Skip to Content

Magyar Szó Gazdaság

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Gazdaság rovat
Frissítve: 4 perc 12 másodperc

Nem lehet kockázatértékelő tényező a nemi hovatartozás ((Tanjug))

2022, május 21 - 15:40

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) határozata értelmében 2022. december 31-étől kezdődően a biztosítási szerződések megkötésekor nem veszik figyelembe a leendő biztosított nemi hovatartozását. A Hivatalos Közlönyben már megjelent döntés szerint a biztosítótársaságoknak a jövő évtől a prémiumok és járadékok meghatározásakor nőket és férfiakat egyenlő elbírálásban kell részesíteniük.

Kategóriák: Gazdaság

Mélyponton az euró (dn)

2022, május 21 - 14:07

FILE - Euro banknotes lie on a table in Munich, Germany, on March 30, 2022. Inflation in Europe soared to another record, a fresh sign that rising energy prices fueled by Russia’s war in Ukraine are squeezing consumers and adding pressure on the central b

Húsz év óta először történt meg, hogy az euró megközelítette a dollár árfolyamát. Jelenleg egy euróért 1,05 dollárt kell adni, tavaly pedig 1,22 volt az érték. Egyes elemzők szerint most érdemes eurót vásárolni, de vannak olyanok is, akik nem fektetnék be a pénzüket az európai valutába.

Kategóriák: Gazdaság

Az embereknek nincs pénze (Paraczky László)

2022, május 21 - 12:43

A pénteki hetipiacról – a virágtermesztőket kivéve – szinte eltűntek a nagybani élelmiszer-árusítók és sok volt az üresen maradt asztal. A félig telt szatyrokkal sétálók közül legtöbben a magyar árut kínálóknál, valamint a használt ruhaneműk, szerszámok és egyéb holmi iránt érdeklődtek. Az eladók és a vevők szerint is a felhozatal jó, csak „a népnek nincs pénze”. A drágulást szinte mindenki a termelési költségek és az üzemanyag árak növekedésével magyarázta. Az egyik óbecsei termelő szerint a múlt évhez viszonyítva az idei év első öt hónapjában csaknem duplájára emelkedtek az árak, ami főleg a gyümölcsöknél, de a zöldségféléknél is érezhető.

Kategóriák: Gazdaság

Koronavírusteszt nélkül Görögországba ((Beta))

2022, május 21 - 11:17

A ferry departs from Livadia port on the Aegean Sea island of Tilos, southeastern Greece, Monday, May 9, 2022. When deciding where to test green tech, Greek policymakers picked the remotest point on the map, tiny Tilos. Providing electricity and basic ser

A szerbiai turistáknak a nyári idényben a Görögországba való belépéskor nem kell bemutatniuk sem PCR- vagy antigén-tesztet, sem pedig egyéb kiegészítő dokumentumot – jelentette ki Belgrádban Vaszílisz Kikíliasz görög idegenforgalmi miniszter, miután hivatali kollégájával, Tatjana Matićtyal tárgyalt. Újságíróknak azt is elmondta, hogy júniusban Szalonikiben találkoznak a két ország turisztikai szervezeteinek képviselői, hogy a járvány okozta válság gyors áthidalásának lehetőségeiről egyeztessenek. Matić miniszter asszonynak a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó kérelme kapcsán közölte, a mobilszolgáltatók magánvállalkozók ugyan, de a görög minisztérium igyekszik odahatni, hogy a szerbiai turisták számára eltöröljék vagy legalább csökkentsék a barangolási díjat.

Kategóriák: Gazdaság

Egyelőre holtponton a Fiat munkásainak ügye ((Beta))

2022, május 21 - 08:48

A szakszervezeteknek és a munkaadónak a munkaügyi minisztériumban lezajlott múlt heti tárgyalásai óta nem történt előrelépés a kragujevaci autógyári munkások helyzetének rendezésében. Sokan bent jártak a gyárban a napokban, hogy az esetleges külföldi munkavállalás részleteiről tájékozódjanak, illetve hogy közöljék álláspontjukat, de egyelőre senki semmit nem ír alá, azt sem tudni, hogy mennyien mehetnének külföldre, és hány ember válna technológiai fölösleggé – nyilatkozta Saša Đorđević, a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Önálló Szakszervezetének elnöke.

