Skip to Content

Magyar Szó Gazdaság

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Gazdaság rovat
Frissítve: 22 perc 31 másodperc

A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon ((Euronews))

7 óra 51 perc

Az ENSZ szerint önmagában ez az iparág felelős a szennyvíz 20% -áért és a hulladék 10% -áért globálisan.

Kategóriák: Gazdaság

Megkoronázott cirkusz az idegenforgalomban (Tóth D. Lívia)

2020, november 21 - 10:29

Az elmúlt nyolc hónapban rendszeresen tudósítottunk a koronavírus-járvány miatt leginkább érintett gazdasági ágazat, az idegenforgalom problémáiról. Igyekeztünk a lehető legtöbb tényt feltárni, amelyek az egyre szaporodó gondokat okozták, ám sokszor csak homályos, nem egyértelmű válaszokat kaptunk, és tessék-lássék intézkedésekre bukkantunk.

Kategóriák: Gazdaság

Elfogadta a kormány a 2021. évi költségvetés javaslatát ((Tanjug))

2020, november 21 - 08:28

A büdzsé javaslatában meghatározott előirányzatok szerint a bevétel 1.336,3 milliárd dinár lesz, ami 45 milliárd dináros növekedés a 2020-ra becsült bevételekhez képest. A jövő évi kiadások összege a javaslat értelmében 1.514,8 milliárd dinár – közölték a köztársasági kormány ülését követően. A tervezett költségvetési hiány jövőre a bruttó társadalmi termék (GDP) 3 százaléka lesz, az államadósság pedig általános állami szinten csökken, és az év végéig 58,7 százalékon marad.

Kategóriák: Gazdaság

Hazai háztáji termékek a Lidlben (dn)

2020, november 20 - 19:21

A Lidl üzletlánc megerősíti elkötelezettségét a hazai termesztők iránt, ugyanis november 19-étől kezdve a következő négy héten át a szerbiai kistermesztők hagyományos termékeit találhatjuk meg az üzletek polcain. A szerbiai vállalkozás fejlődésének elősegítése érdekében a Lidl kutatást végzett, és több mint 50 kisvállalkozót választott ki az ország különböző régiójából, akik hagyományos módon termesztenek, majd „Kistermesztő nagy szenvedély” címke alatt rövid időre felvették termékeiket a kínálatba. November 19-étől, csütörtöktől kezdve Szerbia egy-egy régiója termesztőinek szentelik: az első hetet Vajdaságnak, a másodikat Közép-Szerbiának, a harmadikat Nyugat-Szerbiának, az utolsó hetet pedig Kelet- és Dél-Szerbiának.

Kategóriák: Gazdaság

Életben tartani a gazdaságot (gyn)

2020, november 20 - 15:22

Az elmúlt két héten a tartományi titkárság szakemberei folyamatosan elemezték Vajdaság gazdasági helyzetét. Megállapításuk szerint a járvány sújtotta időszak komoly nyomot hagyott a tartomány pénzügyi életében. A költségvetéssel összhangban a gazdasági élet megsegítésére létrehozott eddigi intézkedések nem szűnnek meg, sőt újabbak várhatók, amelyek belátható törvényes időn belül meg is valósulnak.

Kategóriák: Gazdaság

Több mint ezer új munkahely az egészségügyi dolgozóknak (TDL)

2020, november 20 - 11:25

A Szerbiai Klinikai Központ 1277 egészségügyi dolgozó felvételére nyitott pályázatot. A belgrádi központ Covid-kórházában 267 orvost, illetve 1010 nővért és technikust alkalmaznának meghatározott időre. Az állásajánlatokat a koronavírus-járvány terjedése miatt bekövetkezett munkaerőhiány pótlása érdekében tették közzé, és három hónapos szerződést írnának alá a jelentkezőkkel – hozták nyilvánosságra az egészségügyi központ weboldalán.

Kategóriák: Gazdaság

Segély a kisnyugdíjasoknak (gyn)

2020, november 20 - 10:28

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap csaknem 200 ezer dinárt irányozott elő minden olyan nyugdíjas számára, akinek a juttatása kevesebb 15.113 dinárnál. Az érintettek az Univerexport üzletlánc által összeállított 4975 dinár értékű étel- és tisztálkodási csomagra számíthatnak, amit igényelni kell.

