Skip to Content

Vaskarika - Hírek

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 11 perc 20 másodperc

Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny Körmenden (máj. 23-25.)

1 óra 15 perc
Minden évben egyszeri alkalommal kerül sor az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyre, amit a Pálinkatörvényben foglaltak szerint a Pálinka Nemzeti Tanács kiemelt feladatként szervez. Az idei versenyben szereplő pálinkák érzékszervi bírálatára 2022. május 23-25. között, Körmenden kerül sor, amihez "Pálinka Ünnepe" címmel helyi kampány és programsorozat is társul.
Kategóriák: Friss

A Capella Savaria Haydn-estje a Bartók Teremben

2 óra 12 perc
Május 15-én jótékonysági célú hangversenyt adott a Capella Savaria, aminek repertoárjában három Haydn mű szerepelt. A hangverseny teljes adománya a háború elől menekülők és annak következményeitől szenvedők megsegítésére, a Magyar Kormány 'Híd Kárpátaljáért' programján keresztül jut el a magyarországi segítségpontokra és Kárpátaljára. A Haydn-esten szólót játszott Kalló Zsolt, az együttes művészeti vezetője, és Papp Rita csembalóművész.
Kategóriák: Friss

Tér-Zene koncert Kőszeg főterén az Ataru Taikóval

5 óra 27 perc
Vasárnap délután a Kőszeg főterének fő látványosságát a taiko dobok és megszólaltatóik jelentették. Az Ataru Taiko dobegyüttes a TérZene program részeként varázsolt energikus ütős show-t a térre.
Kategóriák: Friss

Quadrille Európai Táncfesztivál Szombathelyen (máj. 20.)

7 óra 47 perc
Több mint 400 fiatal táncolja 2022. május 20-án, pénteken a négytételes francia négyest Szombathely Fő terén, 2 év kihagyást követően idén ismét megrendezi az AGORA Savaria Nonprofit Kft. a Quadrille Európai Táncfesztivált.
Kategóriák: Friss

Keresztény könnyűzenei fesztivál lesz Szigetmonostoron (jún. 19.)

12 óra 57 perc
Keresztény könnyűzenei fesztivált tartanak Dicsőítő Sziget névvel június 19-én Szigetmonostoron. A fellépők között lesz Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Kaláka Együttes, és Szalóki Ági is.
Kategóriák: Friss

Gyógy-Bor-Tér-Zene koncertek júniusban Bükön (jún. 3. - júl. 1.)

19 óra 57 perc
Júniusban is Gyógy-Bor-Tér-Zene koncertek várják a Bükfürdőre érkezőket.
Kategóriák: Friss

Eddie Dunbar a Tour de Hongrie győztese

20 óra 17 perc
Hatalmas csatát hozott az idei Tour de Hongrie utolsó szakasza, a Miskolc és Gyöngyös-Kékestető közötti 184 kilométeres etap végén az olasz Antonio Tiberi a Kékestetőre vezető emelkedő utolsó méterein előzte meg az ír Eddie Dunbart, de az INEOS-Grenadiers kerékpárosa így is megszerezte az összetett győzelmet. Eddie Dunbar lett a Tour de Hongrie első ír győztese!
Kategóriák: Friss

Megjelent a Coltrane Legacy, Orbán György 6tetjének lemeze

2022, május 15 - 13:20
A hattagú Coltrane Legacy formációt a magyarországi jazzszcéna egyik legkeresettebb muzsikusa, Orbán György bőgős hívta életre 2017-ben, Coltrane halálának 50. évfordulóján. Lemezük Nairobi címmel a Fonó gondozásában jelent meg, kapható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél.
Kategóriák: Friss

Emléktáblát avattak Arany Jánosnak A walesi bárdokból ismert Montgomeryben

2022, május 15 - 12:15
Emléktáblát avattak Arany Jánosnak a walesi Montgomery városában, amelyet a költő A walesi bárdok című híres balladájában örökített meg.
Kategóriák: Friss

Lélegzetelállító természetfilm készült a gemenci ártéri erdőről a szombathelyi szimfonikusok zenei aláfestésével

2022, május 15 - 09:50
Gemenc csodálatos világát mutatja be Olma Frigyes 2017-es természetfilmje, melynek főszereplői az ártéri erdő emblematikus madarai, a fekete gólyák. A filmben elhangzó Bartók-művet a Savaria Szimfonikus Zenekar játszotta fel.
Kategóriák: Friss

A PUK csoport 20 éves fennállását ünneplő kiállítás nyílt az Irokéz Galériában

2022, május 15 - 07:15
A kétezres évek elején tűnt fel Szombathelyen a technokultúra és az underground művészeti ágakból különlegesen, egyedi stílusban építkező egyesület, a PUK csoport. A nem megszokott, hétköznapitól merőben eltérő, olykor-olykor polgárpukkasztó hangnemben kommunikáló társulat tagjai gondolkodó, véleményüket vállaló, kreatív fiatalokból alakult azzal a közös elképzeléssel, hogy közvetlen és tágabb környezetük világlátását, a társadalmi gondolkodást a kortárs képzőművészet nyelvén alakítsák, megmutassák: lehet másként. Az Irokéz Galéria idei kiállításait a PUK csoport 20 éves fennállását ünneplő kiállításával nyitotta 2022. május 13-án.
Kategóriák: Friss

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület májusi programja (máj. 18.)

