Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 14 perc 6 másodperc

Vajdaságot is belepte a hó (Magyar Szó online)

3 óra 36 perc

Vajdaságban kisebb-nagyobb intenzitással, de mindenfelé havazik. Gondok vannak a közlekedéssel a Belgrád és Újvidék közötti autóúton, helyenként csak egy sávban tudnak közlekedni a járművek, legfeljebb 60 kilométeres óránkénti sebességgel.

Kategóriák: Belföld

Folytonosság és friss lendület (P.E.)

9 óra 44 perc

Második rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács mgr. Hajnal Jenő elnök javaslata nyomán Erdődi Edvina okleveles jogász, napilapunk munkatársának személyében megválasztotta a tanács alelnökét, továbbá Jerasz Anikó tanár személyében a Végrehajtó Bizottság elnökét, valamint a Végrehajtó Bizottság tagjait. Ezzel kiteljesedett az MNT csúcsvezetése. A Végrehajtó Bizottság tagjai: Paskó Csaba atya, a kelebiai templom plébánosa, De Negri Ibolya tanár, Losoncz Dávid ügyvéd és Ternovácz István újságíró.

Kategóriák: Belföld

Tizenöt éves a Tartományi Garanciaalap (trk)

2018, december 14 - 22:05

Tizenöt éves fennállását ünnepelte ma a Tartományi Garanciaalap. Az elmúlt évek során a kezdeti, a mezőgazdaságra irányuló jótállás mellett, jelenleg összesen kilenc pályázati vonalon nyújt szavatosságot az intézmény.

Kategóriák: Belföld

A vállalkozói szféra megtartja a közösséget (P.E.)

2018, december 14 - 09:01

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának hagyományos, a Design Terminal szakembereivel karöltve megvalósított Kárpát-medencei őszi körútjának keretében, a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületének és a Prosperitati Alapítvány szervezésében vállalkozásfejlesztő és segítő napot tartottak tegnap Szabadkán vajdasági magyar vállalkozók számára. A rendezvényen a Magyar Kormány támogatásával és a Prosperitati Alapítvány közvetítésével megvalósított hároméves gazdaságfejlesztési ciklus eddigi eredményeit is értékelték, ugyanúgy, mint a Külhoni Magyar Családok Éve program eredményeit.

Kategóriák: Belföld

Túljelentkezés és összegnövekedés (v-ár)

2018, december 13 - 22:30

Az év egyik legfontosabb dátuma a mai, egy rendkívüli programot indítunk útjára – fogalmazott a tartományi kormány csarnokában ma megtartott ünnepélyes szerződéskötésen Igor Mirović vajdasági kormányfő. A tartományi adminisztráció a három- és többgyermekes családoknak osztott ki támogatásokat házvásárlásra, illetve a meglévő lakás, ház felújításának vagy bővítésének a finanszírozására. A kormányfő az eseményen beszámolt arról, hogy 63 millió dinárt fordít az idén a tartomány erre a programra, 55 olyan családon tudtak most segíteni, amelyek jelentkeztek a nyilvános felhívásra, s az elbírálás során az elsők közé kerültek. A kormány tisztában van azzal, hogy a sokgyermekes családoknak a legtöbbször a lakhatás kérdése a legnagyobb probléma, ezért is döntött  ilyen kezdeményezés mellett. Mirović közölte, azoknak sincs okuk csüggedni, akik ezúttal nem kaptak támogatást, a túljelentkezést látva ugyanis a kormány úgy döntött, hogy jövőre 175 millió dinárt különít el a költségvetésből erre a célra.

Kategóriák: Belföld

Jön a hó (v-ár)

2018, december 13 - 21:36

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése értelmében holnap a délutáni és az esti óráktól az ország nagy részén – először északon és nyugaton – havazás várható. Még az este folyamán kialakul bizonyos hótakaró Vajdaság területén, az előrejelzések szerint 5–10 centiméteres vastagságú a legvalószínűbb. Később Közép-Szerbiában is havazni kezd, de a valamivel magasabb esti hőmérséklet következtében a késő délutáni, esti órákban a havazás esőre vált, s emiatt az út sok helyütt jeges lesz. Napközben fagypont körül vagy valamivel fölötte alakul a hőmérséklet.

