Skip to Content

Űrvilág.hu

Tartalom átvétel
Gyakran hallani, hogy az űrkutatás, az űrtevékenység, az asztronautika nem más, mint néhány ipari-gazdasági nagyhatalom költséges játékszere. A fenti gondolatmenet logikus folytatása, hogy ilyesmivel egy olyan országban mint Magyarország, végképp értelmetlen foglalkozni, hisz egy sor napi problémával szembesülünk a közlekedésben, az egészségügyben, a környezetvédelemben, a mezőgazdaságban és az oktatásban, és akkor még a munkanélküliségről nem is beszéltünk. Ez a portál arról szeretne közérthető módon szólni, hogy miért van mégiscsak szüksége mindannyiunknak erre a tevékenységre... Az űrkutatás, az űrtevékenység tehát mindennapjaink része, s az, hogy ez mégsem tudatosodik bennünk naponta, éppen sikerességét bizonyítja. Fedezze fel tehát Ön is, hogy mit nyújt az asztronautika NEKÜNK, itt a FÖLDÖN!
Frissítve: 10 másodperc

Újabb európai ISS-parancsnok (Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk)

9 óra 17 perc
Mire megérkezett az ISS-re az űrállomás második európai parancsnoka, már ki is jelölték a harmadikat, akire ezúttal nem kell csaknem egy évtizedet várni.
Kategóriák: Tudomány

Űrkutatási ENSZ-bélyegek (Rovat: Űrpolitika)

2018, június 20 - 07:15
Az ENSZ június végén bélyegsorozatot ad ki a Bécsben rendezendő UNISPACE+50 konferencia és megemlékezés alkalmából. A bélyegeket már bemutatták, az érdeklődők Bécsben egy űrhajóssal is találkozhatnak.
Kategóriák: Tudomány

Új ESA küldetés-jelöltek (Rovat: Űrcsillagászat Európában)

2018, június 19 - 07:15
A Theseus, a Spica és az EnVision a három jelölt, amelyek közül 2021-ben kiválasztják az ESA Cosmic Vision programja következő küldetését a közepes méretkategóriában.
Kategóriák: Tudomány

Porvihar miatt elnémult az Opportunity (Rovat: Spirit és Opportunity)

2018, június 18 - 12:15
A veterán marsjáró alig kap napfényt, így nem tud elektromos energiát termelni: az óráján kívül mindent lekapcsolt.
Kategóriák: Tudomány

GLONASSZ hold Pleszeckből (Rovat: Navigáció és térképészet)

2018, június 18 - 06:15
Folytatódik az orosz navigációs műholdrendszer felfrissítése. A legújabb GLONASSZ-M hold Szojuz-2.1b rakétával startolt.
Kategóriák: Tudomány

A Plútó dűnéi (Rovat: New Horizons)

2018, június 17 - 07:15
Brit bolygókutatók dűnéket kerestek és találtak a Plútó felszínén, a metánjég szél kialakította fodrozódásaira a Szputnyik-síkság pereme környékén bukkantak rá.
Kategóriák: Tudomány

MEGFEJTÉS: Irány a …! Mi is? (Rovat: Álmuk a világűr)

2018, június 16 - 08:15
Három hete indult űrkutatási bélyegekhez kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ az utolsó kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Bélyegmúzeum ajándékát.
Kategóriák: Tudomány

Még közelebb a Cereshez (Rovat: Távoli világok kutatói)

2018, június 15 - 07:15
A NASA Dawn szondája 2015 márciusa óta kering a Ceres körül. Küldetése utolsó szakaszában olyan közelről vizsgálja, mint még soha.
Kategóriák: Tudomány