Skip to Content

Szabadföld

Tartalom átvétel
Frissítve: 12 perc 17 másodperc

A harmatcsepp a hajnali napsugarak tüzét összegyűjtve lobbantotta lángra a száraz füvet

4 óra 18 perc
VÍZBŐL TŰZ - Kiderült: egy vízcsepp gyújtotta fel a Hortobágyot, ahol mintegy ezer hektár égett le augusztus elején. A harmatcsepp a hajnali napsugarak tüzét összegyűjtve lobbantotta lángra a száraz füvet.
Kategóriák: Belföld

Traktorerőpróba

5 óra 18 perc
A traktoroké volt a főszerep az előző hétvégén Hajdúböszörményben.
Kategóriák: Belföld

Országtorták

6 óra 18 perc
Mogyorós habtészta alapú, rajta mogyorós roppanós réteg, feketeribiszke-zselé, tejcsokoládés karamell, mogyoróhab rétegzodik, és mogyoróolajos áthúzóval lett bevonva. Ez a Balatoni Habos Mogyoró, amely idén Magyarország tortája lett.
Kategóriák: Belföld

Augusztus 19-én született Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes

7 óra 15 perc
Budapesten 1957-ben, augusztus 19-én született Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes.
Kategóriák: Belföld

Korona teszi a királyt – Vagy mégsem?

2017, augusztus 18 - 23:00
Különleges trónra lépésekről írunk az augusztus 18-án megjelent Szabad Föld hetilap 12. oldalán. (Címlapfotónk: Melocco Miklós: Szent István megkoronázása (Esztergom), Németh András Péter felvétele)
Kategóriák: Belföld

A világsztár 65 évvel ezelőtt született, 2009-ben hunyt el

2017, augusztus 18 - 22:15
Patrick Swayze amerikai színész, táncos, énekes, dalíró 1952-ben, augusztus 18-án, Houstonban született. Táncos múlttal állt színésznek, 1983-ban Coppola A kívülállók című kultfilmjében tűnt fel. Az 1987-es Dirty Dancing táncoktatójának szerepe Arany Glóbusz-jelöléshez juttatta.
Kategóriák: Belföld

Újra nyergelhetjük!

2017, augusztus 18 - 22:08
Valójában a hadsereg által támasztott követelmények során derült ki a Monarchia területén élő egyik legbarátságosabb, legbékésebb lófajtáról, a huculról, hogy apró termete ellenére nehéz terepen, akár irányítás nélkül is túljut minden akadályon.
Kategóriák: Belföld

Spanyol királyi üzenet: A tettesek gyilkosok, semmi mások, mint bűnözők

2017, augusztus 18 - 16:12
A VH külpolitikai szakújságírója, Bártfai Gergely részletes helyzetjelentést készített a Vasárnapi Hírek pénteki lapzártájának óráiban.
Kategóriák: Belföld

Vásárnaptár: Mohács, Szeged, Békéscsaba, Pécs, Hatvan, Mórahalom, Mélykút, Vác, Recsk, Jászberény

2017, augusztus 18 - 03:00
Augusztus 19., augusztus 20., augusztus 21.
Kategóriák: Belföld

Kertésznaptár: Fűszerszüret

2017, augusztus 18 - 02:00
KERTÉSZNAPTÁR (aug. 18–24.)
Kategóriák: Belföld

Nyáron is pörög a mókuskerék

2017, augusztus 17 - 23:00
SZALONKÉPES szenvedélybetegség – ez a munkamánia. Kóros állapot, amit díjaznak, fizetség jár érte. Akadnak szakmák, ahol sokan túlhajtják magukat: a szakácsok nyáron is a konyha pokoli forróságában robotolnak, az informatikusnak szinte „élettársa” a számítógép. Mekkora árat ér meg a siker?
Kategóriák: Belföld

Hőség a gyárban

2017, augusztus 17 - 23:00
A makói gumigyárban a kánikulát hozó hétvégén többen rosszul lettek. A kazánosok felfüggesztették a munkát, nem bírták elviselni a dupla hőséget: a benti meleget a kinti extrém kánikula csak fokozta. De vajon kivédhető lett volna az egészségre veszélyes helyzet?
Kategóriák: Belföld

Veszélyes vizek - Kommentár

2017, augusztus 17 - 22:00
Érthetetlen, miért eveznek olyanok is mély vizekre, akik úszni sem tudnak.
Kategóriák: Belföld

Terrortámadás Barcelonában - gyilkolt a gázoló

2017, augusztus 17 - 21:51
Kisteherautó hajtott a tömegbe Barcelona egyik turisztikailag kiemelt sétálóutcáján, a La Ramblán – írta a BBC News információjára hivatkozva a Népszava Online.
Kategóriák: Belföld

Vérfagyasztó tortúrák

2017, augusztus 17 - 16:06
Csütörtök, délután három óra: boszorkányüldözés. Korhű jelmezekben, korabeli figurákkal, szellemes dialógusokkal, turistacsalogatásképpen. Előbb végigkergetik a sümegi váron a két sikítozó vádlottat, mielőtt deresre húzzák őket. A felajzott nép máglyáért kiált, de a „szerencsések” ezúttal megússzák 25 korbácsütéssel.
Kategóriák: Belföld

Patikamérleg sem kell

2017, augusztus 17 - 06:00
SÓZNI vagy nem sózni, az itt a kérdés. Arról nem érdemes vitát nyitni, hogy az emberi szervezetnek szüksége van-e sóra, mert a válasz: igen. Amiről azonban évek óta megy a vita: mennyi kell belőle ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön?
Kategóriák: Belföld

Cukorbetegek, érrendszeri bajok, vegetatív idegbántalom - Lábon kihordott infarktus

2017, augusztus 17 - 05:00
A cukorbetegeket nagyobb eséllyel veszélyeztetik a szív- és érrendszeri problémák, az érintettek felénél alakul ki szövődményként neuropátia – vegetatív idegbántalom –, így náluk gyakoribb a lábon kihordott infarktus.
Kategóriák: Belföld

Szívének dobbanása

2017, augusztus 17 - 04:00
Beethoven egyes műveiben a hirtelen és meglepő ritmusváltásokat a zeneszerző szívritmuszavarával magyarázzák a Michigani és a Washingtoni Egyetem kutatói – egy kardiológus, egy orvostörténész és egy Beethoven-szakértő zenetudós. Példaképpen az 1825-ben komponált 31. Asz-dúr zongoraszonátát (opus 110), valamint a 13. B-dúr vonósnégyes (opus 130) záró Cavatina-tételét említik, amelyben egy ponton a hangnem hirtelen Cisz-dúrra vált, a ritmus pedig zavarodottságot sugall, s azt az érzést kelti, mintha valakinek légszomja lenne.
Kategóriák: Belföld

Gyógyít és fűszerez - Védett, célzottan és engedéllyel gyűjthető, magáncélra nem

2017, augusztus 17 - 03:00
Legrégebbi gyógynövényeink egyike az orvosi kálmos, mely Indiában és Dél-Kínában honos, onnan terjedt el szerte a világon. Az 1500-as évek végén Bécsből került hazánkba (innen ered a bécsi sás elnevezése).
Kategóriák: Belföld

Gondolta volna? Itthon is megterem

2017, augusztus 17 - 02:00
Évek óta jó az ára a kivinek a magyar piacon, kézenfekvő, hogy a szükségletünk legalább egy részét itthon termeljük meg. Annál is inkább, mert hazánk több termőtája alkalmas a termesztésére.
Kategóriák: Belföld