Kategóriák: Belföld

Ma Luca napja van ()

2018, december 13 - 20:26
Kategóriák: Belföld

Sok idő, és még több pénz kell hozzá (v-ár)

2018, december 13 - 09:02

Az ivóvíz minőségének javítása, a szennyvízelvezetés problémájának megoldása és a szennyvíztisztító rendszerek üzembe helyezése számít Vajdaság legfontosabb vízgazdálkodási céljainak. Szerbia és a tartomány elmarad a közép-európai és a nyugati országok mögött e kérdés rendezettsége terén, ez azonban nem jelenti azt, hogy áthidalhatatlan problémákról van szó. Azt azonban mindenképp jelenti, hogy a vízipar ágazatába történő jelentősebb beruházások nélkül nem lehet megoldani a gondokat, több milliárd euróra lesz szükség ahhoz, hogy csak Vajdaság területén rendezze az ország az egészséges ivóvíznek és a szennyvíz környezetkímélő kezelésének a kihívásait.

Kategóriák: Belföld

Jogos a felháborodás a vízlecsapolás ügyében (P.E.)

2018, december 12 - 22:48

Indokoltan háborodtak fel a polgárok a vízlecsapolási illetékre vonatkozó, a napokban postázott végzések átvétele után, mert mint kiderült, a Vajdaság Vizei Közvállalat több szempontból is megsértette a polgárok jogait. Időközben az is kiderült, hogy még nincsen minden veszve. A tartományi és a szabadkai jogvédők hivatala közbenjárt az ügyben, így a sértettek panasszal fordulhatnak a közvállalathoz. Jogi, hivatalos úton sikerült elérni, hogy akinek nincsen tartozása, annak az „adósságát” törli a Vajdaság Vizei Közvállalat – közölte lapunkkal Tóth Szalai Erika, a szabadkai jogvédő helyettese.

Kategóriák: Belföld

Utcára viszik haragjukat a bősz anyák (mh)

2018, december 12 - 21:58

A családtámogatásról szóló törvény, amely július elsején lépett érvénybe, számos újdonságot és jelentősen nagyobb támogatásokat irányozott elő, egyes kismamák esetében azonban nehézségeket okozott, többek között azoknál, akik a szülési szabadság előtt nem dolgoztak megszakítás nélkül 18 hónapot. Több, a kismamák jogaival foglalkozó szervezet is kifogásolta a törvényben előforduló  logikátlanságokat és megkülönböztetéseket, és mivel hónapokon keresztül ez ügyben nem történt előrelépés, szombatra Az anyák dühösek (Mame su ljute) elnevezéssel csendes tüntetést szerveznek Belgrádban. Kiemelték, kitartanak terveik mellett az után is, hogy Slavica Đukić Dejanović, népességpolitikával megbízott tárca nélküli miniszter a napokban megígérte, hogy a családi támogatásról szóló törvény módosítása a januárban újra a parlament elé kerül.

Kategóriák: Belföld

Te döntesz (Forrás: vojvodina.gov.rs)

2018, december 12 - 20:13

Kategóriák: Belföld

Megkezdődött az alkotmány módosítása (P.E.)

2018, december 11 - 22:56

Az elmúlt napokban hivatalosan is kezdetét vette Szerbia Alkotmányának a módosítási folyamata. Az összetett és többlépcsős folyamat első felvonása a köztársasági kormány alkotmánymódosítási kezdeményezésének továbbítása a Szerbiai Képviselőháznak. A parlament a soron következő ülésén vitathatja meg a kezdeményezés indokoltságát. Ez az ülés legalább harminc nappal az után tartható meg, hogy az alkotmánymódosítási kezdeményezés megérkezett a parlamentbe. A kezdeményezés elfogadásához a képviselők kétharmados támogatása szükséges. Csak ezt követően kezdődhet meg a javaslat kidolgozása, majd elfogadása, továbbá a népszavazás megtartása, végül pedig az alaptörvény kihirdetése, ha a referendum sikeres lesz.

