Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 9 perc 17 másodperc

A szabadságnak mindig nagy rajongója voltam! - Rendhagyó interjú Ripoff Raskolnikovval

1 óra 9 perc
Az ember életében vannak olyan művészeti irányzatok, melyek jobban megragadják a többinél. A zenei stílusokból nekem a blues ilyen, mely a maga érzelmességével leginkább közel áll a szívemhez. Nemrégiben abban a kivételes szerencsében volt részem, hogy leülhettem beszélgetni egyik jeles, nemzetközileg is ismert művelőjével, Ripoff Raskolnikovval.
Kategóriák: Kultúra

Pesti balhé: készül Lóth Balázs első mozifilmje

8 óra 14 perc
Lóth Balázs játéfilm-rendezői bemutatkozását, a Pesti balhé címmel készülő vígjátékot 327 millió forinttal támogatja a Filmalap.
Kategóriák: Kultúra

EKF 2023 - Veszprém lehet Európa Kulturális Fővárosa

2018, december 14 - 21:40
Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete, amelynek döntését pénteken jelentették be Budapesten.
Kategóriák: Kultúra

Csendes éj: a salzburgi hóhér keresztfia volt a legszebb karácsonyi dal írója

2018, december 14 - 12:00
Egyikük sem élhette meg közös alkotásuk világhírűvé válását. Sem Franz Xaver Gruber, a Csendes éj! Szentséges éj! című karácsonyi ének zeneszerzője, sem Joseph Mohr, a dal szövegírója. Barátságuk és közös munkájuk csupán a véletlennek volt köszönhető. Az év egyetlen időszaka sem ihletett meg annyi zeneszerzőt, mint a karácsonyi ünnepkör. A legismertebb és legkedveltebb karácsonyi dal a Csendes éj, szentséges éj (Stille Nacht, heilige Nacht), melynek zenéjét Franz Xaver Gruber, szövegét a kétszázhuszonöt éve, 1792. december 11-én Salzburgban született Joseph Mohr írta. A népszerű karácsonyi dal 2011-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.
Kategóriák: Kultúra

Plágiumpert vesztett 2013 legsikeresebb dala - Pharell Williams és Robin Thicke ötmillió dollárt fizethet

2018, december 14 - 01:30
Robin Thicke és Pharell Williams ötmillió dollárt (1,4 milliárd forintot) fizethet egy öt év után lezárult szerzői jogi perben, amely nagy sikerű számuk, a Blurred Lines miatt indult - számolt be róla a BBC News csütörtökön.
Kategóriák: Kultúra

Rászorulóknak segít új lemezével a Hooligans

2018, december 13 - 08:00
Két év után új lemezzel jelentkezik a Hooligans. A Jég hátán című korongot december 17-től szerezhetik be a rajongók, a megjelenés napján pedig akár személyesen is találkozhatnak a zenekar tagjaival, akik aznap délután Budapesten, a Kerepesi úti MOL töltőállomáson dedikálják az új CD-t. Az esemény helyszínén az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben gyűjtést is szerveznek a zenészek, egy-egy adag meleg étellel támogatva a rászorulókat.
Kategóriák: Kultúra

Megszállta az Ördög a Zaporozsec frontemberét

2018, december 13 - 01:25
Itt az új Zapo-klip, a Nincs tovább. Ez a dal már megjelent az év eleji lemezen és nagyot szólt a nyári koncerteken, de a történet mégiscsak úgy kerek, ha videó is társul hozzá.
Kategóriák: Kultúra

Körhinta - Új pöttöm színházi előadás a Meseboltban

2018, december 12 - 17:15
December 16-án mutatja be a Mesebolt Bábszínház új pöttöm színházi előadását, a Körhintát. A darabot H. Nagy Katalin rendezte.
Kategóriák: Kultúra

Rúzsa Magdi kimaxolja a karácsonyt: stúdió- és koncertlemezt is megjelentetett

2018, december 12 - 12:45
Aduász címmel új dalokat tartalmazó stúdiólemezt készített Rúzsa Magdi. A népszerű énekesnő idén februári dupla Aréna-koncertje szintén megjelent CD-n és DVD-n.
Kategóriák: Kultúra

