Skip to Content

Űrvilág.hu

Tartalom átvétel
Gyakran hallani, hogy az űrkutatás, az űrtevékenység, az asztronautika nem más, mint néhány ipari-gazdasági nagyhatalom költséges játékszere. A fenti gondolatmenet logikus folytatása, hogy ilyesmivel egy olyan országban mint Magyarország, végképp értelmetlen foglalkozni, hisz egy sor napi problémával szembesülünk a közlekedésben, az egészségügyben, a környezetvédelemben, a mezőgazdaságban és az oktatásban, és akkor még a munkanélküliségről nem is beszéltünk. Ez a portál arról szeretne közérthető módon szólni, hogy miért van mégiscsak szüksége mindannyiunknak erre a tevékenységre... Az űrkutatás, az űrtevékenység tehát mindennapjaink része, s az, hogy ez mégsem tudatosodik bennünk naponta, éppen sikerességét bizonyítja. Fedezze fel tehát Ön is, hogy mit nyújt az asztronautika NEKÜNK, itt a FÖLDÖN!
Frissítve: 6 perc 12 másodperc

Ázsiai mozaik – 2020. november (1. rész) (Rovat: Kína a világűrben)

3 óra 52 perc
Havonta visszatérő sorozatunkban az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.
Kategóriák: Tudomány

Japán optikai adatátjátszó műhold (Rovat: Japán a világűrben)

2020, november 29 - 10:15
Tanegashimából egy H-2A rakéta indította a geostacionárius pálya felé a JDRS-1 lézerkommunikációs műholdat.
Kategóriák: Tudomány

GYORSHÍR: A Hold körül a Csang’e-5 (Rovat: Kína a világűrben)

2020, november 28 - 19:35
Közép-európai idő szerint ma 2 perccel délután 2 előtt, a fékező hajtómű 17 perces működtetésével sikerült az elsődleges pályára állás.
Kategóriák: Tudomány

A Cápa-öböl (Rovat: A hét képe)

2020, november 28 - 08:15
Az Ausztrália legnyugatibb részén fekvő öböl nemcsak a cápáiról, hanem a tengerifűről és sztromatolitjairól is nevezetes.
Kategóriák: Tudomány

A Planck öröksége (Rovat: Űrcsillagászat Európában)

2020, november 27 - 08:15
Visszanézett az idők kezdetéig és észlelte a Világegyetem első fényét – találóan ezzel a mondattal összegezi az ESA kiadványa a Planck-szonda jelentőségét.
Kategóriák: Tudomány

Füstbe burkolódzó India (Rovat: Környezetünk védelme)

2020, november 26 - 08:15
A rizsföldeken a tarlóégetés gyors és egyszerű, de erősen környezetszennyező módja a termőföld felkészítésének a következő szezonra.
Kategóriák: Tudomány

Mi mozog, hogy mozog? (Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar)

2020, november 25 - 10:00
Példa nélküli részletességgel feltérképezték Magyarország felszínmozgásait. Elkészült hazánk első részletes felszínmozgási térképe és műholdradaros mozgásmonitorozási rendszere.
Kategóriák: Tudomány

Starlink, újrahasznosítási rekorddal (Rovat: SpaceX)

2020, november 25 - 08:30
A SpaceX internetszolgáltató műholdrendszere ismét 60 darabbal bővült, a Falcon-9 rakéta első fokozatát most hetedszer használták.
Kategóriák: Tudomány

Hová szálljanak? (Rovat: A Holdnál)

2020, november 24 - 10:15
Az Artemis-program kapcsán többször elhangzott, hogy az emberes leszállás célja a Hold déli poláris vidéke. Felbukkantak azonban alternatív ötletek is.
Kategóriák: Tudomány

Kína: 2 kg mintát a Holdról! (Rovat: Kína a világűrben)

2020, november 23 - 22:45
A Hajnan szigetén lévő űrközpontból, egy Hosszú Menetelés-5 rakétával elindult a Holdhoz a Csang’e-5 űrszonda.
Kategóriák: Tudomány