Skip to Content

Hungarian Unix Portal

Tartalom átvétel
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." - Dennis M. Ritchie
Frissítve: 12 perc 5 másodperc

Mageia 7 Beta 3

2019, április 18 - 09:55

Mageia 7 Beta 3 is out in the wild, we look forward to getting all of the feedback from your tests! Full details and the proposed release schedule are in the blog. https://t.co/C6Nk6l3n0N

— Mageia (@mageia_org) April 17, 2019

Tesztelhető a Mageia 7 harmadik bétája. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

2019-ben ékezet nélkül kommunikálni szerintem ...

2019, április 18 - 09:50
Kategóriák: Informatika

OpenSSH 8.0

2019, április 18 - 09:38

OpenSSH 8.0 released: https://t.co/zGu5y7Rl9h

— OpenBSD (@openbsd) April 18, 2019

Megérkezett az OpenSSH 8.0-s verziója. A kiadás készítésekor a fejlesztők elsősorban új funkciókra és belső refaktoringra koncentráltak. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Odroid-N2

2019, április 18 - 07:31

Lassan eljutunk az ARM alapú mini-desktopok lehetőségéig. Az Odroid ismét kiadott egy lapkát N2 néven.

 • Amlogic S922x 4 magos ARM Cortex A73 processzor (1,8 GHz) + 2 magos A53 és Mali-G52
 • 4 GB RAM
 • gyors eMMC háttértár lehetősége
 • Vesa felfogathatóság monitor hátuljára
 • Raspberryhez hasonló GPIO

Azért van még lehetőség az ARM-ok esetén számítási tempó duplázásra, ha megjelennek majdan az ARM Cortex A76 processzoros lapkák. Ez utóbbi architektúra állítólag az Intel Skylake procijához hasonló számítási teljesítményt ad.

Kategóriák: Informatika

Még jófomán ki sem jött a Samsung összehajtható eszköze, máris kijelzőhibáktól zeng az internet

2019, április 17 - 21:03

The screen on my Galaxy Fold review unit is completely broken and unusable just two days in. Hard to know if this is widespread or not. pic.twitter.com/G0OHj3DQHw

— Mark Gurman (@markgurman) April 17, 2019

After one day of use... pic.twitter.com/VjDlJI45C9

— Steve Kovach (@stevekovach) April 17, 2019

Me, @stevekovach, and @markgurman have Review Units of the Galaxy Fold with broken screens.https://t.co/AR56AV7RLa

— Dieter Bohn (@backlon) April 17, 2019

További részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Videók arról, hogy hogyan halad a Librem 5 fejlesztése

2019, április 17 - 19:04

https://t.co/Zxqh2trGxq pic.twitter.com/yQedKdI8Lu

— Purism (@Puri_sm) April 17, 2019

A videók megtekinthetők itt.

Kategóriák: Informatika

Spring - Itt a Blender Foundation 12. animációs rövidfilmje

2019, április 17 - 15:56

The Spring team used the development version of Blender 2.80 for the entire production, even before the software was in official Beta. [...] The development version of Blender 2.80, as well as other open source tools, were used to create this animated short film. The character and asset files for the film are available from Blender Cloud, and tutorials, walkthroughs, and other instructional material are coming soon.

Bejelentés itt, további infók itt.

Kategóriák: Informatika

Amik eddig kiszivárogtak a OnePlus 7-ről

2019, április 17 - 15:42

#OnePlus May 14th launch event: #OnePlus7 ≈ 6.4" flat display / waterdrop notch front camera / dual rear camera with 48MP as primary #OnePlus7Pro ≈ 6.64" curved display / pop-up front camera / triple rear camera with 48MP as primary + Telephoto + Ultra Wide#OnePlus7PRO5G pic.twitter.com/zGic9AQdVx

— Steve H.McFly (@OnLeaks) April 16, 2019

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

"Elásta a csatabárdot a Qualcomm és az Apple"

2019, április 17 - 10:28

Peren kívüli megállapodással került pont az évtized egyik legnagyobb technológiai jogvitájára, melynek eredményeként újra partneri viszony alakulhat ki az Apple és a Qualcomm közt. [...] A két cég közt létrejött megállapodás értelmében az Apple jelentős összegű (belsős információk szerint nagyjából 7,5 milliárd dollárnyi) licencdíjat fizet egy összegben a Qualcommnak, [...] A peren kívüli egyezség a fentiek alapján a Qualcomm szempontjából jelentős győzelem, mely a chiptervező részvényeinek árfolyamát azonnal az egekbe katapultálta. A cég részvényei egyetlen nap alatt 27 százalékot erősödtek, 1999 óta nem látott egynapos szárnyalást mutatva.

