Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 25 perc 5 másodperc

"Ha nem zárom be az ajtót, akkor be fog jönni a fény" – Megjelent Szabó T. Anna új kötete

2020, november 29 - 10:55
Szabó T. Anna új novellái a felemelkedésről szólnak, arról, hogy miként tudjuk lerázni magunkról a szorongásainkat. A kultura.hu írása.
Kategóriák: Kultúra

Ajándékötletek könyvmoly családtagoknak - Könyvek, amik tökéletes karácsonyi ajándékok lehetnek

2020, november 28 - 17:00
Könyvekkel nem tárgyat ajándékozunk, hanem élményt. Már nincs egy hónap karácsonyig, így hát érdemes már most felkeresni a könyvesboltokat, hogy ne az utolsó napok nagy rohamára maradjon a karácsonyi ajándékok beszerzése. Ehhez adunk most ötletet 15+1 könyv ajánlásával!
Kategóriák: Kultúra

Vasi születésű művészek is a Junior Prima Díjasok közt - A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazták

2020, november 28 - 02:00
A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, köztük a vasi kötődésű Osztrosits Évát és Hotzi Mátyást.
Kategóriák: Kultúra

Balázs Fecótól utolsó stúdiófelvételével búcsúzik a Mobilmánia

2020, november 28 - 01:15
A "Bajnok & Zefi 40" albumon hallható "A tegnap itt hagyott" Balázs Fecó utolsó stúdiófelvétele, a Mobilmánia ezzel a dallal búcsúztatja az énekest.
Kategóriák: Kultúra

Betakar az éj tengere kékjével - Isten veled, Balázs Fecó!

2020, november 27 - 16:00
Eddig még nem látott akusztikus koncerttel emlékezik Balázs Fecóra a közmédia, szerkesztőségünk pedig azzal a dallal búcsúzik tőle, aminek szövegét - rendhagyó módon - Földes László Hobó írta.
Kategóriák: Kultúra

Könyvajánló: A tömegek tébolya

2020, november 27 - 10:35
Új könyvében Douglas Murray, a meghatározó Európa furcsa halála szerzője a tömeghisztéria okait kutatja; hogyan uralt le mindent a nemi és faji megszállottság, hogyan vált aknamezővé a közösségi média.
Kategóriák: Kultúra

Első helyen nyitott az új Kalapács lemez, összesen 6 kiadvánnyal szerepelnek a sikerlistán

2020, november 27 - 08:15
Első helyen nyitott a MAHASZ Album Top 40 slágerlistáján a Kalapács november 6-án megjelent “Világvégre” című új albuma, ám további 5 lemezzel szerepelnek rajta, melyek között harmadik helyen van a "Kikalapált dalok", a 30 zenekar részvételével készült dupla feldolgozáslemez is.
Kategóriák: Kultúra

Bátraké a világ az Anna & the Barbies új klipjében

2020, november 27 - 01:20
Pásztor Anna és együttese egy frappáns, öniróniával átitatott videóval indítja a napot. A "Játék az egész" című dalhoz készült klipben az együttes tagjai különböző sportágakban mérettetik meg magukat.
Kategóriák: Kultúra

60 milliós gyorssegély a művészeknek - Ismét segít az EJI

2020, november 26 - 12:30
Koronavírus második hullám: ismét segít az EJI, ezúttal 60 milliós gyorssegélyt biztosít a jövedelem nélkül maradt művészeknek.
Kategóriák: Kultúra

Magyar könyv készült Ennio Morricone életéről - A könyvet Jean-Paul Belmondo ajánlja a magyar olvasóknak

2020, november 26 - 08:20
A Maestro című könyv november végén jelenik meg, és érdekes történeteken keresztül mutatja be azt a kisfiút, akit az iskolában csodagyerekként tartottak számon, miután hatévesen már zenét szerzett.
Kategóriák: Kultúra

Jövő évben a Bondoró Fesztivállal nyitja a nyarat Kapolcs!

2020, november 25 - 15:40
A családias hangulatú kis fesztivál a 2021-es évben újult erővel tér majd vissza. A szervezők sok meglepetéssel, különleges attrakciókkal és újításokkal is készülnek a harmadik utcaszínház fesztiválra.
Kategóriák: Kultúra

Online Mozart és Csajkovszkij est a szimfonikusokkal

2020, november 25 - 04:00
Online közvetítette november 24-én a Szimfónia bérlet 3. előadását a Savaria Szimfonikus Zenekar. A hangversenyen Mozart D-dúr "Prágai" szimfóniája és koncertáriája, valamint Csajkovszkij V. szimfóniája hangzott el. A zenekart Dobszay Péter vezényelte, közreműködött Zemlényi Eszter (szoprán).
Kategóriák: Kultúra

Gergye Krisztián: "Elengedhetetlen életfeladat, hogy foglalkozzunk a halállal"

2020, november 25 - 02:00
Gergye Krisztián közel három évet dolgozott legújabb darabján, A test emlékezetén, mire megtalálta azt a műfajt, nyelvet és helyszínt, ami leginkább passzolt elképzeléséhez. A rendező ezúttal nem egy előadást, hanem egy bármilyen közegbe átültethető rituálét álmodott meg, amiben közelebb kerülhetünk a bennünket alkotó anyaghoz és szellemhez, elmúlt és eljövendő korokhoz. A kultura.hu interjúja.
Kategóriák: Kultúra

Közös nyelven zenélünk - Pénteken jön a Virtuózok V4+

2020, november 25 - 01:15
A már nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is ismert Virtuózok idén átlépi hazánk határait – mesélte Peller Mariann
Kategóriák: Kultúra

Oscar-díj: Horvát Lili filmjét nevezi Magyarország

2020, november 24 - 08:30
Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje képviseli Magyarországot jövőre a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért folyó versenyben - közölte a Nemzeti Filmintézet.
Kategóriák: Kultúra

Online elérhetőek A művészet templomai sorozat filmjei

2020, november 24 - 01:30
Művészeti mozifilmek a fotelből - Közel harminc művészettörténeti mozifilm válik online elérhetővé A művészet templomai sorozat részeként. Olyan friss alkotások is megnézhetők otthonról, mint az Amadeo Modigliani, Frida Kahlo, Paul Gauguin és Peggy Guggenheim életét bemutató, 2020-as epizódok. A művészeti filmek mellett díjnyertes zenei dokumentumfilmek – köztük Ella Fitzgerald és Ronnie Wood portréfilmje –, életrajzi játékfilmek (Egon Schiele, Mary Shelley, Gagarin) és magyar természetfilm (Vad erdők, vad bércek) is elérhetők lesznek.
Kategóriák: Kultúra

Törőcsik Mari 85 éves

2020, november 23 - 22:00
A Nemzeti Színház társulata velemi otthonában köszöntötte 85. születésnapján, hétfőn Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas színművészt, a nemzet színészét.
Kategóriák: Kultúra

Vadászat - Közel a természethez - Online kiállításmegnyitó

2020, november 23 - 13:15
November 27-én 10 órától nyílik meg a Savaria Múzeum szervezésében az az online tárlat, aminek tematikája a vadászat köré épül. A kiállítás látványos válogatása a Föld számos területéről származó vadászati emlékeknek: trófeáknak. Bemutatja a megélhetési és presztízsvadászat módszereit, eszközeit, az ember által végzett szelekció vadállományra gyakorolt hatását.
Kategóriák: Kultúra