2022, május 15 - 00:10
Oszlányi Kincső, a Kétvölgyön alkotó írónő író- olvasó találkozója várja az érdeklődőket Szentgotthárdon, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezésében.
Kategóriák: Friss

A Bozsodi Quartett TérZene koncertje az MMIK előtt

2022, május 14 - 15:30
Ingyenes TérZene koncertet adott a Savaria Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló Bozsodi Quartett az MMIK előtti téren május 13-án. A vonósnégyes már a Mimik Caféban hangolt az esti Carmen előadásra, és Bizet operájának főtémáját játszotta a Carment alakító balett táncosnak, Karin Iwatának. A tér közönsége azonban más zenei "betevőt" is kapott a művészektől, Mozarttól Albenizig, bő fél órában kaptak tökéletes ráhangolódást az esti főprodukcióra.
Kategóriák: Friss

Laudate… – Egyházzenei estek a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskarral és a Savaria Szimfonikus Zenekarral

2022, május 14 - 12:00
A VOX Savariae római útját követően 2022. május 15-én 18 órakor a güssingi bazilikában újra koncertre várja a zenekedvelőket. A németújvári zenei program májusi koncertje hagyományosan a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar, a Güssingi Városi Kórus, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar összefogásával valósul meg.
Kategóriák: Friss

Hatalmas sikert aratott a Carmen a Pécsi Balett előadásában

2022, május 14 - 10:15
"Azt akarom megmutatni, hogy két ember kémiája és maga a vágy, hogyan támadja meg a lelket, az agyat, a racionalitást" - Carmen a szabadság szimbóluma, története az olthatatlan vad szerelem drámája. A Pécsi Balett előadásában május 13-án láthatta az MMIK közönsége a Vincze Balázs rendezte művet a Pécsi Balett előadásában.
Kategóriák: Friss

Négy tematikus nappal és minden eddiginél több workshoppal jön a Dalszerző Expo

2022, május 14 - 07:15
Május 23. és 26. között a Dalszerző Expo (DEX) a Muzikum klubban vár mindenkit, aki tudni szeretné, hogyan lehet igazán jó dalokat írni. A résztvevők angol és magyar nyelvű előadások mellett specifikus workshopok és mesterképzések közül válogathatnak. A programokon külföldi szakemberekkel és hazai szerzőkkel is lehet majd találkozni - többek között Palya Beával, Rácz Gergővel, Müller Péter Sziámival, Hiennel vagy a Dalfutár producereivel.
Kategóriák: Friss

Idén nyáron a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál is összekötik a kultúrát a sporttal: startol a Magyar Tavak Fesztiválja

2022, május 14 - 00:15
A Magyar Tavak Fesztiválját érdemes választania annak, aki 2022 nyarán a kultúrát és a természet közelségét szeretné ötvözni. Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz zenei élet legnívósabb előadóit hozza el a tópartokra. Június 24–25-én a Velencei-tónál, július 29–30–31-én a Tisza-tónál, augusztus 26-án pedig a Balatonnál lesz megtalálható az egyre népszerűbb fesztivál.
Kategóriák: Friss

A Capella Savaria jótékonysági koncertje a Bartók Teremben (máj. 15.)

2022, május 13 - 12:15
A jótékonysági célú hangverseny teljes adománya a háború elől menekülők és annak következményeitől szenvedők megsegítésére, a Magyar Kormány Híd Kárpátaljáért programján keresztül jut el a magyarországi segítségpontokra és Kárpátaljára.
Kategóriák: Friss

A teljesség felé - Összművészeti fesztivál a Weöres

2022, május 13 - 10:45
Steko- és S. Horváth Ildikó tárlat, Lamantin Klub koncert, Ungaresca táncfolklór, Bozsodi Quartett koncert, Fűzfa Balázs irodalomtörténeti előadása, Holdbeli csónakos díjátadó - három napon keresztül összművészeti fesztivál színhelye lesz a Weöres Sándor Színház.
Kategóriák: Friss

Caramel - Háborútól az újjászületésig

2022, május 13 - 07:15
Három év után hamarosan megjelenik Caramel új lemeze, melynek első videóklipje – az album koncepciójától eltérően - a háborús aktualitásra reagál. A "Védj meg magamtól" című dal és a hozzá forgatott videó nem hatásvadász, a szimbólumok és a lélek szintjén reagál a történésekre.
Kategóriák: Friss