Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 26 perc 38 másodperc

Szultánia ismét megnyitja kapuit a Savaria Történelmi Karneválon (aug. 25-27.)

2017, augusztus 18 - 15:30
A MIRA Orient Art orientális társulat idén is a Szultánia Kávéházba (Cafe Frei, Uránia udvar) invitálja a Mesés Kelet rajongóit. A Savaria Történelmi Karnevál három napja alatt változatos programokkal várják az érdeklődőket!
Kategóriák: Kultúra

Ágyrajárók - Estére szabad a kecó, avagy a londoni szextett

2017, augusztus 18 - 00:50
Augusztus 17-én Ray Cooney legtöbbet játszott és a nevetőizmokat leginkább próbára tevő vígjátéka várta a közönséget a körmendi kastélyudvaron. Az "Estére szabad a kecó, avagy a londoni szextett" darabot a Bánfalvy Stúdió előadásában láthatta a publikum. Nevetésben nem volt hiány...
Kategóriák: Kultúra

Vízkereszt Liberátusz napján? Nem bántuk! – Shakespeare-komédia a Karneválszínházban

2017, augusztus 17 - 18:00
William Shakespeare Vízkereszt-komédiáját tűzte műsorára idén a Weöres Sándor Színház. Aprócska konfliktusok, habkönnyű szerelmi bonyodalmak hálója épül a retro miliőre, rengeteg humorral és nagyon jó dalokkal. S még egy – fontos! – apróság: tud közönségesség és harsányság nélkül nevettetni!
Kategóriák: Kultúra

37. Nemzetközi Folklórnapok Sárváron (aug. 16-20.)

2017, augusztus 17 - 10:00
Augusztus 16-20. között Sárváron, a Nádasdy-vár udvarán várják az érdeklődőket a 37. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Folklórnapokra. Idén is színvonalas műsorral készülnek a szervezők: bemutatkozik többek közt Szerbia, Románia, Olaszország, Moldova, Ciprus, Bulgária, Szenegál. A házigazda szerepét a Regős együttes és a Sárvári Senior Néptánc Egyesület tölti be.
Kategóriák: Kultúra

Filmek nem, de a művészlelkek pörögtek Kámban – Véget ért a 2017-es Nyolc Ág Művésztábor

2017, augusztus 17 - 01:00
Augusztus 15-én véget ért a három napon és három éjszakán át tartó I. Nyolc Ág Művésztábor Kámban. A résztvevők fantasztikus élményekkel és egy csodálatos társasággal is gazdagodtak az idilli környezetben.
Kategóriák: Kultúra

Tibi bácsi elintézte! - DJ Maraton a Szabadság téren

2017, augusztus 17 - 00:35
Augusztus 16-án koraeste a helyiek kedvenc lemezpörgetője, DJ Whitenegro pakolta a lemezeket a Szabadság téren, akit Dévényi Tibi bácsi váltott a pult mögött. A "pöttyös lasztis DJ" most is "megszórta" a kisklambókat pontos labdákat, a nagyobbakat pedig fontos zenékkel.
Kategóriák: Kultúra

A magyar férfi, aki túlélte a világ egyik legkeményebb börtönét

2017, augusztus 16 - 10:00
Augusztus 27-én mutatja be a Duna World a kalandos sorsú Tóásó Előd életének dél-amerikai epizódjáról készült filmet, amelyben a főszereplő maga mondja el, miként élte túl a világ egyik legkeményebb börtönét és hogyan jutott haza Bolíviából. A következő két hétben bemutatója lesz további dokumentumfilmeknek a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában készült alkotások közül, így a páneurópai pikniket közelebb hozó Európa álma, illetve az elítéltek és gyerekeik közötti kapcsolatot vizsgáló Börtönárvák című alkotás is látható lesz a közszolgálati televízióban
Kategóriák: Kultúra

