Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 23 perc 37 másodperc

Isis Dance Open: a Hegyes-Farkas páros nyert, a LORIGO párosa második lett

2017, október 23 - 14:00
Október 21-én rendezték meg az Isis Dance Open ranglista és klubközi versenyt Szombathelyen, amelyen a Junior Standard és a Felnőtt-Ifjúsági Tíztánc ranglistán is új győztest avattak. A ranglisták és a klubközi versenyek mellett egy meghívásos latin versenyre is sor került
Kategóriák: Kultúra

Jönnek a skandinávok!

2017, október 23 - 10:00
Idén sem maradunk Skandináv Filmfesztivál nélkül: a mustra október 24. és 29. között az Art+ Cinema moziban minden eddiginél gazdagabb kínálatot vonultat fel. A fesztivál hat napja alatt öt kategóriába osztva 30 alkotást láthatnak a skandináv filmek szerelmesei. A sokszínű válogatásban találunk dán drámát, finn dokumentumfilmet, izlandi thrillert, norvég vígjátékot és svéd kosztümös filmet is.
Kategóriák: Kultúra

Európa legjobb tévéfilmje lett a magyar Memo

2017, október 23 - 07:00
Európa legjobb televíziós filmjének választották Tasnádi István író-rendező filmjét a pénteken véget ért Prix Europa fesztiválon. "Teljesen meg vagyok lepve és le vagyok döbbenve, hogy mi kaptuk ezt a díjat. Ez azt jelenti, hogy Európa legjobb televíziós filmje a Memo" - mondta a rendező péntek este, a díjátadó után az MTI-nek.
Kategóriák: Kultúra

Körmend Város Ünnepnapjai 2017 - Itt a részletes program (okt. 27-28.)

2017, október 22 - 15:30
Körmend kétnapos ünnepnapja a felújított színházépület átadásának 1 éves évfordulója alkalmából színházi előadásokkal kezdődik és Hooligans koncertjével zárul. A város ünnepnapjának kiemelt eseménye lesz a Városi Kiállítóterem átadása.
Kategóriák: Kultúra

Kék-zöld-szürke - Őszi Csónakázótó-túra a megyében

2017, október 22 - 13:30
A sárvári, a vasvári és szombathelyi Csónakázótó ősszel is szemet gyönyörködtető pillanatokkal csábítja a gyaloglás, kocogás és a futás szerelmeseit. A ködös őszi reggelek és a napfényes délutánok megannyi csodás látvánnyal frissítik a lelket a festői környezetben.
Kategóriák: Kultúra

Új Rejtő-regényre bukkantak

2017, október 22 - 11:00
Rejtő Jenő egy eddig ismeretlen kisregényét adta ki a Szépmíves Könyvek Kiadó. A Tatjána címet viselő alkotás 1935 körül születhetett, és olyan ismert karakterek elődei tűnnek fel benne, mint Piszkos Fred, a kapitány, aki itt még a Nicole kapitány nevet viseli. Az alkotást október 19-én mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol az érdeklődők meg is vásárolhatták a kötetet.
Kategóriák: Kultúra

Ahol a víz a társadalom tükre, de nem mindegy, mekkora köveket hajítunk bele

2017, október 21 - 16:00
"Pofán vág, megrág, kiköp, megrugdos, de pont ezért zseniális" - Szombathelyi színésznővel a soraiban ünnepelte társadalomkritikus darabjának 500. bemutatóját a világjáró, ám eredendően sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. A budapesti Duna Palotában szembesültünk a szexuális abúzussal, a szellemi nyomorral, vagyis mindazzal, ami a tönkreteszi emberi kapcsolatainkat.
Kategóriák: Kultúra

Géniuszok - Élő koncert Máté Péter és Cserháti Zsuzsa dalaiból a Sportházban

2017, október 21 - 00:30
Máté Péter és Cserháti Zsuzsa dalaiból hálás feladat "best of-ot" összeállítani, hiszen géniuszok, különleges, utánozhatatlan egyéniségek voltak, a hazai könnyűzenei élet meghatározó művészei, felejthetetlen szereplői. Október 19-én az Aktív időskor program részeként csendültek fel legismertebb dalaik az AGORA-MSH-ban Koós Réka, Danics Dóra, Auth Csilla, Niki Amaruq és Szokodi Zoltán tolmácsolásában. A műsorban többek között elhangzott az Elmegyek, a Most élsz, az Egyszer véget ér..., a Hamu és gyémánt, az Elfelejtett dal és a Boldogság gyere haza című örökzöld, és a Yesterday, John Lennon örökéletű klasszikusa. A zenét a Ziskó Olivér vezette Mistral Band szolgáltatta, a műsor házigazdája Papp Tibor volt. Minden ízében élő varázslatot, gyönyörű fényekben tündöklő, csodálatos hangokat hallhatott a termet megtöltő közönség.
Kategóriák: Kultúra

