Skip to Content

Magyar Szó Kitekintő

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Külföld/Magyarság rovat
Frissítve: 1 óra 47 perc

Orbán: készen állunk egy új Közép-Európa felépítésére ((MTI))

2019, december 14 - 22:51

Magyarország készen áll arra, hogy szomszédaival, köztük Romániával, felépítsen egy új Közép-Európát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombat este a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten, a temesvári regionális kereskedelmi kamara rendezvénycsarnokában.

Kategóriák: Külföld

Kárpát-medencei tájérintő (MTI)

2019, december 14 - 14:21

A Kárpát-medence egészét turisztikai szempontból feldolgozó weboldalt indított a békési székhelyű Heti Kelet Kulturális Alapítvány, tájérintő.hu címmel.

Kategóriák: Külföld

Szijjártó: a Duna kapcsolódási pont az érintett országok számára (MTI)

2019, december 13 - 20:44

A Duna nemcsak egy 2850 kilométer hosszú folyó, hanem kapcsolódási pont az általa érintett országok számára - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter a Duna Bizottság pénteki budapesti ülésén.

Kategóriák: Külföld

Támadják az erdélyi gazdaságfejlesztési programot ((MTI))

2019, december 13 - 15:29

Azért nem született írásos megállapodás a magyar és a román fél között a magyar kormány által Erdélyben meghirdetett gazdaságfejlesztési programról, mert a két uniós tagállam között ennek nem látták szükségét, és az előző bukaresti kormány illetékesei is meggyőződtek a program hasznosságáról – magyarázta a kolozsvári Krónikának Kelemen Hunor, aki a tárgyalásokat vezette a két fél között.

Kategóriák: Külföld

Vizsgálat a székesegyház süllyedésének megállítására ((MTI))

2019, december 12 - 09:53

A magyar kormány 79 millió forintból végeztet vizsgálatokat, hogy megállítsák a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház süllyedését – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Kategóriák: Külföld

Változik a színházak finanszírozása (y-A)

2019, december 10 - 16:47

Benyújtotta a magyar kormány a színházakat érintő törvényjavaslatot, amelynek a híre és egy állítólagos kiszivárogtatott változatának az ellenzéki médiában kritizált szövege már napok óta lázban tartja a magyarországi kulturális életet.

Kategóriák: Külföld

Az integráló Kiközösítő (Ambrus Attila)

2019, december 10 - 13:37

A Kiközösítő becenevet érdemelte ki az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Mezei János, aki nagy tisztogatásba fogott: előbb lemondatta elnöki tisztségéből az MPP parlamenti képviselőjét, Bíró Zsoltot, majd megvonta a bizalmat a párt legsikeresebb polgármesterétől, a székelyudvarhelyi Gálfi Árpádtól.

Kategóriák: Külföld

Megtízszereződött a nemzetpolitikai célú támogatás ((MTI))

2019, december 9 - 20:17

A nemzetpolitika mára egységes ívet alkot, ami úgy vált lehetővé, hogy 2010-től az alapoktól tudták újjáépíteni a területet – emelte ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt hétfőn.

Kategóriák: Külföld

Szerzett jogok elvétele ((MTI))

2019, december 9 - 15:16

A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelvhasználattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

Kategóriák: Külföld

Rákóczi Szövetség: idén még százötvenen érkeznek Magyarországra a diaszpóraprogram keretében ((MTI))

2019, december 9 - 10:25

Idén decemberben százötven Ausztráliában és Dél-Amerikában élő magyar fiatal érkezik Magyarországra az adventi időszakra a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjának keretében - közölte a szövetség elnöke hétfőn az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Kategóriák: Külföld

Határokon átívelő együttműködés (H. Sz.)

2019, december 9 - 10:18

Ünnepélyes keretek között írták alá a hétvégén a Sepsiszentgyörgy melletti Árkoson azt az együttműködési megállapodást, amely a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) között köttetett meg azzal a céllal, hogy hivatalossá tegyék és ezáltal még szorosabbra fűzzék a két szervezet közötti együttműködést.

Kategóriák: Külföld

Trianon-szindróma (Ambrus Attila)

2019, december 8 - 17:18

Aki azt gondolja, hogy Trianon-traumában csak a magyarok szenvednek, az téved.

Kategóriák: Külföld

Javult a magyarok egészségi állapota (MTI)

2019, december 8 - 12:54

Európában Magyarországon a legmagasabb a gyermekek átoltottsága.

Kategóriák: Külföld