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Oracle VM VirtualBox 6.0.6

2019, április 17 - 08:07

Oracle VM VirtualBox 6.0.6 adds support for Linux Kernel 5.1 and addresses security fixes part of April, 2019 Critical Patch Update! #virtualbox #devops https://t.co/fXVjyJbP7O pic.twitter.com/VOSlX92Ck2

— Oracle VirtualBox (@virtualbox) April 16, 2019

Megjelent az Oracle VM VirtualBox 6.0.6-os kiadása, benne Linux Kernel 5.1 támogatással, illetve fontos biztonsági hibajavításokkal. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

A Mozilla azt szeretné, ha az Apple havonta megváltoztatná a felhasználók iPhone hirdetési azonosítóját

2019, április 16 - 13:55

A unique ID living on your iPhone allows advertisers to track the ads you click, the videos you play & the apps you install.

We’re asking @Apple to change these unique IDs monthly — making it harder for companies to build profiles of you over time. https://t.co/gacFFbmVXu

— Mozilla (@mozilla) April 15, 2019

A Mozilla szerint az Apple sokat tett a felhasználók privát szférájának védelme érdekében, de van olyan kulcsfontosságú funkció az iPhone-ban, ami miatt aggódnak. Ez pedig a hirdetési azonosító. A Mozilla szerint a jó hír az, hogy kikapcsolható. A rossz, hogy a legtöbb ember azt sem tudja, hogy létezik, így nem kapcsolja ki. A Mozilla azt szeretné, ha az Apple havonta megváltoztatná ezt az azonosítót minden hónapban. Ezzel megnehezíthetné a profilozni akaró cégek dolgát.

A részletek itt olvashatók.

Kategóriák: Informatika

Új LibreOffice (Draw) könyvecske

2019, április 16 - 12:32

Ahogy megígértem, ezt is megírtam (előző itt). CC licenc alatt közreadom, elérhető itt. Fogyasszátok és bíráljátok egészséggel!

Kategóriák: Informatika

Újabb készülékek kaptak LineageOS 16 támogatást

2019, április 15 - 18:04

OPPO F1, R5/R5s, R7s, R7 Plus, Lenovo P2, Wileyfox Swift/Storm, and Yu Yuphoria get LineageOS 16 support https://t.co/jP7E2bWzzv #LineageOS16 pic.twitter.com/eLURTEGpTH

— XDA Developers (@xdadevelopers) April 15, 2019

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Linus Torvalds: Linux 5.1-rc5

2019, április 15 - 16:10

Kernel prepatch 5.1-rc5 https://t.co/xifbmJ8rq1

— LWN.net (@lwnnet) April 15, 2019

Nothing in here makes me feel uncomfortable about this release cycle so far. Knock wood.

Elérhető tesztelésre az 5.1-es Linux kernel ötödik prepatche. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Így turbózza fel gépi tanulással fotóarchívumát az MTI (x)

2019, április 15 - 12:20

Az Azure-re építő arcfelismerő megoldás háttere a Microsoft Tech Summit 2019-en mutatkozott be.

Ha gépi tanulásról és arcfelismerésről van szó, a legtöbbeknek vélhetően valamelyik online képrendszerező szolgáltatás, netán közösségi oldal ugrik be először, amelyek mára kifejezetten látványos eredményeket produkálnak a felhasználók és ismerőseik beazonosításában a feltöltött fotókon. A hasonló technológiák ugyanakkor már egyáltalán nincsenek beszorítva a hasonló szolgáltatások korlátai közé, az intelligens képfeldolgozás mára minden érdeklődő fejlesztő számára elérhető - például a Microsoft Azure Cognitive Services ernyője alatt elérhető Face API-n keresztül.

