Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 5 perc 18 másodperc

Ellenállók a járványra (v-ár)

2020, november 25 - 22:11

Azok a vállalatok találták fel igazán magukat a piacon a koronavírus-járvány kitörését követően, amelyek korábban – vagy a krízis megjelenése után gyorsan – digitalizálták szolgáltatásaikat és online térbe helyezték át működésüket.

Kategóriák: Belföld

Több reménnyel, nagyobb lendülettel (mh)

2020, november 24 - 21:06

A járványidőszakban a nemzeti tanácsok kiadásai és költségei nemhogy csökkentek volna, hanem  nőttek, ezért Gordana Čomić, az emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter kérte a nemzeti kisebbségek költségvetésének csökkentésére vonatkozó rendelkezések hatályon kívül helyezését.

Kategóriák: Belföld

Felgyorsítják a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítását (Magyar Szó online)

2020, november 24 - 17:47

A  27 km hosszú Szabadka-Szeged vasútvonal felújításának felgyorsításáról állapodott meg Tomislav Momirović szerbiai építés

Kategóriák: Belföld

Szombaton, november 28-án lesz a húzás (Magyar Szó online)

2020, november 24 - 16:00

A Vedd el a számlát és nyerj 2020! nyereményjáték első húzását szombaton, november 28-án ejtik meg, melyet a Szerbiai RTV 1. 

Kategóriák: Belföld

Holnap ismét összeül a válságtörzs (Magyar Szó online)

2020, november 24 - 14:43

Egy nappal a járványügyi szigorító kormányrendeletek életbe lépése után szerdán 13 órakor újra összeül az országos válságtörzs.

Kategóriák: Belföld

Több helytörténet kellene az iskolákban (feró)

2020, november 24 - 14:33

Több mint 10 évvel ezelőtt alakult meg a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság, az egyesületet 2009-ben a helytörténet iránt érdeklődő amatőr kutatók azzal a céllal alapítottak meg, hogy az addig felkutatott anyagot megismertessék az érdeklődőkkel.

Kategóriák: Belföld

„Szemétdombot csináltak a házból” (ger)

2020, november 24 - 13:08

…sőt mondhatni romlott a migránshelyzet a faluban. A hideg idő beálltával a migránscsoportok a magyar határ 

Kategóriák: Belföld

A kulturális intézményekért (SzaB)

2020, november 23 - 15:01

Maja Gojković szerb kormányfő-helyettes és művelődésügyi miniszter a köztársasági válságtábnak benyújtott javaslatában 

Kategóriák: Belföld

Temetés után a kórházba került a kruševaci pravoszláv püspök (Magyar Szó online)

2020, november 23 - 13:37

Vasárnap este a belgrádi Dragiša Mišović kórházban koronavírus-fertőzés miatt felvették a kruševaci David püspököt, 

Kategóriák: Belföld

„Ígéretemet betarthattam!” (S.T.G.)

2020, november 23 - 11:12

Az emberséges kiállás, az időigényes küzdelem meghozta az eredményét: az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület (ÚDE) folytonossága továbbra is szavatolt. A minap megtörtént a szükséges módosítások értelmében az új bejegyzése is a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökségben (az APR-ben).  Az ÚDE  alapszabályainak fő céljaihoz maradéktalanul ragaszkodó tagok, valamint a szép emlékű néhai dr. Pataj Aranka hagyatékának végakarata szerint is, a diákok megsegítését tartották  szem előtt mindvégig – hangzott el a közelmúltban a katolikus plébánia hittantermében megtartott tisztújító közgyűlésen.

Kategóriák: Belföld

Keddtől új intézkedések (trk)

2020, november 22 - 22:33

A vasárnap délután közzétett jelentések szerint Szerbiában egy nap leforgása alatt 13 429 koronavírustesztet végeztek el, ebből 4995-nek az eredménye volt pozitív. A hivatalos jelentés szerint egy nap alatt 31 páciens hunyt el, amivel 1199-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma. A halálozási arány 0,99 százalék. Lélegeztetőgép segítségére 212 betegnek van szüksége, kórházi ápolásra jelenleg összesen 6214 páciens szorul. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 116 125-re emelkedett.

