Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 1 perc 39 másodperc

Megszűnik a nyugat-balkáni roaming (mh)

21 perc

Július elsejétől Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Szerbia között csökken az országok közti extra telefonköltség, 2021-re pedig teljesen megszüntetik a Nyugat-Balkán országai között a roaming-hívások díját. Magyarán, két év múlva a szomszédos országok irányába a percdíj ugyanannyiba kerül majd, mint országon belül, jelentette be Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter.

Kategóriák: Belföld

Megölték a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség elnökét (Magyar Szó online)

5 óra 9 perc

A rendőrségi közlemény alapján kicsivel délután három óra előtt lövöldözés alakult ki Belgrádban, a Szerbiai Autó-Motoros Szövetségben (AMSS).

Kategóriák: Belföld

Gyermekeink mentális egészsége a fontos (P.E.)

2019, február 21 - 22:17

A gyermekek 45 százalékát foglalkoztatják, azaz terhelik a mindennapi problémák,  12 százalékuk a teljes értéktelenség érzésével küzd, 7 százalékuk pedig már megfontolta az öngyilkosság elkövetésének lehetőségét is – derül ki az Ifjúsági és Sportügyi Minisztérium, valamint az Edukációs Kutatási és Fejlesztési Központ  felméréséből. Tekintettel arra, hogy nemcsak a szerbiai gyermekek és fiatalok küzdenek lelki gondokkal, valamint arra, hogy egyes országok ennek okán beiktatták a tantervbe a diákok mentális egészségét erősíteni hivatott tantárgyat, Tatjana Subotić pszichológus indokoltnak tartja ennek a gyakorlatnak a követését. A gyermekeknek mindenképpen hasznuk származna abból, ha az iskolákban szerezhetnének ismereteket a mentális egészségről, azaz az iskolákban tanulhatnák meg, hogy miként kezeljék megfelelően lelki problémáikat – értékelte Tatjana Subotić a Tanjug hírügynökség összeállítása szerint a témában Belgrádban megtartott rendezvényen, majd rámutatott arra, hogy meglátása szerint nemzeti jelentőségű témáról van szó.

Kategóriák: Belföld

Gyermekáldás Brnabićéknál (v-ár)

2019, február 21 - 21:20
Kategóriák: Belföld

Németország várja az egészségügyi nővéreinket (Magyar Szó online)

2019, február 21 - 14:46

A pályázat a szerbiai Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat honlapján is megjelenik

Kategóriák: Belföld

Egymillió migráns haladt át Szerbián (P.E.)

2019, február 21 - 09:02

Isztambulban megtartották a Budapest Folyamat hatodik miniszteri ülését, amelyen Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter Szerbia vonatkozásában összegezte a migránsválságot, elmondván, hogy a kezdete óta egymillió menekült és migráns haladt át Szerbián. Az is kiderült, hogy pillanatnyilag 4 ezer migránst és menekült tartózkodik az ország 14 állandó és ideiglenes befogadóközpontjának valamelyikében. Világossá vált, hogy két teljesen különböző világnézet létezik a migrációval kapcsolatban – ezt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozta az ülés után.

Kategóriák: Belföld

Nincs többé kínvallatás a börtönökben (mh)

2019, február 20 - 20:54

A szerbiai börtönökben nem alkalmazzák többé a kínvallatást, mint ösztönző eszközt – jelentette ki Nela Kuburović igazságügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen ismertette a köztársasági ombudsman és a kínzás megelőzését szolgáló országos mechanizmusok szervezet legutóbbi jelentését.

Kategóriák: Belföld

Érezhető reformok az egészségügyben (mh)

2019, február 19 - 21:52

Két, két és fél éven belül az egészségügyben vitathatatlan változásokra, az egészségügyi központokban, kórházakban és klinikai központokban forradalmi javításokra lehet számítani, jelentette ki tegnap Aleksandar Vučić államfő, a belgrádi Dr. Vukan Čupić Anya- és Gyermekvédő Intézet látogatása során. Az intézet hemato-onkológiai osztályán egy új fertőzésmentes környezet kiépítését tervezik, és erre Vučić elmondása szerint 263 millió dinárt irányoztak elő az állami költségvetésből.

Kategóriák: Belföld

Hamarosan törvény az eltűnt babákról (P.E.)

2019, február 19 - 20:51

Szerbia az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéleteinek a 90 százalékát hajtotta végre, hangzott el az EJEB és Nela Kuburović igazságügyi miniszter találkozóján. A szóban forgó intézmény döntéseinek mentén Szerbiára egy feladat elvégzése még vár, ez pedig az úgynevezett eltűnt kisbabákról szóló törvény elfogadása. Nela Kuburović elmondása szerint a szóban forgó törvény javaslata már parlamenti eljárásba került és reméli, hogy a Szerbiai Képviselőház első rendes ülésén napirendre tűzi azt, áll az igazságügyi minisztérium közleményében, mint ahogyan az is, hogy a jogszabályról az Európa Tanács is pozitív véleményt alkotott. A törvényjavaslatba az Emberi Jogi Jogászok Bizottságának (YUKOM) észrevételeit is beépítették, emelte ki a folytatásban Nela Kuburović.

Kategóriák: Belföld

85 évesen Párizsban elhunyt a divat kortárs ikonja, Karl Lagerfeld (hvg.hu)

2019, február 19 - 17:46

Elhunyt Karl Lagerfeld német divattervező, fényképész és karikaturista. A copfban hordott hosszú, hófehér haja, dioptriás napszemüvege és zömmel fekete-fehér ruhái még annak is ismerősek lehettek, aki egyébként járatlan a divat világában. 

Kategóriák: Belföld

A szíve adta fel (mh)

2019, február 19 - 11:02

Kategóriák: Belföld

Belgrádban visszavonulót fújt az influenza (P.E.)

2019, február 18 - 21:53
Kategóriák: Belföld

Naprakész választói névjegyzék (mh)

2019, február 18 - 19:11

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter bejelentette, hogy ezzel a módszerrel elérhető a legmagasabb szintű pontosság, a rendszeresség, ami az egységes szavazók listáját illeti.

Kategóriák: Belföld

Pontosabb elektronikus adatok (Magyar Szó online)

2019, február 18 - 19:11

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter bejelentette, hogy ezzel a módszerrel elérhető a legmagasabb szintű pontosság, a rendszeresség, ami az egységes szavazók listáját illeti.

Kategóriák: Belföld

Másodfokon veszített a nyugdíjas (P.E.)

2019, február 18 - 15:38

Kategóriák: Belföld

Kérészéletű győzelem (Magyar Szó online)

2019, február 18 - 15:38

Kategóriák: Belföld

Próba-népszámlás márciustól (Magyar Szó online)

2019, február 18 - 13:47

A statisztikai hivatal pályázatot írt ki 85 összeíró számára

Kategóriák: Belföld