Ki szívét osztja szét - Atilla Fiai Társulat koncertje a Szabadság téren

2017, augusztus 16 - 01:30
Augusztus 15-én nemzeti rockoperáinkat állította repertoárjának fókuszába az Atilla Fiai Társulat a Szabadság téren. A társulat műsorában részletek hangzottak el többek között az István a király, a Honfoglalás, az Atilla - Isten kardja és a Sacra Corona művekből. Az előadást több neves rockénekes fellépése színesítette, így a körmendi közönség hallhatta Kalapács Józsefet, Varga Miklóst, Rudán Joe-t, Tóth Renit és Mr. Bazaryt. A zenekar tagjai: Závoti Zoltán (gitár, ének), Szűcs Antal Gábor (gitár, ének), Szebényi Dániel (billentyűs, ének), Gál Péter (hegedű), Talabér László (basszusgitár, ének) és Talabér Gábor (dobok).
Kategóriák: Kultúra

Hangolódjunk a Pappa Piára! - Zenés magyar filmeket ajánlunk

2017, augusztus 16 - 00:30
Kár tagadni, ezért inkább kikiabáljuk: mi már nagyon vártuk az augusztus 15-ét! És nem azért, mert névnapot, születésnapot vagy bármi egyebet ünnepelünk, hanem mert végre láthatjuk a Pappa Piát. És hogy miképpen hangolódtunk rá? Természetesen filmekkel. Ráadásul olyan magyar filmekkel, melyekben kulcsszerepe van a zenének és a táncnak. Most ezeket ajánljuk.
Kategóriák: Kultúra

„A pontot nem igazán tehetném ki” - Interjú Krasznahorkai Lászlóval

2017, augusztus 16 - 00:20
Az idei Ördögkatlan Fesztivál egyik leginkább várt programját, Krasznahorkai László és Keresztury Tibor beszélgetését augusztus 5-én tartották, ahol a Krasznahorkai-életműről és az író Báró Wenckheim hazatér című művéről, az írásról és az irodalomról esett szó. Krasznahorkai László elmondta: „ha valóban irodalmi, amit művelek, akkor itt a pontot én már nem is igazán tehetném ki”.
Kategóriák: Kultúra

Facebook-Barbietól a Bakelitben időt múlató Kovácsékig - Kortárs művészet ódon falak között

2017, augusztus 15 - 16:00
Augusztus 14-én két tárlat is nyílt a Batthyány-kastélyban: a Sala Terrena Galéria impozáns kiállítóterében a „Született tehetségek V." amatőr alkotók műveiből válogatott kiállítást nyitotta meg Czvitkovics Gyula alpolgármester, majd az Batthyány Örökségközpont emeleti galériájában nyílt „Séta Körmenden" címmel fotópályázati kiállítás H. Vörös Márta méltatása mellett.
Kategóriák: Kultúra

„Én már teljesen értem a nőket!" - Vaskuti István volt a Bárkaház vendége

2017, augusztus 15 - 02:30
Augusztus 14-én a Körmendi Napok vendége volt Vaskuti István kenus olimpiai bajnok, aki a sikerről, tehetségről és élményeiről mesélt a Bárkaházban a Rába-parton.
Kategóriák: Kultúra

A Tromudum Trió lépett fel a kastélyudvaron a Körmendi Napokon

2017, augusztus 15 - 01:30
Augusztus 14-én a Batthyány-kastély udvarát djembe és darbuka hangja töltötte meg a Tromudum Trió dobosainak jóvoltából. A Skultéty Rita, Háklár Dóri, Somlai Zoltán alkotta "ütős hármas" két kiállítás között vezette a látogatókat a vizuális élményből az audionálisba.
Kategóriák: Kultúra

XIX. Joskar-Ola Napok: a Kozmix zárta a rendezvényt

2017, augusztus 14 - 16:45
A fesztivál záróakkordjaként Kozmix bulin vehetett részt a közönség, majd a Távhő támogatásával tűzijátékot mutattak be, ezzel lezárva a két napos mulatozást.
Kategóriák: Kultúra

