Skip to Content

Vaskarika - Hírek

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 8 perc

Eufórikus szabadságérzés - a BUSH ismét megmozgatta Budapestet

2 óra 9 perc
A Budapest Showcase Hub hatodjára is megmutatta, hogy nem kell nyugatra menni, ha izgalmas előadókat szeretnénk hallani és két napra idehozta a kelet-európai régió legizgalmasabb friss produkcióit és szakembereit. Egy év kihagyás után most ismét a személyes találkozásoké és az élő zenéjé volt a főszerep. A naptárba pedig máris beírhatjuk a jövő évi BUSH dátumát: találkozzunk 2022. október 19-21-én!
Kategóriák: Friss

Tripla Halloween a Végállomásban (okt. 29-31.)

5 óra 49 perc
Október 29-én, pénteken két világhírű zenekar kerül megidézésre egy remeknek ígérkező Tribute Halloween esten. A Rammsturm prezentálásában a Rammstein, az Evermind előadásában pedig a Nirvana legnagyobb slágerei szólalnak meg extra látványelemekkel fűszerezve. Szombaton a hip-hop zenéké lesz a főszerep, az NKS mutatja be Mélyen a város felett című lemezét, színpadra lép még a The Patkányz (3,14 és Chicheck), a lemezjátszók mögött pedig Dj Scoob keveri majd a legjobb hip-hop slágereket. Vasárnap pedig a Tudósok révén a zenei és humor underground kerül célkeresztbe a Végállomásban.
Kategóriák: Friss

Tóth Fedóra kiállítása a Kámoni Arborétumban (okt. 29.)

12 óra 54 perc
Október 29-én, pénteken 17 órai kezdettel Tóth Fedóra képzőművész "Éva ébredése" című grafikájának bemutatójára várják az érdeklődőket a Kámoni Arborétum Ökoturisztika Látogatóközpontba. A kiállítást megnyitja Dr. Buda Botond ideggyógyász. A megnyitón közreműködik a Savaria Szimfonikus Zenekar bőgőművésze, Sárközi Gábor.
Kategóriák: Friss

Gyakorolni a tevékeny szeretetet - Zalaegerszegen nyílt meg a karitász szabadtéri tárlata

2021, október 27 - 21:00
35 tabló mutatja be a karitász segítő tevékenységét - A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász újjászervezésének 30. évfordulója alkalmából rendezett egyházmegyei tárlatkörút következő állomása október 25-én Zalaegerszeg dísztere volt. A zalai megyeszékhelyen a város polgármestere, Balaicz Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke, Pácsonyi Imre, és a Zala megyei kormánymegbízott, dr. Sifter Rózsa méltatta a karitász hiánypótló tevékenységét, Molnár János atya, Kovács Erzsébet karitász csoport vezető és Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató pedig a katolikus segélyszervezet segítő tevékenységébe, szellemiségébe engedett betekintést. Az ünnepélyes tárlatnyitón közreműködött Sziráki Péter gitáron, Kótyuk Veronika klarinéton és Kostyán Ildikó hegedűművész.
Kategóriák: Friss

Mindenszentek és halottak napja - Temetői rend- és forgalomváltozás Szombathelyen

2021, október 27 - 13:30
Mindenszentekre és a Halottak napjára az alábbi temetői rend- és forgalomváltozás, valamint nyitvatartással, illetve további közérdekű információkkal kapcsolatos felhívás lesz érvényben Szombathelyen.
Kategóriák: Friss

Keresik a magyarok kedvenc házi süteményeit - Új fejezettel folytatódik a Mit eszik az ország? gasztrofelmérés: itt a nagy sütikörkép!

2021, október 27 - 11:00
Mely házi sütemény kerül leggyakrabban a vasárnapi asztalokra a magyar otthonokban? Melyik hazai édesség hódít a Z generáció körében Budapesten, és milyen desszerttel lepik meg unokáikat legszívesebben a vidéki nagyszülők? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egy új felmérés.
Kategóriák: Friss

A néptánc ünnepe a XIX. Szivárvány Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon

2021, október 27 - 07:20
Október 22-én 26 táncprodukciót láthatott a közönség a XIX. Szivárvány Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, Bükön. A néptánc ünnepén közel 800 táncos teremtett színes folkforgatagot a Büki Sportcsarnokban. Rengeteg fotó a délutáni fellépőkről!
Kategóriák: Friss

Halloween: mosoly és kreativitás, no meg ragasztópisztoly

2021, október 27 - 01:00
Az ősz a bekuckózás első időszaka. Ha kirándulunk is néha, kevesebb már a szabadtéri program, több időt töltünk otthon, így szívesebben használjuk ki az időt némi kreatív alkotásra is. Segítenek ebben a színpompás őszi termények is, és nagyszerű apropó az az alkalom is, amely ellen ugyan sokan berzenkednek Magyarországon, mégis egyre népszerűbb: ez pedig az ősi kelta hagyományokból született angolszász ünnep, a Halloween.
Kategóriák: Friss

A Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló lett az év kedvence

2021, október 27 - 00:30
Idén is erős versenyben dőlt el, hogy mely építmények kapják az Év Turistaháza és az Év Kilátója kitüntető címet. Az Aktív Magyarország szavazásán a Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló kapta a legtöbb voksot a természetjáró nagyközönségtől.
Kategóriák: Friss

Az utolsó magyar király Vas megyében

2021, október 26 - 16:30
Az Őrvidék Ház tisztelettel meghívja Önt és IV. Károly emlékezete iránt érdeklődőket, október 27-én, 16 órakor kezdődő Az utolsó magyar király Vas vármegyében című konferenciára és könyvbemutatóra.
Kategóriák: Friss

„A lélek küzdelme, a szeretet győzelme” - Magyar Passió díszbemutató és közönségtalálkozó (okt. 29.)