Kategóriák: Gazdaság

Nyílnak a kapuk (TDL)

2022, május 21 - 07:11

Nyolcvankilencedik alkalommal tartják meg az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást, amelyen az idén 21 ország 1100 kiállítója mutatkozik be. Május 21-étől 27-éig a mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök mellett az érdeklődők megtekinthetik a tenyészállat-kiállítást, bemutatkozik az élelmiszeripar, de a biztosítók és bankok is képviseltetik magukat, valamint számos üzleti és szakmai tanácskozást tartanak.

Kategóriák: Gazdaság

Négy dinárral drágul a 95-ös benzin (Magyar Szó online)

2022, május 20 - 15:14

A kereskedelmi minisztérium péntek délutáni információja szerint a következő egy héten, vagyis május 27-éig az eurodízel 202,2 a BMB 95-ös benzin pedig 184 dinárba kerül, vagyis valamelyest növelték az üzeman

Kategóriák: Gazdaság

Élénk a forgalom a fatelepeken (te)

2022, május 20 - 10:25

Alighogy befejeződött a fűtési idény, a sokismeretlenes helyzetre való tekintettel máris a következő őszre, télre gondolnak az emberek, elsősorban azok, akiknél nem mások fűtenek, hanem maguknak kell beszerezniük a szenet, fát, pelletet… Persze, gondban vannak azok is, akik áttértek a kényelmes gázfűtésre, alternatív megoldásuk viszont nincs. A teljes bizonytalanságban annyi biztos, hogy minden tüzelőanyag megdrágult és tovább drágul, valamint hogy pillanatnyilag azt sem tudja garantálni senki, hogy lesz majd gáz, vagy hogy az átlagpolgár képes lesz kifizetni az áramot, ha esetleg azzal akarna fűteni. Egyes szénfajták már 82 százalékkal drágábbak, mint tavaly voltak, de sokkal többet kell fizetni a fáért és a pelletért is.

Kategóriák: Gazdaság

Somlói galuskával ízesített vásár(lás) (Tóth D. Lívia)

2022, május 20 - 09:28

Komoly megtiszteltetés érte Magyarországot azzal, hogy 12 év után újra díszvendége, partnerországa lehet a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításnak – mondta az újvidéki vásár sajtótájékoztatóján Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. Beszédében hangsúlyozta: Magyarország vezető szerepet tölt be a régió mezőgazdaságában, és komoly partnernek tekinti Szerbiát. Hozzátette: Magyarország idei bemutatkozásával tovább fejlődhetnek azok a rendkívül gyümölcsöző gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok, amelyek az elmúlt években szárnyaltak.

Kategóriák: Gazdaság

Százhatvanmillió dinár a szociális intézményeknek (dn)

2022, május 20 - 07:28

A tartományi kormány támogatja a szociális intézményeket, így az idén is lehetőség nyílt számukra az elhelyezési feltételeik és munkakörülményeik javítására pályázni. Tegnap Újvidéken Igor Mirović tartományi kormányfő 74 támogatási szerződést nyújtott át 35 vajdasági szociális intézmény képviselőinek. A pályázat keretösszege 160 millió dinár. Ebből többek között egészségügyi felszerelést, ágyakat és matracokat vásárolhatnak, épületeket hozhatnak rendbe, szellőztető és légkondicionáló rendszereket szerelhetnek be, valamint vízvezeték- és fűtőhálózaton végezhetnek javítási munkálatokat.

Kategóriák: Gazdaság

Állami támogatásban részesülnek az ukrajnai háború által sújtott vállalatok (Magyar Szó online)

2022, május 19 - 22:30

A szerb kormány elfogadta a hazai gazdaság anyagi támogatására vonatkozó végzés második kiegészítését – írja a Szerbiai RTV.

Kategóriák: Gazdaság

A kormány ideiglenesen korlátozta a földgáz árát (Magyar Szó online)

2022, május 19 - 22:10

A szerb kormány elfogadta a földgáz ideiglenes árkorlátozásáról és a behozatali, vagy a Szerbiában kitermelt földgáznak a piac összeomlása esetén felmerülő árkülönbségének megtérítéséről szóló rendeletet – írja az N1 hírportál.

