Skip to Content

Szabadföld

Tartalom átvétel
Frissítve: 27 perc 1 másodperc

Összetartozó életek

33 perc 15 másodperc
A MAGYAROK ARATÓKOSZORÚJA is köszönti az idén az ünnepet. A hagyományainkat idéző koszorút a zengővárkonyi Szalma-Kincs-Tár önkéntesei három teljes napon át készítették a hazánk 19 megyéjéből, valamint Erdélyből és a Kárpátaljáról érkezett búzából, majd a Szent István-bazilikában tették közszemlére.
Kategóriák: Belföld

Számoljunk a koronával!

2 óra 33 perc
SOKAT ÉS SOKAN ÍRTAK MÁR a magyar Szent Koronáról. Feltételezések, elméletek, tézisek ütköznek mindmáig. A társadalomtudományi módszerek helyett a természettudományos megközelítés, a mérnök-technikai bizonyítékok helyezhetik új alapokra a további kutatásokat. Ezt a célt tűzte ki maga elé Barabássy Miklós mérnök.
Kategóriák: Belföld

Apostoli királyokhoz illőn

6 óra 33 perc
ELSŐ KIRÁLYUNK, Szent István 980 évvel ezelőtt, 1038. augusztus 15-én hunyt el. Örökös érdeme a magyar állam megalapítása, kiépítése, megszilárdítása, európai integrációja, a kereszténység terjesztése. Imre fiához intézett intelmeinek vezérlő gondolata: az egynyelvű, egyszokású ország gyenge és erőtlen.
Kategóriák: Belföld

Kutyaposta

2018, augusztus 19 - 14:00
„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”
Kategóriák: Belföld

Megbeszélés kérdése

2018, augusztus 19 - 12:00
Egy életen át dolgoztak, és sokan nyugdíjazásuk után is szívesen dolgoznának, igaz, inkább részmunkaidőben, heti néhány órában.
Kategóriák: Belföld

Samsara, a nyugalom szigete

2018, augusztus 19 - 08:00
JÓGAFALU, LASSÚ, meditatív dallamok, szabadon rohangáló kutyák és pici gyerekek. Nem éppen egy klasszikus fesztivál „alapkellékei”, de a Samsara nem is klasszikus fesztivál. Jóval több annál.
Kategóriák: Belföld

Csökkenő esélyek

2018, augusztus 18 - 14:00
Egy idősebb férfit többször is el kellett látni a vesekövei miatt. Egyszer megint deréktáji fájdalmai voltak, fájdalomcsillapítót kapott, de ezúttal nem használt.
Kategóriák: Belföld

Piacmustra

2018, augusztus 18 - 12:00
FURA HELYZET ÁLLT ELŐ a piacokon: főidényben, amikor szinte mindenből jellemző a túlkínálat és alacsonyabb ár, sok esetben ennek éppen az ellentettjét tapasztaljuk. Erősen érezteti hatását a július óta tartó forróság a piacokon. Akad zöldség és gyümölcs, amelyből szinte hiány alakult ki, vagy ha nem, akkor is csak borsos áron lehet megvenni. Például a zöldbab ugyanúgy kevés és drága, miként annak idején a szezonjában is alig lehetett ezer forint alatt vásárolni zöldborsót.
Kategóriák: Belföld

Rajongó vagyok, nem gonosz

2018, augusztus 18 - 08:00
ANÉLKÜL, HOGY KÜLÖNÖSEBBEN elmélyednénk az újságírás rejtelmeiben, annyit elárulhatok, hogy szakmánk csúcsán kétségkívül a publicisták állnak. Azért jár nekik ez a kitüntető figyelem, mert a legfontosabbat tudják: képesek eligazítani az egyre bonyolultabb világ zegzugai között; ez jó, ez meg rossz, mondják tévedhetetlenül. Ugyanezt teszik a kritikusok is: megtudjuk tőlük, mi a valódi és mi a hamis. Nem véletlen, hogy leginkább közülük kerülnek ki azok, akiknek a nevét az olvasók ismerik. Mert szeretik őket. Mert gyűlölik őket.
Kategóriák: Belföld

Menekülés a pékségbe

2018, augusztus 17 - 14:00
Óriási szerencse, hogy a kenyér készítői hajnalban látnak munkához: meglehet, ezúttal életet mentettek.
Kategóriák: Belföld

Cammogj haza, maci!

2018, augusztus 17 - 12:00
Elképesztő bátorságról tett tanúbizonyságot egy 95 éves kanadai hölgy.
Kategóriák: Belföld

Sürgetni nem szabad!

2018, augusztus 17 - 08:00
ELÉG EGY ROSSZ MOZDULAT, szerencsétlen véletlen, s az élet már nem lesz ugyanolyan. A balesetek áldozatainak kínál sorstársi közösséget a civil kezdeményezésből született TraumaAmbulancia. Milyen lelki munka vár a felgyógyulókra? – erről az egyesület alapítójával, továbbá pszichológus szakemberrel beszélgettünk.
Kategóriák: Belföld

Ötven éve imádjuk

2018, augusztus 16 - 14:00
Ha az ember az augusztusi éjszakán a hőségtől se aludni nem tud, se könyvhöz nincs türelme, nem érdemes az ágyban dühösen forgolódnia.
Kategóriák: Belföld

Ütővel játsszák

2018, augusztus 16 - 12:00
Mindig van új a nap alatt, még akkor is, ha régi. Ilyen a padel.
Kategóriák: Belföld

A magyar szürke ötven árnyalata

2018, augusztus 16 - 08:00
AKI A DÉL-BARANYAI Ormánságban vállalkozik, bízvást elmondhatja magáról, hogy a kihívások éltetik. Sokak szerint az ország legszegényebb falvai találhatók errefelé. Közülük az egyik Szaporca: Buru László itt talált telephelyre. Olyan vidéken keresi a munkatársait, ahol a segélyt fizetésnek hívják.
Kategóriák: Belföld

Elszalasztott fellebbezés

2018, augusztus 15 - 14:00
A felperesek 2000-ben tartási szerződést kötöttek az alperessel, a tartásért cserébe a felperes házaspár ingatlana az alperes nevére került.
Kategóriák: Belföld

Leálltak a kombájnok

2018, augusztus 15 - 12:00
VÉGE AZ IDEI nyári betakarítási munkának, kalászos gabonából bő 7 millió tonna került a magtárakba. Bár ez nem rekord, de nem is vészesen kevés. Eközben rossz hírek jönnek az észak- és nyugat-európai országok terméskieséseiről. Az ár ezért folyamatosan felfelé megy.
Kategóriák: Belföld

Fábiánék fecskéi

2018, augusztus 15 - 08:00
MIÓTA AZ EMBER HÁZAT ÉPÍT, a fecske a közelében rak fészket. Több ezer éve hozzák a tavaszt, viszik a nyarat, közben pedig megszínesítik az életünket. Fábián Jánosék somlóvásárhelyi udvarába az idén 42 fecskecsalád költözött – írja Kovácsné Bohus Ilona somlóhegyi olvasónk, a család nagy tisztelője.
Kategóriák: Belföld

Féljünk-e a viperától?

2018, augusztus 14 - 14:00
Ősi, félelemmel párosuló ellenszenv él az emberben a kígyók iránt, ami jellemző manapság is. Szerencsére hazánkban kevés okunk van rá, hogy tartsunk tőlük: nálunk csak két őshonos viperafaj él.
Kategóriák: Belföld

Sportnapló

2018, augusztus 14 - 12:00
Anno 2016-ban, az úszók londoni Európa-bajnokságán agyonvertük a kontinenst.
Kategóriák: Belföld