Az igényléshez a személyi igazolvány fénymásolata, valamint a legutóbbi, lehetőleg novemberi nyugdíj kivonatának a felmutatása szükséges a községi nyugdíjas-egyesület irodájában. A csomagok, mint minden évben, az idén is decemberben kerülnek kiosztásra.

Kategóriák: Gazdaság

Hat pilléren Szerbia gazdasága ((Tanjug / B92))

2020, november 20 - 09:02

Belgrádban tegnap bemutatták a Külföldi Befektetők Tanácsának (FIC) 2020. évi Fehér könyvét, melynek sarkalatos megállapítása, hogy Szerbiában mérsékelten, de stabilan javul az üzleti légkör. A kiadványban a Tanács leszögezi, hogy az ország gazdasági fejlődése hat pilléren alapszik, ezek a következők: szállítás, energiaipar, telekommunikáció, digitalizáció és elektronikus ügyvitel, ingatlanok és építkezés, munkaerő és emberi tőke. A pillanatnyi helyzet ellenére a FIC nem módosította elvárásait: fel kell gyorsítani a reformokat és az európai uniós csatlakozási folyamatot, meg kell teremteni a fenntartható pénzügyi konszolidációt és szavatolni a törvények végrehajtását.

Kategóriák: Gazdaság

Kiakadtak a Facebook moderátorai (Sándor Zoltán)

2020, november 20 - 08:28

A Facebook több mint 200 moderátora nyílt levélben megvádolta a vállalatot, mert arra kötelezi őket, hogy a koronavírus-járvány ellenére térjenek vissza az irodákba. A Facebook moderátorai szerint a vállalat szükségtelenül kockáztatja az életüket csak azért, hogy profitot szerezhessen. Arra kérik az óriáscéget, hogy továbbra is engedélyezze az otthoni munkát, ezenkívül veszélyességi pótlékra is igényt tartanak – írja a BBC. A Facebook közölte, hogy a legtöbb moderátor valójában otthonról dolgozik, és ez így is marad a járvány végéig. Értékeljük a nyílt dialógust, de ennek őszintének kell lennie – mondta a vállalat egyik illetékese.

Kategóriák: Gazdaság

Zürich, Párizs és Hongkong a legdrágább városok (dn)

2020, november 19 - 13:07

Zürich, Párizs és Hongkong jelenleg a világ legdrágább városa, miután a koronavírus-járvány kissé átrajzolta az idei lista rangsorát – derült ki az Economic Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató intézet legújabb felméréséből, amelyben 138 árucikk árát és szolgáltatás díját hasonlították össze a világ 130 nagyvárosában.

Kategóriák: Gazdaság

Gazdálkodj okosan! (gyn)

2020, november 19 - 10:28

Európa-szerte egyre nagyobb teret hódít a biogazdálkodás, amelyet sokan a mezőgazdaság jövőjének tartanak. A fogyasztók körében egyre népszerűbbek azok a termékek, amelyek ökogazdaságokból kerülnek ki. A biogazdálkodás magába foglalja a növénytermesztést és az állattenyésztést is. Szigorú szabályrendszer tiltja a génmanipulációt, a klónozást, szoros keretek közé van szorítva az antibiotikumok, adalékanyagok, növényvédelmi szerek használata, de a haszonállatok tartására is külön szabályrendszer vonatkozik.

Kategóriák: Gazdaság

„Koronás betegszabadságok” (TDL)

2020, november 19 - 09:00

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége kérvénnyel fordult Ana Brnabić kormányfőhöz, a betegszabadság 100 százalékos megtérítését kéri a Covid–19 vírussal való fertőzés vagy karanténba kényszerülés esetén. Kérelmezik, hogy a munkaadókat az ajánlás helyett kötelezzék a teljes jövedelem kifizetésére, azzal, hogy a bizonyított fertőzés vagy annak gyanúja esetén az állam térítse meg a betegszabadság idején átutalt összeg 35 százalékát.

Kategóriák: Gazdaság

Mélyfeldolgozás a pancsovai Kőolajfinomítóban ((B92/Beta))

2020, november 19 - 08:28

A pancsovai Kőolajfinomítóban üzembe helyezték a mélyfeldolgozó részleget, amelynek megépítése a korszerűsítés második szakasza legfontosabb projektumának számít.

