Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 25 perc 42 másodperc

Műsorvezetői duett A Dal 2019 döntőjében

4 óra 26 perc
Döntőjéhez érkezett A Dal 2019: szombaton kiderül, hogy melyik mű lesz Magyarország legjobb dala. Természetesen a finálé sem múlhat el vendégfellépők nélkül: a Duna Televízió dalválasztó show-jának döntőjében tiszteletét teszi az AWS, akik tavalyi, győztes dalukat adják elő új formában.
Kategóriák: Kultúra

World Press Photo: Máté Bence egy képe is jelölt a díjra természetfotó kategóriában

5 óra 56 perc
Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója is bekerült a hat jelölt közé a rangos World Press Photo díjra természetfotó kategóriában.
Kategóriák: Kultúra

Erdőképek 2019 címmel fotópályázatot hirdet a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

10 óra 11 perc
A fotópályázat célja erdeink, természetes élőhelyeink növény- és állatvilágának, az erdő életének, erdő és ember kapcsolatának bemutatása. A beküldött fotókból decemberben kiállítás nyílik. Pályázni november 4-ig lehet.
Kategóriák: Kultúra

Plágiumvád: újabb közlemény és szakvélemény Petruska daláról

2019, február 21 - 12:15
"Szerzői jogi ismereteim alapján nem értek egyet a műsor által közölt álláspont tartalmával és minőségével. Ezért arra gondoltam, újabb szakmai ellenőrzés alá vetem a 'Help Me Out of Here' és a 'White Sky' című dalok feltételezett kapcsolatát." - Petruska dalát Victor Máté, az Artisjus volt elnöke véleményezte, aki az elmúlt években az MTVA számára A Dalba beküldött plágium-gyanús szerzeményekben is állást foglalt.
Kategóriák: Kultúra

Térdre borultak és imádkoztak a magyar zseni műve előtt

2019, február 20 - 13:00
Munkácsy Mihály volt az első magyar festő, aki a világhírig vitte, mi több: csodálták, monumentális alkotásai sokszor rendkívüli hatással voltak szemlélőire. Ritkán árverésre kerülő képeit még ma is csillagászati áron ütik le. A művész 175 éve ezen a napon született.
Kategóriák: Kultúra

Új videóklippel jelentkezett a The Scarlet

2019, február 20 - 12:00
Új videóklippel jelentkezett a budapest ír-keltapunk csapat, a The Scarlet. A most kiadott Start With A Shot című dal továbbviszi a zenekar keményebb zenei vonalát.
Kategóriák: Kultúra

Én a KÖLTŐ vagyok! – Adyról a Genius Savariensis Szabadegyetemen

2019, február 19 - 11:15
Adyról hallhattunk a Genius Savariensis Szabadegyetemen Fűzfa Balázs érdekes előadásában. Ady sokoldalú személyiség volt, nyelvújító, forradalmár, határokat döntögető, mély érzékenységgel a társadalmi bajok iránt. Költészete és prózája ma is aktuális, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Kategóriák: Kultúra

Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket - Ők az Artisjus díjazottjai

2019, február 19 - 01:45
Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján. Az év produkciójának a Modern Art Orchestra egyik lemezbemutató koncertjét választották. Junior Artisjus-díjjal ismerték el a Mörk és a Blahalouisiana szerzői közösségét, valamint a rock és metál dalokat jegyző Áron András „Apey”-t. Az év komolyzenei műve Kurtág György Milánóban is bemutatott operája lett, a Junior Artisjus-díjat ebben a kategóriában Dobos Dániel kapta. Az év nótaszerzőjének Varjasi Ildikót választották. Február 18-án minden a dalszerzésről és a szerzők ünnepléséről szólt: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón.
Kategóriák: Kultúra

A Dal: így reagált Petruska a plágiumvádra

2019, február 18 - 21:00
Petruska a facebookon tett közleményt A Dal-ból való kizárására, melyet engedélyével változtatás nélkül közlünk.
Kategóriák: Kultúra

A Dal: beigazolódott a plágiumgyanú, Oláh Gergő döntőzik Petruska helyett

2019, február 18 - 16:00
Petruska helyett Oláh Gergő a legjobb nyolc versenyző között A Dal fináléjában.
Kategóriák: Kultúra

A Capella Savaria hangversenye a Bartók Teremben

2019, február 18 - 01:10
Február 17-én, vasárnap a Capella Savaria adott koncertet a Bartók Teremben. Az est során felcsendültek G.F. Händel, F. Benda és C.Ph.E. Bach művei. A koncerten fuvolaszólót játszott Bertalan Andrea.
Kategóriák: Kultúra

Kövesd a szagos csizmát! - Bucsui bolondesküvő busókkal (fotóriport)

2019, február 17 - 03:20
Február 16-án Bucsuban negyedik alkalommal rendeztek a mohácsi Klepetalo Busócsoporttal színesített télbúcsúztató mulatságot. A vidám menet végigvonult a falun, majd a bolondesküvőn SüPeti hosszas keresés után - lábszag alapján - megtalálta az elveszett fél pár gumicsizma gazdáját, Aran Virágot és feleségül vette. A körforgalomban busó táncokkal zárult az "eszement" menet, majd máglyagyújtással kísérelték meg a tél elűzését. A busók ijesztgették a vendégeket, de a zord külső vidám, kedves embereket rejtett, akik mindig készen álltak egy közös fotóra.
Kategóriák: Kultúra

"Lehet, hogy ez lesz az év dala" - A Dal 2019 - 2. elődöntő

2019, február 17 - 02:30
A műsorok egyik legnagyobb előnye a két műsorvezető. Fiatalok, csinosak, a kommunikációjuk kifogástalan (főleg Bogié), és ami nagyon fontos: zenészek. Nem csak annyit képesek fűzni egy produkcióhoz, hogy "úúúdejóvolt", hanem normális kérdéseket képesek feltenni, mivel mindketten voltak már pont ebben a szituációban is. A Dal 2019 második elődöntőjét Pápai Joci nyerte, a zsűri döntésével még Szekér Gergő és Nagy Bogi, a tévénézők szavazataival a Fatal Error jutott tovább a döntőbe.
Kategóriák: Kultúra

Brekk & Roll az Éjszakai Bevetésen - Kettős Kalapács lemezjubileum a Végállomás Klubban

2019, február 16 - 16:00
Február 15-e bevésődött az ötvenes, Végállomásba járó rockerkorosztály történelemkönyvébe. Kalapács Józsi és zenekara, valamint a szombathelyi Smoking Frog gondoskodott erről.
Kategóriák: Kultúra

XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

2019, február 16 - 14:00
A Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) a megyei szervező intézményekkel és szervezetekkel együttműködve 2019-ben huszonnyolcadik alkalommal hirdeti és szervezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermek­szín­játszó Találkozót (WSO) és Fesztivált. A Vasi Fordulót idén is a Soltis Lajos Színház társulata szervezi. Jelentkezési határidő: 2019. február 28.
Kategóriák: Kultúra

A Capella Savaria hangversenye (febr. 17.)

2019, február 16 - 01:15
Február 17-én, vasárnap 19 órai kezdettel a Capella Savaria hangversenyére hívja az érdeklődőket a Bartók Terembe.
Kategóriák: Kultúra