Mindhalálig Pinkarock! - Picture on festival 2017

2017, augusztus 14 - 15:20
Egy éve padlásszögre akasztott, hagyományos érlelésű rockfesztiválunk ismét különleges ízekkel örvendeztetett meg minket. Igaz, csak szombaton landoltunk a bildeini templomkert faforgács-felszínén, ám ez az öt óra is elég volt ahhoz, hogy Elton John kőkorszaki slágerét újraértelmezzük, és a magyar zenekarokat is felvonultató fesztivál semmihez sem fogható miliőjére azt mondjuk: Just Like Bildein!
Kategóriák: Kultúra

Tájidegen 2017 - Kortárs oázis Gotthárdon

2017, augusztus 14 - 12:30
Unikális, hiánypótló rendezvénynek adott otthont öt napon keresztül Szentgotthárd, amely évről évre elhozza a kortárs művészet minden ágát. Idén harmadik alkalommal épült kortárs oázis a megye nyugati csücskében, a Tájidegen - Művészeti Szabadnapokon. Az eddigi évekhez képest sokkal nagyobb volumenű, négy és fél napos rendezvény képzőművészeti workshopokkal, koncertekkel, DJ-kel, kiállításokkal várta a nagyérdeműt.
Kategóriák: Kultúra

Lovasi: „Most éppen a Kiscsillag a Kispálom”

2017, augusztus 14 - 00:45
Azt mondja, egyik kedvenc lemeze, az OK Computer a Radioheadtől ma is ugyanannyira hat az újdonság erejével, mint 20 évvel ezelőtti megjelenése idején, mert annyira nem történt semmi a popzenében az elmúlt két évtizedben. Novemberben az Arénában lép fel az első 50 év legjobb dalaival, két kultikus zenekarának, a Kispál és a Borznak, valamint a Kiscsillagnak a közreműködésével. Bizonyos értelemben most is kilóg a sorból, és ötvenen túl is tartogat még meglepetéseket. Lovasi Andrással a Művészetek Völgyében, a kapolcsi Kiscsillag-koncert előtt beszélgettünk.
Kategóriák: Kultúra

A mozi halála: Az Emoji-film

2017, augusztus 14 - 00:15
Nem volna alapvetően azzal semmi gond, hogy egy stúdió a hatalmas bevétel reményében valami képtelen ötletet enged a vászonra. Láttunk már ilyet: készült elég jó film a bennünk élő érzelmekről (Agymanók) vagy éppen a Lego-figurák életéről (A Lego kaland), és bármennyire is pénzhajhász elképzelésnek tűnik, a mindennapjaink során használt hangulatjelekről szóló Az Emoji-film is lehetett volna jó.
Kategóriák: Kultúra

Folyt a Kelták vére, főtt a pórnép puliszkája - Örömfőzés a Körmendi Napokon

2017, augusztus 13 - 20:30
Tizenkilenc csapat főzött augusztus 13-án a Batthyány-kastély oldalkertjében, a Körmendi Napok "Gasztro-verziónak" keresztelt napján. Négy kategóriában adhattak be ételt a csapatok: a zsűri elé egyaránt íncsiklandozó, kondérban vagy vaslapon készült fogások kerültek, olykor ládafiából előkerülő receptről "lerántva a titkot". Az ételek mellett a nap során a zsűri tíz tételből választotta ki a város borait, valamint a főzőversenyt követően a süteményeket is értékelte. Ízekben gazdag nap volt a vasárnapi!
Kategóriák: Kultúra

A jó ügy mindenek felett! - A XIX. Joskar-Ola Napok szombati napja

2017, augusztus 13 - 09:00
Szombaton elkezdődött a XIX. Joskar-Ola Napok Kulturális és Sport Fesztivál. Remek időben szórakozhatott a közönség, hiszen a kánikula és az eső sem kapott meghívást a rendezvényre. Az esemény Erdélyi Rolika támogatásának jegyében zajlott a Joskar-Ola Alapítvány és Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő közbenjárásával, akik szívügyüknek tekintik a sérült kisfiú megsegítését, hiszen a családnak rengeteg anyagi terhet jelent a rehabilitáció. Képanyagunkban Rolika minden mimikája arról árulkodott, hogy nem adja fel, amit mi sem bizonyat jobban, mint a Mokka Tribute-tal közös esti "fellépése".
Kategóriák: Kultúra