I. Vas Megyei Értékek Hete - Az NMI programismertetője az Irokéz Galériában

2017, október 20 - 14:30
I. Vas Megyei Értékek Hete címmel szervez a Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája tematikus programsorozatot, amelynek célja, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak saját településükön, a megyében 69 helyszínen szervezzenek a helyi értékek bemutatását, élővé tételét megcélzó közösségfejlesztő programot. Csütörtökön az Irokéz Galériában mutatkozott be 11 civil szervezet és ismertette programját. A programot Éles Krisztina központvezető nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.
Kategóriák: Kultúra

A luxusfeleségek elmélete - Feleségek luxuskivitelben műsorkészítői húzásai

2017, október 20 - 01:00
Már megint csak egy ostoba valóságshow vagy mesterien megkomponált szórakoztatás? A Feleségek luxuskivitelben több gondolkodnivalót vet fel, mint ahogy elsőre látszik, és ezt csak szakavatott médiamunkásokkal lehet elérni. A cikkben a sorozat legszebb műsorkészítői húzásait elemzem.
Kategóriák: Kultúra

Versportré: Weisz Dorka versei

2017, október 20 - 00:15
Weisz Dorka 1996-ban született Szombathelyen, az ELTE magyar-német tanárszakos hallgatója. Versei korábban a Műút folyóiratban és a kulter.hu portálon jelentek meg.
Kategóriák: Kultúra

Az év természetfotója: egy tülkétől megfosztott orrszarvútetemet ábrázoló kép nyert

2017, október 19 - 10:40
Egy tülkétől megfosztott orrszarvútetemet ábrázoló kép nyerte a fődíjat az idei Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) versenyen. A döntősök közé idén két kategóriában sikerült bejutnia egy-egy magyar fotósoknak: Máté Bencének és Potyó Imrének.
Kategóriák: Kultúra

Bödőcs, Grecsó és Závada is szerepel a Margó színpadán

2017, október 19 - 09:30
A ma kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a kortárs irodalom legjobb és legfrissebb termését hivatott bemutatni. Könyvbemutatók, beszélgetések, koncertek várják az érdeklődőket.
Kategóriák: Kultúra

Ha 8 fiú horgászik... - Filmet forgattak a Rum-Kastély EGYMI diákjai

2017, október 19 - 00:20
Megvalósulhatott a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Rum-Kastély EGYMI közös projektje, melynek eredményeként két nap alatt egy szívvel teli, szerethető kisfilm született. Boros Ferenc, a könyvtár munkatársa, számos díjjal jutalmazott függetlenfilmes alkotó látogatott el a rumi Média Szakkör diákjai közé, hogy koordinálásával a fiatalok elkészítsék a legújabb ötletüket. Az ő beszámolóját olvashatjuk.
Kategóriák: Kultúra

Új védőépületet építenek a Romkert római kori mozaikja fölé

2017, október 18 - 18:00
Több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja fölé a Járdányi Paulovics István Romkertben Szombathelyen.
Kategóriák: Kultúra

Feminizmus és transzneműség 2.: Transz nők a szexmunka/prostitúció vitában

2017, október 18 - 11:00
Ha a prostitúciót ellenző transz nők hallgatnak, vajon kiknek a hangja marad hallható Magyarországon a két téma metszetéről?
Kategóriák: Kultúra

Nagyszabású koncertet ad az East

2017, október 18 - 10:10
Több mint négy évtizedes életművét átívelő, története legnagyszabásúbb koncertjére készül az East együttes. A zenekar kilenc lemezzel a háta mögött 1994-ben feloszlott, tizennyolc évvel később, 2012-ben azonban visszatért és azóta is aktív. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Sportarénában.
Kategóriák: Kultúra

A Lamantin Klubban lépnek fel az év fiatal jazz-zenészei (okt. 27.)

2017, október 18 - 09:30
Újabb klubkoncerttel jelentkezik a Lamantin Jazz Klub, melyen a Magyar Jazz Szövetség által évente meghirdetett verseny, az Év fiatal jazz-zenésze idei nyertesei és a zsűri tagjai együtt lépnek fel!
Kategóriák: Kultúra

Amerika magyar festője

2017, október 17 - 19:50
„A festés számomra olyan, mint az írás, csak nem tintával, hanem festékkel viszem vászonra a gondolataimat” – mondta Simon-Mazula Tibor festőművész, aki a Nyugati-part egyik elismert alkotója, itthon azonban kevéssé foglalkoznak a munkásságával. A festőt, aki ősszel költözött vissza Magyarországra, művészetéről, a kinti sikereiről és az itthoni terveiről kérdeztük.
Kategóriák: Kultúra

Jótékonysági koncert a Reformáció 500 keretében a Református templomban

2017, október 17 - 18:30
Igazi kuriózumot hallhatnak a koncert látogatói 2017. október 21-én szombaton 18.00-kor a Református templomban, ahol a Camerata pro Musica és a Kórus Spontánusz ad koncertet a gyülekezet 14. éve megrendezésre kerülő jótékonysági koncertjén.
Kategóriák: Kultúra