Skip to Content

Prog.Hu

Tartalom átvétel
Prog.Hu RSS
Frissítve: 21 perc 42 másodperc

Nagyon durva, távoli sebezhetőséget találtak az Oracle adatbáziskezelőkben

4 óra 24 perc
Az Oracle a napokban egy, adatbáziskezelő szoftverében felfedezett rendkívül súlyos sebezhetőségre hívta fel felhasználói figyelmét. A CVE-2018-3110 azonosított biztonsági rés kihasználásával ugyanis támadók távolról injektálhatnak tetszőleges programkódot a szóban forgó szoftvert futtató szerverekre, és végső soron akár az azok feletti ellenőrzést is átvehetik.
Kategóriák: Informatika

Hivatalosan is "szabvány" lett a TLS 1.3 titkosítási protokoll

2018, augusztus 14 - 07:00
Az IETF a napokban jelentette be, hogy hivatalosan is végleges fázisba léptette a Transport Layer Security protokoll legújabb változatát. Az így kvázi internetes szabvánnyá vált TLS 1.3 több ponton is erősít a kommunikációs eljáráson, aminek köszönhetően az így nehezebben lesz törhető, illetve jobban védi az adatokat a nyílt interneten át történő továbbítás során.
Kategóriák: Informatika

Megérkezett a Julia programozási nyelv legelső stabil kiadása

2018, augusztus 13 - 07:00
A Julia fejlesztői a napokban jelentették be, hogy közel egy évtizeddel a munkálatok megkezdése és hat évvel első nyilvános leleplezése után végre elkészült új programozási nyelvük 1.0-s kiadása. A nyelvet a készítők elsősorban olyan tudományos jellegű alkalmazások írására szánják, amik igen erősen építenek számítási, illetve numerikus feladatokra és műveletekre.
Kategóriák: Informatika

Nagyot esett a C és a Java népszerűsége a nyelvek leghivatalosabb rangsorában

2018, augusztus 10 - 07:15
Az IEEE a napokban frissítette azon listáját, ami a programozási nyelvek leghivatalosabb népszerűségi rangsorának tekinthető. Az új lista az első tíz hely vonatkozásában két nagy változást is hoz az előző évi kiadáshoz képest: benne ugyanis sokat esett vissza a C és a Java népszerűsége, a C# és a PHP ugyanakkor a tavalyinál sokkal jobb eredménnyel végeztek.
Kategóriák: Informatika

JavaScript-re fordításban erősít a Dart új, 2-es verziója

2018, augusztus 9 - 11:45
A Google a hét közepén új főverzió kiadását jelentette be mobilos és webes fejlesztésre szánt nyelvéből. A Dart 2 ugyan több téren is hoz fejlesztéseket, a legnagyobb horderejű előrelépéseket azonban mégis a webet célzó fejlesztések terén teszi meg.
Kategóriák: Informatika