Skip to Content

Magyar Szó Gazdaság

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Gazdaság rovat
Frissítve: 29 perc 9 másodperc

Ellenőrzött utazások? (gyn)

37 perc 6 másodperc

Most már az sem mindegy, ki mennyit költött nyaralásra 2018 és 2020 között – vonhatjuk le a következtetést a Szerbiai Adóhivatal azon rendelete alapján. Az intézmény a hazai turisztiaki irodáktól minden olyan személy adatát hivatalosan lekérte, akik több mint 5000 eurót költöttek el egy nyaralás alkalmával. Arról, hogy mennyire törvénybe ütköző, vagy csak Szerbiában szokatlan, a Prva televízió munkatársai megkérdezték Miroslav Đinovićot, az adóhivatal igazgatójának segédjét, Milan Antonijević jogászt, valamint Aleksandar Seničićet, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatóját. Az adóhivatalt egész pontosan a 2018. január 1. és 2020 december 31. között megvalósult idegenforgalmi költekezések érdeklik. A pontos analízis felállítása érdekében a hazai turisztikai irodáktól azoknak a névsorát kérték, akik az idegenforgalmi szolgáltatásért több mint 5000 eurót fizettek. Olyan személyes információk kerülnének kiadásra ezekről a személyekről mint a név, lakcím, személyazonosító szám, a befizetett összeg pontos nagysága, időpontja.

Kategóriák: Gazdaság

Lesz elegendő földgáz és villanyáram télire (dn)

2 óra 35 perc

Moskva, 14.10.2021. - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovic prisustvovala je urucenju ugovora gradjanima za zamenu stolarije, danas u Dimitrovgradu. (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/DS)

A szerbiai polgároknak nincs mitől tartaniuk, lesz elegendő földgáz és villanyáram télire, nem kell drágulással számolni – nyilatkozta a Szerbiai Rádió és Televízió egyik adásában Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter. Mint mondta, a villanyáram áráról az ipari fogyasztókat illetően még külön egyeztetnek a Szerbiai Villanygazdasággal (EPS) .

Kategóriák: Gazdaság

Ki jelentkezhet még a támogatásra? ((B92))

3 óra 34 perc

Siniša Mali pénzügyminiszter az Instagramon emlékeztette a lakosságot arra, hogy a szerbiai lakhelyű, nagykorú, érvényes személyi igazolvánnyal rendelkező polgárok az év végéig még 30+20 eurós egyszeri, állami segélyre számíthatnak. Mint bejegyzésében közölte, azok, akik az idén májusban igényelték a 2x30 eurós támogatást, novemberben kapják meg a második 30 eurós részt, decemberben pedig a már korábban beígért 20 eurónak megfelelő dinárösszeget. Az utóbbira külön nem kell ismét jelentkezniük, és mint ismeretes, ezeket a pénzeket a nyugdíjasoknak és a szociális segélyben részesülőknek nem is kellett kérniük, ők automatikusan megkapják.

Kategóriák: Gazdaság

Aszályos év, felemás hozamok (P.L.)

2021, október 17 - 10:42

A hosszantartó nyári és őszi szárazságot követően október első felében jelentős mennyiségű csapadék áztatta a vajdasági földeket.

Kategóriák: Gazdaság

Az adóhivatal az idegenforgalmi ügynökségek ügyfeleinek adatait kérte (Magyar Szó online)

2021, október 16 - 22:23

A Szerbiai Adóhivatal az idegenforgalmi ügynöskégektől azon ügyfeleik személyes adatait kérte el, akik egy éven belül több mint ötezer eurót költöttek el az utazásokra - írja az N1 hírportál.

Kategóriák: Gazdaság

Folyamatosan érkeznek majd a támogatások az új pénztárgépek beszerzésére (Magyar Szó online)

2021, október 16 - 16:30

Siniša Mali pénzügyminiszter az Instagramon tett közzé bejegyzést arról, hogy hogyan jelentkezhetnek az érintettek a 100+100 eurós támogatásra. Az összeget azok igényelhetik, akiknek új pénztárgépet kell beszerezniük, és így térhetnek át az új fiskalizációs modellre.

