Skip to Content

Prog.Hu

Tartalom átvétel
Prog.Hu RSS
Frissítve: 16 perc 39 másodperc

Hivatalos: Végleg elengedi a Java EE kezét az Oracle

2017, augusztus 18 - 11:15
Az Oracle csütörtökön hivatalosan is bejelentette azt, amit a verebek már egy évvel ezelőtt kicsiripeltek. A cég ugyanis közölte, hogy a jövőben a nyílt forrású közösségnek tervezi átadni a Java EE fejlesztését - ami a valóságban azt jelenti, hogy egyszerűen meg akar válni tőle.
Kategóriák: Informatika

METU JUMP: Betör a programozóképzések piacára a Budapesti Metropolitan Egyetem

2017, augusztus 18 - 07:00
A Budapesti Metropolitan Egyetem az informatikai ágazat elvárásaira alapozva indítja el idén ősztől a METU JUMP junior szoftverfejlesztő képzését. A program célja, hogy enyhítse a hazai fejlesztőcégek növekedését korlátozó, kritikus szakemberhiányt, valamint magas hozzáadott értéket teremtő munkalehetőségekhez juttasson pályakezdő fiatalokat és karrierváltókat egyaránt.
Kategóriák: Informatika

Végre megoldódhat a P=NP vagy P≠NP dilemma

2017, augusztus 17 - 08:30
Egy új bizonyítás úgy tűnik, hogy végre választ adhat ("megoldhatja") a számítástechnika tudományának egyik legrégebbi, egészen eddig megválaszolatlan kérdését. A köznyelvben csak "P vs NP probléma"-ként ismert dilemma lényege annak eldöntése, hogy vajon minden eljáráshoz, ahol a számítógép segítségével könnyen és gyorsan lehet ellenőrizni egy megoldás helyességét (NP) található -e olyan algoritmus, ami magát a megoldást is képes hasonlóan rövid idő alatt megkeresni vagy kiszámítani (P).
Kategóriák: Informatika

Programozásoktatási anyagokat adott ki iskoláknak a LEGO

2017, augusztus 17 - 07:00
A LEGO oktatási részlege a hét közepén jelentette be, hogy új, a diákok a programozás alapjaiba történő bevezetését segítő anyagokat tett elérhetővé. A tanárok által tanároknak készített anyagok komplett tanterveket, feladatokat és megoldásokat tartalmaznak, amiket az oktatók rendes iskolai órák, illetve azokon kívüli programok - pl. szakkörök - keretében egyaránt hasznosíthatnak.
Kategóriák: Informatika

Napi humor: A programozó

2017, augusztus 16 - 09:00
"Mindenki hódol, mert bármit lekódol, a szervert, a mobilt, s az egész világ őt nézi tétlen, mert nem értik ésszel, hogy hogy' használ ő algoritmikát"
Kategóriák: Informatika

A Visual Studio lett a világ legnépszerűbb IDE-je

2017, augusztus 16 - 07:00
A napokban érdekes változás következett be a legnépszerűbb a PYPL a legnépszerűbb fejlesztőkörnyezeteket rangsoroló listájában. Sokéves araszolgatás után ugyanis a Visual Studio beérte, sőt, maga mögé is utasította az indexet létrehozása óta vezető Eclipse-et az első helyen.
Kategóriák: Informatika

Durva, jelszólopásra használható biztonsági hiba van a PostgreSQL-ben

2017, augusztus 15 - 14:10
A PostgreSQL fejlesztői a napokban új verziót adtak ki közismert adatbáziskezelő szoftverükből, miután abban egy rendkívül súlyos biztonsági rést sikerült találni. Ennek kihasználásával távoli támadók ellophatják mások jelszavait - köztük az adatbázis-adminisztrátorét is -, amik birtokában értelemszerűen visszaéléseket követhetnek el, illetve más szolgáltatásokban is bepróbálkozhatnak.
Kategóriák: Informatika

Itt a .NET Core 2.0, és vele új Entity Framework Core és Visual Studio is

2017, augusztus 15 - 07:15
A Microsoft hétfőn hivatalosan is kiadta a .NET Core 2.0-s változatát, és vele együtt egy új verziót az Entity Framework Core-ból, valamint Visual Studio környezetéből is. Ezek segítségével így mostantól sokkal könnyebben, illetve nagyobb tudású platformfüggetlen alkalmazásokat lehet majd fejleszteni, gyakorlatilag teljesen nyílt forrású alapokon is.
Kategóriák: Informatika

Napi humor: Így működik a bug-kiemelési funkció az IDE-ben

2017, augusztus 14 - 09:00
A modern fejlesztői környezetek kiemeléssel segítik megtalálni a bugokat a programozóknak.
Kategóriák: Informatika

Kinyírták volna, de végül megmenekült a 418-as HTTP-kód

2017, augusztus 14 - 07:00
Bár az IETF illetékes testülete kinyírta volna, de közösségi összefogással végül sikerült megmenteni a HTTP protokoll egy kevéssé ismert, ám annál legendásabb elemét: a 418-as válaszkódot. A normál üzem során egyáltalán nem használt kódot eredetileg egy vicc gyanánt vezették be a protokoll specifikációjának egyik kiterjesztésébe még közel két évtizeddel ezelőtt, ami ellenére időközben számos szoftver implementálta azt - így gyakorlatilag a történelem részévé vált.
Kategóriák: Informatika