A megoldásról, illetve annak gyakorlati felhasználásáról Répászky Lipót a vállalat idei fejlesztői konferenciáján, Microsoft Tech Summit 2019-en tartott előadásában részletesen is beszámolt. Az MTVA gondozásában működő Nemzeti Audiovizuális Archívum, röviden NAVA fejlesztője és csapata ugyanis az MTI archívumának digitalizálásához vetette be az Azure szolgáltatást. Egy igen masszív dokumentumtárról van szó: az archívum mintegy 20 millió nyomtatott híre mellett többek között 13 millió fotónegatívot, 8 millió rádió mágnesszalagot is tartalmaz. Nem csoda tehát, hogy az MTVA a Microsoft gépi tanulásos megoldásához nyúlt, hiszen ahogy előadásában Répászky is kitért rá, a 13 millió negatív feldolgozása emberi erőforrásokkal, illetve azok felcímkézése a megfelelő metaadatokkal egy kereshető adatbázis kialakításához mintegy húsz év lenne.

Mennyiségi és minőségi ugrás

De nem csak munka mennyiségét segít a technológia leküzdeni, annak minőségét is nagyban javítja. Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy arcfelismerésben azért még jobbak vagyunk a hasonló megoldásoknál, az igazság az, hogy az emberi figyelmetlenség gyakran még látványos hasonlóság vagy épp különbség mellett is téves eredményhez vezet két arc összevetésekor. Erre kiváló példa Derren Brown illuzionista kísérlete, melynek során az utcán kért útbaigazítást járókelőktől. A kísérletben Brown helyét egy alkalmas pillanatban észrevétlenül színészek vették át - a járókelőknek pedig az esetek jelentős részében nem tűnt fel, hogy már nem az őket eredetileg megállító férfinak magyaráznak, még akkor sem, mikor Brownt egy női színész váltotta.

Ennek megfelelően az MTI archívumaiban lévő ezernyi arc kategorizálásában is jól jöhet a gépi odafigyelés a képek felcímkézése során. A folyamat során az Azure Face API-ja fentről lefelé haladva csoportosítja a talált embereket a fotókon, akiket az arcok alapján számol össze - teljes értékű arcnak, a legalább 200x200 képpontot kitöltő fizimiskák számítanak. A rendszer a nagyobb kategóriákból indulva kezdi szűkíteni a képekhez rendelhető tulajdonságokat: először is azt állapítja meg, erőszak vagy szexuális tartalom látható-e a képen - vagyis az egyáltalán közzétehető-e. Amennyiben az első teszten a fotó átment, a következő lépés az emberek megkeresése, hogy van-e kinek az arcát felismerni - amennyiben igen, a nemek és az életkor meghatározása következik. Ezután jönnek az olyan címkék, mint a jellemző színek, hogy színes, netán szürkeárnyalatos fotóról van szó, illetve a helyszín, kezdve azzal hogy beltéri vagy kültéri beállítást látunk a képen.

Egy emberi archivátor jellemzően precíz címkékkel látja el, mint a pontos helyszín és időpont, illetve jellemzően a "kevesebb több" elve mentén dolgozik, ez azonban a szabad szavas kereséseket végző felhasználónál nem a legjobb taktika, hiszen azok sokszor jóval tágabb keresési kategóriákban gondolkodnak, amelyek jó eséllyel nem egyeznek majd az archivátor pontos kifejezéseivel. Az Azure-on működő gépi tanulásos rendszer ezzel szemben már jóval több lehetséges címkét kapcsol az adott képhez, ami a sikeres keresési találatok esélyét is növeli.

Mindenki a PUB-ban köt ki

A címkézéshez, illetve a tágabb-szűkebb kategóriák létrehozásához az MTVA csapata egyedi megoldást alkalmaz: a fotókat, pontosabban a rajtuk található személyeket az Azure felhőjében úgynevezett PUB-okba, csoportokba rendezi. Ezek a valamilyen hasonló tulajdonsággal rendelkező halmazok, amelyeken belül kisebb részhalmazok kialakítására is lehetőség van. Jellemzően méretes csoportok a fotóarchívumban férfiakat, vagy a nőket tömörítő halmazok, de a szemüveges férfiak vagy épp a rövid hajú nők is saját PUB-ot kapnak.

Ezeken belül aztán a hasonló arcokat elkezdi összekötni a rendszer, 80 százalékos hasonlóságnál nevezi azokat azonos személyeknek - ilyenkor egy "person" alcsoporthoz köti őket. A folyamat során szépen elkezdenek csomókba rendeződni a személyek, vagy personokl, közben pedig a rendszer a többi lehetséges csoportban is ellenőrzi, hogy megjelenik-e ugyanaz az arc, ha pedig igen, azt is hozzácsapja a kialakított personhoz. Értelemszerűen minél több fénykép áll rendelkezésre egy adott személyről, a folyamat annál nagyobb összehasonlítási alapból dolgozik és annál pontosabb is lesz.