Kategóriák: Gazdaság

A Gazprom vásárlóinak mintegy fele nyitott rubelszámlát (MTI)

2022, május 19 - 16:09

A Gazprom Export 54 vállalati ügyfelének mintegy fele nyitott már rubelszámlát az orosz gázért való fizetésre 

Kategóriák: Gazdaság

Csábító ajánlattal repülhetnek (Szabó Јózsef)

2022, május 19 - 14:07

FILE - In this file photo dated Monday April 19, 2010, The first of three KLM passenger planes heading to New York takes off from Schiphol airport in Amsterdam, Netherlands. The Dutch finance minister said Saturday Oct. 31, 2020, that the government will

Nagyon megszenvedte a légi közlekedés és az idegenforgalom is a koronavírus-járványt. Cégek sokasága ment tönkre az ágazatban, s emiatt százezrek maradtak munka nélkül. Az idegenforgalmi idény közeledtével már több kormány enyhítette a járvány visszaszorítását, megfékezését szolgáló korábbi szigorításokat. Abban is bízva, hogy így majd könnyebben lépnek be a turisták az ország területére.

Kategóriák: Gazdaság

Az idén 3,5-4,5 százalékos lehet a gazdasági bővülés ((Beta / Tanjug))

2022, május 19 - 10:25

Az ukrajnai válság kedvezőtlen hatásai miatt a Szerb Nemzeti Bank (NBS) 0,5 százalékkal lefelé módosította a 2022-re vonatkozó, februárban közölt gazdasági növekedési előrejelzését, és eszerint a bruttó hazai termék (GDP) az idén 3,5 és 4,5 százalék között alakulhat. Ezt Jorgovanka Tabaković bankkormányzó jelentette be az NBS májusi inflációs jelentésének tegnapi bemutatóján, hozzátéve, hogy tekintélyes nemzetközi intézmények is – mint amilyen a Nemzetközi Valutaalap vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank – hasonlóan jártak el.

Kategóriák: Gazdaság

A gyümölcsfeldolgozás a termelők jövője (TDL)

2022, május 19 - 09:28

Befejezés előtt áll a H&S Fruits vállalat ariljei gyümölcsfeldolgozó üzeme, amely a helyi Stanić Kft. és a kecskeméti Horizon Food közös befektetése. A projekt a szerb és a magyar állam együttműködése révén valósulhat meg: az erről szóló szerződést 2018-ban írták alá Budapesten. A gyárat egy évre rá kezdték el építeni a Szerbiai fejlesztési Ügyökség és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség közreműködésével, a megnyitása viszont az elkövetkező másfél hónapban várható – értesítették a közvéleményt az ariljei üzemből.

Kategóriák: Gazdaság

A szürkegazdaság ellensége (dn)

2022, május 19 - 08:27

Az új fiskalizációs rendszer alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy segít a szürkegazdaság elleni küzdelemben – nyilatkozták a Tanjug hírügynökségnek a közgazdászok. A vállalkozók pedig elmondták, hogy gyorsan hozzászoktak az új kasszákhoz, melyek nagymértékben megkönnyítették a korábban nehézségeket okozó papírmunkát. Marko Danon közgazdász rámutatott arra, hogy az új számlázási modell bevezetésével növelték az állam kapacitását az árnyékgazdaság felszámolására.

Kategóriák: Gazdaság

Tovább emelkednek a földárak (dn)

2022, május 19 - 07:28

Szerbiában nemcsak a lakásoknak, de a kiváló minőségű termőföldeknek is magas az áruk. Žitište községben egy 303 hektárnyi földterület 3,5 millió euróért kelt el – áll a Köztársasági Földtani Intézet közleményében. A legdrágább négyzetmétert Surčin községben, Jakovo településen jegyezték, ahol 24,9 eurót fizettek egy 59 árnyi terület négyzetméteréért. A szántó Vajdaságban kerül a legtöbbe, a legolcsóbb pedig Dél-Szerbiában. Az országban a termőföld hektáronkénti átlagára tavaly 6800 euró volt. Az árak 350 eurótól 41 000 euróig terjedtek hektáronként.

Kategóriák: Gazdaság

Külső tényezők hatására alacsonyabb a szerbiai GDP növekedése (Magyar Szó online)

2022, május 18 - 19:00

A Szerb Nemzeti Bank felülvizsgálta a bruttó hazai GDP növekedésének előrejelzését az alacsonyabb nemzetközi kereslet és export tükrében – mondta Savo Jakovljević, az NBS gazdaságkutatási és statisztikai osztályának igazgatója.

Kategóriák: Gazdaság

Mali: A kihívások ellenére messze vagyunk a gazdasági visszaeséstől (Magyar Szó online)

2022, május 18 - 17:43

A járvány és az ukrajnai konfliktus következtében jelentkező kihívások ellenére messze vagyunk a visszaeséstől, és továbbra is tapasztalható gazdasági növekedés Szerbiában – nyilatkozta Siniša Mali pénzügyminiszter.

Kategóriák: Gazdaság