Kategóriák: Gazdaság

Viszlát, boltok? (TDL)

2021, október 16 - 12:07

Világszinten jelentősen csökkent a hagyományos bevásárlás mértéke. A koronavírus-járvány ideje alatt azok is kénytelenek voltak átszokni az internetes beszerzésre, akik egyébként élvezték a hagyományos piacozást vagy a bevásárlóközpontok hangulatát. A fertőzéstől való félelem ugyanis sokakat elijesztett még attól is, hogy a belépjenek a kedvenc sarki boltjukba. Így a jelentős veszteségeket elszenvedő kiskereskedelmi láncok is arra kényszerültek, hogy feladják az üzlethelyiségeiket, az árut pedig közvetlenül a raktárakból szállítsák ki a vásárlóknak.

Kategóriák: Gazdaság

Országos testületet hoznak létre az energiaválság kezelésére (gyn/te)

2021, október 16 - 10:25

Beograd, 14.10.2021. - Sednica Saveta za bruto domaci prizvod (BDP), kojim je predsedavala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic, odrzana je danas u Vladi Srbije u Beogradu. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Az elmúlt egy hétben folyamatosan özönlöttek a megnyugtatónak szánt hírek az állami szférából az energetikai válsággal kapcsolatban, a kormány mégis akcióba lép. Annak érdekében, hogy Szerbia biztos, ami biztos alapon ne legyen érintett egy esetleges energetikai válságba, a kormány lépéseket tesz – írja a Beta.

Kategóriák: Gazdaság

Ne dráguljon tovább az áram! (dn)

2021, október 16 - 09:28

A Szerbiai Munkáltatók Uniója (UPS) kezdeményezte, hogy állítsák le a villanyáram drágulását az ipari fogyasztók számára, mivel szerintük ez áremelkedési hullámot von maga után, valamint számos vállalat üzleti tevékenységét veszélybe sodorja. A Szerbiai Villanygazdaságot (EPS) arra kérték, hogy a fogyasztóit védje meg az áringadozásoktól a piacon, amikor nincs infláció, így biztosítva a szerbiai vállalatok megőrzését. Az UPS emlékeztetett arra, hogy az idén márciusban a vállalatok megawattóránként 60 eurót fizettek a villanyáramért, néhány éve még 50 euró volt az átlagár, jelenleg pedig már 135 eurót fizetnek.

Kategóriák: Gazdaság

Arrivederci, Alitalia! ((Beta/hvg.hu))

2021, október 16 - 08:27

Alitalia workers stage a protest in downtown Rome, Friday, Oct. 1, 2021. Oct. 15, the Italian airline carrier Alitalia won't exist anymore. The new company being formed, called ITA, says it will only keep some 2,800 of 10,000 of Alitalia's employees. (AP

Utoljára indított gépet csütörtökön este a 74 éves Alitalia olasz légitársaság. Szardínia szigetéről, Cagliariból indult a repülő, és 23.10 órakor szállt le a Roma-Fiumicino légikikötőben. Az utolsó gép landolásával végleg lezárult az Alitalia története.

Kategóriák: Gazdaság

Vállalatalapítás karosszékből (TDL)

2021, október 16 - 07:28

A jövő évtől a vállalatalapítóknak sem kell tovább sorban állniuk a Cégnyilvántartási Ügynökség (APR) tolóablakai előtt, ugyanis bármilyen vállalatot és gazdasági társaságot be lehet majd jelenteni online is. Jelenleg a vállalkozók és a korlátolt felelősségű társaságok esetében lehet elvégezni az elektronikus bejegyeztetést, de január 1-jétől a részvénytársaságok, közkereseti társaságok és a betéti társaságok is  elvégezhetik az alapítást az iroda kényelméből – jelentette be az APR.

Kategóriák: Gazdaság

Továbbra sem drágul az áram (TDL)

2021, október 15 - 10:25

A szerbiai lakosok fizetnek legkevesebbet az áramért a régióban, és a villanygazdaság továbbra sem tervezi a drágítást. Az ipari áram árának meghatározásán még dolgoznak, és a szerb kormány nemsokára dönt a nagyságáról – jelentette be Milorad Grčić, a Szerbiai Villanygazdaság igazgatója azon az értekezleten, amelyen az elmúlt öt év befektetéseiről számolt be a vállalat felügyelőbizottságának.

Kategóriák: Gazdaság

Mától igényelhető a pénztárgép-támogatás ((B92/RTS/Blic))

2021, október 15 - 09:28

A vállalatokat anyagilag nem terheli meg az online pénztárgépekre való átállás, az állam anyagi segítséget nyújt a kasszacseréhez, erre hatmilliárd dinárt különített el. A támogatási jogosultsághoz elengedhetetlen, hogy a cégek bejelentsék értékesítési helyeiket, üzlethelyiségeiket, ezt pedig már a hónap eleje óta megtehetik elektronikus úton, az Adóigazgatóság honlapján.