Kategóriák: Gazdaság

Folytatódik a dízelautók visszaszorulása ((MTI))

2020, november 18 - 15:07

A dízelautók visszaszorulásának trendje hetedik éve tart Magyarországon, ez alatt az idő alatt részarányuk a forgalomba helyezett új személyautók körében 46-ról 22 százalékra csökkent – hívta fel a figyelmet a JóAutók.hu keddi közleményében.

Kategóriák: Gazdaság

Elon Musk már a világ harmadik leggazdagabb embere (dn)

2020, november 18 - 13:07

Mintegy 12 százalékkal emelkedett a Tesla árfolyama, miután Elon Musk tegnap bejelentette: a Tesla vállalat részvényei bekerülnek a világ egyik legfontosabb részvényindexébe, az S&P 500-ba – írja a BBC.

Kategóriák: Gazdaság

Nincs ok aggodalomra! (gyn)

2020, november 18 - 10:28

Az elmúlt napokban a nyilvánosság figyelmét Szerbia-szerte is felélénkítette az 500 eurós bankjegyek törvényessége, és az a hír, hogy kivonják-e a forgalomból. A mendemondák elcsendesítése érdekében a hét elején a Szerb Nemzeti Bank (SZNB) közleményt adott ki, melyben jogszerűnek nyilvánította az 500 eurós bankjegyeket. Mint írják, semmi okuk az aggodalomra azoknak a polgároknak, akiknek ilyen címletű bankjegyek vannak a tulajdonukban. A bankjegyet mindenki nyugodtan birtokolhatja és használhatja minden legális pénzügyi adásvétel során, mint a valutaváltás, a bankbetét, és természetesen felhasználható minden törvényes külföldi és belföldi fizetéshez az ország határain belül. Az SZNB hivatalos közleménye szerint az Európai Központi Banknak (EKB) nem tett közzé semmiféle hivatalos felhívást, amelyben arról értesíti a polgárokat, hogy az 500 eurós bankjegyeket kivonja a forgalomból.

Kategóriák: Gazdaság

Januárban és áprilisban is növelik a közszektorban dolgozók bérét ((Tanjug / B92))

2020, november 18 - 09:00

Aleksandar Vučić államfő megerősítette: emelik az egészségügyi dolgozók és minden más közalkalmazott bérét, és a nyugállományban levők is számíthatnak év végi külön juttatásra. Január 1-jétől az egészségügyi dolgozók fizetése 5 százalékkal, a közszférában munkaviszonyban levő többi dolgozóé pedig 3,5 százalékkal lesz nagyobb. Áprilistól további bérfejlesztés várható.

Kategóriák: Gazdaság

Tizenhétezer fiatal vár az első munkahelyére (TDL)

2020, november 18 - 08:28

A munkaadók 1200 fiatalt már kiválasztottak a közül a több mint 3000 jelentkező közül, akik Belgrád város területén jelentkeztek a szerb kormány támogatásával megvalósuló Első fizetésem programra. A főváros vonzáskörében 2800 munkahelyet kínáltak fel a fiataloknak az állami támogatásra pályázó cégek – áll a programot lebonyolító Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat jelentésében.

Kategóriák: Gazdaság

A járvány kitörése óta megnőtt a fitnesz-felszerelés iránti kereslet (Magyar Szó online)

2020, november 17 - 16:58

A járványellenes intézkedések negatívan befolyásolták számos termék importját, de ugyanakkor hozzájárultak ahhoz is, hogy némelyek 

Kategóriák: Gazdaság

Csak kétszázalékos lesz a termékcsökkenés ((Tanjug))

2020, november 17 - 11:25

Szerbiában és Litvániában csökken az idén legkisebb mértékben, csupán 2 százalékkal, a bruttó társadalmi termék (GDP) – közölte előrejelzését a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézete (WIIW). Feltevéseit abban a jelentésben ismerteti, melyben áttekinti, milyen károkat okozott a világjárvány a tranzíciós gazdaságoknak, és milyenek a kilátásaik. A válságból való kilábalás várható üteme alapján a tekintélyes gazdaságkutató intézetnek az a véleménye, hogy Szerbiában a bruttó hazai termék jövőre 4,5 százalékkal növekedhet.

Kategóriák: Gazdaság