Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 23 perc 58 másodperc

A Capella Savaria Haydn-estje a Bartók Teremben

2 óra 55 perc
Május 15-én jótékonysági célú hangversenyt adott a Capella Savaria, aminek repertoárjában három Haydn mű szerepelt. A hangverseny teljes adománya a háború elől menekülők és annak következményeitől szenvedők megsegítésére, a Magyar Kormány 'Híd Kárpátaljáért' programján keresztül jut el a magyarországi segítségpontokra és Kárpátaljára. A Haydn-esten szólót játszott Kalló Zsolt, az együttes művészeti vezetője, és Papp Rita csembalóművész.
Kategóriák: Kultúra

Tér-Zene koncert Kőszeg főterén az Ataru Taikóval

6 óra 10 perc
Vasárnap délután a Kőszeg főterének fő látványosságát a taiko dobok és megszólaltatóik jelentették. Az Ataru Taiko dobegyüttes a TérZene program részeként varázsolt energikus ütős show-t a térre.
Kategóriák: Kultúra

Keresztény könnyűzenei fesztivál lesz Szigetmonostoron (jún. 19.)

13 óra 40 perc
Keresztény könnyűzenei fesztivált tartanak Dicsőítő Sziget névvel június 19-én Szigetmonostoron. A fellépők között lesz Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Kaláka Együttes, és Szalóki Ági is.
Kategóriák: Kultúra

Megjelent a Coltrane Legacy, Orbán György 6tetjének lemeze

2022, május 15 - 13:20
A hattagú Coltrane Legacy formációt a magyarországi jazzszcéna egyik legkeresettebb muzsikusa, Orbán György bőgős hívta életre 2017-ben, Coltrane halálának 50. évfordulóján. Lemezük Nairobi címmel a Fonó gondozásában jelent meg, kapható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél.
Kategóriák: Kultúra

Emléktáblát avattak Arany Jánosnak A walesi bárdokból ismert Montgomeryben

2022, május 15 - 12:15
Emléktáblát avattak Arany Jánosnak a walesi Montgomery városában, amelyet a költő A walesi bárdok című híres balladájában örökített meg.
Kategóriák: Kultúra

Lélegzetelállító természetfilm készült a gemenci ártéri erdőről a szombathelyi szimfonikusok zenei aláfestésével

2022, május 15 - 09:50
Gemenc csodálatos világát mutatja be Olma Frigyes 2017-es természetfilmje, melynek főszereplői az ártéri erdő emblematikus madarai, a fekete gólyák. A filmben elhangzó Bartók-művet a Savaria Szimfonikus Zenekar játszotta fel.
Kategóriák: Kultúra

A PUK csoport 20 éves fennállását ünneplő kiállítás nyílt az Irokéz Galériában

2022, május 15 - 07:15
A kétezres évek elején tűnt fel Szombathelyen a technokultúra és az underground művészeti ágakból különlegesen, egyedi stílusban építkező egyesület, a PUK csoport. A nem megszokott, hétköznapitól merőben eltérő, olykor-olykor polgárpukkasztó hangnemben kommunikáló társulat tagjai gondolkodó, véleményüket vállaló, kreatív fiatalokból alakult azzal a közös elképzeléssel, hogy közvetlen és tágabb környezetük világlátását, a társadalmi gondolkodást a kortárs képzőművészet nyelvén alakítsák, megmutassák: lehet másként. Az Irokéz Galéria idei kiállításait a PUK csoport 20 éves fennállását ünneplő kiállításával nyitotta 2022. május 13-án.
Kategóriák: Kultúra

A Bozsodi Quartett TérZene koncertje az MMIK előtt

2022, május 14 - 15:30
Ingyenes TérZene koncertet adott a Savaria Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló Bozsodi Quartett az MMIK előtti téren május 13-án. A vonósnégyes már a Mimik Caféban hangolt az esti Carmen előadásra, és Bizet operájának főtémáját játszotta a Carment alakító balett táncosnak, Karin Iwatának. A tér közönsége azonban más zenei "betevőt" is kapott a művészektől, Mozarttól Albenizig, bő fél órában kaptak tökéletes ráhangolódást az esti főprodukcióra.
Kategóriák: Kultúra

Laudate… – Egyházzenei estek a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskarral és a Savaria Szimfonikus Zenekarral

2022, május 14 - 12:00
A VOX Savariae római útját követően 2022. május 15-én 18 órakor a güssingi bazilikában újra koncertre várja a zenekedvelőket. A németújvári zenei program májusi koncertje hagyományosan a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar, a Güssingi Városi Kórus, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar összefogásával valósul meg.
Kategóriák: Kultúra

Hatalmas sikert aratott a Carmen a Pécsi Balett előadásában

2022, május 14 - 10:15
"Azt akarom megmutatni, hogy két ember kémiája és maga a vágy, hogyan támadja meg a lelket, az agyat, a racionalitást" - Carmen a szabadság szimbóluma, története az olthatatlan vad szerelem drámája. A Pécsi Balett előadásában május 13-án láthatta az MMIK közönsége a Vincze Balázs rendezte művet a Pécsi Balett előadásában.
Kategóriák: Kultúra