Persze a rendszer csak azt tudja nagy pontossággal megállapítani, hogy mely képeken található ugyanaz az ember, hogy az a személy pontosan kicsoda, azt már az emberi archivátornak kell megadnia. Az erre vonatkozó információk jellemzően az adott negatívhoz tartozó kézzel írott leírásokban találhatók meg, így előbogarászásuk hosszú időt, egy-egy fotó esetében akár másfél órát is igénybe vehet - komoly segítséget jelent, hogy ezt nem kell szinte minden fotónál megtenni, elég az adott személyt ábrázoló egyetlen képnél.

Nem mindenhol akadálymentes a folyamat

Természetesen a Face API számára is akadnak izmos kihívások - a fotókon éppen szerepet játszó színészek például ilyenek, ahol az algoritmus több esetben nem a színészt, hanem az általa játszott fiktív szereplőt azonosítja, főként ha ahhoz valamilyen jellemző maszk, szakáll vagy egyéb megkülönböztető jegy is tartozik. Ezeknek a szereplőknek a fejlesztők külön kocsmát hoztak létre - az algoritmus betanítása ugyanis az elmaszkírozott színészek valós személyazonosságára ugyanis végeredményben csak butítaná azt, hiszen a személyekre valójában nem jellemező külső tulajdonságokat is tanulna azokhoz.

Ugyancsak kihívást jelent, mikor a rendszer nem élő személyeket ismer fel az egyes fényképeken, hanem például a háttérben a falra akasztott képen csíp el egy arcot. A hasonló fals pozitívok kiszűrése is emberi felülvizsgálattal lehetséges, árulkodó jel lehet például, ha egy személy a halála után készült fotón tűnik fel. A fotók mellett a szobrok is megkavarhatják a rendszert: Kodály Zoltán bronzszobrát például az gond nélkül felismerte, ugyanakkor a népdalkutatót eredetileg tartalmazó, fehér bőrszínű emberek Azure-kocsmájába már nem tudta besorolni, így ismét emberi közbeavatkozásra volt szükség.

Az Azure Face API-ra támaszkodó személyfelismerési megoldás demonstrálására a NAVA egy dedikált weboldalt is létrehozott, ahol a látogatók tetszőleges képeken tesztelhetik a rendszer képességeit. Az itt megadott képeken található személyt amennyiben az algoritmus felismerni véli, kiírja annak nevét, illetve egy négyes skálán jelzi, hogy milyen biztos az eredményben. A kép alatt továbbá egy sor címkét felsorol, mint "személy", "szabadtéri", "öltöny" vagy épp "pózol", mellette százalékos értékkel jelezve mennyire biztos abban.

A terület iránt érdeklődőknek érdemes lehet eljátszani az eszközzel, illetve az Azure Cognitive Services alá tartozó Face API-ra is vetni egy pillantást - utóbbi részletes dokumentációja elérhető a Microsoft kapcsolódó oldalán.

(A Microsoft megbízásából készített anyag.)

Kategóriák: Informatika

Simplivity Akadémia: Minden, amit a hiperkonvergens rendszerekről tudni kell (x)

2019, április 15 - 07:59

A HPE egy félnapos konferenciával vár mindenkit, aki szeretne elmerülni a hiperkonvergens vállalati IT technológia világában. További részletek »

Kategóriák: Informatika

Svéd nemzetközi technológiai vállalat alkalmazás- és rendszerüzemeltetőt keres (x)

2019, április 14 - 19:24

A Semcon hazai leányvállalata a termékinformációs üzletágban bővül dinamikusan, s ennek a területnek a támogatására keressük új kollégánkat.

Munkavégzés helye:

Budapest, 11. kerület, Infopark

Amit kínálunk:

 • Akár azonnali munkakezdés
 • Dinamikusan fejlődő multinacionális környezet
 • Versenyképes juttatási csomag, nyelvtanulási lehetőség, irodai masszázs
 • Rugalmas munkaidő
 • Kiváló infrastruktúra, folyamatos és izgalmas fejlesztések
 • Szakmai fejlődési lehetőség, továbbképzések
 • Modern irodai környezet
 • Fiatalos és kreatív légkör, összetartó és hatékony csapat
 • Agilis, startupjellegű szemlélet, mégis stabil és biztos hátterű cég
 • Véleményedre nyitott vezetőség, bürokráciamentes munkakörnyezet
 • Korlátlan kávé, tea