2021, október 26 - 11:30
A Magyar Passió díszbemutatójára és közönségtalálkozójára várják október 29-én, pénteken 18 órai kezdettel az érdeklődőket az Agora Savaria Filmszínházba. Vendég Eperjes Károly színművész, a film rendezője és Hábermann Jenő producer.
Kategóriák: Friss

In memoriam Mádl Dalma - Elhunyt a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete

2021, október 26 - 09:30
A Katolikus Karitász megrendülten értesült jószolgálati nagykövete, Mádl Dalma haláláról. Sajtóközleményét változtatás nélkül közöljük.
Kategóriák: Friss

A haza hősének tekintették – Portré egy élő legendával

2021, október 26 - 07:15
Édesanyja sírva fogadta Sujánszky Jenőt, akit az 56-os események szabadítottak ki november 1-jén a kőbányai gyűjtőfogházból. Ő azonban pihenés helyett rögtön a Corvin közi felkelőkhöz állt és harcolt, míg lehetett. Miután menekülnie kellett, új hazájában is szívén viselte szülőföldje sorsát és lett Párizsban az 56-os megemlékezések fő szervezője. A most 92 éves Sujánszky Jenő a Kossuth Rádióban idézte fel részletesen a 65 évvel ezelőtti eseményeket és mesélt párizsi életéről is.
Kategóriák: Friss

LORIGO TSE sikerek az ISIS Dance Open 2021 táncversenyen

2021, október 26 - 00:15
A LORIGO TSE 22. alkalommal rendezte meg a hagyományos ISIS DANCE OPEN táncversenyét a hétvégén az AGORA Művelődési és Sportházban.
Kategóriák: Friss

Ma éjfélig lehet szavazni az ország kedvenc kilátójára és turistaházára?

2021, október 25 - 17:00
Az Aktív Magyarország idén második alkalommal hirdette meg az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatot, melyekre a nagyközönség nevezhette kedvenc aktív turisztikai célpontjait. A pályázat célja, hogy minél többen ismerjék fel az aktívan eltöltött szabadidő fontosságát, és induljanak el, fedezzék fel az ország legszebb panorámáit, illetve leghangulatosabb turistaszállásait. A több tucat beérkezett nevezésből egy szűkített kör alakult ki, melyek közül most a nagyközönség választja ki szavazással, hogy melyik legyen az ország kedvence.
Kategóriák: Friss

10 titok, amit nem tudtál a Duna Televízió új, világhírű sorozatáról

2021, október 25 - 11:45
Október 20-tól szerda esténként, 22 órától beköltözik a Duna Televízióra a Crawley család: elindul a Downton Abbey angol kosztümös dráma első évada. A világ egyik legnézettebb sorozatát százmilliók követték nyomon a premier óta, ősszel pedig a közmédia nézői is rendszeresen láthatják az izgalmas epizódokat. Kedvcsinálóként a brit sikersorozat kulisszatitkaiból szemezgettünk.
Kategóriák: Friss

Homofób és eucharisztikus – Ezek voltak a legkeresettebb idegen szavak egy új szótároldal szerint

2021, október 25 - 09:30
Rövid bétateszt után 90 000 szóval elindult a jelentese.hu. A SAKKOM Interaktív által létrehozott, ingyenes szótárakat gyűjtő oldalon többek között angol- és idegen szavak, a gamer társadalom által használt kifejezések, E-számok, és keresztnevek jelentése található meg. Utóbbi két szótárt a NÉBIH, illetve a Nyelvtudományi Kutatóközpont bocsátotta az ügynökség rendelkezésére. Az indulást követő hónapokban egyébként a legkeresettebb szavak toplistáján sokáig az eucharisztikus, illetve a homofób szó vezetett.
Kategóriák: Friss

Radvány Noir, azaz bűncselekmény helyszíne a Károlyi-kastély - A megújult füzérradványi kastély kiállításán jártunk

2021, október 25 - 01:15
A kastély népszerűsítésére napjainkban is nagy gondot fordítanak, ezzel is őrizve a hagyományokat. Az 1920-as évek legkedveltebb filmstílusát, a noirt hívták segítségül ehhez. A kastélyba belépő látogató ugyanis egy bűntényben találja magát, amelyet fel kell derítenie. A történet a recepcióról indul és teremről teremre haladva a szállodában dolgozók és vendégek mutatják be a terem érdekességeit és elejtenek egy-egy információt a bűntényről is.
Kategóriák: Friss

Tarolt a Post Mortem a Toronto After Dark Filmfesztiválon - Bergendy Péter alkotása tíz díjat hozott el

2021, október 25 - 00:10
Bergendy Péter Post Mortem című alkotása tíz díjat hozott el a világ egyik legnevesebb horror, sci-fi, akció és kultfilmfesztiváljáról, a 15. Toronto After Dark Filmfesztiválról, ahol zsűri helyett a közönség voksol. A „legkísértetiesebb” horrorfilmnek ítélték a nézők a legtöbb díjat, köztük a legjobb horrorfilm, a legjobb rendező díját, míg a forgatás alatt 12 éves Hais Fruzsinát találták a legjobb mellékszereplőnek.
Kategóriák: Friss

XIX. Szivárvány Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Bükön - délelőtti fellépők

2021, október 24 - 20:00
Október 22-én 26 táncprodukciót láthatott a közönség a XIX. Szivárvány Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, Bükön. A megnyitón Baranyai Róbert, Bük város alpolgármestere, Koós Melinda, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója és Tóth Tamás művelődési központ igazgató köszöntötte a csapatokat. Rengeteg fotó a délelőtti fellépőkről!
Kategóriák: Friss