Skip to Content

Szabadföld

Tartalom átvétel
Frissítve: 9 perc 9 másodperc

Az én képernyőm: Világbéke

8 óra 34 perc
Amióta Katalin hercegné a világ kedvence lett – betöltve a néhai anyósa halála okozta űrt az emberiség szívében –, ő diktálja a divatot. Frizurában mindenképp. Diana hercegnő rövidre vágott szőkesége után jó néhány éve Katalin hosszú barnasága a menő. A szépségkirálynők is mindig az ő fazonját hozzák: magasak, nagyon vékonyak, dús, barna fürtökkel. Így volt ez évekig a Magyarország Szépe versenyeken is. Pláne, amióta Sarka Kata a főnök, aki maga is ezt az ideált testesíti meg, s meg kell hagyni, harmincévesen is sikerrel: simán beállhatott volna a versenyzői közé.
Kategóriák: Belföld

Szálljunk le a Tajgetoszról!

9 óra 4 perc
ÁRNYÉKBAN LÉVŐ VILÁG Magyarországon a különböző tanulási, beilleszkedési gondokkal küzdő gyermekek helyzete. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy durva politikai vitában Tajgetosz-törvénynek titulálták a közoktatási törvény nem régi módosítását, holott a gyógypedagógiai szakmai szervezetek támogatják. Összeállításunkban arra jutottunk: nem erről és nem így kellene beszélni.
Kategóriák: Belföld

Előre a múltba

9 óra 44 perc
Az amerikai elnök Miamiban bejelentette: azonnali hatállyal felszámolja a Barack Obama által Kubával tető alá hozott egyezményt.
Kategóriák: Belföld

A kutyák látásának romlásáról

11 óra 44 perc
Folytatva a múlt hét témáját – a kutyák és az emberek látáskülönbségéről írtam –, most a kutyák látásának romlásáról lesz szó. Ez azért fontos, mert négylábú kedvencünk látásának gyengülését sokszor nehezen vesszük észre, olykor pedig már csak a beállott vakságra figyelünk fel. Azok a kutyák, akik már látásuk 80%-át elvesztették, még mindig könnyen megtéveszthetik gazdájukat és elhitetik vele, hogy semmi gond nincs.
Kategóriák: Belföld

Drágák vagyunk? Árak az unióban

12 óra 44 perc
TUDTA?
Kategóriák: Belföld

Ezt a kínt ne tűrje!

13 óra 44 perc
RUTINMŰTÉTNEK VÉLJÜK a vakbélgyulladáskor végzett operációt, de a gyors sebészeti beavatkozás életet menthet. A diagnózis ma sem könnyű, mert a vakbél féregnyúlványának gyulladása más hasi kórképeket „utánozhat” – gyermekeknél különösen nehéz felismerni a bajt.
Kategóriák: Belföld

Az öregúr elvesztette az önkontrollját - Van ok az aggodalomra

14 óra 44 perc
A Szabad Föld hetilap Kinek mondjam el rovatában megjelent üzenetváltás.
Kategóriák: Belföld

Maradjon ideje élni

15 óra 44 perc
PÖRGÉS EZERREL, munka éjjel-nappal – így képzeljük a neves világcégnél dolgozó fiatalok életét. Az álomba illő karrierért sokan túl nagy árat fizetnek, pedig nem érdemes. Az Év Fiatal Vezetője díjat is elnyert Kindli Erna állítja, tudni kell lazítani: neki a jóga és a túrázás is segít.
Kategóriák: Belföld

F. Tóth Benedek: Az utolsó sóhaj

16 óra 44 perc
Előbb a fények hunytak ki, idővel pedig a csend is megérkezett. Kortognai művész úr nem hallott mást, csak saját zihálását. Dobhártyáján talpából felfutó fájdalom rezgett, s miközben a vér szédítő tempóban áramlott lufifalú ereiben, szemüvege mögül próbált éles fókuszt találni a sötétbe boruló nézőtéren.
Kategóriák: Belföld

Lilán szedhető

2017, június 27 - 07:00
A Szabad Föld Kertje - ITTHON IS gyönyörűen díszlik egy fás cserje, amelynek léteznek hazai rokonai, de ez a kanadai faj még különleges ízű, zamatú gyümölcsöt is terem. S teszi ezt épp akkor, amikor már elfogyott a földieper és még nincs málna, ribiszke, egres a kertben. A mézalmácskát dicsérjük a továbbiakban.
Kategóriák: Belföld

