Skip to Content

Vaskarika - Hírek

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 1 óra 35 perc

Itt a legteljesebb útikönyv - Élmények és látnivalók Magyarországon újratöltve

3 óra 50 perc
A napokban megjelent 640 oldalas, Magyarország 915 településének látnivalóit bemutató kötet nemcsak tartalmában, hanem megjelenésében is megújult: 32 térkép és több mint 800 fotó teszi színesebbé a könyvet, ami e-book formátumban is elérhető.
Kategóriák: Friss

Rejtett kincsek Vas megyében - A felsőcsatári Szűz Mária kápolna

4 óra 20 perc
Felsőcsatáron, a Vas-hegy tetején áll a szőlőtőkék közt megközelíthető Szűz Mária kápolna. Kutatások alapján az itteni szőlőműveléssel egyidős, tehát a középkor óta része a tájnak. Ajtaja csak jeles alkalmakkor nyílik meg, leginkább a május közepén tartott szőlőhegyi búcsú idején.
Kategóriák: Friss

Jövő évben a Bondoró Fesztivállal nyitja a nyarat Kapolcs!

2020, november 25 - 15:40
A családias hangulatú kis fesztivál a 2021-es évben újult erővel tér majd vissza. A szervezők sok meglepetéssel, különleges attrakciókkal és újításokkal is készülnek a harmadik utcaszínház fesztiválra.
Kategóriák: Friss

Online Mozart és Csajkovszkij est a szimfonikusokkal

2020, november 25 - 04:00
Online közvetítette november 24-én a Szimfónia bérlet 3. előadását a Savaria Szimfonikus Zenekar. A hangversenyen Mozart D-dúr "Prágai" szimfóniája és koncertáriája, valamint Csajkovszkij V. szimfóniája hangzott el. A zenekart Dobszay Péter vezényelte, közreműködött Zemlényi Eszter (szoprán).
Kategóriák: Friss

Gergye Krisztián: "Elengedhetetlen életfeladat, hogy foglalkozzunk a halállal"

2020, november 25 - 02:00
Gergye Krisztián közel három évet dolgozott legújabb darabján, A test emlékezetén, mire megtalálta azt a műfajt, nyelvet és helyszínt, ami leginkább passzolt elképzeléséhez. A rendező ezúttal nem egy előadást, hanem egy bármilyen közegbe átültethető rituálét álmodott meg, amiben közelebb kerülhetünk a bennünket alkotó anyaghoz és szellemhez, elmúlt és eljövendő korokhoz. A kultura.hu interjúja.
Kategóriák: Friss

Csak ketten gyógyultak ki az AIDS-ből Freddie Mercury halála óta

2020, november 25 - 01:45
A koronavírus előtt az AIDS – szerzett immunhiányos tünetegyüttes – terjedése tartotta lázban a világot. A vírussal 1981-es azonosítása óta mintegy 80 millióan fertőződtek meg, és mintegy 40 millióan belehaltak a betegségbe. Az elsősorban nemi úton terjedő fertőzés leghíresebb áldozatai közé tartozik Freddie Mercury, a Queen frontembere, aki 19 évvel ezelőtt ezen a napon vesztette életét.
Kategóriák: Friss

Közös nyelven zenélünk - Pénteken jön a Virtuózok V4+

2020, november 25 - 01:15
A már nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is ismert Virtuózok idén átlépi hazánk határait – mesélte Peller Mariann
Kategóriák: Friss

Oscar-díj: Horvát Lili filmjét nevezi Magyarország

2020, november 24 - 08:30
Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje képviseli Magyarországot jövőre a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért folyó versenyben - közölte a Nemzeti Filmintézet.
Kategóriák: Friss

Online elérhetőek A művészet templomai sorozat filmjei

2020, november 24 - 01:30
Művészeti mozifilmek a fotelből - Közel harminc művészettörténeti mozifilm válik online elérhetővé A művészet templomai sorozat részeként. Olyan friss alkotások is megnézhetők otthonról, mint az Amadeo Modigliani, Frida Kahlo, Paul Gauguin és Peggy Guggenheim életét bemutató, 2020-as epizódok. A művészeti filmek mellett díjnyertes zenei dokumentumfilmek – köztük Ella Fitzgerald és Ronnie Wood portréfilmje –, életrajzi játékfilmek (Egon Schiele, Mary Shelley, Gagarin) és magyar természetfilm (Vad erdők, vad bércek) is elérhetők lesznek.
Kategóriák: Friss

