Skip to Content

Szabadföld

Tartalom átvétel
Frissítve: 22 perc 43 másodperc

Segítsünk egymáson

2018, január 20 - 00:29
A Szabad Föld hetilap január 19-i számának Segítsünk egymáson rovatában megjelent üzenetek.
Kategóriák: Belföld

Társkereső

2018, január 20 - 00:27
A Szabad Föld hetilap január 19-i számának Társkereső rovatában megjelent üzenetek.
Kategóriák: Belföld

Jó bor, teli pince

2018, január 19 - 11:36
Vince a népi hagyományok szerint fontos időjós: ha neve napján napos az idő, az jó, ha esik az eső, az rossz szőlőtermést jelez. A mondás szerint: „Ha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince.” Ezen a napon vágják a Vince-vesszőt, amelyet meleg szobában, vízben hajtatnak, és állapotáról a várható termésre következtetnek. Balatonfüreden január 19–20. között tartják a Vince-napi Borünnepet. A fő helyszín az Anna Grand Hotel és a reformkori városrész.
Kategóriák: Belföld

Hiányszakma – Negyven év után újraindult a bohócképzés

2018, január 19 - 08:00
Mindig volt keletje a jó bohócnak. Ma cirkusz van, de kevés a bohóc. Pedig ő a műfaj logója. Az artistaképző bohóctanodájában jártunk.
Kategóriák: Belföld

Történelmi alulnézet

2018, január 19 - 00:48
KÁVÉHÁZAT NYITOTTAK, szerelmesek voltak, féltek attól, hogy a földjeik megműveletlenül maradnak, pénzt kértek az otthoniaktól, áskálódtak egymás ellen – zajlott az életük. Mindeközben Pesten éppen kitört a forradalom. Nyáry Krisztián új könyvében a 170 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc két évének hivatalos és magánleveleiből válogatva meséli el újra a történetet – úgy, ahogy az az emberek magánéletén átszüremkedett. A könyvtárnyi irodalmat megmozgató szerzővel beszélgettünk.
Kategóriák: Belföld

Végzetes kortyok

2018, január 19 - 00:45
KARÁCSONY ELŐTT huszonegy beteg került kórházba a Hajdú-Bihar megyei Szerep községből a pancsolt alkohol fogyasztása után. Közülük egy középkorú nő és egy 18 éves, háromgyermekes asszony életét vesztette. Tavaly novemberben Dámócon öten haltak meg metil-alkohol-mérgezésben.
Kategóriák: Belföld

Kékfrankos és gyermekei

2018, január 19 - 00:22
Hazánk legelterjedtebb fajtája a kékfrankos, amely elsősorban Sopronhoz kötődik, de minden olyan borvidékünkön előfordul, ahol vörösborszőlőt termelnek. Feltételezések szerint a filoxéravész idején került Sopronba, s innen terjedt el az egész országban. Nevének eredete és származása is tisztázatlan, csak annyi bizonyos, hogy a környező országokban mindenütt ismerik és hasonlóképpen kedvelik.
Kategóriák: Belföld

A király a spanom

2018, január 19 - 00:21
Shakespeare nyelvezetébe beletörik a mai színészek nyelve, a publikum pedig követni sem tudja a cikornyás szöveget – ettől tartottam, amikor beültem a Lóvá tett lovagok vígjátékra a Pesti Színházba. Félelmem alaptalan volt: Rudolf Péter rendezése mozgalmasan és játékosan tálalta a komédiát. Jól tűri Shakespeare mester, ha kissé leporolják: Závada Péter a rendezővel aktuális poénokat és az angol drámaíró más műveiből vett idézeteket is csempészett a szövegbe. A Lóvá tett lovagok nem a jellemábrázolásáról híres darab, de ezúttal ezt se bántuk. Igazi színészi csapatmunkát láthattunk, a jelenetek ötletparádéban tobzódtak, s így segítettek a nézőnek, hogy megbirkózzon a szöveg régies fordulataival.
Kategóriák: Belföld

Győzelem az agyembólia felett

2018, január 19 - 00:21
Bal kezében is elfér a világ címmel nyílt kiállítás Ferenczy Béni munkásságának utolsó korszakából a fővárosi Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban. A tárlat a kétszeres Kossuth-díjas művész utolsó, 1956 és 1967 közé eső, rendkívüli alkotókorszakát mutatja be.
Kategóriák: Belföld

