Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 1 perc 56 másodperc

Bódi Tóth Elemér, Devecsery László és Pődör György versei és Wéber Zsóka illusztrációi Vasszilvágyra repítettek minket

7 óra 30 perc
A három kiváló költő harminc évvel ezelőtt már megjelentetett egy antológiát a több mint nyolcszáz éves településről. Bár a cím nem változott, az elmúlt három évtized rengeteg új gondolatot vetett fel, amelyeket Wéber Zsóka illusztrációi még hangsúlyosabbá tesznek, így az átutazóknak és a hazaérkezőknek is egy rendkívüli élményben lehet részük.
Kategóriák: Kultúra

Ákos szóra váltotta a gondolatot - Ákos 50 jubileumi koncert az Arena Savariában

2018, április 22 - 19:25
Ákos ismét bizonyította, hogy lehetséges 30 éven át csillagként ragyogni a popzene égboltján, amely a „pillanat művészetéről” szól. A koncert a hangszerelés és a fénytechnika tekintetében ismét felülmúlhatatlan volt.
Kategóriák: Kultúra

Westside TSE sikerek a Fusion Dance Contesten

2018, április 22 - 14:00
Április 21-én, Győrben rendezték meg a honi hip-hop táncos társadalom legmeghatározóbb versenyét, a Fusion Dance Contestet.
Kategóriák: Kultúra

Zuhannyal felérő megtisztulás – A kékszakállú herceg vára az Ezt látni és hallani kell! sorozatban

2018, április 22 - 00:20
Férfi és nő örök harcáról szól Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája. Horváth Imre a Berzsenyi Dániel Könyvtárban tartott előadásában bebizonyította, milyen tökéletesen képes visszaadni a zene hangja, ritmusa, dallama és hangszerelése férfi és nő örök titkát, szerelmüket, eltávolodásukat.
Kategóriák: Kultúra

Fonós lemezmegjelenések: Herczku Ági, a Cimbaliband, a Juhász Gábor Quartet és a Borbély-Dresch Quartet lemezével robbant be a tavasz

2018, április 21 - 13:15
Tavaszi lemezdömping volt a Fonó Budai Zeneházban. Megjelent Herczku Ágnes Hozomány című duplalemeze, a Cimbaliband: Balkán projekt című lemeze, amelyet a zenekar a Fonóban mutatott be 2018 márciusában. A Juhász Gábor Quartet: In the garden című lemezét a Fonóban rögzítették a tavalyi Nemzetközi Jazznapon, az album Juhász Gábor 50. születésnapja alkalmából jelent meg. Dresch Mihály és Borbély Mihály kvartettjének Körbe-körbe című közös lemeze az idei lemeztermés különlegessége, két nagyívű művész együttalkotása.
Kategóriák: Kultúra

Latin-Amerika a klubba költözött - Ruben's Latino koncert a Krúdy Klubban

2018, április 21 - 00:30
A Ruben's Latino zenekar Latin-Amerika, elsősorban a Karib-szigetek felszabadult, önfeledt, forró hangulatát idézte meg napfényes temperamentumos zenéjével április 20-án a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában.
Kategóriák: Kultúra

Utcára mennek a művészek - Országos versenyt rendeznek Street Art Show néven

2018, április 21 - 00:15
Utcaművészeknek szerveznek országos versenyt 9 magyar nagyváros - köztük Szombathely - közreműködésével. A Street Art Show-n mindenki részt vehet, aki az utcán is meg tudja győzni a közönséget a tehetségéről, a győztesről ugyanis minden helyszínen a nézők szavaznak majd. A területi fordulók után a legjobbak jövő májusban a fővárosban mutatkoznak be újra, ahol eldől majd, ki a legjobb utcaművész Magyarországon.
Kategóriák: Kultúra

Szökős 30: májusban jubilál az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes (máj. 5.)

2018, április 20 - 14:00
Megalakulásának harmincadik jubileumához érkezett a szombathelyi Szökős Néptáncegyüttes, mely május 5-én kétrészes műsorral ünnepli a jeles évfordulót. Az Agora MSH-ban rendezendő esten a Szökős aktív tagjai mellett az „ŐsSzökős” – azaz a régi nemzedék, valamint a Reményik iskola csaknem száz néptáncos növendéke is színpadra lép.
Kategóriák: Kultúra