Törőcsik Mari 85 éves

2020, november 23 - 22:00
A Nemzeti Színház társulata velemi otthonában köszöntötte 85. születésnapján, hétfőn Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas színművészt, a nemzet színészét.
Kategóriák: Friss

A parkolás könnyítése érdekében újabb parkolókat nyitnak meg Szombathelyen

2020, november 23 - 16:35
A mai naptól december 11-ig terjedően megnyitásra kerülnek az alábbi helyszíneken az önkormányzat, vagy az önkormányzat közvetlen, vagy közvetett többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok szombathelyi parkolói.
Kategóriák: Friss

A Magyar Honvédség összefoglaló videója a vírushelyzetben végrehajtott feladatairól

2020, november 23 - 15:00
A koronavírus-járvány és az ennek következtében kialakult járványügyi helyzet ismét magasfokú fegyelmezettségre kényszerítette Magyarország lakosságát. A magyar egészségügyre és az egészségügyi dolgozókra különösen nagy teher hárul ebben az időszakban. A Magyar Honvédség, nekik szeretne segítséget nyújtani. A honvédség a rendőrség munkáját is támogatja és velük együttműködve segít a járványügyi korlátozások betartatásában is.
Kategóriák: Friss

Vadászat - Közel a természethez - Online kiállításmegnyitó

2020, november 23 - 13:15
November 27-én 10 órától nyílik meg a Savaria Múzeum szervezésében az az online tárlat, aminek tematikája a vadászat köré épül. A kiállítás látványos válogatása a Föld számos területéről származó vadászati emlékeknek: trófeáknak. Bemutatja a megélhetési és presztízsvadászat módszereit, eszközeit, az ember által végzett szelekció vadállományra gyakorolt hatását.
Kategóriák: Friss

Kiválasztották Az Év Szaloncukra 2020 díj nyerteseit

2020, november 23 - 12:30
Idén először rendezték meg civil kezdeményezésként az Év Szaloncukra versenyt. A megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott és szabadon dönthettek, hogy részt vesznek-e, illetve, hogy a teljes szaloncukor kínálatukból hányat indítanak el a versenyben.
Kategóriák: Friss

Online előadás a Momentánnal: Náray Tamás lesz az improvizációs társulat vendége

2020, november 23 - 11:30
November 24-én, kedd este 8 órától, a Művészetek Völgyéből jól ismert Momentán Társulat Náray Tamás vendégszereplésével tart online improvizációs előadást.
Kategóriák: Friss

A világ legjobb családi utazási célpontjai között a Hortobágy

2020, november 23 - 01:20
A National Geographic nemzetközi honlapja a 2021-re leginkább ajánlott családi utazási célpontok közé sorolta a Hortobágyot.
Kategóriák: Friss

Mozart és Csajkovszkij est a szimfonikusokkal (online)

2020, november 22 - 19:55
Online közvetíti november 24-i hangversenyét a Savaria Szimfonikus Zenekar, melyen Mozart D-dúr "Prágai" szimfóniája és koncertáriája, valamint Csajkovszkij V. szimfóniája fog elhangzani. A zenekart Dobszay Péter vezényli, közreműködik Zemlényi Eszter (szoprán).
Kategóriák: Friss

Hétfőtől lehet pályázni az elektromoskerékpár-vásárlás támogatására

2020, november 22 - 14:45
Az ITM tájékoztatása szerint a kiírásban magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen elektromos rásegítésű kerékpárokhoz, elsősorban munkába járásuk megkönnyítése érdekében.
Kategóriák: Friss

Akiket jobb, ha kirúgsz az ágyadból

2020, november 22 - 11:00
Valljuk be férfiasan: nő nélkül is van élet, csak a csuklódat erősen megviseli. - Régebben könnyű volt. Apuka egy sör mellett elduruzsolta, hogy ez vagy az a hölgyemény hosszútávon miért nem tesz jót a vérnyomásodnak. Ha meg apunak nem sikerült, akkor anyu úgyis elutálta. De hol vannak már azok a régi szép idők?
Kategóriák: Friss

Ők az idei jószolgálati kitüntetettek - Önkénteseit ismerte el a Szent Erzsébet Napon a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

2020, november 22 - 01:45
Újraszervezésének 30. évfordulóján a zalaegerszegi Jézus Szíve Ferences Plébániatemplomban köszöntötte önkénteseit, és adta át a Caritas Hungarica-díjakat a Szent Erzsébet Nap alkalmából a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász.
Kategóriák: Friss