Kategóriák: Belföld

Munkahely csak kapcsolatokon keresztül (mh)

2018, december 11 - 21:41

A munkába állás csak személyes kapcsolatokon keresztül lehetséges, gondolja a lakosság jelentős része, ugyanakkor mintegy 78 százalékuk szerint a kenőpénz, a korrupció egyre nagyobb méreteket ölt, és leginkább az egészségügyre, az igazságszolgáltatásra, a rendőrségre és a vámra jellemző. A lakosság elveszítette a hitét azokban az intézményekben, amelyeknek fel kellene venniük a harcot a korrupcióval – derül ki az USAID által végzett felmérésből, amelyre a mindenkori vezetés felelősségének felmérését célzó projektum keretében került sor.

Kategóriák: Belföld

Megalakult az MNT csúcsvezetése (P.E.)

2018, december 11 - 09:01

Tíz nappal új összetételének alakulóülését követően tegnap megtartotta II. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. Ezen Erdődi Edvina okleveles jogászt, napilapunk munkatársát választották meg a kisebbségi önkormányzati testület alelnökévé, majd megszavazták az MNT alapszabályának és ügyrendjének módosítását, végül pedig kinevezték a Végrehajtó Bizottság tagjait és Jerasz Anikó személyében az elnökét.

Kategóriák: Belföld

Šarić tizenöt évet kapott ()

2018, december 10 - 21:52
Kategóriák: Belföld

Fél évszázad egyik legfontosabb pillanata (v-ár)

2018, december 10 - 21:44

Az Európai Parlament a közelmúltban fogadott el egy, az európai kisebbségek alapvető jogait szabályozó határozatot, s Vajdaságban büszkéknek kell lennünk arra, hogy a határozatban szereplő célokat már régen megvalósítottuk, sőt ennél többet is elértünk – jelentette ki ma a Tartomány Képviselőházban Pásztor István házelnök azon a díszülésen, melyen a tartomány szempontjából kiemelt jelentőségű dátumnak számító emberi jogok világnapját, továbbá a tartományi adminisztráció fordítószolgálata megalakításának ötvenedik évfordulóját ünnepelték meg. Pásztor közölte, ez a határozat is rámutat a kisebbségek nyelveire történő fordítás fontosságára, a fordítási feladatok finanszírozásának szükségességére.

Kategóriák: Belföld

Magyar betűkkel is bővül a .rs internetes tartománykód (vajma.info)

2018, december 10 - 12:51

Mától 13 nyelven beszél majd a .rs, azaz Szerbia internetes legfelső szintű tartománykódja – közölte a szerbiai domainek nemzeti nyilvántartója (RNIDS).

Kategóriák: Belföld

Tűz ütött ki Szerbia Állandó ENSZ képviseletének az épületében (Magyar Szó online)

2018, december 10 - 09:21

A Külügyminisztérium közölte, hogy New Yorkban, Szerbia Állandó ENSZ képviseletének az épületében tűz ütött ki tegnap este 20 óra körül. A tűzoltók rövid időn belül a helyszínre érkeztek, és eloltották a tüzet, senki sem sérült meg.

Egyelőre nem tudni miért keletkezett a tűz, de a kár tetemes, két iroda kiégett.

Kategóriák: Belföld

Fokozott ellenőrzés az utakon (Magyar Szó online)

2018, december 9 - 18:05

A közlekedési rendőrség az ittas és a pszichoaktív szerek befolyásoltsága alatt álló gépjárművezetőket igyekszik kiszűrni. 

Kategóriák: Belföld

Mától új menetrend lép érvénybe (Magyar Szó online)

2018, december 9 - 11:47

Mától új menetrend lép érvénybe a szerbiai vasúti közlekedésben, amely a jövő év december 14-ig tart – közölte a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra

Kategóriák: Belföld