"A zene körül forog minden!" - Winterverber Csaba adott interjút portálunknak

2018, április 20 - 07:30
"Egyéniségekkel szeretek játszani, ők kellenek hozzá, hogy működjön egy produkció" - Winterverber Csaba, a Müller Péter Sziámi AndFriends basszerosa nyilatkozott lapunknak szombathelyi fellépésük előtt. A zenekar tavaszi budapesti koncertjét a Kuplungban tartja, április 27-én.
Kategóriák: Kultúra

Beleremeg a föld - Ákos 50 jubileumi koncert az Arena Savariában

2018, április 19 - 21:15
Ákos, a popzene honi ikonja 50 éves lett, jubileumi koncertturnéja pedig eljut Szombathelyre is! Április 21-én az Arena Savaria falai közt biztosan felcsendül majd többek közt a "Dúdolni halkan", holott ennek lesz a legkisebb valószínűsége! Több mint kétórás, kétfelvonásos koncertre várják a minőségi popzene rajongóit, jegyek még korlátozott számban kaphatók!
Kategóriák: Kultúra

Az Erőd falán is táncolunk - Kulturális és zenei programok a 28. Tartóshullám Mediawave Együttléten

2018, április 19 - 13:15
Ferenczi György és a Rackajam, Dzsinnkaladzsi, erdélyi és moldvai muzsikusok, andalúz flamenco - ezek és még sok más zene is lesz a 28. Tartóshullám Mediawave Együttléten. Íme a felhozatal!
Kategóriák: Kultúra

A black metal mellé fekete humort is hoz a DunkelNacht a Végállomás Klubba

2018, április 19 - 00:30
A "Non canimus surdis" (A siketeknek énekelünk) turné keretében immár harmadszor teszi tiszteletét a banda Szombathelyen. Akár az apokalipszis lovasai is lehetnének ők négyen, de élből elvetik az ábrahámi vallásokat, éltetik az ateizmust és elég fura viszonyban állnak az emberiséggel. Szóval minden feltétel adott lesz egy hatalmas zúzáshoz.
Kategóriák: Kultúra

"Egész családom egy meghatározó művészeti élmény" - Tóth Magdolnával beszélgetett a PécsiBölcsész

2018, április 19 - 00:15
Tóth Magdolna másodéves szobrász szakos hallgató, édesapja Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, édesanyja textilművész. Elég csak ránéznünk egy hétköznapi szettjére ahhoz, hogy világossá váljon, nem egy hétköznapi lánnyal állunk szemben; szinte egyértelmű már a megjelenéséből is, hogy ő is művészi babérokra tör.
Kategóriák: Kultúra

Itt a A Művészetek Völgye himnusza - Harcsa Veronika és iamyank közös alkotása

2018, április 18 - 07:30
A Művészetek Völgye sokakat megihletett már, születtek csodálatos dalok az udvarokban, a patak parton, a Csigabuszra várva, a fűben üldögélve. A közös zenélés és alkotás lételeme a fesztiválnak, sok meglepő találkozásból lett együttműködés, barátság.
Kategóriák: Kultúra

Kivont kard nélkül – Darabos Enikő könyvbemutatója a Weöres Sándor Színházban

2018, április 17 - 11:50
Darabos Enikő Testmetaforák a kortárs magyar irodalomban című kötetének bemutatójára került sor a Weöres Sándor Színházban. Az est folyamán megtudtuk, hogyan olvas egy kritikus, van-e különbség a férfi és a női szerzők között, és hogyan kerül a regényekbe a test.
Kategóriák: Kultúra

Picture on Festival: világsztárok a világ végén - Calexico, The Darkness, Sepultura és sokan mások az ausztriai Beleden!

2018, április 17 - 01:30
Már csak a magyar pinkarockerek számára félretett pár tucatnyi jegy vár gazdára, melyet a Szent Márton kártyával rendelkezők, a regisztrált törzsvásárlók és azok vehetnek meg, akiknek van AlteRába bérletük. Ráadásul mindezt féláron, Szombathelyen vagy Körmenden!
Kategóriák: Kultúra

A szving nagyjai tizenkét percben az Isis Big Banddel

2018, április 17 - 00:30
Igen, bónusz. Majdnem 12 perc az Isis Big Banddel és szólistáival, Girl from Ipanemától a Feel-ig, Szabó Tibor Andrással, Fekete Lindáva, Horváth Meggievel és Romeo Dell'Amicóval.
Kategóriák: Kultúra

Rajzfilmzenékkel köszöntötték a tavaszt az ifjúsági fúvósok

2018, április 17 - 00:10
Zsúfolásig megtelt a Bartók Terem szombaton este a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar „Vendégjáték fúvósokkal” elnevezésű koncertsorozatának újabb előadásán.
Kategóriák: Kultúra