Ha beteg a fűtenger

2017, június 27 - 06:00
Néhány hete Kutyamama aláírással kedves levelet kaptunk, amelyben kérdéseket vetett fel olvasónk. Többek között az érdekelte, mitől alakulhatnak ki a gyepben betegségek, fertőzések. Nos, a gyepbetegségek leggyakoribb kiváltója a gomba, pontosabban gombák, mert sokféle gomba okozhat eltérő és sokszor hasonlatos tünetek mellett fertőzéseket.
Kategóriák: Belföld

Túlélőtúra a volánnál - Luxusautó milliárdokért

2017, június 27 - 05:00
Tudják, ma melyik a világ legdrágább autója? Nem egy Ferrari vagy Bugatti, hanem a Rolls-Royce cég négy évig tervezett és épített Sweptailja. (A név a csodajárgány csapott, összeszűkülő tetejére utal.) Az egyedi megrendelésre készülő, kétüléses luxuskocsi ára a hírek szerint 3,5 milliárd(!) forint. Ennél is jobb sztori, hogy még senki sem látta, de már elkelt a McLaren BP23 kódnevű, háromüléses, ezer lóerős szuperautójának mind a 106 legyártandó példánya – darabonként potom 710 millió forintos áron. Az első 2019-ben kerül a tulajdonosához. Biztosan megéri várni…
Kategóriák: Belföld

Édes savanyúcska - Gyümölcse a forró nyárban üdítő csemege

2017, június 27 - 04:00
A nyirkos, hegyi erdőkben ma is élnek a piros ribiszke vad alakjai, ezekből kezdődött el a nemesítése mintegy ötszáz évvel ezelőtt Európában. Magyar nyelven Lippay János írt először az „édes savanyúcska” bogyókról az 1667-ben megjelent könyvében.
Kategóriák: Belföld

Napocskák a kertben

2017, június 27 - 03:00
Dísznövényként kezdte a napraforgó – legalábbis Európában, amikor a 16. században a spanyol hódítók behozták Amerikából.
Kategóriák: Belföld

Kapás van! Nyáron telelnek

2017, június 27 - 02:00
Kategóriák: Belföld

Új kártevő közeleg

2017, június 27 - 01:00
OLYAN BAKTÉRIUM közelít felénk, amelynek károsító hatásáról egész Európában nincs még igazi tudásunk. Azt viszont már megtapasztalták, hogy szőlőt, olajfát, citrusféléket is pusztít. A baktérium terjeszkedik és terjesztjük is.
Kategóriák: Belföld

Dán újdonság: komposztra a cserepet!

2017, június 27 - 00:03
FÖLDDÉ VÁLÓ CSERÉP. Többé-kevésbé lebomló, cserepet helyettesítő szaporító edények már eddig is léteztek, ám olyan tökéletesen földdé váló papírhenger, amelyet egy dán cég fejlesztett ki, csak most került a növénytermesztésbe.
Kategóriák: Belföld

Szanticska életben maradt

2017, június 26 - 05:00
HÚSZ TAKAROS PARASZTHÁZ, két gyönyörű templom, picurka temető. Szanticska mindenkit elvarázsol. Pedig volt idő, amikor majdnem eltűnt a térképről. Borsod-Abaúj-Zemplén megye legeldugottabb helységének 1989-re egyetlen lakója maradt, Pál István. Ám ő barátaival és családjával megmentette a zsákfalut. Most öt állandóra bejelentett lakosa van – valamennyiükkel találkoztunk.
Kategóriák: Belföld

Nagykövet a Kismenők között

2017, június 26 - 04:00
Nagykövet a Kismenők közt– Miközben innen, Magyarországról nézve egyre kaotikusabbnak tűnik az, ami az elmúlt években az Egyesült Királyságban történik, addig a szigetország alig egy éve Magyarországra kinevezett – skót származású – nagykövete Honvéd-meccsre, Sziget Fesztiválra és piacra jár, videoüzeneteiben magyar költők verseit szavalja magyarul. Iain Lindsay barátságos módon a színfalak elé hozta a diplomácia zárt és merev világát.
Kategóriák: Belföld

Örökzöld fejfedő

2017, június 26 - 03:00
KICSI, NAGY, széles vagy keskeny karimájú, nyújtott tetős, csapott, négyszögletes, kerekded, kúp alakú, prémes, szalma, vászon, de lehet szőr, gyapjú, pálmalevél és bőr is. Hosszan lehetne sorolni, hányféle van belőle. Mármint kalapból. Ember legyen a talpán, aki meg tudná mondani.
Kategóriák: Belföld