 - 14:00
Gombatermesztőés -feldolgozó üzemet, kutatóközpontot, valamint komposztkészítő gyárat épít a Fungaria Bio Zrt. Nagykállóban.
Kategóriák: Belföld

Szülinapos kis herceg

2018, április 19 - 12:00
„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” – szállóigévé váltak a mondatok A kis hercegből.
Kategóriák: Belföld

Mérgelődne a palóc király

2018, április 19 - 08:00
ABA SÁMUEL, első választott királyunk nyugodhatott Feldebrőn, ezért is becses műemlék az évszázadok nyomát viselő templom. Altemplomának lépcsői a középkorba vezetnek, freskói Európa-szerte híresek. A templom gondnoka azt panaszolja: beázás rongálja a műemléket, megóvásra szorulna.
Kategóriák: Belföld

Csodakislány született

2018, április 18 - 14:00
Valamennyiünknek van elképzelése arról, hogy a színfalak mögött valójában miként is működnek a tehetségkutató versenyek. Mennyire show-műsor az egész, és mennyire a valódi tehetségek felfedezése, felkarolása. És milyen hatással vannak a versenyek a szereplők családjára, akik igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy csemetéjüket ország-világ megismerje. Nos, hogy mindezt miképp látják a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola zenés diákszínpadának a tagjai, az érzékletesen fejeződik ki a Csodakislány című darabjukban.
Kategóriák: Belföld

Száguldó múlt

2018, április 18 - 12:00
GONDOLTAM, STÍLUSOSAN ÉRKEZEM az oldtimer kiállításra, ezért fejembe csapva ősrégi motoros bőrsisakomat, valamint átláthatatlanná öregült motoros szemüvegemet, lebotorkáltam a garázsba, hogy életet leheljek az évek óta indulásra váró Dongómba.
Kategóriák: Belföld

Méregdrága bécsi kórház

2018, április 18 - 08:00
Tizennyolc éve tart az osztrák főváros jelenlegi legnagyobb beruházása a tervezéssel, előtárgyalásokkal együtt. A kivitelezés költségeit 2009-ben a részhitelező Európai Beruházási Bank még 605 millió euróra becsülte, a mostani számítások már 1,6 milliárd eurónál tartanak, s újabb és újabb váratlan költségek felbukkanásáról hallani. A bécsi északi kórházról (Kran kenhaus Wien-Nord) van szó.
Kategóriák: Belföld

Aludjon jól és keljen a Nappal!

2018, április 17 - 14:00
Sokan hiába számolgatják a bárányokat, nem jön álom a szemükre. Az emberek csaknem egytizede szenved krónikus inszomniában: bár volna lehetőségük aludni, gyakrabban pihennek rosszul, mint jól. Az érintettek többsége este már elszunnyadni sem tud, de az is előfordul, hogy éjjel vagy kora reggel felébred, s nem képes visszaaludni.
Kategóriák: Belföld

Legjobbak a legjobbak ellen

2018, április 17 - 12:00
Nyáron újra összeáll az olimpiai bajnok magyar vízilabdázókból álló Millennium Masters nevű csapat: július 31-én a világválogatottal mérkőzik meg a Duna Arénában.
Kategóriák: Belföld