Kategóriák: Belföld

Gyilkosság gyanúja miatt tartóztattak le két férfit ((Magyar Szó online))

2020, november 22 - 19:25

Belleville-ben elkövetett gyilkosság gyanúja miatt tartóztattak le két férfit. Egyikőjük I.N. 1981-ben Nikšićben született, de jelenleg Belgrádban él, a másik pedig az 1983-as születésű B.K, ugyancsak belgrádi lakos. Harmadik társukat még mindig keresik.  

A letartóztatott személyeket Bojan Mirković meggyilkolásával gyanúsítják. A gyilkosságra Belleville-ben, november 12-én került sor. A rendőrség 48 óráig őrizetben tartja a gyanúsítottakat, ezt követően felsőbb szinteken folytatódik az eljárás. Mirković egy maffialeszámolás áldozata lett.

Kategóriák: Belföld

Örök nyugalomra helyezték Irinej pátriárkát (trk)

2020, november 22 - 16:47

Tegnap a belgrádi Szent Száva-székesegyházban elbúcsúztatták Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyház elhunyt vezetőjét. A gyászszertartáson a pravoszláv egyház képviselői mellett 16 pap is részt vett. Búcsúbeszédet Irinej Bulović bácskai püspök mondott. A szertartáson szólt az egybegyűltekhez Aleksandar Vučić államfő is, akit Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is elkísért. A bejáratnál a szerb katonaság tagjai álltak. Irinej az első egyházfő, akit a templom kriptájában helyeztek örök nyugalomra.

Kategóriák: Belföld

Eltemették Irinej pátriárkát ((MTI))

2020, november 22 - 16:47

Több ezren kísérték utolsó útjára Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyház vezetőjét vasárnap Belgrádban, a televízióban is közvetített liturgián viszont láthatóan nagyon kevesen tartották be a koronavírus-járvány elleni előírásokat, nem viseltek maszkot, nem tartották egymástól a kellő távolságot, és a figyelmeztetések ellenére a legtöbben megcsókolták a koporsót és a keresztet.

Kategóriák: Belföld

Koronás bulik a fővárosban (Magyar Szó online)

2020, november 22 - 12:13

Az elmúlt hét folyamán fokozottan ellenőrizték a fővárosban működő vendéglátóipari létesítmények munkáját, de az egészségügyi rendeletek betartását a bevásárlóközpontokban is figyelemmel kísérték.

Kategóriák: Belföld

Szerbia gyászol (Magyar Szó online)

2020, november 22 - 11:13

Reggel kilenc órakor a belgrádi Szent Száva székesegyházban kezdetét vette a szerb ortodox egyház vezetőjének temetése.

Kategóriák: Belföld

Elhunyt a menesztett Artemije püspök (Magyar Szó online)

2020, november 21 - 19:54

85 éves korában, koronavírusban elhunyt a menesztett Artemije püspök, aki egykor a Raška és Prizren egyházmegye vezetője volt.

Kategóriák: Belföld

Új intézkedések keddtől (Magyar Szó online)

2020, november 21 - 12:56

Bejelentette a szerb kormány új, a koronavírus-járvány megfékezé

sét célzó óvintézkedéseit. Az intézkedés kedden lép éle

Kategóriák: Belföld

FRISSÍTETT – Irinej szerb pátriárkától búcsúznak a hívők (Magyar Szó online)

2020, november 21 - 12:44

A belgrádi pravoszláv székesegyházban 9 órakor kezdődött gyászliturgián vehettek búcsút a hívők a két nappal korábban elhunyt Irinej szerb

Kategóriák: Belföld

Irinej szerb pátriárkától búcsúznak a hívők (Magyar Szó online)

2020, november 21 - 12:44

A belgrádi pravoszláv székesegyházban 9 órakor kezdődött gyászliturgián vehettek búcsút a hívők a két nappal korábban elhunyt Irinej szerb

Kategóriák: Belföld