Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 24 perc 17 másodperc

Eufórikus szabadságérzés - a BUSH ismét megmozgatta Budapestet

2 óra 55 perc
A Budapest Showcase Hub hatodjára is megmutatta, hogy nem kell nyugatra menni, ha izgalmas előadókat szeretnénk hallani és két napra idehozta a kelet-európai régió legizgalmasabb friss produkcióit és szakembereit. Egy év kihagyás után most ismét a személyes találkozásoké és az élő zenéjé volt a főszerep. A naptárba pedig máris beírhatjuk a jövő évi BUSH dátumát: találkozzunk 2022. október 19-21-én!
Kategóriák: Kultúra

A néptánc ünnepe a XIX. Szivárvány Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon

2021, október 27 - 07:20
Október 22-én 26 táncprodukciót láthatott a közönség a XIX. Szivárvány Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, Bükön. A néptánc ünnepén közel 800 táncos teremtett színes folkforgatagot a Büki Sportcsarnokban. Rengeteg fotó a délutáni fellépőkről!
Kategóriák: Kultúra

A haza hősének tekintették – Portré egy élő legendával

2021, október 26 - 07:15
Édesanyja sírva fogadta Sujánszky Jenőt, akit az 56-os események szabadítottak ki november 1-jén a kőbányai gyűjtőfogházból. Ő azonban pihenés helyett rögtön a Corvin közi felkelőkhöz állt és harcolt, míg lehetett. Miután menekülnie kellett, új hazájában is szívén viselte szülőföldje sorsát és lett Párizsban az 56-os megemlékezések fő szervezője. A most 92 éves Sujánszky Jenő a Kossuth Rádióban idézte fel részletesen a 65 évvel ezelőtti eseményeket és mesélt párizsi életéről is.
Kategóriák: Kultúra

LORIGO TSE sikerek az ISIS Dance Open 2021 táncversenyen

2021, október 26 - 00:15
A LORIGO TSE 22. alkalommal rendezte meg a hagyományos ISIS DANCE OPEN táncversenyét a hétvégén az AGORA Művelődési és Sportházban.
Kategóriák: Kultúra

10 titok, amit nem tudtál a Duna Televízió új, világhírű sorozatáról

2021, október 25 - 11:45
Október 20-tól szerda esténként, 22 órától beköltözik a Duna Televízióra a Crawley család: elindul a Downton Abbey angol kosztümös dráma első évada. A világ egyik legnézettebb sorozatát százmilliók követték nyomon a premier óta, ősszel pedig a közmédia nézői is rendszeresen láthatják az izgalmas epizódokat. Kedvcsinálóként a brit sikersorozat kulisszatitkaiból szemezgettünk.
Kategóriák: Kultúra

Tarolt a Post Mortem a Toronto After Dark Filmfesztiválon - Bergendy Péter alkotása tíz díjat hozott el

2021, október 25 - 00:10
Bergendy Péter Post Mortem című alkotása tíz díjat hozott el a világ egyik legnevesebb horror, sci-fi, akció és kultfilmfesztiváljáról, a 15. Toronto After Dark Filmfesztiválról, ahol zsűri helyett a közönség voksol. A „legkísértetiesebb” horrorfilmnek ítélték a nézők a legtöbb díjat, köztük a legjobb horrorfilm, a legjobb rendező díját, míg a forgatás alatt 12 éves Hais Fruzsinát találták a legjobb mellékszereplőnek.
Kategóriák: Kultúra

XIX. Szivárvány Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Bükön - délelőtti fellépők

2021, október 24 - 20:00
Október 22-én 26 táncprodukciót láthatott a közönség a XIX. Szivárvány Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, Bükön. A megnyitón Baranyai Róbert, Bük város alpolgármestere, Koós Melinda, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója és Tóth Tamás művelődési központ igazgató köszöntötte a csapatokat. Rengeteg fotó a délelőtti fellépőkről!
Kategóriák: Kultúra

A tanakajdi Szent Korona

2021, október 24 - 18:45
Az Országzászló és az emlékmű Módy Péter és Tóth Magdolna szobrászművészek közös alkotása, amit október 24-én avatott fel V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.
Kategóriák: Kultúra

Pokol Rock 40 - Moby Dick pörölycsapás a Végállomásban

2021, október 24 - 11:50
Október 22-én a magyar thrash metal színtér legendás bandája, a már 40 éves Pokol Rock múlttal rendelkező Moby Dick érkezett a Végállomás Klubba. A hangulat izzításáról a helyi kedvenc Red Rockets és a Morte Silmoris gondoskodott. Képes koncertidéző!
Kategóriák: Kultúra

Bük 56/65 - Bemutatták Bük 1956-ot feldolgozó kiadványát

2021, október 23 - 19:00
Bük 1956-os emlékeit dokumentálja az a kiadvány, amit a nemzeti ünnep napján a Városháza aulájában mutatott be dr. Németh Sándor polgármester és dr. Kövér István ügyvéd, helytörténész. Az eseményen a városi megemlékezés ünnepi szónoka, Wittner Mária 56-os forradalmár mondott személyes hangvételű beszédet, megidézve mindazokat a megpróbáltatásokat, amiket a kommunista rendszer mért rá. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetet a bemutató résztvevői is átvehették.
Kategóriák: Kultúra

Hangverseny a nemzeti ünnep előestéjén a Bartók Teremben

2021, október 23 - 14:00
Bátorság, szenvedés, kitartás és megváltás - Október 22-én, a nemzeti ünnep előestéjén emelkedettségéhez méltó repertoár fogadta az Ünnepek bérlet 2. előadásának közönségét.
Kategóriák: Kultúra

Mesés tartalmak a közmédia csatornáin: Válogatás a magyar animáció mestereitől

2021, október 22 - 14:15
A hazai rajzfilmgyártás színe-java várja a közmédia nézőit október 21. és november 4. között. Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója, valamint az animáció világnapja alakalmából két hétre visszatérnek közkedvelt mesefiguráink. A Válogatás a magyar animáció mestereitől című műsorfolyamban kortárs alkotások és töretlen népszerűségnek örvendő klasszikusok várják a műfaj kedvelőit.
Kategóriák: Kultúra

A gipsy swing és a balkán gitárlegendái a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál koncertprogramjában

2021, október 22 - 00:15
Magyarország legrangosabb gitáros eseménye a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál az alapítása óta eltelt 8 év alatt beírta magát az a nemzetközi versenyek és fesztiválok elitjébe. Idén minden tekintetben kiemelkedő számú jelentkezés érkezett a mintegy 20 ezer Euro összdíjazású háromfordulós nemzetközi versenyre, 29 országból 54 fiatal művész méri össze tudását.
Kategóriák: Kultúra

"A Nem én döntök című dalban benne van minden, ami miatt zenélni kezdtünk" - A Petőfi Rádióban debütált Ákos legújabb dala

2021, október 21 - 14:15
Október 20-án hallhatták először a rajongók Ákos Nem én döntök című új dalát a Petőfi Rádióban. A Kossuth-díjas dalszerző-énekes az esti lemezbemutató koncertje előtt exkluzív interjút adott a csatornának, amelyben nemcsak az új korongról, hanem a közelmúltban megjelent novellás kötetének fogadtatásáról is mesélt.
Kategóriák: Kultúra