Sorsforgácsok - Az elsőkönyves Németh Krisztina kötetét mutatják be az ŐrvidékHázban

2018, december 12 - 08:00
Az ŐrvidékHáz Irodalmi Műhelyében december 17-n ( hétfőn) 17 órakor Németh Krisztina, Szombathelyen élő szerzővel ismerkedhet meg az érdeklődő közönség a Szülőföld Könyvkiadó jóvoltából. A kiadó mindig nagy hangsúlyt fektet a helyi értékek, a helyi történetek és aktualitások közvetítésére. Németh Krisztina könyve és a kiadó törekvése e ponton találkoztak.
Kategóriák: Kultúra

Középiskolai vasúti szakképzés indul Szombathelyen - 20 év kihagyás után ismét tanulhatnak vasúti szakmákat

2018, december 12 - 01:15
Együttműködési megállapodást kötött a GYSEV Zrt. és a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum. A vasúttársaság és az oktatási intézmény által aláírt szerződés eredményeként mintegy húsz éves kihagyás után, 2019 szeptemberétől újraindulhat a középiskolai vasúti szakképzés a vasi megyeszékhelyen.
Kategóriák: Kultúra

A talajnélküliségtől meghasadó tudat őrülete - Az Elefánt legújabb dalát élőben hallhatja a szombathelyi közönség!

2018, december 11 - 15:55
Októberben jelent meg a zenekar legújabb dala, a Micsoda, amelynek központi témája a legegyszerűbb, ám mégis legbonyolultabb kérdést feszegeti: Ki vagyok én? Vannak élethelyzetek, pillanatok, amikor az ember nem nagyon találja magát a világban, elveszti önmagát, és nehezen szedegeti össze meglévő darabjait. Ezt a pillanatot, és érzést önti dalba az Elefánt, és ezt az érzést igyekeztek a klippel is még inkább alátámasztani.
Kategóriák: Kultúra

Philip Pocock: sokat tanultam a magyar fotósoktól

2018, december 11 - 14:00
"A fényképezés az írás egy módja, a történet és a misztikum között van." - Sokat tanultam a magyaroktól, a Capa testvérektől és André Kertésztől - mondta Philip Popcock világhírű kanadai fotós, akinek a hidegháború idején készített képei a budapesti INDA Galériában láthatók.
Kategóriák: Kultúra

Arannyal teli zsák - BE-JÓ országos sikerek a Mikulás Kupán

2018, december 11 - 12:00
December 9-én, vasárnap a BE-JÓ Táncegyüttes lányai ügyeskedtek a Mikulás Kupán. A termés: 4 arany, 2 ezüst és 3 különdíj!
Kategóriák: Kultúra

Újra a mozikba John Lennon és Yoko Ono filmje, az Imagine

2018, december 11 - 01:30
John Lennon és Yoko Ono 1972-ben készült, Imagine című "zenés művészfilmje" december 20-tól digitálisan felújítva és újrakeverve rövid időre visszatér a mozikba.
Kategóriák: Kultúra

Miss World: most ő a világ legszebb nője

2018, december 10 - 18:00
A Miss World szépségversenyen történetében először lett első Mexikó indulója. A győztes 117 ország versenyzőjét utasította maga mögé.
Kategóriák: Kultúra

Gondolnék rád - Szabó Tibor és zenekarának jótékonysági koncertje

2018, december 10 - 01:45
Szabó Tibor 2017 őszén két karitatív célú produkciójának bevételével támogatott szombathelyi illetőségű civil szervezeteket, illetve rászoruló magánszemélyeket. December 9-i koncertjével nehéz sorsú, sokgyermekes családoknak kívánta megkönnyíteni, örömtelibbé tenni az ünnepvárást. A koncerten fellépett Balogh János színművész.
Kategóriák: Kultúra

'Halhatatlanok' - A Sárvári Adventen debütál a popzene klasszikusait feldolgozó előadás

2018, december 9 - 01:20
Géniuszok, óriások, különleges, utánozhatatlan egyéniségek voltak ők, a világ- és hazai könnyűzenei élet meghatározó művészei, felejthetetlen szereplői, akik ugyan már elmentek, de dalaik örökre velünk maradtak.
Kategóriák: Kultúra