Feladatok:

 • Webes alkalmazások, szerverek üzemeltetése (hw-sw)
 • Incidens- és problémakezelés, változáskezelés
 • Üzleti folyamatok megismerése, támogatása
 • Monitoring szolgáltatások felügyeletének konfigurálása
 • Fejlesztési projektek üzemeltetői támogatása
 • Automatizálási feladatok
 • Rendszerek mindennapi karbantartása, frissítése, működtetése
 • Asztali számítógépek, laptopok beüzemelése, felmerülő problémák megoldása
 • Operációs rendszerek telepítése és konfigurálása
 • A vállalatnál dolgozó kollégák részére felhasználói támogatás nyújtása (Windows és Linux környezetben)

Elvárások:

 • Üzemeltetési területen szerzett, legalább egy éves, de minél mélyebb releváns szakmai tapasztalat
 • Középfokú angol nyelvismeret
 • IT infrastruktúrák gyakorlati ismerete
 • Linux es Windows rendszerüzemeltetési ismeretek
 • Tűzfal- és vírusvédelmi megoldások ismerete (pl. iptables, ufw, fail2ban)
 • Scripting nyelvek ismerete (bash/sh/perl)
 • Git alapismeretek
 • OS ismeretek:
  • Linux (Debian/Ubuntu)
  • Microsoft Windows Server
 • Web stack komponensek:
  • Apache/nginx
  • MySQL/PostgreSQL
 • SQL Adatbázis ismeretek:
  • PostgreSQL
  • MySQL

Előny:

 • Python, PHP ismeretek
 • Konténerizációs ismeretek (LXC, Docker)
 • Active Directory/LDAP ismeretek
 • RabbitMQ/Redis ismeretek

Felmerülő kérdés esetén kérlek keressetek bennünket bizalommal, örömmel válaszoljuk meg őket a komment szekcióban.

Kérlek küldd el önéletrajzod bérigény megjelölésével a következő linken keresztül:
https://candidate.hr-manager.net/ApplicationForm/SinglePageApplicationForm.aspx?cid=1533&departmentId=18979&ProjectId=146857&MediaId=5

(A Semcon hazai leányvállalata megbízásából készített anyag.)

Kategóriák: Informatika

A gyanú szerint megtévesztő e-mailekkel csapott be nagyvállalatokat a most letartóztatott magyar bűnözői csoport

2019, április 14 - 15:56

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csalás és pénzmosás bűntettek megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy magyar bűnözői csoport hét tagja ellen. A szervezetten működő csoport tagjai hosszabb időn keresztül olyan pénzösszegek eltüntetésében vettek részt, amelyet külföldi nagyvállalatoktól – valamely vezető tisztségviselő nevében – elektronikusan benyújtott hamis megbízásokkal szereztek meg. Az elkövetők több külföldi – francia és belga – cégtől összesen 3,7 millió eurót szereztek meg, melyből jelentősen gazdagodtak.

A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai az akcióval egyidejűleg – a pénzmosással érintett összegek vonatkozásában – milliárdos értékben vettek zár alá ingatlanokat, többek között budapesti hoteleket, valamint egy szállodahajót is, amellyel a teljes kárérték megtérült.

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Működik a Steam és a GTA 3 ReactOS-en

2019, április 14 - 15:47

Watch Steam on ReactOS + GTA 3 https://t.co/XMEPtLw34x pic.twitter.com/Wj1BcZBx2t

— ReactOS (@reactos) April 14, 2019

Újabb mérföldkő a ReactOS fejlesztésében:

Kategóriák: Informatika

Három hónapon keresztül fértek hozzá illetéktelenek Microsoft által kezelt e-mail fiókok adataihoz

2019, április 14 - 15:42

Hackers Compromised Credentials for Microsoft's Customer Support Panel and Used It to Access Information of #Outlook Email Accounts for 3 Months

Read more — https://t.co/RmjC7QKpkZ

Here’s a copy of e-mail notification #Microsoft sent to affected Outlook users. pic.twitter.com/4B5DHCthjl

— The Hacker News (@TheHackersNews) April 13, 2019

Microsoft has confirmed hackers stole a support agent's credentials and hacked into customer web-based email accounts. https://t.co/RjG3pYNJVk

— Zack Whittaker (@zackwhittaker) April 13, 2019

Részletek az érintett fiókok tulajdonosait értesítő Microsoft-levélben.

Kategóriák: Informatika