Krédli, a tojásgyár

2018, január 18 - 14:48
Szinte már megszoktuk, hogy karácsony előtt felmegy a tojás ára, ám később visszaáll az átlagos szintre. Sajnos az idén aligha lesz így, a szakemberek szerint hosszabb távon is drága marad. Ennek részbeni oka a madárinfluenza pusztítása a baromfiállományban, aminek hatása azonban eltörpül a tojóállománynak a fipronil rovarirtó szerrel elkövetett szennyezése mellett, aminek következtében rengeteg tojótyúkot pusztítottak el Nyugat-Európában. Ezt kihasználva a lengyelek emelni kezdték a tojásárakat, s minthogy Magyarország importra szorul, a hazai tojásárak is felmentek. Ám amíg a városi polgárok kiszolgáltatottjai maradnak a helyzetnek, addig a vidéken élők függetleníthetik magukat egy jól tojó tyúkfajta tartásával.
Kategóriák: Belföld

Felhőben a betegadatok

2018, január 18 - 14:40
Akár többször is vissza kell menniük a betegeknek a gyógyszert felíró orvoshoz, mert a novembertől bevezetett e-recept nem korrigálható, amennyiben például a recepten szereplőhöz képest más hatóanyag-tartalmú szert tart a patika. Főleg az idős háziorvosok szokják nehezen az új, „felhőalapú” rendszert, ezért az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) döcögősen indult.
Kategóriák: Belföld

Ne sajnálj, inkább kérdezz!

2018, január 18 - 14:06
ROHANÁS A MUNKÁBA, az edzőterembe, mókázás a gyerekkel a játszótéren, parkolóhely-keresés, bevásárlás: a legtöbbünknek nem okoz kihívást a napi rutin teljesítése. Nem így a fogyatékkal élőknek, akik elé megannyi akadályt gördít a társadalom.
Kategóriák: Belföld

Desdemona is fellélegezhet

2018, január 18 - 12:52
Az operameséket is átírják immár arra hivatkozva, hogy színpadon tűrhetetlen a nők elleni erőszak – olvassuk a hírekben. Meghökkennek majd a komolyzene világában jártas nézők, akik jegyet váltanak Bizet Carmen című operájának új feldolgozására Firenzében. A história vége ugyanis szokatlanul alakul.
Kategóriák: Belföld

Jogi esetek: Bugyira vetkőztetett pénztáros

2018, január 18 - 12:35
Egy nagyáruházban reggel a váltópénz kipakolásánál probléma adódott: az úgynevezett főpénztáros asszisztens – ne kérdezzék, ez pontosan mit jelent – jelezte a vevőszolgálati igazgatónak, hogy hiányzik 30 ezer forint. Az igazgató szólt a biztonsági vezetőnek, s a pénzt elkezdték keresni, de nem találták sehol.
Kategóriák: Belföld

Nyitott tenyér

2018, január 18 - 12:28
A széles pusztában szekér ballagott a poros úton. Korai volt az idő, szép a reggel, az égen már szólt a pacsirta. A gyeplőszárat a Gyerek fogta, kezében ostor – nem azért, mert kellett a lovakhoz, hanem mert kocsiskézben így dukál.
Kategóriák: Belföld

Tíz éve folyamatosan csökken a nyelvvizsgázók száma hazánkban

2018, január 18 - 12:18
Tíz éve folyamatosan csökken a nyelvvizsgázók száma hazánkban, ezért a kormány a következő három évben évi hárommilliárd forintot különít el a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájára, vagyis azt az állam fedezné. Az még kérdés, hogy ez elég ösztönző erő lesz-e a nyelvtanuláshoz.
Kategóriák: Belföld

Elektronikus és bizalmas

2018, január 18 - 12:08
A jövőben már nem feltétlenül kell bemennünk a rendőrségre, ha ügyeinket szeretnénk intézni. Ez annak a fejlesztésnek köszönhető, hogy 2018. január 1-jétől már a rendőrség is biztosítja az elektronikus ügyintézés lehetőségét.
Kategóriák: Belföld

Levente az idegenlégióban - Hanoiból írt levelet

2018, január 18 - 11:59
Ezt írtuk... (Január második hetében) a Szabad Föld hetilap hasábjain.
Kategóriák: Belföld

Belépcsőznék a Drávát - Tiltakozás a horvát terv ellen

2018, január 18 - 11:42
Természeti és gazdasági katasztrófa sújtaná a Dráva mentét, ha megépülnének a horvát állam által szorgalmazott vízi erőművek és a hozzá kapcsolódó tározók, tudtuk meg Toldi Miklóstól, a Dráva Szövetség elnökétől. A terv ellen tiltakozási hullám van kibontakozóban.
Kategóriák: Belföld