Négy tematikus nappal és minden eddiginél több workshoppal jön a Dalszerző Expo

2022, május 14 - 07:15
Május 23. és 26. között a Dalszerző Expo (DEX) a Muzikum klubban vár mindenkit, aki tudni szeretné, hogyan lehet igazán jó dalokat írni. A résztvevők angol és magyar nyelvű előadások mellett specifikus workshopok és mesterképzések közül válogathatnak. A programokon külföldi szakemberekkel és hazai szerzőkkel is lehet majd találkozni - többek között Palya Beával, Rácz Gergővel, Müller Péter Sziámival, Hiennel vagy a Dalfutár producereivel.
Kategóriák: Kultúra

Idén nyáron a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál is összekötik a kultúrát a sporttal: startol a Magyar Tavak Fesztiválja

2022, május 14 - 00:15
A Magyar Tavak Fesztiválját érdemes választania annak, aki 2022 nyarán a kultúrát és a természet közelségét szeretné ötvözni. Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz zenei élet legnívósabb előadóit hozza el a tópartokra. Június 24–25-én a Velencei-tónál, július 29–30–31-én a Tisza-tónál, augusztus 26-án pedig a Balatonnál lesz megtalálható az egyre népszerűbb fesztivál.
Kategóriák: Kultúra

A Capella Savaria jótékonysági koncertje a Bartók Teremben (máj. 15.)

2022, május 13 - 12:15
A jótékonysági célú hangverseny teljes adománya a háború elől menekülők és annak következményeitől szenvedők megsegítésére, a Magyar Kormány Híd Kárpátaljáért programján keresztül jut el a magyarországi segítségpontokra és Kárpátaljára.
Kategóriák: Kultúra

A teljesség felé - Összművészeti fesztivál a Weöres

2022, május 13 - 10:45
Steko- és S. Horváth Ildikó tárlat, Lamantin Klub koncert, Ungaresca táncfolklór, Bozsodi Quartett koncert, Fűzfa Balázs irodalomtörténeti előadása, Holdbeli csónakos díjátadó - három napon keresztül összművészeti fesztivál színhelye lesz a Weöres Sándor Színház.
Kategóriák: Kultúra

Caramel - Háborútól az újjászületésig

2022, május 13 - 07:15
Három év után hamarosan megjelenik Caramel új lemeze, melynek első videóklipje – az album koncepciójától eltérően - a háborús aktualitásra reagál. A "Védj meg magamtól" című dal és a hozzá forgatott videó nem hatásvadász, a szimbólumok és a lélek szintjén reagál a történésekre.
Kategóriák: Kultúra

Nemzetközi kavalkád Kapolcs utcáin - Jön a negyedik Bondoró Fesztivál (jún. 10-12.)

2022, május 13 - 00:25
Május 10-én a jelenlévők számára egy kertiparti keretében ismertettük az idei Bondoró Utcaszínház Fesztivál programjait. A résztvevők a Dürer Kertben ízelítőt is kaphattak az utcaszínház színes, vidám hangulatából. Ebben az évben a korábbiaknál is színesebb programkínálattal készülnek a fesztiválszezonra a Bondoró szervezői. Június 10. és 12. között önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett előadásokkal, újcirkuszi produkciókkal, továbbá artistákkal és óriásbábokkal, valamint koncertekkel és vásári portékákkal várják a látogatókat egy vidám, nyárindító hétvégére.
Kategóriák: Kultúra

Doors - The Final Cut - digitálisan felújított rendezői változat május 19-től a mozikban

2022, május 12 - 09:45
A háromszoros Oscar-díjas Oliver Stone legendás The Doors című életrajzi nagyjátékfilmje digitalizált és felújított változatban – melyet a 2019-es Cannes Classics szekcióban is bemutattak – május 19-től lesz látható a hazai filmszínházakban.
Kategóriák: Kultúra

Kis művészek nagy produkciói - AGORA Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál 2022

2022, május 12 - 07:00
Május 10-11-e között tehetséges ifjú előadók - vers-, próza- és mesemondók, énekesek, táncosok, zenészek és színjátszók - foglalták el az AGORA-MSH világot jelentő deszkáit. Tehetséges előadókból most sem volt hiány - kameránkkal a második napon, a középiskolások előadásain jártunk!
Kategóriák: Kultúra

Idén is igazi programdömpinggel vár a Művészetek Völgye fesztivál!

2022, május 12 - 00:25
Július 22. és 31. között több, mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Kategóriák: Kultúra

Dokumentumfilm Szilágyi Áronról, névadót kap a Savaria mozi nagyterme (máj. 13.)

2022, május 11 - 16:50
A Savaria Filmszemle pénteki napján, május 13-án, 17 órától kerül sor Muhi András Pires Egy mindenkiért című dokumentumfilmjének vetítésére és közönségtalálkozójára a Savaria Mozi nagytermében, ami e program előtt hivatalosan is Hildebrand István filmoperatőr nevét veszi fel.
Kategóriák: Kultúra