Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 20 perc 27 másodperc

Este Jézus feltámadását ünneplik a katolikus templomokban (MTI)

12 óra 9 perc

Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkednek a keresztények, az esti vigília-szertartással a katolikus templomokban pedig már kezdetét veszi húsvét, a kereszténység legnagyobb, Jézus feltámadását hirdető ünnepe.

Kategóriák: Belföld

Szombaton temetik Mirjana Markovićot (P.E.)

2019, április 19 - 21:16

A BK Televízió hírösszeállítása szerint ma délelőtt megérkezett Szerbiába az urna Mirjana Marković, Slobodan Milošević özvegyének a hamvaival. A család kérésére az urnát Slobodan Bulatović, Miloševićék családi barátja hozta Szerbiába. A temetés holnap délután 15 órakor lesz, Požarevacon, a Milošević család házának kertjében. Az urnát az alá a hársfa alá helyezik el, ahová saját kérésére Slobodan Miloševićet eltemették. A Jugoszláv Baloldal (JUL) valamikori elnökének a Szerb Pravoszláv Egyház Braničevói Közigazgatási Körzetének papja szolgáltat szertartást.

Kategóriák: Belföld

Megajándékozhatjuk az orvosokat (Magyar Szó online)

2019, április 19 - 14:37

A szerbiai egészségügyi alkalmazottak a jövőben ajándékot fogadhatnak el pácienseiktől, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az ajándék nem lehet pénz.

Kategóriák: Belföld

Törődnek velünk (P.L.)

2019, április 18 - 22:20

Kategóriák: Belföld

Jogunk, kötelességünk (K.L:)

2019, április 18 - 21:30

Kategóriák: Belföld

Az élet velejárója lett az erőszak (P.E.)

2019, április 18 - 20:21

Az Európai Unió, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) támogatásával készített felmérés eredménye szerint a megkérdezett szerbiai nők 85 százaléka véli úgy, hogy a nők elleni erőszak mindennapi jelenség, 29 százalékuk szerint viszont ez a téma magánügy, amit családon belül kell kezelni. A felmérést nemcsak Szerbiában, hanem Kelet- és Délkelet-Európa egyéb országaiban is elvégezték: Montenegróban, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában, Albániában, Moldáviában, Ukrajnában és Szerbia koszovói térségében. Összesen 2023, 18 és 74 év közötti nőt kérdeztek a családon belüli erőszakkal kapcsolatos tapasztalatáról, illetve véleményéről.

Kategóriák: Belföld

A Magvető nyerteseinek a listája ()

2019, április 18 - 10:02

Kategóriák: Belföld

Gépkocsitorlaszok az országhatárokon (v-ár)

2019, április 18 - 08:02

A Gergely-naptár szerinti húsvéti ünnepek elé nézünk, melyet a következő hétvégén az ortodox húsvét és húsvéthétfő, majd a május 1-jei ünnepek követnek. A szabadnapok azt

Kategóriák: Belföld

Háromfelé osztják hamvait (v-ár)

2019, április 17 - 21:02

Kategóriák: Belföld

Egyéni és közösségi boldogulás (KÉK)

2019, április 16 - 22:16
Kategóriák: Belföld

A Golgotától az üres sírig (Magyar Győző)

2019, április 16 - 21:38

Kategóriák: Belföld

A lex specialis hamarosan a parlament előtt (mh)

2019, április 16 - 21:02

A kormány ma elfogadta azt a lex specialist, amit a kormány közvetítésével a bankok és a svájci frankban eladósodott polgárok képviselői közösen dolgoztak ki, és amely az adósság könnyebb törlesztésére irányul. A kormányiroda lapunkhoz elküldött közleményében rámutat arra, hogy a törvényjavaslat szerint a hátramaradt adósság esetében a svájci frankot váltják át euróba, és az így kapott törlesztőrészlet összegét csökkentik 38 százalékkal. Mint hangsúlyozzák, ez a törvény lehetőséget ad majd arra, hogy a svájci frankban eladósodott 16 800 polgár megoldást találjon egyre súlyosbodó problémájára.

Kategóriák: Belföld

Az élelmiszer-biztonság jövője az ország jövője (mh)

2019, április 16 - 20:21

Az élelmiszer-biztonság nagyon fontos, de ugyanakkor nagyon érzékeny kérdés is. Az állam kötelességeinek egyike, hogy biztonságos és minőségi élelmiszert szavatoljon a fogyasztók számára –, emelte ki Ana Brnabić kormányfő az Élelmiszer jövőjeAz egészséges Szerbia jövője elnevezésű tanácskozáson, amelyet annak kapcsán hívtak össze, hogy egy hónapja fogadták el az élelmiszer-biztonságról szóló törvény módosítását, amely fontos tételként szerepel az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalások során.

Kategóriák: Belföld

Kétezer férőhellyel bővülnek az óvodák (mh)

2019, április 16 - 20:02

Az állami költségvetésből 650 millió dinár vissza nem térítendő összeget irányoztak elő a népesedési politika támogatására. Az összegek folyósításáról ma Belgrádban 85 önkormányzat írt alá a kormánnyal megállapodást.

Kategóriák: Belföld

Béremelés az egészségügyben ((-))

2019, április 15 - 10:14

Aleksandar Vučić szerb államfő tegnap megtekintette, hogyan haladnak a Szerbiai Klinikai Központ építkezési és felújítási munkálatai, a mintegy 110 millió eurós beruházás ugyanis új épület építését és a régi felújítását foglalja magában. A munkálatokkal a tervek szerint 2021. augusztusában végeznének.

Kategóriák: Belföld

Elhunyt Mirjana Marković (Magyar Szó online)

2019, április 14 - 17:57

Slobodan Milošević, egykori jugoszláv államfő felesége 77 évesen elhunyt. Mirjana Marković súlyos betegségben szenvedett és Szocsiban, egy kórházban kezelték. Mira Marković Milošević letartóztatása óta Oroszországban élt.

Kategóriák: Belföld

Az egész világon akadozik a Facebook és az Instagram (Magyar Szó online)

2019, április 14 - 15:40

A jelentések szerint bejelentkezéssel és bejegyzések írásával egyaránt gondok vannak, szóval aki ilyet tapasztal, ne ijedjen meg, a hiba a központban van.

A hibát jelentő felhasználók nagyjából harmadánál nem tölt be a hírfolyam, sokaknál leállt az oldal, vagy nem tudnak belépni, aki pedig be van jelentkezve, posztolni nem tud. Az Instagramnál is a hírfolyammal tapasztalták a legtöbb problémát. Mindkét közösségi oldalnál globálisnak tűnik a hiba.

A Facebook bejelentkező oldalára nemrég kiírták, hogy a portálon karbantartást végeznek, a szolgáltatás hamarosan helyreáll.

Kategóriák: Belföld

Ferenc pápa: a diadalittas világra Jézus az alázattal válaszol (MTI)

2019, április 14 - 12:40

A Jeruzsálembe bevonuló Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban.

Kategóriák: Belföld

Gojković: Nem igaz, hogy nincs párbeszéd a hatalom és az ellenzék között (Magyar Szó online)

2019, április 14 - 11:10

Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház elnöke kijelentette: várja, hogy az ellenzéki képviselők részt vesznek a keddre összehívott találkozón, hogy megvitassák, hogyan lehetne javítani a parlament munkáját és jobban képviselni a polgárok érdekeit.

Kategóriák: Belföld