Kategóriák: Gazdaság

Még éveket kell várnunk a roamingdíjak csökkentésére (dn)

2021, október 15 - 08:27

Beograd, 5.08.2020. - Samsung Galaxy Note 20 i Samsung Galaxy Note 20 Ultra su najnoviji Samsung-ovi mobilni uredjaji koje ce Telenorovi korisnici moci da rezervisu od 5. do 20. avgusta putem Telenor sajta. Poslovni korisnici uredjaj mogu rezervisati pute

A roamingdíjak csökkentése a nyugat-balkáni országok és az EU között nagy kihívás, de reménykedem, hogy 5 év múlva mintegy 90 százalékkal csökkennek – közölte Podgoricában, a Digitális Nyugat-Balkán Csúcstalálkozó szünetében Majlinda Bregu, a Regionális Együttműködési Tanács (RCC) nemzetközi szervezet főtitkára.

Kategóriák: Gazdaság

Fejlődjön az a párbeszéd (gyn)

2021, október 15 - 07:28

Senki sincs könnyű helyzetben, és sehol. A járvány okozta globális felfordulás alaposan átalakította a gazdasági élet megszokott menetét, nem várt fordulatok következtek. A munkaadók és munkavállalók egyaránt nehéz helyzetben vannak a rohamosan változó és nehezen előrelátható gazdasági körülmények között. A Tartományi Szociális-gazdasági Tanács hatodik ülésén a 2021. év első két negyedének gazdasági tendenciáit vették górcső alá a tanácstagok. Az elemzés alapjául a Vajdasági Gazdasági Kamara legfrissebb kimutatása szolgált. A szakemberek csütörtökön délelőtt a tartományi képviselőház épületében a szociális-gazdasági dialógus témáját is megvitatták a tanács és önkormányzatok között.

Kategóriák: Gazdaság

Egekben az élelmiszerárak (Magyar Szó online)

2021, október 14 - 16:44

A hivatalos statisztika szerint a szerbiai polgárok napi szinten szembesülnek a különféle árucikkek drágulásával, különösen az élelmiszerek tekintetében - írja a 021.rs hírportál.

Kategóriák: Gazdaság

Aleksandar Vučić: A Brose üzemében 1100 ember kap állást (Magyar Szó online)

2021, október 14 - 16:23

Aleksandar Vučić elnök elmondta, hogy az alkalmazottak 41 százaléka mérnök, míg több mint 46 százalékuk magas szakmai képesítésű lesz. Hozzátette, hogy a Brose vállalata a legtöbb embert Pancsova, Belgrád és más városokból fogja alkalmazni - jelenti a Tanjug hírügynökség.

Kategóriák: Gazdaság

Megmenthet-e minket egy atomerőmű? (gyn)

2021, október 14 - 14:07

Az energiaügyi szakértők nem értenek egyet az atomenergia témájában. Egyesek szerint fel kellene számolni a jelenlegi atomerőműveket, mások pedig a bővítésüket szorgalmazzák. A pró érvek között olyanokat találunk, mint a például hivatkozás szén-dioxid-kibocsátás hiányára, a folyamatos energia-termelés, az olcsó üzemeltetés. Az ellenzők szerint az atomerőművek esetleges baleset esetén végzetes helyzetet okozhatnak, emellett évi 34 ezer köbméternyi, nehezen kezelhető nukleáris hulladék keletkezik az atomerőművekben, felépítésük pedig igen költséges. Ami bizonyos, a világ energiaválsággal küzd jelenleg, és ez bizonyosan a közeljövőben sem fog megváltozni. Az újrahasznosítható energiák terén jelentős fejlődés következett be az utóbbi években, de mindez kevés. Nincs elég energia a Föld lakosai számára.

Kategóriák: Gazdaság

Fogytán az erőművek szénkészletei Indiában ((Jutarnji list/kitekinto.hu))

2021, október 14 - 12:07

Energiaválsággal küzd a világ második legnépesebb országa, India (is). Széntüzelésű erőműveinek majdnem 80 százalékában kritikusan alacsonyak a szénkészletek, olyannyira, hogy  napokon belül kimerülhetnek, miközben egyes tartományokban már most sincs áram.

Kategóriák: Gazdaság

Nyugtát adni kötelező (Magyar Szó online)

2021, október 14 - 11:48

Október 15-étől, péntektől a jövő év január 31-éig nyújthatják be az adózók kérelmüket fiskális eszközök beszerzésére.

Kategóriák: Gazdaság