Skip to Content

Űrvilág.hu

Tartalom átvétel
Gyakran hallani, hogy az űrkutatás, az űrtevékenység, az asztronautika nem más, mint néhány ipari-gazdasági nagyhatalom költséges játékszere. A fenti gondolatmenet logikus folytatása, hogy ilyesmivel egy olyan országban mint Magyarország, végképp értelmetlen foglalkozni, hisz egy sor napi problémával szembesülünk a közlekedésben, az egészségügyben, a környezetvédelemben, a mezőgazdaságban és az oktatásban, és akkor még a munkanélküliségről nem is beszéltünk. Ez a portál arról szeretne közérthető módon szólni, hogy miért van mégiscsak szüksége mindannyiunknak erre a tevékenységre... Az űrkutatás, az űrtevékenység tehát mindennapjaink része, s az, hogy ez mégsem tudatosodik bennünk naponta, éppen sikerességét bizonyítja. Fedezze fel tehát Ön is, hogy mit nyújt az asztronautika NEKÜNK, itt a FÖLDÖN!
Frissítve: 9 perc 50 másodperc

Úton a legújabb orosz teherűrhajó (Rovat: Az Űrállomás és Oroszország)

9 óra 26 perc
A 165. Progressz indítás során Bajkonurból az MSZ-13 jelű teherűrhajó startolt...
Kategóriák: Tudomány

GYORSHÍR: Elindult a második és a harmadik magyar műhold (Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar)

13 óra 6 perc
A Rocket Lab cég Electron rakétájával Új-Zélandból Föld körüli pályára állt két magyar „zsebműhold”, a SMOG-P és az ATL-1 is.
Kategóriák: Tudomány

Dragon CRS-19 (Rovat: Az Űrállomás és az USA)

18 óra 26 perc
Sólyom indította a 19. Sárkányt. A Dragon fedélzetén a szokásos ellátmány, valamint egerek és CubeSatok mellett egy magyar vonatkozású kísérlet is utazik.
Kategóriák: Tudomány

Madagaszkár kétféleképpen (Rovat: A hét képe)

2019, december 5 - 08:15
A Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről két különböző fényképezőgéppel örökítették meg a világ negyedik legnagyobb szigetét.
Kategóriák: Tudomány

Itt csapódott be... (Rovat: India a világűrben)

2019, december 4 - 14:15
...a Holdba az indiai Csándráján-2 szonda Vikram leszállóegysége szeptemberben. Az amerikai LRO felvételei segítségével találtak a helyre.
Kategóriák: Tudomány

Kinyíltak az antennák (Rovat: Távoli világok kutatói)

2019, december 4 - 08:15
Megkezdődhet a holland–kínai kísérlet az univerzum „sötét korszakából” származó rádiósugárzás detektálására.
Kategóriák: Tudomány

Egyik rejtély a másik után (Rovat: Curiosity)

2019, december 3 - 08:15
Még meg sem oldódott a marsi metán rejtélye, máris itt az újabb talány: a Curiosity mérései szerint az oxigén furcsán viselkedik a Mars légkörében.
Kategóriák: Tudomány

Arrokoth (Rovat: New Horizons)

2019, december 2 - 08:15
Ezt a végleges nevet kapta az ideiglenesen Ultima Thule néven emlegetett égitest, a NASA New Horizons szondája által az év elején megközelített kisbolygó.
Kategóriák: Tudomány

Tíz Nap (Rovat: A hónap száma)

2019, december 1 - 08:15
A kétéves élettartamra tervezett belga műholdnak már a 10. születésnapját köszönthették alkotói a Napról készített felvételsorozattal.
Kategóriák: Tudomány

Gondolatok az űraktivitásról (Rovat: Vélemények)

2019, november 30 - 09:15
Meglehetősen régen harcosa vagyok a hazai űraktivitás fejlesztésének és nemzetközi szintű kiterjesztésnek – kezdi írását Gschwindt András.
Kategóriák: Tudomány